Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κάλεσμα στους δυσαρεστημένους
  • [02] "Προτεραιότητα η αναθέρμανση της οικονομίας''
  • [03] Ημερήσια ατζέντα: 21/9/2009
  • [04] "Οχι στα εκβιαστικά διλήμματα"
  • [05] "Ψήφος για ισχυρή Αριστερά"
  • [06] Ενίσχυση του ΛΑ.Ο.Σ.
  • [07] Τηλεμαχία των 6
  • [08] "Καλύτερη συνεργασία"
  • [09] Το χάλκινο η Εθνική

  • [01] Κάλεσμα στους δυσαρεστημένους

    Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας μίλησε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του δίδοντας έμφαση στην παρουσία του στο ψηφοδέλτιο του νομού Λαρίσης, κάτι που σηματοδοτεί όπως είπε την σημασία που αποδίδει στην αγροτική ανάπτυξη.

    Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε τη σφοδρότερη μέχρι τώρα επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε για αναξιοπιστία τόσο στην οικονομία και τις προτάσεις του, όσο και στα εθνικά θέματα. Ο Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στην αγροτική πολιτική έκανε λόγο για ανάγκη ακόμη εντονότερης δράσης για την αναγέννηση της υπαίθρου.

    «Ο δρόμος που ανοίξαμε, τα τελευταία χρόνια, δεν ανακόπτεται. Δεν σταματά. Δεν μπορεί να σταματήσει! Συνεχίζουμε μαζί τον αγώνα. Παλεύουμε για την Ελλάδα που αισιοδοξεί. Την Ελλάδα που θέλει και μπορεί. Την Ελλάδα του μέλλοντος» είπε ο πρωθυπουργός καλώντας τους ψηφοφόρους της ΝΔ να μην λείψει κανείς από την κάλπη στις 4 Οκτωβρίου.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι καμία δυσαρέσκεια και καμία πικρία δεν πρέπει να κρατήσει μακριά από την κάλπη έστω και έναν ψηφοφόρο της ΝΔ. Κάλεσε τον κόσμο να σκεφτεί τα εθνικά θέματα, το σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά την οικονομία που δέχεται πίεση από την σφοδρότερη οικονομική κρίση και αναφέρθηκε στο δημόσιο χρέος που παρέλαβε η κυβέρνηση και πληρώνει 12 δις ευρώ το χρόνο μόνο για τόκους όπως είπε.

    «Κρίνονται οι αντοχές της οικονομίας. Θέλουμε να ξέρουν οι πολίτες όλη την αλήθεια για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και υπηρετούν ένα στόχο να βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση» είπε ο Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός από την Λάρισα απηύθυνε κάλεσμα επιστροφής σε όλους τους δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες, ζητώντας τους να επιστρέψουν στην παράταξη, επειδή το διακύβευμα είναι πολύ κρίσιμο.

    «Υπάρχουν πολίτες που δεν αποφάσισαν ακόμα. Υπάρχουν πολίτες που τους πικράναμε. Ζητούμε να γυρίσουν στην παράταξη. Με επιχειρήματα. Με ανάδειξη του πραγματικού διακυβεύματος: Επιλέγετε ποιον θέλετε να διαχειριστεί τη σφοδρότερη μεταπολεμική κρίση. Επιλέγετε για το αύριο των παιδιών μας. Συνεχίστε τον αγώνα. Όπως ξέρετε. Χρόνια και χρόνια. Με συστράτευση» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Αναφέρθηκε στην οικονομία και τόνισε ότι επέλεξε τον δύσκολο δρόμο και όχι τον εύκολο του λαϊκισμού του ΠΑΣΟΚ-όπως είπε- χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το πολιτικό κόστος «διότι σκέφτομαι το αύριο των παιδιών μας, αυτός είναι ο γνώμονάς μου, το μέλλον της πατρίδας μας, και πάνω απ όλα το εθνικό συμφέρον».

    Αναφέρθηκε επίσης στις ενεργειακές συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση και έβαλαν όπως είπε τη χώρα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, και ειδικότερα αναφέρθηκε στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, τον οποίο χαρακτήρισε συμφωνία εθνικής σημασίας που το αντιλαμβάνονται όλοι «εκτός από την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και είναι ακατανόητο» όπως είπε, τονίζοντας ότι με το να βάζουν εμπόδια στην συμφωνία δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα.

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ανεύθυνο λαϊκισμό λέγοντας ότι επιδίδεται σε απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών και μοιράζει υποσχέσεις καθώς και ότι σπεύδει να προκαταλάβει την ψήφο όλων των πολιτών όπου κι αν είναι.

    «Εμείς λέμε ελάτε όλοι στις εκλογές, ψηφίστε μαζικά, η ψήφος σας είναι απόφαση ευθύνης σκεφτείτε την επόμενη ημέρα» είπε ο πρωθυπουργός..

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε να σκεφτεί ο κόσμος τι θα φέρει ο λαϊκισμός και ο δανεισμός» και επανέλαβε αρκετές φορές ότι επέλεξε να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό για την αναγκαιότητα των μέτρων που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση.

    Ο Κώστας Καραμανλής έκανε εκτενή αναφορά στα έργα της κυβέρνησης στην Θεσσαλία καθώς και στο έργο που θα προωθήσει ως πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα των εκλογών.

    Έκανε λόγο για θέσπιση ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, για νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του δημοσίου για δημιουργία υπουργείου δημόσιας διοίκησης και υπουργείου Υποδομών, για δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος, για επανένταξη κοινωνικής ασφάλισης στο υπουργείου Υγείας, για ριζική αναμόρφωση της διοικητικής δομής της χώρας, για περιορισμό του αριθμού των δήμων στους 250 κ.α.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα έργα ύψους 2,5 δις ευρώ που γίνονται Λάρισα τα οποία όπως είπε είναι έργα που αρνήθηκαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Επίσης τόνισε ότι η ΝΔ δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη της περιφέρειας και απόδειξη τούτου είναι όπως είπε το ότι το 80% του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί εκτός Αττικής.

