Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσκοπήσεις στον κυριακάτικο Τύπο
  • [02] Σε διαβούλευση το Ειδικό Χωροταξικό
  • [03] Βίαια επεισόδια στο Ιράκ με 17 νεκρούς
  • [04] Βουλευτικές εκλογές στην Ιαπωνία
  • [05] Μια μικρή Ελλάδα στην "καρδιά" του Μοντεβιδέο
  • [06] Επιστρέφει ο δακτύλιος
  • [07] Νέα μαζική δολοφονία
  • [08] Αναμετρήσεις

  • [01] Δημοσκοπήσεις στον κυριακάτικο Τύπο

    Δύο νέες δημοσκοπήσεις δημοσιεύονται σήμερα στο "Εθνος" και στο "Πρώτο Θέμα".

    Στην έρευνα της Marc για το Έθνος της Κυριακής, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 33,7% έναντι 27,5% της ΝΔ. Το ΚΚΕ συγκεντρώσει 7,8%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 5,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,2%

    Στη δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται 31,7% και η ΝΔ ακολουθεί με 25,7%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,3%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 5,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 3,5%.

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγράφουν ποσοστά κάτω του 3% και δεν εξασφαλίζουν έδρα στη Βουλή.

    Στο ερώτημα για τον "καταλληλότερο πρωθυπουργό", σύμφωνα με την ALCO, ο Γ. Παπανδρέου συγκεντρώνει ποσοστό 33,7%, έναντι του Κ. Καραμανλή με 31,1%.

    [02] Σε διαβούλευση το Ειδικό Χωροταξικό

    Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά, έδωσε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, δηλώνοντας ότι πρόκειται γι άλλη μία «πολύ σημαντική διαρθρωτική παρέμβαση, που εντάσσεται στη μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού».

    «Με το συγκεκριμένο Ειδικό Πλαίσιο, βάζουμε επιτέλους μια τάξη στο τι μπορεί να κάνει ο καθένας και πού, στα νησιά και τον παράκτιο χώρο μας. Περιορίζουμε τη δόμηση, αναδεικνύουμε τη φυσική ομορφιά, στηρίζουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

    Σύμφωνα με τον υπουργό στόχος του Ειδικού Χωροταξικού είναι:

  • Να προστατευτούν και να αναδειθτούν ο παράκτιος και νησιωτικός χώρος, με τη σπάνια ομορφιά και τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.

  • Να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές, με συντονισμένο τρόπο και με προοπτική χρόνου.

  • Να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής όσων ζουν σε αυτές τις περιοχές, να περιοριστούν οι ανισότητες και να συγκρατηθεί ο πληθυσμός, ιδίως στα νησιά.

  • Να συμβάλει η πολιτεία και με αυτόν τον τρόπο στην περιφερειακή, οικονομική και κοινωνική συνοχή στον τόπο.

    Περιεχόμενο του Ειδικού Πλαισίου για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά

    Το Ειδικό Πλαίσιο για τον Παράκτιο Χώρο και τα Νησιά αποτελείται από 4 κεφάλαια και 18 άρθρα. Τα σημαντικότερα σημεία του, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:

    Ορίζονται οι Ζώνες Διαχείρισης του Παράκτιου Χώρου και των Νησιών. Προβλέπεται η διαφοροποίηση σε τρεις ζώνες που καθεμιά τους διαθέτει χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα και που προσδιορίζονται καταρχήν ανάλογα με την απόστασή τους από την ακτογραμμή. Οι ζώνες αυτές είναι οι εξής:

    Κρίσιμη Ζώνη: Πρόκειται για το πλέον ευαίσθητο περιβαλλοντικά κομμάτι του παράκτιου χώρου, το μέτωπο στο μεταίχμιο μεταξύ ξηράς και θάλασσας, που παράλληλα δέχεται σημαντικές πιέσεις από ανθρώπινες δραστηριότητες. Το θαλάσσιο τμήμα εκτείνεται από την ακτογραμμή μέχρι την ισοβαθή των 10 μέτρων, οπωσδήποτε όμως με πλάτος μεγαλύτερο των 100 μέτρων από την ακτογραμμή. Το χερσαίο ξεκινά από την ακτογραμμή και εκτείνεται προς την ξηρά σε ζώνη πλάτους 100 μέτρων από την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού (ή το χειμέριο κύμα, όπου αυτή δεν είναι καθορισμένη).

    Δυναμική Ζώνη: Το θαλάσσιο τμήμα ξεκινά από το όριο της Κρίσιμης Ζώνης και εκτείνεται μέχρι την ισοβαθή των 50 μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, το ακραίο προς την θάλασσα όριό της δεν μπορεί να απέχει λιγότερο των 200 μέτρων από την ακτογραμμή. Το χερσαίο τμήμα ξεκινά από το ακραίο προς την ξηρά όριο της Κρίσιμης Ζώνης και εκτείνεται κατ΄ ελάχιστον σε ζώνη πλάτους 200 μέτρων από την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού (ή το χειμέριο κύμα, όπου αυτή δεν είναι καθορισμένη).

