Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Απαιτείται ρεαλιστική οικονομική στρατηγική"
  • [02] "Βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα"
  • [03] Ημερήσια ατζέντα: 18/9/2009
  • [04] "Πρόδωσαν τον λαό"
  • [05] "Χρειάζεται άλλη πολιτική"
  • [06] Επίσκεψη στη Βαρβάκειο
  • [07] Δεν τα κατάφεραν

  • [01] "Απαιτείται ρεαλιστική οικονομική στρατηγική"

    Σε ανοικτή εκδήλωση στην πλατεία Ηρώων στα Μέγαρα θα μιλήσει στις 7:30 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    "Η διεθνής κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει, οι κίνδυνοι παραμονεύουν και αυτό που προέχει είναι να θωρακίσουμε την οικονομία με τα κατάλληλα μέτρα και να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας, αλλά και τα ασθενέστερα οικονομικώς στρώματα". Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, λίγο μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αντικείμενο της οποίας ήταν η διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής θέσης ενόψει της Συνόδου της G20 στο Πίτσμπουργκ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι απαιτείται η χάραξη οικονομικής στρατηγικής με προοπτική και ρεαλισμό, η σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και ειδικά για την Ελλάδα, η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο Κ. Καραμανλής συνόψισε σε έξι τους βασικούς τομείς στους οποίους η ΕΕ θα πρέπει να δώσει έμφαση. Στην αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην αναδιάρθρωση του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην προώθηση της υπεύθυνης πρακτικής αμοιβών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην αποφυγή προστατευτισμού στο εμπόριο και την κατάληξη σε συμφωνία του γύρου της Ντόχα, στη μεταρρύθμιση του τρόπου διοίκησης και εκπροσώπησης στη ΔΝΤ και σε μεγαλύτερη στήριξη στις φτωχότερες χώρες και στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα, το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας στην Κοπεγχάγη και παραμένει προσηλωμένη στην αύξηση των προσπαθειών για τη μείωση των ρύπων παγκοσμίως. Προς το παρόν, προς το σκοπό αυτό συμφωνεί με τη θέσπιση κινήτρων για τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε δραστηριότητες σχετικές με την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι είναι ανάγκη να επιτευχθούν ρεαλιστικοί και ποσοτικοί στόχοι και ότι η συνεισφορά της κάθε χώρας στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι ανάλογη προς τις εκπομπές της και με το κατακεφαλήν ΑΕΠ της.

    Στο θέμα της αναμόρφωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο.

    Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της αύξησης της διεθνούς εποπτείας, καθώς επίσης και υπέρ της μεγαλύτερης διαφάνειας και της θέσπισης ανώτατων ορίων σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των στελεχών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Ερωτηθείς εξάλλου, για το ζήτημα της παροχής στην Ελλάδα παράτασης για την επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο πρωθυπουργός αφού σημείωσε ότι λόγω της κρίσης αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα της κάθε χώρας, τόνισε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας το πρόβλημα είναι το μεγάλο δημόσιο χρέος. Σημείωσε, ακόμη, ότι το ζήτημα είναι ποιός έχει διαχρονικά μεγάλο χρέος το οποίο ανατροφοδοτούν τα ελλείμματα.

    Ερωτηθείς, ειδικότερα για τις πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, ανέφερε ότι ο Ισπανός επίτροπος δεν είπε κάτι καινούριο, επισημαίνοντας την ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος που δημιουργείται λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους. "Πρωταρχικό μέλημα είναι να θεραπεύσουμε τις αδυναμίες μας" ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά χρειάζεται "νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών".

    "Όποιος παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει εμπαίζει τους πολίτες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Τέλος, ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι "η υπογραφή της χώρας δεν μπορεί και δεν πρέπει να αμφισβητείται" και τόνισε ότι η ολοκλήρωση αυτού του αγωγού είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα ελληνικά συμφέροντα. Συμπλήρωσε ακόμη ότι υπάρχουν κι άλλες ενεργειακές συμφωνίες που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, όπως η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, οι οποίες συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

    Ομιλία πρωθυπουργού σε Έλληνες ομογενείς

    Κάλεσμα στους Έλληνες της διασποράς να ψηφίσουν στις 4 Οκτωβρίου στην Ελλάδα και να πάρουν ενεργή θέση, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του προς τους Έλληνες ομογενείς του Βελγίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών.

    "Θέλουμε τη συμμετοχή σας στα κοινά της Πατρίδας μας. Θέλουμε τη συμπαράταξή σας στους κοινούς αγώνες" είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην ελληνική ομογένεια, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για τις κρισιμότερες εκλογές, της μεταπολιτευτικής περιόδου. "Κρίνεται η οικονομία μας. Μπροστά στην κρισιμότητα των περιστάσεων δεν μοίρασα και δεν μοιράζω υποσχέσεις. Προτείνουμε δύσκολες, αλλά απόλυτα αναγκαίες πολιτικές για τα επόμενα δύο χρόνια", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Συγχαρητήρια επιστολή Κ.Καραμανλή στον Μπαρόζο

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συγχαρητήρια επιστολή για την επανεκλογή του, επιστολή στην οποία του εύχεται καλή επιτυχία στην αποστολή του.

