Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέδριο στη ΝΔ για εκλογή νέου αρχηγού
  • [02] Αποχωρεί ο Γ. Σουφλιάς

  • [01] Συνέδριο στη ΝΔ για εκλογή νέου αρχηγού

    Την ευθύνη για την εκλογική ήττα ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος με δήλωσή του στο Ζάππειο ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί απο την ηγεσία της ΝΔ και να κινήσει τις διαδικασίες για έκτακτο συνέδριο το οποίο θα εκλέξει νέο αρχηγό. Διευκρίνισε δε ότι είναι αυτονόητο πως ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

    Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους πολίτες που σε μιά τόσο δύσκολη και οικονομική και πολιτική συγκυρία - όπως είπε- στήριξανς στις εκλογές τη Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση, είπε ο κ.Καραμανλής, είχε να αντιμετωπίσει την θύελλα της σοβαρότερης μεταπολεμικής διεθνούς κρίσης.

    «Ταυτόχρονα ανέλαβα χωρίς δεύτερη σκέψη να παρουσιάσω με απόλυτη ειλικρίνεια τις δύσκολες αποφάσεις και τα όχι ευχάριστα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην οικονομία», είπε ο κ.Καραμανλής και συνεχάρη τον Γιώργο Παπανδρέου για τη νίκη του και τόνισε πως «όπως κάθε έλληνας ευχόμαστε να επτύχει στη μεγάλη πρόκληση των οικονομικών συγκυριών γιατι η πρόκληση αυτή είναι εθνική υπόθεση».

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ως πρόεδρος της ΝΔ είχε την τιμή να ηγηθεί του εκλογικού αγώνα σε 4 εθνικές εκλογές.

    «Εκατομμύρια πολίτες ήταν μαζί μας, με ψυχή, με πίστη, στο σκοπό αυτών των αγώνων. Το 2000 αυξήσαμε εντυπωσιακά τα εκλογικά μας ποσοστά. Το 2004 κερδίσαμε τις εκλογές και αναλάβαμε την ευθύνη για την διακυβέρνηση του τόπου. Το 2007 πετύχαμε νέα σημαντική εκλογική νίκη. Στις σημερινές εκλογές έθεσα ο ίδιος ως μείζον ζήτημα όπως απαιτούσαν οι περιστάσεις μέσα απο δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις την αντιμετώπιση των χρόνιων αδυναμιών της οικονομίας και την έξοδο απο την κρίση το ταχύτερο δυνατόν. Κατέθεσα ρεαλιστικό σχέδιο που όπως πίστευα και πιστεύω ότι αποτελεί τον πιο ασφαλή δρόμο για την διασφάλιση της οικονομίας και απο το 2011 την ανάπτυξη για όλους και όχι για λίγους», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν ενέκριναν το σχέδιό του και την πολιτική αυτή.

    Σεβαστή η επιλογή τους, πρόσθεσε, διότι αυτοί έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο.

    «Επειδή όμως πιστεύω βαθιά ότι αυτή την πολιτική χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας και επειδή η μόνη δύναμη που είχα ήταν η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες ο μόνος υπέυθυνος και τίμιος δρόμος είναι ένας: Αναλαμβάνω την ευθύνη του αποτελέσματος και δρομολογώ τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ», είπε ο κ. Καραμανλής.

    Πρόσθεσε ότι μετά απο ένα μήνα θα γίνει έκτακτο συνέδριο στο οποίο ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

    «Θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή της παράταξης θα στηρίξω τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην συνέδριο και τον αρχηγό που θα εκλεγεί μέσα απο προβλεπόμενες διαδικασίες. Θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή των εθνικών αγώνων», κατέληξε ο Κώστας Καραμανλής.

    Αποχωρεί από την πολιτική ο Γ. Αλογοσκούφης

    Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος δεν εξελέγη βουλευτής δήλωσε ότι αναστέλει κάθε κομματική δραστηριότητα και επιστρέφει τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα.

