Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [02] ΕΕ:Προβλέψεις για ευρωπαϊκή οικονομία
  • [03] Ποινική δίωξη για εμπρησμό
  • [04] "Έφυγε" ο ηθοποιός Πάτρικ Σουέιζι
  • [05] Οδοιπορικό στη Λίμνη Ευβοίας
  • [06] Για λίγο αλεύρι...

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις

    Με 5,9 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ, σύμφωνα με την τελευταία πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η GPO για το MEGA.

    Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29%, το ΠΑΣΟΚ 34,9%, το ΚΚΕ 6,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3%, ο ΛΑΟΣ 5,9%,οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2%.

    Αναφορικά με την πρόθεση συμμετοχής στις εκλογές, ποσοστό 77,7% όσων δεν ψήφισαν στις ευρωεκλογές δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στις κάλπες. Εξ αυτών, το 22,4% δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΝΔ, το 36% ΠΑΣΟΚ, το 3,9% ΚΚΕ, το 2,1% ΣΥΡΙΖΑ, το 4,8% ΛΑΟΣ και το 3% Οικολόγους/Πράσινους. 24,3% απαντούν δεν ξέρω/δεν απαντώ.

    Στο ερώτημα "ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός;" ο Γιώργος Παπανδρέου λαμβάνει 37,5%, έναντι 35,5%του Κώστα Καραμανλή. "Κανένας" απαντά το 24,7% του συνόλου των ψηφοφόρων.

    Ποσοστό 67,9% (από 63%) των ερωτηθέντων απαντά είναι καλύτερα για τη χώρα μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ποσοστό 29,5% (από 33,8%) τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ το 2,6% (από 3,2%) δηλώνει πως δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

    Στην ερώτηση "ποιος ευθύνεται για το ότι ο κ. Σημίτης δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ;" το 19,7% του συνόλου των ψηφοφόρων απαντά ο Γ. Παπανδρέου, το 31,8% ο Κώστας Σημίτης, το 33,8% απαντά και οι δύο το 14,7% απαντά κανένας/δεν ξέρω/δεν απαντώ.

    Στην ερώτηση για το εάν η μη συμμετοχή του Κώστα Σημίτη θα ωφελήσει ή θα βλάψει το ΠΑΣΟΚ, στο σύνολο των ψηφοφόρων το 33,2% απαντά σίγουρα και μάλλον θα ωφελήσει, το 27,2% σίγουρα και μάλλον θα βλάψει και το 31,2% απαντά ότι δεν θα έχει καμία επίδραση.

    Σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για την ANT1, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με ποσοστό 37,6%, ενώ η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 29,7%, με τη διαφορά να βρίσκεται στο 7,9%.

    Το ΚΚΕ είναι τρίτο κόμμα με 7,5%, ενώ τέταρτο κόμμα αποτυπώνεται ο ΛΑΟΣ με ποσοστό 5,5%. Αντίθετα, πτώση παρουσιάζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 3,4%.

    Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση οι Οικολόγοι - Πράσινοι δεν φαίνεται να εισέρχονται στη Βουλή συγκεντρώνοντας ποσοστό 2,4%.

    Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου προηγείται με ποσοστό 38%, έναντι του κ. Καραμανλή με 33%.

    Αλλη μια δημοσκόπηση, της εταιρίας MRB για τη Real News προσδιορίζει τη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων στο 5,7%. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 35,35%, η ΝΔ 29,6%, το ΚΚΕ 6,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,9%, ο ΛΑΟΣ 5%, οι Οικολόγοι συγκεντρώνουν 2,1%.

    [02] ΕΕ:Προβλέψεις για ευρωπαϊκή οικονομία

    Στην εκτίμηση ότι η οικονομική κατάσταση στην ΕΕ σημείωσε αισθητή βελτίωση από το δεύτερο τρίμηνο του 2009 με καλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές να διαφαίνονται πλέον για το δεύτερο εξάμηνο του έτους κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία της παρουσίασης των ενδιάμεσων οικονομικών προβλέψεων για τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ ( Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία).

    Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει ότι καθώς η οικονομική δραστηριότητα στο τέλος του 2008 και στις αρχές του 2009 διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις της, το ΑΕΠ θα συνεχίσει την καθοδική του πορεία με συνολική μείωση κατά 4% το 2009 τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, φαίνεται να κυριαρχεί ακόμη κλίμα αβεβαιότητας και ενώ η ανάκαμψη μπορεί να εμφανίσει απροσδόκητα ευνοϊκή εξέλιξη σε πολύ βραχυπρόθεσμη βάση, δεν μπορεί να προεξοφληθεί ότι ο χαρακτήρας της θα είναι μόνιμος. Εξάλλου, αμετάβλητες παραμένουν και οι προβλέψεις της Επιτροπής για τον πληθωρισμό το 2009, σύμφωνα με τις οποίες τα ποσοστά για την ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ θα κινηθούν σε 0,9% και 0,4% αντίστοιχα, ενώ, όπως αναφέρει, δεν αναμένονται να εκδηλωθούν σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις.

    Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια είπε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί κυρίως χάρη στα άνευ προηγουμένου ποσά που διοχέτευσαν στην οικονομία οι κεντρικές τράπεζες και οι δημόσιες αρχές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η οικονομία έχει εξασθενήσει και ότι θα συνεχίσουν να επηρεάζονται αρνητικά η απασχόληση και τα δημόσια οικονομικά . Σύμφωνα με τον Χ. Αλμούνια, θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων ανάκαμψης που είχαν εξαγγελθεί για το 2009 και το 2010 και να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάρρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να χορηγήσουν πιστώσεις με λογικούς όρους όταν οι εταιρείες και τα νοικοκυριά θα μπορέσουν και πάλι να ξεκινήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να χαράξουμε μια σαφή, αξιόπιστη και συντονισμένη στρατηγική «εξόδου» από την κρίση για να επαναφέρουμε σταδιακά τα δημόσια οικονομικά σε μια βιώσιμη πορεία και να βρούμε τους απαραίτητους πόρους για να αυξήσουμε το δυναμικό ανάπτυξης και απασχόλησης της Ευρώπης. Η Επιτροπή εκτιμά επίσης ότι οι κίνδυνοι στους οποίους υπόκεινται οι αναπτυξιακές προοπτικές για το 2009 κρίνονται σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Ωστόσο, όπως σημειώνει, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δυσμενέστερων εξελίξεων, λόγω των αρνητικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ της βραδείας ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας και της ακόμη εύθραυστης κατάστασης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Παράλληλα, η Επιτροπή θεωρεί ότι αποτελεσματικότερη επιρροή στις εξελίξεις σε σχέση με την αναμενόμενη μπορεί να ασκήσουν οι πολιτικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της ζήτησης, τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και την αποκατάσταση της ευρωστίας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Δηλώσεις Χ. Αλμούνια για την Ελλάδα

    Τη δέσμευση της Ελλάδας να ενημερώσει, ως το τέλος Οκτωβρίου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα τα οποία έχει υιοθετήσει και αυτά, που θα λάβει για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, επανέλαβε ο Επίτροπος Οικονομίας Χοακίν Αλμούνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σήμερα στις Βρυξέλλες, με την ευκαιρία της παρουσίασης των τετραμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων της Επιτροπής. Οι προβλέψεις αφορούν τις οικονομίες των επτά μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% του συνόλου της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Σε ερώτηση προς τον Επίτροπο τι περιμένει από την κυβέρνηση, που θα προκύψει στην Ελλάδα μετά τις επικείμενες εκλογές, ο κ. Αλμούνια απάντησε ότι «όλοι οι πολιτικοί ηγέτες και τα κόμματα στην Ελλάδα γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

    Πρόσθεσε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα πρέπει στις 24 Οκτωβρίου να ενημερώσει την Επιτροπή για τα μέτρα, που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής και του Ecofin.

    «Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να λάβουμε γνώση των μέτρων, που υιοθέτησε η Ελλάδα, ώστε να αξιολογήσουμε αν οι δράσεις, που υιοθετήθηκαν για τη διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και κυρίως για τη μείωση του ελλείμματος ως το τέλος του 2009 στο 3,7% του ΑΕΠ, είναι αποτελεσματικές», ανέφερε ο Χ. Αλμούνια και σημείωσε ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα ελληνικά μέτρα το Νοέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της για την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία.

    «Θα πρέπει να αποφασίσουμε πριν το τέλος του χρόνου, τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας, όσο και στην περίπτωση των άλλων χωρών με υπερβολικά ελλείμματα, αν ελήφθησαν αποτελεσματικές δράσεις. Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία σύμφωνα με τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και σε συνδυασμό με το πώς αξιολογούμε τα μέτρα, που υιοθετήθηκαν», κατέληξε ο Επίτροπος.

    [03] Ποινική δίωξη για εμπρησμό

    Ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 59χρονου, κατοίκου Γραμματικού, άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Δημήτρης Γκύζης, για την φωτιά, που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δασικών και άλλων εκτάσεων στην Αττική τον περασμένο μήνα.

