Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα έκδοση εντόκων γραμματίων
  • [02] Νέο "όχι" στην έκδοση Χριστοφοράκου
  • [03] Εγκύκλιος για την πρόσθετη διδασκαλία
  • [04] Ζητούν επανακαταμέτρηση σταυρών
  • [05] Η ανθρωπότητα δεν πρέπει να εφησυχάζει για την κλιματική αλλαγή
  • [06] "Η Ελλάδα οδηγείται σε αδιέξοδα"
  • [07] "Γενικόλογες αναφορές"
  • [08] "Λύσεις μέσα από διάλογο"
  • [09] Επαγρύπνιση συνιστά η ΕΕ

  • [01] Νέα έκδοση εντόκων γραμματίων

    Στην έκδοση εντόκων γραμματίων, 26 και 52 εβδομάδων, αναμένεται να προχωρήσει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών με τη μέθοδο της δημοπρασίας στην οποία συμμετέχουν τράπεζες και θεσμικοί επενδυτές ως βασικοί διαπραγματευτές των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου.

    Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, τους τίτλους αυτούς θα μπορούν να προμηθευτούν και φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) με αφορολόγητη απόδοση υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.

    Η απόκτηση των τίτλων από τα φυσικά πρόσωπα θα μπορεί να γίνει είτε μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία κατά ανώτατο ποσό έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ για κάθε ιδιώτη ενώ η περίοδος εγγραφών ξεκινάει από σήμερα Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, έως και την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, καθώς και μέχρι την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009 για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που θα καθορίζουν οι Τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.

    Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει επίσης σε νέα έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας δεκατριών εβδομάδων στις 20 Οκτωβρίου 2009.

    [02] Νέο "όχι" στην έκδοση Χριστοφοράκου

    Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν επέτρεψε τη Δευτέρα και για ακόμη μία φορά την έκδοση του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Ελλάς Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, ο οποίος διώκεται για διαφθορά.

    Η έκδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα είχε αποφασιστεί από το εφετείο του Μονάχου και είχε έπειτα ακυρωθεί από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι η απόφαση του εφετείου δεν στηρίζεται επαρκώς.

    Οι συνταγματικοί δικαστές ανακοίνωσαν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Μονάχου είχε παραβιάσει το δικαίωμα του κ. Χριστοφοράκου να προστατεύεται εναντίον της διαδικασίας έκδοσης και ότι η απόφαση για την έκδοση του έγινε με σύγχυση.

    Μία ακόμη διαδικασία για την έκδοση του κ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει στη Βαυαρία, την οποία επίσης απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο, που έχει την έδρα του στην Καρλσρούη.

    [03] Εγκύκλιος για την πρόσθετη διδασκαλία

    Εγκύκλιο με θέμα την οργάνωση και λειτουργία της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης έστειλε στα σχολεία η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

    Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο το πρόγραμμα αυτό στόχο έχει πρωτίστως την υποβοήθηση των μαθητών με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με διαφανείς αντικειμενικές διαδικασίες.

    Μάλιστα τονίζεται ότι λόγω του επείγοντος του θέματος αποφασίζεται η λειτουργία του προγράμματος σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της σχετικής Υπουργικής Απόφασης και τις εξής διευκρινίσεις :

    "Οι προσλήψεις ωρομισθίων εκπαιδευτικών που θα απασχοληθούν στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη κατά το σχολ. έτος 2009-2010, θα γίνουν από συμπληρωματικό πίνακα, ο οποίος θα συνταχθεί από τις Δ/νσεις Δ.Ε., λαμβάνοντας υπόψη τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τους υποψηφίους δυνάμει της (δ) σχετικής Υπουργικής Απόφασης και στον οποίο θα καταταχθούν οι αιτούντες με βάση την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου τους και σε περίπτωση σύμπτωσης της ημερομηνίας αυτής, με βάση το βαθμό του πτυχίου τους. Οι ανωτέρω πίνακες, αφού συνταχθούν ανά ειδικότητα θα αναρτηθούν σε εμφανές σημείο στη Δ/νση Δ.Ε. και θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στη Δ/νση ΣΕΠΕΔ-Τμήμα Ε΄ ΠΔΣ. Η ανάθεση των ωρών διδασκαλίας θα γίνεται μέχρι εξαντλήσεως του 10ώρου για αποκλειστική απασχόληση ωρομισθίου στην ΠΔΣ και σε οποιαδήποτε Δ/νση Δ.Ε. ή του 11ώρου συνολικά για απασχόληση ωρομισθίου στην ίδια βαθμίδα εκπαίδευσης. Το σύνολο των ωρών διδασκαλίας δηλώνεται υπεύθυνα από τον προσληφθέντα σε κάθε Δ/νση Δ.Ε..

