Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κ.Καραμανλή με Γ. Προβόπουλο
  • [02] 'Μόνη λύση για τον τόπο είναι οι εθνικές εκλογές"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Έκρηξη έξω από το χρηματιστήριο
  • [05] "Ένταση των αγώνων"

  • [01] Συνάντηση Κ.Καραμανλή με Γ. Προβόπουλο

    Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός στις 11.30 το πρωί.

    Στις Βρυξέλλες, θα βρίσκεται σήμερα ο κ. Γ. Παπαθανασίου ο οποίος θα συναντηθεί με τον Χ.Αλμούνια, στο πλαίσιο του άτυπου ECOFIN.

    Στο πλαίσιο των επαφών του με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, εν όψει της 74ης ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, χθες, με τα προεδρεία της 'Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του Τουριστικού Επιμελητηρίου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ανακοίνωσε ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, και με σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομίας, αναστέλλονται όλοι οι πλειστηριασμοί για οφειλές κάτω των 200.000 ευρώ.

    "Είναι σαφές το περιεχόμενο της ανακοίνωσης", απάντησε ο κ. Αντώναρος, ερωτηθείς αν ο κ. Ν. Δένδιας θα προλάβει να καταθέσει τη ρύθμιση.

    Σε άλλη ερώτηση αν πρόκειται για προεκλογικού χαρακτήρα πρωτοβουλία, τόνισε ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο των συνεπειών από τη διεθνή οικονομική κρίση έχει αναλάβει δράσεις και μέτρα προς όφελος των οικονομικά ασθενέστερων και για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

    "Όλα αυτά τα μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα που προσπαθείτε να τα συνδέσετε",πρόσθεσε.

    Συνάντηση με Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος

    Συνάντηση με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρουσία και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

    Ο υπουργός, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να υπάρξει στήριξη των επιχειρήσεων από τις τράπεζες και αναφέρθηκε και στο ΤΕΜΠΜΕ το οποίο έχει χρηματοδοτήσει τη ρευστότητα χιλιάδων επιχειρήσεων.

    Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση, με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει, θα διευκολύνει την ίδρυση επιχειρήσεων μειώνοντας την γραφειοκρατία και πως σήμερα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης του εμπορίου και των υπηρεσιών.

    Ο κ. Κασιμάτης, από την πλευρά του, είπε ότι η οικονομική κρίση είναι αναστρέψιμη, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές και το κυβερνητικό πρόγραμμα για το ΕΣΠΑ.

    Σημείωσε ακόμη ότι η ψυχολογία και το κλίμα των εκλογών δεν βοηθούν την οικονομία. Χρειάζεται διάλογος και να προωθηθούν όλα όσα έχουμε συμφωνήσει, τόνισε ο κ. Κασιμάτης.

    Συνάντηση με ΣΕΤΕ

    Προτάσεις για δομικές μεταρρυθμίσεις και άμεσα μέτρα στήριξης της τουριστικής οικονομίας κατέθεσαν ο πρόεδρος και ο α΄ αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ.κ. Νίκος Αγγελόπουλος και Ανδρέας Ανδρεάδης κατά τη σημερινή συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

    Ως προς τις δομικές μεταρρυθμίσεις, η πάγια θέση του ΣΕΤΕ είναι η ανάληψη του συντονισμού του κυβερνητικού έργου για τον τουρισμό από πρόσωπο ή όργανο ευθέως κατευθυνόμενο και ελεγχόμενο από τον Πρωθυπουργό. Επίσης, αναγκαία καθίσταται πλέον η θεσμοθέτηση εξωκοινοβουλευτικού Υφυπουργού ή Γενικού Γραμματέα Τουρισμού πενταετούς θητείας, παράλληλα με την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης. Όσο δε αφορά στην προβολή και εκπροσώπηση του ελληνικού τουρισμού στις ξένες αγορές, κρίνεται αναγκαία πλέον η μετεξέλιξη του ΕΟΤ σύμφωνα με το μοντέλο του Maison de la France και του Visit Britain σε συνεργασία πάντα με τον ιδιωτικό τομέα και στελεχωμένο με επαγγελματίες managers.