    Ο Κώστας Καραμανλής, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στην επιστολή του τονίζει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ο κ. Μπαρόζο απέδειξε τις ηγετικές του ικανότητες, πολιτική δεξιότητα και αποτελεσματική διαχείριση στην αντιμετώπιση πολλών δύσκολων θεμάτων, όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Επίσης επισημαίνει ότι στην περίοδο θεσμικής αβεβαιότητας που διανύει η ΕΕ, η Επιτροπή, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου της, θα προλειάνει το έδαφος για τις αναγκαίες ρυθμίσεις, σχετικά με την εφαρμογή της νέας Συνθήκης.

    Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός εκφράζει την πεποίθησή του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει επιτυχώς τις σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, καθώς επίσης και άλλες σημαντικές προκλήσεις όπως η παράνομη μετανάστευση, η διεύρυνση της Ένωσης και η κλιματική αλλαγή.

    Ενημέρωση Γ.Κουμουτσάκου

    Θετική και ιδιαίτερα ικανοποιητική εξέλιξη, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος την κατάληξη της συζήτησης μεταξύ των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων για τον καθορισμό της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών.

    Εγινε ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση, που κατέληξε να οριστεί τη Δευτέρα 21η Σεπτεμβρίου ως ημέρα για τη διεξαγωγή της τηλεοπτικής αναμέτρησης όλων των πολιτικών αρχηγών, είπε.

    Στην συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ για την τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι έγιναν βήματα προόδου και συμφωνήθηκε ως ημέρα διεξαγωγής της η Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Κουμουτσάκος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι βάζοντας εκβιαστικά διλήμματα δεν άφησε περιθώρια προσέγγισης έτσι ώστε να υπάρξει και δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.

    Ο κ. Καραμανλής, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, πιστεύει στη σημασία του πολιτικού διαλόγου και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Σημείωσε δε ότι κανένα άλλο μέσο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη των πολιτών για απευθείας διάλογο, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική στιγμή που πρέπει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις να επιλέξει την πορεία του τόπου και τον πρωθυπουργό.

    Είναι χρονιά πρόκλησης, πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αλλά αναγκαίες αποφάσεις για το μέλλον του τόπου, είπε.

    Ο Γιώργος Κουμουτσάκος εξαπέλυσε νέα επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και στον Πρόεδρό του για τις οικονομικές τους εξαγγελίες, λέγοντας ότι δεν μπορεί σε εποχή οικονομικής κρίσης να ανακοινώνεται οικονομική πολιτική χωρίς να περιλαμβάνει ούτε ένα δυσάρεστρο μέτρο. Δάνεια, χρέη, φόροι για όλους, είναι η λογική του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε και σ' άλλα θέματα, λέγοντας ότι η ισοπεδωτική λογική του ΠΑΣΟΚ θέτει σε αμφισβήτηση ακόμη και έργα εθνικής σημασίας, όπως ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

    Το ΠΑΣΟΚ θέλει να ανατρέψει συνολικά την πολιτική της ΝΔ, ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και εκεί απέδωσε το θέμα που εγείρει η αξιωματική αντιπολίτευση για τον αγωγό. Με τον αγωγό, σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, η Ελλάδα μπήκε στον ενεργειακό χάρτη, είναι έργο εθνικής στρατηγικής σημασίας και πέραν αυτού η χώρα θα εισπράξει τέλη διέλευσης πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το έργο θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της Θράκης, θα συμβάλει στον περιορισμό της ανεργίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα τονώσει την οικονομική ζωή του τόπου. Και έθεσε προς το ΠΑΣΟΚ το ερώτημα: τί εννοούν όταν διακηρύσσουν ότι η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της; Τί σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση, όταν όλοι ξέρουν τη σημασία του έργου αυτού;

    Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ρωτήθηκε για το πρόβλημα που προέκυψε με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

    Και απάντησε ότι τα ψηφοδέλτια συμπληρώθηκαν και δόθηκαν και είναι ψηφοδέλτια νίκης.

    Πέραν αυτού, σημείωσε ότι η κατάρτιση απασχολεί όλα τα κόμματα που έχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα. Αποχωρήσεις, νέες υποψηφιότητες, εξαναγκασμοί υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται γι΄αυτά τα ζητήματα αλλά για το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά. Πώς θα ληφθούν οι δύσκολες αναγκαίες και χρήσιμες αποφάσεις σήμερα ώστε να διασφαλιστεί το αύριο γι΄αυτούς και για τα παιδιά τους, είπε.