    Ως ημέρα έναρξης των μαθημάτων της ΠΔΣ ορίζεται η Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009.

    Εφιστούμε την προσοχή όσον αφορά: Στην τήρηση των κριτηρίων για τη συγκρότηση τμημάτων ΠΔΣ (Κεφ. Δ΄- της εγκυκλίου 113321/Γ7/4-9-2008)

    Στην ανάρτηση, στον πίνακα ανακοινώσεων κάθε σχολείου που εφαρμόζει την ΠΔΣ, κατάστασης με τα λειτουργούντα τμήματα ΠΔΣ στη σχολική μονάδα, το ωράριο λειτουργίας τους, το ονοματεπώνυμο των συμμετεχόντων μαθητών σε κάθε ένα από αυτά, καθώς και το ονοματεπώνυμο των διδασκόντων καθηγητών. Στη συνέχεια θα ενημερώνεται ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου για τη λειτουργία της ΠΔΣ.

    Στην κοινοποίηση της ανωτέρω κατάστασης στην οικεία Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου τρέχοντος διδακτικού έτους και οποτεδήποτε υπάρχει τροποποίηση στη λειτουργία της ΠΔΣ κατά τη διάρκειά του.

    Στη συνέχεια οι Δ/νσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υποβάλλουν ηλεκτρονικά συγκεντρωτική κατάσταση με τα ανωτέρω στοιχεία για όλα τα σχολεία της αρμοδιότητάς τους, στη Δ/ση ΣΕΠΕΔ-Τμήμα Ε΄ ΠΔΣ.

    Στην κεντρική εποπτεία και στον έλεγχο του προγράμματος, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, από κλιμάκια, αποτελούμενα από το Δ/ντή ΣΕΠΕΔ, τον Προϊστάμενο και μέλη του προσωπικού του τμήματος ΠΔΣ της Δ/νσης ΣΕΠΕΔ, που θα επισκέπτονται Δ/νσεις και Γραφεία Δ.Ε. , καθώς και σχολικές μονάδες που υλοποιούν την ΠΔΣ."

    [04] Ζητούν επανακαταμέτρηση σταυρών

    Αιτήσεις για επανακαταμέτρηση σταυρών κατέθεσαν στο αρμόδιο τμήμα του Πρωτοδικείου οι υποψήφιοι βουλευτές στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά της ΝΔ και κ. Λάμπρος Μίχος του ΠΑΣΟΚ.

    Η πρώην υπουργός ζητά να καταμετρηθούν εκ νέου οι σταυροί που έλαβε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Αργύρης Ντινόπουλος και η συνυποψήφια της κ. Κατερίνα Παπακώστα.

    Ο κ. Μίχος ζητά επανακαταμέτρηση των σταυρών που έλαβε ο βουλευτής κ. Χρήστος Πρωτόπαππας. Η επανακαταμέτρηση που αιτούνται οι δύο υποψήφιοι θα ξεκινήσει σήμερα.

    [05] Η ανθρωπότητα δεν πρέπει να εφησυχάζει για την κλιματική αλλαγή

    Θα έπρεπε κανείς να πάει πίσω τουλάχιστον 15 εκατ. χρόνια για να βρει επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη μας, που να είναι τόσο υψηλά όσο στην εποχή μας, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η ανθρωπότητα δεν πρέπει να εφησυχάζει για την κλιματική αλλαγή.

    Η μελέτη έγινε από ερευνητές υπό την καθηγήτρια γεω-επιστημών Αράντνα Τριπάτι του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες και του πανεπιστημίου Κέμπριτζ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το BBC.

    Σύμφωνα με την έρευνα, την τελευταία φορά που το διοξείδιο βρέθηκε στα σημερινά περίπου επίπεδα, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήσαν αισθητά υψηλότερες σε σχέση με σήμερα (κατά τρεις έως έξι βαθμούς Κελσίου), το μέσο επίπεδο της θάλασσας ήταν κατά 25- 40 εκατοστά περίπου υψηλότερο από το σημερινό, η Αρκτική δεν ήταν καλυμμένη από μόνιμους πάγους και λίγοι μόνο πάγοι υπήρχαν στην Ανταρκτική και στη Γροιλανδία (η Ανταρκτική κατακλύστηκε από πάγους ξαφνικά πριν από 14 εκατ. χρόνια).