    Υπόλοιπη Παράκτια Ζώνη: Το θαλάσσιο τμήμα της εκτείνεται από το εξώτερο προς τη θάλασσα όριο της Δυναμικής Ζώνης μέχρι το όριο των χωρικών υδάτων. Το χερσαίο τμήμα της εκτείνεται μέχρι και τα ακραία προς την ενδοχώρα διοικητικά όρια των αντίστοιχων παράκτιων ΟΤΑ ή μέχρι υψόμετρο 600 μ. αν η εν λόγω ισοϋψής βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων των οικείων Ο.Τ.Α. Το εύρος αυτής της ζώνης θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προσδιορισμού κατά περίπτωση, με βάση τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία.

    Στο σχέδιο παρουσιάζονται οι Κατευθύνσεις Χωροταξικής Οργάνωσης ανά ζώνη διαχείρισης, γίνεται δηλαδή αναλυτική αναφορά στο ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται σε κάθε ζώνη και ποιες όχι, στα πλαίσια της προσέγγισης της βιώσιμης ανάπτυξης και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

    Ειδικότερα για την Κρίσιμη Ζώνη, πού αποτελεί το πιο ευαίσθητο τμήμα του παράκτιου χώρου, προβλέπονται τα εξής:

    Στο θαλάσσιο τμήμα (ΚΘ) επιτρέπονται μόνο συγκεκριμένες δραστηριότητες, η κολύμβηση, η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, οι ερευνητικές εργασίες κ.λπ. Επιτρέπονται επίσης συγκεκριμένα έργα, όπως λιμενικές εγκαταστάσεις και ήπια τεχνικά έργα προστασίας των ακτών. Απαγορεύεται ή περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο η κίνηση ή αγκυροβόληση θαλάσσιων σκαφών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα.

    Το χερσαίο τμήμα (ΚΧ) διακρίνεται στο ΚΧ1 (από την ακτογραμμή έως τα 50 μέτρα) και το ΚΧ2 (από τα 50 ως τα 100 μέτρα). Στο 1ο τμήμα, δεν επιτρέπεται καμία νέα κατασκευή (πλην ελάχιστων αναγκαίων ήπιων εξαιρέσεων κοινωφελούς χαρακτήρα) και επίσης απαγορεύεται ή περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο η κίνηση και στάθμευση οχημάτων.

    Στο 2ο τμήμα (ΚΧ2) επιτρέπεται κάποια δόμηση, αλλά μόνον υπό συγκεκριμένους αυστηρούς όρους (χρήσεων, αποστάσεων, αρτιοτήτων, μεγεθών), λαμβάνοντας - βεβαίως - υπόψη και τα προβλεπόμενα από τα Ειδικά Πλαίσια που έχουν ήδη προηγηθεί, και διασφαλίζοντας το δικαίωμα πρόσβασης για αναψυχή των πολιτών. Συγκεκριμένα, για τη δόμηση κτηρίων που προορίζονται για χρήση κατοικίας ή αναψυχής, ακολουθούνται οι ισχύουσες διατάξεις. Η ελάχιστη απόσταση (Ε) τοποθέτησης των κτισμάτων από την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού (ή το χειμέριο κύμα, όπου αυτή δεν είναι καθορισμένη), με την επιφύλαξη όσων ειδικότερα προβλέπονται από το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, ορίζεται σε συνάρτηση με το υψόμετρο του γηπέδου (Υ) από τη στάθμη της θάλασσας, ως εξής:

    - Για Υ ίσο ή μεγαλύτερο των 10 μέτρων, Ε = 50 μέτρα.

    - Για Υ Ελάχιστο υψόμετρο εδάφους στο σημείο τοποθέτησης των κτηρίων ορίζονται τα 2 μέτρα.

    Σε περίπτωση κρημνού, το κτίσμα κατασκευάζεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το χείλος του κρημνού. Ελάχιστη απόσταση τοποθέτησης των κτισμάτων από τυχόν παρακείμενες όχθες ποταμών ή λιμνών ορίζονται τα 50 μ. από την παρόχθια ζώνη.

    Σημειώνεται ότι, στο τμήμα ΚΧ2 επιτρέπεται η κατασκευή δικτύων μεταφοράς ενέργειας (όπως το Ελληνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που προβλέπει την σύνδεση του συνόλου των κατοικημένων νησιών της χώρας με το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας, δηλαδή με το διασυνδεδεμένο δίκτυο της ΔΕΗ, τα οποία θα διατηρούν σε εφεδρεία και τις αυτόνομες μονάδες παραγωγής ενέργειάς τους, δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου), υπόγεια εφόσον είναι δυνατόν, βάσει σχεδιασμού, καθώς και των απαιτούμενων για την ορθή λειτουργία τους εγκαταστάσεων υπό την προϋπόθεση υλοποίησης τους με αυστηρούς όρους για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Τυχόν παλαιότερες αυστηρότερες ρυθμίσεις ως προς τις χρήσεις γης, τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης, κατισχύουν των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

    Αντίστοιχες είναι οι προβλέψεις και για τη Δυναμική Ζώνη. Στο χερσαίο τμήμα της:

    - Σε περιοχές επέκτασης των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων τα κτήρια των προβλεπομένων χρήσεων (οι οποίες οφείλουν να συνάδουν με τον χαρακτήρα της περιοχής) δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 60% της κάλυψης των οικοπέδων και τους τρεις ορόφους.

