Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Απαιτείται ρεαλιστική οικονομική στρατηγική"
  • [02] Στην Ελλάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [03] Νέα αρχή στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας
  • [04] "Αναστροφή κλίματος"

  • [01] "Απαιτείται ρεαλιστική οικονομική στρατηγική"

    Σε ανοικτή εκδήλωση στην πλατεία Ηρώων στα Μέγαρα θα μιλήσει στις 7:30 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    "Η διεθνής κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει, οι κίνδυνοι παραμονεύουν και αυτό που προέχει είναι να θωρακίσουμε την οικονομία με τα κατάλληλα μέτρα και να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας, αλλά και τα ασθενέστερα οικονομικώς στρώματα", τόνισε ο κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, λίγο μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αντικείμενο της οποίας ήταν η διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής θέσης ενόψει της Συνόδου της G20 στο Πίτσμπουργκ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι απαιτείται η χάραξη οικονομικής στρατηγικής με προοπτική και ρεαλισμό, η σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και ειδικά για την Ελλάδα, η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο Κ. Καραμανλής συνόψισε σε έξι τους βασικούς τομείς στους οποίους η ΕΕ θα πρέπει να δώσει έμφαση. Στην αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην αναδιάρθρωση του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην προώθηση της υπεύθυνης πρακτικής αμοιβών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην αποφυγή προστατευτισμού στο εμπόριο και την κατάληξη σε συμφωνία του γύρου της Ντόχα, στη μεταρρύθμιση του τρόπου διοίκησης και εκπροσώπησης στη ΔΝΤ και σε μεγαλύτερη στήριξη στις φτωχότερες χώρες και στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα, το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας στην Κοπεγχάγη και παραμένει προσηλωμένη στην αύξηση των προσπαθειών για τη μείωση των ρύπων παγκοσμίως. Προς το παρόν, προς το σκοπό αυτό συμφωνεί με τη θέσπιση κινήτρων για τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε δραστηριότητες σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι είναι ανάγκη να επιτευχθούν ρεαλιστικοί και ποσοτικοί στόχοι και ότι η συνεισφορά της κάθε χώρας στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι ανάλογη προς τις εκπομπές της και με το κατακεφαλήν ΑΕΠ της.

    Στο θέμα της αναμόρφωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο.

    Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της αύξησης της διεθνούς εποπτείας, καθώς επίσης και υπέρ της μεγαλύτερης διαφάνειας και της θέσπισης ανώτατων ορίων σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Ερωτηθείς εξάλλου, για το ζήτημα της παροχής στην Ελλάδα παράτασης για την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο πρωθυπουργός αφού σημείωσε ότι λόγω της κρίσης αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα της κάθε χώρας, τόνισε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας το πρόβλημα είναι το μεγάλο δημόσιο χρέος. Σημείωσε, ακόμη, ότι το ζήτημα είναι ποιός έχει διαχρονικά μεγάλο χρέος το οποίο ανατροφοδοτούν τα ελλείμματα.

    Ερωτηθείς, ειδικότερα για τις πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, ανέφερε ότι ο Ισπανός επίτροπος δεν είπε κάτι καινούριο, επισημαίνοντας την ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος που δημιουργείται λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους. "Πρωταρχικό μέλημα είναι να θεραπεύσουμε τις αδυναμίες μας" ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά χρειάζεται "νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών".

    "Όποιος παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει εμπαίζει τους πολίτες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Τέλος, ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι "η υπογραφή της χώρας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αμφισβητείται" και τόνισε ότι η ολοκλήρωση αυτού του αγωγού είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα ελληνικά συμφέροντα. Συμπλήρωσε ακόμη ότι υπάρχουν κι άλλες ενεργειακές συμφωνίες που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, όπως η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, οι οποίες συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

    Ενημέρωση Γ.Κουμουτσάκου

    Την αισιοδοξία του ότι τις επόμενες ημέρες, με την ανάδειξη των σοβαρών στοιχείων της εκλογικής αναμέτρησης, η ΝΔ θα οδηγήσει σε ανατροπή των δημοσκοπικών δεδομένων, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Σημείωσε ότι στις δημοσκοπήσεις διαπιστώνεται χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ, αντίθετα, η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ έχει φθάσει στην οροφή της.