    Οι επιστήμονες έχουν πια καλή εικόνα για τη σύνθεση της γήινης ατμόσφαιρας και το επίπεδο του διοξειδίου μέχρι πριν από 800.000 χρόνια, μέσα από την μελέτη της χημείας των φυσαλίδων αρχαίου αέρα που είναι παγιδευμένος στους πάγους της Ανταρκτικής. Όμως υπάρχει πολύ λιγότερο καλή εικόνα και επιστημονική συναίνεση για τα επίπεδα του διοξειδίου σε ακόμα παλαιότερες εποχές.

    Η νέα μελέτη, χρησιμοποιώντας μια καινοτομική μέθοδο (μελέτη της αναλογίας του χημικού στοιχείου βόριου σε σχέση με το ασβέστιο στο περίβλημα αρχαίων μονοκύτταρων θαλάσσιων οργανισμών) μπόρεσε, για πρώτη φορά στον κόσμο, να μετρήσει το διοξείδιο σε τόσο μεγάλο χρονικό ορίζοντα 20 εκατ. ετών. Η νέα μέθοδος μετρά το pH του θαλασσινού νερού την εποχή που ζούσαν εκείνοι οι οργανισμοί, πράγμα που, με τη σειρά του, επιτρέπει στους επιστήμονες να υπολογίσουν την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Με τη νέα τεχνική, επιβεβαιώθηκε ότι υπήρξε πολύ στενή συσχέτιση ανάμεσα στο επίπεδο του ατμοσφαιρικού διοξειδίου και του γήινου κλίματος.

    Οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, ξαφνιάστηκαν διαπιστώνοντας ότι όλη αυτή την περίοδο (από πριν 800.000 έως πριν από 20 εκατ. χρόνια) η μόνη εποχή που το διοξείδιο του άνθρακα βρισκόταν σε ανάλογα με τα σημερινά επίπεδα (387 μέρη ανά εκατομμύριο), ήταν πριν από περίπου 15 εκατ. χρόνια, όταν η Γη ήταν αισθητά διαφορετική από την τωρινή.

    Τα επίπεδα του διοξειδίου έχουν διακυμανθεί μεταξύ των 180 και των 300 μερών ανά εκατομμύριο κατά τα τελευταία 800.000 χρόνια - μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες, όταν λόγω της υπερθέρμανσης και της επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής η συγκέντρωση του διοξειδίου έχει αυξηθεί κατά πολύ πάνω από τα 300 μέρη ανά εκατ. Οι επιστήμονες ήξεραν ότι τα σημερινά επίπεδα διοξειδίου δεν είχαν υπάρξει ξανά τόσο υψηλά κατά τα τελευταία 800.000 χρόνια, αλλά δεν περίμεναν ότι στην πραγματικότητα δεν είχαν υπάρξει καν τόσο υψηλά κατά τα τελευταία 15 εκατ. χρόνια τουλάχιστον!

    Κατά τα τελευταία λίγα εκατομμύρια χρόνια, το διοξείδιο κυμαινόταν από 180 έως 280 μέρη ανά εκατ. ανάλογα με την εναλλαγή των ψυχρών παγετωνικών και των θερμότερων μεσοπαγετωνικών περιόδων. Πριν από την εξάπλωση της Βιομηχανικής Επανάστασης μεταξύ του τέλους 19ου και της αρχής του 20ού αιώνα, το διοξείδιο βρισκόταν γύρω στα 280 μέρη ανά εκατ., ένα νούμερο που ουσιαστικά έμεινε σταθερό κατά την προηγούμενη χιλιετία. Μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση το διοξείδιο αυξάνεται συνεχώς.

    Κατά το Μέσο Μειόκαινο (τη γεωλογική περίοδο πριν από 14 - 20 εκατ. χρόνια) το διοξείδιο βρισκόταν περίπου στα 400 μέρη ανά εκατ. (σε ένα επίπεδο που αναμένεται να φτάσει ξανά σε περίπου μια δεκαετία από σήμερα, κυρίως λόγω έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας. Η νέα τεχνική ανάλυσης της ομάδας της Τριπάτι έχει περιθώριο σφάλματος μόλις 14 μερών ανά εκατ.

    Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι το διοξείδιο μπορεί να φτάσει στα 600 ή ακόμα και στα 900 μέρη ανά εκατομμύριο κατά τον επόμενο αιώνα, αν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα μείωσής του. Τόσο υψηλά επίπεδα ίσως υπήρξαν στη Γη πριν από 50 εκατ. χρόνια ή νωρίτερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τριπάτι, αν και ακόμα οι επιστήμονες δεν μπορούν να έχουν σαφή εικόνα για τόσο πίσω στο παρελθόν. Είναι πάντως σίγουρο ότι πριν από 50 εκατ. χρόνια η Γη ήταν πολύ διαφορετική, καθώς δεν υπήρχαν καθόλου πάγοι, ενώ μεγάλες έρημοι υπήρχαν στις υποτροπικές ζώνες.

    Η νέα μελέτη θέτει πιεστικά επί τάπητος το κρίσιμο ερώτημα ποιο πρέπει να είναι το όριο όπου πρέπει να σταθεροποιηθεί το διοξείδιο στην ατμόσφαιρα, ποια δηλαδή πρέπει να είναι η "κόκκινη γραμμή", πέρα από την οποία η συγκέντρωση του διοξειδίου γίνεται απειλητική για να προκαλέσει λιώσιμο των πάγων του πλανήτη. Αν και δεν υπάρχει ομοφωνία, τείνει να διαμορφωθεί μια επιστημονική συναίνεση για ένα πλαφόν 450 μερών ανά εκατ., όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι η ανθρωπότητα "παίζει με τη φωτιά", υιοθετώντας ένα τόσο υψηλό όριο για το διοξείδιο, αφού πριν από 15 εκατ. χρόνια, όταν η συγκέντρωσή του, αν και ήταν χαμηλότερη (400 μέρη ανά εκατ.), είχε οδηγήσει μια Γη χωρίς πάγους και σε άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.sciencemag.org/cgi/content/abstract/1178296

    Κείμενο: Π.Δρακόπουλος

    [06] "Η Ελλάδα οδηγείται σε αδιέξοδα"

    "Πριν από 65 χρόνια η Ελλάδα απελευθερώθηκε από τις δυνάμεις του Γ΄ Ράϊχ. Πριν ακόμη περάσουν δύο μήνες, από έλλειμμα καθολικής αντίληψης των επερχομένων, βυθίστηκε σ΄ ένα εσωτερικό πόλεμο, πιο επώδυνο και με περισσότερους νεκρούς", δήλωσε ο κ. Γ. Καρατζαφέρης στην επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας και πρόσθεσε ότι "σήμερα, η Ελλάδα οδηγείται σε αδιέξοδα ελευθερίας στρατηγικών επιλογών. Τουρκία και Σκόπια αποτελούν αξεπέραστους σκοπέλους στην πορεία του Έθνους".

    "Η επιβολή στην Ελλάδα αποφάσεων από τρίτους είναι πασιφανής. Η αντίσταση για ότι έρχεται, και μάλιστα εσπευσμένα, πρέπει να είναι καθολική. Διαφορετικά πρέπει να προετοιμασθούμε για νέα... επερχόμενα. Ίσως πιο επώδυνα", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    [07] "Γενικόλογες αναφορές"

    "Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε πως το μέτρο της αξιοπιστίας της νέας κυβέρνησης δεν θα είναι οι γενικόλογες αναφορές, αλλά η συνέπεια λόγων και έργων", τονίζει σε ανακοίνωσή το ο ΣΥΝ, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Ολυμπιακά Ακίνητα.

    Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για "επικοινωνιακού χαρακτήρα επισκέψεις του κ. Γ. Παπανδρέου, σε περιοχές σημεία, που υπάρχουν μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα και πιέσεις".

    Παραίτηση Τσίπρα από τον δήμο Αθηναίων

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την επιστολή παραίτησης του από το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου, στον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη.

    Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής:

    «Αγαπητέ Δήμαρχε,

    Η επιλογή των συμπολιτών μας να με εκλέξουν βουλευτή Αβ Αθήνας αλλά και η εκλογή μου στο αξίωμα του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστούν αδύνατο από μέρους μου την εκπλήρωση των καθηκόντων μου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κατόπιν τούτου σας γνωστοποιώ την απόφασή μου να παραιτηθώ από το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και εσάς προσωπικά, καθώς και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την συνεργασία μας τα τρία προηγούμενα έτη. Σας εύχομαι καλή συνέχεια και επιτυχία στο έργο σας».

