Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψήφισμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα
  • [02] Σε Καστελόριζο και Ρω
  • [03] Συνεχίζονται οι έρευνες
  • [04] Η κρίση στο επίκεντρο

  • [01] Ψήφισμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση με την οποία ζητείται η εγκαθίδρυση ενός αποπυρηνικοποιημένου κόσμου.

    Η απόφαση 1887, την οποία προώθησαν οι ΗΠΑ, καλεί τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους και τις άλλες να την υπογράψουν το ταχύτερο δυνατόν ως κράτη που δεν έχουν στη διάθεσή τους πυρηνικά όπλα, προκειμένου να γίνει παγκόσμια.

    Η απόφαση, η οποία υιοθετήθηκε στην ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και τον πυρηνικό αφοπλισμό, στην οποία προήδρευσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καλεί επίσης όλα τα κράτη να διαπραγματευθούν για μια μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων και να εργαστούν για την επεξεργασία μιας "Συνθήκης γενικού και πλήρους αφοπλισμού υπό αυστηρό διεθνή έλεγχο".

    Η απόφαση αυτή επιτρέπει επίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εφαρμόζει μέτρα σε αυτούς που παραβιάζουν τις πυρηνικές τους υποχρεώσεις αν οι ενέργειές τους καθοριστεί ότι συνιστούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

    Το ερχόμενο έτος θεωρείται κρίσιμο για τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο Ομπάμα, λίγο μετά την υιοθέτηση της απόφασης αυτής.

    "Οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι απολύτως κρίσιμοι στο να καθορίσουμε αν η απόφαση αυτή και οι συνολικές μας προσπάθειες να σταματήσουμε τη διάδοση και τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι επιτυχείς", δήλωσε προς το Συμβούλιο.

    Είναι η πέμπτη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συναντάται σε επίπεδο αρχηγών κρατών από την ίδρυσή του το 1946 και η πρώτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος προεδρεύει συνόδου του.

    [02] Σε Καστελόριζο και Ρω

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ θα περιοδεύσει σήμερα διαδοχικά στο Καστελόριζο, τη Ρω και την Σύρο.Στις 12:30 θα βρεθεί στο Καστελόριζο. Στην συνέχεια, θα φτάσει στην Ρω όπου και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της "Κυράς της Ρω".

    Το απόγευμα, θα επισκεφθεί την Σύρο όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και θα μιλήσει σε συγκέντρωση.

    Χθες, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης επισκέφθηκε το Ίδρυμα «Φάρος Τυφλών» στην Καλλιθέα, συνοδευόμενος από υποψήφιους βουλευτές του κόμματος. Περιηγήθηκε στο χώρο και συναντήθηκε με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, ενώ σε μια έμπρακτη κίνηση αλληλεγγύης δεσμεύτηκε να δώσει στο Ίδρυμα το ποσό των 20.000 ευρώ.

    Την «τακτική» των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών «να αποφύγουν συζήτηση σε σοβαρά θέματα, που απασχολούν τη χώρα», κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία κυρίως για τις υποθέσεις Siemens και Βατοπαιδίου, καθώς και για εθνικά θέματα, υπογραμμίζοντας πως οι «δύο σιαμαίοι έχουν μεθοδεύσει να μη μπουν βαθιά σε αυτά τα θέματα».

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Siemens, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ανακριτικές αρχές της Γερμανίας, οι οποίες «αποκαλύπτουν ότι εκατό εκατομμύρια δόθηκαν σε πολιτικούς στην Ελλάδα». Για τα εθνικά θέματα, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι «το Κυπριακό αφέθηκε στην τύχη του και οδήγησε σε λύση χειρότερη από εκείνη του σχεδίου Ανάν», ενώ -όπως είπε- η Τουρκία αφέθηκε να «αλωνίζει» στο Αιγαίο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «πολεμικό της πλοίο έφθασε μέχρι τη Ραφήνα».

    Για την οικονομία, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για την πολιτική του, που «οδήγησε στο "στέγνωμα" της αγοράς» και τον κ. Παπανδρέου για «τις υποσχέσεις και τα πολλά "θα" την προεκλογική περίοδο», στα οποία «πέρασε και το ρεκόρ του παππού του».

    Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επανέλαβε την πρόβλεψή του ότι «ο επόμενος Πρόεδρος θα είναι δεξιός», όσο κι αν ο ίδιος -όπως είπε- εύχεται να συνεχίσει ο κ. Παπούλιας.

    Για την εκκλησιαστική περιουσία πρότεινε και πάλι εκτάσεις της να δοθούν σε άκληρους αγρότες.

    Σε πολλά σημεία της ομιλίας του, ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για την πολιτική του σε όλους τους τομείς και του καταλόγισε ευθύνες για την «εκλογή Παπανδρέου, σύμφωνα με τα μέχρι ως τώρα στοιχεία».

    [03] Συνεχίζονται οι έρευνες

    Στον εισαγγελέα παραπέμπονται τα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και μετά την έφοδο που έγινε σε διαμέρισμα - γιάφκα, στην οδό 25ης Μαρτίου 8, στο Χαλάνδρι το απόγευμα της Τετάρτης.

    Στο σπίτι συνελήφθησαν ο ενοικιαστής, 21 ετών, ο γιος της ιδιοκτήτριας, 20 ετών και μια φίλη του, επίσης 20 ετών, ενώ από το Γαλάτσι προσήχθησαν άλλα δύο άτομα, το ένα από τα οποία επίσης συνελήφθη, ενώ το άλλο αφέθηκε ελεύθερο.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Παναγιώτης Στάθης, στο διαμέρισμα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας αυτοσχέδιος ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός, πλήρης και έτοιμος να λειτουργήσει, ο οποίος ήταν τοποθετημένος μέσα σε μαγειρική χύτρα.