    - Σε περιοχές εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και ορίων οικισμών, μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ), απαγορεύεται η δημιουργία ορισμένων χρήσεων (όπως νέων εγκαταστάσεων βιομηχανίας / βιοτεχνίας). Σε ό,τι αφορά στη δόμηση κύριων τουριστικών καταλυμάτων ακολουθούνται οι όροι και περιορισμοί που τίθενται από το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.

    - Για τις λοιπές επιτρεπόμενες χρήσεις και μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ), ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,5, ενώ για τους λοιπούς όρους και περιορισμούς, ακολουθούνται ανά χρήση οι ισχύουσες διατάξεις.

    Για το χερσαίο τμήμα της Υπόλοιπης Παράκτιας Ζώνης δεν τίθενται επιπλέον περιορισμοί σε σχέση με τα όσα ισχύουν ως σήμερα. Κατά τον σχεδιασμό του χώρου θα πρέπει να γίνεται σφαιρική εκτίμηση και αντιμετώπιση των σωρευτικών επιπτώσεων των επιμέρους τομεακών πολιτικών, καθώς και έλεγχος των παραγόντων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα το παράκτιο οικοσύστημα. Επιπλέον, ενθαρρύνεται -όπου αυτό είναι δυνατόν- η δημιουργία περισσοτέρων ελευθέρων και πρασίνων χώρων, η χρήση των αρχών της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής καθώς και η χρήση ανανεώσιμων κι εναλλακτικών πηγών ενέργειας, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ως συμπληρωματικών μέσων υλοποίησης των στόχων του παρόντος Πλαισίου.

    Ειδικότερα, για τη χωροθέτηση αιολικών μονάδων στο νησιωτικό και θαλάσσιο χώρο καθώς και στις ακατοίκητες νησίδες ισχύουν όσα περιλαμβάνονται στα σχετικά άρθρα (8 και 10) του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ.

    Παράλληλα, ορίζονται οι κανόνες ένταξης των αιολικών εγκαταστάσεων στο τοπίο, που ορίζονται στο Παράρτημα IV του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ.

    Επίσης, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο του Τουρισμού, στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές του παράκτιου χώρου (συμπεριλαμβανομένων και των μητροπολιτικών περιοχών) και στα νησιά, διακρίνεται ζώνη υψηλής ανταγωνιστικότητας διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων, η οποία εκτείνεται σε απόσταση 350 μ. από τον αιγιαλό.

    Στη ζώνη αυτή, που παρατηρείται υψηλός ανταγωνισμός χρήσεων γης και δραστηριοτήτων όλων των ειδών, με άμεση ή έμμεση επίπτωση στον τουρισμό, δίδονται μεταξύ άλλων, κατευθύνσεις για τον περιορισμό της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων - χρήσεων μη συμβατών με την τουριστική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στις περιοχές, που χαρακτηρίζονται ως ανεπτυγμένες τουριστικά. Ιδίως βιομηχανικές / βιοτεχνικές εγκαταστάσεις - με εξαίρεση αυτές που έχουν ανάγκη θαλασσίου μετώπου - εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου, εμπορικές εκθέσεις, κτήρια και γήπεδα αποθήκευσης, γραφεία, κτήρια περίθαλψης, πρατήρια καυσίμων.

    Στις υπόλοιπες περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος η χωροθέτηση άλλων χρήσεων επιτρέπεται σε τμήματα τους, που δεν παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, είτε μεμονωμένα, είτε σε οργανωμένους υποδοχείς.

    Επίσης, δίνονται ειδικές κατευθύνσεις για τα νησιά και τις παράκτιες οικιστικές περιοχές. Ειδικότερα, για τα νησιά:

    - Για την άρση της γεωγραφικής τους απομόνωσης, επιδιώκεται η βελτίωση της μεταφορικής τους σύνδεσης και η διεύρυνση της προσβασιμότητάς τους. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην επέκταση και τη βελτίωση της λειτουργικότητας των υφισταμένων υποδομών, η ανάπτυξη των οποίων πρέπει να είναι ανάλογη με το μέγεθος και τη φέρουσα ικανότητα του κάθε νησιού.

    - Για τη διατήρηση και ενίσχυση της παραγωγικής πολυμορφίας και τη συγκράτηση-αύξηση του μόνιμου πληθυσμού τους, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους, επιδιώκεται η διαφοροποίηση της οικονομικής τους βάσης και των προτύπων ανάπτυξής τους. Πρέπει να προωθηθούν εναλλακτικές μορφές νησιωτικής ανάπτυξης, που θα στηρίζονται στην καινοτομία και στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, στην προβολή της νησιωτικής παράδοσης και των τοπικών προϊόντων, καθώς και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων, που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

    - Για τη διατήρηση και ενίσχυση της ελκυστικότητας των νησιών και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής σε αυτά, επιδιώκεται η διαφύλαξη της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, η αειφορική χρήση των φυσικών πόρων και ιδίως των υδάτων και η προστασία, διατήρηση και ανάδειξη της νησιωτικής φυσικής και πολιτιστικής/ αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του κάθε νησιού, απομακρύνοντας κατασκευές και έργα ξένα προς τη φυσιογνωμία τους.

