Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 15 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ζούμε ώρες εθνικής ευθύνης"
  • [02] "Κοινή πορεία για να αλλάξουμε την Ελλάδα"
  • [03] 'Επεσε η αυλαία της προεκλογικής περιόδου
  • [04] Χιλιάδες στα ερείπια

  • [01] "Ζούμε ώρες εθνικής ευθύνης"

    Το διακύβευμα των εκλογών έθεσε με ξεκάθαρο τρόπο ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην συγκέντρωση της Αθήνας, λέγοντας ότι οι πολίτες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στις εξωπραγματικές υποσχέσεις, την απουσία σχεδίου, την ασάφεια των θέσεων του ΠΑΣΟΚ από τη μία πλευρά και στο υπεύθυνο και ρεαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης που περιλαμβάνει ειλικρινή και αναγκαία μέτρα από την άλλη.

    Ζούμε ώρες εθνικής ευθύνης είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί για την εξέλιξη της οικονομίας μας καθώς θα κρίνουν την έγκαιρη έξοδο της χώρας από την παγκόσμια οικονομική θύελλα και την δυνατότητά μας να εξασφαλίσουμε μακροχρόνια ανάπτυξη, σε στέρεες βάσεις. Αν αφεθούμε σε ανεύθυνες εκθέσεις ιδεών, θα εκτεθούμε σε αδιέξοδα. Αν πιστέψουμε ευχάριστα και παραπλανητικά λόγια, θα καταλήξουμε σε δυσάρεστα αποτελέσματα».

    Ο κ. Καραμανλής εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου κατηγορώντας τον ότι «κρύβεται γιατί κρύβει, δεν απαντά σε τίποτε γιατί φοβάται μήπως από λάθος του ξεφύγουν αλήθειες και επιλέγει τις αοριστίες, τις υπεκφυγές, τις γενικολογίες». Συνέχισε λέγοντας ότι δημιουργεί μόνο ανησυχίες και προβλήματα πλήττοντας την πολυδιάστατη Εξωτερική Πολιτική, την διεθνή αξιοπιστία της χώρας, την δυνατότητά να προσελκύουμε ξένες επενδύσεις. Ειδικότερα ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου:

    - Δημιούργησε πρόβλημα με τη Ρωσία, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη συμφωνία Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Τι σκοπιμότητα εξυπηρετεί αυτή η τοποθέτησή του;

    - Δημιούργησε πρόβλημα με τη Κίνα, βάζοντας ερωτηματικά στη συμμαχία για το Λιμάνι του Πειραιά. Ρίχνει σκιές σε μια συμμαχία που άρχισε, από χθες, να λειτουργεί προς όφελος της χώρας μας.

    - Δημιουργεί ανασφάλεια σε επενδυτές και υποψήφιους επενδυτές. Βάζοντας θέμα ΟΤΕ. Βάζοντας θέμα Ολυμπιακής. Κιβ αυτό την ώρα που η νέα εταιρία άρχισε να λειτουργεί. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να τραυματίζονται συμφέροντα της χώρας, αλλά και η διεθνής αξιοπιστία της.

    Τα όσα ισχυρίζονται το ΠΑΣΟΚ και ο Αρχηγός του δεν εφαρμόζονται, εάν εφαρμόζονταν, θα είχαν δυσβάσταχτες επιπτώσεις για όλους τους πολίτες και η Οικονομία θα οδηγείτο σε σοβαρά αδιέξοδα ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί. Πάρτε τις εξελίξεις στα χέρια σας. Πάρτε τις αποφάσεις στα χέρια σας. Την Κυριακή επιλέγετε εσείς».