    Αναφερόμενος στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε ότι η ΝΔ με συνέπεια υποστηρίζει την εκλογή του Κάρολου Παπούλια στην θέση του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Αυτές είναι οι καθαρές κουβέντες της ΝΔ, είπε. Να δούμε αν και το ΠΑΣΟΚ έχει καθαρές κουβέντες, είπε και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για εμπαιγμό και εργαλειοποίηση του θεσμού της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε δε ότι η τάση του ΠΑΣΟΚ να παίζει με τον θεσμό δεν είναι περιστασιακή, αφού και το 1985 το ΠΑΣΟΚ έπαιξε με μία εμβληματική φυσιογνωμία της πολιτικής τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ιδια πολιτική 1985 και 2009, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει φυσικά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] "Βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα"

    Σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων θα μιλήσει στις 7:30 το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    «Στις 5 Οκτωβρίου βάζουμε τέλος στην παρακμή του δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά την επίσκεψή του στη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής του ΙΚΑ.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «χαριστικές ρυθμίσεις για τις τράπεζες, κακοδιαχείριση, σπατάλη, διαφθορά, έλλειψη μηχανογράφησης, έχουν βάλει το ΙΚΑ στο κόκκινο».

    Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δεσμεύτηκε» για «βασική, αξιοπρεπή και δίκαιη σύνταξη για όλους», για «βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα για όλους τους ασφαλισμένους και, βέβαια, και για τη νέα γενιά».

    Κατά την επίσκεψή του στη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής του ΙΚΑ, και αφού είχε επισκεφθεί νωρίτερα το υποκατάστημα του ΙΚΑ Ζωγράφου, όπου ενημερώθηκε από γιατρούς και προσωπικό για τα προβλήματα του χώρου, ο κ. Παπανδρέου επισκέφτηκε τον τομέα αποστολής των μηχανογραφικών καταστάσεων, την αίθουσα διαχειριστών και τον τομέα των ελεγκτών-καταχωρητών.

    Εκεί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνομίλησε, μεταξύ άλλων, με εργαζόμενους με προγράμματα stage (στέιτζ), για τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για εργασιακό «μεσαίωνα».

    Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στις παραπάνω επισκέψεις συνόδευσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το Κίνημα δεν φέρνει προσκόμματα στην διεξαγωγή του ντιμπέϊτ Καραμανλή - Παπανδρέου,αλλά κάνει προτάσεις, προσθέτοντας ότι "θέλουμε ουσιαστική συζήτηση", εξέφρασε δε την ελπίδα ότι "ίσως καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα".

    Πάντως απέκλεισε την περίπτωση να μην διεξαχθεί το ντιμπέϊτ και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ως προς τις "τεχνικές λεπτομέρειες θα βρούμε λύση ώστε να διεξαχθεί μια ενδιαφέρουσα για τον ελληνικό λαό συζήτηση".

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι "δεν υποτιμάμε τον ρόλο των δημοσιογράφων", προσθέτοντας ωστόσο ότι "δεν μιλάμε για ερωτήσεις (από δημοσιογράφο), αλλά για συζήτηση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών".

    "Η συνάντηση να επικεντρωθεί στην ανταλλαγή απόψεων των δυο τους, ώστε να πάμε στο "ψητό", που είναι τι λέει ο κ. Καραμανλής και τι λέει ο κ. Παπανδρέου για τα προβλήματα των πολιτών", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ερωτηθείς "ποιος κρίνει ποια είναι τα προβλήματα" είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει πέντε θεματικές ενότητες: Εξωτερική Πολιτική, Οικονομία/Ανάπτυξη, Κοινωνικό Κράτος, Περιβάλλον και Κράτος.

    Σχολιάζοντας την παρατήρηση ότι λείπει το θέμα της Παιδείας, είπε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί στη θεματική ενότητα "Ανάπτυξη" ή στη θεματική ενότητα "Κοινωνικό Κράτος".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την επιστολή που απέστειλε στον κ. Αντώναρο,ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το πνεύμα της επιστολής είναι ότι "θέλουμε να διαφυλάξουμε την δυνατότητα διεξαγωγής ουσιαστικού διαλόγου".

    Σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και κληθείς να σχολιάσει την δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "ο πρωθυπουργός μάλλον υπερέβαλε. Υποθέτω ότι υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορεί να αισθάνεται προσβεβλημένος και όχι με τις ημερομηνίες του ντιμπέϊτ, οι οποίες έχουν να κάνουν με την απουσία του Γιώργου Παπανδρέου στο εξωτερικό, ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι "δεν είθισται την τελευταία εβδομάδα των εκλογών να διεξάγονται παρόμοιες τηλεμαχίες".

