Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καθησυχάζει το Υπουργείο Υγείας
  • [02] Συνέντευξη Στ.Παπαθεμελή
  • [03] Ανοίγει τα φτερά της η Olympic Air
  • [04] Πορτογαλία: Φόβοι για πολιτική αστάθεια
  • [05] Η "ήρεμη" ομορφιά της Λίμνης Πλαστήρα
  • [06] Επιδιώκει συνεργασία
  • [07] Κρίσιμος αγώνας

  • [01] Καθησυχάζει το Υπουργείο Υγείας

    Ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Άρης Σπηλιωτόπουλος ερωτηθείς σχετικά με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων της νέας γρίπης σε σχολεία της Αθήνας, δήλωσε:

    "Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Πράγματι σε δύο σχολεία της Αθήνας παρουσιάστηκαν κάποια συμπτώματα και επιβεβαιώθηκε ότι τα συμπτώματα αυτά προέρχονται από το συγκεκριμένο ιό. Ως εκ τούτου και σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, ήρθαμε από την πρώτη στιγμή σε επαφή με το υπουργείο Υγείας και με τη Νομαρχία Αθηνών και αποφασίσαμε το κλείσιμο συγκεκριμένων τμημάτων ή τάξεων για πέντε ημέρες προκειμένου να μην υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος διασποράς των κρουσμάτων που προέρχονται από τον ιό. Σε κάθε περίπτωση θέλω για άλλη μια φορά, υπεύθυνα, να ενημερώσω μαθητές και γονείς ότι όλα είναι υπό έλεγχο, ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας ή ανασφάλειας, ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εξάπλωση είναι ο πανικός. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Παιδείας είναι σε αγαστή και στενή μεταξύ τους συνεργασία και όλα εξελίσσονται ομαλά, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Υπάρχει η απαιτούμενη πρόληψη, τα σχολεία είναι απολύτως έτοιμα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε περίπτωση, οποιοδήποτε περιστατικό".

    Σε ερώτηση αν αναφέρουν καθημερινά οι διευθυντές ποιοι μαθητές απουσιάζουν και τι θα γίνει με τις απουσίες των παιδιών και τα μαθήματα που ενδεχομένως θα χάσουν απάντησε : "Από την πρώτη στιγμή σάς είπα ότι καθημερινώς υπάρχει ειδική επιτροπή που κωδικοποιεί και καταγράφει οποιαδήποτε απουσία σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος. Από εκεί και έπειτα, ανάλογα με τα στοιχεία τα οποία έχουμε, προχωρούμε σε δειγματοληπτικούς και άλλους ελέγχους όταν οι απουσίες των παιδιών οφείλονται σε κάποιες ασθένειες και, αν η ασθένεια αυτή προέρχεται από το συγκεκριμένο ιό, αμέσως απομονώνεται και κοιτούμε εάν έχουμε το συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων προκειμένου να προχωρήσουμε στο αμέσως επόμενο μέτρο, που είναι ασφαλώς το κλείσιμο της τάξης ή του τμήματος. Σε κάθε περίπτωση, καθημερινώς, καταγράφονται όλα τα περιστατικά, υπάρχει αυτή η συνεργασία και καθημερινώς προσπαθούμε να δούμε από ποιο σημείο και από ποια αιτία προέρχεται οποιαδήποτε απουσία μαθήτριας ή μαθητή. Οι απουσίες φυσικά θα αντιμετωπιστούν, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι σε κρίσιμες περιστάσεις ασφαλώς υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικά μέτρα και αν χρειαστεί βεβαίως και τα παιδιά δεν θα χάσουν τα μαθήματα γιατί όπως σας είπα υπάρχει η απαιτούμενη προετοιμασία από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση έτσι ώστε και σε επίπεδο ενημέρωσης αλλά κυρίως και σε επίπεδο μαθημάτων να μην χαθούν πολύτιμες διδακτικές ώρες. Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι, δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία από τους γονείς, όλα θα κυλήσουν ομαλά, οι διδακτικές ώρες δεν θα χαθούν και τα παιδιά θα είναι σωστά προετοιμασμένα. Τα πάντα θα είναι σωστά προετοιμασμένα και από την πολιτεία για να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε φαινόμενο".

    [02] Συνέντευξη Στ.Παπαθεμελή

    Να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς, που τους πρόδωσαν, κάλεσε τους ψηφοφόρους ο πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αναγέννησης», Στέλιος Παπαθεμελής, στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης του κόμματός του, στο Ζάππειο.

