Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜIG: Πρόταση για τις άγονες γραμμές
  • [02] "Ο ΛΑΟΣ έχει ρεύμα"
  • [03] Τα "θετικά" της ύφεσης
  • [04] Το χάλκινο η Εθνική

  • [01] ΜIG: Πρόταση για τις άγονες γραμμές

    Η MIG θα προτείνει στην διοίκηση της θυγατρικής της Olympic Air να εξυπηρετήσει προσωρινά και τις 24 άγονες γραμμές, χωρίς καμία κρατική επιδότηση, έως ότου ολοκληρωθεί μια διαφανής και ορθή διαγωνιστική διαδικασία.

    Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της MIG επισημαίνεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία για τις άγονες αεροπορικές γραμμές ακυρώθηκε και πρόκειται να επαναπροκηρυχθεί από την επόμενη Κυβέρνηση. Ως εκ τούτου το Υπουργείο Μεταφορών και η ΥΠΑ πρέπει να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα καλυφθούν οι ανάγκες των άγονων γραμμών στο μεσοδιάστημα. Η Aegean "προτάσσοντας το κοινωνικό συμφέρον" έχει προτείνει προς την ΥΠΑ να αναλάβει με ανάθεση τις πτήσεις 17 δρομολογίων με το "συμβολικό" αντιστάθμισμα του 50% της υφισταμένης σήμερα επιδότησης.

    Η MIG, βάσει των αρχών πάνω στις οποίες έχει δομηθεί και λειτουργεί ο Όμιλος, δεν επιθυμεί ούτε ένα ευρώ κρατικής επιδότησης με ανάθεση, υπό περιστάσεις όπου το "συμβολικό" μπορεί να αποδειχθεί και εξαιρετικά επικερδές. Κατόπιν αυτού η MIG θα προτείνει στην Διοίκηση της θυγατρικής της OLYMPIC AIR, η οποία είναι και η μόνη εταιρεία που μπορεί να εξυπηρετήσει και τις 24 άγονες γραμμές, να το πράξει, έως ότου ολοκληρωθεί μια διαφανής και ορθή διαγωνιστική διαδικασία, χωρίς καμία κρατική επιδότηση".

    [02] "Ο ΛΑΟΣ έχει ρεύμα"

    "Ο ΛΑΟΣ έχει ρεύμα" τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης μιλώντας χθες σε συγκέντρωση στη Χαλκίδα σημειώνοντας πως «παντού, στις συγκεντρώσεις μας, βλέπω χαρωπά πρόσωπα, αισιόδοξα ότι ξημερώνει μια άλλη μέρα για τον ΛΑΟΣ, μια άλλη μέρα για την Ελλάδα».

    Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, σημείωσε ότι «πηγαίνουμε σε εκλογές με θεματολογία που αφορά αποκλειστικά την οικονομία, χωρίς αναφορές στα εθνικά θέματα». Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι «βάζουν υποψηφίους που είναι κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του Τούρκικου προξενείου», τονίζοντας πως η υποψηφιότητά του στο Ν. Ροδόπης «στέλνει το μήνυμα ότι δεν σκεφτόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο».

    Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Καρατζαφέρης παρατήρησε ότι μεγάλο μέρος του εμπορίου δεν ανήκει σε ελληνικά χέρια, και κατήγγειλε η τιμή σε συγκεκριμένο προϊόν επώνυμης ξένης εταιρίας -που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα- είναι 3,5 φορές επάνω της αντίστοιχης ευρωπαϊκής, ενώ οι μισθοί είναι 2,5 φορές κάτω. «Εμείς θα απαιτήσουμε να επιβληθούν τιμές όμοιες με αυτές της Ευρώπης, θα καταπολεμήσουμε τα καρτέλ και θα σταματήσουμε τους εκβιασμούς στους παραγωγούς και την καταπίεση των μη προνομιούχων», τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Στην αρχή της τοποθέτησής του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στο ντιμπέιτ, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει συζήτηση για τα σκάνδαλα. «Εάν τα σκάνδαλα, μείνουν εκτός θεματολογίας, είναι σαν να ευνουχίζεται η ενημέρωση της κοινής γνώμης, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων», είπε.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, η κυβέρνηση Καραμανλή θέλησε να συγκαλύψει τα σκάνδαλα, κλείνοντας τη Βουλή. «Ο Ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει που πήγαν τα 100 εκατ. ευρώ της Siemens, σε ποιους πολιτικούς των δυο κομμάτων και όχι μόνο», τόνισε.

