Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπαθανασίου: "Αναγκαίες αποφάσεις"
  • [02] Εθνική Τράπεζα-Μέτρα για πυροπαθείς
  • [03] Ψηφίστηκε το ν/σ για τα ΤΕΙ
  • [04] "Εφυγε" ο Εντουαρντ Κένεντι
  • [05] Πρέσπες: Οι "φρουροί" του Αγίου Αχιλλείου
  • [06] Τον Σεπτέμβριο οι εγγραφές
  • [07] Σε Αθήνα και Άγκυρα
  • [08] Σφραγίζει την πρόκριση...

  • [01] Γ.Παπαθανασίου: "Αναγκαίες αποφάσεις"

    'Η θα πάρουμε δύσκολες αλλά εθνικά αναγκαίες αποφάσεις ή θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου μετά τις συναντήσεις που είχε στο υπουργείο Οικονομίας, με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και της ΓΣΕΒΕΕ.

    Ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι σήμερα υπάρχει ανάγκη μιας κοινής προσπάθειας, για να υπερβούμε την κρίση και να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια νέα περίοδο υψηλής ανάπτυξης. Και πρόσθεσε ότι "χρειάζεται συνεννόηση, συνεργασία και συναίνεση".

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, είπε ακόμη, ότι η κρίση αν και καθυστέρησε να χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας, είναι εδώ και προκαλεί σοβαρές συνέπειες στην πραγματική οικονομία και τα δημοσιονομικά της πατρίδας μας. Αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας και συναίνεσης, πρόσθεσε ότι, πρέπει να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα κάνει την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και πιο εξωστρεφή και ικανή να προσελκύει επενδύσεις και να δημιουργεί περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

    Και κατέληξε, ο υπουργός Οικονομίας χαρακτηριστικά: "ήρθε η ώρα να ανοίξουμε έναν εθνικό διάλογο, να συμφωνήσουμε και να προχωρήσουμε. Και προς αυτή την κατεύθυνση ζητήσαμε και αναμένουμε και τις προτάσεις των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Δ. Αρμενάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων, στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου ότι '''όπως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στήριξε την απασχόληση τόσα χρόνια έτσι και η κυβέρνηση θα πρέπει να την στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία''.

    Ο κ. Αρμενάκης αναφέρθηκε και στις προτάσεις της συνομοσπονδίας για θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τον εμπορικό κόσμο όπως είναι η διόγκωση του φαινομένου των ακάλυπτων επιταγών και τόνισε ότι οι προτάσεις αυτές της ΕΣΕΕ δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος αλλά θα βοηθήσουν στην προστασία των υγιών δυνάμεων της επιχειρηματικότητας.

    [02] Εθνική Τράπεζα-Μέτρα για πυροπαθείς

    Η Εθνική Τράπεζα, ανακοίνωσε το πρώτο μέτρο για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές πελατών της.

    Συγκεκριμένα, το μέτρο αφορά σε δανειολήπτες με δάνειο οποιουδήποτε τύπου, που έχουν υποστεί ζημίες σε κατοικία ή επαγγελματική στέγη τους. Η Εθνική Τράπεζα τους καλεί να προσέλθουν μέχρι 4/9/2009 σε οποιοδήποτε κατάστημά της προκειμένου να δηλώσουν το είδος και το εκτιμώμενο ύψος της ζημίας που υπέστησαν και να ζητήσουν την ένταξή τους σε προγράμματα διευκόλυνσης για την εξυπηρέτηση των δανείων τους που η Τράπεζα θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή.

    Επιπλέον, η Εμπορική Τράπεζα στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης 210 6505000 θα δέχεται τις κλήσεις πελατών της που έχουν πληγεί από τις φωτιές, προκειμένου εξειδικευμένα στελέχη της τράπεζας να καταγράψουν τις ανάγκες τους και να δρομολογήσουν τις καλυτερες δυνατές λύσεις.

    [03] Ψηφίστηκε το ν/σ για τα ΤΕΙ

    Ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στο Ββ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, ως ένα σημαντικό βήμα για την ουσιαστική εξίσωση της τεχνολογικής με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο - ανάμεσά τους και το ΠΑΣΟΚ το οποίο το είχε υπερψηφίσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπως επίσης και ο ΛΑΟΣ, ο οποίος είχε τότε επιφυλαχθεί.