    Ερωτηθείς αν "υπάρχει τελικά "τηλεδημοκρατία" στην Ελλάδα και αν το ντιμπέϊτ θα μπορούσε να διεξαχθεί στο ραδιόφωνο ή σε εφημερίδα", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "αν ανοίγαμε αυτή τη συζήτηση δεν θα διεξαγόταν ποτέ, ας γίνει τώρα στην τηλεόραση και μπορούμε να δούμε εναλλακτικές λύσεις".

    Ο εκπρόσωπος ερωτηθείς γιατί ο Γιώργος Α. Παπανδρέου αισθάνθηκε στην ομιλία του στην Τρίπολη πάλι την ανάγκη να προειδοποιήσει όσους "ράβουν κοστούμια" και γιατί ο ίδιος (ο κ. Παπακωνσταντίνου) σε συνέντευξή του έκανε λόγο "για 50 καρεκλοκένταυρους που δεν θα σταθούν εμπόδιο στο ΠΑΣΟΚ" είπε ότι "ζούμε σε αυτή την κοινωνία. Υπήρξαν στο παρελθόν άνθρωποι που δεν τίμησαν την εμπιστοσύνη που τους έδειξε το ΠΑΣΟΚ, θέλουμε να αποφύγουμε φαινόμενα "μοιράσματος καρεκλών"".

    Ερωτηθείς αν με τη φράση του Γιώργου Α. Παπανδρέου όλοι θα αξιολογηθούν εκ του μηδενός, υπονοείται και ο κ. Βενιζέλος ή όσοι δεν ήταν με τον κ. Παπανδρέου το 2007, απάντησε λέγοντας ότι "μιλάμε για την στελέχωση του κράτους και έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιηθούν και άξιοι άνθρωποι εκτός των κομματικών τειχών".

    Σε ό,τι αφορά την αποστροφή του κ. Γ. Παπανδρέου ότι "κανείς δεν θα ξαναπάρει την θέση που κατείχε",ο εκπρόσωπος είπε "όχι όπως έγινε με την ΝΔ που επανήλθαν στην κυβέρνησή της στις ίδιες θέσεις άνθρωποι που είχαν στελεχώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990-1993".

    Απαντώντας στην παρατήρηση για τον κ. Βενιζέλο ή άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "η περίοδος 2007 είναι πίσω μας. Δεν υπάρχουν δύο ομάδες στο ΠΑΣΟΚ".

    Κληθείς να διαψεύσει πληροφορίες ότι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις να μην χρησιμοποιήσει κανένα στέλεχος που δεν είχε ταχθεί μαζί του το 2007, ο εκπρόσωπος είπε ότι "ο ρόλος του εκπροσώπου δεν είναι να διαψεύδει πληροφορίες που δημοσιεύονται. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου και όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι συντεταγμένα όσο ποτέ".

    Σχολιάζοντας την ερώτηση αν η φράση του κ. Παπανδρέου περί αξιολόγησης αφορά και τους "σκιώδεις υπουργούς" και αν η φράση για "όσους ράβουν κοστούμια, αφορά και το παρελθόν", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η σύνθεση της κυβέρνησης είναι προνόμιο του πρωθυπουργού, μια κυβέρνηση συγκροτείται με βάση την στελεχιακή διάταξη και τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.

    Ερωτηθείς γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν "έκοψε" από τα ψηφοδέλτια όσους δεν τίμησαν την εμπιστοσύνη του και τώρα μιλά για αξιολογήσεις, είπε ότι "η αναφορά αυτή αφορά άτομα που δεν ανέδειξαν το καλύτερο πρόσωπο της παράταξης" και επανέλαβε ότι "όλοι θα αξιολογηθούν".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν κάποια πειθαρχικά μέτρα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς διάφοροι πολιτεύονται λέγοντας πως σε μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα έχουν υψηλό ρόλο ή θα αναλάβουν υπουργεία,ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "υπάρχει κώδικας δεοντολογίας στο ΠΑΣΟΚ" υπενθύμισε πως υπήρχαν και άτομα που έλεγαν ότι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές πριν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες και πρόσθεσε ότι "ζούμε σε αυτή την κοινωνία, σε κάθε τοπική κοινωνία ο κόσμος γνωρίζει, το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ελήφθη από όλους".

