Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [02] Στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου οι τηλεμαχίες
  • [03] Χρ.Χατζηεμμανουήλ για τη θέση στο ΔΝΤ
  • [04] Παρουσίαση της νέας Ολυμπιακής
  • [05] "Μάχη" για την 4άδα

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις

    Σαφές προβάδισμα από 6 έως 7,5 μονάδες δίνουν στο ΠΑΣΟΚ τρεις νέες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξασφαλίζει αυτοδυναμία, ενώ η νέα Βουλή θα είναι πεντακομματική.

    Πρόκειται για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου αφού από τα μεσάνυχτα σύμφωνα με το νόμο ισχύει η απαγόρευση της δημοσίευσης των δημοσκοπήσεων.

    Ειδικότερα, στη δημοσκόπηση της MARC για το ΕΘΝΟΣ η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων φτάνει στο 7,5% και το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει 153 έδρες, η ΝΔ 95 έδρες, το ΚΚΕ 23, ο ΛΑΟΣ 17 και ο ΣΥΡΙΖΑ 12.

    Εξάλλου,στη δημοσκόπηση της Kapa Research για το ΒΗΜΑ το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 6,8% και συγκεντρώνει 34,4% έναντι 27,6% της ΝΔ. Ακολουθούν ΚΚΕ με 7,3%, ΛΑΟΣ 5,1% και ΣΥΡΙΖΑ 3,5%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Γιώργος Παπανδρέου με 40,4% έναντι 36,8% του Κώστα Καραμανλή.

    Στο προεκλογικό βαρόμετρο της Public Issue για το ΣΚΑΙ και την Καθημερινή το ΠΑΣΟΚ με την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής προηγείται με 41,5% και 153 έδρες και ακολουθούν ΝΔ 35,5% και 97 έδρες, ΚΚΕ 8,5% και 23 έδρες, ΛΑΟΣ 6% και 16 έδρες και ΣΥΡΙΖΑ 4% και 11 έδρες.

    Τέλος, σε δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα ΣΦΗΝΑ η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων στην Α΄Περιφέρεια Αθήνας φτάνει,για πρώτη φορά μετά από 5 εκλογικές αναμετρήσεις στο 3%,ενώ στη Β' Περιφέρεια Αθήνας η διαφορά φτάνει στο 11%.

    [02] Στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου οι τηλεμαχίες

    Οι τεχνικές λεπτομέρειες απομένουν για τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής μονομαχίας μεταξύ των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

    "Καταλήγουμε μάλλον σε μία τηλεμαχία, αν και θα προτιμούσαμε περισσότερες και βρισκόμαστε στη φάση συζήτησης των λεπτομερειών του ντιμπέιτ", δήλωσε ο κ. Αντώναρος, ενώ από την πλευρά του, ο κ. ΠΑαπακωνσταντίνου είπε ότι "ζητάμε μία απ' ευθείας συζήτηση μεταξύ των αρχηγών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τη λιγότερη δυνατή διαμεσολάβηση, με ανταπαντήσεις και ουσιαστικό διάλογο".

    Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων συμφώνησαν στη διεξαγωγή μίας τηλεμαχίας με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

    Η τηλεοπτική αναμέτρηση θα έχει τις εξής έξι ενότητες: οικονομία, περιβάλλον, δημόσια διοίκηση, εργασία και κοινωνική πολιτική, παιδεία, εξωτερική πολιτική.

    Θα υπάρχουν δύο κύκλοι ερωτήσεων με τρεις ενότητες ο καθένας και οι δημοσιογράφοι θα χωριστούν σε τρεις κύκλους.

    Στο τέλος κάθε κύκλου, κάθε αρχηγός θα έχει δικαίωμα να υποβάλει ερώτημα σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό αρχηγό επιθυμεί χωρίς ωστόσο να μπορεί να σχολιάσει.