    «Δεν είναι κακό να αλλάζεις άποψη, αλλά θα πρέπει να είσαι σε θέση να αιτιολογείς την οβιδιακή σου μεταμόρφωση» σχολίασε για την στάση του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, προβάλλοντας στην ομιλία του τις διατάξεις από τις οποίες διαφαίνεται η περαιτέρω εξομοίωση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ - και συνεπακόλουθα, η επιθυμία της κυβέρνησης «να κινούνται παράλληλα οι δύο τομείς και όχι ο τεχνολογικός να κοιτά τον πανεπιστημιακό από κάτω προς τα πάνω».

    Κρίσιμο ζήτημα στο νομοσχέδιο, η ρύθμιση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, προκάλεσε τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης. Κατά τον υπουργό Παιδείας, «το ζήτημα εκκρεμούσε τα τελευταία χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως η κατοχύρωση των επαγγελματικών προσόντων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για το μέλλον του κάθε πολίτη. Έχουν γίνει πολλά βήματα, προφανώς υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουμε - αλλά την προσπάθεια αυτή θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους».

    Για «κυβερνητική υποκρισία την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Κολλεγίων» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης: «Στην αίθουσα ηχεί η δήλωση του προηγούμενου υπουργού Ε. Στυλιανίδη, πως στα τέλη του 2008 θα έχουν δοθεί όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε όλους τους αποφοίτους. Η δέσμευση δεν έχει υλοποιηθεί. Ο εισηγητής της ΝΔ, έκανε έκκληση στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης, να αναγνωρίσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα. Πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό των πτυχιούχων».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως μείωσε κατά 10% τις επιχορηγήσεις προς τα ΤΕΙ και επεσήμανε ότι από την ανακοίνωση των βάσεων προκύπτει πως αρκετές σχολές και τμήματα θα μείνουν χωρίς σπουδαστές. Ο κος Παπουτσής εκτίμησε επίσης πως η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί τα ΤΕΙ, προκειμένου να αξιοποιήσει κάποιους από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Πουλάτε ελπίδες στα ΤΕΙ, τα οποία όμως θα μπουν στον έλεγχο της Ε.Ε. και η χώρα θα καταστεί υπόλογη» υποστήριξε.

    «Αν κάποια ΤΕΙ μένουν άδεια, αυτό είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο πολιτευόσασταν τα προηγούμενα χρόνια» απάντησε ο υπουργός Παιδείας, υποδεικνύοντας την ίδρυση τμημάτων για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων στην Περιφέρεια. Όσον αφορά την χρηματοδότηση, «συγκριτικά προς το 2003, αυξήσαμε τις επιχορηγήσεις κατά 95% όσον αφορά τις λειτουργικές δαπάνες, κατά 75% όσον αφορά την σπουδαστική μέριμνα και εγκρίναμε 117 εκ. ευρώ για έργα υποδομής και εξοπλισμού».

    Για το ΚΚΕ, τις θέσεις του οποίου ανέπτυξε ο Κ. Αλυσσανδράκης, το νομοσχέδιο κινείται στη φιλοσοφία των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για εισαγωγή του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. «Η ρύθμιση για τα ερευνητικά εργαστήρια που έχουν την δυνατότητα να ζητούν ελεημοσύνη από φιλανθρώπους, να παίρνουν χρηματοδοτήσεις για να βγάζουν τα έξοδά τους σαν τα μικρά μαγαζάκια που θα λειτουργούν ανταγωνιστικά το ένα απέναντι στο άλλο - αυτό θα μάθουμε τα παιδιά; Να τα πάμε στο σούπερ μάρκετ τότε, δεν είναι ανάγκη να τα πάμε στο Πανεπιστήμιο» σχολίασε ο βουλευτής. Όσο για τα επαγγελματικά δικαιώματα, «το πρόβλημα της απασχόλησης των αποφοίτων, αποτελεί μέρος της κρίσης του συστήματος και δεν λύνεται με προεδρικά διατάγματα. Και σε καμία περίπτωση δεν λύνεται όταν αποσυνδέεται το πτυχίο από το επάγγελμα».