    "Οι δημοσκοπήσεις είναι για να ανατρέπονται στην πράξη των εκλογών", ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Είπε ακόμη ότι από την αρχή η κυβέρνηση είχε αναλάβει ένα δύσκολο στοίχημα, αλλά έχει την πολιτική ευθύνη να διασφαλίσει το αύριο των επόμενων γενεών.

    Κριτική στο ΠΑΣΟΚ

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ εξαπέλυσε σήμερα σκληρή επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τα όσα είχε πει σε ομιλία του ο κ. Γ.Παπανδρέου, πριν από δύο εβδομάδες, σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

    Τα όσα είπε ο Γ. Α. Παπανδρέου είναι "λόγια επιπόλαια, ανεύθυνα και επιζήμια για ένα έργο που προσφέρει στη χώρα και στην Θράκη. Ο λαϊκισμός και ο μηδενισμός του κ. Παπανδρέου, εάν εφαρμοστούν, θα βάλουν τη χώρα σε περιπέτειες. Τι τον ώθησε να εγείρει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης", ρώτησε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Και πρόσθεσε ότι η μηδενιστική αντιμετώπιση δημιουργεί πρόβλημα για το έργο που είναι εθνικής σημασίας, βάζει τη χώρα μας στο διεθνή ενεργειακό χάρτη και συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Θράκης.

    Συνεχίζοντας ο κ.Κουμουτσάκος ανέφερε ότι επί 15 μέρες ο κ. Παπανδρέου αποφεύγει να απαντήσει: "Η σιωπή του είναι εκκωφαντική και ένοχη".

    Ακολούθως ανέφερε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης παρακολουθεί στενά το έργο σε όλα τα στάδια ανάπτυξης και έχει καλέσει την διεθνή κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του να είναι σε συνεχή διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς για όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

    Υπάρχει μία συστηματική και διαφανής συνεργασία για την ενημέρωση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι το υπουργείο Ανάπτυξης διαθέτει εμπειρογνώμονες που συνεργάζονται με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, καθώς επίσης έχουν συσταθεί επιτροπές με στόχο την επίλυση ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν.

    Μία τέτοια επιτροπή είναι η Επιτροπή του νομού Έβρου που παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου και γνωμοδοτεί εμπεριστατωμένα.

    Η Επιτροπή χρηματοδοτείται με 700.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και με 300.000 ευρώ από τη νομαρχία Έβρου.

    Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση με νομοσχέδιο έχει χαρακτηρίσει το έργο εθνικής σημασίας και μείζονος εμβέλειας, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν με το έργο του φυσικού αερίου και την ΔΕΠΑ.

    Πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος ότι με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού τα τέλη διέλευσης θα διοχετεύονται στην τοπική κοινωνία.

    Η κυβέρνηση απέδειξε ότι η προστασία του ενεργειακού συμφέροντος της χώρας μπορεί να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος, είπε.

    Περιμένουμε σήμερα που στο ΠΑΣΟΚ έχουν όλα τα στοιχεία να αλλάξουν στάση. Να το κάνουν εδώ και τώρα, τόνισε.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπενθύμισε τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για το θέμα: "Η υπογραφή της χώρας σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί και δεν πρέπει να αμφισβητείται. Είναι πρωτοφανή πράγματα αυτά. Πιστεύω ότι η συμφωνία είναι πολύ σημαντική για τα ελληνικά συμφέροντα. Το επιδιώκαμε 14 χρόνια αλλά η προσπάθεια καρκινοβατούσε ή καθυστερούσε αλλά ή καθυστερούσε και ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ", ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλες συμφωνίες στον ενεργειακό τομέα που αναβαθμίζουν τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας και εξασφαλίζει το εθνικό συμφέρον. Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της επιπολαιότητας και της υπευθυνότητας, ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το αν η ΝΔ υπαινίσσεται κάτι περισσότερο στο θέμα αυτό, με δεδομένο ότι οι Αμερικανοί είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στο έργο Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε: "Δεν υπαινισσόμαστε τίποτα, αλλά δημιούργησε κατάπληξη και ανησυχία ότι ο κ.Παπανδρέου ενέταξε ένα θέμα μείζονος σημασίας απρόκλητα και χωρίς να ερωτηθεί στην ατζέντα του. Γιατί αυτή η θέση; Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η απορία που διατυπώσαμε είναι εύλογη".