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει την παρατήρηση ότι στο ψηφοδέλτιο Σερρών της ΝΔ ο Αχιλλέας Καραμανλής προηγείται (αλφαβητικά) της κ. Δουβίτσα, με την επιφύλαξη αν αυτό είναι το οριστικό ψηφοδέλτιο, είπε ότι "υποθέτω πως η κυβέρνηση ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων θα έκανε ένα διάβημα στην Ακαδημία Αθηνών για να κάνει μια εξαίρεση για το γράμμα Κ".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας παρατήρηση για αποστροφή του πρωθυπουργού χθες στις Σέρρες σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας και την φράση που είχε πει ο κ. Σημίτης "αυτή είναι η Ελλάδα", τόνισε ότι με την φράση "αυτή μιλούσε για τις αδυναμίες που υπάρχουν και επιχειρούμε να τις βελτιώσουμε και γινόντουσαν πολλά στην χώρα εκείνη την περίοδο. Η χώρα ήταν σε κίνηση, το "η Ελλάδα δεν μπορεί" δείχνει την αδυναμία μας και την παραίτηση μπροστά στα μεγάλα προβλήματα και αυτή είναι μια ουσιαστική διαφορά".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν έχει κανένα σχόλιο για την μη αναφορά από τον Κώστα Σημίτη στο Γ. Παπανδρέου ως υπουργό Εξωτερικών,στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στη χθεσινή εκδήλωση για τον Γιάννο Κρανιδιώτη,ενώ ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ έχει ενοχληθεί από αυτό είπε "όχι, δεν μας ενόχλησε, γιατί είναι γνωστή η συμβολή όλων".

    [03] Ημερήσια ατζέντα: 18/9/2009

  • Συνέδριο Μαθητών με θέμα "Νερό - Υγεία - Περιβαλλον" - Θα παρουσιαστούν εργασίες που έγιναν από τις σχολικές ομάδες στο πλαίσιο των Εθνικών Θεματικών Δικτύων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου - Κορδελιού "Αειφορική Διαχείριση του νερού". - 09:00:00, Λαγκαδάς/Λουτρά Λαγκαδά. Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το ΚΠΕ Ελευθερίου - Κορδελιού, τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τα Λουτρά Λαγκαδά, το Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας, Βόλβης και το Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος.

  • Επίσκεψη Γ. Καρατζαφέρη στη Βαρβάκειο Αγορά - 11:00:00, Αθήνα.

  • Παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Α' εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/ΕΚΘ.

  • Επίσκεψη του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη στο Κιλκίς. - 17:00:00, Κιλκίς. Στις 5 το απόγευμα θα παραχωρήσει συνέντευξη και στις 6 προεκλογική ομιλία (στο κέντρο Κήπος).

  • Προεκλογική ομιλία Κώστα Καραμανλή - 19:30:00, Μέγαρα /Πλατεία Ηρώων.

  • 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιγεννητικής Ιατρικής στο Hyatt., Θεσσαλονίκη/Hyatt. Το συνέδριο θα συνεχιστεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

  • Προεκλογική δραστηριότητα Αλέκας Παπαρήγα, Αθήνα, Θα επισκεφτεί το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Στις 11:00 π.μ. θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και μέλη του ΔΣ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Στις 11:30 π.μ. θα συναντηθεί με τα ΔΣ των Συλλόγων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Στις 12:00 το μεσημέρι θα συζητήσει με τους εργαζόμενους στο κεντρικό αμφιθέατρο.

  • Προεκλογική Ομιλία Γιώργου Παπανδρέου, Γιάννενα.

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Β` Εθνική (2η ημέρα): Παναιτωλικός-Ολυμπιακός Βόλου - 16:00:00, Αγρίνιο, Μετάδοση από το CONN-X

    [04] "Πρόδωσαν τον λαό"

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας χθες στην κεντρική πλατεία στο Μενίδι κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ότι "πρόδωσαν όχι μόνο τα λαϊκά στρώματα, αλλά φέρουν και δραματική ευθύνη γιατί σκοτώνουν την ελπίδα. Θέλουν να μετατρέψουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε μοιρολατρία. Επεξεργάζονται επιστημονικά τη χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων, προσπαθώντας να πείσουν ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος από τον δρόμο των δύο αυτών μεγάλων κομμάτων".

    Κατηγόρησε επίσης και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι πρώτον χαρακτηρίζουν ανύπαρκτο το δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ και δεύτερον ότι προτείνουν μια καλύτερη διαχείριση του συστήματος, χωρίς ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική.

    Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε "προσβλητικά ψίχουλα τα 30 λεπτά αύξηση την μέρα που θα δώσει το ΠΑΣΟΚ" . Επίσης πρόσθεσε ότι "το ΠΑΣΟΚ έδωσε μάχες όχι μέσα από το κίνημα αλλά από τον άμβωνα της Βουλής με τερτίπια και κόλπα. Δεν θέλησε να δώσει στο λαό την αυτοδυναμία του στους αγώνες, δεν θέλησε να δώσει φτερά στο κίνημα που μόνο το ΚΚΕ έχει δώσει".

    Αναφερόμενη στις επόμενες μέρες μετά τις εκλογές προειδοποίησε ότι "έρχονται χειρότερα. Το μεγάλο κεφάλαιο θα επιχειρήσει να ανακάμψει από την κρίση με μεγαλύτερο χτύπημα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Θα χτυπηθούν μέσω της φορολογίας τα μικρομάγαζα. Οι συντάξεις τα πέσουν στα 300 - 400 ευρώ. Θα χτυπήσουν το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης".