    Ενάντια στο νομοσχέδιο τάχθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, ο οποίος παρατήρησε πως «μπορούν να διεξάγονται μαθήματα του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών, να παρακολουθούνται παραδόσεις σεμιναρίων, φροντιστηρίων, ασκήσεων και εργαστηρίων από σπουδαστές των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια και από φοιτητές των πανεπιστημίων στα ΤΕΙ. Όλη αυτή η μετακίνηση, όπου μάλιστα ονομάζεται «ισότιμη συμμετοχή», με διαφορετικό υπόβαθρο, με διαφορετικούς κανόνες εισαγωγής, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση των πανεπιστημίων».

    «Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται εύκολα ως ασύνδετο, αφού πραγματεύεται μια σειρά από ασύνδετες διατάξεις» εκτίμησε η Δ. Αράπογλου (ΛΑΟΣ). «Αυτό που κάποιοι έχουν καταφέρει προκειμένου να ικανοποιήσουν κομματικά και συντεχνιακά μικροσυμφέροντα, είναι να φέρουν σε σύγκρουση επαγγελματικές και επιστημονικές ομάδες που θα έπρεπε να γνωρίζουν τα κατοχυρωμένα δικαιώματά τους και να συνεργάζονται αρμονικά στην επιστημονική και παραγωγική διαδικασία».

    «Το αγκάθι για την ψήφιση του νομοσχεδίου, είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων - και αυτό δεν γίνεται να λυθεί με ένα νομοσχέδιο μέσα στο κατακαλόκαιρο» υποστήριξε η εισηγήτρια του ΛΑΟΣ.

    [04] "Εφυγε" ο Εντουαρντ Κένεντι

    Πέθανε αργά χθες το βράδυ, σε ηλικία 77 ετών, ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι, μετέδωσε το CNN. Ο Κένεντι έπασχε από καρκίνο του εγκεφάλου.

    Γνωστός ως "Τέντι", ήταν ένας από τους μακροβιότερους, αλλά και πλέον σημαντικούς γερουσιαστές των Δημοκρατικών.

    Ηταν ο τελευταίος των αδελφών Κένεντι μετά τον πρόεδρο Τζον Κένεντι, τον γερουσιαστή Ρόμπερτ και τον Τζο, πιλότο που σκοτώθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    [05] Πρέσπες: Οι "φρουροί" του Αγίου Αχιλλείου

    Η μουσική σώπασε, οι προβολείς έκλεισαν και στο μικρό νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, στα "σπλάχνα" της Μικρής Πρέσπας, οι μόνιμοι κάτοικοί του επέστρεψαν στους καθημερινούς ρυθμούς ζωής.

    Μια φορά το χρόνο -περί τα τέλη Αυγούστου συνήθως- ο νεραϊδότοπος του Αγίου Αχιλλείου στρέφει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, αφού εκεί κάθε χρονιά κορυφώνονται, με μια μεγάλη συναυλία, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις "Πρέσπες", ένας θεσμός για την ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας, που φέτος έκλεισε 21 χρόνια "ζωής".

    Έτσι και φέτος, το βράδυ της περασμένης Κυριακής, οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού -μόλις τέσσερις οικογένειες, που "φυλάνε Θερμοπύλες" στον ακριτικό τούτο τόπο- άνοιξαν την "αγκαλιά" τους για να υποδεχθούν τους περίπου 4.000 επισκέπτες από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, αλλά και των γύρω χωρών της Βαλκανικής, που στέλνουν κάθε χρόνο το μήνυμα ότι, η ειρήνη και η συναδέλφωση των χωρών της περιοχής αποτελούν μονόδρομο.

    Φέτος, όσοι βρέθηκαν στον Άγιο Αχίλλειο έστειλαν ακόμη ένα μήνυμα: αυτό της αλληλεγγύης σε όσους δοκιμάστηκαν σκληρά από την πύρινη λαίλαπα των τελευταίων ημερών.