    Ως προς τα μέτρα στήριξης: τονίσθηκε η κατά προτεραιότητα ανάγκη:

    Α. για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων (με την ενεργοποίηση της εγγυοδοσίας του Δημοσίου προς τις τράπεζες για χορήγηση δανείων και την επέκταση της αναστολής καταβολής της εισφοράς του Ν.128/75) καθώς και

    Β. για την επιδότηση της εργασίας για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

    «Η ανάκαμψη του τουρισμού μας που αναμένεται ισχυρή από το 2011 και μετά εξαρτάται φυσικά και κατά κύριο λόγο από την ανάκαμψη των ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης. Όμως, τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των εσόδων από τον τουρισμό αλλά και οι ιστορικά μεγάλες αντοχές του, είναι οι καλύτερες εγγυήσεις ότι τα προτεινόμενα προς εφαρμογή μέτρα στον τουριστικό τομέα θα αποδώσουν τα μέγιστα στο βραχυχρόνιο διάστημα.», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Νίκος Αγγελόπουλος.

    Συνάντηση με ΞΕΕ

    Δώδεκα μέτρα θεσμικής παρέμβασης για τον κλάδο του τουρισμού παρουσίασε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με τους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γεράσιμος Φωκάς, «δεδομένης της παρούσας οικονομικής κρίσης, τις οποίες οι συνέπειες αφορούν όλους τους κλάδους της οικονομίας, επιλέξαμε να προκρίνουμε μέτρα θεσμικής παρέμβασης, άμεσα υλοποιήσιμα και χωρίς δημοσιονομικό κόστος». Η δέσμη μέτρων που προτείνει το ΞΕΕ αφορά τα παρακάτω θέματα:

    Θεσμικός εκσυγχρονισμός

    1) Θεσμοθέτηση του τρόπου πλήρωσης της θέσης του Γενικού Γραμματέα -Προέδρου του ΕΟΤ ως υπερκομματικής με 5ετή θητεία.

    2) Διετής τουλάχιστον αναστολή των κινήτρων του Αναπτυξιακού Νόμου για τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών κλινών για όλους τους τουριστικά αναπτυγμένους προορισμούς της Χώρας (πχ Ρόδος, Κως, Κρήτη, Κέρκυρα, Χαλκιδική κ.α.) με συνέχιση όμως του υφιστάμενου καθεστώτος ενίσχυσης των μη τουριστικά ανεπτυγμένων περιοχών, καθώς και των επενδύσεων εκσυγχρονισμού των ξενοδοχείων.

    3) Μάρκετινγκ-Διαφήμιση. Θεσμοθέτηση των πηγών και του τρόπου καθορισμού του ύψους των κονδυλίων που διατίθενται κάθε χρόνο για το μάρκετινγκ του Τουρισμού, καθώς και του τρόπου προγραμματισμένης και διαφανούς διαχείρισης των κονδυλίων αυτών.

    4) Αμεση άρση όλων των ισχυόντων ακόμη περιορισμών του cabotage για τη δρομολόγηση και νέων κρουαζιερών από ελληνικά λιμάνια και κυρίως από τον Πειραιά (ανάπτυξη του Πειραιά σε hub κρουαζιεροπλοίων).

    Οργανωτικά θέματα-Δημόσια Διοίκηση

    1) Αμεσος περιορισμός του κόστους της γραφειοκρατίας στον Τουρισμό και της επιβάρυνσης, που αυτή συνιστά στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

    2) Αμεση εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης Κρίσεων που παραδόθηκε στο πλαίσιο της Μελέτης του Στρατηγικού συμβούλου του ΕΟΤ για τη μείωση των απωλειών των τελευταίων μηνών του 2009 και της τουριστικής χρονιάς 2010, μετά από επικαιροποίησή του.

    3) Αμεση οριστικοποίηση-εξειδίκευση των αξόνων του ΕΣΠΑ για τον Τουρισμό και επίσπευση της εφαρμογής όλων των προγραμμάτων με προτεραιότητα στα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων.

    Στήριξη της Απασχόλησης

    1) Επιδότηση των θέσεων εργασίας των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2009 για τα εποχικά ξενοδοχεία (κατά τα πρότυπα του μέτρου που ίσχυσε για τον Απρίλιο και Μάϊο).΄Αμεση καταβολή των οφειλομένων από τον ΟΑΕΔ για το μέτρο που ήδη ίσχυσε.

    2) Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας σε ποσοστό 50%, με προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

    3) Επιδοτούμενα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, που κατά το 2009 και 2010 έχουν μειωμένη απασχόληση.

    Στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων

    1) Αμεση εφαρμογή του εγγυημένου δανεισμού των επιχειρήσεων, με επίβλεψη των Τραπεζών, έτσι ώστε τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου να διοχετεύονται γρήγορα στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τα επίπεδα της απασχόλησης.

    2)Παράταση της αναστολής για ένα ακόμη έτος της καταβολής της εισφοράς του Ν.128/75 για το σύνολο των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων προς τις Τράπεζες.

    Αναστολή πλειστηριασμών από τράπεζες

    "Αναστέλλονται μέχρι τις 31-12-2009 οι πλειστηριασμοί από τραπεζικά ιδρύματα για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ", όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, με νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας.

    Με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ιωάννη Παπαθανασίου, αναστέλλονται μέχρι τις 31/12/2009 όλοι οι πλειστηριασμοί που επισπεύδονται από τραπεζικά ιδρύματα για οφειλές χρηματικών ποσών κάτω των 200.000 ευρώ. Η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί άμεσα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Νικόλαο Δένδια στη Βουλή.»

    [02] 'Μόνη λύση για τον τόπο είναι οι εθνικές εκλογές"

    "Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει.Το μόνο που δεν γνωρίζουμε είναι πόσο θα κρατήσει. Το συμφέρον της χώρας είναι άμεσες εκλογές γι' αυτό τις έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ έγκαιρα", τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι "δυστυχώς ο κ. Καραμανλής αρνήθηκε να κάνει ταυτόχρονα εκλογές και ευρωεκλογές και με αμοιβαία δέσμευση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν η χώρα δεν θα είχε το παραμικρό κόστος. Παίρνει τις αποφάσεις του με μόνο γνώμονα τις εσωκομματικές ισορροπίες,όχι το συμφέρον του τόπου".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι "ο πρωθυπουργός έχει εξαντλήσει την υπομονή του ελληνικού λαού, ακόμα δε κι ένας ανασχηματισμός θα έβρισκε τον ίδιο στο τιμόνι της χώρας, η οποία δεν μπορεί να περιμένει άλλο".

    "Η πολιτική μάχη που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μια μάχη μεταξύ δύο κομμάτων ή μεταξύ δύο αρχηγών. Είναι μια μάχη μεταξύ δύο αντιλήψεων για το μέλλον της πατρίδας μας. Είναι μια μάχη που πηγάζει από διαφορετικές ιστορίες,διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικές αντιλήψεις, διαφορετικές ιστορίες για την Ελλάδα και για τις δυνατότητες του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας", επεσήμανε.

    Τόνισε δε πως "είναι μια μάχη που θα ορίσει αν θα δημιουργήσουμε πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας ή θα συνεχίσουμε να γκρεμίζουμε και να τρώμε από τα έτοιμα".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση ότι "όχι μόνο δεν συνέχισε το μεγάλο έργο που άφησε το ΠΑΣΟΚ, αλλά κατέστρεψε και αυτά που είχαμε δημιουργήσει: Κύρος της Ελλάδας στο εξωτερικό, δύναμη της οικονομίας, κοινωνικό κράτος, θεσμούς, δομές και υποδομές".

    Η κυβέρνηση, είπε,"δεν σεβάστηκε τον πολίτη, τον ηλικιωμένο, τον μαθητή, τον πυροσβέστη, την αξιοκρατία, την δικαιοσύνη, τις ανεξάρτητες αρχές, το μόχθο του Έλληνα, τα ασφαλιστικά του ταμεία, τον πλούτο της χώρας, τα δάση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι "η συναίνεση δε χτίζεται πάνω σε άγραφα χαρτιά και σε πολιτικές που ζημιώνουν τον τόπο, χρειάζεται μια ηγεσία που γνωρίζει τα προβλήματα και έχει τόσο σχέδιο εξόδου από την κρίση, όσο και γνώση του που και πως πρέπει να επενδύσει".

    Τόνισε δε πως "η νίκη μας δεν θα κριθεί μόνο από τα ποσοστά, αλλά και από το πόσο θα έχουμε προετοιμάσει τους πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι της προσπάθειας που προτάσσει το ΠΑΣΟΚ".