    Σημείωσε ακόμη ότι η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα αυτό εντάσσεται σε μια προσπάθεια συνολικής αποδόμησης των όσων έχουν γίνει, που περιλαμβάνει την Ολυμπιακή Αεροπορία, τον ΟΤΕ, τα λιμάνια. Επισήμανε τέλος, ότι το έργο αυτό έχει ιδιαίτερη εθνική σημασία και χαρακτήρισε ένοχη την σιωπή του ΠΑΣΟΚ.

    Για το ΛΑΟΣ

    Η ψήφος διαμαρτυρίας που μπορεί να εισπράξει το ΛΑΟΣ θα εξελιχθεί σε ψήφο ενίσχυσης μιας ανεύθυνης πρότασης, δήλωσε ο κ.Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις διαρροές ψηφοφόρων της ΝΔ προς τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και πρόσθεσε ότι "πεποίθησή μας είναι ότι οι πολίτες θα καταλάβουν ποιο είναι το διακύβευμα".

    Στην προεκλογική περίοδο υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα για να ασχοληθούμε με πολιτικούς ανταγωνισμούς και τοπικά συμφέροντα, δήλωσε ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την επιστολή τριών βουλευτών της ΝΔ προς τον πρωθυπουργό που αφορούσε την κίνηση του Αντώνη Σαμαρά, ως υπουργού Πολιτισμού, να εντάξει τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Μεσσηνίας.

    Για το ντιμπέιτ

    "Η ΝΔ ήθελε από την πρώτη μέρα τον διάλογο μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών", ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι την ίδια θέση είχε το κόμμα και για την τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο αρχηγών.

    Επεσήμανε τη σημασία που έχει ο διάλογος στις συνθήκες οικονομικής κρίσης, όπου οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τον πρωθυπουργό που θα την αντιμετωπίσει και πρόσθεσε ότι "θέλουμε επίσης αναβάθμιση του διαλόγου για να γίνει πιο ουσιαστικός".

    Ανέφερε ακόμη ότι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων και των δημοσιογράφων έγιναν βήματα προόδου, σημείωσε, ωστόσο, ότι ένας διάλογος στον οποίο συμμετέχουν έξι πολιτικοί αρχηγοί με τόσους δημοσιογράφους είναι πρωτόγνωρος, δεν συναντάται πουθενά αλλού, εκφράζει την ελληνική ιδιομορφία, αλλά είναι τεχνικά δύσκολη η διαχείριση μία τέτοιας συζήτησης κατά τρόπο ουσιαστικό.

    Κατέληξε δε λέγοντας ότι όποιοι επηρεάσουν αρνητικά μία υψίστης σημασίας διαδικασία φέρουν και την ευθύνη των πράξεών τους.

    -

    [02] Στην Ελλάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    Επισκέψεις στις μητροπόλεις της Ελασσόνος και Μαντινείας και Κυνουρίας άρχισε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα τετραήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα.

    Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έφθασε το πρωί με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος απευθείας από την Κωνσταντινούπολη στην 110 Π.Μ στη Λάρισα, όπου και τον υποδέχθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, οι Μητροπολίτες Λάρισας, Ιγνάτιος και Ελασσόνας Βασίλειος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρ. Ζώης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

    Σε δήλωσή του προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αμέσως μετά την άφιξη του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε:

    «Εκφράζω τη μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι και πάλι στην Ελλάδα, αυτή τη φορά προσκεκλημένος του αδελφού μητροπολίτου Ελασσόνος. Όπως είδατε, έτυχον θερμής υποδοχής από όλους τους φορείς και παράγοντες με επικεφαλής τον Μακαριότατο και πολύ αγαπητόν αδελφόν Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και Πάσης Ελλάδος προς τον οποίον και προς όλους εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου, για τα αισθήματά τους.

    Είμαι περισσότερο από βέβαιος ότι θα έχουμε ευτυχή αναστροφήν όλες αυτές τις ημέρες στην Ελασσόνα και μεθαύριο στην Τρίπολη και θα επιστρέψω πάλι στο Φανάρι στην Κωνσταντινούπολιν κομιστής αισθημάτων σεβασμού και αγάπης του ευσεβούς ελληνικού λαού προς την μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολής.

    Εύχομαι σε όλους σας, σε όλο τον ελληνικό λαό όλα τα καλά του Θεού και μεταφέρω την ευχή και την ευλογία της μητρός Εκκλησίας».