    Σε ό,τι αφορά τις παράκτιες οικιστικές περιοχές, ορίζονται τα εξής:

    - Δίνονται κατευθύνσεις για την εναρμόνιση των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ με τις προτάσεις του παρόντος πλαισίου, και ειδικότερα κατά την φάση των εντάξεων, επεκτάσεων ή αναθεωρήσεων.

    - Ενθαρρύνεται η χρήση πολεοδομικών και οικοδομικών προτύπων που θα εξασφαλίζουν, μεταξύ άλλων, μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και νερού, χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και προστασία των οικοσυστημάτων.

    - Επιδιώκεται, επίσης, ο περαιτέρω περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, ο περιορισμός της ανεξέλεγκτης διασποράς έργων και δραστηριοτήτων και ο έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης.

    Στο Ειδικό Πλαίσιο προσδιορίζονται οι Διαχειριστικές Χωρικές Ενότητες και οι Επιτροπές Διαχείρισης. Η εξειδίκευση των κατευθύνσεων για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιου Χώρου δεν μπορεί παρά να γίνει σε επίπεδο Περιφέρειας κι όπου χρειαστεί και τοπικά, ανά παράκτιο οικοσύστημα, που θα αποτελεί διαχειριστική ενότητα, πέραν των στενών διοικητικών ορίων.

    [03] Βίαια επεισόδια στο Ιράκ με 17 νεκρούς

    Τουλάχιστον 17 άνθρωποι, μεταξύ των οποιών έξι αστυνομικοί, ένας στρατιώτης και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν και 63 τραυματίσθηκαν σήμερα σε μια σειρά επιθέσεων στο Ιράκ, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

    Κατά τη χθεσινή ημέρα σημειώθηκαν οι περισσότερες βιαιότητες στο Ιράκ από την αρχή του Ραμαζανιού, στις 22 Αυγούστου.

    Πέντε αστυνομικοί και τρεις άμαχοι, μεταξύ των οποίων ένα δεκάχρονο παιδί, σκοτώθηκαν και 20 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, από τους οποίους 13 αστυνομικοί, σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον αστυνομικού τμήματος στην περιοχή Ασ-Σαρκάτ (270 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης), ανακοίνωσε ο συνταγματάρχης Χαλίλ Νταχάμ αλ-Τζουμπούρι, αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής.

    Στο Σιντζάρ, 420 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης, κοντά στα συριακά σύνορα, όπου το 70% του πληθυσμού ανήκει στην κοινότητα των γιαζίντι, τέσσερις άμαχοι, δύο ενήλικες και δύο παιδιά, βρήκαν το θάνατο από έκρηξη βόμβας σε μια αγορά, σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας της πόλης. Είκοσι τρεις άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

    Εξάλλου ένας αστυνομικός και ένας άμαχος σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ από αυτοκίνητο εναντίον αστυνομικών σε σημείο ελέγχου στη Μουκνταντίγια (100 χλμ. βορειοανατολικά της Βαγδάτης) και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση αυτή.

    Στη Βαγδάτη, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας τοποθετημένης στο αυτοκίνητό του. Τρία άτομα τραυματίσθηκαν από την επίθεση αυτή.

    Εξάλλου δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίσθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένης μοτοσικλέτας στην ανατολική Βαγδάτη.

    [04] Βουλευτικές εκλογές στην Ιαπωνία

    Οι κάλπες άνοιξαν στην Ιαπωνία σήμερα στις 07.00 (τοπική ώρα, 01.00 ώρα Ελλάδας) για τις βουλευτικές εκλογές, για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το αντιπολιτευόμενο κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα θα κερδίσει μεγάλη νίκη επί του συντηρητικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο κυβερνά την Ιαπωνία ουσιαστικά χωρίς διακοπή από το 1955.

    Οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 μ.μ. (14.00 ώρα Ελλάδας).

    Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (έξιτ-πολ) αμέσως μόλις τερματιστεί η ψηφοφορία. Αργότερα το βράδυ θα ανακοινωθούν περαιτέρω προβλέψεις βασισμένες στη μερική καταμέτρηση των ψήφων.

    Περίπου 103 εκατομμύρια ιάπωνες ψηφοφόροι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για να εκλέξουν τους 480 βουλευτές τους για μια τετραετή θητεία.