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου σημείωσε ότι "η οικονομία θα καθορίσει την πολιτική ατζέντα" και επεσήμανε ότι "η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη σε μια αντίληψη διακυβέρνησης και στα μικροκομματικά της αδιέξοδα. Καταδικάστηκε γιατί απέτυχε ολοκληρωτικά και η οικονομική της διαχείριση. Η σημερινή κυβέρνηση δεν ασχολείται με την κρίση που περνά η χώρα, αλλά με τη δική της εσωτερική κρίση,γι' αυτό μόνη λύση για τον τόπο είναι οι εθνικές εκλογές".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι το Κίνημα θα αναδείξει το δικό του υπεύθυνο και εφαρμόσιμο σχέδιο απέναντι στην "ανερμάτιστη συρραφή πελατειακών διευθετήσεων της ΝΔ" και πρόσθεσε ότι το Κίνημα συνδύασε το προηγούμενο διάστημα αντιπολίτευση και προγραμματικές θέσεις.

    "Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε κάθε απαραίτητο μέτρο για να αποκαταστήσουμε την αυτονομία της πολιτικής και συνθήκες διαφάνειας στο δημόσιο βίο της χώρας", είπε.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά στο πλαίσιο του πολιτικού του σχεδιασμού, θέτοντας "το πολιτικό πλαίσιο για την πορεία της χώρας και το πολιτικό διακύβευμα των εκλογών, απαντώντας στην τελευταία παρουσία της απερχόμενης κυβέρνησης στην ΔΕΘ με πολιτική εξόρμηση το επόμενο Σαββατοκύριακο και παρουσιάζοντας στην ΔΕΘ το προγραμματικό πλαίσιο διακυβέρνησης της χώρας,ανάταξης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση".

    "Στην προσπάθεια αυτή, το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται ενωμένο, αποφασισμένο και με απόλυτη επίγνωση της ευθύνης του απέναντι στον λαό και στον τόπο", κατέληξε.

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς αν έχει κάποια εκτίμηση για τις προθέσεις του πρωθυπουργού είπε ότι "οι προθέσεις του κ. Καραμανλή μας είναι άγνωστες, αλλά η λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες".

    Κληθείς να τοποθετηθεί επί του "σεναρίου", σύμφωνα με το οποίο "ενδέχεται ο κ. Καραμανλής να καλέσει τον κ. Παπανδρέου για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και συμφωνία για προσφυγή στις κάλπες την άνοιξη", ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι "σε συνταγματικά ζητήματα υπάρχουν πολλές και διαφορετικές απόψεις, όμως εγώ δεν γνωρίζω κάποιον συνταγματολόγο που να υποστηρίζει ότι η διαδικασία εκλογής προέδρου μπορεί να γίνει 6 μήνες νωρίτερα απ' ότι προβλέπει το Σύνταγμα".

    "Έχουμε πει πολύ καθαρά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί από Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή", τόνισε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς τι θα απαντήσει το ΠΑΣΟΚ αν ο πρωθυπουργός καλέσει σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τώρα και προσφυγή σε εκλογές τον Μάρτιο.

    Ερωτηθείς τι θα απαντήσει το ΠΑΣΟΚ αν ο πρωθυπουργός κινηθεί έτσι και κατηγορήσει μετά το ΠΑΣΟΚ ότι αρνείται την εκλογή Προέδρου και σύρει την χώρα σε μακρά προεκλογική περίοδο, ο εκπρόσωπος είπε ότι "σενάρια για να περνάει η ώρα ευχάριστα μπορούμε να κάνουμε, αλλά η πραγματικότητα για τους Έλληνες πολίτες είναι δύσκολη. Οι πολίτες ζητούν αλλαγή πορείας, ας επιλέξει ο κ. Καραμανλής τον τρόπο που θα οδηγήσει την χώρα σε λύτρωση".

    Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ έχει αποκλείσει οριστικά το ενδεχόμενο η σημερινή Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "αν ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς την σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ ας το κάνει. Η θέση μας είναι σταθερή και βεβαίως όσοι θα συμπράξουν στην συνέχιση των σημερινών πολιτικών θα κριθούν από τον ελληνικό λαό".