    Η δίωξη αφορά το αδίκημα του εμπρησμού από πρόθεση και στρέφεται σε βάρος του 59χρονου, αλλά και κατά αγνώστων δραστών. Πριν λίγες ημέρες ο Εισαγγελέας, στο πλαίσιο έρευνας για τα αίτια της καταστροφής, είχε καλέσει σε ανωμοτί κατάθεση τον 59χρονο, ιδιοκτήτη χωραφιού στην περιοχή Σέσι Γραμματικού από όπου φαίνεται να ξεκίνησε η φωτιά, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας κρίθηκε ύποπτος για εμπρησμό.

    Ο κατηγορούμενος αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει ότι δεν έχει ευθύνη για την έναρξη της φωτιάς.

    Η δικογραφία για την υπόθεση θα ανατεθεί σε τακτικό ανακριτή.

    [04] "Έφυγε" ο ηθοποιός Πάτρικ Σουέιζι

    Ο ηθοποιός Πάτρικ Σουέιζι, που από χορευτής στο Μπρόντγουεϊ εξελίχθηκε σε μεγάλο πρωταγωνιστή του Χόλιγουντ, σε ταινίες όπως το "Ντέρτι Ντάνσινγκ" και το "Γκοστ", πέθανε χθες μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο 57χρονος Σουέιζι έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας από το 2008. Σε συνέντευξή του τον Ιανουάριο του 2009 είχε πει ότι οι γιατροί του έδιναν μόνο δύο χρόνια ζωής. Πέθανε στο σπίτι του, έχοντας πλάι του την οικογένειά του, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του, Ανέτ Γουλφ.

    Ο Σουέιζι καταγόταν από το Τέξας και ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής. Μέσα σε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες γύρισε δεκάδες ταινίες και σίριαλ και πρωταγωνίστησε σε θεατρικές παραστάσεις. Έγινε όμως διάσημος με την ταινία "Ντέρτι Ντάνσινγκ", το 1987, η οποία ανέτρεψε κάθε προσδοκία αφού, μολονότι ήταν χαμηλού κόστους και ακόμη και οι παραγωγοί της την είχαν απορρίψει, έκανε τεράστια επιτυχία. Ο ίδιος και η συμπρωταγωνίστριά του, Τζένιφερ Γκρέι, ήταν υποψήφιοι για τις "Χρυσές Σφαίρες" ενώ το τραγούδι της ταινίας κέρδισε Όσκαρ.

    Ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία είχε η επόμενη ταινία του, το "Γκοστ" με την Ντέμι Μουρ και τη Γούπι Γκόλντμπεργκ, το 1990.

    Ο χορός έπαιζε ανέκαθεν σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Η μητέρα του διηύθυνε μια σχολή χορού στο Χιούστον, όπου ο Σουέιζι γνώρισε, όταν ακόμη ήταν έφηβος, τη μέλλουσα σύζυγό του, Λίζα Νιέμι. Σπούδασε μπαλέτο στη Νέα Υόρκη και πρωταγωνίστησε στο Μπρόντγουεϊ, υποδυόμενος τον Ντάνι Ζούκο στο μιούζικαλ "Γκριζ".

    Τον Μάρτιο του 2008 ανακοίνωσε ότι έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας, όμως δεν σταμάτησε να δουλεύει. Ενώ έκανε χημειοθεραπεία έπαιξε έναν πράκτορα του FBI σε μια νέα τηλεοπτική σειρά ενώ συμμετείχε με ένα μικρό ρόλο και στην ταινία Powder Blue.

    [05] Οδοιπορικό στη Λίμνη Ευβοίας

    Μια πόλη, που αποπνέει αέρα νησιού κι έχει συνδέσει τ' όνομά της με σπουδαίους ναυτικούς και ναυπηγούς, ονομαστούς σ' όλη την Ελλάδα, η Λίμνη Ευβοίας, αποτελεί ένα από τα "μαργαριτάρια" της ευβοϊκής γης.

    Αν και στο παρελθόν, η πρόσβαση στη Λίμνη γινόταν αποκλειστικά μέσω των "θαλάσσιων οδών", σήμερα, η πρόσβαση του σύγχρονου επισκέπτη της Εύβοιας, στην πρωτεύουσα του Δήμου Ελυμνίων, είναι πολύ εύκολη, μέσω ενός σύγχρονου και πολύ καλού οδικού δικτύου.

    Σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Ελυμνίων, η ανθρώπινη κατοίκιση στην περιοχή της Λίμνης αρχίζει από τους μέσους παλαιολιθικούς χρόνους, όπως μαρτυρούν οι φολίδες και τα θραύσματα πυριτόλιθου, καθώς και λιγοστά εργαλεία, που έχουν εντοπιστεί στις θέσεις Άγιος Γεώργιος και Άγιος Αθανάσιος.

    Μικροί νεολιθικοί οικισμοί έχουν βρεθεί στις θέσεις Άγιος Γεώργιος, στο πλάτωμα του Αγίου Αθανασίου και στην Αγία Κυριακή, όπου ο οικισμός συνεχίζει την ύπαρξή του έως και τη νεώτερη νεολιθική.

    Ο Δήμος Ελυμνίων ιδρύθηκε το 1836 και η αρχική του ονομασία ήταν δήμος Αιγαίων, εξαιτίας της ταύτισης των αρχαίων Αιγών με την περιοχή.

    Αργότερα, μετονομάστηκε σε Κοινότητα και Δήμο Λίμνης. Η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, κατά τα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού, φαίνεται από τα πανέμορφα κτίρια αυτής της περιόδου που κοσμούν τη Λίμνη.

    Μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο λόφος Καστριά. Εδώ, έχει εντοπισθεί οικισμός της αρχαιότερης νεολιθικής Ι περιόδου και παρατηρείται μία συνεχής κατοίκιση έως και τους μεσαιωνικούς χρόνους.

    Η θέση ταυτίζεται με το μεσαιωνικό οχυρό Limene, Limne, Limne, όπως αυτό αναφέρεται στους πορτολάνους.

    Μία άλλη ενδιαφέρουσα αρχαιολογικά θέση είναι αυτή της "Παναγιάς", όπου και εδώ ο νεολιθικός οικισμός, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, διαρκεί έως και τη Φραγκοκρατία.

    Μάλιστα, οι μελετητές εικάζουν πως στην Παναγιά κατέφυγαν οι Ελύμνιοι για να σωθούν από μία πειρατική επιδρομή το 900 μ.Χ.

    Στην περιοχή της Λίμνης, σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, τοποθετείται η αρχαία πόλη Ελύμνιον.

    Το "νυμφικόν Ελυμνιον" (όπως χαρακτηρίζεται σε αποσπάσματα έργων του Σοφοκλή αλλά και άλλων αρχαίων συγγραφέων), είναι συνδεδεμένο με το πρώτο σμίξιμο του Διός και της Ήρας.

    Στα ρωμαϊκά και μεσοβυζαντινά χρόνια ευημερεί ξανά λόγω της ναυτοσύνης του, ενώ δέχεται επιδρομές από πειρατές και διάφορους επίδοξους κατακτητές.

    Κατά τον 11 μ.Χ. αιώνα, στο Ελύμνιο καταφθάνει μια σημαίνουσα ασκητική μορφή της εποχής, ο κτήτορας της ονομαστής Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, Όσιος Χριστόδουλος, ο οποίος εγκαθίσταται στην ερημωμένη (από τους πειρατές παραλιακή πόλη), μαζί με Κώες και Πάτριους εποίκους.

    Το 1111 θ' αφήσει την ύστερη πνοή του, ενώ το ασκητήριό του, σπηλεώδες εκκλησϊδιο, παραμένει ως σήμερα στη Λίμνη ευλαβικό των χριστιανών προσκύνημα και τεκμήριο μεγάλων ιστορικών γεγονότων.

    Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του δήμου Ελυμνίων, το Ελύμνιο βρίσκεται οχυρωμένο στα "Καστριά του" και παρουσιάζει ακμή στην εποχή του ξακουστού ιππότη Λικάριου (13ος αιώνας), ενώ στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας βρίσκεται να κατοικείται από 4.444 φορολογούμενες οικογένειες.

    Στα μέσα του 16ου αιώνα, Αιγαιοπελαγίτες έποικοι καταφθάνουν στο Ελύμνιο. Την ίδια περίοδο θαυματουργικά και μέσω θαλάσσης, καταφθάνε και η παλαιά Εικόνα της Παναγιάς Λιμνιάς, που θα γίνει το θρησκευτικό παλλάδιο του τόπου.

    Τα ίδια χρόνια, το Καστρινό Ελύμνιο κατηφορίζει πάλι στην παραλία και χτίζει τη σημερινή πόλη της Λίμνης.