    «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, παλεύουμε ενάντια στη φθορά και τη διαφθορά και η ψήφος σας στη "Δημοκρατική Αναγέννηση" έχει πολλαπλασιαστική ικανότητα, δεν είναι χαμένη», υπογράμμισε ο κ. Παπαθεμελής.

    Αφού ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του κατεβαίνει σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδας, πρόσθεσε ότι η παράταξή του «αγωνίζεται για ένα τίμιο κράτος» και υπογραμμισε ότι «έρχεται σε σύγκρουση με όλα τα εξωθεσμικά συμφέροντα».

    Επιπλέον, παρατήρησε ότι κανείς από τη «Δημοκρατική Αναγέννηση» δεν πλούτισε από την πολιτική του θητεία και επανέλαβε ότι «πρόκειται για ένα κίνημα βαθύτατα κοινωνικό και πατριωτικό, που δεν πουλάει πατριωτισμό, αλλά η συμμετοχή του στην κεντρική πολιτική σκηνή άφησε έργο και όχι σκιές».

    «Στόχος μας είναι το κοινό συμφέρον, το εθνικό συμφέρον», δήλωσε ο κ. Παπαθεμελής, διευκρινίζοντας πως η «Δημοκρατική Αναγέννηση» έχει κάνει σημαία της αξίες, όπως η κοινωνική αλληλεγγύη και η ανθρωπιά.

    Στρέφοντας τα πυρά του σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και επικαλούμενος την υπόθεση της Siemens, υποστήριξε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας έχουν βεβαρυμένο πολιτικό παρελθόν. Για δε τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «παραπαίει αναζητώντας ιδεολογικούς προσανατολισμούς». Για τον ΛΑΟΣ ότι «εμπορεύεται αξίες, που ούτε καν πιστεύει». Επιπλέον, στράφηκε και εναντίον της διακομματικής επιτροπής, την οποία κατηγόρησε για αποκλεισμό της «Δημοκρατικής Αναγέννησης».

    Για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δήλωσε ότι το κόμμα του «εναντιώνεται στην πολιτική της άγριας λιτότητας, που είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δίνει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ύφεσης με τόνωση της κατανάλωσης και έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις και το "φθηνό χρήμα" προς τους μικρομεσαίους και αυτοαπασχολούμενους». Έκανε, επίσης, λόγο για «τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας», ενώ τάχθηκε κατά της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, τονίζοντας ότι «η Εκκλησία παρέχει κοινωνικό έργο».

    Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο κ. Παπαθεμελής δήλωσε ότι «δεν παζαρεύουμε τα εθνικά μας θέματα, ούτε στην Κύπρο, ούτε στο Αιγαίο, ούτε στο Σκοπιανό, ούτε στη Θράκη. Για εμάς είναι εθνικώς αδιαπραγμάτευτα». Πρόσθεσε δε, ότι η «Δημοκρατική Αναγέννηση» επιθυμεί «ένα κράτος ισχυρό μέσα και σεβαστό έξω», ότι «οι ισχυροί μάς εκμεταλλεύονται, όταν σκίβουμε το κεφάλι» για να καταλήξει: «Παραδώσαμε το όνομα "Μακεδονία" στους Σκοπιανούς με τη φόρμουλα της διπλής ονομασίας. Όλο το πολιτικό σύστημα έχει προσχωρήσει σε αυτή την ιδέα».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» έναντι της Τουρκίας, ο κ. Παπαθεμελής υποστήριξε ότι «η κατευναστική εξωτερική πολιτική οδηγεί από υποχώρηση σε υποχώρηση» και πρόσθεσε πως οι "κόκκινες γραμμές", που θέτουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, είναι "κινητές"». Σχετικά με την Τουρκία, χαρακτήρισε την κατάσταση «χειρότερη, εξαιτίας της εκβιαστικής τακτικής, που χρησιμοποιεί η Άγκυρα έναντι της χώρας μας» και έκανε λόγο για «διαμόρφωση στρατηγικής αποτρεπτικής ισχύος».

    Σχετικά με την προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, ο κ. Παπαθεμελής άφησε το ενδεχόμενο ανοικτό, δηλώνοντας ότι «η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση» και ότι το κόμμα του θα εξετάσει προσεκτικά κάθε σχετική πρόταση.

    Για το θέμα των λαθρομεταναστών υπογράμμισε ότι «η χώρα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να συγκροτηθεί μια μεταναστευτική πολιτική σε συνεργασία με την ΕΕ, καθώς οι δυνατότητες απορρόφησης λαθρομεταναστών από την Ελλάδα είναι περιορισμένες».

