Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ο δρόμος της ευθύνης είναι μονόδρομος"
  • [02] "Πόλος αντίστασης το ΚΚΕ"
  • [03] "Φοβούνται τα εθνικά θέματα"

  • [01] "Ο δρόμος της ευθύνης είναι μονόδρομος"

    Το βασικό δίλημμα των εκλογών, "υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα", πρόβαλε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε εκδήλωση στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ με άξονα την οικονομία.

    Το κεντρικό δίλημμα για τους πολίτες είναι ξεκάθαρο, είπε ο κ. Καραμανλής: "Να διαλέξουν ανάμεσα στον δύσκολο και υπεύθυνο δρόμο που θα φέρει αποτελέσματα στη μάχη απέναντι στη διεθνή κρίση και στον εύκολο και ανεύθυνο δρόμο που θα φέρει μόνο αδιέξοδα. Και η υπευθυνότητα είναι χρέος στο μέλλον όλων μας, η ανευθυνότητα είναι πολυτέλεια που δεν αντέχει ο τόπος".

    Η χώρα έχει μπροστά της δύο πολύ δύσκολα χρόνια, κατά τα οποία απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις σε συγκεκριμένους στόχους, είπε ο κ. Καραμανλής: Να περιοριστούν οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, να κρατηθούν οι αντοχές της οικονομίας μας και να μπουν γερά θεμέλια για το κτίσιμο της επόμενης μέρας. Απέναντι στις "επιτακτικές ανάγκες" ο κ. Καραμανλής κατέθεσε συγκεκριμένο σχέδιο για τον αυστηρό έλεγχο των δημοσίων δαπανών, για τον πόλεμο ενάντια στη φοροδιαφυγή και για τις διαρθρωτικές αλλαγές που δημιουργούν νέες δομές και προσδιόρισε ότι ο χρονικός ορίζοντας του σχεδίου ανάκαμψης αφορά την διετία 2010-2011 και οδηγεί σε έξοδο από την κρίση.

    "Ο δρόμος της ευθύνης είναι μονόδρομος", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι "επιδίδεται σε έναν αγώνα αοριστολογιών και υποσχέσεων. Αντί να παρουσιάζει σχέδιο καταφεύγει σε ευχολόγια. Αντί να προτείνει λύσεις μοιράζει υποσχέσεις, για την πραγματική οικονομία φάσκουν και αντιφάσκουν. Λένε και ξελένε. Υπόσχονται και ανακαλούν. Το ΠΑΣΟΚ είναι παντελώς ανέτοιμο να παρουσιάσει αξιόπιστο σχέδιο, το μόνο για το οποίο δηλώνουν ετοιμότητα είναι ο δανεισμός και η αύξηση του χρέους. Είναι οι ίδιοι που πήραν το χρέος στο 30% και το πήγαν στο 100% του ΑΕΠ" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Συνεχίζοντας ρώτησε ο κ. Καραμανλής: "Πώς μπορούν να συγκρατήσουν το έλλειμμα υποσχόμενοι τα πάντα στους πάντες; Πώς μπορούν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή; Επιβάλλοντας νέους φόρους; Πώς μπορούν να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες ξανααγοράζοντας τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή; Πώς μπορούν να ενισχύσουν τους ανέργους πολεμώντας την επιχειρηματικότητα και αυξάνοντας τις δαπάνες του δημόσιου τομέα;".

    Ακολούθως ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του "που επέλεξε να εκβιάσει τη χώρα, και αποφάσισε να μην ψηφίσει στην πρώτη φάση τον Κάρολο Παπούλια ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να προκαλέσει εκλογές". Το εθνικό συμφέρον επέβαλε δημοκρατική διέξοδο από τα αδιέξοδα που απεργαζόταν το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι η απόφασή του ήταν δύσκολη αλλά δεν μπορούσε να ήταν καμία άλλη από αυτή που επέβαλε το εθνικό συμφέρον και ήταν να ζητήσει νέα λαϊκή εντολή.

    Στο ερώτημα "γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε τόσο καιρό αυτά που λέει τώρα", ο κ. Καραμανλής είπε:

    -Πρώτον ότι πολλά από τα μέτρα που εξήγγειλε είναι έκτακτα και δεν θα χρειάζονταν αν δεν υπήρχε η παγκόσμια κρίση.

    -Δεύτερον, πολλές από τις αναγκαίες πολιτικές είχαν ήδη δρομολογηθεί αλλά η πίεση της διεθνούς κρίσης επιβάλλει επίσπευση.