    Πώς, όμως, κυλά η ζωή στο νησί, όταν η "αυλαία" των εκδηλώσεων πέφτει και οι 22 μόνιμοι κάτοικοί του επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους; Για τον Κώστα Παρασκευόπουλο, ιδιοκτήτη ξενώνα στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου και πατέρα τεσσάρων παιδιών, η ζωή στον τόπο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, ανέθρεψε τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του και μεγαλώνει τώρα και τα δύο μικρότερα, είναι πολύ καλύτερη από ό,τι στα μεγάλα αστικά κέντρα.

    "Η ζωή είναι πάρα πολύ ωραία. Δεν έχω τίποτα να ζηλέψω από εσάς που ζείτε στα μεγάλα αστικά κέντρα. Έχω τέσσερα παιδιά από τα οποία, τα δύο φοιτούν στο πανεπιστήμιο. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος [β¦] Στα χωριά. Εκεί θα γυρίσουμε όλοι. Η πόλη είναι ασφυκτική πλέον", λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με σχεδόν αφοπλιστικό τρόπο.

    Το νησάκι αυτό των Πρεσπών, η φήμη του οποίου εξαπλώθηκε, αναμφίβολα, χάρη στις καθιερωμένες αυτές πολιτιστικές εκδηλώσεις, είναι, άλλωστε, ένας τόπος μαγευτικός, με πληθώρα βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, μεταξύ των οποίων και η περίφημη βασιλική του Αγίου Αχιλλείου. Πρόκειται για το ναό που έκτισε ο τσάρος των Βουλγάρων Σαμουήλ, μεταξύ του 983 και 986, για να στεγάσει το σκήνωμα του Αγίου Αχιλλείου, επισκόπου Λαρίσης, που είχαν μεταφέρει από τη Λάρισα, τα βουλγαρικά στρατεύματα, μετά την κατάληψη της θεσσαλικής πόλης.

    Η μαγεία της λίμνης, σε συνδυασμό με τον πλούσιο μνημειακό πλούτο, έχουν καταστήσει την επίσκεψη στον Άγιο Αχίλλειο "εκ των ων ουκ άνευ" μιας εκδρομής στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών.

    Χαρακτηριστικό είναι πως, παρά την οικονομική κρίση, ο τουρισμός στο νησάκι είναι ιδιαίτερα αυξημένος φέτος (έως και 50% εκτιμά την αύξηση ο κ. Παρασκευόπουλος), με τους Ιταλούς -εκτός των εγχώριων επισκεπτών- να κατέχουν τη "μερίδα του λέοντος" στην τουριστική κίνηση της περιοχής.

    Πάντως, για τον κ. Παρασκευόπουλο, προκειμένου να έχει συνέχεια ο τουρισμός στην περιοχή και να κρατηθεί η νέα γενιά στον τόπο της, χρειάζονται έργα υποδομής.

    "Το νησί είναι επισκέψιμο και γι' αυτό χρειάζονται έργα", τονίζει και ζητά να επιλυθούν ορισμένα προβλήματα ζωτικής σημασίας, που, όπως λέει, σχετίζονται με την αποχέτευση και την ομαλή -καθ' όλη τη διάρκεια του έτους- υδροδότηση του νησιού.

    Η Ιορδάνα (Ντάνα) είναι το δεύτερο (σε ηλικία) παιδί του κ. Παρασκευόπουλου. Έγινε γνωστή στο πανελλήνιο, όταν ένα γράμμα της, στην τρυφερή ηλικία των έξι ετών, προς τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κίνησε τους μηχανισμούς για την κατασκευή μιας πεζογέφυρας, που έβγαλε τους κατοίκους του Αγίου Αχιλλείου από την απομόνωση και απλούστευσε την καθημερινότητά τους.

    Σήμερα, η Ντάνα είναι τριτοετής φοιτήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας. Η ενασχόλησή της με τη ζωγραφική δεν είναι τυχαία, όπως μας εξομολογείται, αφού το μέρος όπου ζει, είναι σαν να "ξεπήδησε" μέσα από κάποιο πίνακα.