    Υπογράμμισε δε ότι στις 4 Οκτωβρίου "δεν κρίνεται ο σοσιαλισμός και η επανάσταση αλλά η δυνατότητα του λαού να αντισταθεί, να έχει εμπιστοσύνη και να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του".

    Διευκρίνισε εξάλλου ότι "ψήφος στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι χαμένη ψήφος. Ψήφος στο ΛΑΟΣ και τους Οικολόγους είναι ψήφος για παζάρια συμμετοχής στην κυβέρνηση".

    Αναφορικά με το ΣΥΡΙΖΑ η γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε ότι "ψαρεύουν σε θολά νερά. Χρησιμοποιούν χίλιες γλώσσες, την αριστεροφανή, την επαναστατική, την σοσιαλδημοκρατική, την εκσυγχρονιστική. Είναι ένα σκορποχώρι και έφθειραν τις ιδέες του αριστερού εκσυγχρονισμού και της ανανέωσης".

    Κατέληξε δε λέγοντας ότι " δεν πρέπει να υπάρχουν κοψοχέρηδες στις 5 του Οκτώβρη. Ακυβέρνητος καπιταλισμός δεν υπάρχει. Αν δεν τους τρομοκρατήσουμε τη Δευτέρα θα πέσουν επί λαϊκών πτωμάτων" και πρόσθεσε ακόμα ότι "η αποχή είναι νερό στο μύλο των δύο μεγάλων κομμάτων".

  • Συνέντευξη Τύπου για την κοινωνική ασφάλιση θα παραχωρήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00.

    [05] "Χρειάζεται άλλη πολιτική"

    Συνέντευξη Τύπου με θέμα τις προτάσεις για τις στρατιωτικές δαπάνες και την άμυνα διοργανώνει στις 11 π.μ. ο ΣΥΡΙΖΑ στο ξενοδοχείο Athens Imperial.

    "Δεν αρκεί να ψηφίσεις άλλο κόμμα πρέπει να ψηφίσεις και άλλη πολιτική", ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας προς τους πολίτες, παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

    Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική απασχόλησης που ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τη γενίκευση της εργασιακής ανασφάλειας και τη διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.

    "Η τρέχουσα κρίση", είπε, "δεν αποτελεί παρά φυσική και αναγκαία συνέπεια της χρεοκοπίας αυτής της πολιτικής, ενώ συγχρόνως λειτουργεί ως άλλοθι για την αύξηση του αριθμού των ανέργων".

    Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι με την κρυφή ανεργία ο συνολικός αριθμός των ανέργων προσεγγίζει το 15%, δηλαδή γύρω στις 750.000 σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι δεν προτείνουν τίποτα συγκεκριμένο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ούτε για νέες θέσεις εργασίας.

    "Η δική μας κεντρική προγραμματική θέση", τόνισε ο κ.Τσίπρας, "είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση χωρίς ανάκαμψη της απασχόλησης, χωρίς τον τερματισμό της εργασιακής επισφάλειας και τη διασφάλιση της πλήρους σταθερής και ποιοτικής εργασίας για όλους".

    Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι, να ενισχυθούν τα συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων, να υπάρξει προστασία και στήριξη των ανέργων.

    Όπως επεσήμανε και ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής Αλέκος Καλύβης ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την κατασκευή κοινωνικών υποδομών, που θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας, την υιοθέτηση ενός σχεδίου με στόχο τον οικολογικό μετασχηματισμό του συνόλου της οικονομίας και να υπάρξει προστασία από τις απολύσεις.

    Συνάντηση με τον Σύλλογο Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής

    «Είναι ανάγκη να υπάρξουν τομές στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του μεγαλύτερου Ασφαλιστικού Οργανισμού της χώρας, να γίνουν πραγματικές νέες μόνιμες προσλήψεις γιατρών και όχι μόνον συμβασιούχων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Σύλλογο Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την κατοχύρωση πλήρων ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων σε όλους τους γιατρούς του ΙΚΑ και την κατάργηση των απαράδεκτων συμβάσεων έργου και μετατροπής τους σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα.

    [06] Επίσκεψη στη Βαρβάκειο

    Τη Βαρβάκειο αγορά θα επικεφθεί ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γ. Καρατζαφέρης στις 11 το πρωί.

    Το απόγευμα, ο κ. Καρατζαφέρης θα μεταβεί στο Κιλκίς, όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ και στη συνέχεια θα μιλήσει στο κέντρο "Κήπος".