    Οι αγρότες είπε ότι έχουν λάβει έως τώρα ενισχύσεις πάνω από 18 δις ευρώ ενώ στην περιοχή έχουν γίνει οι αναγκαίες υποδομές για την αντιμετώπιση του κινδύνου της λειψυδρίας,.

    Η κυβέρνηση της ΝΔ στήριξε και στηρίζει την εκτροπή του Αχελώου το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ακόμη, είπε ο κ.Καραμανλής και έκανε λόγο για έργα 500 εκ. ευρώ που κατασκευάζονται στη Θεσσαλία.

    Αναφέρθηκε στην επανασύσταση της λίμνης Κάρλας και τα φράγματα του Σμοκόβου και της Γυρτώνης. Μόνο στους αγρότες της Θεσσαλίας δόθηκαν 1,5 δις. ευρώ συνολικές ενισχύσεις είπε ο κ. Καραμανλής και πως για το 2010 εξασφαλίστηκε ο διπλασιασμός ενίσχυσης στα προϊόντα κτηνοτροφίας από το 20 στα 40 εκ. τονίζοντας ότι «είμαστε στο πλευρό τους των κτηνοτρόφων για να κρατήσουν ζωντανό τον κλάδο τους». Τόνισε ακόμη πως «όταν το ΠΑΣΟΚ μιλά για ενδυνάμωση συνεταιρισμών παραβιάζει ανοιχτές πόρτες» και το κατηγόρησε ως υπεύθυνο για την χρεοκοπία των συνεταιρισμών.

    «Ανέπτυξα με σαφήνεια όλα τα δύσκολα μέτρα που χρειάζονται. Θέλουμε να ξέρουν οι πολίτες όλη την αλήθεια. Να γνωρίζουν την πραγματικότητα, όπως αυτή είναι, και να έχουν στη διάθεσή τους όλα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μέτρα που υπηρετούν ένα στόχο: Να βγούμε πιο δυνατοί από την κρίση» είπε ο πρωθυπουργός και επιτέθηκε στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ με άξονα τα εθνικά θέματα:

    «Σκεφτείτε τα εθνικά μας ζητήματα: Θυμηθείτε τις εμπειρίες σας από το πρόσφατο παρελθόν

    - Τις πιέσεις από τον Αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στους Ελληνοκύπριους για το Σχέδιο Ανάν.

    - Τις περίεργες, πρόσφατες, τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ για τα Σκόπια.

    - Τη δική μας αποφασιστική στάση στο Βουκουρέστι. Στάση εθνικής ευθύνης και περηφάνιας» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Αναφέρθηκε σε μεθοδεύσεις «που βρίσκαμε και βρίσκουμε μπροστά μας» και κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει την πρόταση της ΝΔ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι «έχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας να μην αφήσουμε την οικονομία στο έλεος περιπετειών και αδιεξόδων, που οδηγούν οι ανεύθυνες υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ» και επισήμανε ότι «έχουμε εθνική υποχρέωση να τολμήσουμε σήμερα - όχι αύριο - σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, για να δημιουργήσουμε νέες δομές. Με δύσκολες αποφάσεις, σήμερα, θα είμαστε στους νικητές την επομένη της κρίσης».

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως «αν αφεθούμε να πιστέψουμε σε ευχάριστες συνταγές, απέναντι σε τόσο δύσκολες καταστάσεις, η πλάνη θα είναι οδυνηρή. Το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο, τόσο για τους οικονομικά ασθενέστερους, όσο και για τα μεσαία εισοδήματα. Οι επόμενες γενιές, οι νέες και οι νέοι μας, δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μια τόσο βαριά υποθήκη. Με συνταγές ΠΑΣΟΚ, η Οικονομία μας θα μπει σε επικίνδυνες περιπέτειες. Το χρέος όλων είναι σαφές: Να μην αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο».

    Ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε τον κόσμο να απαντήσει όπως είπε- καθαρά στη διαστρέβλωση και να αντισταθεί σθεναρά στην ισοπέδωση και στην αμφισβήτηση.

    Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ.Γιώργος Σουφλιάς τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ.Κουμουτσάκος. Στη δεύτερη θέση τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής κ.Δημήτρης Σιούφας. Ακολουθούν:

    Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα, ΓΓ Ισότητας του υπουργείου Εσωτερικών, δικηγόρος με εξειδίκευση σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου.

    Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινούπουλου, πρόεδρος του ΕυρωπαΙκού Ινστιτούτου Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας. ειδική σε θέματα κλιματικών αλλαγών.

    Ε. Αντώναρος, κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Ισμήνη Κριάρη, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου πανεπιστημίου

    Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

    Νίκη Γκοτζοπούλου, δρ Νομικής, ΓΓ του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

    Κώστας Δημητρίου, μέλος του ΣΑΕ, γεννήθηκε στην Κολωνία από γονείς μετανάστες, εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας

    Ιωάννα Καλατζάκου-Τσατσαρώνη, δικηγόρος με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο στο Παρίσι

    Ιωάννης Οικονόμου, ΓΓ Καταναλωτή, πτυχιούχος Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

    Τη δωδέκατη τιμητική θέση καταλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος Μ. Εβερτ, στον οποίο ο Καραμανλής έστειλε ευχαριστήρια επιστολή για τη μακρόχρονη προσφορά του.

    [02] "Προτεραιότητα η αναθέρμανση της οικονομίας''

    Τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική και τους θεσμούς, εφ' όσον επικρατήσει στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, παρουσιάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή".