    Ειδικότερα ο Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε:

    «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι με στήριξαν από το 1996 μέχρι σήμερα στην πολιτική μου διαδρομή. Μια διαδρομή συνέπειας και ευθύνης που στηρίχθηκε σε αρχές και αξίες. Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τις χιλιάδες των πολιτών της Α' Αθηνών που με τίμησαν με την ψήφο τους και στις χθεσινές εκλογές. Το αποτέλεσμα των εκλογών μας προβληματίζει όλους. Σε ό,τι με αφορά, αποφάσισα να αναστείλω κάθε κομματική δραστηριότητα και να επιστρέψω στα πανεπιστημιακά μου καθήκοντα. Είναι αυτονόητο ότι παραμένω ενεργός πολίτης στο πλαίσιο της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης».

    Εξ άλλου, ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης δήλωσε:

    «Δίνω συγχαρητήρια στο ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του για τη μεγάλη εκλογική νίκη. Εμείς είμαστε ένα κόμμα δοκιμασμένο στα δύσκολα και από τις προβλεπόμενες, από το καταστατικό μας διαδικασίες, θα προχωρήσουμε στην εκλογή νέου αρχηγού. Στεκόμαστε δίπλα στον αγνό οπαδό της Ν.Δ. που μας στήριξε και τους υποσχόμαστε ότι από τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιτελέσουμε όσα και εκείνος προσδοκά. Οι ευθύνες της ήττας καταμερίζονται αναλογικά σε όλους μας».

    Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Λιάπης σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή, ανέφερε ότι κάποιοι οδήγησαν την παράταξη στην καταστροφή και τον εξευτελισμό, πως αγνόησαν την πλειοψηφία των οπαδών και την κοινή λογική, σημειώνοντας ότι περιφρόνησαν την εντολή του ελληνικού λαού να κυβερνήσει η ΝΔ.

    Ο λαός, είπε ο κ. Λιάπης, μας τιμώρησε, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος που είχε διαφωνήσει με την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, παραιτήθηκε από υποψήφιος βουλευτής. Ο κ. Λιάπης διερωτήθηκε εάν θα πράξουν το ίδιο και εκείνοι που εισηγήθηκαν τις εκλογές "διασύροντας" την παράταξη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ποιούς εννοεί, ο κ. Λιάπης έκανε λόγο για τους "δυο ηρακλειδείς του στέμματος".

    Για πολύ βαριά ήττα μίλησε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Σάββας Τσιτουρίδης και πρόσθεσε: "πρέπει να βρουμε τι έφταιξε και ποιοί έφταιξαν. Είναι προφανές ότι φτάσαμε στη συντριβή, επειδή κάποιοι προέταξαν προσωπικές στρατηγικές σε βάρος της παράταξης. Πρέπει να δούμε πώς θα πορευτούμε και να μην εξαντληθούμε σε ονοματολογία επίδοξων διαδόχων".

    [02] Αποχωρεί ο Γ. Σουφλιάς

    Αποχωρεί της πολιτικής ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ και Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

    "H διαδρομή στην πολιτική τελείωσε για μένα", τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Σουφλιάς και αποσαφηνίζει ότι δεν προτίθεται να ορκιστεί βουλευτής.

    "Ξεκαθαρίζω και ότι δεν με ενδιαφέρει καμία πολιτική θέση ή αξίωμα, είτε εντός ΝΔ είτε ευρύτερα. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να αναπνεύσω εκτός πολιτικής", τονίζει ο κ. Σουφλιάς.

    Στη δήλωσή του ο κ. Γ. Σουφλιάς αναφέρει, μεταξύ άλλων:

    "Η αποχώρησή μου από την πολιτική ήταν κάτι που αρκετές φορές με είχε απασχολήσει στο παρελθόν. Διάφορες καταστάσεις, διαδικασίες, μέθοδοι στην πολιτική, ήταν αντίθετες με τα πιστεύω μου και τα στοιχεία του χαρακτήρα μου. Τα παραπάνω, μαζί με τα φίλια πυρά, με πίεζαν και πολλές φορές με πλήγωναν. Επέμεινα με την πίστη ότι είμαι χρήσιμος και πιστεύω ότι προσέφερα σημαντικό έργο στον τόπο και στην παράταξη. Έφτασα πολύ κοντά στο να λάβω αυτήν την απόφαση της αποχώρησης, λίγο καιρό πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Θεώρησα όμως -όπως το θεώρησε και η ηγεσία του κόμματος- ότι θα ήταν χρήσιμο για την παράταξη να είμαι υποψήφιος και αυτήν τη φορά. Δεν προτίθεμαι να ορκιστώ βουλευτής. Ξεκαθαρίζω και ότι δεν με ενδιαφέρει καμία πολιτική θέση ή αξίωμα, είτε εντός Νέας Δημοκρατίας είτε ευρύτερα. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να αναπνεύσω εκτός πολιτικής.

    Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά βαρύ. Πιστεύω, όμως, ότι η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, όπως και η στάση του χθες το βράδυ, τιμούν τον ίδιο και το κόμμα μας. Σε ό,τι με αφορά στο θέμα των εκλογών -όπως έχω δηλώσει δημόσια- όταν μου ζητήθηκε η γνώμη τάχθηκα υπέρ των εκλογών, όπως τάχθηκαν και άλλα κορυφαία στελέχη. Η άποψή μου ήταν -και δεν την αλλάζω- ότι μία μακρά προεκλογική περίοδος σε μία τέτοια οικονομική συγκυρία, θα ήταν μεγάλη ζημιά για τον τόπο και ότι το παραταξιακό συμφέρον πρέπει να ταυτίζεται με το Εθνικό. Γιβ αυτούς που σκέπτονται παραταξιακά και μόνον, έχω να τονίσω δύο πράγματα: Πρώτον, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, τα αίτια της ήττας δεν ήταν ο χρόνος των εκλογών αλλά πολλά άλλα. Δεύτερον, στις εκλογές του Φεβρουαρίου, όλα και κυρίως η οικονομία, δείχνουν ότι δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για την παράταξη.

    Πιστεύω, επίσης, ότι η επιλογή να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, την οποία υποστήριζα σταθερά, αποτελεί σοβαρή κληρονομιά για την παράταξη αλλά και παρακαταθήκη για την πολιτική ζωή του τόπου. Ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει την άποψη όσων πιστεύαμε ότι έπρεπε να προκηρυχτούν εκλογές. Δεν έχει, όμως, το δικαίωμα να αποδίδει υστεροβουλίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ομολογώ ότι απρέπειες που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα δεν τις περίμενα, αλλά δεν με επηρέασαν στην απόφασή μου να αποχωρήσω. Πολιτεύτηκα 35 χρόνια με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της παράταξης. Άλλωστε, αν ενδιαφερόμουν για διάφορα αξιώματα και, κυρίως, αν έβαζα πάνω από όλα το δικό μου συμφέρον, έμπειρος είμαι και θα πολιτευόμουν διαφορετικά. Ολοκληρώνοντας αυτήν την πολιτική διαδρομή, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με εμπιστεύτηκαν. Τους χιλιάδες πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους και τους αείμνηστους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γεώργιο Ράλλη και Ξενοφώντα Ζολώτα, καθώς και τον Τζανή Τζανετάκη, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή, που ως Πρωθυπουργοί μου ανέθεσαν σημαντικά Υπουργεία. Εργάσθηκα με όλες μου τις δυνάμεις για το καλύτερο. Αισθάνομαι υπερήφανος για το έργο μου σε κάθε Υπουργείο, αλλά και για τα δύο Κυβερνητικά Προγράμματα, του 1989 και του 2004. Τα τελευταία 5,5 χρόνια στο ΥΠΕΧΩΔΕ, πραγματοποιήσαμε πολύ σημαντικό έργο στο Περιβάλλον και τις Υποδομές. Οι συνεργάτες μου και εγώ πιστεύουμε ότι αφήνουμε μία σημαντική κληρονομιά, που κάνει πραγματικά καλύτερη τη ζωή των πολιτών σε όλη την Ελλάδα. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, που με στήριξε όλα αυτά τα χρόνια. Στην πολιτική μου διαδρομή γεύτηκα, όπως όλοι, πικρίες, αλλά οφείλω να τονίσω ότι γεύτηκα και την χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς. Αποχωρώ με γνώσεις και εμπειρίες, αλλά κυρίως με αναλλοίωτα τα στοιχεία του χαρακτήρα μου. Εύχομαι η νέα κυβέρνηση να υπηρετήσει με αποτελεσματικότητα τον τόπο. Πιστεύω ότι η παράταξή μας θα βρει γρήγορα και πάλι τον δρόμο της. Η προσωπική μου πολιτική διαδρομή ολοκληρώθηκε εδώ. Και πάλι ευχαριστώ όλους όσους μου έδωσαν την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους, αυτά τα 35 χρόνια".-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 October 2009 - 16:30:30 UTC