    "Ασφάλεια για τον πολίτη"

    Τη στήριξή του στην Ελληνική Αστυνομία διατύπωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, κατά την επίσκεψή του, συνοδεία βουλευτών του κόμματός του, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή, με ανώτατα στελέχη, προσωπικό των υπηρεσιών και περιηγήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

    «Η Αστυνομία πρέπει να προστατευθεί. Τον τελευταίο καιρό έτυχε διαφόρων βολών και διαβολών. Αυτή η απαξίωση και ο ευτελισμός λειτουργεί αρνητικά στο έργο, το οποίο καλείται να επιτελεί καθημερινώς η Αστυνομία. Στηρίζουμε την Ελληνική Αστυνομία. Πιστεύουμε ότι είναι ο κυρίαρχος πυλώνας για κοινωνική ειρήνη. Γερή Αστυνομία σημαίνει περισσότερη ασφάλεια για τον πολίτη», δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Απευθυνόμενος προς τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, Ιω. Ραχωβίτσα, διατύπωσε την πεποίθησή του ότι οι καθ΄ ύλιν αρμόδιοι, δεν θα επιτρέψουν με τη σωστή μέριμνα «να επαναληφθούν τα ακραία και εκφυλιστικά για την Δημοκρατία φαινόμενα του Δεκεμβρίου, που πέρασε». Ανέφερε τέλος, ότι η Αστυνομία έχει περισσότερους άντρες και γυναίκες από κάθε άλλη χώρα με αυτό τον πληθυσμό και πρόσθεσε πως «αυτό, που λείπει, είναι να την αφήσουμε ήσυχη να κατευθύνει τα του οίκου της».

    Με τη σειρά του, ο κ. Ραχωβίτσας χαρακτήρισε τιμή την επίσκεψη του προέδρου του ΛΑΟΣ και διαβεβαίωσε ότι «κάνουμε τα πάντα για να διασφαλισθεί ο προεκλογικός αγώνας για όλα τα κόμματα».

    [07] Δεν τα κατάφεραν

    Παναθηναϊκός-Γαλατασαράι: 1-3

    Με το... αριστερό ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στο Γιουρόπα Λιγκ ο Παναθηναϊκός. Η Γαλατασαράι εκμεταλλεύτηκε τα αμυντικά λάθη των "πρασίνων" και την ατυχία τους και με τέρματα των Ελάνο (5΄, 58΄), Μπάρος (47΄) νίκησε 3-1 στην πρεμιέρα του 6ου ομίλου της διοργάνωσης. Για τους "πράσινους" μείωσε στο 77΄ ο Σαλπιγγίδης.

    Με τους 9 από τους 11 που ξεκίνησαν εναντίον του Πανθρακικού (απουσίασαν ο τιμωρημένος Σισέ και ο Νίνης, που στη θέση του χρησιμοποιήθηκε ο Χριστοδουλόπουλος) παρέταξε ο Χενκ Τεν Κάτε τον Παναθηναϊκό απέναντι στη Γαλατά. Ο επιθετικός προσανατολισμός ήταν σαφής, όμως τα πλάνα των "πρασίνων" ανατράπηκαν απρόσμενα στο 5ο λεπτό. Από λάθος εκτίμηση του Μαρίνου (και ασυνεννοησία με τον Γκαλίνοβιτς) μέσα στη μικρή περιοχή, η μπάλαβ¦ στρώθηκε στον επερχόμενο Ελάνο, ο οποίος με πλασέβ¦ προπόνησης άνοιξε το σκορ για τους Τούρκους (0-1). Όπως ήταν φυσικό και επόμενο η ψυχολογία της ομάδας του Ράικαρντ ανέβηκε σημαντικά, την ίδια στιγμή που ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε με σπασμωδικές κινήσει να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ` όλη τη διάρκεια του α` ημιχρόνου, η εστία του Λέο Φράνκο δεν απειλήθηκε σχεδόν καθόλου, αντίθετα από τον Γκαλίνοβιτς, που ένοιωσε δύο φορές τηνβ¦ ανάσα των αντίπαλων επιθετικών. Η πρώτη φορά ήταν στο 26` όταν ο Μπάρος βρέθηκε αμαρκάριστος από την αριστερή πλευρά όμως το σουτ που επιχείρησε δεν βρήκε στόχο, ενώ στο 34` το σουτ του Ελάνο από πολύ καλή θέση δεν είχε την κατάληξη που θα ήθελε.

    Με γκολ άρχισε το πρώτο 45λεπτο, με γκολ άρχισε και το δεύτερο. Και πάλι για λογαριασμό της Γαλατασαράι. Στο 47ο λεπτό, από την πάσα ακριβείας του Ελάνο στην πλάτη της άμυνας του Παναθηναϊκού, ο Μπάρος σε ρυθμό προπόνησης πέρασε και τον Γκαλίνοβιτς και με εξαιρετικό πλασέ διπλασίασε τα τέρματα των φιλοξενουμένων (0-2).