    Συνέχισε την επίθεσή του στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Την ώρα της σφοδρότερης παγκόσμιας κρίσης, την ώρα που τα ελλείμματα στην Ευρώπη εκτινάσσονται στα ύψη, το ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε το πρωτάκουστο: «Τα λεφτά», λέει, «δεν είναι πρόβλημα». Μβ αυτήν την αντίληψη, πήραν το χρέος λιγότερο από 2 δισ. ευρώ και το παρέδωσαν κοντά στα 200 δισ. Το αύξησαν εκατό φορές. Μβ αυτήν την αντίληψη, σε μια εποχή με ιδιαίτερα ευνοϊκές διεθνείς συγκυρίες, έφθασαν το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ. Μβ αυτήν την αντίληψη, πήραν την ανεργία στο 3% και την έφτασαν στο 11,3%».

    Ο κ. Καραμανλής αποδοκίμασε τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι τάζουν τα πάντα σε όλους και εξήγησε: «Υπόσχονται στους δημόσιους υπαλλήλους αυξήσεις μισθών στα όρια του πληθωρισμού. Είναι εμπαιγμός για όλους. Για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, σημαίνουν αύξηση 100 ευρώ το χρόνο. Εμείς δώσαμε φέτος 500 ευρώ σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Είπαμε ότι θα γίνει το ίδιο και το 2010. Ξεκαθαρίσαμε όμως ότι θα παγώσουν οι μισθοί των υψηλόμισθων στο δημόσιο. Διευκρινίσαμε, ταυτόχρονα, ότι αυτό δεν αφορά τα 4 εκατ. των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, που πήραν - και θα πάρουν - τις αυξήσεις της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Αποδεικνύεται, ξεκάθαρα πια, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέδιο πορείας. Με τους δικούς τους υπολογισμούς, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για να περιοριστεί το έλλειμμα. Αντί να πουν από πού θα τα βρουν, υπόσχονται να μοιράσουν άλλα τόσα. Δεν λένε, όμως, ούτε από πού θα περικόψουν δαπάνες, ούτε σε ποιούς θα φορτώσουν τα βάρη. Διότι ένα είναι βέβαιο: Βάρη θα υπάρξουν, με την δραματική αύξηση της φορολογίας. Μπορεί να μην το λένε ανοιχτά. Όμως το υπονοούν. Διότι όταν λένε ότι θα εντάξουν όλα τα εισοδήματα σε μια ενιαία φορολογική κλίμακα, μέχρι τώρα αρνούνται να διευκρινίσουν ποιά θα είναι η κλίμακα αυτή. Το κόμμα λέει ότι θα αλλάξουν την ισχύουσα. Ο Αρχηγός τους λέει πως δεν θα την αλλάξει. Τελικά, ποιός λέει την αλήθεια και ποιός όχι; Ποιός ξέρει και ποιός δεν ξέρει; Ποιός κοροϊδεύει ποιόν;». Και κατέληξε λέγοντας ότι στις κρισιμότατες συγκυρίες, ο τόπος δεν μπορεί να αντέξει έναν αλόγιστο δημόσιο δανεισμό, που όλη η κοινωνία θα πληρώσει για πολλές δεκαετίες.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση πήρε μια σειρά από μέτρα ώστε η Ελλάδα του 2011 να είναι απαλλαγμένη από τις συνέπειες της διεθνούς συγκυρίας να είναι απαλλαγμένη από τις αδυναμίες του παρελθόντος και να είναι στις πρώτες χώρες που θα ξεφύγουν από την κρίση. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στα θέματα νόμου και τάξης λέγοντας; «Είναι απόφασή μας να μπει τέλος σε μια σειρά θλιβερά φαινόμενα. Δεν θα γίνονται ανεκτές καταλήψεις, βανδαλισμοί, καταστροφές σε Σχολεία και Πανεπιστήμια. Δεν μπορεί να λειτουργεί το Πανεπιστημιακό Άσυλο σαν ασυλία στο έγκλημα και την καταστροφική μανία των λίγων. Δεν μπορούν μερικές δεκάδες διαμαρτυρόμενοι να κλείνουν δρόμους,να παραλύουν την οικονομική ζωή και να ταλαιπωρούν εκατομμύρια άλλους».

