Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η νίκη είναι στα χέρια μας"
  • [02] "Αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Να πληρώσουν στην κάλπη"
  • [05] "Ψήφος συνείδησης"

  • [01] "Η νίκη είναι στα χέρια μας"

    Διακαναλική συνέντευξη θα δώσει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών στην Ηλιούπολη. Το απόγευμα, ο κ. Κ. Καραμανλής, θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Σύρο.

    "Ο κ. Παπανδρέου κρύβει τα χαρτιά του και κρύβεται. Και αυτό είναι πρωτοφανές στα εκλογικά χρονικά" τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στην προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας, στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

    "Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει τελευταία εξαφανιστεί. Όπου υπάρχουν δύσκολα ερωτήματα απουσιάζει ο κ. Παπανδρέου. Αρνείται να δώσει συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο" επισήμανε ο κ. Καραμανλής και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι αποφεύγει να απαντήσει σε ερωτήσεις για το τι θα κάνει στην οικονομία, επειδή δεν έχει σχέδιο και μοιράζει αλόγιστες και ανεύθυνες παροχές.

    Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εναντίον του κ. Παπανδρέου και για τη στάση του στα εθνικά θέματα, του ζήτησε να ανακαλέσει όσα είπε για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και είπε χαρακτηριστικά: "Δεν ξεχνάμε ούτε τα Ιμια, ούτε τη Μαδρίτη, ούτε τον Οτσαλάν, ούτε τις πιέσεις στους Ελληνοκύπριους για το σχέδιο Ανάν. Άλλα έλεγαν δημόσια και άλλα συζητούσαν στον ελληνοτουρκικό διάλογο".

    Απευθυνόμενος στα Σκόπια είπε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από την κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία την κάλεσε να πάψει να καλύπτει σύγχρονους δουλέμπορους, να σεβαστεί τη συμφωνία επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών, τόνισε ότι πρέπει να πέσει το τείχος της βίας στην Κύπρο και να σταματήσει η τουρκική κατοχή και σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική είπε ότι ισχύει η αρχή "πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη".

    Ο κ. Καραμανλής κάλεσε τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας σε συστράτευση ενόψει των εκλογών την Κυριακή, ώστε καμία ψήφος να μην πάει χαμένη, καμία ψήφος να μη χαριστεί και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η νίκη είναι στα χέρια μας".

    Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και παρατήρησε πως «παραβιάσεις, προκλήσεις, απειλές, δεν αλλάζουν το καθεστώς στο Αιγαίο. Τα δικαιώματά μας κατοχυρώνονται στο Διεθνές Δίκαιο. Και από τα δικαιώματα αυτά δεν υποχωρούμε, δεν παραχωρούμε και δεν εκχωρούμε τίποτα».

    Ο κ. Καραμανλής έκανε ειδική αναφορά στους Θεσσαλονικείς, τους Μακεδόνες και τους Πόντιους που εγκαταστάθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα. Δήλωσε συγκινημένος γιατί από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή και υπογράμμισε: «Είμαι ένας από σας. Μακεδόνες μαζί παλέψαμε για τις ίδιες αρχές και αξίες. Την Κυριακή αποφασίζουμε για την πατρίδα μας. Οι Μακεδόνες ξέρουμε πολύ καλά πως δίνονται οι μάχες και πως κερδίζονται οι μάχες. Συνεχίστε τον αγώνα η νίκη είναι στα χέρια μας».

    Επισήμανε ότι πάνω από όλα βάζει πάντα το συλλογικό συμφέρον και είπε χαρακτηριστικά: «Θέλαμε πάντα μια Ελλάδα δυνατή και περήφανη, μια Ελλάδα που δεν λυγίζει σε δύσκολους καιρούς. Τολμώ δύσκολες αποφάσεις γιατί πάνω απ΄όλα βάζω το συλλογικό συμφέρον. Παλεύω όποιο και αν είναι το προσωπικό κόστος για την πατρίδα μου και μόνο».

    Για τη Θεσσαλονίκη είπε πως θα είναι πάντα η πόλη της καρδιάς του ενώ αναφέρθηκε στα έργα που κατασκευάστηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη (Μετρό, αεροδρόμιο κ.α.). Σε ότι αφορά το θέμα της υποθαλάσσιας αρτηρίας και όσα είπε γι αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για «χαρακτηριστικό δείγμα ανευθυνότητας» από την πλευρά του κ. Παπανδρέου, διότι ενώ το δημόσιο βρίσκεται σε δικαστική αντιδικία με τον παραχωρησιούχο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παίρνει θέση υπέρ του παραχωρησιούχου και σε βάρος του δημοσίου.

    Για τη Βόρεια Ελλάδα είπε ότι βρέθηκε νέος αναπτυξιακός ρόλος και με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού η Μακεδονία, η Ήπειρος και η Θράκη λειτουργούν ως ευρωπαϊκή πύλη.

    Για το ζήτημα των μεταναστών ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι σεβαστά τα δικαιώματα τους αλλά δεν γίνονται ανεκτοί αδίστακτοι δουλέμποροι, ενώ για το πανεπιστημιακό άσυλο σημείωσε πως δεν μπορεί να ταυτίζεται με την ασυλία στο έγκλημα.

    Ομιλία στο Λαύριο

    «Η νίκη είναι δική μας. Να θυμάστε η νίκη αυτή κρίνεται από εμάς. Κρίνεται από εμάς και είναι στα δικά μας χέρια. Μπροστά λοιπόν όλοι και όλες μαζί» , είπε στους οπαδούς της Ν.Δ σε ανοικτή συγκέντρωση στο Λαύριο ο πρωθυπουργός.

    Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η συστράτευση στον κοινό αγώνα κρίνει το αποτέλεσμα και φέρνει τη νίκη, ενώ για το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. «Η άλλη πλευρά δεν έχει σχέδιο. Κρύβει τα χαρτιά της», είπε και σημείωσε ότι τα πρόσκαιρα ευχάριστα, θα γίνουν μακροχρόνια εξαιρετικά δυσάρεστα για όλους τους πολίτες. Όλα αυτά, συνέχισε, γεννούν σοβαρότατα ερωτήματα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από πού θα βρει πόρους για τις παροχές του. «Και επειδή δεν μπορεί να απαντήσει, αποφεύγει το διάλογο. Όχι μόνο μια δεύτερη δημόσια συζήτηση αλλά και όλες τις πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις με δημοσιογράφους στην τηλεόραση. Έχει επιβάλλει πλήρη συσκότιση και κρύβεται μέσα σβαυτή», είπε ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «η αλήθεια είναι ότι μοιράζουν κούφιες υποσχέσεις».

    Αναφέροντας όσα έχει πει ο κ. Παπανδρέου για το Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, την Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ , είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε καμιά περίπτωση δεν λέει τίποτα συγκεκριμένο. «Δεν τολμά να αποκαλύψει κανένα από τα δυσάρεστα μέτρα που θα έπαιρνε εάν ερχόταν στην εξουσία. Παντού ένα τεράστιο κενό. Φοβάται μην ενοχλήσει κανένα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ κινείται στο κενό και ότι το κενό σημαίνει περιπέτεια.

    «Όποιοι επισκέφθηκαν το Λαύριο πριν από το 2004 σήμερα δεν το αναγνωρίζουν. Τότε μόλις πριν από λίγα χρόνια, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε διαλέξει την πόλη σας για να εξαγγείλει την ανασφάλιστη εργασία των νέων. Το Λαύριο ήταν συνώνυμο της ανεργίας», είπε απευθυνόμενος στο κοινό και ανέφερε αναλυτικά τα έργα της κυβέρνησης στην περιοχή.

    Τελειώνοντας την ομιλία του είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και ξεκάθαρο ορίζοντα, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν παρουσιάζει κανένα σχέδιο και «πίσω από τα μισόλογα και τους χρησμούς τους» φαίνονται δύο πράγματα: Διόγκωση χρεών και αύξηση φόρων.

    «Η απόφαση είναι δική σας. Πάρτε τις εξελίξεις στα χέρια σας. Την Κυριακή να μη λείψει κανένας. Την Κυριακή να μη χαθεί καμία ψήφος», συμπλήρωσε.

    Δηλώσεις Γ.Κουμουτσάκου

    Επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ για την άρνησή τους να απαντήσουν στα ανοιχτά ζητήματα, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, λέγοντας ότι "ελπίζουν να δοξαστούν κρυπτόμενοι".

    Τις τελευταίες μέρες, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, είμαστε μάρτυρες του πρωτόγνωρου γεγονότος: Ο υποψήφιος πρωθυπουργός να αρνείται το ντιμπέιτ, καθώς επίσης και τις πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις με δημοσιογράφους.

    "Ο κ. Παπανδρέου κρύβεται γιατί κρύβει", ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι η ΝΔ και ο πρωθυπουργός δίνουν απαντήσεις με συγκεκριμένο και σαφή τρόπο, ενώ εκείνοι δεν έχουν κάνει ούτε μια συζήτηση, ούτε μια συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο με δημοσιογράφους.

    Ακολούθως, ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανέλαβε τα ερωτήματα προς τον κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ: τι θα κάνουν με το ασφαλιστικό, τι θα κάνουν με το φορολογικό, ποιους θα φορολογήσουν και πόσο, ποιο είναι το μικρό και μεσαίο εισόδημα, τι θα κάνουν με το πανεπιστημιακό άσυλο και με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τι θα κάνουν με το λιμάνι του Πειραιά, με τον ΟΤΕ, με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που είπαν ότι θα αναθεωρήσουν τις σχετικές συμφωνίες. Τι εννοούν; Οι πολίτες περιμένουν απαντήσεις, τόνισε.

    Αναφέρθηκε εν συνεχεία στην αντίδραση του Πεκίνου στα όσα είπε το ΠΑΣΟΚ περί επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το λιμάνι του Πειραιά, την οποία χαρακτήρισε "πολιτικό κόλαφο για την ανευθυνολογία του ΠΑΣΟΚ".

    Τι θα κάνουν τώρα; ρώτησε ο κ. Κουμουτσάκος. Θα κρυφτούν πάλι όπως και στο θέμα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, όπου η ασάφεια της θέσης τους έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εντός Ελλάδος, στη Θράκη αλλά και εκτός, στη Σόφια και στη Μόσχα; Οι μείζονος σημασίας μεταρρυθμίσεις μπαίνουν σε περιπέτειες από την ασάφεια και τη ρεβανσιστική πολιτική του κ. Παπανδρέου, πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Ο Γ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε κατόπιν ερώτησης στο θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, για το οποίο μιλά τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός.

    Εξήγησε ότι από πολύ νωρίς είχε ειπωθεί πώς θα κριθεί η εφαρμογή του νόμου και εάν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αυτό και θα γίνει.

    Η βελτίωση αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι και την κατάργηση του ασύλου, είπε.

    Αναφερόμενος σε δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο νομάρχης Πειραιά αμείβεται από την εταιρία Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε πως υπάρχει τεράστιο θέμα πολιτικής και ηθικής τάξης. εάν ισχύει το δημοσίευμα.

    Ο Γιάννης Μίχας, συνέχισε, είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το δείγμα γραφής για το πώς θα ασκήσουν την εξουσία τους;, ρώτησε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι είναι μείζον θέμα για την ηγεσία του κόμματος.

    Ακολούθως ο κ. Κουμουτσάκος μίλησε για "βουλιμία της εξουσίας που έχει φανεί στη συμπεριφορά στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε αρκετούς εργασιακούς χώρους".

    Για φαινόμενα ρεβανσισμού από μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μίλησε και η κα Ντόρα Μπακογιάννη το πρωί και επ' αυτού ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι "η κα Μπακογιάννη μίλησε μετά λόγου γνώσεως, γιατί υπάρχουν σχετικές καταγγελίες και από πολίτες και από μέλη της ΔΑΚΕ".