    Ο Χενκ Τεν Κάτε, θέλοντας να ενισχύσει την επιθετική του γραμμή πέρασε τους Νίνη και Πετρόπουλο στη θέση των Κατσουράνη και Χριστοδουλόπουλου. Οι δύο νεοεισελθέντες, τόνωσαν το επιθετικό προφίλ των "πρασίνων", όμως το τρίτο γκολ της ομάδας του Ράικαρντ, ήρθε να βάλειβ¦ ταφόπλακα στα όποια όνειρα για ανατροπή του σκηνικού. Στο 56` από την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ελάνο από τα 40 μέτρα, η μπάλα χτύπησε στον Σαριέγκι , ξεγέλασε τον Γκαλίνοβιτς, ο οποίος παρά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε για να σώσει την κατάσταση, τελικώς την είδε να αναπαύεται για 3η φορά στο βάθος της εστίας του.

    Λίγο οι φωνές των οπαδών του Παναθηναϊκού, λίγο το γεγονός ότι η Γαλατά επαναπαύτηκε στο 0-3, έφερε τους "πράσινους" μόνιμους κάτοικους στην αντίπαλη περιοχή. Στο 61` το σουτ του Πετρόπουλου από το όριο της μεγάλης περιοχής βρήκε στο αριστερό δοκάρι, για να έρθει στο 77` η μείωση του σκορ. Από την πάσα ακριβείας του Καραγκούνη, ο αμαρκάριστος Σαλπιγγίδης με εξαιρετικό σουτ παραβίασε την εστία του Αργεντίνου γκολκίπερ (1-3). Ο Νίνης αλλά και ο Πετρόπουλος θα μπορούσαν στα τελευταία λεπτά να σημειώσουν δεύτερο γκολ, όμως με ψυχολογίαβ¦ μηδέν, έκαναν τα εύκολα δύσκολα με τη νίκη να καταλήγει στους Τούρκους που πανηγύρισαν ανάλογα.

    Εβερτον-ΑΕΚ: 4-0

    Εν τω μεταξύ, τον διασυρμό γνώρισε η ΑΕΚ από την Εβερτον στο πρώτο ματς του 9ου ομίλου του Γιουρόπα Λιγκ. Οι "εφοπλιστές" με τρία γκολ στα πρώτα 37 λεπτά κι άλλο ένα οκτώ λεπτά πριν τη λήξη επικράτησαν 4-0 και μπήκαν με το δεξί στη διοργάνωση, σε αντίθεση με την Ένωση που είχε σε τραγική βραδιά τους περισότερους παίκτες της και κυρίως τους αμυντικούς και τον γκολκίπερ Σάχα. Ο Γιόμπο στο 9΄, ο Ντιστέν στο 17΄, ο Πιένααρ στο 37΄ και ο Τζο στο 82΄ διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα. Από το 55΄ η ΑΕΚ έμεινε με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Αραούχο με απευθείας κόκκινη κάρτα για χτύπημα στον Αγεγκμπένι, ενώ στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε με κόκκινη και ο Λουί Σαχά.

    Όπως έγινε και πριν από λίγες ώρες με τον Παναθηναϊκό, έτσι και η ΑΕΚ δέχτηκε τον αιφνιδιασμό από τους "εφοπλιστές". Μέσα σε 37 λεπτά η ΑΕΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ με 3-0, γεγονός που ξεκαθάρισε τα πράγματα σε ό,τι αφορά το νικητή της αναμέτρησης. Μόλις στο 9ο λεπτό από εκτέλεση κόρνερ και λάθος εκτίμηση του Σάχα, ο Γιόμπο με κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι άνοιξε το σκορ (1-0). Οκτώ λεπτά αργότερα, πάλι από κόρνερ και σύγχυση στο κέντρο της άμυνας της Ένωσης, ο προωθημένος Ντιστέν με κοντινό σουτ έκανε το 2-0. Το παιχνίδι ουσιαστικά τελείωσε στο 37΄ με τον Πίενααρ να πιάνει το δυνατό σουτ έξω από την περιοχή και να στέλνει τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Σάχα που καθυστέρησε να αντιδράσει (3-0).

    Τα προβλήματα για την Ένωση αυξήθηκαν στο β΄ ημίχρονο και συγκεκριμένα μετά το 55΄, όταν ο Αραούχο είδε την κόκκινη κάρτα του Μάλεκ για κτύπημα εκτός φάσης στον Αγεγκμπένι. Παρά την αριθμητική τους υπεροχή, πάντως, οι γηπεδούχοι...κατέβασαν ταχύτητα και στο 78΄ η ΑΕΚ έφτασε κοντά στο γκολ, αλλά το πλασέ του Μπλάνκο βρήκε το πόδι αμυντικού της Εβερτον κι έφυγε κόρνερ. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Τζο με σουτ μέσα από την περιοχή διαμόρφωσε το τελικό 4-0. Στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε ο Λουί Σαχά για κτύπημα εκτός φάσης στον Χουανφράν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 September 2009 - 4:30:28 UTC