    Κατά την επίσκεψή του στη Χαλκίδα, ο κ. Καρατζαφέρης κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, ενώ προηγουμένως, παρέστη σε δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Νικολάου.

    Επίσης, παρέδωσε επιταγή 30.000 ευρώ -«ένα ποσό συμβολικού χαρακτήρα», όπως είπε- σε εκπροσώπους του Δήμου Βασιλικού, σε μια έμπρακτη προσπάθεια συμβολής στην ανακούφιση των πλημμυροπαθών.

    [03] Τα "θετικά" της ύφεσης

    "Μοναδική ευκαιρία" για να απομακρυνθεί ο κόσμος από μια ανάπτυξη με υψηλό ίχνος άνθρακα προσφέρει η άνευ προηγουμένου μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου λόγω της οικονομικής ύφεσης, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις που περιλαμβάνονται σε μελέτη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).

    Στην πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη για τον αντίκτυπο της ύφεσης στην κλιματική αλλαγή, η ΙΕΑ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων - που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου - σημείωσαν φέτος "σημαντική μείωση", τη μεγαλύτερη στα τελευταία 40 χρόνια, σε ετήσια βάση.

    Στη μελέτη - η οποία είναι απόσπασμα της έκθεσης "Παγκόσμιες Ενεργειακές Προοπτικές", που θα δοθεί στη δημοσιότητα το Νοέμβριο - διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η φετινή μείωση θα υπερβεί τη μείωση λόγω της ύφεσης που ακολούθησε την πετρελαϊκή κρίση του 1981.

    Η κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής ήταν εν πολλοίς υπεύθυνη για τη μείωση των εκπομπών, αλλά σημαντικό ρόλο έπαιξαν και παράγοντες όπως το πάγωμα πολλών σχεδίων για κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση κάρβουνου, λόγω κάμψης της ζήτησης και έλλειψης χρηματοδότησης.

    Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς", σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι κυβερνητικές πολιτικές για μείωση των εκπομπών, καθώς η IEA εκτιμά ότι το ένα τέταρτο της μείωσης - ένα "άνευ προηγουμένου" ποσοστό - ήταν αποτέλεσμα ρυθμίσεων. Τρεις ήταν οι πρωτοβουλίες που επέδρασαν ιδιαίτερα: ο στόχος της Ευρώπης να μειώσει κατά 20% τις εκπομπές μέχρι το 2020, τα πρότυπα εκπομπών για τα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ και οι πολιτικές ενεργειακής αποδοτικότητας στην Κίνα.

    "Εκπληκτική" χαρακτήρισε τη μείωση των εκπομπών ο επικεφαλής οικονομολόγος της IEA, κ. Φατίχ Μπιρόλ και προέβη στην εκτίμηση ότι θα "καταστήσει λιγότερο δύσκολη" την επίτευξη των στόχων μείωσης που η επιστημονική κοινότητα θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποφυγή μιας επικίνδυνης υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    "Εχουμε μια νέα κατάσταση, με τις αλλαγές στην ενεργειακή ζήτηση και την αναβολή πολλών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας", τόνισε ο κ. Μπιρόλ. "Αυτό, όμως, αποκτά νόημα, μόνον αν εκμεταλλευθούμε αυτό το παράθυρο ευκαιριών. Αυτό σημαίνει, μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη", προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IEA.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μια παγκόσμια συμφωνία είναι απαραίτητη για να δημιουργήσει συνθήκες διαφάνειας για τις επιχειρήσεις και να τις προτρέψει στην κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών.