    Ο κ. Καραμανλής έκλεισε την ομιλία του με την αισιοδοξία ότι στο τέλος του δρόμου το 2011 η Ελλάδα θα είναι απελευθερωμένη από τα ελλείμματα, θα έχει λύσει εκκρεμότητες δεκαετιών, θα έχει εξασφαλίσει σταθερή Οικονομία, σε τροχιά μακροχρόνιας ανάπτυξης. «Για όλα αυτά είμαι απόλυτα αισιόδοξος. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε. Μαζί, θα τα καταφέρουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Ομιλία στην Κέρκυρα

    Την αισιοδοξία του ότι η Ν.Δ. θα είναι ο νικητής των εκλογών της Κυριακής, εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στην Κέρκυρα. «Κάνουν λάθος όσοι βιάστηκαν να προκαταλάβουν την απόφαση των Ελλήνων. Οι πολίτες είναι ώριμοι, νοιάζονται για την επόμενη μέρα, νοιάζονται για την δουλειά τους⦻, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα οδικά έργα, την Εγνατία και Ιόνια Οδό, που έχουν ιδιαίτερη σημασία και για την Κέρκυρα. Επίσης υπογράμμισε μια σειρά έργων που έγιναν ή βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης στην Κέρκυρα, όπως το νέο κτίριο του τμήματος Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, σχολικά κτίρια, οδικά έργα κόστους 50 εκατομμυρίων ευρώ κ.λ.π ενώ υπογράμμισε τη κατασκευή του νέου νοσοκομείου που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, καθώς και του Δικαστικού Μεγάρου που θα είναι σύντομα έτοιμο.

    Στον ενεργειακό τομέα αναφέρθηκε στο δεύτερο αγωγό μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και στη λύση του προβλήματος ύδρευσης του νησιού με τα έργα των φραγμάτων που θα κατασκευαστούν. Επίσης αναφέρθηκε και στα έργα πολιτισμού, με συντήρηση και ανάδειξη σημαντικών μνημείων, όχι μόνο στην Κέρκυρα, αλλά σε όλα τα Επτάνησα.

    [02] "Κοινή πορεία για να αλλάξουμε την Ελλάδα"

    Χαρακτήρα γιορτής προσέδωσε στη συγκέντρωση της Πάτρας, την τελευταία της προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και ζήτησε κοινή πορεία προς τις κάλπες με τη φράση "πάμε μαζί".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ειδική αναφορά στη σχέση του με την περιοχή της Αχαΐας από την οποία ξεκίνησε και ο ίδιος την πολιτική του σταδιοδρομία, αλλά είναι και η γενέτειρα της οικογένειας Παπανδρέου, η γενέτειρα του Γεωργίου Παπανδρέου και η αφετηρία του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ανατρέχοντας στην προσωπική του διαδρομή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι όταν ξεκινούσε πριν από έξι χρόνια ως ηγέτης του ΠΑΣΟΚ ήξερε ότι ο δρόμος δεν ήταν εύκολος και ότι μπροστά του είχε τεράστιες προκλήσεις οι οποίες όμως, όπως τόνισε, δεν τον φόβισαν σε καμία στιγμή. Ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκα να κάνω πίσω τόνισε και πρόσθεσε ότι "προχώρησα μπροστά και θα προχωράω πάντα μπροστά όσο έχω τη δική σας δύναμη και το δικό σας πάθος".

    Ανέφερε ότι ήξερε από την αρχή ότι υπάρχει και ο εύκολος δρόμος για να ακολουθήσει. Αλλά όπως είπε, ήταν ένας δρόμος που ακολουθεί κάποιος όταν ποδοπατά τις αξίες του, όταν άλλοι του χαρίζουν απλόχερα αφού πρώτα σκύψει το κεφάλι, ο δρόμος που αν κάποιος τον επιλέξει θα είναι πάντα εξαρτημένος και θα χρωστάει για μια ζωή. Εγώ, πρόσθεσε, δεν χρωστάω σε κανέναν.