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανήλθε στο θέμα των ψηφοδελτίων του κόμματος μετά από σχετική ερώτηση, λέγοντας ότι "υπάρχει ένα στελεχιακό δυναμικό στα ψηφοδέλτια, το οποίο το κόμμα στηρίζει και τιμά. Οι πολίτες από την πλευρά τους επιλέγουν εκείνα τα στελέχη που θέλουν να τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή. Το θέμα για μας έχει τελειώσει".

    Απαντήσεις σε ερωτήματα του ΠΑΣΟΚ

    Συγκεκριμένες και στοιχειοθετημένες, όπως είπε, απαντήσεις στα τέσσερα ερωτήματα που έθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, έδωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος.

    Ερώτηση πρώτη του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν εάν μπορεί η κυβέρνηση να ενημερώσει υπεύθυνα για το ποια είναι η πραγματική κατάσταση στο τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και εάν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν χρήματα.

    Η απάντηση του κ. Κουμουτσάκου έχει ως εξής: η απορρόφηση του Γ' ΚΠΣ έχει φθάσει μέχρι σήμερα στο 101,2%, δηλαδή σε 32.816.404.576 ευρώ. Ενώ μένουν ακόμη, τρεις μήνες για τη λήξη των τελευταίων προγραμμάτων.

    Οι απαραίτητοι πόροι έχουν, ήδη, κατανεμηθεί στους φορείς και μέχρι τις 31.12.2009 δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ. Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε, ότι τα προγράμματα που έκλεισαν στις 30 Ιουνίου ξεπέρασαν το 100%, ενώ υπενθύμισε ότι το 2004 είχε επιβληθεί στη χώρα μας από την ΕΕ, δημοσιονομική διόρθωση ύψους 1 δισ. ευρώ.

    Δεύτερη ερώτηση του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν αν η κυβέρνηση, μπορεί να εξηγήσει γιατί τα 19 από τα συνολικά 23 μεγάλα έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν έχουν ακόμη αποφάσεις χρηματοδότησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Γ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι τα μεγάλα έργα προχωρούν με προγραμματισμό, ο οποίος είναι γνωστός στην ΕΕ και αποδεκτός. Για όσους γνωρίζουν τις διαδικασίες των κοινοτικών προγραμμάτων η έκδοση των εγκριτικών αποφάσεων της ΕΕ για τα μεγάλα έργα είναι χρονοβόρα διαδικασία, που περιλαμβάνει πολλά στάδια και απαιτεί την εμπλοκή πολλών φορέων, είπε. Στο πλαίσιο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, υπέβαλαν εδώ και πολλά χρόνια τις αιτήσεις για τα 22 από τα 23 μεγάλα έργα του προγράμματος των οδικών αξόνων. Η αίτηση για το 23ο έργο που αφορούσε τρεις σταθμούς του μετρό, υποβλήθηκε αργότερα, το 2007 γιατί τότε εντάχθηκε στο πρόγραμμα. Από τις 23 αιτήσεις μεγάλων έργων έχουν ήδη εκδοθεί εγκριτικές αποφάσεις για τέσσερα έργα, περιφερειακός δακτύλιος Αττικής, ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, λεωφόρος Κηφισού, τμήματα της Εγνατίας οδού. Τα άλλα δεκαπέντε έργα είναι στο στάδιο της έγκρισης. Τέλος, οι αιτήσεις των τελευταίων τεσσάρων μεγάλων έργων υποβλήθηκαν την τελευταία περίοδο, ύστερα από κατάλληλη προετοιμασία λόγω τροποποίησης του τεχνικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων. Όλες οι αιτήσεις των μεγάλων έργων θα εγκριθούν πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης της ΕΕ, σημείωσε.

    Η τρίτη ερώτηση του κ. Παπακωνσταντίνου αφορούσε, γιατί την ώρα της κρίσης που θα έπρεπε να έχει πέσει χρήμα στην οικονομία από το ΕΣΠΑ, τρία χρόνια μετά έχουμε σχεδόν μηδενική απορρόφηση;

    Ο Γ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, οι εισπράξεις του ΕΣΠΑ από τα διαρθρωτικά ταμεία κατατάσσουν τη χώρα μας στην 5η θέση, σε σχέση με το σύνολο των ποσών που έχει καταβάλλει η Επιτροπή στα 27 κράτη-μέλη. Δηλαδή, είπε, επί συνόλου 3,6 δισ. ευρώ που έχει πληρώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα 27 κράτη, έδωσε στην Ελλάδα το 8,23% δηλαδή πολύ περισσότερα από την Ιταλία, την Αγγλία, τη Γαλλία, κλπ. Βρισκόμαστε, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, πολύ υψηλότερα από το μέσο κοινοτικό όρο, ο οποίος είναι 1,17%, ενώ οκτώ χώρες μεταξύ των οποίων η Ισπανία και η Φιλανδία έχουν μηδενική απορρόφηση.

    Η τέταρτη ερώτηση του κ. Παπακωνσταντίνου αφορούσε το αν η κυβέρνηση μπορεί να ενημερώσει ποιο είναι το ύψος των προκαταβολών που έχει εισπράξει από την ΕΕ για το ΕΣΠΑ, και πού έχουν πάει αυτά τα λεφτά.

    Ο Γ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι οι προκαταβολές που έχουν εισπραχθεί από το ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 1,515 δισ. ευρώ από το 2007 μέχρι σήμερα, και είναι το 7,5% του προϋπολογισμού της κοινοτικής συμμετοχής του ΕΣΠΑ, ο οποίος ανέρχεται σε 20,2 δισ. ευρώ. Το ποσό που δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί στα επιχειρησιακά προγράμματα, παραμένει διαθέσιμο, στους ειδικούς λογαριασμούς στην εθνική τράπεζα της Ελλάδος, ανέφερε.