    Για "παρωδία και γελοιοποίηση του διαλόγου" έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ Μ.Μαϊλης και τόνισε ότι το κόμμα του θα συμμετέχει στην τηλεμαχία «μόνο και μόνο για να μη δώσουμε αφορμή σε αποπροσανατολιστικές συζητήσεις, γιατί υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα μέχρι τις εκλογές».

    Εκ μέρους του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π.Σκουρλέτης δήλωσε ότι ο συνδυασμός κατέθεσε «μια σειρά προτάσεων έτσι ώστε ο διάλογος να καταστεί πιο ουσιαστικός» οι οποίες δεν έγιναν δεκτές, ωστόσο «έστω και με τα όποια προβλήματα είναι προτιμότερη η διεξαγωγή του από την κατάργησή του».

    Επιστολή Παπακωνσταντίνου προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ απέστειλε προς τον κ. Αντώναρο επιστολή, με την πρόταση του Κινήματος για την διεξαγωγή της τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ των κ.κ. Καραμανλή και Παπανδρέου.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

    «Η συζήτηση να διαρκέσει 75 λεπτά και να δομηθεί σε πέντε 15λεπτες ενότητες με την εξής σειρά: Εξωτερική πολιτική, Οικονομία & Ανάπτυξη, Κοινωνικά θέματα, Περιβάλλον, Κράτος & Δημόσια διοίκηση.

    Σε κάθε ενότητα ο συντονιστής δημοσιογράφος θα κάνει μια εισαγωγική τοποθέτηση ενός λεπτού, θέτοντας τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον Έλληνα πολίτη. Ο κάθε ένας από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς θα έχει τη δυνατότητα μιας αρχικής 3λεπτης τοποθέτησης και στην συνέχεια δύο γύρους με τοποθετήσεις 2΄ λεπτών κάθε φορά από κάθε πολιτικό αρχηγό»

    Επίσης προτείνει «οι δύο πολιτικοί αρχηγοί να στέκονται όρθιοι σε πόντιουμ απέναντι ο ένας στον άλλον με τον δημοσιογράφο συντονιστή να στέκεται μεταξύ τους σε διάταξη τριγώνου, τη δε όλη διαδικασία να αναλάβει η δημόσια τηλεόραση, με δημοσιογράφο-συντονιστή την κα Χούκλη».

    [03] Χρ.Χατζηεμμανουήλ για τη θέση στο ΔΝΤ

    Δεν αποδέχεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, τον ορισμό του στη θέση του αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

    Σε απάντηση σχετικής επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Χατζηεμμανουήλ απέστειλε επιστολή στον κ. Αναστάσιο Γαβριηλίδη, Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στην οποία διευκρινίζει τα ακόλουθα:

    "Με την υπ' αρ. 41382 απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της 27ης Αυγούστου 2009 ορίσθηκα Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εις αντικατάσταση της κας Μιράντας Ξαφά, με ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων την 28η Σεπτεμβρίου 2009.

    Καθώς βρισκόμαστε πλέον στο μέσον προεκλογικής περιόδου και η δημοσιοποίηση της εν λόγω απόφασης κατέστη αμέσως αντικείμενο οξείας πολιτικής εκμετάλλευσης, σας δηλώνω ότι υπό την παρούσα συγκυρία δεν είμαι σε θέση να αποδεχθώ τον ορισμό μου".

    Στο μεταξύ, ο κ. Χατζηεμμανουήλ, σχολιάζοντας δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με τον ορισμό του στη θέση αυτή του ΔΝΤ, δήλωσε τα εξής:

    "Ο κ. Παπακωνσταντίνου χρησιμοποίησε εχθές εξαιρετικά προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για το πρόσωπό μου και την υπόδειξή μου στη θέση του Αναπληρωτή Εκτελεστικού Διευθυντή του ΔΝΤ. Του απαντώ:

    Πρώτον, μου προτάθηκε να εκπροσωπήσω τη χώρα στο ΔΝΤ σε χρόνο ανύποπτο, όταν δεν μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η αποστολή αυτή θα ξεκινούσε στο μέσον προεκλογικής περιόδου.