    Ο κ. Βαρθολομαίος έφθσε το μεσημέρι στην Ελασσόνα, όπου και του επιφυλάχθηκε παλλαϊκή υποδοχή.

    Ο κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του προς τους πιστούς ανέφερε μεταξύ άλλων:

    «Ερχόμαστε από τη μαρτυρική εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως στην Περραιβία, στην Ελασσόνα, από το φωτεινό Φανάρι, που αναβλύζει πίστη και φως για να εκφράσουμε την αγάπη μας. Είσαστε μία περιοχή με σπουδαία παράδοση και ιστορία στα βάθη των αιώνων. Είστε σε ένα πλεονεκτικό σημείο στο κέντρο της Ελλάδος, δίπλα στον μυθικό Όλυμπο».

    Ο κ. Βαρθολομαίος, κάνοντας μία αναφορά στη μυθολογία, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Να σημειώσω ότι πρέπει να κρατάμε από τη μυθολογία μόνο ό,τι έχει σχέση με το ηθικοπλαστικό στοιχείο και να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας στον Κύριο».

    Εξάλλου, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας υπογράμμισε ότι η περιοχή της Ελασσόνας έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αναδειχθεί σε πρότυπο ευρωπαϊκής επαρχιακής πόλης.

    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο δήμαρχος Ελασσόνας, Γιώργος Πασχόπουλος, ενώ στη συνέχεια στην πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου τον προσφώνησαν ο μητροπολίτης Ελασσόνας Βασίλειος και ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας, Φώτης Γκούπας.

    Το απόγευμα ο κ. Βαρθολομαίος θα μεταβεί για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας, ενώ θα επισκεφθεί και άλλες Μονές της περιοχής.

    Εξάλλου, θα εγκαινιάσει το νέο Πνευματικό Κέντρο και Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας και θα παραστεί στην παρουσίαση του Τόμου των Κειμηλίων της Ιεράς Μητρόπολης Ελασσόνας.

    Την Κυριακή θα τελέσει Πατριαρχική Θεία Λειτουργία εις Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Αγίου Δημητρίου Ελασσόνος.

    Την ερχόμενη Δευτέρα ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Τρίπολη της Αρκαδίας και θα επιστρέψει στο Φανάρι την Τετάρτη 23η Σεπτεμβρίου.

    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν ο μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, ο Άγιος Μοσχονησίων κ. Απόστολος και ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος.

    [03] Νέα αρχή στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν πρότεινε σήμερα την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ατλαντική Συμμαχία και τη Ρωσία σε όλους τους τομείς και την αναζωογόνηση του διαλόγου τους στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    "Πιστεύω ότι είναι δυνατόν για το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία να κάνουν μια νέα αρχή", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις Βρυξέλλες, διατυπώνοντας τρεις συγκεκριμένες προτάσεις. Η πρώτη συνίσταται στην άμεση εξέταση της ενίσχυσης της συνεργασίας σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η διασπορά των όπλων μαζικής καταστροφής και η σταθεροποίησης του Αφγανιστάν.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προτείνει επίσης την αναζωογόνηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ -Ρωσίας ώστε να τεθούν όλα τα θέματα χωρίς προκαταλήψεις.

    Ο Αντερς Φογκ Ράσμουσεν πρότεινε επίσης τη σύνδεση των αντιπυραυλικών συστημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, "όταν θα έλθει η ώρα ...καθώς οι χώρες μας και οι ένοπλες δυνάμεις μας θα γίνονται όλο και περισσότερο ευάλωτες σε πυραυλικές επιθέσεις".

    "Δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε ότι τα σχέδια αυτά θα αποδυναμώσουν την άμυνα οποιουδήποτε συμμάχου", σημείωσε.

    "Αντιθέτως, τα νέα σχέδια θα μας καταστήσουν γρηγορότερα έτοιμους από τα προηγούμενα σχέδια και θα μας προσφέρουν ευρύτερη κάλυψη", προσέθεσε.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ζήτησε επίσης από τη Ρωσία να ενωθεί με τις δυτικές χώρες "ώστε να ασκηθεί το μάξιμουμ της πίεσης επί τους Ιράν, ώστε η Τεχεράνη να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

    Ο ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν έκρινε σήμερα "πολύ θετικές" τις προτάσεις για ενίσχυση της συνεργασίας της Ατλαντικής Συμμαχίας με τη Ρωσία, οι οποίες έγιναν νωρίτερα σήμερα από τον γενικό γραμματέα του oργανισμού Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

    "Πιστεύω ότι (η ομιλία του Ράσμουσεν) ήταν πολύ θετική και πολύ εποικοδομητική και οφείλουμε να αναλύσουμε από κοινού" τις προτάσεις του, δήλωσε ο Ρογκόζιν μετά την ομιλία του Ράσμουσεν.