    Αναφέρθηκε επίσης στις αρχές και στις αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκε, όπως είπε, και οι οποίες είναι αδιαπραγμάτευτες. Έτσι πορεύτηκα πάντοτε, τόνισε, χωρίς να συμβιβαστώ ή να σκύψω το κεφάλι όποιο κι αν ήταν το κόστος. Και έτσι, όπως τόνισε, δεσμεύεται να κυβερνήσει αύριο με την δύναμη της ψήφου των πολιτών. "Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, έτσι έμαθα, έτσι προχώρησα, αυτός είμαι" υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ζήτησε επανειλημμένα την συστράτευση όλων για να ξαναγίνει η Ελλάδα δυνατή και περήφανη. Επίσης απευθύνθηκε στους αναποφάσιστους και τους απογοητευμένους από την κυβερνητική πολιτική οι οποίοι όπως είπε πίστεψαν στις υποσχέσεις της κυβέρνησης αλλά εξαπατήθηκαν, καλώντας και αυτούς να ανταποκριθούν στο προσκλητήριο για τη δημιουργία μιας Ελλάδας που αξίζει στους Έλληνες. Αυτή την Ελλάδα, τόνισε, πρέπει να παραδώσουμε στα παιδιά μας και θα είναι καλύτερη και δικαιότερη από αυτήν που παραλάβαμε. Ξέρουμε, τόνισε, ότι μπορούμε καλύτερα και ότι έχουμε τις δυνατότητες να πετύχουμε.

    Αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες της Ελλάδας για να κερδίσει το μέλλον και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι την Κυριακή θα κλείσει μια και καλή η πόρτα στο παρελθόν και θα ανοίξει η πόρτα προς το μέλλον.

    Αναφερόμενος στην Πελοπόννησο και στη δυτική Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η περιοχή αυτή γνώρισε την εγκατάλειψη και την αδιαφορία της Νέας Δημοκρατίας την οποία η οι πολίτες της περιοχής έζησαν περισσότερο από ποτέ, την περίοδο των μεγάλων καταστροφών από τις πυρκαγιές το 2007. Η Δυτική Ελλάδα, τόνισε, είναι η φτωχότερη περιφέρεια σε όλη τη χώρα και οι κάτοικοί της έχουν το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Αυτή την κατάσταση τόνισε θα την ανατρέψουμε και δεσμεύτηκε ότι από την 5η Οκτωβρίου η κυβέρνησή του θα υλοποιήσει το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Είναι, τόνισε, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα δημιουργήσει έναν πολυδύναμο πόλο ανάπτυξης στην Πελοπόννησο με σύμβολο οικουμενικής αναφοράς για όλον τον ελληνισμό την Ολυμπία.

    Αναφέρθηκε επίσης σε θέματα γεωργίας και κτηνοτροφίας που αποτελούν σημαντικό μέρος της δραστηριότητας στην περιοχή της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας και υποσχέθηκε ότι θα επαναλειτουργήσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Βιολογικής γεωργίας η οποία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στην περιοχή.

    Ειδικότερα για την Πάτρα τόνισε ότι θα αρθεί μια εκκρεμότητα πολλών ετών και η οποία αφορά στις υποσχέσεις που δόθηκαν για τα έργα της πολιτιστικής πρωτεύουσας και δεν τηρήθηκαν. Είναι πλέον καιρός να υλοποιηθούν, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Τελειώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι θέλουμε να πάμε σε μια Ελλάδα που ξεπερνά τον εαυτό της, να κάνουμε αυτό που κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα πιστεύει βαθιά μέσα του ότι μπορεί να κάνει αυτή η χώρα. Η δύναμη να αλλάξουμε την Ελλάδα είναι στα χέρια σας τόνισε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους και επανέλαβε ότι η μάχη θα δοθεί μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, υπογραμμίζοντας ότι κάθε ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά ώστε να υπάρξει μια αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στη νέα και ελπιδοφόρα πορεία της.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Σε μια εποχή που η φερεγγυότητα του πολιτικού συστήματος έχει κλονιστεί, το ΠΑΣΟΚ όφειλε να προσέλθει στην προεκλογική εκστρατεία με σαφείς θέσεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γ. Παπακωνσταντίνου, προχωρώντας σε μια, τρόπον τινά, συνολική αποτίμηση της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ προβάλλοντας το σύνθημα «Καθαρά λεφτά - Καθαρό περιβάλλον - Καθαρές κουβέντες» προχώρησε σε μια προεκλογική εκστρατεία με πόρους μόνο από την κρατική χρηματοδότηση και τις εισφορές των μελών του, με την έκδοση ενός μόνο φυλλαδίου για κάθε υποψήφιο και με την κατάργηση των γιγαντοαφισών.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του Κινήματος για την διεξαγωγή δύο τηλεμαχιών και πρόσθεσε ότι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου παρουσίασε ένα πολύ φιλόδοξο όραμα για την Ελλάδα και ένα αναλυτικό σχέδιο.