    [03] Ανοίγει τα φτερά της η Olympic Air

    Ένα "βιβλίο" τελειώνει και μια νέα σελίδα αρχίζει από την προσεχή Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου στον τομέα των αερομεταφορών στη χώρα μας. Ο άλλοτε εθνικός μας Αερομεταφορέας, η Ολυμπιακή, κλείνει τον κύκλο της με την επωνυμία Ολυμπιακές Αερογραμμές και από την Πέμπτη ανοίγει τα φτερά της η νέα εταιρία που δημιουργήθηκε μετά την ιδιωτικοποίησή της, η Olympic Air.

    Την Πέμπτη το πρωί θα γίνει στο Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας, ο καθιερωμένος αγιασμός και η τελετή έναρξης της Olympic Air, παρουσία της διοίκησης της νέας εταιρίας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πρώτη επίσημη πτήση της νέας εταιρείας που θα έχει προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

    Όπως ανακοινώθηκε οι επιβάτες της παλαιάς εταιρίας που διαθέτουν εισιτήριο για πτήσεις μετά την 29η Σεπτεμβρίου θα εξυπηρετηθούν από άλλες αεροπορικές εταιρίες συμπεριλαμβανομένης και της Olympic Air, βάσει συμφωνιών που έχουν ήδη συναφθεί και χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των επιβατών. Όσοι δεν επιθυμούν να πετάξουν με άλλη εταιρία δικαιούνται πλήρη επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου τους.

    Όπως είναι γνωστό η Olympic Air θα πραγματοποιεί πτήσεις στο εσωτερικό δίκτυο από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω, Ρόδο, Σύρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο, Χανιά, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Κέρκυρα, καθώς επίσης και στους προορισμούς των άγονων γραμμών κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου προς Σκύρο, Σκιάθο, Ικαρία, Κάλυμνο, Λέρο, Αστυπάλαια, Καστελόριζο, Κάσο, Σητεία, Πάρο, Νάξο, Μήλο, Κύθηρα και Καλαμάτα.

    Σε ότι αφορά το δίκτυο του εξωτερικού, η εταιρία θα πετά προς Λονδίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, Άμστερνταμ, Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Βιέννη, Μιλάνο, Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, Λάρνακα, Βηρυτό, Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Σόφια, Τίρανα, Τελ Αβίβ, καθώς επίσης και με κοινό κωδικό και συνεργασία με άλλες εταιρείες προς Νέα Υόρκη, Τορόντο, Μόντρεαλ, Αυστραλία, Γιοχάνεσμπουργκ, Ατλάντα και Abu Dhabi.

    [04] Πορτογαλία: Φόβοι για πολιτική αστάθεια

    Φόβους για πολιτική αστάθεια εκφράζουν οι αναλυτές στην Πορτογαλία, καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες προετοιμάζεται για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές.

    Οι σοσιαλιστές του Ζοζέ Σόκρατες εξασφάλισαν τη νίκη με 96 έδρες σε σύνολο 230 στο κοινοβούλιο, αποτυγχάνοντας έτσι να συγκεντρώσουν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα αναμένεται να αναθέσει στον Σόκρατες την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης και ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα αρχίσει διερευνητικές επαφές με τα άλλα κόμματα, τονίζοντας ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζει εάν θα ηγηθεί κυβέρνησης μειοψηφίας, ή κυβέρνησης συνασπισμού.

    Στην Πορτογαλία πάντως το πρώτο σενάριο θεωρείται και το πιθανότερο, λόγω έλλειψης πρόθυμων κυβερνητικών εταίρων.

    Στην αριστερά ο Αριστερός Συνασπισμός και το CDU έχει αποκλείσει κάθε συνεργασία με τους σοσιαλιστές, αν και κυκλοφορούν φήμες περί "μυστικής συμφωνίας" για την είσοδό τους στην κυβέρνηση.

    Στη λαϊκιστική δεξιά, ο εθνικιστής Πάουλο Πόρτας, επικεφαλής του Δημοκρατικού και Κοινωνικού Κέντρου (CDS-PP) εμφανίζεται επίσης απρόθυμος να μετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό, δηλώνοντας ότι το κόμμα του "θα παραμείνει η καλύτερη αντιπολίτευση απέναντι στη σοσιαλιστική κυβέρνηση".

    Η αξιωματική αντιπολίτευση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) είχε συγκυβερνήσει με τους σοσιαλιστές στη δεκαετία του '80, αλλά η επικεφαλής της Μανουέλα Φερέιρα Λέιτε απέκλεισε προεκλογικά κάθε ενδεχόμενο επανάληψης της παλιάς συνεργασίας, υποσχόμενη μια "υπεύθυνη αντιπολίτευση απέναντι σε όλες τις δυσκολίες που γνωρίζει η χώρα".