    Παράλληλα, προειδοποιεί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα προσωπικών επιλογών. «Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ ομοσπονδία ημιανεξάρτητων φεουδαρχών. Οποιοι σχεδιάζουν να καταλάβουν κάποιο κομματάκι της εξουσίας, έχουν κάνει λάθος τη διεύθυνση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Πρώτος στόχος της κυβέρνησής μου», λέει, «είναι η διάσωση και αναθέρμανση της οικονομίας». «Εμείς δεν θα κρύψουμε τις αλήθειες για το πού βρίσκεται η χώρα, όχι για να ρίξουμε ευθύνες σε κανένα, αλλά για να αξιολογήσει και ο ελληνικός λαός τα περιθώρια στα οποία θα κινηθούμε», τονίζει ο κ. Παπανδρέου. Υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη για «το νοικοκύρεμα της οικονομίας και την τόνωση της αγοράς», διότι άλλως «θα μπούμε σε βαθύτερη ύφεση», ενώ προαναγγέλλει τη δημιουργία ανεξάρτητου υπουργείου Οικονομικών.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνει ακόμα πως οι θέσεις του κατά της διαπλοκής δεν συνιστούν "σημαία ευκαιρίας" και ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ακόμη και εάν υπάρξουν αντιδράσεις από το εσωτερικό του κόμματός του. Σημειώνει ότι θα υπάρξει «νέος εκλογικός νόμος που θα πλήξει το "μαύρο πολιτικό πολιτικό χρήμα", νέος νόμος για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, νέο και αυστηρότερο "πόθεν έσχες"».

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου προαναγγέλλει την δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος, σημειώνει ότι θα συγκροτήσει «ένα ισχυρό επιτελείο που θα υποστηρίζει αποτελεσματικά και θα υποβοηθά το κυβερνητικό έργο» ενώ για τη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πως «κατάφερε να σπαταλήσει πεντέμισι χρόνια, χωρίς να αφήσει πίσω της κανένα απολύτως έργο».

    Συνέντευξη στο πρακτορείο Ρόιτερ

    Για την οικονομική πολιτική, τις ιδιωτικοποιήσεις ΟΤΕ και Ολυμπιακής και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε χθες σε εκτενή συνέντευξή του στο Ρόιτερ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στην οικονομία, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, ο κ Παπανδρέου λέει ότι η λήψη άμεσων μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, αλλά και για τη δημοσιονομική εξυγίανση αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες.

    Ειδικότερα για τις κρατικές προμήθειες, υπογραμμίζει ότι "υπάρχει διαφθορά και πληρώνουμε 30% παραπάνω από το αναγκαίο... θα εγκαταστήσουμε σύστημα online, κοστίζει πολύ λίγο, απλώς χρειάζεται πολιτική βούληση και αποφέρει τεράστια κέρδη".

    Για το υψηλό δημόσιο χρέος, αναφέρει ότι πρόθεσή του είναι να μην επιβαρύνει τη χώρα με περισσότερο χρέος αυτή τη χρονιά, παρά μόνον αν καταστεί απολύτως αναγκαίο και αφού εκτιμηθεί πρώτα η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών.

    Στις Βρυξέλλες τονίζει, θα προσέλθουμε για να επαναδιαπραγματευτούμε με την ΕΕ το τριετές έθνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και προσθέτει ότι "θα ζητήσουμε υποστήριξη σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο".

    Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις ΟΤΕ και Ολυμπιακής, σημειώνει ότι θα επανεξετάσει τις υπάρχουσες συμφωνίες, με στόχο τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων.

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζει ότι "θέλουμε να αναθερμάνουμε το μομέντουμ που χάθηκε αλλά ταυτόχρονα να αξιολογήσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που ανέκυψαν στις διμερείς σχέσεις".

    Η Ελλάδα θέλει να δει ειλικρινή βήματα από τη γείτονα προς την κατεύθυνση του σεβασμού των συνόρων, της κυριαρχίας και των νησιών, καθώς και σεβασμό στους κανόνες που θέτει η ΕΕ. "Σε διαφορετική περίπτωση όλα είναι στον αέρα", λέει, αναφερόμενος στην αξιολόγηση της Τουρκίας από την ΕΕ τον Δεκέμβριο.

    "Ξέρουν", υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, "ότι είμαι φίλος, ξέρουν ότι δούλεψα πολύ σκληρά- για τη βελτίωση των σχέσεών μας- αλλά ξέρουν επίσης ότι είμαι εδώ για να προστατεύσω τα δικαιώματά μας".

    Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

    Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κινήματος Γ. Παπακωνσταντινου τονίζοντας ότι είναι ενα ψηφοδέλτιο με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία, στο αύριο της πατρίδας μας. Ένα ψηφοδέλτιο ανανέωσης, το οποίο απαρτίζεται από ανθρώπους μάχιμους, καταξιωμένους με σημαντική πορεία ο καθένας στο χώρο του. Ένα ψηφοδέλτιο ενεργών πολιτών, που θα εμπλουτίσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα μας.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπακωνσταντινου δίνοντας τα ονόματα στη δημοσιότητα είπε:

    Β· Πρώτος, στο ψηφοδέλτιο, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

    Β· Δεύτερη, η καθηγήτρια Έλενα Παναρίτη, με σπουδές στα Πανεπιστήμια Johns Hopkins και Harvard, πολυετή εργασία στην Παγκόσμια Τράπεζα ως οικονομολόγος και σήμερα με επαγγελματική ενασχόληση σε θέματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας και δημόσιας πολιτικής για υποβαθμισμένες περιοχές.

    Β· Τρίτος, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της πολιτικής της Υγείας και σε θέματα κοινωνικού κράτους και Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο LSE, στην Μεγάλη Βρετανία. Επίτιμος καθηγητής σε Πανεπιστήμια διαφόρων χωρών σε ζητήματα δημόσιας υγείας, σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Β· Τέταρτη, η Μάγια Τσόκλη, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος. Έχει εδώ και χρόνια ταυτιστεί με την ταξιδιωτική δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Προβάλλει με το έργο της μια διαφορετική αντίληψη για τη χώρα μας.

    Β· Πέμπτος, ο Παύλος Γερουλάνος, με μεταπτυχιακές σπουδές από τα Πανεπιστήμια Harvard και MIT, σταδιοδρομία στον ιδιωτικό τομέα, με εμπειρία και από Δημόσια Διοίκηση, έχοντας διατελέσει Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού. Σήμερα είναι Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ.