    [05] Μια μικρή Ελλάδα στην "καρδιά" του Μοντεβιδέο

    Περπατώντας στις όχθες του ποταμού Ρίο δε λα Πλάτα, στην "καρδιά" του Μοντεβιδέο, βλέπεις παντού τριγύρω, πρόσωπα χαρούμενα. Πρόσωπα οικεία, που σε χαιρετούν μ' ένα πλατύ χαμόγελο κι ένα "καλημέρα", στα ισπανικά, αλλά και- συχνά- στα β¦ ελληνικά. Αυτή η τελευταία επισήμανση μπορεί να ηχεί παράξενα στα αυτιά του αναγνώστη, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή και κάθε άλλο παρά περίεργη, αφού στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, με το περίπου 1,5 εκατ. κατοίκους, ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που μαθαίνουν και μιλούν ελληνικά.

    Αυτούς τους ανθρώπους, με την ευγενική θωριά και την ελληνική "ψυχή" συνάντησε, στο πέρασμά της από την Ουρουγουάη, η Ελένη Γκίνου, καθηγήτρια γλώσσας και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, η οποία ζει και "τρέφεται" με τέτοια ταξίδια ανά τον κόσμο, όπου συχνά συναντά μια β¦ άλλη Ελλάδα.

    Και τούς συνάντησε, όπως μας μεταφέρει, σ' έναν χώρο, που θα μπορούσε να πει κάποιος πως πρόκειται για το "λίκνο" του ελληνικού πολιτισμού στη μακρινή αυτή χώρα: το ίδρυμα "Μαρία Τσάκος".

    "Παιδί" του Χιώτη καπετάνιου Π. Τσάκου, ο οποίος βρέθηκε στο Μοντεβιδέο για επαγγελματικούς λόγους, αλλά "κουβαλώντας" πάντα στην ψυχή του τη μεγάλη του αγάπη για το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, την ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό, το Ίδρυμα έχει καταφέρει, από την ίδρυσή του, το 1978, έως σήμερα, να φέρει στην "αγκαλιά" του χιλιάδες Ουρουγουανούς.

    Το Ίδρυμα φέρει το όνομα της μητέρας του καπετάν Τσάκου, "μιας απλής γυναίκας της Χίου, που αποπνέει, όμως, τη σοφία της ζωής", όπως χαρακτηριστικά την περιγράφει η Ελένη Γκίνου.

    Η έμφυτη, θα έλεγε κάποιος, αγάπη των Ουρουγουανών για την Ελλάδα και ο απέραντος θαυμασμός τους για την πολιτισμό της ήταν το "κλειδί" της εδραίωσης του Ιδρύματος και της πολύ μεγάλης επιτυχίας του έργου του.

    Χαρακτηριστικό είναι πως, μόνο την περασμένη χρονιά, από τα θρανία του σχολείου εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας πέρασαν 450 μαθητές και, μάλιστα, η ζήτηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αλλά το σχολείο δεν μπορούσε να φιλοξενήσει άλλους.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με τον καπετάνιο Δημήτρη Λίνα, στενό συνεργάτη του Παναγιώτη Τσάκου και αντιπρόεδρο του Ιδρύματος, συνολικά πάνω από 5.000 άτομα διδάχθηκαν την ελληνική γλώσσα έως σήμερα.

    "Σ' όποιο μέρος της πόλης και να πας μπορείς θα βρεις ανθρώπους να μιλούν ελληνικά", είπε στο Εθνικό Πρακτορείο ο κ. Λίνας από το μακρινό Μοντεβιδέο και τη διαπίστωση αυτή επιβεβαίωσε και η κ. Γκίνου, η οποία είχε την ευτυχία, όπως λέει, να ζυμωθεί με τους μαθητές του Ιδρύματος, να συνομιλήσει μαζί τους, ακόμη και να τους διδάξει κάποιες λέξεις και στοιχεία της ελληνικής γλώσσας.

    Οι μαθητές είναι από 15 έως και 85 χρονών, μαθητές, φοιτητές, γιατροί, δικηγόροι, άνθρωποι του πνεύματος, αλλά και απλές νοικοκυρές, που προσέρχονται στο Ίδρυμα για να μάθουν ελληνικά, "τη γλώσσα της καρδιάς τους".

    "Αγαπούν πάρα πολύ την Ελλάδα. Όταν τούς έλεγα ότι είμαι Ελληνίδα, ήταν σαν να έβλεπαν κάποια κόρη του Ποσειδώνα ή της αρχαίας Αθηνάς. Τέτοια είναι η αγάπη τους, που σε κάνει να συνειδητοποιείς πως έχεις έναν πολιτισμό που είναι οικουμενικός, είναι διαχρονικός", μας εξομολογείται η Ελένη Γκίνου, με μια χροιά έντονου ενθουσιασμού στη φωνή της και έκδηλη την αγάπη γι' αυτούς τους ανθρώπους στο βλέμμα της.