    Τα τηλεοπτικά σποτ μας επικεντρώθηκαν στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και όλη η καμπάνια μας έτυχε πολύ καλής αποδοχής από τους πολίτες, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι ετέθησαν τα ερωτήματα «που θέλουμε να πάμε τη χώρα, με ποιους, γιατί και πως».

    Αποτιμώντας την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μια «αμυντική και διχαστική εκστρατεία, με το πρωτοφανές στοιχείο της επίθεσης στην αντιπολίτευση, κάτι που υπονόμευε την θέση της ΝΔ εξαρχής».

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η ΝΔ δεν είχε κανένα σχέδιο και κανένα όραμα και δεν εξηγούσε γιατί οι πολίτες πρέπει να την ψηφίσουν για 3η φορά, σχετικά δε με τα σποτ της ΝΔ είπε ότι ήταν ελάχιστα εκείνα που είχαν θετικό μήνυμα.

    Οι αποστροφές (του πρωθυπουργού) «είμαι υπεύθυνος», διαψεύδονταν από μια 6ετή πορεία της ΝΔ στην κυβέρνηση, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι το δίλημμα «υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα» δεν μπόρεσε να επισκιάσει το δίλημμα «ή παραμένουμε στο τέλμα, ή όλοι μαζί πάμε σε μια άλλη πορεία».

    Επιπλέον, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στη Σύρο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής επανέλαβε το «ρεφρέν» ότι «φταίει το ΠΑΣΟΚ και η διεθνής κρίση» και πρόσθεσε ότι «το μήνυμα δεν περνάει, γιατί δεν συνοδεύεται ούτε από αλήθειες, ούτε από σχέδιο για τη χώρα».

    Με αφορμή την πλήρη απουσία έστω κι ενός «πλάνου» του κ. Κ. Σημίτη από το τηλεοπτικό σποτ του ΠΑΣΟΚ, που αφορά την πολιτική διαδρομή του κ. Παπανδρέου και ερωτηθείς αν ο πρώην πρωθυπουργός «έχει τελειώσει για το ΠΑΣΟΚ» και αν «θα μπορούσε να είναι σύμβουλος του κ. Παπανδρέου σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η προσφορά του πρώην πρωθυπουργού δεν έχει ολοκληρωθεί».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε και στις σημερινές του δηλώσεις «όργιο προσλήψεων στο δημόσιο τομέα» και αναφέρθηκε ειδικότερα σε 200 προσλήψεις στην «Τραμ ΑΕ» και ανανέωση σύμβασης στην δημόσια τηλεόραση με ποσά που αντιστοιχούν στους μισθούς ενός γιατρού του ΕΣΥ επί 4 και 5 μήνες, για άτομα αμφισβητούμενης αρμοδιότητας και ρόλου.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι «θα ξαναδούμε αυτές τις συμβάσεις την επόμενη μέρα».

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει τα όσα ειπώθηκαν στο άτυπο Ecofin για χαλάρωση των μέτρων επιτήρησης, δήλωσε ότι «η συζήτηση επιβεβαίωσε αυτά που λέμε από καιρό, αισθανόμαστε δικαιωμένοι» και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του ότι «η διαπραγμάτευση που θα κάνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι επιτυχής».

    Επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είναι πρωτοφανές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γνωρίζει που «έκλεισε» πέρσι ο προϋπολογισμός και τι εκτιμήσεις έχει η κυβέρνηση για φέτος και να μην το γνωρίζει ο ελληνικός λαός 2 ημέρες πριν τις εκλογές» και κάλεσε την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία.

    «Το διαψεύδω κατηγορηματικά», απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην ερώτηση αν ισχύει δημοσίευμα περί επιστολής του Γιώργου Α. Παπανδρέου στον Ζαν Κλώντ Τρισέ, με την οποία φέρεται να ζητούσε την άδεια να απομακρύνει τον κ. Γ. Προβόπουλο.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς αν εκτός των τριών αλλαγών που ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου για το κυβερνητικό σχήμα στο Ζάππειο θα υπάρξουν και άλλες, απάντησε λέγοντας «να περιμένετε κι άλλες».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς τι ακριβώς σημαίνει «θα βοηθήσουν» οι διεθνείς οικονομολόγοι τους οποίους ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και τι θέση θα κατέχουν και επιπλέον ερωτηθείς αν οι απόψεις των οικονομολόγων αυτών που προέρχονται από σχολές με συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό, συμπίπτουν με τις απόψεις της μεγάλης μάζας των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «δεν επιβεβαιώνω όλα τα ονόματα που έχουν έλθει στην δημοσιότητα. Κάποιοι εξ αυτών, όπως ο Τζο Στίγκλιτς είναι γνωστό ότι συνεργάζεται εδώ και καιρό με την Σοσιαλιστική Διεθνή και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι απόψεις του είναι γνωστές, είναι προοδευτικές απόψεις στον αντίποδα πολλών νεοσυντηρητικών οικονομολόγων».

    Σε ό,τι αφορά την θέση που θα έχουν οι διεθνείς αυτοί οικονομολόγοι, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «υπάρχουν και θα λειτουργήσουν τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας. Θα υπάρξει ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί που κάνουν τη δουλειά τους, οι συμβουλευτικές επιτροπές του κράτους και ακριβώς επειδή εμείς είμαστε ανοιχτοί στον κόσμο, θέλουμε να μας συνδράμουν άνθρωποι εκτός της χώρας που θα έχουν νέες ιδέες και προτάσεις που θα αξιολογήσουμε. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο».

    Ερωτηθείς αν «θα διοικούν οι υπουργοί, οι γραμματείς, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού ή οι επιτροπές», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε «στην κυβέρνηση υπάρχει ένας πρωθυπουργός, υπεύθυνος απέναντι στους Έλληνες πολίτες για να συντονίσει και να κατευθύνει το κυβερνητικό έργο, υπουργοί που είναι κι αυτοί υπεύθυνοι και επικουρούνται από συμβούλους και την Δημόσια Διοίκηση. Θα κυβερνήσουμε με απόλυτο σεβασμό στην Δημόσια Διοίκηση, αλλά και με βάση τις αρχές και το πρόγραμμά μας. Και πάντα βρίσκεται ο καλύτερος τρόπος συντονισμού της Δημόσιας Διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου».

    Σε ό,τι αφορά την ερώτηση αν οι σύμβουλοι «από τις διεθνείς επαφές του κ. Παπανδρέου θα αμειφθούν», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «όλα αυτά θα τα δούμε στον δρόμο. Πάντως το τελευταίο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν λίγα χρήματα παραπάνω».