    Β· Έκτη, η Σταυρούλα Σαλουφάκου, ιδιωτική υπάλληλος, με διαδρομή στο συνδικαλιστικό Κίνημα, σήμερα πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

    Β· Έβδομη, η Τατιάνα Καραπαναγιώτη, από τον χώρο του Πολιτισμού και της τηλεόρασης, παραγωγός τηλεοπτικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, με έμφαση σε θέματα εκπαίδευσης, αρχαιολογίας, πολιτισμού αλλά και πολιτικής.

    Β· Όγδοος, ο Δημήτρης Λάλας, με διδακτορικό από το πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, με πλούσιο ερευνητικό έργο στα θέματα Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών. Έχει διατελέσει καθηγητής Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου.

    Β· Ένατος, ο Κώστας Θέος, πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό από τη Γαλλία. Ειδικός σε θέματα αναπτυξιακής πολιτικής, έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με αρμοδιότητες στις Δημόσιες Επενδύσεις και τα προγράμματα της Ε.Ε.

    Β· Δέκατος, ο Αλί Μοχάμετ Χαγκ, γεννημένος στο Σουδάν, γιατρός καρδιολόγος στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου. Με αγώνες στον αντιστασιακό αγώνα κατά της δικτατορίας του Σουδάν. Απελευθερώθηκε μετά από ειδική παρέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Β· Ενδέκατη, η Άννα Καφέτση, από το χώρο του πολιτισμού, με πτυχίο Φιλοσοφικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης από τη Σορβόννη. Έφορος της Εθνικής Πινακοθήκης. Επιμελήτρια και συγγραφέας πολλών εκδόσεων στο χώρο του πολιτισμού.

    Β· Τέλος, στη δωδέκατη θέση του ψηφοδελτίου, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το ΠΑΣΟΚ, η συμμετοχή μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας του Ελληνισμού: ο Εμμανουήλ Κριαράς, φιλόλογος, νεοελληνιστής, καθηγητής φιλοσοφικής Σχολής, έχει συνδέσει το όνομά του με τη σύγχρονη πορεία τον Γραμμάτων και των Τεχνών της χώρας μας.

    [03] Ημερήσια ατζέντα: 21/9/2009

  • Εκδήλωση, με θέμα, "Ταξιδέψτε τους μαθητές σας στο διάστημα!", στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ. - 11:00:00, Θεσσαλονίκη/ΝΟΗΣΙΣ. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα διαρκέσει έως τις 3 μετά το μεσημέρι.

  • Εκπρόσωποι των κομμάτων θα αναπτύξουν τις θέσεις τους για το ζήτημα της ανανέωσης του νομοθετικού πλαισίου για τον κινηματογράφο, σε εκδήλωση στο πλαίσιο του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - 12:00:00, Αθήνα/"Ιανός".

  • Συνέντευξη Τύπου στο "Bar Oval" για τη θεατρική παράσταση "8 γυναίκες" του Robert Thomas σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Φιλ. Εταιρίας 1.

  • Παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος στη Α' και Β' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης για τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, στο εκλογικό κέντρο της Ν.Δ. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Τσιμισκή 22.

  • Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της έκθεσης "Νέες Μορφές - 50 χρόνια μετά" - 12:30:00, Αθήνα/Μουσείο Μπενάκη-Πειραιώς.

  • Εγκαίνια του νέου Δημοτικού Κολυμβητηρίου στην Άνω Τούμπα από τον Δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο. - 18:30:00, Θεσσαλονίκη/Άνω Τούμπα.

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΠΟΣΠΕΡΤ έξω από το ραδιομέγαρο - 18:30:00, Αγ.Παρασκευη/Μεσογειων.

  • ΕΟΕ-Εκδήλωση βράβευσης μεταλλιούχων αθλητών στους Μεσογειακούς Αγώνες και το Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Νεότητας - 19:00:00, Αμφιθέατρο ΕΟΕ.

  • Τηλεμαχία των 6 πολιτικών αρχηγών - 20:00:00, ΕΡΤ.

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Β` Εθνική (2η ημέρα): Ηλυσιακός-Πανσερραϊκός - 18:00:00, (Μετάδοση από την ΕΤ3)

  • Ποδόσφαιρο-Τουρκία (6η ημέρα): Κασίμπασα-Γαλατασαράι - 21:00:00

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωπαϊκό νέων ανδρών (Α` φάση, 2η ημέρα), Α΄: 09.00 Ολλανδία-Ρουμανία, 10.15 Κροατία-Γαλλία, Β΄: 11.30 Τουρκία-Γερμανία, 12.45 Σερβία-Μαυροβούνιο, Γ΄: 15.45 Πολωνία-Σλοβενία, 17.00 Ουγγαρία-Ιταλία, Δ΄: 18.15 Ουκρανία-Ρωσία, 19.30 Ελλάδα-Ισπανία

  • 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής Κατάστασης Στερεών και Νέων Τεχνολογιών στο Τελλόγειο, Θεσσαλονίκη.

    [04] "Οχι στα εκβιαστικά διλήμματα"

    Έκκληση για να ψηφιστεί το ΚΚΕ έτσι ώστε "στις 4 του Οκτώβρη να εμφανιστεί ένα ρεύμα που δεν υποκύπτει σε εκβιαστικά διλήμματα, που έχει σταθερές θέσεις για τα θέματα της μετεκλογικής συνεργασίας, που έχει καθαρή και συγκεκριμένη πολιτική και προσαρμόζεται στο καινούργιο, χωρίς να αλλάζει ρότα" απηύθυνε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι "το ΚΚΕ δεν είναι ο άγνωστος χ, ούτε απρόβλεπτος παράγοντας των εξελίξεων και η στήριξη του ψηφοδελτίου του θα μετατραπεί την επομένη των εκλογών σε δυνάμωμα του λαϊκού αγώνα, σε ένα ενωτικό, ριζοσπαστικό και λαϊκό ρεύμα πάλης και αντιπολίτευσης".

    Σε δηλώσεις της προς τον Τύπο που έκανε από τον Περισσό, η γγ του ΚΚΕ απηύθυνε καταρχήν έκκληση προς τα εργατικά λαϊκά στρώματα, τα οποία στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, στους οποίους χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι "το τυρί είναι ωραίο, όταν όμως είναι μέσα στη φάκα τότε τα πράγματα είναι επικίνδυνα".