    Δεύτερον, ως προς το κατά πόσον είμαι "κολλητός", όπως με αποκαλεί, θα του υπενθυμίσω ότι σταδιοδρόμησα με ίδιες δυνάμεις σε διεθνές περιβάλλον. Υπήρξα καθηγητής σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, το London School of Economics - το οποίο μάλιστα και ο ίδιος επέλεξε για την διδακτορική του διατριβή. Η δε ειδικότητά μου είναι απολύτως συναφής με τις δραστηριότητες του ΔΝΤ.

    Τρίτον, ως προς το αν είμαι ικανός "να εκφράσω τα συμφέροντα της Ελλάδας στο εξωτερικό", δύο φορές κατά το παρελθόν (2003, 2004) το ίδιο το ΔΝΤ με ετίμησε, πρώτα επιλέγοντάς με ως ειδικό σύμβουλο-εμπειρογνώμονα για θέματα τραπεζικών κρίσεων, και κατόπιν προτείνοντάς μου να υπηρετήσω σε μόνιμη βάση. Αντ' αυτού επέλεξα να επιστρέψω στη χώρα, αναλαμβάνοντας τεχνοκρατική θέση του ελληνικού κράτους. Επίσης, τις υπηρεσίες μου έχω παράσχει και συνεχίζω να παρέχω αμισθί και στα Ηνωμένα Έθνη (Γνωμοδοτική Επιτροπή του Regional Center for Public Administration Reform του UNDP).

    Τέταρτον, ο κ. Παπακωνσταντίνου με χαρακτηρίζει μάλλον περιφρονητικά "πρόεδρο κρατικού μονοπωλίου". Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ενήργησα πάντοτε με γνώμονα τα κριτήρια μιας διαφανούς και ανοικτής αγοράς. Κατέβαλα αδιάλειπτη προσπάθεια για την αναδιοργάνωση και την αποπολιτικοποίηση της ΟΠΑΠ Α.Ε. και την εμπέδωση σύγχρονης εταιρικής κουλτούρας. Επί των ημερών μου, ετέθη τέρμα στο άθλιο καθεστώς της ευκαιριακής απασχόλησης. Επετεύχθη συμφωνία με τους πράκτορες για τον εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό του δικτύου. Η εταιρεία βγήκε για πρώτη φορά ανταγωνιστικά στο διεθνή στίβο. Και έδωσε αποτελεσματική νομική μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία του εθνικού μονοπωλίου.

    Στην πραγματικότητα, το μόνο που μου καταλογίζεται είναι η πολιτική μου τοποθέτηση. Προφανώς, κατά την αντίληψη του κ. Παπακωνσταντίνου "άξιοι και τεχνοκράτες" υπάρχουν μόνον στο κόμμα του. Πρόκειται για μεσαιωνική αντίληψη, όσο και αν εκφράζεται με σύγχρονο προφίλ.

    Κάθε συνετός και εχέφρων Έλληνας αντιλαμβάνεται ότι η εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό, είτε σε πολιτικό επίπεδο, είτε σε τεχνοκρατικό, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, πρέπει να στηρίζεται στην συναίνεση και την ομοθυμία. Όταν ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβητεί ευθέως και με τέτοια οξύτητα μια επιλογή και δηλώνει διατεθειμένος να την ανατρέψει, εφ' όσον το μπορεί, ακόμη και αν αυτό δεν είναι σωστό για την εικόνα της χώρας, είναι φανερό ότι αυτές οι προϋποθέσεις ακυρώνονται. Για τον λόγο αυτό, δηλώνω ότι δεν θα αποδεχθώ τον ορισμό μου.

    Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου για την υπόδειξή μου για τη θέση και λυπούμαι που δεν μπορώ να ανταποκριθώ στην πρόσκλησή του".