    [08] "Λύσεις μέσα από διάλογο"

    Πεντάωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των Ελλήνων εφοπλιστών, τη διοίκηση του ΟΛΠ, αλλά και το Δ.Σ. της ΠΝΟ, είχε χθες στο παλιό ΥΕΝΑΝΠ, στον Πειραιά, η νέα υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, προκειμένου να ενημερωθεί, τόσο για τα προβλήματα της ναυτιλίας και των λιμανιών όσο και των Ελλήνων ναυτικών, οι οποίοι ήδη έχουν ταχθεί κατά της διάσπασης του ΥΕΝΑΝΠ και της συγχώνευσης του με άλλα υπουργεία.

    Πρώτα η υπουργός συναντήθηκε με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων εφοπλιστών, όπου άκουσε διά στόματος του προέδρου της ΕΕΕ Θ. Βενιάμη τα προβλήματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Εξερχόμενος ο κ. Βενιάμης από την αίθουσα της συνάντησης με την υπουργό δήλωσε τα εξής: "Συναντηθήκαμε, μας μίλησε και ο διάλογος συνεχίζεται".

    Η δεύτερη συνάντηση, ήταν με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ κ.κ. Μπεχράκη-Αναστασόπουλο, οι οποίοι παρέδωσαν όλους τους υπηρεσιακούς φακέλους που αφορούν την 35χρονη σύμβαση με την COSCO, ενώ τέλος στη συνάντηση με την ΠΝΟ ο ΓΓ της Γιάννης Χαλάς παρέδωσε υπόμνημα με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 20.000 Έλληνες ναυτικοί.

    Μιλώντας δε στους δημοσιογράφους η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ναυτιλία αποτελεί αιχμή του δόρατος της διεθνούς μας παρουσίας και της αναπτυξιακής μας δύναμης κάτι που το νέο υπουργείο καλείται να υπηρετήσει, ενώ σε συνεργασία με όλους τους αρμοδίους φορείς θα προωθηθεί η ανάδειξη του Πειραιά σε ναυτιλιακό κέντρο, η αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών και των υπηρεσιών θαλασσίου τουρισμού, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό με την προσέλκυση νέων στελεχών και κίνητρα για την παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα και η ενίσχυση της ναυτιλιακής διπλωματίας με ενεργό ρόλο στους διεθνείς ναυτιλιακούς οργανισμούς.

    Αναφερόμενη δε στην περιβόητη σύμβαση της COSCO, αλλά και τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των 1.500 λιμενεργατών, η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι όλα τα ζητήματα θα λυθούν μέσω του διαλόγου και στην επιδίωξη της είναι να αποκατασταθεί η ηρεμία και η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού με στόχο το δημόσιο συμφέρον.

    Ήδη, είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, έχει συμφωνηθεί με την ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική COSCO) να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικός διάλογος σχετικά με όλα τα ζητήματα της παραχώρησης, ενώ τα αποτελέσματα του διαλόγου θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1 Οκτωβρίου 2009. Τέλος, να τονισθεί ότι η υπουργός Λούκα Κατσέλη έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των απλήρωτων ναυτικών των πλοίων της G.A. Ferris, τονίζοντας η καταβολή των δεδουλευμένων αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

    Νέα 48ωρη απεργία των λιμενεργατών

    Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισαν η Ομοσπονδία Μονίμων Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας -ΟΜΥΛΕ- και η Ένωση Λιμενεργατών με κύριο αίτημα το "πάγωμα" της σύμβασης εγκατάστασης στο ΣΕΜΠΟ Νέου Ικονίου της κινεζικής εταιρείας Cosco.

    Στην ανακοίνωσή τους οι 1.500 λιμενεργάτες καλούν την κυβέρνηση να λάβει άμεσες και δραστικές πρωτοβουλίες ώστε να "παγώσει" η εγκατάσταση των Κινέζων στο πρώτο εμπορικό λιμάνι της χώρας, ενώ επισημαίνουν ότι διεκδικούν να υπάρξει αναστροφή της εκποίησης του κερδοφόρου και με αναπτυξιακές δυνατότητες Σταθμού Εμπορευματοκιβοτίων.

    [09] Επαγρύπνιση συνιστά η ΕΕ

    Η αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης Α (Η1Ν1) ήταν το αποκλειστικό θέμα της έκτακτης συνόδου των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.