    -

    [02] "Αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης"

    Στην προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, στο Πεδίον του Αρεως, θα μιλήσει το βράδυ ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας αλλά και στη δημόσια διοίκηση προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου εφόσον κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής, δίνοντας και τα απαραίτητα δείγματα γραφής. Ο κ. Παπανδρέου προέβη στις σχετικές δηλώσεις στη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο που επίσης ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου η νέα κυβέρνηση θα έχει μικρότερο αριθμό μελών και θα έχει συλλογική και αποτελεσματική λειτουργία. Το έργο της κυβέρνησης θα παρακολουθεί ως προς την υλοποίηση των αποφάσεων ένα ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο, η δημιουργία του οποίου προβλέπεται από το νόμο και έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Θα συντονίζει και θα ελέγχει το έργο της κυβέρνησης στο οποίο θα συμπράττουν συναρμόδια υπουργεία, θα παρακολουθεί την υλοποίησή του και θα προβαίνει και στη σχετική αξιολόγηση. Ανακοίνωσε τη δημιουργία τριών νέων υπουργείων αλλά και τη συγχώνευση άλλων, ώστε ο αριθμός τους να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

    Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί αυτόνομο υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα ασχολείται με την είσπραξη των εσόδων του κράτους, ενώ θα υπάρξει βοηθητικά μια ομάδα οικονομολόγων διεθνούς κύρους. Επίσης θα ιδρυθεί ένα ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ένα εντελώς νέο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο οποίο θα ενταχθούν η δημόσια ασφάλεια, το Πυροσβεστικό Σώμα και η Πολιτική Προστασία.

    Δίνοντας ένα παράδειγμα τι εννοεί με τη συγχώνευση υπουργείων ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί υπουργείο Υποδομών στο οποίο θα ενταχθούν τα δημόσια έργα και οι μεταφορές.

    Σχετικά με τις αλλαγές που θα γίνουν στη δημόσια διοίκηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος είναι η διοίκηση να στελεχωθεί από άριστους και όχι από τους αρεστούς. Όλες οι θέσεις πολιτικής ευθύνης, πρόσθεσε, από τον διευθυντή ενός περιφερειακού νοσοκομείου έως και τους γενικούς γραμματείς θα δημοσιοποιηθούν άμεσα στο Διαδίκτυο ώστε κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να μπορεί να θέσει υποψηφιότητα. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος με αυτόν τον τρόπο στη λογική του ρεβανσισμού, του κράτους λάφυρου και στον χωρισμό του λαού σε δικούς μας και άλλους. Εμείς, πρόσθεσε, θέλουμε να ενώσουμε το λαό. Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα καθιερωθεί ασυμβίβαστο μεταξύ κρατικών και κομματικών αξιωμάτων και κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που θα κριθεί ότι μπορεί να αναλάβει μια δημόσια θέση, θα πρέπει να παραιτηθεί προηγουμένως από το κομματικό του αξίωμα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μια μικρή επανάσταση για την οποία ζήτησε τη δύναμη του λαού μέσα από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε αρκετές φορές. Ζητάμε, τόνισε, τη δύναμη να αποδείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της χώρας.

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό που κρίνεται ουσιαστικά στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου δεν είναι απλά ποιά θα είναι η επόμενη κυβέρνηση αλλά σε ποιά Ελλάδα θα ζήσουμε. "Σε μια Ελλάδα υποταγμένη, σε μια Ελλάδα καθηλωμένη στην παρακμή ή σε μια Ελλάδα που μπαίνει σε μια νέα πορεία ανάτασης προσανατολισμένη στο μέλλον".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι τα προβλήματα στη χώρα δεν ξεκίνησαν με την διεθνή κρίση και πρόσθεσε ότι όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο θέλουν να κρύψουν τις ευθύνες που έχουν για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Τόνισε επίσης πως ακόμα και όταν περάσει η κρίση και δεν αλλάξουν πολλά πράγματα στη χώρα, η Ελλάδα θα παραμείνει αιχμάλωτη της διαφθοράς, του πελατειακού συστήματος και της ατιμωρησίας χωρίς αναπτυξιακή προοπτική.

    Χαρακτήρισε μεγάλο λάθος να θεωρεί κάποιος ότι το πρόβλημα της χώρας λύνεται με το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων. Αντίθετα, τόνισε, απαιτείται άμεση αναθέρμανση της οικονομίας και το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, θέσεις με βάση τις οποίες διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος προεκλογικά.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να θέσει τις δικές της προτάσεις επιδίδεται σε συκοφαντίες και ψεύδη και παραβίαση των κανόνων δεοντολογίας. Και αναρωτήθηκε τι έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στα έξι χρόνια που κυβερνά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία ο κ. Καραμανλής επικαλέστηκε για να προκηρύξει εκλογές.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπισης της κρίσης δεν είναι ούτε ρεαλιστικές, ούτε σοβαρές και πρόσθεσε ότι η πολιτική της χαρακτηρίστηκε από ανευθυνότητα και έτσι η χώρα οδηγήθηκε στο σημερινό τέλμα, από το οποίο πάντως όπως τόνισε η χώρα θα βγει στις 4 Οκτωβρίου, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο και πρόσθεσε ότι μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με ισχυρή λαϊκή εντολή και με σταθερότητα θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία της χώρας.

    Ο ίδιος δεσμεύτηκε να τεθεί επικεφαλής της πορείας προς την έξοδο από την κρίση διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν διαθέτει το μαγικό ραβδί για να αλλάξει αμέσως την κατάσταση, αλλά όπως τόνισε δεν πρόκειται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να κρυφτεί, να φυγομαχήσει ή να ψάχνει για άλλοθι.

    Μίλησε επίσης για μια νέα ενότητα η οποία ξεπερνά τους κομματικούς φραγμούς και υπερβαίνει την 4η Οκτωβρίου, μια ενότητα που όπως είπε απλώνει το χέρι σε κάθε πολίτη.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις κατηγορίες που δέχεται από την κυβέρνηση ότι φοβάται και κρύβεται, ή ότι έχει κρυφή ατζέντα και δεν λέει που θα βρεθούν τα χρήματα ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι ο κ. Καραμανλής ο οποίος κρύβεται έξι χρόνια τώρα από τα προβλήματα του λαού. Ο ίδιος τόνισε δεν πρόκειται να κρυφτεί ποτέ και δεν κρύφτηκε ούτε προεκλογικά.