    "Σίγουροι δεν είμαστε για τίποτα, ζητάμε εκλογές, ακούγεται πολύ για εκλογές, των φρονίμων τα παιδιάβ¦, ετοιμάζουμε τα ψηφοδέλτιά μας", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ προβληματίζεται από ενδεχόμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό του αν ο κ.Παπανδρέου στελεχώσει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και με άλλα πρόσωπα εκτός Κινήματος, είπε ότι "αυτή η θέση δεν αφορά τόσο την κυβέρνηση, όσο τον κρατικό μηχανισμό και το μοναδικό κριτήριο είναι εκείνο της αξιοκρατίας", ενώ είπε ότι δεν θα άλλαζε κάτι αν έκανε κάτι αντίστοιχο ο κ. Καραμανλής γιατί "θα ήταν πρωθυπουργός ο ίδιος".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς γιατί το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση του κ.Καραμανλή εκτός εκείνης των εκλογών, είπε ότι έχει παρέλθει ο χρόνος για τέτοιες συζητήσεις, επέκρινε την κυβέρνηση ότι απέρριψε όλες τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε επίκληση συναίνεσης συνιστά απόπειρα γαντζώματος στην εξουσία.

    Ερωτηθείς αν ο κ. Γ. Σουφλιάς θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο - πρόταση ενός μεταβατικού πρωθυπουργού ή του προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπο Προέδρου της Δημοκρατίας είναι Κάρολος Παπούλιας με νωπή λαϊκή εντολή".

    "Δεν συζητώ ποτέ ονόματα, πόσο μάλλον υπουργών της σημερινής κυβέρνησης για τα σενάρια αυτά", απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο άλλο σκέλος του ερωτήματος.

    Ερωτηθείς αν γίνει πρόταση στο ΠΑΣΟΚ να πάμε σε εκλογές με τον νόμο Παυλόπουλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε "τέρμα τα παιχνίδια, να τελειώνουμε με τα υποτιθέμενα σενάρια με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μπροστά στο αναπόφευκτο, το οποίο δεν είναι να χάσει τις εκλογές, αυτό αφορά την κυβέρνηση. Τους πολίτες τους αφορά να κινηθεί η χώρα. Άρα, θα πάμε με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και όσο το συντομότερο τόσο το καλύτερο".

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Ημερίδα με θέμα: "Οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της στη Βόρεια Ελλάδα και ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την υπέρβασή της" (09:30:00, Θεσσαλονίκη/Mediterranean Palace)

  • Επίσκεψη Ν. Κακλαμάνη και Δ. Αβραμόπουλου στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας, όπου θα γίνει ενημέρωση του προσωπικού των παιδικών σταθμών για τη νέα γρίπη (10:30:00, Αθήνα/Εθνικό Κέντρο Επιχ. υπ. Υγείας)

  • Επίσκεψη Τσίπρα στα γραφεια του ΟΑΕΔ (11:00:00, Άλιμος/ΟΑΕΔ)

  • Συνάντηση Καραμανλή - Γ. Προβόπουλου (11:00:00, Μέγαρο Μαξίμου)

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με θέμα την πορεία της αγοράς (11:00:00, Αθήνα/Αμφιθέατρο ΥΠΑΝ)

  • Συνάντηση ΥφυΠΕΞ Γιάννη Βαληνάκη με την νέα βοηθό ΥΦΕΞ των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία, πρέσβυ Τίνα Καϊντάνωφ (11:15:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ)

  • Συνεδρίαση υπό τον Γ. Παπανδρέου του Συντονιστικού Κοινοβουλευτικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ (11:30:00, Αθήνα/Βουλή )

  • Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος των 44ων Δημητρίων (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Μακεδονία Παλάς)

  • Κινητοποίηση Συλλόγου Φοιτητών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού, για το θέμα του 424 ΓΣΝ (12:00:00, Θεσσαλονίκη/ΠΑ.ΜΑΚ.)

  • Συνάντηση ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη με την νέα βοηθό ΥΦΕΞ των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία, πρέσβυ Τίνα Καϊντάνωφ (12:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ)

  • Τελετή παράδοσης από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά του νέου σταθμού του ΜΕΤΡΟ στο Νομισματοκοπείο (12:00:00, Αθήνα/Σταθμός Νομισματοκοπείου)

  • Συνέντευξη Τύπου με θέμα "Η επόμενη μέρα των δασικών πυρκαγιών στην Αττική και τις άλλες περιοχές" οργανώνουν ο ΔΣΑ, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (12:30:00, Αθήνα/ΔΣΑ-Ακαδημίας 60)

