Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικρίνουν το Ιράν

  • [01] Επικρίνουν το Ιράν

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε σήμερα το Ιράν ότι κατασκευάζει μυστικά εδώ και χρόνια ένα δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου και αξίωσε από την Τεχεράνη να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

    Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία ζητούν από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) τη διεξαγωγή έρευνας πάνω στο "ανησυχητικό" αυτό ζήτημα, προσέθεσε, αναφερόμενος στη δεύτερη αυτή ιρανική πυρηνική εγκατάσταση.

    Η κατασκευή αυτού του εργοστασίου υπογραμμίζει την απροθυμία του Ιράν να συμμορφωθεί με τις διεθνείς του υποχρεώσεις, τόνισε ο Ομπάμα, και σημείωσε ότι το Ιράν πρέπει να δείξει στη σύνοδο της 1ης Οκτωβρίου με τις μεγάλες δυνάμεις βούληση για πλήρη συνεργασία με την ΙΑΕΑ.

    Το Ιράν έχει δικαίωμα σε ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε εξάλλου ο Ομπάμα, ο οποίος διατύπωσε την παραπάνω κατηγορία σε κοινή του παρουσία με τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν και τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στο Πίτσμπουργκ, αλλά, όπως σημείωσε, το πρόγραμμα που έχει είναι ασύμβατο με τις ανάγκες αυτές.

    Η Τεχεράνη "παραβιάζει τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν όλα τα έθνη", τόνισε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος και σημείωσε ότι οι ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες συνιστούν "άμεση πρόκληση" στο καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

    Είναι ώρα η Τεχεράνη να δράσει άμεσα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε καταλήγοντας και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στις διπλωματικές προσπάθειες με το Ιράν.

    Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ανησυχεί πολύ για την κατασκευή από το Ιράν ενός δεύτερου εργοστασίου εμπλουτισμού ουρανίου και την ανησυχία της συμμερίζονται Γαλλία, ΗΠΑ και Βρετανία.

    "Η Γερμανία ανησυχεί πολύ", είπε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

    "Ζητάμε να παράσχει το Ιράν όλες τις πληροφορίες στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας", πρόσθεσε.

    Εξάλλου, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατηγόρησε το Ιράν ότι οδηγεί την διεθνή κοινότητα σε επικίνδυνο δρόμο και δήλωσε ότι θα υπάρξουν αυστηρότερες διεθνείς κυρώσεις εάν οι ηγέτες του Ιράν δεν επιδείξουν μία σε βάθος αλλαγή στην πολιτική τους στο τομέα του πυρηνικού προγράμματος μέχρι τον Δεκέμβριο.

    "Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Ιρανούς ηγέτες να κερδίζουν χρόνο ενώ οι μηχανές δουλεύουν", υπογράμμισε ο γάλλος ηγέτης στο Πίτσμπουργκ όπου γίνεται η σύνοδος κορυφής της G20.

    Επίσης, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κατηγόρησε το Ιράν για εξαπάτηση σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα και δήλωσε ότι είναι υπέρ της επιβολής "νέων και πιο αυστηρών κυρώσεων" εναντίον του αν δεν συμμορφωθεί σύντομα.

    Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στο Πίτσμπουργκ ο Μπράουν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να θέσει όρια στο Ιράν.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν αποκλείει οποιαδήποτε επιλογή για την αντιμετώπιση του Ιράν, σημείωσε όμως ότι οι διεθνείς κυρώσεις θα είναι η προτιμώμενη οδός.

    Στο μεταξύ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα υποστηρίζει την κριτική που άσκησαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία στο Ιράν για τη νέα του πυρηνική εγκατάσταση, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπός του Κριστίνα Γκαλάτς.

    "Υποστηρίζουμε τη θέση που εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί", σημείωσε η Γκαλάτς.

    Τις επικρίσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανακοίνωσε σήμερα ότι υποστηρίζει και η Ιταλία.

    "Η Ιταλία συμφωνεί με τη δήλωση των ηγετών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας για τη νέα εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν. Η Ιταλία αντιτίθεται στην ανάπτυξη από το Ιράν ενός στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος και επιθυμεί η Τεχεράνη να αποσαφηνίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως ζητεί η ΙΑΕΑ και ο ΟΗΕ", αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

    "Δεν είναι μυστική"

    Η δεύτερη εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου που κατασκευάζει το Ιράν "δεν είναι μυστική", δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (OIEA), Αλί Ακμπάρ Σαλεχί απαντώντας στις διεθνείς διαμαρτυρίες.

    "Αυτή η εγκατάσταση δεν είναι μυστική και για τον λόγο αυτό ανακοινώθηκε η ύπαρξή της προς την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας", πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος σε τηλεφωνική επικοινωνία.

    Η ΙAΕΑ ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε αυτή την εβδομάδα πως το Ιράν κατασκευάζει ένα δεύτερο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου πέραν αυτού στο Νατάνζ, στο κέντρο της χώρας.

    Τη διερεύνηση της δεύτερης εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ζήτησε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τονίζοντας ότι η Τεχεράνη πρέπει να αναλάβει άμεση δράση για να αποδείξει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι ειρηνικό.

    "Αυτό τώρα αποτελεί ξεκάθαρη πρόκληση προς τη διεθνή κοινότητα", δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, λίγο αφού το Ιράν γνωστοποίησε με επιστολή του στην ΙΑΕΑ την ύπαρξη μίας δεύτερης εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου στο έδαφός του. Η αποκάλυψη του Ιράν πραγματοποιήθηκε μόλις έξι ημέρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών του με τις έξι μεγάλες δυνάμεις που μετέχουν στις προσπάθειες για την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού θέματος την 1η Οκτωβρίου.

    "Αυτή η εγκατάσταση οξύνει την αίσθηση της αναγκαιότητας και υπογραμμίζει την απόλυτη ανάγκη του Ιράν να συνομιλήσει μαζί μας την 1η Οκτώβρη και να αναλάβει άμεση δράση για να αποδείξει την αποκλειστική ειρηνική φύση του πυρηνικού του προγράμματος", πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μετά από τη συνάντηση της με τον Βέλγο υπουργό Εξωτερικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 September 2009 - 16:30:19 UTC