    Επίσης, βρέθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί σε συσκευασίες χωρίς εκρηκτική ύλη, ποσότητες εκρηκτικής ύλης διάσπαρτες, εξαρτήματα συναρμολόγησης εκρηκτικών μηχανισμών (ρολόγια, καλώδια, συνδετική ύλη κ.α), ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έντυπο υλικό, τα οποία μεταφέρθηκαν και εξετάζονται στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

    Επίσης, σε έρευνα που έγινε σε άλλο σπίτι στην Αθήνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι τύπου μπρελόκ με μεγάλο αριθμό φυσιγγίων, ποσό 3.800 ευρώ, η κατοχή του οποίου δεν δικαιολογήθηκε, κρυμμένο επιμελώς στη βάση από ένα γκαζάκι, διάφορα εργαλεία και εξαρτήματα συναρμολόγησης εκρηκτικών μηχανισμών και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

    Η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται.

  • Τα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας επισκέφθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος συνεχάρη τους αστυνομικούς και δήλωσε ότι πρόκειται για μεγάλη επιτυχία της Αστυνομίας.

    Τα ευρήματα δείχνουν «Πυρήνες της Φωτιάς»

    Βγήκαν τα συγκριτικά αποτελέσματα από τα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας με βάση τα ευρήματα στη "γιάφκα" του Χαλανδρίου.

    Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία προκύπτει ότι οι βόμβες στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, Παναγιώτη Χηνοφώτη, στις 12 Ιουλίου, στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στις 2 Σεπτεμβρίου και στο σπίτι της κ. Λούκας Κατσέλη χθες, έχουν ακριβώς ίδια συνδεσμολογία και υλικά.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε ότι η βόμβα στο σπίτι της κ. Κατσέλη ήταν πανομοιότυπη με αυτή που βρέθηκε στη γιάφκα του Χαλανδρίου. Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για τη βομβιστική ενέργεια στο σπίτι του κ. Χηνοφώτη είχε αναλάβει η οργάνωση "Συνομωσία πυρήνων της Φωτιάς - Φράξια Μηδενιστών". Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση των αξιωματικών της αντιτρομοκρατικής ότι η γιάφκα ανήκε στην συγκεκριμένη οργάνωση.

    [04] Η κρίση στο επίκεντρο

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισε, στο Πίτσμπουργκ, η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ομάδας των 20, με κύριο θέμα συζήτησης την οικονομική κρίση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην επαναληφθει.

    Πάνω από 4.000 αστυνομικοί και στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους του Πίτσμπουργκ, στην Πενσιλβάνια και έχουν τεθεί σε ύψιστη επιφυλακή, στήνοντας σε κομβικά σημεία ατσάλινα και τσιμεντένια οδοφράγματα για να διαφυλάξουν την τάξη.

    Έξω από το συνεδριακό κέντρο όπου γίνεται η σύνοδος κορυφής, συγκεντρώθηκαν περίπου 500 διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν :" Τραπεζίτες, τραπεζίτες, κοιτάξτε πίσω σας, δεν διαδηλώνουμε, κάνουμε επίθεση". Ήταν μία ομάδα αντιεξουσιαστών, που φορούσαν μαύρα ρούχα και κρατούσαν μαύρες σημαίες, αλλά και εκείνοι που διαδήλωναν για τα δικαιώματα του Θιβέτ, που φορούσαν κίτρινα, μοναχοί από τη Μιανμάρ, με καφέ ρούχα και άλλοι που κρατούσαν κόκκινες σημαίες και πλακάτ με συνθήματα : "Ιμπεριαλιστική-καπιταλιστική συνάντηση σε εξέλιξη... Παρακαλώ ησυχία".

    Η αστυνομία συνέλαβε περίπου 10 διαδηλωτές της Greenpeace, που ξετύλιξαν ένα πανώ διαμαρτυρίας από γέφυρα.

    Μέσα στο συνεδριακό κέντρο όπου συναντώνται οι ηγέτες, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τιμ Γκάιτνερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα φθάσουν σε κάποια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Υπάρχει ισχυρή ομοφωνία για το πλαίσιο των αλλαγών, στο οποίο περιλαμβάνεται η υψηλότερη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των στελεχών, δήλωσε ο Γκάιτνερ, καλώντας τους ηγέτες να λάβουν αποφάσεις πριν ξεχαστεί η κρίση.

    Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο : "δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επιστρέψουν οι χρηματαγορές στην ίδια συμπεριφορά που είχαν πριν (από την κρίση)".

    Συμφωνία στο G20 για αλλαγές στο ΔΝΤ

    Οι ηγέτες των μελών του G20 συμφώνησαν να μεταβληθεί κατά 5% η ισχύς της ψήφου που διαθέτουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι αναπτυγμένες χώρες, ώστε να ωφεληθούν τα κράτη που υποεκπροσωπούνται στον οργανισμό.

    Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για να αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ οι αναδυόμενες οικονομίες στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αναγνωρισθεί η αυξανόμενη επιρροή τους στην παγκόσμια οικονομία.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για την οικονομία, Χοακίν Αλμούνια, επιβεβαίωσαν ότι οι ηγέτες του G20 κατέληξαν σε αυτή τη συμφωνία.

    "Φθάσαμε σε συμφωνία για μεταρρύθμιση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να δώσουμε στις υποεκπροσωπούμενες χώρες περισσότερο λόγο στη διακυβέρνησή του", δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο Ρόιτερς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 September 2009 - 6:30:28 UTC