    "Ελπίζουμε ότι μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη θα στείλει μήνυμα για νέες επενδύσεις προς μια περιβαλλοντικά βιώσιμη κατεύθυνση. Εάν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, θα είναι πολύ πιο ακριβό και κατά συνέπεια δυσκολότερο από ποτέ να φέρουμε το ενεργειακό σύστημα του πλανήτη σε βιώσιμη τροχιά", υπογράμμισε ο κ. Μπιρόλ.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα στη βρετανική οικονομική εφημερίδα, την προηγούμενη εβδομάδα ομάδα 181 επενδυτών, που διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 13 τρισ. δολαρίων συνολικά, ζήτησαν μια συμφωνία που θα προβλέπει αυστηρές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και 500 εταιρίες αναμένεται να απευθύνουν αύριο παρόμοια έκκληση.

    Η πλειοψηφία των επικεφαλής εταιριών αναμένει είσοδο "σε κάποιας μορφής εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών" και περιμένει σχετικές λεπτομέρειες, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της DuPont, κ. Τσαντ Χόλιντεϊ. "Αν τεθούν κάποιοι πολύ σαφείς στόχοι στην Κοπεγχάγη, οι επιχειρήσεις θα εξάγουν συμπεράσματα για το τι πρέπει να κάνει η κάθε μία", πρόσθεσε.

    [04] Το χάλκινο η Εθνική

    "Χάλκινη" επέστρεψε στην Ελλάδα η εθνική από το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Μια ομάδα στην οποία δεν πίστευε κανείς -με επτά νέα πρόσωπα αυτό το καλοκαίρι και χωρίς τους Παπαλουκά, Διαμαντίδη- ότι θα ανέβει στο βάθρο του κλειστού "Σπόντεκ" στο Κατοβίτσε. Με 23 πόντους ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής

    Συγχαρητήρια από τον πολιτικό κόσμο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμα του για την διάκριση της εθνικής ομάδας μπάσκετ αναφέρει: «Τους εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια και ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ από τον ελληνικό λαό».

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η αποψινή [χθεσινή] μεγάλη επιτυχία της Εθνικής, αλλά και το σύνολο των εμφανίσεών της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, είναι μια ακόμη ηχηρή απόδειξη των τεράστιων δυνατοτήτων αυτής της ανανεωμένης ομάδας.

    Στους παίκτες μας, στο τεχνικό επιτελείο, σε όλους όσοι συνέβαλαν στην διάκριση αυτή που μας έκανε όλους υπερήφανους, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια και εύχομαι πολλές ακόμη σπουδαίες επιτυχίες στο μέλλον».

    «Για ακόμη μία φορά, η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ μας έκανε υπερήφανους. Για ακόμη μία φορά, οι αθλητές μας έστειλαν ένα σημαντικό μήνυμα. Αρχές, στόχοι, σχέδιο, πίστη και βούληση, είναι τα μυστικά της επιτυχίας. Εκφράζω σε όλους τους συντελεστές αυτής της μεγάλης επιτυχίας τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές μου για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    Το τρόπαιο η Ισπανία

    Το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ στην ιστορία της, το μοναδικό που έλλειπε από τη συλλογή της κατέκτησε η Ισπανία στην Πολωνία. Επικρατώντας με χαρακτηριστική άνεση, 85-63, της Σερβίας στον τελικό, η παγκόσμια πρωταθλήτρια ολοκλήρωσε αυτό που είχε αφήσει ανεκπλήρωτο μέσα στη Μαδρίτη και που της είχε στερήσει ο Τζέι Αρ Χόλντεν το 2007. Αυτό είναι το 9ο μετάλλιο για τους "Ίβηρες" σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, καθώς μετρούν 6 αργυρά (1935, 1973, 1983, 1999, 2003, 2007) και 2 χάλκινα (1991, 2001).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 September 2009 - 12:30:27 UTC