    "Θέλουν να μάθουν- συνεχίζει- από κάποιο μεράκι. Το βλέπεις στα μάτια τους. Με τι ζήλο, τι ζέση, τι πάθος μαθαίνουν τα ελληνικά. Τους ρώτησα γιατί θέλουν να μάθουν τα ελληνικά και μου απάντησαν: για την κουλτούρα, τον πολιτισμό. Είναι αυτό το δέος που έχουν απέναντι στο δικό μας τον πολιτισμό και η αγάπη για την πολύ πλούσια γλώσσα μας. Το κάνουν για μια εσωτερική μόρφωση. Ίσως επειδή πιστεύουν πως μαθαίνοντας αυτή τη γλώσσα, θα έρθουν σε στενότερη επαφή με την ελληνική κουλτούρα και τον πολιτισμό".

    Μάλιστα, οι Ουρουγουανοί αυτοί λάτρεις του ελληνικού πνεύματος έχουν δώσει ερέθισμα ακόμη και σε Έλληνες τέταρτης γενιάς να ασχοληθούν με τη γλώσσα των προγόνων τους. Ωστόσο, το 90% και πλέον όσων συμμετέχουν στα μαθήματα της ελληνικής, τα οποία- σημειωτέον- παρέχονται δωρεάν, είναι Ουρουγουανοί.

    Εκτός των μαθημάτων γλώσσας, το Ίδρυμα προσφέρει μαθήματα παραδοσιακών ελληνικών χορών, μουσικής και ελληνικής κουζίνας, ενώ κάθε Σάββατο η "φωνή" του εκπέμπει ραδιοφωνικά, μέσα από την εκπομπή "Ταξίδι στην Ιθάκη".

    Ακούραστοι "εργάτες" του Ιδρύματος, ο Δημήτρης Λίνας και η σύζυγός του Καλλιόπη, μαζί με τη διευθύντρια του Ιδρύματος, Μαργαρίτα Λαριέρα, μια Ουρουγουανή, που όσο μεγάλωνε τόσο γιγαντωνόταν και η αγάπη της για την Ελλάδα, αλλά και τους υπόλοιπους δασκάλους και εργαζόμενους, δουλεύουν με κέφι και μεράκι για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της πολύ πλούσιας γλώσσας μας.

    Ο Δημήτρης Λίνας και η σύζυγός του πήγαν στην Ουρουγουάη πριν από 40 χρόνια, "για λίγο στην αρχή, για τη δουλειά", αλλά έφτασαν, σήμερα, όπως χαριτολογώντας μας λέει ο Χιώτης καπετάνιος, να είναι "μόνιμοι κάτοικοι επί προσωρινής βάσεως".

    Κι όσο βρίσκονται εκεί, ένα πράγμα έχουν στο μυαλό τους: πώς να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το μεγάλο αυτό έργο του Ιδρύματος, που με τόση αγάπη και ευαισθησία, όπως μας λένε, δημιούργησε ο καπετάν Τσάκος.

    Το Ίδρυμα συνεργάζεται στενά με τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μοντεβιδέο σε ό,τι αφορά την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και στόχος είναι, μέσα στα επόμενα χρόνια, να δημιουργηθεί έδρα ελληνικής γλώσσας εκεί. Σ' αυτό αναμένεται να λειτουργήσει θετικά το γεγονός ότι, ήδη, το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, ανταποκρινόμενο θετικά σε σχετικό αίτημα του Ιδρύματος, ενέκρινε τη διάθεση ενός καθηγητή της ελληνικής γλώσσας για το Ίδρυμα.

    "Εκτιμούμε τη δέσμευση του υπουργείου. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια επίσημη έδρα στο Πανεπιστήμιο", εξηγεί ο κ. Λίνας, ο οποίος, όταν τον ρωτάμε πώς θα μπορούσε κάποιος να συμβάλλει στο μεγάλο αυτό έργο του Ιδρύματος, με τη σεμνότητα που τον διακρίνει, μας είπε: "απλά, να μας αγαπάτε και να μας στηρίζετε".

    Αυτό που πάντα, ωστόσο, αποδεικνύεται χρήσιμο "εργαλείο", είναι τα βιβλία, όπως επισημαίνει η κ. Γκίνου, γι' αυτό και οποιαδήποτε προσφορά, που θα μπορούσε να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, είναι ευπρόσδεκτη.

    Το Ίδρυμα "Μαρία Τσάκος" Το Ίδρυμα Τσάκος ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1978 και το 2002 μετονομάστηκε σε Ίδρυμα "Μαρία Τσάκου".

    Αρχικά, λειτούργησε στις αίθουσες του σχολείου "Erwy School" στο Μοντεβιδέο. Στο χώρο αυτό πραγματοποιήθηκαν μαθήματα ελληνικών όπως κι άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, από το 1978 έως το 1984. Από τα πρώτα χρόνια, πολύτιμη υπήρξε η συμβολή - εκτός των προαναφερόμενων - του Cpt. Walter Fernandez Illa, του δασκάλου κ.Βασίλη Χαχαβιά, της Lucila Romero, του διπλωμάτη κυρίου Alvaro Gallardo.

    Το 1985, το Ίδρυμα εγκαταστάθηκε σ' ένα ιστορικό κτίριο, αυτό που στεγάσθηκε η πρώτη Δημαρχιακή Βουλή επί Ισπανοκρατίας, στην οδό Trienta y Tres.