    "Είναι ένα τόσο όμορφο μέρος, που μου δίνει έμπνευση", λέει χαρακτηριστικά, ενώ στην ερώτησή μας, εάν σκέφτεται να επιστρέψει μόνιμα στον τόπο της, μετά το πέρας των σπουδών της, μας ξαφνιάζει ευχάριστα, λέγοντας πως η σκέψη αυτή περνά συχνά από το μυαλό της. "Η τέχνη που επέλεξα να υπηρετήσω μπορεί πολύ εύκολα να συνδυαστεί με το περιβάλλον αυτό", αναφέρει.

    Η επιθυμία της για την κατασκευή μιας πεζογέφυρας, όπως την κατέγραψε σ' εκείνο το γράμμα της, αποτελεί εδώ και χρόνια πραγματικότητα για την ίδια και τους υπόλοιπους "φρουρούς" του ακριτικού αυτού μικρού νησιού. Τι θα έγραφε, όμως, σήμερα, στους πολιτικούς, για τον τόπο της; "Είναι ένα τόσο όμορφο μέρος (ο Άγιος Αχίλλειος), που πρέπει να διατηρηθεί. Να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να προσέξει η Πολιτεία ιδιαίτερα τα μνημεία της περιοχής και τα κτίρια που υπάρχουν, για να συνάδουν με το τοπίο", μας λέει και μας αποχαιρετά μ' ένα πλατύ χαμόγελο και τη γλυκύτητα ν' "αναβλύζει" από το καθάριο γαλάζιο βλέμμα της.

    Κείμενο: Σ. Παπαδοπούλου

    [06] Τον Σεπτέμβριο οι εγγραφές

    Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογικές βάσεις στα τμήματα και τις σχολές των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. (http://www.ypepth.gr). Επίσης έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του ΑΠΕ (http://www.ana-mpa.gr/websites/basies2009/index.html).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που υπέβαλε μηχανογραφικό δελτίο ανήλθε φέτος σε 92.426.

    Συνολικά εισήχθησαν στα πανεπιστήμια, στις ανώτατες εκκλησιαστικές σχολές, στα ΤΕΙ, στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και στις Ακαδημίες Πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού 68.794 ενώ το 2008 εισήχθησαν 68.224.

    Φέτος αυξήθηκαν κατά απόλυτο αριθμό οι εισαγόμενοι σε σύγκριση με το 2008. Παρατηρείται επίσης σαφής αύξηση του ποσοστού επιτυχίας των υποψηφίων - επιτυχόντων κατά 4,4% συνολικά.

    Αναλυτικότερα όσον αφορά στο "ποσοστό 90%" δηλαδή της πλειοψηφίας των υποψηφίων, η αύξηση ξεπερνά το 4% ενώ στο "10%" η αύξηση που καταγράφεται είναι 1%.

    Σημαντική είναι και η αύξηση των επιτυχόντων κατά 19% η οποία παρατηρείται στα ημερήσια Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ) και στα Εσπερινά ΤΕΕ κατά 7% και στα Εσπερινά Λύκεια κατά 3,5%.

    Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στις ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες και στην ΑΣΠΑΙΤΕ θα γίνουν από 16 έως 30 Σεπτεμβρίου 2009.

    Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα οριστεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

    Τα βασικά χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων

    Περισσότεροι είναι φέτος οι εισακτέοι στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενώ η άνοδος των βάσεων, είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά των φετινών αποτελεσμάτων. Επίσης οι υποψήφιοι για άλλη μία φορά επέμειναν σε σπουδές που οδηγούν σε αμεσότερη επαγγελματική αποκατάσταση, όπως είναι τα παιδαγωγικά τμήματα, ενώ διαφαίνεται και μία στροφή προς παραδοσιακότερες σχολές, όπως Πολιτικών Μηχανικών. Η οικονομική κρίση εκτιμάται ότι είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των βάσεων στις σχολές υψηλής ζήτησης που βρίσκονται σε κεντρικά Πανεπιστήμια, καθώς ολοένα και λιγότερες οικογένειες φαίνεται να είναι διατεθειμένες να σπουδάσουν τα παιδιά τους στην περιφέρεια.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, 249 Πανεπιστημιακά τμήματα είχαν άνοδο και 88 πτώση. Η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κρήτης και η μεγαλύτερη πτώση στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων Ιωαννίνων.

    Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι παρατηρείται άνοδος όλων των ιατρικών σχολών, από 170 έως 293 μόρια, ενώ εντύπωση προκάλεσε η πτώση των βάσεων στις νομικές σχολές, που κυμάνθηκε από 62 έως 143 μόρια.

    Οι κενές θέσεις εντοπίζονται κυρίως στα Τεχνολογικά Ιδρύματα όπου ξεπερνούν τις 14.000 σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εκπαιδευτικών.

    Και φέτος, αρκετά τμήματα ΤΕΙ, δεν έχουν ούτε έναν εισακτέο, ενώ υπολογίζονται σε τριάντα τα τμήματα των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων που έχουν λιγοστούς εισακτέους.

    Δηλώσεις γγ του ΥΠΕΠΘ

    "Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι διαδικασίες επιλογής των εισαγομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Αν και οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις διεξήχθησαν με το νέο σύστημα και διήρκεσαν πάνω από δύο μήνες, εντούτοις ο προγραμματισμός και τα χρονοδιαγράμματα που είχαν σχεδιαστεί από το Υπουργείο μας, εφαρμόστηκαν κατά γράμμα και με απόλυτη επιτυχία".

    Αυτό δήλωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Νίκη Γκοτζοπούλου, η οποία πρόσθεσε ότι "συγκριτικά με την περσινή χρονιά, σαφέστατα προκύπτει ότι φέτος αυξήθηκαν κατά απόλυτο αριθμό οι εισαγόμενοι στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ενώ συνολικά παρατηρείται σαφής αύξηση του ποσοστού επιτυχίας των υποψηφίων που αγγίζει το 4,5%".

    "Εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, απευθυνόμενοι στους επιτυχόντες, τους συγχαίρουμε θερμά, τονίζοντάς τους ότι, τώρα που είναι πλέον μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, οφείλουν να επιδείξουν ακόμα περισσότερο ζήλο και προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσουν και τον εαυτό τους, αλλά και να συμβάλλουν δημιουργικά, επιστημονικά, ηθικά και επαγγελματικά στα ποιοτικά άλματα που καλούμαστε ως χώρα να πραγματοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια. Απευθυνόμενη όμως και σε όσους δεν τα κατάφεραν αυτήν την φορά, θα ήθελα να τους υπενθυμίσω ότι η ζωή μάς προσφέρει συνεχώς ευκαιρίες και ότι η σταδιοδρομία και η προσωπική επιτυχία του καθενός, δεν συνδέονται με αυτές τις εξετάσεις", ανέφερε η κ. Γκοτζοπούλου.

    [07] Σε Αθήνα και Άγκυρα

    "Καλύτερη συνεργασία" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ζητά ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φόγκ Ρασμούσεν, ο οποίος επισκέπτεται τις δύο χώρες. Σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στην Αθήνα και και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Άγκυρα.

    "θέλω να θέσω το ζήτημα της βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα κατά την επισκεψή μου στις δυο πρωτεύουσες την εβδομάδα αυτή ", γράφει ο Ράσμουσεν στο μπλόγκ του που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ.

    "Γνωρίζω ότι πρόκειται για διμερές ζήτημα όμως έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου αυτό μας δημιουργεί πορβλήματα στις αποστολές μας", προσθέτει ο Ράσμουσεν.

    "Στο Αφγανιστάν, το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συνάψει συμφωνία για να υποστηρίξει την αστυνομία της ΕΕ. Στο κέρας της Αφρικής, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ κάνουν ναυτικές αποστολές στην ίδια περιοχή κατά της πειρατείας, όμως δεν έχουμε συμφωνήσει για το ποιός κάνει τι ή για το πως θα υποστηριχθούμε αμοιβαία. Είναι δυο παραδείγματα που δείχνουν οτι αυτά τα προβλήματα ξενπερνούν σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα και την Τουρκία. Ελπίζω οτι θα είνα δυνατό να ακολουθήσουμε έναν πιο ρεαλιστικό δρόμο που θα κάνει πιο αποτλεσματικές τις αποστολές μας", τονίζει ο γγ του ΝΑΤΟ.