    Ερωτηθείς αν στο πολιτικό προσωπικό «που θα καταλάβει την εξουσία, έλθει ένας άριστος τεχνοκράτης χωρίς τον πολιτικό προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ πως θα το χειριστεί το Κίνημα», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα κατάληψης της εξουσίας. Δεν είναι αυτή η αντίληψή μας, οι επιλογές θα γίνουν από άξιους ανθρώπους που θα βοηθήσουν να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ»

    [03] 'Επεσε η αυλαία της προεκλογικής περιόδου

    'Επεσε η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας. Αύριο, από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, οι πολίτες θα ψηφίζουν στα εκλογικά Τμήματα της χώρα όπου είναι εγγεγραμμένοι. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

    Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.835.007 άτομα εκ των οποίων τα 5.076.727 είναι γυναίκες και τα 4.758.280 άντρες. Το 2,5% του εκλογικού σώματος είναι νέοι εκλογείς οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά.

    Απαραίτητο έγγραφο για την ψηφοφορία των εκλογέων είναι η αστυνομική τους ταυτότητα ή προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή η άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

    Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι, αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του, ακόμη και αν αυτό έχει εκδοθεί από την οικεία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πριν από τη μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία.

    Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι Στρατιωτικοί που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα, οι οποίοι ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια όπου υπηρετούν, προσέρχονται στο εκλογικό κατάστημα ατομικά και όχι συντεταγμένοι ή με οποιαδήποτε συνοδεία.

    Για να μάθετε ηλεκτρονικά πού ψηφίζετε, λειτουργεί σχετική υπηρεσία στο δικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών.

    Δικαίωμα ψήφου

    Δικαίωμα ψήφου στις γενικές βουλευτικές εκλογές έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων του Κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

    Στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν:

    α) Όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.

    β) Όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

    Δικαίωμα του εκλέγεσθαι

    Εκλόγιμοι στο βουλευτικό αξίωμα, είναι οι Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει, κατά την ημέρα της εκλογής, το 25ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν .

    Διπλοεγγεγραμμένοι

    Οι διπλοεγγεγραμμένοι είναι 12.475. Κατά την ψηφοφορία, ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας υπογράφει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνει ότι, έλαβε γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος και ότι δεν ψήφισε ούτε προτίθεται να ψηφίσει σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι οφείλουν να τοποθετήσουν τις υπεύθυνες δηλώσεις των διπλοεγγεγραμμένων εκλογέων σε ιδιαίτερο φάκελο και να τις παραδώσουν στο οικείο Πρωτοδικείο ξεχωριστά από τον εκλογικό σάκο.

    Ετεροδημότες

    Οι ετεροδημότες ανέρχονται σε 116.941, οι οποίοι θα ψηφίσουν βάσει ειδικών καταλόγων σε τμήματα του τόπου διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει εγκαίρως σχετική αίτηση και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

    Για να λειτουργήσουν τα ξεχωριστά αυτά τμήματα θα πρέπει ο αριθμός των εκλογέων να ανέρχεται τουλάχιστον στους 40 για να διαφυλαχτεί η μυστικότητα της ψήφου. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός , οι εκλογείς αυτοί οι οποίοι έχουν υπολογιστεί στα 7.521 άτομα, θα πρέπει να ψηφίσουν στον τόπο όπου ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

    Όσοι Έλληνες πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας της χώρας και δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των οικείων ΟΤΑ, έχουν τη δυνατότητα ακόμη και την ημέρα των εκλογών να απευθυνθούν στο δήμο ή την κοινότητα, στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Σταυροί προτίμησης

    Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό δίπλα στο όνομά τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως εξής:

    α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.

    β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.

    γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς και

    δ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

    Εκλογείς, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε παρατεταμένη αναμονή προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όπως π.χ. κυοφορούσες γυναίκες, υπερήλικες, ανάπηροι, ασθενείς κ.α., καθώς και όσοι καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες (όπως αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας ή υπάλληλοι που εκτελούν υπηρεσία για τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων του Ο.Τ.Ε.), πρέπει να ψηφίζουν με απόλυτη προτεραιότητα.

    Επίσης, εκλογείς, οι οποίοι λόγω σωματικής αδυναμίας δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν αυτοδύναμα τις προβλεπόμενες ενέργειες της ψηφοφορίας, έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη συνδρομή του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής ή άλλου μέλους της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να την παράσχουν.