    [04] Παρουσίαση της νέας Ολυμπιακής

    Έτοιμη να αρχίσει κανονικά από την πρώτη Οκτωβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί, το πτητικό της έργο, είναι η Νέα Ολυμπιακή και συγκεκριμένα η Olympic Air, η οποία όπως επισήμανε ο πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, θα διαθέτει το νεότερο στόλο αεροσκαφών από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρία στον κόσμο.

    Παρουσιάζοντας τα επιχειρηματικά σχέδια της Olympic Air, η οποία θα απασχολεί συνολικά 5.000 εργαζόμενους, ο κ. Βγενόπουλος, αφού ευχαρίστησε την ομάδα που ανέλαβε το "στήσιμο" της νέας εταιρίας, σε χρόνο ρεκόρ, όπως είπε χαρακτηριστικά, τόνισε ότι η MIG επένδυσε 1,1 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως σε αγορά νέων αεροσκαφών. Συγκεκριμένα θα διαθέτει συνολικά 36 αεροσκάφη, αλλά από την 1-η Οκτωβρίου θα έχει στη διάθεση της 21 υπερσύγχρονα αεροσκάφη, 16 Airbus 319 και 320, 10 Bombardier Q400, 5 Bombardier Dash 100 και ένα ATR-42.

    Παράλληλα ανακοίνωσε τη συνεργασία με τη Delta Ailines, για την εξυπηρέτηση των επιβατών προς Νέα Υόρκη, την Air France για Παρίσι και Μόντρεαλ του Καναδά, την KLM για Άμστερνταμ και Τορόντο, την Etihad για Αυστραλία, Γιοχάνεσμπουργκ, Νοτιοανατολική Ασία, Κίνα και Ιαπωνία και τη Ciprus. Ακόμη, γίνονται προσπάθειες για την ένταξη της Olympic Air στη συμμαχία της Skyteam, την παγκόσμια αεροπορική συμμαχία που απαριθμεί στις τάξεις της 14 μέλη από 4 ηπείρους. Κατά τον κ. Βγεγνόπουλο ο σχεδιασμός του προγράμματος των πτήσεων, αλλά και γενικότερα της νέας εταιρίας, είναι επωφελής για την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος της MIG ανακοίνωσε ότι η νέα εταιρία θα έχει συνεργασία με όλα τα τουριστικά γραφεία της Ελλάδος και του εξωτερικού, έχει ήδη αναβαθμιστεί η ιστοσελίδα της Olympic Air, καθώς και το τηλεφωνικό κέντρο για να μπορεί κάποιος να κλείνει εισιτήριο και μέσω τηλεφώνου.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι απαντήσεις που έδωσε ο κ. Βγενόπουλος στη βροχή των ερωτήσεων που δέχθηκε από τους εκπροσώπους του τύπου.

    Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο πρόεδρος της MIG στο θέμα της γραμμής προς την Κωνσταντινούπολη. Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση της γραμμής στην Aegean είπε: " Τα ερωτήματα παραμένουν. Σε ποιες άλλες διακρατικές συμφωνίες είχε αναμιχθεί η Aegean με πρόσωπα του ΥΠΕΞ της ΥΠΑ ή και των δύο, εις βάρος της τότε κρατικής Ολυμπιακής, χωρίς να ενημερωθεί ο τότε αρμόδιος υπουργός Μεταφορών;"