    Οι φόβοι που εκφράζονται είναι ότι μία κυβέρνηση μειοψηφίας θα συνέβαλε στην πολιτική αστάθεια και θα ήταν ανίκανη να εφαρμόσει τα αποφασιστικά μέτρα που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    "Θα είναι μια κυβέρνηση υψηλού κινδύνου" με απρόβλεπτο προσδόκιμο επιβίωσης, δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής Κάρλος Τζαλάλι. Και υπενθυμίζει ότι μόνον ένας πορτογάλος πρωθυπουργός, ο επίσης σοσιαλιστής Αντόνιο Γκουτιέρες, κατάφερε να εξαντλήσει τη θητεία του ως επικεφαλοής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, στο διάστημα 1995-1999.

    Τα αποτελέσματα

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία με ποσοστό 36,6% των ψήφων έναντι 29,1% που έλαβε το αντίπαλό του Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), της κεντροδεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ωστόσο αυτά ήταν τα χαμηλότερα ποσοστά που πήραν τα δύο κόμματα από τις εκλογές του 1991.

    Βασικοί νικητές των εκλογών ήταν το Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κέντρο (CDS-PP), το οποίο έγινε η τρίτη δύναμη στη χώρα, αυξάνοντας το ποσοστό του από 7,3% στις προηγούμενες εκλογές σε 10,5% στις φετινές και ο Συνασπισμός της Αριστεράς που ανέβηκε από 6,35% σε 9,85%.

    Ο συνασπισμός κομμουνιστών-πρασίνων CDU ήρθε πέμπτος στις εκλογές με ποσοστό 7,9%.

    Η συμμετοχή του εκλογικού σώματος ανήλθε σε περίπου 60%, σημείωσε δηλαδή μείωση από το 65% που ήταν το 2005.

    Από τις 230 έδρες της βουλής, μόνον τέσσερις έδρες που ανήκουν σε βουλευτές του εξωτερικού δεν έχουν κατανεμηθεί ακόμη. Αυτές θα γίνουν γνωστές στις 7 Οκτωβρίου.

    Οι υπόλοιπες 226 κατανέμονται ως εξής: 96 καταλαμβάνει το PS, έναντι 78 που παίρνει το PSD, 21 το CDS-PP, 16 ο Συνασπισμός της Αριστεράς και 15 ο συνασπισμός κομμουνιστών και πρασίνων CDU.

    [05] Η "ήρεμη" ομορφιά της Λίμνης Πλαστήρα

    Υπάρχει μια περιοχή στο νομό Καρδίτσας, όπου το απαράμιλλου κάλλους φυσικό περιβάλλον, η «ευωδιά» της φύσης και ο πλούτος των θρησκευτικών και άλλων μνημείων είναι σε απόλυτη αρμονία με την αυθεντική φιλοξενία των κατοίκων. Ο λόγος, για τη Λίμνη Πλαστήρα, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 25 χλμ δυτικά της πόλης της Καρδίτσας, σε υψόμετρο 800 μέτρων, μέσα σβ ένα έξοχο περιβάλλον.

    Η λίμνη δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και φέρει το όνομα του εμπνευστή του έργου, Νικόλαου Πλαστήρα.

    Πριν τη δημιουργία της λίμνης , η περιοχή της Νεβρόπολης ήταν ένα εύφορο οροπέδιο. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, χιλιάδες λάτρεις της φύσης και του λαϊκού πολιτισμού ανακαλύπτουν την ομορφιά της περιοχής και τη μοναδικότητά της.

    Μάλιστα, οι δεκάδες επενδύσεις φορέων και ιδιωτών, την τελευταία κυρίως δεκαετία , μετέτρεψαν την περιοχή της λίμνης σε περιζήτητο τουριστικό προορισμό και πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, όλες τις εποχές του έτους.

    Η περιήγηση περιμετρικά της λίμνης Πλαστήρα καλύπτει απόσταση περίπου 55 χλμ. και προσφέρει μια εμπειρία μοναδική στον επισκέπτη, καθώς η ποικιλομορφία του τόπου, σε συνδυασμό με τη γαλήνη του φυσικού τοπίου, προσφέρονται για αναψυχή και πνευματική ανάπαυση.

    Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δεκάδες ξενοδοχεία και ξενώνες της περιοχής προκειμένου να περάσει μερικές ημέρες ηρεμίας και ξεκούρασης στην περιοχή, να γνωρίσει τους φιλόξενους κατοίκους των χωριών γύρω από τη λίμνη, να ασχοληθεί με το ψάρεμα, την ορειβασία, την τοξοβολία, την ποδηλασία και τα υδάτινα σπορ, να επισκεφθεί τα μοναστήρια και άλλα αξιοθέατα, να γνωρίσει τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, συμμετέχοντας σε κάποιο από τα τοπικά πανηγύρια, αλλά και να γευτεί τα πλούσια εδέσματα και το γευστικό τοπικό κρασί.

    Με αφετηρία την πόλη της Καρδίτσας, ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει μία από τις τρεις διαδρομές που οδηγούν στη λίμνη. Αν και η απόσταση που χωρίζει την ανατολική πλευρά της λίμνης από τη δυτική είναι πολύ μικρή, οι υψομετρικές τους διαφορές είναι μεγάλες, με αποτέλεσμα, σε μια περιμετρική περιήγηση, ο επισκέπτης νβ ανακαλύπτει διαφορετικά σε ομορφιά και φυσικό περιβάλλον τοπία.,

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδρομή, Καρδίτσα - Μητρόπολη - Μοσχάτο - Λίμνη Ν. Πλαστήρα, γνωστή ως ανατολικός παραλίμνιος (δρόμος).

    Συγκεκριμένα, εννέα χιλιόμετρα από την Καρδίτσα, στην είσοδο του χωριού Μητρόπολη, η αριστερή κατεύθυνση του δρόμου, οδηγεί στον ανατολικό παραλίμνιο. Το τμήμα αυτό της λίμνης, παρβ όλο που δεν υστερεί σε φυσικό κάλλος, παρουσιάζει μικρότερη τουριστική ανάπτυξη σε σχέση με το δυτικό τμήμα.

    Τρία χιλιόμετρα από τη Μητρόπολη βρίσκεται η αναρρυθμιστική Λίμνη , ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Ν. Πλαστήρα , ταβέρνες , κέντρα αναψυχής και μέρος της αμπελουργικής ζώνης Μοσχάτου - Μεσενικόλα -Μορφοβουνίου.

    Ανεβαίνοντας τρία χιλιόμετρα ψηλότερα, σε υψόμετρο 450 μέτρων, βρίσκεται το Μοσχάτο. Είναι χωριό με πλούσια αμπελουργική παράδοση, πανέμορφη θέα και τουριστική υποδομή. Πήρε το όνομά του από την ποικιλία σταφυλιών «μοσχάτο», που καλλιεργούνταν στους αμπελώνες του χωριού πριν από αρκετά χρόνια.

    Ένα χιλιόμετρο πριν από το χωριό, πάνω στο δρόμο, υπάρχει μια μικρή μονότοξη πέτρινη γέφυρα, ενώ στο τέρμα της ανηφορικής διαδρομής- 18 χλμ. από την Καρδίτσα- σε περίοπτη θέση και υψόμετρο 800 μ. βρίσκεται η Ι.Μ. Κορώνας .

    Η Μονή Κορώνας (Γενέσιον της Θεοτόκου) αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της περιοχής. Ιδρύθηκε το 1123 επί Αυτοκράτορος Κομνηνού , αλλά ξαναχτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα. Οι τοιχογραφίες του καθολικού (1587 του μοναχού του Δανιήλ) είναι οι παλαιότερα χρονολογημένες των Αγράφων. Η Μονή είναι ανδρώα και επισκέψιμη συγκεκριμένες ώρες την ημέρα.

    Ο δρόμος κάτω από την Μονή (προπολεμική χάραξη Καρδίτσας - Αγρινίου) αποτελεί μία όμορφη εναλλακτική διαδρομή, που συνδέει τα χωριά του Δήμου Πλαστήρα και την ανατολική με τη δυτική πλευρά της λίμνης.

    Μερικές εκατοντάδες μέτρα νότια της Κορώνας βρίσκεται το Τσαρδάκι. Εδώ, ο επισκέπτης θα βρει ταβέρνες με πλούσια τοπικά εδέσματα, ξενώνα για τη διαμονή του και ποδηλατόδρομο για νβ απολαύσει τις βόλτες του γύρω από τη λίμνη.

    Τρία χιλιόμετρα μετά το Τσαρδάκι συναντά ο επισκέπτης την Πλαζ Λαμπερού, με τις μεγάλες ταβέρνες, τα τουριστικά περίπτερα, τα τοπικά προϊόντα και την όμορφη θέα στις βουνοκορφές των Αγράφων.

    Είναι από τις πρώτες τουριστικές υποδομές της περιοχής και αποτελεί ένα κομβικό σημείο για τους επισκέπτες της Λίμνης. Δημιουργήθηκε στη δεκαετία του β90 και συνέβαλε καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη του οροπεδίου.