    [08] Σφραγίζει την πρόκριση...

    Τη Σέριφ Τίρασπολ υποδέχεται το βράδυ ο Ολυμπιακός στο Στάδιο "Γ.Καραϊσκάκης".Με δεδομένο το νικηφόρο 2-0 στην Μολδαβία, η αναμέτρηση έχει αποκτήσει διαδικαστικό χαρακτήρα.

    Την άποψη ότι ο Ολυμπιακός δεν θα έχει πρόβλημα να προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, εφόσον δείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα , εξέφρασε ο Τιμούρ Κετσπάγια. Ο τεχνικός των πρωταθλητών Ελλάδας, μάλιστα, ζήτησε από τους παίκτες του καλό θέαμα και γκολ στην εντός έδρας αναμέτρηση με το συγκρότημα από τη Μολδαβία.

    Στο Γιουρόπα Λίγκ ο ΠΑΟ

    "Αντίο" στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ είπε ο Παναθηναϊκός, γνωρίζοντας για δεύτερη φορά την ήττα από την Ατλέτικο Μαδρίτης στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Οι "ροχιμπλάνκος" επικράτησαν 2-0 στο "Βιθέντε Καλντερόν" με τέρματα των Βύντρα (4΄-αυτογκόλ) και Αγουέρο (83΄) και πήραν την πρόκριση.

    Ουσιαστικά η μοίρα του Παναθηναϊκού ήταν προδιαγεγραμμένη, μετά την ήττα 3-2 στον πρώτο αγώνα του ΟΑΚΑ. Η ελληνική ομάδα ταξίδευσε στη Μαδρίτη έχοντας στο μυαλό ένα "θαύμα", όμως και αυτές οι σκέψεις διαλύθηκαν μόλις στο 4ο λεπτό, όταν ο Λουκάς Βύντρα, στην προσπάθειά του να απομακρύνει τη μπάλα από γύρισμα του Φορλάν, την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του. Από το σημείο εκείνο, η Ατλέτικο "έσβησε τις μηχανές", κάτι που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός. Στο 20΄ ο Σισέ έφυγε στην "πλάτη" της άμυνας των γηπεδούχων, όμως τον πρόλαβε ο Χουανίτο και τον υποχρέωσε να κάνει ένα "άψυχο" σουτ, που κατέληξε στα χέρια του Ασένχο. Στο 45΄ μετά από εκτέλεση φάουλ του Λέτο, ο Βύντρα βρέθηκε εντελώς μόνος στη μικρή περιοχή, όμως η κεφαλιά του έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ, χάνοντας μοναδική ευκαιρία να ισοφαρίσει.

    Πολύ κακό θέαμα παρουσίασαν οι δύο ομάδες, στο δεύτερο ημίχρονο που -αποδείχθηκε πως έγινε γιατί... έπρεπε να γίνει. Οι γηπεδούχοι εξακολούθησαν να παίζουν σε ρυθμό "ρελαντί", ενώ ο Παναθηναϊκός δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να πιέσει για να αποχαιρετήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με ένα θετικό αποτέλεσμα. Ολα αυτά έως το 71΄, βέβαια, όταν ο Σισέ αντίκρισε απευθείας κόκκινη κάρτα, για μαρκάρισμα με τα δύο πόδια στον Πάουλο Ασουνσάο. Αδικαιολόγητος ο εκνευρισμός του Γάλλου, αλλά και των υπόλοιπων "πρασίνων", που δέχθηκαν ακόμα πέντε κίτρινες κάρτες, όλες στο β΄ ημίχρονο. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε στο 83΄ ο Σέρχιο Αγουέρο με ατομικό προσπάθεια και τη μπάλα να φεύγει μέσα από τα χέρια του Γκαλίνοβιτς. Η Ατλέτικο να περιμένει πλέον την κλήρωση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, το απόγευμα της Πέμπτης. Την επομένη, ο Παναθηναϊκός θα μάθει τους αντιπάλους του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 August 2009 - 6:30:28 UTC