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος της MIG άφησε σαφείς αιχμές κατά του κυριότερου ανταγωνιστή, της Aegean Airlines, τόσο για το πως χειρίστηκε το θέμα της προσφοράς για ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, όσο και για το ενδιαφέρον της για τις άγονες γραμμές και τα δρομολόγια προς Κωνσταντινούπολη. " Αυτοί που ήθελαν να κλείσει η Ολυμπιακή, έδειξαν όψιμο ενδιαφέρον στο παρά πέντε και ενώ η MIG είχε ήδη καταθέσει προσφορά" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βγενόπουλος, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός σχετικά με την άδεια που δόθηκε στην Aegean για τη γραμμή της Κωνσταντινούπολης. Ευθύνες για το θέμα αυτό έριξε στον τότε διοικητή της ΥΠΑ, που στη συνέχεια απομακρύνθηκε, ο οποίος εν αγνοία της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, εξέδωσε την άδεια, με βάση ένα μνημόνιο κάποιων επιτροπών Ελλάδος και Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά τις άγονες γραμμές εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η ΥΠΑ δεν πριμοδοτεί τα νέα αεροσκάφη, χαρακτήρισε ορθή την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, λόγω των εκλογών, σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει την πολιτική της. Στο σημείο αυτό είπε πως δεδομένου ότι την πρώτη Οκτωβρίου λήγει η σύμβαση για τις άγονες γραμμές, θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος με όλους τους ενδιαφερόμενους για να μην μείνουν χωρίς αεροπορική σύνδεση οι κάτοικοι των άγονων γραμμών. Αλλά και για το θέμα αυτό ο κ. Βγενόπουλος άφησε νέες αιχμές κατά της Aegean, κάνοντας λόγο για περίεργες προσφορές και παλιά αεροσκάφη και έστειλε τελεσίγραφο στη διοίκηση της Aegean λέγοντας χαρακτηριστικά ότι " Μέχρι τώρα πέρασε καλά γιατί είχε απέναντί της μια Ολυμπιακή στην κατάσταση που ήταν. Το πάρτι τελείωσε".

    Σε ερώτηση τι θα γίνει αν στις εκλογές αλλάξει η κυβέρνηση και με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί ένα μικτό σχήμα στην Ολυμπιακή, μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ο κ. Βγενόπουλος είπε πως όταν κατέθεσε την προσφορά συνάντησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον οποίο ενημέρωσε και έκτοτε δεν έχει γίνει καμιά άλλη συζήτηση. Πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο συνδιοίκησης στην Ολυμπιακή και επανέλαβε τη δέσμευσή του πως αν η νέα κυβέρνηση θέλει να επανακρατικοποιήσει την Ολυμπιακή, θα πρέπει να το κάνει εντός τριών μηνών. Δεν απέκλεισε όμως την περίπτωση το ελληνικό δημόσιο να συμμετάσχει στο νέο σχήμα με κάποιο μειοψηφικό πακέτο.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Βγενόπουλος, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις πολιτικού περιεχομένου, δήλωσε:

    - Η λειτουργία της παλιάς Ολυμπιακής ήταν το ακριβότερο σπόρ των ελλήνων φορολογουμένων, χωρίς οι ίδιοι να το ξέρουν.

    - Μίλησε για ένα κατεστημένο που έφερε την παλιά Ολυμπιακή στην καταστροφή.

    - Τόνισε ότι το όνομα "Ολυμπιακή" δεν ανήκει στη MIG, αλλά σε όλους τους έλληνες.

    - Δεσμεύτηκε ότι άμεση προτεραιότητα θα δοθεί στο θέμα της ασφάλειας.

    - Η εταιρία θα είναι άκρως ανταγωνιστική, ώς προς τα εισιτήρια. Ο ανταγωνισμός είναι η χαρά της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είπε χαρακτηριστικά.

    - Ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή, θα έχουν τα προνόμια που είχαν και στην παλιά εταιρία ( εκπτώσεις στα εισιτήρια κ.α).

    Τέλος, μεταξύ άλλων ο κ. Α. Βγενόπουλος έκανε και την ακόλουθη δήλωση: «Στις 5 Φεβρουαρίου ανταποκριθήκαμε στην έκκληση της Κυβέρνησης για να ολοκληρωθεί επιτέλους ο διαγωνισμός για την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ που κινδύνευε να κηρυχθεί άγονος και να συνεχίσει να λειτουργεί μια νέα ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ στα πλαίσια της ελληνικής επιχειρηματικότητας και του υγιούς ανταγωνισμού. Είχαμε πει τότε ότι η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας και της ζωής μας και θέλουμε να υπάρχει και να μας ξανακάνει υπερήφανους.