  • Συνέντευξη Τύπου Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ, με θέμα: «Οι Δημόσιες Υποδομές της Θεσσαλονίκης, τα μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρισμα της κυβέρνησης και η προοπτική» (12:30:00, Θεσσαλονίκη/Βασ. Ηρακλείου)

  • Συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά με τα προεδρεία των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ (13:00:00, Αθήνα/Σταδίου 29)

  • Συνέντευξη Τύπου για την 74η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (13:30:00, Θεσσαλονίκη/Helexpo Corona)

  • Κινητοποίηση του δήμου Νάουσας και κατοίκων στην περιοχή του κόμβου Μονοσπίτων. Ζητούν την ολοκλήρωση δρόμου στο τμήμα "Νάουσα - Πατρίδα" (19:00:00, Νάουσα/Νάουσα)

  • Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Κεντρικής Μακεδονίας, στα γραφεία της (19:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Τον Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά θα δεχθεί, στη Μονή Λαζαριστών στη Σταυρούπολη, ο Νομάρχης και Πρόεδρος του ΔΣ της Μονής Λαζαριστών Παναγιώτης Ψωμιάδης, προκειμένου να συζητήσουν θέματα της Νομαρχίας και της Μονής (20:00:00, Θεσσαλονίκη/Μονή Λαζαριστών)

  • Θα φωταγωγηθεί για πρώτη φορά συνολικά το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, παρουσία του Δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου, μελών της Διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (21:00:00, Θεσσαλονίκη/Νέο Δημαρχείο)

  • Ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Κοντός επισκέπτεται το Ενεργειακό Κέντρο της Πτολεμαϊδας

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Ελλάδας

  • Μπάσκετ-ΕΟΚ-Κλήρωση Εθνικών Πρωταθλημάτων και Κυπέλλου ανδρών/γυναικών - 12:00:00, Divani Caravel

    [04] Έκρηξη έξω από το χρηματιστήριο

    Ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε στις 05.35 έξω από το νέο κτίριο του Χρηματιστηρίου , στη λεωφόρο Αθηνών.

    Νωρίτερα , στις 05.05 άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προειδοποίησε ότι έξω από το Χρηματιστήριο είχε τοποθετηθεί ένα βαν με εκρηκτικά, το οποίο επρόκειτο να εκραγεί σε 40 λεπτά.

    Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία και η έκρηξη σημειώθηκε , όπως είχε προειδοποιήσει ο άγνωστος προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο κτίριο του Χρηματιστηρίου και σε γύρω κτίρια, ενώ ξέσπασε πυρκαγιά σε σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα, τα οποία σβήστηκαν λίγο αργότερα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Επίσης τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι μια γυναίκα από θραύσμα τζαμιού η οποία περπατούσε σε μεγάλη απόσταση από το σημείο της έκρηξης.

    Το παγιδευμένο βαν, όπως προέκυψε είχε κλαπεί προχθές από την περιοχή Ζωγράφου και ήταν τοποθετημένο στη συμβολή της λεωφόρου Αθηνών με την οδό Χρηματιστηρίου.

    Στο σημείο βρίσκονται αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής και κλιμάκιο της εγκληματολογικής υπηρεσίας που διεξάγουν έρευνες.

    Έκρηξη στη Θεσσαλονίκη

    Την ίδια περίπου ώρα σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Και για την έκρηξη αυτή υπήρξαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER και στην Άμεση Δράση στην Αθήνα.

    Συγκεκριμένα, άγνωστος που τηλεφώνησε είπε ότι επρόκειτο να σημειωθεί έκρηξη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη σε 10 λεπτά.

    Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε ΚΑΦΑΟ πίσω από το υπουργείο και ήταν μικρής ισχύος γι αυτό και δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

    Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 05.40 έξω από το νέο Χρηματιστήριο στη λεωφόρο Αθηνών.

    Στις 05.05 άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" και είπε ότι έξω από το Χρηματιστήριο είχε τοποθετηθεί ένα βαν με εκρηκτικά, το οποίο επρόκειτο να εκραγεί σε 40 λεπτά.

    Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία και η έκρηξη έγινε προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο κτίριο του Χρηματιστηρίου και σε γύρω κτίρια, ενώ ξέσπασε πυρκαγιά σε σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα, τα οποία σβήστηκαν λίγο αργότερα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Στο σημείο βρίσκονται αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής και κλιμάκιο της εγκληματολογικής υπηρεσίας που διεξάγουν έρευνες. Έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Αθηνών.