    -Τρίτον, από το 2004 ως και το ξέσπασμα της κρίσης η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που ενίσχυσαν την οικονομία και λειτουργούν σα ασπίδα προστασίας της κοινωνίας.

    -Τέταρτον, δύσκολες και δυσάρεστες αποφάσεις πήρε η κυβέρνηση από το ξεκίνημα της κρίσης ιδίως για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, για την εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και για την ενίσχυση της οικονομίας.

    -Πέμπτον, απέναντι σε κάθε μεταρρυθμιστική παρέμβαση υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ.

    -Έκτον, σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν πράγματι καθυστερήσεις, παραλείψεις, έγιναν λάθη, δεν διεκδικούμε το αλάθητο, διεκδικούμε το καλύτερο για την πατρίδα μας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα αυτοδιοίκησης και τόνισε ότι για το επόμενο διάστημα είναι μείζονος σημασίας η μεταρρύθμιση στη διοικητική δομή της χώρας που περιλαμβάνει τρεις καίριας σημασίας, τομείς:

    -Πρώτον τη δημιουργία λιγότερων, περίπου 350 και πολύ ισχυρότερων δήμων.

    -Δεύτερον, την τόνωση της αποκέντρωσης με τον εκσυγχρονισμό των οργανισμών της περιφερειών και την θεσμοθέτηση αναπληρωτών γενικών γραμματέων για κάθε νομό.

    -Τρίτον, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού με αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.

    Ο κ. Καραμανλής έκλεισε την ομιλία του σε προσωπικούς τόνους λέγοντας "προσωπικά σας βεβαιώ πώς θα κάνω ό,τι έκανα σε ολόκληρη την πολιτική διαδρομή μου, θα επιμείνω σταθερά και αταλάντευτα στο δρόμο της ευθύνης, στην πρώτη γραμμή της μάχης. Παλεύω και θα συνεχίσω να παλεύω, ειδικά στα δύσκολα, για το μέλλον του τόπου μας. Έχω ακλόνητη πίστη στην πατρίδα μας, έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες και τις Ελληνίδες".-

    [02] "Πόλος αντίστασης το ΚΚΕ"

    "Η διαφορά θα είναι αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χάσουν σε ψήφους και ενισχυθεί το ΚΚΕ και εφόσον, αυτοί που απείχαν στις προηγούμενες εκλογές, έμπρακτα καταψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση", δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της στην Ηλιούπολη, μετά την περιοδεία που πραγματοποίησε στην περιοχή.

    Η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι έρχονται χειρότερες μέρες, ότι αναμένεται θύελλα αντιλαϊκών μέτρων και για το λόγο αυτό ένα ισχυρό ΚΚΕ στην τρίτη θέση θα αποτελέσει τον πόλο της δράσης και της αντίστασης.

    Αναφερόμενη ειδικά στο ΠΑΣΟΚ και την πιθανότητα ο Λουκάς Παπαδήμος να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μαρτυρία ότι ο κ. Παπανδρέου θέλει να δώσει εξετάσεις στο ευρωπαϊκό κατεστημένο, ότι θα εκπληρώσει τα συμφέροντά του καλύτερα. Σε γενικές γραμμές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν την ίδια οικονομική πολιτική, που είναι η στήριξη του κεφαλαίου, είτε υπουργός Οικονομίας γίνει ο Παπαδήμος είτε η Κατσέλη".

    Ακόμη αναφέρθηκε και στην πράσινη οικονομία και δήλωσε ότι αποτελεί επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να βοηθηθούν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια να ισχυροποιήσουν τη θέση τους: "Αποτελεί το πράσινο φως για ευρωπαϊκά μονοπώλια στον τομέα της ενέργειας, ένα τομέα όπου ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός μέχρι τώρα είναι εξαρτημένος από άλλες χώρες από τις οποίες εισάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο". Χαρακτήρισε δε "επικίνδυνες επενδύσεις" τις επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, καθώς μεταξύ άλλων θα αυξήσουν και την ανεργία.

    Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι "βρίσκεται σε αδιέξοδο και αυτό οφείλεται όχι στη μάχη προσώπων, αλλά στο γεγονός ότι από τη μία πλευρά έχει σοσιαλδημοκρατικοποιήσει το πρόγραμμά του και από την άλλη θέλει να καταγραφεί ως ένα κόμμα που είναι κατά του δικομματισμού, αριστερό και επαναστατικό". Πρόσθεσε μάλιστα ότι "αριστερή άποψη είναι αυτή που είναι σε κατεύθυνση αντιμονοπωλιακή, αντιϊμπεριαλιστική και αντικαπιταλιστική, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μια τέτοια πολιτική δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ". Όπως είπε η κα Παπαρήγα ο ΣΥΡΙΖΑ "έχει φθείρει και κακοποιήσει τις ιδέες της ανανέωσης και του ριζοσπαστισμού".