    Για τα χρήματα είπε ότι ήδη έχουν δοθεί απαντήσεις για το που θα βρεθούν, αλλά το θέμα δεν είναι ούτε που θα βρεθούν τα χρήματα, ούτε πόσα χρειάζονται, αλλά που πηγαίνουν τα χρήματα και πως τα διαχειριζόμαστε.

    Χαρακτήρισε ψέμα της Νέας Δημοκρατίας όσα αναφέρει το κυβερνών κόμμα τα περί κόστους δέκα δισ. ευρώ του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επανέλαβε ότι κοστίζει περί τα 2,5 έως 3 δισ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκτόξευσε το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος και διατύπωσε το ρητορικό ερώτημα που πήγαν τα χρήματα που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση και έδωσε ο ίδιος την απάντηση, λέγοντας ότι αυτά πήγαν σε ημετέρους, σε πελατειακές σχέσεις και σε υπόγειες διαδρομές. Εμείς, τόνισε, θα προχωρήσουμε σε νοικοκύρεμα λαμβάνοντας σκληρά μέτρα αλλά δίκαια προκειμένου να γίνει η αναδιανομή του εισοδήματος. Επίσης, τόνισε ότι και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ναι στο νοικοκύρεμα αλλά παράλληλα ζητά και ανάπτυξη των οικονομιών των χωρών μελών.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι ήδη υπάρχει μια άτυπη αναθεώρηση του προγράμματος σταθερότητας καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ζητά την εφαρμογή του σε περιόδους κρίσης. Πρόσθεσε επίσης ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός την κατάλληλη στιγμή θα θέσει θέμα και τυπικής αναθεώρησης του συμφώνου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την κατηγορία που του απευθύνει ο κ. Καραμανλής ότι δεν έχει αναγγείλει ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι ο πρωθυπουργός πήρε δυσάρεστα μέτρα για τους πολλούς και ευχάριστα για πολύ λίγους. Εμείς πρόσθεσε θα προχωρήσουμε στην αναδιανομή και θα πληρώσουν οι πλούσιοι με τους οποίους ποτέ δεν συγκρούστηκε ο κ. Καραμανλής. Θα πληρώσουν, πρόσθεσε, ανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα και σημείωσε ότι θα υπάρξει γι αυτούς άνοδος της φορολογίας, όπως για παράδειγμα στα μερίσματα, η οποία θα φτάσει από 15 έως 40%.

    Δεν πρόκειται να φορολογήσουμε περισσότερο τους μεσαίους από ότι πληρώνουν σήμερα, ενώ είπε θα υπάρξουν φορολογικές μειώσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 30.000 ευρώ.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι θα αναθεωρηθούν οι υπέρογκες αμοιβές των στελεχών των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Όλοι, πρόσθεσε, θα επαναξιολογηθούν προκειμένου να επιλεγούν οι καλύτεροι.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με όσα ακούει καθημερινά για την οικονομία γίνεται περισσότερο καχύποπτος και ευχήθηκε να είναι αλήθεια αυτό που είπε η κυβέρνηση ότι υπάρχει ένα μαξιλάρι στην οικονομία. Πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση δεν έχει πει καθαρές κουβέντες και αλήθειες για αυτά τα θέματα αλλά μόνο μισόλογα.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως τόνισε, το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για επανεκκίνηση της οικονομίας δεν αλλάζει.

    Σε ερώτηση τι θα κάνει ο ίδιος με "τους νταβατζήδες" ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι ο ίδιος επιθυμεί να έχει καθαρές σχέσεις και όχι υπόγειες διαδρομές. Δεν έχω πρόσθεσε καμία πρόθεση να τιμωρήσω κανέναν και αναγνώρισε ότι σε μια κοινωνία και μια οικονομία όλοι έχουν ρόλο.

    Σχετικά με τις πυρκαγιές και τι προτίθεται να κάνει ο ίδιος αν κερδίσει τις εκλογές ο κ. Παπανδρέου αρχικά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το πάθημα του 2007 δεν της έγινε μάθημα. Αλλά και ούτε από τότε μέχρι σήμερα έκανε κάτι στον τομέα της πρόληψης και απέδωσε σε μεγάλο βαθμό σε αυτό την τεράστια όπως την χαρακτήρισε ζημιά που υπέστη φέτος η Αττική.

    Στις αιτίες της φετινής καταστροφής που υπέστη η Αττική, ο κ. Παπανδρέου περιέλαβε και τα κίνητρα που δίνονται από τα χωροταξικά σχέδια της κυβέρνησης, η οποία όπως ανέφερε έκλεισε το μάτι στους καταπατητές, έδωσε όλα τα κίνητρα και υπονόησε οικοπεδοποίηση.

    Δεσμεύτηκε ότι θα αποσύρει τα χωροταξικά σχέδια της κυβέρνησης και θα απαγορεύσει την κατασκευή δρόμων σε δρυμούς ή σε πρώην δρυμούς που κάηκαν τα τελευταία χρόνια όπως η Πάρνηθα. Επίσης τόνισε ότι θα απαγορευθεί και θα αντιμετωπιστεί με πολύ μεγάλη αυστηρότητα κάθε αυθαίρετη δόμηση. Η όποια οικοδομική δραστηριότητα, όπως τόνισε, θα είναι οργανωμένη και το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και θα κατατεθεί αμέσως στη Βουλή.

    Επίσης θα προβλέπεται η δημιουργία ενός πλαισίου πρασίνου, όπως είπε, για όλη την Αττική το οποίο θα ενοποιηθεί.

    Ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν έκτακτες εισφορές, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι πολιτική του ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε εγκληματικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση έβαλε έκτακτη εισφορά στα χαμηλά στρώματα αλλά όχι και στις τράπεζες.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει σε περίπτωση που έχει ισχνή αυτοδυναμία ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση και θα κυβερνήσει όσο μικρή κι αν είναι η αυτοδυναμία αν και όπως είπε, μια ευρύτερη αυτοδυναμία θα έδινε μεγάλη δύναμη στην κυβέρνηση να προχωρήσει στο έργο της.

    Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ έχει απευθύνει πρόταση συνεργασίας αλλά μέχρι στιγμής έχει συναντήσει άρνηση από τα άλλα κόμματα και είναι αυτός ένας λόγος για τον οποίο ζητά ψήφο αυτοδυναμίας από τους πολίτες.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την εξωτερική πολιτική ο κ. Παπανδρέου μίλησε για αναθεώρηση της εξαετούς πολιτικής της αδράνειας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία οδήγησε σε συνεχείς υποχωρήσεις.

    Πρώτος στόχος μας, τόνισε, είναι να ανακτήσουμε το κύρος της χώρας και να αλλάξουμε την εικόνα της στο εξωτερικό. Θα έχουμε καλές σχέσεις με όλους στη βάση όμως της προώθησης και προάσπισης των συμφερόντων της χώρας. Στο σημείο αυτό ανέφερε το παράδειγμα της Βουλγαρίας, η οποία ζητεί την αναθεώρηση της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, προφανώς γιατί έτσι επιτάσσει το συμφέρον της. Το ίδιο πρόσθεσε θα κάνουμε και εμείς, γιατί αυτό απαιτεί το δικό μας συμφέρον.

    Τον αγωγό, πρόσθεσε, εμείς τον αρχίσαμε και εμείς θα τον τελειώσουμε, αλλά με καλύτερους όρους και ειδικά σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.

    Ως προς τις κατηγορίες που δέχεται για ανατροπή των καλών σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αντιφατική είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία υποστηρίζει ότι έχει φιλορωσική πολιτική και ρώτησε την κυβέρνηση και τον κ. Καραμανλή ποιά ήταν η στάση τους όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, επί ηγεσίας Μπους θέλησε να εγκαταστήσει στην Ευρώπη την αντιπυραυλική ασπίδα. Η κυβέρνηση τότε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, υιοθέτησε την θέση των ΗΠΑ, παρά τη σφοδρή αντίθεση της Ρωσίας. Και πρόσθεσε ότι εμείς τότε είχαμε αντιταχθεί.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Παπανδρέου, για μεν τον εκλογικό νόμο είπε ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό μονοεδρικών περιφερειών που θα προέλθουν από σπάσιμο μεγάλων, αλλά και κάποιες περιφέρειες στις οποίες οι βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα. Η αναλογικότητα θα είναι περίπου ίδια με αυτή που υπάρχει στον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

    Πρόσθεσε ότι εάν πράγματι ο κ. Καραμανλής, όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του, υιοθετεί έναν τέτοιο εκλογικό νόμο όπως έχουν δηλώσει και άλλα στελέχη της ΝΔ, τότε μπορεί να βρεθεί η αυξημένη πλειοψηφία για να ισχύσει ο νόμος από τις επόμενες εκλογές. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι και τα κόμματα της άλλης αριστεράς θα συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο εκλογικό νόμο. Σχετικά εξάλλου με την κατάσταση που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αν χρειαστεί να αλλάξουν οι νόμοι οι οποίοι ψηφίστηκαν επί ΠΑΣΟΚ, τότε θα αλλάξουν. Προηγουμένως όμως τόνισε πρέπει να εφαρμόζονται και να μην ερμηνεύονται κατά το δοκούν, ούτε να καταστρατηγούνται οι νόμοι και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    «Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επιβαρύνουν την θέση τους με τις απαντήσεις που επιχείρησαν να δώσουν μετά την αποκάλυψη του κρυφού δανεισμού, (καθώς) είναι σαφές ότι αν δεν υπάρχει κρυφός δανεισμός η κυβέρνηση οφείλει να πει πόσα είναι τα υπόλοιπα του βραχυπρόθεσμου δανεισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός είναι στο Internet, αλλά δεν εξηγείται διότι «εφόσον αυτή η ταμειακή διευκόλυνση είναι βραχυπρόθεσμη, είτε περιμένει κανείς πλεονασματικό προϋπολογισμό, που δεν περιμένει κανένας, είτε περιμένει νέες εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου».

    «Υπάρχει ερώτημα για το πόσο υπάρχει προγραμματισμός για νέες εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου εντός του έτους», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Τοποθετούμενος επί αποσπάσματος δηλώσεως του ΟΔΔΗΧ ότι «δεν έχει λογική η νέα έκδοση νέων μεσομακροπρόθεσμων των οποίων το κόστος είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «τότε να σταματήσουμε τα μεσομακροπρόθεσμα, να δανειζόμαστε βραχυπρόθεσμα και να βγάζουμε και χρήματα», προσθέτοντας ότι «υπάρχει έλλειψη σοβαρότητας στην διαχείριση του δημοσίου χρέους, ενώ έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι από την σωστή διαχείριση του δημοσίου χρέους, το ελληνικό δημόσιο μπορεί να εξοικονομήσει έως και 1 εκ. ευρώ το χρόνο».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι η σημασία των στοιχείων για τον κρυφό δανεισμό αποκαλύπτεται από τις επιστολές του προέδρου του ΟΑΕΕ και του διοικητή του ΙΚΑ - οι οποίες δημοσιεύονται στην σημερινή "Ελευθεροτυπία"- με τις οποίες ο πρώτος ζητά από τον αρμόδιο υπουργό επιχορήγηση 232 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να πληρώσει συντάξεις και ο δεύτερος επιχορήγηση 300 εκατ. ευρώ.

    «Υπάρχει πρόβλημα πληρωμής μισθών και συντάξεων τους επόμενους μήνες;» ήταν το ερώτημα που έθεσε στην κυβέρνηση ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερώτησε την κυβέρνηση αν ισχύουν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η χώρα θα εκπροσωπηθεί στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ από υπηρεσιακούς παράγοντες.