    Πολύ κοντά στην Πλαζ βρίσκεται ο Άγιος Αθανάσιος, οικισμός του Λαμπερού. Πρόκειται για ένα τουριστικά αναπτυσσόμενο οικισμό δίπλα στη λίμνη, με ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και τουριστική υποδομή σύγχρονων προδιαγραφών.

    Η «Κοιμωμένη» των Αγράφων και οι άλλες βουνοκορφές της Πίνδου που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από κάποιο πίνακα ζωγραφικής, ιδίως κατά τη δύση του ήλιου.

    Πέντε χιλιόμετρα ανατολικά του οικισμού (Κοντά στο Χωριά Καταφύγι) βρίσκεται η Ι. Μ. Πέτρας (1550 μ.Χ.), που είναι επισκέψιμη όλο το χρόνο.

    Η διαδρομή από τον Άγιο Αθανάσιο συνεχίζει νότια και καταλήγει στην Καστανιά. Από εκεί, υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στην Καρδίτσα ή εξερεύνησης κι άλλων διαδρομών.

    Η διαδρομή που είναι γνωστή ως δυτικός παραλίμνιος (δρόμος) περιλαμβάνει τις περιοχές: Καρδίτσα - Μορφοβούνι - Λίμνη Ν. Πλαστήρα - Φράγμα.

    Το τμήμα αυτό του οροπεδίου παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Νεβρόπολης Αγράφων, με έδρα την Πεζούλα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας.

    Από τη Μητρόπολη, ακολουθώντας πορεία προς το Νεοχώρι και σε απόσταση 14 χλμ. αριστερά στη βουνοπλαγιά, βρίσκεται ο Μεσενικόλας. Δίπλα του είναι το Μαρφοβούνι, έδρα του δήμου Πλαστήρα και γενέτειρα του πατέρα του στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα.

    Τόσο ο Μεσενικόλας όσα και το Μορφοβούνι διαθέτουν τουριστική υποδομή, πλούσια αμπελουργική παράδοσή, παραγωγή τσίπουρου και ποιοτικούς οίνους από ποικιλίες σταφυλιών που παράγονται στην οροθετημένη Αμπελουργική Ζώνη Ο.Π.Α.Π. Μοσχάτου - Μεσενικόλα - Μορφορβουνίου.

    Στη συνέχεια της διαδρομής βρίσκεται το Κρυονέρι (27 χλμ. από την Καρδίτσα), το οποίο οδηγεί στο χωριό Κερασιά με το νερόμυλο και τα μαντάνια στον ποταμό Κερασιώτη, το Μουζάκι, τα χωριά της Αργιθέας, της Άρτας και το νομό Τρικάλων.

    Στη βουνοπλαγιά, μετά το Κρυονέρι και το νεόδμητο οικισμό Κουτσοδήμος, βρίσκονται τα Καλύβια Φυλακτής, μικρός οικισμός με έντονη τουριστική ανάπτυξη, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκονται και τα Καλύβια Πεζούλας, που αποτελούν το κομβικότερο σημείο της ευρύτερης περιοχής και ανεπτυγμένο τουριστικό κέντρο, με σύγχρονες υποδομές σβ όλους τους τομείς.

    Ακολουθώντας τη δεξιά πορεία της διασταύρωσης, ο δρόμος οδηγεί στην Πεζούλα και τη Φυλακτή. Τα χωριά αυτά διαθέτουν ταβέρνες, καφενεία και σύγχρονους ξενώνες διαμονής. Στην είσοδο της Πεζούλας υπάρχει παραδοσιακός νερόμυλος και νεροτριβή, ενώ στην κορυφή της Φυλακτής βρίσκεται η Ι. Μ. Αγίας Τριάδας (18ος αι). Από τη διασταύρωση πριν από την Πεζούλα, ο δρόμος οδηγεί στην ιστορική Νεράιδα, παραδοσιακό θέρετρο με τουριστική υποδομή και ανεπανάληπτη θέα.

    Σε απόσταση περίπου 7 χλμ. από τη Νεράιδα, στη θέση Καραμανώλη (υψ. 1535 μ.), βρίσκεται το «Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων», δυναμικότητας 24 κλινών και μερικές εκατοντάδες μέτρα απβ αυτό μικρή χιονοδρομική πίστα, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η Πλαζ Πεζούλας, όπου- μεταξύ άλλων- οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να νοικιάσουν υδροποδήλατα και άλλο εξοπλισμό για σπορ στα λίμνη, να κάνουν ορειβατικό ποδήλατο, να εξασκηθούν στην τοξοβολία κ.ά.