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε προς τους "αριστερούς, προοδευτικούς και ριζοσπάστες ψηφοφόρους, με τους οποίους τις δεκαετίες του '70 και του '80 το ΚΚΕ βρέθηκε σε κοινούς αγώνες και στη συνέχεια χώρισαν οι δρόμοι". Πρόσθεσε δε ότι "πολλοί από αυτούς είναι απογοητευμένοι από τις διεθνείς εξελίξεις και εξαιρετικά θυμωμένοι για τους σύγχρονους ανανεωτικούς δρόμους που επέλεξαν και που κατέληξαν σε δική τους δοκιμασία".

    Αναφορά έκανε και στο ζήτημα της αποχής, λέγοντας ότι "η αποχή ενισχύει τη συντηρητική πολιτική".

    Προειδοποίησε δε ότι "ενώ το άνοιγμα της κάλπης κρατά ένα λεπτό οι συνέπειες θα κρατήσουν πολλά χρόνια, καθώς στόχος της πλουτοκρατίας και των κομμάτων που την υπηρετούν (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) είναι η ανάκαμψη της κρίσης με ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων"

    Ομιλία στους νέους

    Έκκληση στους νέους να πάρουν μαζικά μέρος στις εκλογές στις 4 του Οκτώβρη "με το κεφάλι ψηλά και όχι χαμηλά και την πλάτη στον τοίχο όπως θέλουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ" απηύθυνε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση της νεολαίας του κόμματος.

    "Η πρώτη ψήφος των νέων πρέπει να είναι γνήσια ανατρεπτική, κόντρα στο ρεύμα και μαζικά υπέρ του ΚΚΕ. Η νεολαία δεν πρέπει να ψηφίσει κόμματα που εναλλάξ εμπιστεύεται η πλουτοκρατία" δήλωσε η κ. Παπαρήγα.

    Εξάλλου επεσήμανε ότι "η κάλπη στις 4 του Οκτώβρη δεν θα κρίνει την επανάσταση, αλλά την ικανότητα του λαϊκού και του νεολαιίστικου κινήματος για αντίσταση και αντεπίθεση".

    Επίσης ανέφερε ότι "το μεγάλο δράμα που αντιμετωπίζει η νεολαία δεν είναι μόνο η ταξικοί φραγμοί αλλά και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου και το άγχος για το μέλλον". Μιλώντας για τις θέσεις του κόμματος της που αφορούν την νεολαία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην δωρεάν παιδεία, στην κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς της παιδείας και της υγείας και στην απαγόρευση της εμπορευματοποίησης στον τομέα του αθλητισμού.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις "φρέσκες και εκθρονίστηκες ιδέες" για να υποστηρίξει ότι "δεν υπάρχει τομέας όπου ο εκσυγχρονισμός του αντίπαλου να μην είναι πιο επικίνδυνος για την νεολαία και το λαό".

    "Πρέπει να σπάσουνε τα μούτρα εκείνων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αυξήσουν την εκμετάλλευση της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων" δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ "δεν ζητάει την αλλαγή του θιάσου αλλά την εκ βαθέων αλλαγή πολιτικής, την λαϊκή εξουσία".

    Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ και στην θέση που κράτησε στα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου είπε ότι "ο φρέσκος ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε ότι ο δικομματισμός έπεσε το Δεκέμβρη και τώρα ψάχνει να βρει το 3%" συμπληρώνοντας ότι "το νεολαιίστικο κίνημα του Δεκεμβρίου κατάφερε τελικά το σύστημα να το καναλιζάρει εκεί που ήθελε, αφού αποδείχθηκε ότι δεν ήταν παρά τουφεκιές στον αέρα".

    "Εμείς ζητάμε από την νεολαία και τα λαϊκά στρώματα να μας στηρίξουν, είμαστε έτοιμοι για την αντεπίθεση τις 5 του Οκτώβρη, δεν έχουμε πονοκεφάλους και υπαρξιακά προβλήματα που αφορούν τη φυσιογνωμία μας, δεν τρέφουμε όνειρα για κοστούμια συγκυβέρνησης ή κυβέρνησης. Θα είμαστε αντιπολίτευση, αλλά αυτό που θα μετρήσει είναι αν τα δύο μεγάλα κόμματα στις 5 του Οκτώβρη θα τρέμουν γιατί το ΚΚΕ θα είναι ψηλά και στην τρίτη θέση, γεγονός που θα έχει μεγάλη σημασία για τη δυναμικότητα και την αποφασιστικότητα του λαϊκού κινήματος".

    [05] "Ψήφος για ισχυρή Αριστερά"

    Ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ψήφος για μια "ισχυρή Αριστερά", που αποτελεί "ασπίδα κοινωνική προστασίας απέναντι στην κρίση και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα", τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής".

    «Δίνουμε την εκλογική μάχη συσπειρωμένοι και πείθουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους» τονίζει ενώ αναφερόμενος στις αντιπαραθέσεις της προηγούμενης περιόδου, σημειώνει ότι στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν φοβόμαστε τον εσωτερικό διάλογο» καθώς «οφείλουμε να δούμε διεξοδικά και μέσα από πολιτικές συνθέσεις το πώς θα είμαστε όλο και πιο αντίστοιχοι με το ύψος των απαιτήσεων που έχει ο αριστερός κόσμος».

    Χαρακτηρίζει τα προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ "συμπληρωματικά" σημειώνοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η «έξοδος από την κρίση απαιτεί μια πολιτική που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, θα δημιουργεί καινούριες, θα στηρίζει τα χαμηλά εισοδήματα και θα προστατεύει το κοινωνικό κράτος».

    Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας, «βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από μια τέτοια πολιτική» και «κλείνουν το μάτι στα ισχυρά συμφέροντα ... ρίχνοντας τα βάρη στους πιο αδύναμους». Παράλληλα σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ σαν κυβέρνηση καθιέρωσε την ενοικίαση εργαζομένων και το μπλοκάκι, «υπονομεύοντας τη μόνιμη και σταθερή απαγόρευση».

    Κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι «υιοθετεί εσκεμμένα τη στρατηγική της προγραμματικής ασάφειας», γιατί μετά τις εκλογές θα εφαρμόσει πολιτικές «που θα βγουν σαν λαγός από το καπέλο λόγω ανωτέρας βίας».

    Τέλος, σχετικά με το θέμα των συνεργασιών, δηλώνει ότι «δεν είναι θέμα αθροισμάτων ή ευκαιριακών συσχετισμών, αλλά θέμα προγραμματικό» και τονίζει ότι «η μόνη σύγκλιση που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή είναι αυτή μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

    Επίσκεψη στη Βίλα Δρακοπούλου

    Τη σημασία των τοπικών κινημάτων ενεργών πολιτών στις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Βίλα Δρακοπούλου στα Πατήσια, έναν χώρο που οι κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν ως αποκλειστικό χώρο αναψυχής.

    Τον κ. Τσίπρα συνόδευσαν οι υποψήφιοι βουλευτές Αξελός Ρήγας, Καραμάνος Χρήστος, Κυπριανίδου Ερμίνα, Κυσκήρα Γεωργία, Προβατάς Φώτης, Τοσουνίδου Δέσποινα και Γιώργος Βαρεμένος.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε όλη την Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις υπάρχουν πολλές, δεκάδες περιβαλλοντικές πληγές. Ταυτόχρονα πρόσθεσε, υπάρχουν και δεκάδες τοπικά κινήματα ενεργών πολιτών που διεκδικούν ποιότητα ζωής, που διεκδικούν ανάσα ζωής, που δεν ανέχονται να ξυπνάνε στις 6 το πρωί από τους ήχους σκαπτικών μηχανημάτων που ξεριζώνουν τα δέντρα, τα πάρκα, τα μικρά πάρκα που υπάρχουν έξω από τα σπίτια τους.

    0 πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι υπάρχουν δεκάδες τοπικά κινήματα ενεργών πολιτών που παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους και διεκδικούν ποιότητα ζωής, ανάσα ζωής και δεν περιμένουν την πολιτεία, το κράτος, τα δύο κόμματα εξουσίας και τους δημάρχους τους, που ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να τα βρουν με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

    Για την επίσκεψή του στα Πατήσια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τούτη την ώρα βρισκόμαστε εδώ σε μια προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας, εδώ στα Πατήσια, να φτιάξει ένα χώρο ζωής, μια ανάσα ζωής ανάμεσα στο μπετόν, ανάμεσα σε δεκάδες κτίσματα που έχουν πνίξει τη ζωή μας. Και είναι παράδειγμα για όλους μας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για την πολιτική τους λέγοντας ότι τούτη την ώρα γνωρίζουμε ότι τα δυο μεγάλα κόμματα ασχολούνται με άλλα πράγματα.

    Στο ΠΑΣΟΚ, είπε, ασχολούνται με το πώς θα ράψουν κοστουμάκια υπουργικά για την επόμενη μέρα, στη Ν.Δ. για το πώς θα διαγκωνιστούν για να πάρουν καλύτερη θέση για την επόμενη μέρα. Κανείς, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, δεν ασχολείται με την επόμενη μέρα μιας κοινωνίας που είναι ξεχασμένη, μιάς κοινωνίας που ασφυκτιά, μιας κοινωνίας που διεκδικεί και θα διεκδικεί. Κι εμείς βρισκόμαστε εδώ ώστε αυτοί οι αγώνες διεκδίκησης να είναι αποτελεσματικοί και νικηφόροι.

    [06] Ενίσχυση του ΛΑ.Ο.Σ.

    Τη Χαλκίδα επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και μίλησε προεκλογική συγκέντρωση.

    Την ενίσχυση του ΛΑΟΣ στις εκλογές και στη Βουλή ζήτησε από την Κατερίνη, σε συνέντευξη Τύπου και σε ομιλία του, ο κ.Γ.Καρατζαφέρης, εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

    «Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 15 βουλευτές» είπε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε ότι «απουσιάζουν προεκλογικά, από την ατζέντα και των δυο πολιτικών αρχηγών των μεγάλων κομμάτων, τα εθνικά θέματα» και ότι οι εξαγγελίες τους για την οικονομική πολιτική «είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση». Επίσης, επανέλαβε τις προτάσεις του, για την αντιμετώπιση της κρίσης, την αναδιανομή του πλούτου και την ανεργία.

    Σχολιάζοντας, τα ψηφοδέλτια τους, πρόσθεσε «ότι τον ανησυχεί ιδιαιτέρως, ο τρόπος με τον οποίον και οι δυο «αποστρατεύουν» τα στελέχη τους».

    Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι είχε προσφέρει συνεργασία στον πρωθυπουργό, μετά από την πρόσκληση του, για «μια πιο φιλολαϊκή πολιτική» αλλά εκείνος «δεν ανταποκρίθηκε», μίλησε για «μια «παράταξη που έχει δυο κόμματα, το ένα ανεβαίνει, το άλλο καταρρέει» και πρόσθεσε ότι «την επόμενη ημέρα των εκλογών θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το μέλλον της».

    «Ο κ. Καραμανλής κάνει πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου, μια που ο κ. Παπανδρέου δεν έχει μόνος του την δύναμη που χρειάζεται να σηκώσει το κόμμα του στην αυτοδυναμία. Το ζήτημα στις εκλογές αυτές, είναι ποιος θα μπορεί να κάνει σκληρή αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα; Η ΝΔ ή ο Καρατζαφέρης; Εμείς πονάμε περισσότερο την παράταξη».

    Για τη μορφή των τηλεμαχιών, τόνισε ότι «είναι προτιμότερο να ρωτούνται οι πολιτικοί αρχηγοί, εφ' όλης της ύλης και χωρίς περιορισμούς χρόνου, ή άλλους», ενώ για το «ντιμπέιτ των έξι», ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι «δεν έχει αποφασίσει αν θα πάρει μέρος, αν δεν αλλάξουν οι όροι» και ότι «εάν τελικά πάει, θα πάει για να το καταγγείλει».