    Σήμερα έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία και σε λιγότερο από δυο εβδομάδες η επιδίωξή μας αυτή, που είναι και όνειρο της πλειοψηφίας των Ελλήνων, θα γίνει πραγματικότητα.

    Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους 5.000 εργαζόμενους που ήλθαν κοντά μας με εμπιστοσύνη αλλά και πίστη στο όραμα. Πολλοί απ΄αυτούς αρνήθηκαν αργομισθίες στο Δημόσιο και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενώ άλλοι εγκατέλειψαν καριέρες σε κατεστημένες ανταγωνιστικές εταιρείες για να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας που όλοι μας την θεωρούμε σαν εθνική υπόθεση. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι επέτυχαν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, μοναδικό στον χώρο των διεθνών αερομεταφορών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι απέδειξαν ότι υπάρχει μια Ελλάδα με υγιή χαρακτηριστικά, μια Ελλάδα που μπορεί να πάει ψηλά⦻.

    [05] "Μάχη" για την 4άδα

    Η εθνική ομάδα μπάσκετ αντιμετωπίζει απόψε (19:15, ΝΕΤ), στο Κατοβίτσε, την αντίστοιχη της Τουρκίας, στον νοκ άουτ προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας.

    Αποφασισμένοι για τη νίκη πρόκριση απέναντι στην Τουρκία δήλωσαν με ένα στόμα οι Έλληνες διεθνείς. "Τώρα ήρθε η ώρα για να παίξουμε τον αγώνα που όλοι περιμέναμε," σχολίασε ο αρχηγός Αντώνης Φώτσης. "Για μας δεν έχει σημασία ποιος είναι ο αντίπαλος. Το βλέπουμε μόνο ως έναν αγώνα μπάσκετ," τόνισε ο Γιάννης Μπουρούσης. "Άλλη η συγκέντρωση σε έναν προημιτελικό εν συκρίσει με τους αγώνες στις δύο πρώτες φάσεις. Η πρόκριση στην 4αδα είναι επιτυχία γι' αυτή την ομάδα," εξήγησε ο Βασίλης Σπανούλης. "Πρέπει να μείνουμε ακόμη πιο ενωμένοι στα δύσκολα που θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του αγώνα," έστειλε μήνυμα στους συμπαίκτες του ο Νίκος Ζήσης.

    Η Ελλάδα έχει να ηττηθεί από την Τουρκία από το 1975, ενώ η τελευταία φορά που βρήκε η μία την άλλη στο δρόμο της ήταν στο Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας το 2003, στην φάση των ομίλων στο Μπόρας, 75-70, νίκη που είχε εξασφαλίσει στους παίκτες του Γιάννη Ιωαννίδη την πρώτη θέση του Δ΄ ομίλου, ήδη από τη 2η ημέρα της διοργάνωσης και την απευθείας πρόκριση στον προημιτελικό. Από εκείνη την ομάδα -εν τη απουσία των Διαμαντίδη, Παπαλουκά- μόνο ο νυν αρχηγός Αντώνης Φώτσης είχε αγωνιστεί σε εκείνον τον αγώνα της 7ης Σεπτεμβρίου 2003.

    Με μόλις μία ήττα στους αγώνες των ομίλων στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, η Τουρκία διαθέτει την καλύτερη ομάδα της τελευταίας δεκαετίας και θεωρετίαι από τα φαβορί για ένα μετάλλιο, αν βέβαια περάσουν το εμπόδιο της Εθνικής μας. Ένα μετάλλιο, αργυρό, έχει κατακτήσει η Τουρκία σε Ευρωμπάσκετ, πριν 8 χρόνια, το 2001 στην Αττάλεια.

    Ο άλλος αυριανός προημιτελικός, Σλοβενία-Κροατία, θα διεξαχθεί, επίσης, στο Κατοβίτσε στις 22:00.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 September 2009 - 10:30:30 UTC