    Πέντε χλμ. από τα Καλύβια Πεζούλας, δίπλα στη λίμνη, βρίσκεται ο Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου, που είναι επισκέψιμος όλο το χρόνο.

    Κατηφορίζοντας μετά το Μπελοκομύτη, ο επισκέπτης φτάνει στον ποταμό Καριτσιώτη, τα νερά του οποίου τροφοδοτούν τη Λίμνη Ν. Πλαστήρα. Στην απέναντι όχθη του ποταμού βρίσκεται το Εκπαιδευτικό Δάσος Μπελοκομύτη, έκτασης 5.680 στρ., με εύκολα προσπελάσιμα μονοπάτια, το φαράγγι Κερεντάν και η σπηλιά Γάκη, σε απόσταση περίπου τριών χλμ. από το δρόμο.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νομάρχης Καρδίτσας, Φώτης Αλεξάκος, η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί τον κατεξοχήν τουριστικό προορισμό των επισκεπτών στο νομό Καρδίτσας, αν και, όπως σημείωσε, υπάρχουν και άλλες περιοχές στο νομό με έντονα τουριστικό ενδιαφέρον, τις οποίες και προσπαθεί να αναδείξει η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Καρδίτσας.

    Κείμενο: Ζώης Α.

    [06] Επιδιώκει συνεργασία

    Ο συντηρητικοί της Αγγελα Μέρκελ , νικητές των εκλογών στη Γερμανία, θα επιδιώξουν την επίτευξη συμφωνίας για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού με τους ελεύθερους Δημοκράτες της FDP σε διάστημα ενός μηνός, αφού καταλήξουν σε συμβιβασμό ως προς μια σειρά θεμάτων όπως η φορολογική πολιτική, η πολιτική απασχόλησης και η εσωτερική ασφάλεια.

    "Οι συνομιλίες για τη συγκρότηση συνασπισμού θα αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν...και στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία το αργότερο σε ένα μήνα", δήλωσε ο Ρόναλντ Ποφάλα, γενικός γραμματέας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU).

    Η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της οικονομικής πολιτικής. Θα έχει να διαχειρισθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, να αντιμετωπίσει την αύξηση της ανεργίας και να προλάβει την πιστωτική κρίση.

    Ο γενικός γραμματέας της CDU τόνισε ότι το κόμμα του εννοεί να τηρήσει την προεκλογική υπόσχεση για τη μείωση των φόρων.

    Ωστόσο, το FDP θα επιδιώξει την εφαρμογή ενός περισσότερο φιλόδοξου προγράμματος. Τη στιγμή που η Αγγελα Μέρκελ έχει αρνηθεί να θέσει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων, δεδομένης της δυσχερούς κατάστασης της οικονομίας, το FDP εξήγγειλε κατά την προεκλογική του εκστρατεία γρήγορη μείωση φόρων στο επίπεδο των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα , η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση της Αγγελα Μέρκελ, μαζί με την Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας εξασφάλισαν το 33,8% των ψήφων, καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη μεταπολεμική εκλογική τους επίδοση, έναντι του 35,2% που είχαν εξασφαλίσει στις εκλογές του 2005. Αντίθετα το FDP αντισταθμίζει τις απώλειες της κεντρο-δεξιάς καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του με 14,6% των ψήφων. Το SPD κατέγραψε την χειρότερη μεταπολεμική του επίδοση, με 23%.

    Οι συνομιλίες για τη συγκρότηση του κεντρο-δεξιού θα είναι σκληρές, κυρίως αφού το FDP αναμένεται να αυξήσει τις απαιτήσεις του εξαιτίας των υψηλών εκλογικών του επιδόσεων.

    "Με δεδομένη την ισχύ του μικρότερου εταίρου του συνασπισμού, οι απόψεις του κόμματος αυτού θα εισχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται η απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος , καθώς και η μείωση των φόρων", λέει ο Χάινο Ρούλαντ, της Ruland Research.

    Αναμένεται επίσης ότι το FDP θα επιδιώξει την προώθηση νομοθεσίας που θα καταστήσει πιο εύκολες τις προσλήψεις και τις απολύσεις για τις εταιρείες.

    Υπόσχεται φορολογικές ελαφρύνσεις

    Η Αγγελα Μέρκελ, δήλωσε ότι έχει αναλάβει τη δέσμευση να προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις, αρνήθηκε όμως να πεί πότε θα το πράξει.