    [07] Τηλεμαχία των 6

    Σήμερα στις στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών.

    Οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν στο ντιμπέιτ, και οι οποίοι είχαν εκφράσει ενστάσεις για τη διαδικασία διεξαγωγής του, συναντήθηκαν εκ νέου και αποφάσισαν να μετάσχουν στην τηλεμαχία.

    Η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη διάβασε την τελική ανακοίνωση που συνέταξαν οι δημοσιογράφοι μετά την συνάντηση:

    "Το νέο πλαίσιο είναι σαφώς πιο βελτιωμένο από το αρχικό αλλά απέχει από αυτό που θα καθιστούσε κατά την άποψη των δημοσιογράφων, τον ρόλο τους πιο λειτουργικό. Πάρα ταύτα αποφάσισαν να μετάσχουν στην τηλεμαχία γιατί το θεωρούν χρέος τους απέναντι στους πολίτες και απέναντι στην αρχή της ισηγορίας στην πολιτική. Αλλά και να μην αποτελέσουν την αφορμή για να ματαιωθεί ο ισότιμος διάλογος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών".

    Τηλεμαχία Καραμανλη-Παπανδρέου

    Οι κανόνες για τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής συζήτησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00, περιλαμβάνονται σε μνημόνιο το οποίο υπέγραψαν χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Το κείμενο του μνημονίου έχει ως εξής:

    «Κανόνες για την τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ.Α. Παπανδρέου για τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

    1. Η τηλεοπτική συζήτηση θα γίνει την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 20.00, σε στούντιο της ΕΡΤ.

    2. Συντονίστρια της εκπομπής είναι η κ. Μαρία Χούκλη από την ΕΡΤ.

    3. Διάταξη πολιτικών και συντονιστή: Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί στέκονται όρθιοι σε πόντιουμ απέναντι ο ένας στον άλλον με το δημοσιογράφο συντονιστή να στέκεται μεταξύ τους σε διάταξη τριγώνου.

    4. Η διάρκεια της συζήτησης είναι 75 λεπτά, δομημένη σε πέντε 15λεπτες ενότητες.

    5. Η σειρά των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η εξής:

    i. Οικονομία- Ανάπτυξη

    ii. Κοινωνικά θέματα - Παιδεία

    iii. Κράτος - Δημόσια Διοίκηση

    iv. Περιβάλλον-Υποδομές

    v. Εξωτερική πολιτική

    6. Ο χρόνος τοποθέτησης του κάθε αρχηγού είναι: Τρία λεπτά για κάθε πρωτολογία, τρία λεπτά για κάθε δευτερολογία και ένα λεπτό για κάθε τριτολογία. Η συντονίστρια παρουσιάζει με ουδέτερο τρόπο τη θεματολογία κάθε ενότητας σε ένα λεπτό.

    7. Η συζήτηση ολοκληρώνεται με τρίλεπτες γενικές τοποθετήσεις των δύο αρχηγών με αντίστροφη σειρά της εκλογικής τους δύναμης στη Βουλή. Πρώτος ο Γ.Α. Παπανδρέου και ακολουθεί ο Κώστας Καραμανλής.

    8. Ως χώρος επιλέγεται το κτήριο της δημόσιας τηλεόρασης.

    i. Το σκηνικό είναι ουδέτερο. Οι κάμερες ίδιου τύπου.

    ii. Ο χειρισμός της κάθε κάμερας με δυνατότητα επιλογής. Η μετάδοση της εικόνας του πολιτικού αρχηγού όταν απαντά δεν διακόπτεται. Γενικό πλάνο μεταδίδεται σε χρόνους του συντονιστή.

    iii. Ειδικός χώρος για δημοσιογράφους (press room) υπάρχει επίσης κοντά στο χώρο διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης.

    9. Μπροστά στους πολιτικούς αρχηγούς υπάρχει ρολόι για να παρακολουθούν το χρόνο. Ο χρόνος εμφανίζεται στην οθόνη μόνον κατά τα τελευταία 15΄΄.

    10.Δεν γίνεται διακοπή για διαφημίσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Επίσης, μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά τη συζήτηση δεν εκπέμπονται μηνύματα πολιτικών κομμάτων από όλα τα κανάλια που θα μεταδώσουν τη συζήτηση. Εκφράζεται η προτροπή των κομμάτων προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς να μεταδώσουν την τηλεοπτική συζήτηση σε απευθείας σύνδεση με την ΕΡΤ. Αναμετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω Internet από ηλεκτρονικές σελίδες των κομμάτων.

    11.Καθβ όλη τη διάρκεια της συζήτησης δεν επιτρέπεται αναγγελία ή εμφάνιση κάρτας για τηλεφωνικές μετρήσεις ή άλλη έκφραση προτίμησης. Τηλεοπτικές συζητήσεις για το περιεχόμενο ή άλλα στοιχεία της συζήτησης δεν επιτρέπονται έως όταν ολοκληρωθεί η μετάδοση της συζήτησης.

    [08] "Καλύτερη συνεργασία"

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε συνέντευξη του που μεταδόθηκε από το CBS ότι ελπίζει το νέο σχέδιο του για την αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη να κάνει την Ρωσία "λιγότερο παρανοϊκή" ενώ αρνήθηκε ότι εγκατέλειψε το προηγούμενο σχέδιο του για την αντιπυραυλική ασπίδα στην ανατολική Ευρώπη για να εξευμενίσει την Ρωσία.

    "Οι Ρώσοι δεν καθορίζουν ποια θα είναι η αμυντική μας στάση. Πήραμε την απόφαση για το τι θα είναι το καλύτερο για να προστατεύσουμε τον αμερικανικό λαό καθώς και τους στρατιώτες μας στην Ευρώπη και τους συμμάχους μας" δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στην εκπομπή του CBS 'Face the Nation'.