    Εξάλλου νωρίτερα σήμερα και ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χαιρετίσει την αμερικανική απόφαση, χαρακτηρίζοντάς τη θετική και θαρραλέα.

    [04] "Αναστροφή κλίματος"

    Την πεποίθησή του ότι η ΝΔ μπορεί να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα και να πετύχει ένα θετικό αποτέλεσμα, εκφράζει ο πρώην Υπουργός Οικονομίας και υποψήφιος βουλευτής Α' Αθηνών της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης δηλώνει ότι τώρα η ΝΔ πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο πού θα οδηγήσουν οι δύσκολες αποφάσεις που προτείνει ο πρωθυπουργός, πόσο θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία, πόσο θα βοηθήσουν τους πολίτες, πόσο θα βοηθήσουν την μελλοντική εξέλιξη του βιοτικού μας επιπέδου, πόσο θα βοηθήσουν τη χώρα μας να ξαναγυρίσει στη θέση που είχε πριν από την κρίση.

    Αναφέρεται στο ΠΑΣΟΚ και κάνει λόγο για αθέατη πλευρά του προγράμματός του,την οποία θα δει ο κόσμος αν το επιλέξει για κυβέρνηση, ενώ για την προσωπική του διαδρομή τονίζει ότι οι αναφορές του πρωθυπουργού δικαιώνουν την πολιτική του και τον ίδιο,ενώ τονίζει ότι πολιτεύθηκε πάντοτε με συνέπεια και ευθύνη και με αυτά τα όπλα ζητά εκ νέου την ψήφο των ψηφοφόρων στην Α' Αθηνών.

    Η συνέντευξη του Γιώργου Αλογοσκούφη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στον Κώστα Μελισσόπουλο έχει ως εξής:

    ΕΡ:Τι διακυβεύεται σ' αυτές τις εκλογές;

    ΑΠ:Διακυβεύεται, νομίζω,το μέλλον ολόκληρης της χώρας. Δεν είναι ένα διακύβευμα που αφορά την επόμενη 4ετία μόνο, εγώ πιστεύω ότι αφορά τις επόμενες δεκαετίες, διότι πρέπει να γίνουν με πολύ μεγαλύτερη ένταση πράγματα που ξεκίνησαν μεν από το 2004, αλλά που η διεθνής κρίση απέδειξε ότι πρέπει να γίνουν με μεγαλύτερες ταχύτητες, πρέπει να γίνουν με μεγαλύτερη ένταση, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

    ΕΡ:Αισθάνεστε δικαιωμένος από τις αναφορές του κ. Κ. Καραμανλή στην οικονομική πολιτική;

    ΑΠ:Νομίζω πως ναι. Νομίζω ότι είναι σαφές ότι ο κ. Καραμανλής υποστήριξε την πολιτική που ακολουθήσαμε την 4ετία πριν από την κρίση, η οποία οδήγησε, άλλωστε, και στην μεγαλύτερη περίοδο οικονομικής ανάπτυξης που έζησε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, οδήγησε σε μείωση της ανεργίας, οδήγησε σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, υποστήριξε όλες μου τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης στα πρώτα της στάδια. Και νομίζω, ότι με δικαιώνει και το γεγονός ότι μετά από μία προσπάθεια μιας μικρής στροφής στην οικονομική πολιτική η ΝΔ επέστρεψε εκεί που πάντα πίστευα ότι πρέπει να είναι, ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μία σταθερή πολιτική όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και γενικά αν θέλετε τις αδυναμίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    ΕΡ:Όμως οι δημοσκοπήσεις, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν ευνοούν τη Νέα Δημοκρατία. Πιστεύετε ότι είναι αναστρέψιμο το κλίμα και πώς μπορεί να γίνει αυτό δυο εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση;