    "Θέλουμε να κάνουμε δύο βήματα...αυτά τα δύο βήματα θα μπορούσαν να γίνουν το 2011 και το 2012, ή θα μπορούσαν να γίνουν το 2011 και το 2013, ή θα μπορούσαν να γίνουν το 2012 και το 2013. Αυτές είναι οι τρεις πιθανότητες", είπε η γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ομοσπονδιακών εκλογών.

    [07] Κρίσιμος αγώνας

    Με τις αναμετρήσεις της 2ης αγωνιστικής για τους ομίλους 5-8, συνεχίζεται σήμερα το τσάμπιονς λιγκ. Στον 8ο όμιλο, ο Ολυμπιακός θα φιλοξενηθεί από την Αρσεναλ, στον δυσκολότερο αγώνα που θα δώσει στην συγκεκριμένη φάση. Τόσο οι «κανονιέρηδες» όσο και οι «ερυθρόλευκοι» προέρχονται από νικηφόρο πρεμιέρα και θέλουν να συνεχίσουν με θετικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε να βάλουν τις βάσεις για την πρόκριση. Οι Αγγλοι είναι το φαβορί για την νίκη, ωστόσο οι παίκτες του Ζίκο, βρίσκονται στο Λονδίνο με άριστη ψυχολογία και χωρίς ουσιαστικά προβλήματα.

    Ο Βραζιλιάνος τεχνικός αναμένεται να παρατάξει την ομάδα με ενισχυμένη μεσαία γραμμή, ενώ από την πλευρά τους οι γηπεδούχοι θα στηριχθούν στην ομοιογένεια και την παραγωγικότητα που τους διακρίνει. Στον άλλο αγώνα του ομίλου, η Αλκμααρ θα υποδεχθεί την Σταντάρ Λιέγης σε μία εξαιρετικά σημαντική αναμέτρηση, αφού όποια ομάδα ηττηθεί, ουσιαστικά θα βγει εκτός διεκδίκησης της πρόκρισης.

    Παράλληλα, στον 5ο όμιλο, η Φιορεντίνα υποδέχεται την Λίβερπουλ στο ντέρμπι της αγωνιστικής, ενώ η Λιόν είναι το φαβορί απέναντι στην Ντέμπρετσεν που έδειξε πολύ καλά στοιχεία στο «Ανφιλντ».

    Επίσης, στον 6ο όμιλο, η Μπαρτσελόνα θα φιλοξενήσει την Ντιναμό Κιέβου και θέλει την νίκη για να πιάσει κορυφή, όπως και η Ιντερ που φιλοξενείται στην Ρωσία από την Ρουμπιν Καζάν.

    Τέλος, στον 7ο όμιλο, η Σεβίλη δοκιμάζεται στην έδρα της Ρέιντζερς και θέλει το θετικό αποτέλεσμα για να μείνει στην κορυφή, ενώ η Στουτγκάρδη έχει δύσκολη αποστολή, καθώς φιλοξενείται στην Ρουμανία από την Ουνιρέα Ουρζιτσένι.

    Το πρόγραμμα και οι βαθμολογίες, έχουν ως εξής:

    5ος Ομιλος Φιορεντίνα-Λίβερπουλ

    Ντέμπρετσεν-Λιόν

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 1 αγώνα)

    Λίβερπουλ 1-0-0 1-0 3

    Λιόν 1-0-0 1-0 3

    Φιορεντίνα 0-0-1 0-1 0

    Ντέμπρετσεν 0-0-1 0-1 0

    6ος Ομιλος Ρούμπιν Καζάν-Ιντερ

    Μπαρτσελόνα-Ντιναμό Κιέβου

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 1 αγώνα)

    Ντιναμό Κιέβου 1-0-0 3-1 3

    Μπαρτσελόνα 0-1-0 0-0 1

    Ίντερ 0-1-0 0-0 1

    Ρούμπιν Καζάν 0-0-1 1-3 0

    7ος Ομιλος Ουνιρέα-Στουτγκάρδη

    Ρέιντζερς-Σεβίλη

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 1 αγώνα)

    Σεβίλη 1-0-0 2-0 3

    Ρέιντζερς 0-1-0 1-1 1

    Στουτγκάρδη 0-1-0 1-1 1

    Ουνιρέα 0-0-1 0-2 0

    8ος Ομιλος Αρσεναλ-Ολυμπιακός

    Αλκμααρ-Σταντάρ Λιέγης

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 1 αγώνα)

    Αρσεναλ 1-0-0 3-2 3

    Ολυμπιακός 1-0-0 1-0 3

    Αλκμααρ 0-0-1 0-1 0

    Σταντάρ Λ. 0-0-1 2-3 0


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 September 2009 - 6:30:28 UTC