    «Δηλαδή ο υπουργός Οικονομίας θα προτιμήσει να μείνει στην Ελλάδα εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου και δεν θα παραστεί σε ένα άτυπο, μεν, αλλά σημαντικό συμβούλιο, όπου μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που σήμερα η κυβέρνηση οφείλει να στείλει στην ΕΕ και να δημοσιοποιήσει;», ρώτησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επικαλούμενος στοιχεία έκθεσης «διεθνώς γνωστού οργανισμού» είπε ότι «στην Ευρώπη η χώρα μας έχει την 23η θέση στην ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουμε πέσει 4 θέσεις, ενώ η Ελλάδα έχει αναλογικά με τον πληθυσμό της τους περισσότερους γιατρούς».

    «Άρα κάτι πάει πολύ στραβά «στο βασίλειο της Δανιμαρκίας», υπάρχουν τεράστια προβλήματα διαχείρισης στο χώρο της υγείας και προβλήματα κακών υπηρεσιών στους πολίτες», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στις ολοσέλιδες διαφημίσεις του ΟΑΕΔ με τις οποίες «διαφημίζει το έργο του», είπε ότι «είναι παράνομο και εκτός της κείμενης νομοθεσίας στην προεκλογική περίοδο».

    «Αυτή η διαφημιστική καμπάνια υπεγράφη στις 10 Σεπτεμβρίου, από τον απερχόμενο πρόεδρο κ. Βερναρδάκη, η καμπάνια κοστίζει 2,5 εκ ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, είναι μια καμπάνια που δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή και το ερώτημα κάθε πολίτη είναι μια τέτοια καμπάνια αυτή την περίοδο τι ανταλλάγματα έχει», πρόσθεσε.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Πανηγυρική 1η πτήση της Ολύμπικ Αιρ (Αθήνα-Θεσσαλονίκη)-07:45 αναχώρηση από Ελ. Βενιζέλος

  • Τελετή άφιξης της 1ης πτήσης της Olympic Air στον αερολιμένα "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης (08:15:00, Θεσσαλονίκη)

  • Η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά θα επισκεφθεί το Μηχανογραφικό Κέντρο του ΙΚΑ (10:00:00, Αθήνα/Παπαδιαμαντοπούλου 87)

  • Επίσκεψη Γιώργου Καρατζαφέρη στο Γηροκομείο Αθηνών (12:00:00, Αθήνα/Γηροκομείο Αθηνών)

  • Διακαναλική συνέντευξη Τύπου της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα (12:30:00, Αθήνα/Ζάππειο Μέγαρο)

  • Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής θα δώσει Διακαναλική συνέντευξη, απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών (14:30:00, Αθήνα/Ηλιούπολη)

  • Κηδεία της Σπεράντζας Βρανά (16:00:00, Αθήνα/Α' Νεκροταφείο)

  • Προεκλογική ομιλία Κ. Καραμανλή (17:30:00, Σύρος)

  • Προεκλογική ομιλία Αλ. Τσίπρα (20:00:00, Καλαμάτα)

  • Κεντρική προεκλογική ομιλία Γ. Παπανδρέου (20:00:00, Αθήνα/Πεδίον Άρεως )

    Αθλητική ατζέντα

  • Με τις αναμετρήσεις της δεύτερης αγωνιστικής συνεχίζεται σήμερα, η φάση των ομίλων στο Γιουρόπα Λιγκ. Ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στο Βουκουρέστι με αντίπαλο την Ντιναμό, η ΑΕΚ θα υποδεχθεί την Μπενφίκα

  • Μπάσκετ-Ευρωλίγκα (α΄ προκριματικός, β΄ αγώνες): Προαγγελία

    [04] "Να πληρώσουν στην κάλπη"

    Στο πλαίσιο της απόφασης της διακομματικής επιτροπής για την προβολή των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ θα παραχωρήσει το μεσημέρι τη διακαναλική συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Να χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους "στις 4 του Οκτώβρη σαν βόλι κατά της καταστροφικής δικομματικής εναλλαγής, ενισχύοντας το ΚΚΕ" κάλεσε τα λαϊκά στρώματα η Αλέκα Παπαρήγα, στην κεντρική προεκλογική της ομιλία στο Πεδίο του Άρεως, διευκρινίζοντας ότι "το μεγάλο ερώτημα που τίθεται σε αυτή την εκλογική μάχη είναι ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης και την ανάκαμψη από την κρίση".

    Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το στοίχημα των εκλογών είναι να πληρώσουν οικονομικά και πολιτικά την κρίση στην κάλπη αυτοί που την προκάλεσαν και "όχι ποιο από τα δύο κόμματα θα πάρει το χρυσό και ποιο το ασημένιο μετάλλιο".

    Ακόμη, υπογράμμισε ότι "τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως και ο ΛΑ.Ο.Σ., ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι έχουν ως ευαγγέλιό τους την ανταγωνιστικότητα, το σκληρό και αδυσώπητο ανταγωνισμό ανάμεσα στα μονοπώλια, ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία, ακόμα και τις Ινδίες και τη Βραζιλία".

    Η γγ του ΚΚΕ τόνισε ότι τέσσερις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες τα δύο μεγάλα κόμματα δεν πήραν θέση στις αξιώσεις των εμποροβιομηχάνων και των τραπεζιτών, αλλά και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν νέες ριζικές αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση και στο κράτος.

    Ακόμα είπε ότι "τα πεντέμιση χρόνια της Νέας Δημοκρατίας δεν παραγράφονται, όσο και αν φωνάζει η Νέα Δημοκρατία ότι κληρονόμησε ελλείμματα και χρέη, όπως δεν παραγράφονται και τα έντεκα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ". Πρόσθεσε ότι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο αυτών κομμάτων είναι η διεκδίκηση της κυβερνητικής καρέκλας.