    Κατά τη σύνοδο πραγματοποιήθηκε απολογισμός της κατάστασης και υιοθετήθηκαν συμπεράσματα με βάση τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ενίσχυση των δράσεων τόσο από την πλευρά των κρατών-μελών όσο και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους τομείς της διαθεσιμότητας των εμβολίων, της στρατηγικής εμβολιασμού, της ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους πολίτες, αλλά και της παγκόσμιας συνεργασίας για την αντιμετώπιση της νόσου.

    Η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προειδοποίησε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να χαλαρώσουμε την επαγρύπνιση, παρά το γεγονός ότι η νέα γρίπη H1N1 δεν δείχνει προς το παρόν να έχει δραματική εξάπλωση, και συνέστησε στους Ευρωπαίους να εμβολιασθούν για λόγους πρόληψης και αλληλεγγύης.

    Μολονότι η κατάσταση της πανδημίας δεν είναι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα δραματική, θα πρέπει να ακούμε τους ειδικούς που λένε: δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να χαλαρώσουμε την επαγρύπνιση", είπε η Μαρία Λάρσον, υπουργός Υγείας της Σουηδίας.

    "Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούμε και να είμαστε αλληλέγγυοι με τους άλλους", πρόσθεσε. "Είναι επίσης σημαντικό να προστατεύσουμε την κοινωνία μας ώστε και οι υγειονομικές υπηρεσίες να είναι σε θέση να συνεχίσουν να λειτουργούν ικανοποιητικά", είπε ακόμα.

    "Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός. Εμείς είμαστε εδώ για να συμβουλεύουμε τον κόσμο", είπε από την πλευρά της η επίτροπος Υγείας Αντρούλα Βασιλείου.

    "Ευτυχώς η επιδημία δεν είναι μέχρι τώρα σοβαρή. Δεν ξέρουμε όμως πώς θα εξελιχθεί με την αλλαγή του καιρού. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο, ελπίζοντας ότι το χειρότερο δεν θα έλθει", πρόσθεσε.

    Δηλώσεις Μ.Ξενογιαννακοπούλου

    Στη σύνοδο των υπουργών, τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Σε δηλώσεις της η κ. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποδίδουν προτεραιότητα στα θέματα της υγείας των πολιτών και της πανδημίας της γρίπης ειδικότερα.

    Η υπουργός Υγείας τόνισε ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης με συστηματική αξιολόγηση και βελτίωσή του, βάσει των εξελίξεων και των επιστημονικών δεδομένων. Τόνισε ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης της επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα μας με τελικό σκοπό την αποτελεσματική φαρμακοεπαγρύπνηση.

    Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης και συντονισμένης ενημέρωσης για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και ασφάλειας των πολιτών ιδιαίτερα στα θέματα του εμβολιασμού.

    Στη διάρκεια του συμβουλίου η Ελλάδα συμφώνησε ότι η συστηματική και ενισχυμένη συνεργασία για την ανταλλαγή στρατηγικών και επιχειρησιακών πληροφοριών για πολυτομεακά θέματα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα.

    Τέλος, στο συμβούλιο συμφωνήθηκε να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση της Ελληνίδας υπουργού Υγείας για τη θέσπιση ενισχυμένων μηχανισμών σε θέματα φαρμακοεπαγρύπνησης και διαχείρισης κινδύνου μέσα από τη στενή συνεργασία των αρμόδιων φορέων, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

    ΠΟΥ για τον εμβολιασμό

    Μία δόση εμβολίου Η1Ν1 πρέπει να παρέχει ευρεία προστασία εναντίον του ιού της πανδημικής γρίπης, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής των ερευνών για το εμβόλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

    "Όλα τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι μία δόση είναι αρκετή", δήλωσε η Μαρί-Πολ Κίνι στους δημοσιογράφους στη Γενεύη, προσθέτοντας ότι ο όγκος των παραχθέντων εμβολίων κατά του στελέχους Η1Ν1 της γρίπης είναι μεγαλύτερος απ' ό,τι αναμενόταν αρχικά. "Η διαθεσιμότητα του εμβολίου θα είναι υψηλότερη απ' ό,τι είχαμε φοβηθεί αρχικά".

    Τα δωρεάν εμβόλια θα διατεθούν από τον ΠΟΥ σε περίπου 100 χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, προκειμένου να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, πρόσθεσε η κα Κίνι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 October 2009 - 6:30:32 UTC