    "Αν το αποτέλεσμα αυτού είναι οι Ρώσοι να νιώσουν λίγο λιγότερο παρανοϊκοί και προτίθενται τώρα να εργαστούν πιο αποτελεσματικά με εμάς ώστε να αντιμετωπίσουμε απειλές όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι από το Ιράν ή η πυρηνική ανάπτυξη του Ιράν, ξέρετε, αυτό είναι ευτύχημα" πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογο του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη Νέα Υόρκη, όπου και οι δύο θα παραστούν στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    [09] Το χάλκινο η Εθνική

    "Χάλκινη" επιστρέφει στην Ελλάδα η Εθνική από το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Μια ομάδα στην οποία δεν πίστευε κανείς, με επτά νέα πρόσωπα αυτό το καλοκαίρι και χωρίς τους Παπαλουκά, Διαμαντίδη ότι θα ανέβει στο βάθρο του κλειστού "Σπόντεκ" στο Κατοβίτσε. Με 23 πόντους ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης, 57-56, επί της Σλοβενίας στον μικρό τελικό. Ο Γιάκα Λάκοβιτς προσπάθησε με τρίποντα να "κλέψει" από την Ελλάδα το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ στην ιστορία της που ήταν το πρώτο ανεξαρτήτου χρώματος για τη Σλοβενία σε οποιαδήποτε διοργάνωση.

    Το τρίποντο του Αντώνη Φώτση 54-49, 31'' πριν τη λήξη αποδείχτηκε σωτήριο, ενώ οι δύο χαμένες βολές από τον κουρασμένο και άστοχο χθες Βασίλη Σπανούλη με εναπομείναντα χρόνο 4'' πάγωσαν την κερκίδα των περίπου 300 Ελλήνων φιλάθλων. Ευτυχώς, όμως το τρίποντο του Νάχμπαρ στα 2΄΄ δεν βρήκε στόχο. Στιγμές έκστασης ακολούθησαν... οι διεθνείς πιάστηκαν χέρι χέρι και υποκλίθηκαν μπροστά στους Έλληνες φιλάθλους... όλε, όλε, όλε. Ο Σχορτσιανίτης έπαιρνε τις επιδοκιμασίες όλης της ομάδας με τον άμεσο συνεργάτη του Καζλάουσκας Γιάννη Σφαιρόπουλο να τον σφιχταγκαλιάζει για ώρα. Ο Γιάννης Μπουρούσης σήκωνε στον αέρα όποιον έβρισκε μπροστά του με πρώτον τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Πανευτυχής ο Γιόνας Καζλάουσκας που συνδύασε με ένα μετάλλιο την πρώτη επίσημη διοργάνωση ως Ομοσπονδιακός προπονητής της Ελλάδας. Η "επίσημη αγαπημένη" μετρά πλέον 5 μετάλλια στην τροπαιοθήκη της: 2 χρυσά (Αθήνα 1987, Βελιγράδι 2005), 1 αργυρό (Ζάγκρεμπ 1989) και 2 χάλκινα (Κάιρο 1949, Κατοβίτσε 2009).

    Τα δεκάλεπτα: 16-13, 31-24, 42-37, 57-56

    Διαιτητές: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Γιόβτσιτς (Σερβία), Τσμίκιεβιτς (Πολωνία)

    ΕΛΛΑΔΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Καλαμπόκης, Μπουρούσης 9 (2), Ζήσης 6, Σπανούλης 3, Καλάθης 4, Φώτσης 5 (1), Πρίντεζης 4, Περπέρογλου 3 (1), Σχορτσιανίτης 23

    ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Γιούρι Ζντοβτς): Σλόκαρ 9 (1), Λάκοβιτς 16 (3), Ούντριχ 5 (1), Μπρέζετς 4, Κλομπουτσάρ 1, Νάχμπαρ 9 (2), Γιαγκόντνικ, Λόρμπεκ Ντ., Γκόλεματς, Λόρμπεκ Ε. 12 (1)

    Συγχαρητήρια από τον πολιτικό κόσμο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας σε μήνυμα του για την διάκριση της εθνικής ομάδας μπάσκετ αναφέρει: "Τους εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια και ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ από τον ελληνικό λαό".

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, για την κατάκτηση της τρίτης θέσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ από την Εθνική Ομάδα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η αποψινή μεγάλη επιτυχία της Εθνικής, αλλά και το σύνολο των εμφανίσεών της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, είναι μια ακόμη ηχηρή απόδειξη των τεράστιων δυνατοτήτων αυτής της ανανεωμένης ομάδας.

    Στους παίκτες μας, στο τεχνικό επιτελείο, σε όλους όσοι συνέβαλαν στην διάκριση αυτή που μας έκανε όλους υπερήφανους, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια και εύχομαι πολλές ακόμη σπουδαίες επιτυχίες στο μέλλον».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Για ακόμη μία φορά, η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ μας έκανε υπερήφανους. Για ακόμη μία φορά, οι αθλητές μας έστειλαν ένα σημαντικό μήνυμα. Αρχές, στόχοι, σχέδιο, πίστη και βούληση, είναι τα μυστικά της επιτυχίας. Εκφράζω σε όλους τους συντελεστές αυτής της μεγάλης επιτυχίας τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές μου για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις.

    Το τρόπαιο η Ισπανία

    Το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ στην ιστορία της, το μοναδικό που έλλειπε από τη συλλογή της κατέκτησε η Ισπανία στην Πολωνία... έστω και με δύο χρόνια καθυστέρηση. Επικρατώντας με χαρακτηριστική άνεση, 85-63, της Σερβίας στον τελικό, η παγκόσμια πρωταθλήτρια ολοκλήρωσε αυτό που είχε αφήσει ανεκπλήρωτο μέσα στη Μαδρίτη και που της είχε στερήσει ο Τζέι Αρ Χόλντεν το 2007. Αυτό είναι το 9ο μετάλλιο για τους "Ίβηρες" σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, καθώς μετρούν 6 αργυρά (1935, 1973, 1983, 1999, 2003, 2007) και 2 χάλκινα (1991, 2001).

    Τα δεκάλεπτα: 24-14, 52-29, 67-44, 85-63


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 September 2009 - 4:30:32 UTC