    Το 1790, αρκετές οικογένειες της Λίμνης μεταναστεύουν στη Σκιάθο, ιδρύοντας εκεί τη δική τους "Λιμνιώτικη" συνοικία, που μέχρι και σήμερα ονομάζεται "τα Λιμνιά".

    Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η ναυτοσύνη της Λίμνης εξακολουθεί να είναι αναπτυγμένη, με αποτέλεσμα (όπως εξάλλου συνέβη με όλα τα νησιά του Αιγαίου) το γεγονός αυτό να αποτελέσει μεγάλο όπλο στα χέρια των επαναστατών του 1821.

    Στα χρόνια της απελευθέρωσης δημιουργεί ένα σημαντικότατο εμπορικό στόλο και τον προσφέρει στην όλη υπόθεση της ελληνικής ναυτιλίας. Οι ναυτικοί και οι ναυπηγοί της Λίμνης υπήρξαν ονομαστοί σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Το ίδιο και τα καράβια της.

    Στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής, πρωτοστατεί και πάλι, αναδεικνύοντας μεγάλες μορφές της πανελλήνιας εθνικής μας αντίστασης: Λέλα Καράγιαννη, Κώστας Καραγιώργης, Κώστας Γαμβέτας, είναι μερικά μόνο από τα λαμπρά ονόματα.

    Ο λόγιος και ιστορικός συγγραφέας Νίκος Μπελλάρυς, ο σοφός καθηγητής Ιωάννης Βοϊατζής, ο διάσημος συγγραφέας, ευθυμογράφος και χρονογράφος Νίκος Τσιφόρος, ο αρχιμουσικός Ιωάννης Μαργαζιώτης και ο ζωγράφος Χάρης Βογιατζής, ήταν επίσης παιδιά του Ελυμνίου.

    Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος της περιοχής κ. Κώστας Μάρκου, η Λίμνη είναι η πρωτεύουσα του δήμου Ελυμνίων, ενός δήμου με ιστορική και πολιτιστική σημασία, για να προσθέσει πως η Λίμνη είναι μία από τις πιο όμορφες κωμοπόλεις της Ελλάδας, καθώς συνδυάζει τη θάλασσα με τη φύση, είναι εύκολη η πρόσβαση και ο επισκέπτης θα περάσει ευχάριστα.

    Ο ίδιος σημειώνει ακόμα πως η Λίμνη είναι μια κωμόπολη με κουλτούρα, πολιτισμό και παράδοση, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις πολιτιστικές παραδόσεις.

    Πάντως, ο δήμαρχος Ελυμνίων κ. Μάρκου δεν παραλείπει να διευκρινίσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το ίδιο όμορφα είναι και τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, κάνοντας ειδική αναφορά στις Ροβιές.

    Η σημερινή πόλη της Λίμνης είναι μια τουριστικά εξελισσόμενη κωμόπολη με στοιχεία νησιώτικης παραδοσιακής δόμησης, με ιστορικούς χώρους και μοναστήρια, με πλούσια λαογραφική παράδοση, με φυσική πολλαπλή ομορφιά.

    Κείμενο: Α. Ζώης

    [06] Για λίγο αλεύρι...

    Τουλάχιστον 20 γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν στο Καράτσι του νοτίου Πακιστάν, όταν ποδοπατήθηκαν προσπαθώντας να πάρουν αλεύρι που διανεμόταν δωρεάν από φιλανθρωπική οργάνωση σε ένα τζαμί για το ραμαζάνι, ανακοινώθηκε από αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές.

    Παραλάβαμε μέχρι στιγμής τα πτώματα 20 γυναικών και κοριτσιών καθώς και τουλάχιστον 30 τραυματίες", δήλωσε ο Αμίν Χαν, ιατροδικαστής σε μεγάλο νοσοκομείο της οικονομικής πρωτεύουσας του Πακιστάν.

    "Τουλάχιστον 18 γυναίκες και παιδιά ποδοπατήθηκαν και πέθαναν από ασφυξία και δεκάδες τραυματίστηκαν", δήλωσε από την πλευρά του ο αστυνομικός διοικητής του Καράτσι, επικαλούμενος πληροφορίες από νοσοκομεία της μεγαλούπολης.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο υπεύθυνος της διανομής συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την τραγωδία αυτή, οι ακριβείς συνθήκες της οποίας δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί.

    Τον Απρίλιο του 2006 είχαν χάσει τη ζωή τους κάτω από παρόμοιες συνθήκες 29 γυναικόπαιδα στη διάρκεια συγκέντρωσης στο Καράτσι για την επέτειο της γέννησης του προφήτη Μωάμεθ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 September 2009 - 6:30:26 UTC