    Το Ίδρυμα έχει αναγνωριστεί επίσημα από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Ουρουγουάης, ενώ από το 1992, μετά την υπογραφή σχετικής σύμβασης, η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στη σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Ουρουγουάης γίνεται με τη συνεργασία των καθηγητών του Ιδρύματος.

    Το 1999, το Ίδρυμα αναγνωρίσθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας ως επίσημο Εξεταστικό Κέντρο Πιστοποίησης Ελληνομάθειας για τους σπουδαστές από την Ουρουγουάη, αλλά κι από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

    Ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία του Ιδρύματος στη ζωή και τα προβλήματα του απόδημου Ελληνισμού, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Ν. Αμερικής, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού κι άλλους φορείς.

    Το 1999, με τη συμπλήρωση 20 ετών λειτουργίας του Ιδρύματος, ο Καπετάν Τσάκος τιμήθηκε από τη Νομαρχία Αθηνών με τον τίτλο του "Πρέσβη του Ελληνισμού", το 2002 τού απενεμήθη το "Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών" και το 2003 τιμήθηκε με το σταυρό του Αγίου Στεφάνου από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Την ίδια χρονιά, το Ίδρυμα βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το πολιτιστικό και κοινωφελές του έργο.

    Κείμενο: Σοφία Παπαδοπούλου

    [06] Επιστρέφει ο δακτύλιος

    Επανέρχεται από την Τρίτη σε ισχύ ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας και η εκ περιτροπής (μονά-ζυγά) κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο δακτύλιος θα ισχύει από 1 Σεπτεμβρίου 2009 εως 16 Ιουλίου 2010.

    Σε ότι αφορά τις άδειες κυκλοφορίας στον δακτύλιο, η Τροχαία ανακοίνωσε ότι "εξακολουθούν να ισχύουν ως τις 16/7/2010, εκτός αν υπάρξει αίτημα ανάκλησης".

    Το μετρό στο αεροδρόμιο

    Επανέρχεται σε λειτουργία το αργότερο ως τη Δευτέρα το τμήμα του μετρό από την Εθνική Άμυνα ως το αεροδρόμιο. Η λειτουργία έχει διακοπεί για την κατασκευή τριών νέων σταθμών (Νομισματοκοπείο, Χολαργός και Αγία Παρασκευή).

    Από τη Δευτέρα, αναμένεται να λειτουργήσει μόνο ο σταθμός Νομισματοκοπείου, που εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 30.000 επιβάτες, ενώ θα λειτουργεί και χώρος στάθμευσης για 630 Ι.Χ.

    Στα τέλη του 2009 θα παραδοθεί ο σταθμός Χολαργός και στα μέσα του 2010 ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής.

    Στο μεταξύ, θα συνεχιστούν και αυτό το Σαββατοκύριακο τα προβλήματα στα δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, εξαιτίας των έργων ανακαίνισης της γραμμής.

    Συγκεκριμένα, μέχρι την Κυριακή, 30 Αυγούστου, συνεχίζεται η διακοπή των δρομολογίων στο τμήμα από Ν. Ιωνία έως Ειρήνη, ενώ το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει διακοπή της συγκοινωνίας και στο τμήμα από Πειραιά έως Ταύρο.

    Οι επιβάτες στα τμήματα από Πειραιά έως Ταύρο και από Νέα Ιωνία έως Ειρήνη θα εξυπηρετούνται αντίστοιχα με τις λεωφορειακές γραμμές της ΕΘΕΛ Χ11 & Χ9.

    [07] Νέα μαζική δολοφονία

    Η αστυνομία διεξάγει από χθες Σάββατο έρευνα μετά την ανακάλυψη επτά νεκρών και δυο τραυματιών σε κρίσιμη κατάσταση σε χώρο στάθμευσης τροχόσπιτων στην Τζόρτζια.

    Η Κάντις Τεμπλ, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην κομητεία Γκλιν, είπε ότι ο ιατροδικαστής βρίσκεται στην διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων της νέας μαζικής δολοφονίας που καταγράφεται στις ΗΠΑ.

    Ο επικεφαλής της αστυνομίας στην κομητεία Γκλιν, Ματ Ντέρινγκ, δήλωσε στην εφημερίδα Brunswick News ότι το μακελειό "δεν έχει προηγούμενο" στην περιοχή.

    Το πολλαπλό φονικό στο πάρκο Νιου Χόουπ προστίθεται σε μια μακρά σειρά παρόμοιων επεισοδίων στις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό: τον Αύγουστο, ένας άνδρας έξαλλος από την "διαρκή απόρριψη" των γυναικών μπήκε σε ένα γυμναστήριο κι άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας τρεις γυναίκες πριν αυτοκτονήσει. Νωρίτερα, τον Απρίλιο, είχαν σημειωθεί τουλάχιστον τρία παρόμοια επεισόδια.

