Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ο τόπος χρειάζεται νέα πορεία"
  • [02] Παραιτήθηκε ο Γ. Μανώλης

  • [01] "Ο τόπος χρειάζεται νέα πορεία"

    Με την ομιλία του κ.Γ.Παπανδρέου, στο Θησείο στις 3 Σεπτέμβρη, για τα 35 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα ξεκινά πολιτική εξόρμηση σε ολόκληρη τη χώρα.

    Αμέσως μετά, από την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, και για τις επόμενες εβδομάδες, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική εξόρμηση (ομιλίες και άλλες δράσεις), με τη συμμετοχή κεντρικών στελεχών του Κινήματος.

    Αύριο το μεσημέρι, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    Στο μεταξύ, ο γραμματέας του Κινήματος, Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε ότι «η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη ακυβερνησία και κάθε μέρα, που περνάει, είναι μια χαμένη μέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες».

    Ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι «ο τόπος χρειάζεται άμεσα μια νέα πορεία, που προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης και βεβαίως, αλλαγή πρωθυπουργού».

    Για σενάρια εκλογών και ανασχηματισμού

    «Περάσαμε ένα Σαββατοκύριακο σε ρυθμό (σσ. προκήρυξης) εκλογών. Σήμερα η πλάστιγγα γέρνει προς τον ανασχηματισμό, για τον οποίο έχουμε ξαναπεί τι θα είναι. Περνάμε μέρα με τη μέρα σενάρια εκλογών, ή ανασχηματισμού. Όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική καλά περνάμε. Οι πολίτες, όμως, δεν βλέπουν να λύνεται κανένα πρόβλημά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «η χώρα είναι σε κατάσταση ακυβερνησίας, οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού έχουν τελειώσει, ότι από αυτή την κυβέρνηση -την ίδια, ή ελαφρά, ανακατεμένη- και από τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό δεν έχουν να περιμένουν λύση στα μεγάλα προβλήματα και για το καλό της χώρας πρέπει να υπάρξει λύτρωση το συντομότερο δυνατό».

    Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «δεν κατέληξα πως θα γίνει ανασχηματισμός».

    Σχολιάζοντας την παρατήρηση πως «δεν φαίνεται το ΠΑΣΟΚ να δημιουργεί ρεύμα νίκης», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «πριν ένα χρόνο μάς έλεγαν είστε ακόμα πίσω, μετά μάς έλεγαν πώς γίνεται να είστε στα ίδια, περάσαμε μπροστά στις δημοσκοπήσεις, νικήσαμε στις ευρωεκλογές και μάς λένε μόνο με 4 μονάδες διαφορά, σε κάθε περίπτωση τα δημοσκοπικά νούμερα μας αφήνουν παγερά αδιάφορους, ο στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη χώρα».

    «Συνεχίζουμε τη δουλειά μας, έτσι δημιουργείται η δυναμική», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών σε σχέση με το ενδεχόμενο, ή όχι, αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «έχει ενδιαφέρον πως το ενδεχόμενο εκλογών συνδέεται με το εύρος της ήττας της ΝΔ» και πρόσθεσε ότι «εμείς μιλάμε για αλλαγή πορείας της χώρας και η ΝΔ για το πώς θα στερήσει την αυτοδυναμία από το ΠΑΣΟΚ».

    «Η αυτοδυναμία είναι κάτι παραπάνω από εφικτή», είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν προεξοφλεί τίποτα, «αλίμονο αν δεν το λέγαμε (σσ. για την αυτοδυναμία) με βάση την εικόνα της κοινωνίας, πάντα προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες».

    Κληθείς να σχολιάσει τα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι αυτό συμβαίνει πάντα «όταν βρισκόμαστε σε μη εκλογική περίοδο», προσθέτοντας: «Mας προβληματίζει η απαξίωση του πολιτικού συστήματος από μερίδα πολιτών, η ισοπέδωση, που επιχειρείται και από ορισμένα ΜΜΕ. Αυτό θέλουμε να καταπολεμήσουμε με προτάσεις».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως ακόμα και αυτοδύναμο το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει την συζήτηση με τις προοδευτικές δυνάμεις, και πρόσθεσε πως «αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, υπάρχουν προβλέψεις στο Σύνταγμα και θα τις ακολουθήσουμε».Σημείωσε δε, ότι δεν προεξοφλεί την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ.

    Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

    «Μας αδικείτε», απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ επιχαίρει με τα τεκταινόμενα στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «είναι ένας χώρος, που περνά δύσκολη περίοδο, υπάρχουν φωνές πρόθυμες για μια συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ και φωνές λιγότερο πρόθυμες για κάτι τέτοιο. Θα θέλαμε να συζητήσουμε με περισσότερο κόσμο».

    Σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ αφορά περισσότερο ο ΣΥΝ, ή ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «δεν θα κάνουμε καμία κίνηση που να εκλαμβάνεται ως παρεμβολή στα εσωτερικά άλλου σχηματισμού».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν γνωρίζει, άρα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν υπήρξε επικοινωνία Γιώργου Παπανδρέου - Αλέξη Τσίπρα.