    Για τους δημότες Αθήνας

    Ενόψει των Βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009, οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων θα λειτουργούν έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου.

    Επίσης για την εξυπηρέτηση εκλογέων, οι δημότες μπορούν να επισκέπτονται

    - τις υπηρεσίες του Δήμου στην οδό Λιοσίων 22 ή να επικοινωνούν, στο τηλεφωνικό κέντρο 210 5277.001(4 γραμμές) ή στη γραμμή δημότη 1595

    -Τον διαδικτυακό τόπο του Δήμου Αθηναίων www.cityofathens.gr μέσω του μπάνερ βΕΚΛΟΓΕΣ 2009β, όπου δίνεται η δυνατότητα στους εκλογείς του Δήμου Αθηναίων, να βρουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν καθώς και να το εντοπίσουν σε ηλεκτρονικό χάρτη για μεγαλύτερη ευκολία.

    Ταχύτερη ανακοίνωση αποτελεσμάτων

    Σε αυτές τις εκλογές, όπως και στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, θα χρησιμοποιηθεί από την εταιρία που υποστηρίζει από τεχνολογικής άποψης την εκλογική διαδικασία, δηλαδή η Singular Logic, ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων μέσω ειδικού κινητού τηλεφώνου (SRT), με σκοπό την ταχύτερη μετάδοση των αποτελεσμάτων.

    Στις 22:00 το βράδυ της Κυριακής αναμένεται η εκτίμηση για το 20% του συνόλου Επικράτειας. Ωστόσο, ασφαλή αποτελέσματα αναμένονται να εξαχθούν ως τις 6 το πρωί της Δευτέρας.

    Που ψηφίζουν οι πολιτικοί

    Στο 154ο εκλογικό τμήμα Ιωαννίνων θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα ψηφίσει στο 432ο εκλογικό τμήμα Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο 1717 ο εκλογικό τμήμα Αθηνών στη Νέα Ερυθραία.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα 1780π εκλογικό τμήμα, στη Νέα Ιωνία. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας ψηφίζει στο 56ο Λύκειο Αθηνών στους Αμπελόκηπους. Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θα ψηφίσει στο 196ο εκλογικό τμήμα στη Θεσσαλονίκη.

    [04] Χιλιάδες στα ερείπια

    Έως και 4000 άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός που έπληξε την Τετάρτη τη Σουμάτρα της Ινδονησίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών από την Τζακάρτα.

    "Εκτιμούμε ότι 3.000-4.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι ή θαμμένοι στα ερείπια", δήλωσε ο Ελ-Μοστάφα Μπενλάμλιχ, συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στην Ινδονησία.

    Οι αρχές της Ινδονησίας κάνουν λόγο για 777 επιβεβαιωμένους νεκρούς ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά πως τα θύματα ανέρχονται σε 1100.

    "Πιστεύουμε ότι το μέγιστο διάστημα επιβίωσης ενός ανθρώπου που εγκλωβίστηκε μετά από σεισμό είναι πέντε ημέρες", πρόσθεσε ο Μπενλάμλιχ.

    Ισχυρός σεισμός στην Καλιφόρνια

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας σεισμικής ροπής Mw, σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην κεντρική Καλιφόρνια, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

    Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε στις 18.09 τοπική ώρα (04.19 ώρα Ελλάδας σήμερα) εντοπίστηκε σε απόσταση 11 χιλιομέτρων νοτίως της πόλης Κίλερ.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

    Η κλίμακα Mw χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της έκλυσης ενέργειας από σεισμούς μεγάλου μεγέθους.

    Η Καλιφόρνια, η πιο πυκνοκατοικημένη Πολιτεία των ΗΠΑ, βρίσκεται πάνω στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα. Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα 70% να σημειωθεί στην περιοχή ένας καταστροφικός σεισμός μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 October 2009 - 4:30:24 UTC