    Κατηγόρησε δε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ότι θέτουν εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα στα λαϊκά στρώματα "γιατί θέλουν νέες θυσίες, θέλουν ένα λαό υποταγμένο, με σκυμμένο το κεφάλι".

    Υποστήριξε ότι το δίλημμα της αυτοδυναμίας είναι ένα ψεύτικο δίλημμα, γιατί, όπως είπε, "πάντα είχαμε ισχυρές κυβερνήσεις, αυτές όμως έκαναν πιο ανίσχυρο και αδικημένο το λαό" και διαβεβαίωσε ότι μετά τις εκλογές και οι δύο θα παίξουν πάλι τον κίνδυνο νέων εκλογών, με πρόσχημα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ιδιαίτερη έκκληση απηύθυνε στους αριστερούς ψηφοφόρους και αυτούς που πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτούς που πίστεψαν στον ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ, στους ανένταχτους αριστερούς καλώντας τους να υποστηρίξουν το ΚΚΕ. Χαρακτηριστικά, είπε, ότι "καταλαβαίνουμε ότι στις δύσκολες ώρες όταν οι σοσιαλιστικές χώρες έμπαιναν στο δρόμο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, οι ιδέες της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού έμοιαζαν σωτήριες, όμως σήμερα διαπιστώνουμε ότι η αλλαγή δεν μπορεί να περιορίζεται στο επίπεδο της κυβέρνησης, αλλά πρέπει να είναι και αλλαγή της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία".

    Υποστήριξε ότι στη Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές χρειάζεται μια αντιπολίτευση "σταθερή και μαχητική, που δεν θα μπερδεύει τους εργαζόμενους και δεν θα τους υπόσχεται την ευκολία της ανεκτής από το σύστημα ανανέωσης, που θα έχει σαφή διαχωριστική γραμμή με τα μονοπώλια και πρόταση λαϊκής εξουσίας". Διευκρινίζοντας ότι κάθε άλλη αντιπολίτευση "δίνει παράταση χρόνου στη σημερινή κατάσταση, βάζει φραγμό στη διέξοδο υπέρ του λαού". Χαρακτήρισε δε εγγύηση την ψήφο στο ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι "είναι βέβαιο ότι το κόμμα αυτό δεν θα πάει στο ΠΑΣΟΚ, και έχει χειροπιαστό όραμα εξουσίας".

    Αναφορά έκανε και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να κατηγορήσει τα άλλα κόμματα ότι "έχουν ένα πατριωτισμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου και της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής, της αλλαγής των συνόρων και της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής πάλης" και πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα "ο εθνικισμός του ΛΑΟΣ είναι ξένος και επικίνδυνος".

    Επισήμανε ακόμα ότι χρειάζεται σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο χερσαίο, εναέριο και θαλάσσιο χώρο, ανατροπή της συμφωνίας Σημίτη - Ντεμιρέλ, που αναγνωρίζει ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς επίσης αντιτάχθηκε και στη Συμφωνία του Ελσίνκι, όπου, όπως είπε, "για πρώτη φορά έγινε αποδεκτό από την Ελλάδα να συζητηθούν τα σύνορά της στο ιμπεριαλιστικό δικαστήριο της Χάγης".

    Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα και στους νέους που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα και ψηφίζουν για πρώτη φορά να στηρίξουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ "για να κάνουν ένα ξεκίνημα κόντρα στο ρεύμα της πειθαρχίας, της συναίνεσης, της υποταγής και της υπόκλισης στον ισχυρό".

    [05] "Ψήφος συνείδησης"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα περιοδεύσει σήμερα στη Νέα Ιωνία. Θα επισκεφθεί τη ΔΟΥ, το ΙΚΑ και το Δημαρχείο της πόλης, ενώ θα μιλήσει σε εργαζόμενους. Το βράδυ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Καλαμάτα

    «Ανοιχτές κοινωνικές πληγές» διαπίστωσε στην Κομοτηνή ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε από τους πολίτες «ψήφο συνείδησης» για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ «παρών, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα, δίπλα στην ξεχασμένη κοινωνία».

    «Σήμερα είδαμε ξανά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στον Λαναρά που είναι μήνες απλήρωτοι, που τους κοροϊδεύουν, που δεν ξέρουν αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν. Είδαμε τους εργαζόμενους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, που είναι 20 μήνες απλήρωτοι και βρέθηκαν έξω από την Αγροτική Τράπεζα για να διεκδικήσουν αυτό που δικαιούνται. Από μια τράπεζα η οποία πήρε μεγάλο μέρος των εγγυήσεων και των ρευστών των 28 εκατ. και δεν έχει δώσει τίποτα στην πραγματική οικονομία για να στηρίξει την αγροτική παραγωγή» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, συναντήθηκε με τους εργαζόμενους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ροδόπης και περιόδευσε στην αγορά της Κομοτηνής.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει οδηγήσει την κοινωνία στην κατάρρευση, στο χείλος του γκρεμού», εκτιμώντας πως «την Κυριακή την περιμένει τη Ν.Δ. μια μεγάλη συντριπτική ήττα», και το ΠΑΣΟΚ γιατί «ζητάει από τους πολίτες λευκή επιταγή» και «θα είναι κυβέρνηση αύριο χωρίς να δεσμεύεται σε τίποτα».

    «Η παρουσία μας όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι εγγύηση ότι και την επομένη των εκλογών θα σταθούμε μπροστά, μέσα στη Βουλή, μέσα στους αγώνες, στηρίζοντας τις κοινωνικές ανάγκες και τους εργαζόμενους, στηρίζοντας την κοινωνία που περνάει δύσκολα. Αυτό κάναμε κι αυτό θα κάνουμε και την επομένη των εκλογών» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

    Μετά το τέλος της περιοδείας του, ο κ. Τσίπρας συνέφαγε με τους υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη, όπου συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ εξέφρασε και την αισιοδοξία του για το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ροδόπης. «Δεν περίμενα τέτοια υποδοχή και έχω πολλούς λόγους να πιστεύω ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη θα είναι έκπληξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 October 2009 - 4:30:25 UTC