    ΑΠ:Κοιτάξτε. Πιστεύω ότι είναι αναστρέψιμο, διότι η Νέα Δημοκρατία δεν έδειξε το καλύτερο της πρόσωπο λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών και λίγο μετά την προκήρυξη των εκλογών. Υπήρξε μια πολυφωνία, υπήρξαν φωνές και αν θέλετε και πράξεις και παραλείψεις που δεν οδήγησαν στη συσπείρωση, αλλά στο αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι συσπείρωση. Νομίζω ότι τώρα πια που έχουν περάσει αυτές οι πρώτες μέρες και οι πρώτες αδυναμίες, όλοι μπορούμε να επιχειρήσουμε να συσπειρώσουμε τον ελληνικό λαό πίσω από τη ΝΔ, έχουμε πει την αλήθεια, έχουμε μιλήσει για δύσκολες αποφάσεις, κάτι που σπανίως γίνεται σ' αυτή τη χώρα και είναι εξαιρετικά υπεύθυνο εκ μέρους του πρωθυπουργού. Και νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα, αν όλοι μιλάμε με μία φωνή, αν υποστηρίξουμε το έργο μας γιατί κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, έχω την αίσθηση ότι μερικές φορές δεν υποστηρίζουμε το έργο μας, πρέπει να υποστηρίξουμε το έργο μας, να μιλήσουμε για το μέλλον, να μιλήσουμε για την προοπτική, για τα δύσκολα χρόνια τα αμέσως επόμενα, αλλά κυρίως και για τα χρόνια μετά τα πρώτα δύσκολα χρόνια, γιατί αυτό που θέλει ο πολίτης είναι να καταλάβει πως οι θυσίες του θα έχουν αποτέλεσμα και που θα οδηγήσουν.

    ΕΡ:Επάνω σ' αυτό...Πώς σχολιάζετε το πρόγραμμα των 100 ημερών του ΠΑΣΟΚ;

    ΑΠ:Κοιτάξτε...Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι ένα παραδοσιακό προεκλογικό πρόγραμμα,το οποίο είναι ανεφάρμοστο. Προσπαθεί να φανεί ευχάριστος σε όλες τις κατηγορίες των πολιτών ο κ. Παπανδρέου. Είναι βέβαιον ότι αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Και αν γίνει προσπάθεια να εφαρμοστεί θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη φορολογική επιδρομή που έχει υποστεί ο Έλληνας πολίτης και η μεσαία τάξη. Πιστεύω ότι η μεσαία τάξη θα πληρώσει το μάρμαρο στην περίπτωση που γίνει προσπάθεια να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα εφαρμοστεί. Ήδη είχαμε τις πρώτες προειδοποιητικές κρούσεις αμέσως μετά την παρουσίαση του κ.Παπανδρέου. Από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος Επίτροπος προειδοποίησε τον κ.Παπανδρέου ουσιαστικά, ότι ξέρουν και τα δύο πολιτικά κόμματα την κατάσταση της οικονομίας και δεν μπορούν να λένε πράγματα τα οποία δεν εφαρμόζονται. Και είχαμε και την standard Repul, μία από τις δύο μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας που προειδοποίησαν με υποβάθμιση σε περίπτωση που πάμε σ' αυτή την κατεύθυνση. Αυτά, λοιπόν, νομίζω είναι καμπανάκια τα οποία θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο ελληνικός λαός, δεν πρέπει να τα πάρει ελαφριά. Γιατί αν ψηφίσει Παπανδρέου πιστεύοντας ότι θα κάνει το «Α», θα δει ότι ο κ. Παπανδρέου θα κάνει το «Β», γιατί υπάρχει και η αθέατη πλευρά, υπάρχει αν θέλετε η αθέατη πλευρά του φεγγαριού στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΡ:Την ώρα, όμως, που η Νέα Δημοκρατία μιλάει για δύσκολες αποφάσεις, το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται προοπτική ενδεχομένως με συνέπειες όλα αυτά που είπατε εσείς πριν. Εκτιμάτε όμως ότι είναι ώριμη η ελληνική κοινωνία ώστε να ακούσει δυσάρεστα πράγματα και να τα επιλέξει;