    Για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

    «Η θέση μας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι απολύτως η ίδια, θέλουμε τον Κάρολο Παπούλια πρόεδρο, θέλουμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί από Βουλή, που έχει λάβει νωπή λαϊκή εντολή, αυτή θα είναι η απάντησή μας στον κ. Καραμανλή, αν μας καλέσει», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Για το έλλειμμα

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στη διετή παράταση, που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση του ελλείμματος, είπε ότι «είχαμε επισημάνει πως ο στόχος μείωσης του ελλείμματος το 2010 ήταν ανέφικτος, εκτός αν λαμβάνονταν και άλλα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα (και επιπλέον) είχαμε πει ότι η διαπραγμάτευση ήταν αυτονόητη».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι φαίνεται πως η Ελλάδα θα «συμπαρασυρθεί» με τις άλλες χώρες, που διαπραγματεύονται παράταση, τονίζοντας, όμως, πως «η Ελλάδα δεν πρέπει να ζητά απλώς παράταση, αλλά να παρουσιάσει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας, νέων επενδυτικών ευκαιριών και κίνησης στην κατεύθυνση της "Πράσινης Ανάπτυξης"».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, που δεν απέκλεισε στα τέλη 2009 το έλλειμμα να αποτυπώνεται σε διψήφια νούμερα, είπε ότι «αν επιτρεπόταν σε αυτή την κυβέρνηση να συνεχίσει, όποια παράταση και να έπαιρνε, πάλι τα ελλείμματα θα αυξάνονταν».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα επαναδιαπραγματευθεί τις υποχρεώσεις της χώρας με βάση σχέδιο και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας.

    Για τη συζήτηση περί προϋπολογισμού

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς αν το Κίνημα θα συμμετάσχει στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, αφού ήδη έχει καταγγείλει ότι «είναι στον αέρα», είπε ότι «όταν η υλοποίηση του προϋπολογισμού ξεφεύγει, είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να φέρει νέο. Θα συμμετάσχουμε με τις θέσεις μας στη συζήτηση αν ανοίξει η Βουλή τον Οκτώβριο, αλλά σε κάθε περίπτωση η ΝΔ έχει πενταετή ιστορία πλαστών προϋπολογισμών».

    [02] Παραιτήθηκε ο Γ. Μανώλης

    Την παραίτησή του από το αξίωμα του βουλευτή Αργολίδας της ΝΔ υπέβαλε σήμερα ο Γιάννης Μανώλης, με επιστολή του που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου - όπως δήλωσε - να διευκολύνει τον Πρωθυπουργό «να μην υποκύψει σε όσους του προτείνουν εκλογές αυτοκτονίας».

    «Κατέθεσα σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα, για να διευκολύνω τον Πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ, νβ ανταποκριθεί στις ιστορικές ευθύνες που έχει απέναντι στην παράταξη, τα στελέχη της ΝΔ και τα εκατομμύρια των πολιτών που τον τίμησαν, αναδεικνύοντάς τον αρχηγό και δυο φορές Πρωθυπουργό. Έχει υποχρέωση, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, νβ αναλάβει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται, ώστε να μην οδηγηθεί η παράταξή μας σε εκλογική αυτοκτονία, που θα την φέρει σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, με ορατό ακόμα και το ενδεχόμενο της διάσπασης», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, ο Γιάννης Μανώλης.

    Κατά το βουλευτή της ΝΔ,τις εκλογές προτείνουν ορισμένοι που "ανυπομονούν να ηγηθούν του κόμματος, έστω και αν αυτό προϋποθέτει βαριά ήττα και δραματική συρρίκνωση και κάποιοι άλλοι επειδή επιθυμούν για τον εαυτό τους σημαντικό θεσμικό διακομματικό ρόλο. Τούτες τις δύσκολες για την παράταξη στιγμές, όσοι την πλήγωσαν με την εμπλοκή τους σε υποθέσεις σκανδάλων, όσοι με τις γκάφες τους, τη συμπεριφορά τους και τις παραλείψεις τους έβαλαν την ΝΔ στο κάδρο του σκανδάλου Siemens και όσοι αμφισβητούν το δικαίωμα του Πρωθυπουργού να επιλέγει τους υπουργούς του δηλώνοντας αμετακίνητοι και απαιτώντας το βόλεμα των δικών τους, ενώ θέτουν βέτο ακόμα και σε αλλαγές περιφερειαρχών, οφείλουν να καταλάβουν ότι οι οπαδοί της ΝΔ διαθέτουν και κρίση και μνήμη»,συνεχίζει ο βουλευτής.

    Και καταλήγει:

    «Το σύνθημα που μαζί με τα εκατομμύρια των φίλων της ΝΔ βροντοφωνάζαμε για χρόνια στις πλατείες «ήρθε η ώρα του Καραμανλή» γίνεται σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να αφήσει την ευκαιρία αυτή να χαθεί. Οφείλει να προχωρήσει σβ αυτό που δεν έκανε δύο χρόνια τώρα, να οδηγήσει την παράταξη στην αυτοκάθαρση που χρειάζεται, βάζοντας το μαχαίρι στο κόκαλο και να ξαναδώσει ελπίδα και όραμα στους πληγωμένους και απογοητευμένους Νεοδημοκράτες. Κανένας δεν θα τον κατηγορήσει εάν δεν κερδίσει μια συνεχόμενη τρίτη εκλογή. Θα τον κρίνει όμως, αυστηρά η ιστορία, εάν δεν το προσπαθήσει και εάν ανοίξει ο ίδιος τον δρόμο προς μια μεγάλη ήττα, μια δραματική συρρίκνωση και επομένως, μια βαθιά κρίση και ενδεχόμενη διάσπαση»,καταλήγει στη δήλωσή του ο Γιάννης Μανώλης.

    Υπενθυμίζεται ότι πρώτος επιλαχών βουλευτής της ΝΔ στην Αργολίδα είναι ο κ. Δημήτρης Κρανιάς.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 August 2009 - 16:30:23 UTC