    Την 3η Απριλίου, ένας άνδρας οχυρώθηκε σε κέντρο εξυπηρέτησης μεταναστών στη Νέα Υόρκη και σκότωσε 13 ανθρώπους πριν αυτοκτονήσει. Μερικές ημέρες αργότερα, ένας άνδρας στην Ουάσινγκτον δολοφόνησε τα πέντε του παιδιά, ηλικίας επτά έως 16 ετών, και αυτοκτόνησε, διότι η σύζυγός του είπε ότι τον άφηνε.

    Την 7η Απριλίου, ένας άνδρας σκότωσε τη σύζυγό του, την κόρη του κι άλλους δυο ανθρώπους πριν αυτοκτονήσει στην Αλαμπάμα.

    [08] Αναμετρήσεις

    Την Ξάνθη υποδέχεται σήμερα ο Παναθαναϊκός, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκα και με νίκη θα διατηρήσει το απόλυτο βαθμολογικής συγκομιδής.

    Επίσης, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, μπαίνει στην νέα διοργάνωση (σ.σ. μετά την αναβολή του ντέρμπι με την ΑΕΚ) με εκτός έδρας αναμέτρηση, καθώς θα φιλοξενηθεί από την Λάρισα. Οι «βυσσινί» προέρχονται από «λευκή» ισοπαλία στην Τρίπολη και θέλουν τουλάχιστον τον βαθμό της ισοπαλίας, ενώ ο Τιμούρ Κετσπάγια αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα αφού δεν θα έχει στην διάθεση του, τον τραυματία Γκαλέτι και τον τιμωρημένο Αβραάμ Παπαδόπουλο.

    Ακόμη, η ΑΕΚ δοκιμάζεται στην έδρα του Ατρομήτου και μετά την πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα λιγκ, θέλει την νίκη για να μπει «με το δεξί» στο πρωτάθλημα.

    Τέλος, ο ΠΑΟΚ που υποδέχεται τον Λεβαδειακό, ενώ εξαιρετικά αμφίρροπη χαρακτηρίζεται η αναμέτρηση του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Πανθρακικό.

    Ηρακλής-Αρης

    Συναρπαστικό ματς έγινε στο "Καυτανζόγλειο", όπου ο Ηρακλής και ο Αρης αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν δύο φορές με τον μεγάλο τους πρωταγωνιστή, τον Κάμπορα ο οποίος σκόραρε στο 21ο και το 38ο λεπτό, όμως ο "Γηραιός" βρήκε τις αντίστοιχες απαντήσεις και με γκολ του Ιάκομπ (26΄), Επστάιν (58΄ με πέναλτι) έφερε το ματς στα ίσια.

    Επίθεση από οπαδό του Ηρακλή δέχθηκε ο τερματοφύλακας του Αρη, Μιχάλης Σηφάκης, δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα με τον Ηρακλή, στο "Καυτανζόγλειο". Ο διεθνής γκολκίπερ βρισκόταν κάτω από τα δοκάρια του περιμένοντας το διαιτητή να σφυρίξει την έναρξη της αναμέτρησης, όταν ένας άνδρας κατέβηκε από την κερκίδα των οπαδών του Ηρακλή, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, έφτασε χωρίς κανένα πρόβλημα μπροστά στον Σηφάκη τον οποίον αρχικά εξύβρισε και στη συνέχεια προσπάθησε να χαστουκίσει, πριν επέμβουν παίκτες και παράγοντες των δύο ομάδων. Υπό το φόβο μαζικής εισβολής των οπαδών του Ηρακλή, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονταν στον στίβο του "Καυτανζογλείου", ο διαιτητής Δαλούκας αποχώρησε στα αποδυτήρια και η ώρα έναρξης του αγώνα (που επρόκειτο να αρχίσει στις 19:00) θα καθυστερήσει.

    Πανιώνιος - Εργοτέλης: 1-1

    Ισόπαλο με σκορ 1-1 έληξε το παιχνίδι Πανιωνίου-Εργοτέλη στη Νέα Σμύρνη. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Κουμορτζί στο 24΄, αλλά 11 λεπτά αργότερα ο Ρομάνο ισοφάρισε για τους Κρητικούς, που πήραν τον πρώτο τους βαθμό μετά από 2 αγωνιστικές στη Σούπερ Λίγκα.

    Καβάλα - Αστ. Τρίπολης: 0-1

    Την πρώτη του νίκη πέτυχε ο Αστέρας Τρίπολης, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Με γκολ του Ντάνιελ Τσέζαρεκ στο 23΄ η πελοποννησιακή ομάδα επικράτησε 1-0 εκτός έδρας της Καβάλας, που προερχόταν από το διπλό επί του Λεβαδειακού. Οι φιλοξενούμενοι έμειναν με 10 παίκτες στα τελευταία λεπτά, μετά την αποβολή του Φυτανίδη με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 84΄

    Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Κυριακή 30 Αυγούστου 16:45 ΠΑΣ Γιάννινα-Πανθρακικός

    16:45 Ατρόμητος-ΑΕΚ NOVA

    16:45 ΠΑΟΚ-Λεβαδειακός NOVA

    19:00 Παναθηναϊκός-Ξάνθη NOVA

    21:15 Λάρισα-Ολυμπιακός NOVA


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 30 August 2009 - 6:30:29 UTC