    ΑΠ: Δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε μόνο στα δυσάρεστα. Ο Πρωθυπουργός είχε τους λόγους του που επικεντρώθηκε στις δύσκολες αποφάσεις για να κάνει αυτή την αντιπαράθεση μεταξύ υπευθυνότητας και ανευθυνότητας. Αλλά πρέπει να εξηγήσουμε τώρα που θα οδηγήσουν αυτές οι δύσκολες αποφάσεις, πόσο θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία, πόσο θα βοηθήσουν τους πολίτες, πόσο θα βοηθήσουν την μελλοντική εξέλιξη του βιοτικού μας επιπέδου, πόσο θα βοηθήσουν τη χώρα μας να ξαναγυρίσει στη θέση που είχε πριν από την κρίση, πώς θα βοηθήσει στο να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις επιχειρήσεις στην Ν.Α. Ευρώπη, να έχουμε μια περίοδο ανάπτυξης, να αντιμετωπίσουμε την ανεργία. Αυτά πρέπει να τα εξηγήσουμε, δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στις δύσκολες αποφάσεις, πρέπει να πούμε γιατί χρειάζονται αυτές οι δύσκολες αποφάσεις, που θα οδηγήσουν αυτές οι δύσκολες αποφάσεις και τι θα γίνει αν πάρουμε τον εύκολο δρόμο πάλι που μας έχει οδηγήσει για 30 σχεδόν χρόνια σε ένα φαύλο κύκλο ανάπτυξης μεν ορισμένες περιόδους, αλλά και δυσκολιών στις περισσότερες περιόδους.

    ΕΡ:Κάτι εμβόλιμο...Γιατί υπάρχει το επιχείρημα ότι ενώ ο πολίτης ξέρει τι θα γίνει αν επιλέξει ΝΔ, επιλέγοντας το άλλο κόμμα έχει μια κρυφή ελπίδα ότι θα κάνει αρκετά απ' αυτά που έχει υποσχεθεί.Πώς το κρίνετε ως επιχείρημα αυτό;

    ΑΠ: Θεωρώ ότι οι πολίτες είναι ώριμοι. Αν επιλέξουν παρ' ελπίδα το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι επειδή πίστεψαν το πρόγραμμά του.

    ΕΡ: Γιατί θα είναι;

    ΑΠ: Θα είναι για άλλους λόγους, για να τιμωρήσουν τη Νέα Δημοκρατία, για να διαμαρτυρηθούν για άλλα ζητήματα που δεν άπτονται της οικονομίας, γιατί δεν είναι μόνο η οικονομία. Βεβαίως η Νέα Δημοκρατία πολύ σωστά έχει επικεντρωθεί στην οικονομία και στην οικονομία πιστεύω ότι είναι και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα,αλλά δεν είναι μόνο η οικονομία, είναι και άλλα ζητήματα συμπεριφορών που πλήγωσαν τους πολίτες τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ζητήματα ήθους εξουσίας και γενικά είναι ζητήματα και μιας κυβερνητικής φθοράς. Μην ξεχνάτε ότι οι πολίτες μας έδωσαν την εντολή και επιβράβευσαν την πολιτική μας το 2007 με μεγάλη πλειοψηφία στο λαό, άλλο που η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ήταν μικρή λόγω του εκλογικού νόμου.Τώρα διακόπτεται βιαίως η κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία και αυτό μπορεί να έχει κάποιες επιπτώσεις. Εγώ παρ' όλα αυτά είμαι αισιόδοξος και παλεύω για να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία έστω και με μία ψήφο.

    ΕΡ: Κάτι τελευταίο που σας αφορά προσωπικά. Εκλέγεστε από το 1996 και από το 2000 εκλέγεστε με σταυρό. Γιατί να σας επιλέξει ξανά ο πολίτης, ο ψηφοφόρος της Α' Αθηνών εσάς;

    ΑΠ:Πιστεύω ότι σε όλη την πολιτική διαδρομή έχω επιδείξει συνέπεια, έχω επιδείξει αίσθημα ευθύνης και έχω πάρει αποφάσεις ως Υπουργός, αλλά και όταν ήμουν στην αντιπολίτευση, οι οποίες έχουν οδηγήσει προς το συμφέρον της χώρας. Πιστεύω ότι η υπουργική μου θητεία όταν θα κριθεί με αντικειμενικότητα μετά από μερικά χρόνια θα έχει πολύ διαφορετική αν θέλετε εικόνα απ' ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν σήμερα κάποιοι δυστυχώς και μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Αυτό, λοιπόν, που ζητώ από τους πολίτες είναι να επιβραβεύσουν μια διαδρομή, μία διαδρομή ευθύνης και προοπτικής, μία διαδρομή η οποία χαρακτηρίζεται από συνέπεια, διότι στα χρόνια που έρχονται ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους που έχουν επιδείξει συνέπεια και ευθύνη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 September 2009 - 14:30:28 UTC