    [05] "Ένταση των αγώνων"

    Τις επιφυλάξεις του ΚΚΕ κατά πόσον θα λειτουργήσουν τα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ως έκτακτα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας γρίπης, εξέφρασε η Γενική Γραμματέας του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου.

    Σημείωσε ότι αυτά «πρέπει να λειτουργήσουν από τώρα και όχι όταν υπάρξει μεγάλη έξαρση, γιατί η έξαρση μπορεί να έρθει μέσα σε δύο μέρες, σε τέσσερις μέρες, σε μια βδομάδα και ούτε μπορούμε να παρακολουθούμε τις μετεωρολογικές συνθήκες».

    «Επομένως -πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα- έχουμε αρκετές επιφυλάξεις κατά πόσον υπάρχει αυτή η ετοιμότητα και χώρια από τις επιφυλάξεις αν τα μέτρα αυτά είναι ολοκληρωμένα».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, πάει και τελείωσε».

    Η Γ.Γ. του ΚΚΕ επέκρινε την κυβέρνηση και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο χαρακτήρισε «σαθρό και ανεπαρκέστατο», ενώ εξέφρασε γι άλλη φορά τις διαφωνίες της επί της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της Υγείας.

    Κάλεσε την κυβέρνηση να εντάξει στην πράξη και «όχι με επαμφοτερίζουσες θέσεις περί εθελοντισμού και περί ατομικής προσφοράς», στο σύστημα εκτάκτων αναγκών, πέρα από τον δημόσιο τομέα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας και τους ελευθεροεπαγγελματίες.

    Υποστήριξε δε, πως «υπάρχουν κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στον τομέα της καθαριότητας των νοσοκομείων και των σχολείων.

    «Το λέω αυτό, διότι η καθαριότητα θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ στην πρόληψη της πανδημίας», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

    Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

    Σχετικά με την προετοιμασία του ΚΚΕ στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι το κόμμα της δεν είναι σε ετοιμότητα, αλλά σε δράση πολιτική, εκλογική, για την ανάπτυξη και την ένταση των αγώνων.

    «Για εμάς δεν πρέπει να υπάρχει κανένας αιφνιδιασμός, είτε οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβρη, είτε γίνουν τον Δεκέμβρη, είτε το Μάρτη, είτε δεν γίνουν τον Μάρτη. Ποιά είναι η διαφορά μας από τα άλλα κόμματα; Καταλαβαίνετε ότι κάθε κόμμα ετοιμάζεται για τις εκλογές. Για εμάς οι εκλογές μπορεί να οδηγήσουν σε ένα βήμα πίσω, γιατί η στασιμότητα είναι ένα βήμα πίσω, μπορεί να οδηγήσουν και σε ένα βήμα μπροστά. Η εκλογική μάχη μπορεί να γίνει όπλο ενός μεγάλου μέρους των εργαζομένων. Από καλύτερες θέσεις όχι μόνο να αντιμετωπίσουν τις χειρότερες μέρες, που έρχονται, αλλά να παλέψουν με προοπτική για τη διέξοδο, που μπορεί και πρέπει να επιβάλει ο λαός», είπε η κ. Παπαρήγα.

    «Δεν κρίνουν αποσπασματικά τη μια ή την άλλη πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής, τα σκάνδαλα, το Βατοπαίδι, τον Μανώλη, τον Γιώργη, τον Πέτρο και τις πυρκαγιές. Κρίνουν το εξής πράγμα: Ή θα συμβιβαστείς και θα υποταχθείς στην πολιτική των μονοπωλιακών κερδών, είτε ασκείται από την ΝΔ, ή το ΠΑΣΟΚ, είτε λέγεται γαλάζια ή πράσινη ανάπτυξη, είτε θα προσχωρείς στον αγώνα εκείνο, όπου βρίσκεσαι σε διαρκή αντιπαράθεση με τα μονοπώλια, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κόμματά τους, διεκδικείς να αποσπάσεις κατακτήσεις, δηλαδή να τους ζημιώσεις, διεκδικείς ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που συμφέρει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και είναι μια ανάπτυξη από την οποία θα χάσουν μόνο τα μονοπώλια», κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 September 2009 - 4:30:24 UTC