    Αναφέρθηκε ακόμα σε πληροφορίες για ενδεχόμενη "επίθεση" κατά του ΚΚΕ, κάτι που όπως είπε, θα εξαρτηθεί στην πορεία προς τις εκλογές από τις αδημοσίευτες δημοσκοπήσεις, προσθέτοντας ότι "αυτό δείχνει ότι το ΚΚΕ τους φοβίζει".

    Αναφορικά με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ είπε ότι πάνω από 35% είναι νέα πρόσωπα και στο σύνολο υπάρχουν 155 γυναίκες υποψήφιοι ενώ για το θέμα της τηλεοπτικής αναμέτρησης δήλωσε ότι σήμερα, το κόμμα θα λάβει την τελική του απόφαση.

    Επίσης έκανε ειδική αναφορά στην πρόταση του κόμματός της για μαζικούς διορισμούς στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, των έργων υποδομής και ιδιαίτερα αντισεισμικής θωράκισης και διαχείρισης νερού, καθώς και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε μόνιμο προσωπικό και όχι σε «στέιτζ» που συντελούν στη μείωση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.-

    [03] "Φοβούνται τα εθνικά θέματα"

    Τη συμπαράστασή του στους κατοίκους της Εύβοιας που δοκιμάστηκαν από τις πλημμύρες εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Τρίπολη.

    Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία και τα δύο κόμματα ασχολούνται μόνο με τα οικονομικά και φοβούνται, όπως είπε, να θίξουν τα εθνικά θέματα γιατί αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα τους. Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στο νομός Ροδόπης. «Σημειωλογικά, για να μην φαίνεται ότι στην περιοχή κάνει μόνο κουμάντο το τουρκικό προξενείο» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε στον αποκλεισμό σημαντικών παραγόντων, όπως τους χαρακτήρισε, της πολιτικής ζωής του τόπου και συγκεκριμένα μίλησε για «εκδίωξη Σημίτη» αφού «έχουμε ανάγκη την εμπειρία του και τη γνώση του», παρότι, όπως είπε, ο ίδιος στο παρελθόν τον πολέμησε και πολέμησε και την πολιτική του.

    Χαρακτήρισε έξυπνους και φωτεινούς το Χρήστο Βερελή και τον Αλέκο Παπαδόπουλο, ενώ για τον κ. Τσίπρα είπε ότι περιόρισε τον Αλέκο Αλαβάνο που είναι ο άνθρωπος ο οποίος τον ανέδειξε στην προεδρία του κόμματος. Χαρακτήρισε επίσης την κ. Μπενάκη ως σημαντική απώλεια για την ενεργό πολιτική ζωή.

    Οι αποκλεισμοί, είπε, δείχνουν ότι τα δύο μεγάλα κόμματα φοβούνται τα ισχυρά πολιτικά πρόσωπα και τόνισε ότι αυτό δεν βοηθά τη Δημοκρατία.

    Μιλώντας για τον ΛΑΟΣ, είπε ότι πνέει ένας ούριος άνεμος αφού υπάρχει ευρύτερη αποδοχή, ενώ «στους κόλπους μας έχουμε συμπεριλάβει ό,τι πιο καλό, ό,τι πιο αδιάφθορο υπάρχει». Αναφέρθηκε μάλιστα, χωρίς να τον κατονομάζει, σε πρόεδρο Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ, σε ακριτική περιοχή της χώρας, που «μόλις προσχώρησε» στο κόμμα του ΛΑΟΣ.

    Η ΝΔ είπε ο κ. Καρατζαφέρης, δείχνει την εικόνα σάπιου. Δέκα μέρες τώρα έχουμε προεκλογική περίοδο και τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχουν κάνει αναφορά στη Ζίμενς γιατί έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Το πρώτο συναίσθημα που νιώθει κανένας, πρόσθεσε, βλέποντας και ακούγοντας τον κ. Καραμανλή είναι ένας οίκτος και αναρωτήθηκε, είναι καθαρό ψηφοδέλτιο να φεύγει ο Παυλίδης και όχι η κ. Μπακογιάννη, η οποία απέπεμψε το διευθυντή του γραφείου της αλλά την επομένη τον διόρισε πρόεδρο σε οργανισμό με 8.000 ευρώ μισθό, ή ο κ. Σουφλιάς που έκτισε παράνομα στην Ανάβυσσο;

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ο κ. Καραμανλής είναι στριμωγμένος και δέχεται γρονθοκοπήματα από παντού: Όλοι φεύγουν. Ακόμα και ο κ. Χαϊτίδης, πρότυπο βουλευτή στις Σέρρες, φεύγει, αφού το ψηφοδέλτιο στο νομό αρχίζει πάντα από το γράμμα «Κ» λόγω του θείου του κ. Καραμανλή. Για ποια ανανέωση λοιπόν μπορεί να μιλά στα ψηφοδέλτια η ΝΔ;

    Πρέπει να είναι κανείς τυφλός, είπε, για να μη βλέπει ότι το ΠΑΣΟΚ πάει μπροστά. Και το ζητούμενο, ανέφερε, είναι αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι πρωθυπουργός ενός μηνός ή οχτώ ετών. Ο κ. Καραμανλής χάνει από ένα νεκρό ΠΑΣΟΚ και το ερώτημα είναι ποιος θα κάνει αντιπολίτευση στον κακό Παπανδρέου. Γι΄αυτό, συνέχισε ο κ. Καρατζαφέρης, χρειάζεται στήριξη το κόμμα του, γιατί «μόνο ο ΛΑΟΣ θα κάνει αντιπολίτευση». Και αποκάλυψε ότι, προκειμένου να μην έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, πριν από καιρό, πρότεινε στον κ. Καραμανλή να συνεργαστούν. Αλλά δεν το δέχθηκε. Και δεν ζήτησα κανένα αντάλλαγμα είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Για τον κ. Ψινάκη είπε ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος επώασης της πρότασης και τον ήθελε στο ψηφοδέλτιο για να λειτουργήσει ως αγωγός επικοινωνίας με τους νέους. Και γιβ αυτό το λόγο ζήτησε να είναι μαζί του ο κ. Ανατολάκης και πήγε.

    Για το ενδεχόμενο συνεργασίας του με το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά, παρά τα όσα προσάπτει τόσο στον Γιώργο Παπανδρέου, όσο και το κόμμα που ηγείται είπε ότι είναι Χριστιανός με βαθύ συναίσθημα πίστης. Όταν υπάρχει καλή διάθεση μπορεί να συνεργαστούμε. Έχω υποχρέωση, είπε, να το κάνω, αν χρειαστεί για το καλό της Ελλάδας. Και σημείωσε ότι «όποιος δεχθεί να στηρίξει το πρόγραμμά μου θα συνεργαστώ μαζί του». Και οι πυλώνες συνεργασίας ανέφερε ότι θα είναι τρεις: Εξωτερική πολιτική από την Αθήνα, ποσόστωση στους μετανάστες και κοινωνική ειρήνη. Πάνω σε αυτή τη βάση, είπε, μπορεί να υπάρχει συνεργασία για το καλό της χώρας.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις της κ. Παπαρήγα και τα όσα είπε για τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ και επικεφαλής Επικρατείας του ΛΑΟΣ, αναρωτήθηκε αν η κ. Παπαρήγα έχει κάτι να φοβάται και ρώτησε γιατί δεν κατηγόρησε η κ. Παπαρήγα το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Τσίμα που τον κατέβασε υποψήφιο στο νομό Καβάλας; Ο εφιάλτης όμως, είπε, θα είναι το βράδυ ο Πούτιν, που ήταν στην Κα Γκε Μπε.

    Ο κ. Καρατζαφέρης είπε επίσης ότι είναι ακραίο να υπάρχει έστω και ένας άνεργος στην χώρα και ότι στο πρόγραμμά του προβλέπεται οι άνεργοι να υποβάλουν μία αίτηση στη νομαρχία και θα πηγαίνουν ως πενταετείς εθελοντές οπλίτες στις ακριτικές περιοχές και εφόσον παντρεύονται θα τους παρέχεται και δωρεάν σπίτι. Έκανε λόγο για ανασύσταση της ΜΟΜΑ και για δημιουργία δημοτικών πρατηρίων.

    Τέλος ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι πιστεύει πως ήρθε η ώρα και στην Ελλάδα να έχουμε συμμαχικές κυβερνήσεις, και πως πρέπει να φύγουμε από την αλαζονεία των κυβερνήσεων οικογενειοκρατίας.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 September 2009 - 12:30:22 UTC