Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η υπερπροσπάθεια συνεχίζεται"
  • [02] Σε πύρινο κλοιό η Αττική

  • [01] "Η υπερπροσπάθεια συνεχίζεται"

    Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τηλεφώνησε στον Κ. Καραμανλή και του εξέφρασε τη συμπαράστασή του λόγω των πυρκαγιών, ο δε πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε και για τη βοήθεια που απέστειλε η κυπριακή Δημοκρατία σε μέσα πυρόσβεσης.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Ελληνα ομόλογό του, για την οποία ο κ. Καραμανλής τον ευχαρίστησε, όπως και για την αποστολή ενός τουρκικού πυροσβεστικού αεροσκάφους.

    Ο κ. Καραμανλής χθες το βράδυ επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής επισκέφτηκε. Αφού ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στα μέτωπα της φωτιάς, χαρακτήρισε την κατάσταση δύσκολη και ευχαρίστησε όσους συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

    Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού: «Ενημερώθηκα στο Κέντρο Επιχειρήσεων από τους αρμόδιους. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Η υπερπροσπάθεια συνεχίζεται, σε όλα τα μέτωπα και στη διάρκεια της νύχτας από τις επίγειες δυνάμεις. Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συμμετέχουν σβ αυτή την πολύ δύσκολη μάχη».

    Χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός "πέταξε" με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

    Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

    Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα δημόσιας τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά.

    Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως η κατάσταση εξελίσσεται και είναι δύσκολη, και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και εξαιτίας της ιδιομορφίας της περιοχής. Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως στην όλη προσπάθεια ο κρατικός μηχανισμός είναι ενιαίος και συντονισμένος και εξήρε τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Επίσης τόνισε πως αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών και σημείωσε ότι επειδή οι συνθήκες είναι δύσκολες χρειάζεται ψυχραιμία.

    Είπε ότι είναι γνωστό πως έχει κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι εφαρμόζεται το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ.

    Δηλώσεις έκανε μετά τη σύσκεψη και ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος είπε ότι η κατάσταση που επικρατεί παραμένει πολύ δύσκολη. Ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι έχει διατεθεί το σύνολο των δυνάμεων που είναι διαθέσιμες , τα προβλήματα παραμένουν και είναι πολύ έντονα. Τέλος, συνέστησε στους πολίτες ψυχραιμία και να ακούν τις συμβουλές και τις εντολές των αρχών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε το μεσημέρι στην Αθήνα από τα Ιωάννινα λόγω της όλης κατάστασης. Ο Κάρολος Παπούλιας επικοινώνησε με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την εξέλιξη της κατάστασης με τις πυρκαγιές και ειδικότερα για την μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική.

    [02] Σε πύρινο κλοιό η Αττική

    Σε εξέλιξη βρίσκονται για τέταρτη συνεχή ημέρα οι φωτιές στη Βορειοανατολική και από χθες στη Δυτική Αττική με μεγαλύτερο πρόβλημα στο Πόρτο Γερμενό, όπου εκκενώθηκε ο οικισμός. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να οριοθετήσουν τα μέτωπα της πυρκαγιάς.

    Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η πυρκαγιά στην ανατολική Αττική, αλλά με συνεχώς μειούμενη ένταση, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται το τμήμα της περιμέτρου της πυρκαγιάς που ελέγχεται από τις δυνάμεις κατάσβεσης, σύμφωνα με ενημέρωση που πραγματοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, κ. Γ. Καπάκης.

    Οι περιοχές που παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα είναι εκείνες στην Καλλιτεχνούπολη και στη Διώνη προς Πικέρμι.

    Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Κιθαιρώνα, καθώς οι άνεμοι οδήγησαν το μέτωπο προς την περιοχή Πόρτο Γερμενού.

    Λόγω των ισχυρών ανέμων, τα αεροσκάφη παρέμειναν αρχικά στο έδαφος και επιχείρησαν μόνο ελικόπτερα. Πλέον, στην κατάσβεση μετέχουν 7 ελικόπετρα, 2 αεροσκάφη, 25 οχήματα με 75 πυροσβέστες, 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 60 υλοτόμοι.

    Εντολή για εκκένωση του οικισμού στο Πόρτο Γερμενό δόθηκε από τη στιγμή που η φωτιά άρχισε να απειλεί την κατοικημένη περιοχή, σύμφωνα με την αντινομάρχη Δυτικής Αττικής, υπεύθυνη για τον τομέα πολιτικής προστασίας, Σταυρούλα Δήμου. Σε βοήθεια κατοίκων του Πόρτο Γερμενού, που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έσπευσαν με εντολή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχου Θόδωρου Ρεντζεπέρη, τρία πλωτά περιπολικά σκάφη από τον Πειραιά, ενώ σε αναμονή βρίσκονται τρία ακόμα σκάφη.

    Η κ. Δήμου ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πολλοί κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ άλλοι βρίσκουν καταφύγιο στην παραλία και μέσα στη θάλασσα.

    Εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Βιλίων-Πόρτο Γερμενό, στο ύψος της διασταύρωσης προς Ψάθα.

    Επιπλέον, αίρονται οι εκτροπές των οχημάτων στη συμβολές των οδών: Σταμάτας και Ροδοπόλεως, Κλεισθένους και Αναπαύσεως, Λ. Μαραθώνος και Αγ. Παρασκευής.

    Παράλληλα, ισχύουν νέες εκτροπές στις συμβολές των οδών: Χελμού και Ηρ. Πολυτεχνείου, Λ. Μαραθώνος και Αδαμοπούλου (Πικέρμι), Λ. Μαραθώνος και Ελ. Βενιζέλου, (Πικέρμι), Λ. Μαραθώνος και Ξηταρά (Πικέρμι). ακόμα, στην επαρχιακή οδό Γραμματικού προς Λιμνιώνα, καθώς επίσης, και στη Λ. Μαραθώνος και διασταύρωση Καλλιτεχνούπολης.

    Στο άλλο δύσκολο πύρινο μέτωπο στο Πικέρμι, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Καραμεσίνης, επιβεβαιώσε ότι κάηκε πυροσβεστικό όχημα της κοινότητας Πικερμίου.

    Σύμφωνα με τον κ. Καραμεσίνη, ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας, Κώστας Ξηντάρας, κινδύνεψε από τις φλόγες, καθώς είχε εγκλωβιστεί στο φλεγόμενο πυροσβεστικό όχημα. Κατάφερε δε να ξεφύγει με ελαφρά εγκαύματα.

    Στα μέτωπα της Βορειοανατολικής Αττικής επιχειρούν 132 οχήματα, 278 πυροσβέστες, 191 άτομα σε πεζοπόρο τμήμα, 16 αεροσκάφη, εκ των οποίων δύο ιταλικά και ένα γαλλικό, δύο ελικόπτερα και 42 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την Κύπρο.

    Από τις Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν 300 στρατιώτες, 29 πυροσβεστικά οχήματα, 14 υδροφόρες και 7 χωματουργικά οχήματα.

    Στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών συμμετέχουν παράλληλα οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα καθώς και εθελοντικές ομάδες.

    Πριν το μεσημέρι επιχειρούσαν στην περιοχή 6 ελικόπτερα, 12 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

    Στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας προσγειώθηκαν αργά το μεσημέρι, άλλα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ προερχόμενα από τη Γαλλία και ένα ακόμη, προερχόμενο από την Τουρκία, προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αττική.

    Τηλεφωνικές επικοινωνίες Κ.Καραμανλή με Δ.Χριστόφια και Τ.Ερντογάν

    Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τηλεφώνησε στον Κ. Καραμανλή και του εξέφρασε τη συμπαράστασή του λόγω των πυρκαγιών, ο δε πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε και για τη βοήθεια που απέστειλε η κυπριακή Δημοκρατία σε μέσα πυρόσβεσης.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Ελληνα ομόλογό του, για την οποία ο κ. Καραμανλής τον ευχαρίστησε, όπως και για την αποστολή ενός τουρκικού πυροσβεστικού αεροσκάφους.

    Τα μέτωπα στην υπόλοιπη χώρα

    Στην Κάρυστο, εστίες φωτιάς υπάρχουν στις περιοχές Αϊτός και Μετόχι.

    Στη Ζάκυνθο νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι αυτή τη φορά στο χωριό Κοιλιωμένος. Για την κατάσβεσή της έχουν σπεύσει στο σημείο 5 οχήματα με 15 άντρες και πεζοπόρο τμήμα της πυροσβεστικής. Δύσκολη, εξάλλου, παραμένει η κατάσταση στη βόρεια Ζάκυνθο, καθώς εξακολουθούν για πέμπτη συνεχή μέρα να καίγονται τα δάση της περιοχής, χωρίς ευτυχώς να απειλούνται σπίτια.

    Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγίες στη Σκύρο και στο Ελαιοχώρι Αχαΐας.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καμαρωτή του Δήμου Ιωνίας, στη Χίο. Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή από τη φωτιά, για την κατάσβεση της οποίας επειχειρούν 14 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβέστες, 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

    Συνολικά, έχουν ξεσπάσει 67 πυρκαγιές από τις 6 το πρωί της Κυριακής έως τις 6 το πρωί σήμερα.

    Διεθνής συνδρομή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς

    Η τουρκική κυβέρνηση, με εντολή του πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε στην Ελλάδα ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος. Χθες το μεσημέρι προσγειώθηκαν στην Ελευσίνα αεροπλάνο της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας και ένα ελικόπτερο από την Κύπρο, ενώ αναμένονται και άλλα δύο αεροσκάφη από την Ευρωπαϊκή Μονάδα EU FFTR.

    Δύο γαλλικά αεροσκάφη έφτασαν στην Ελευσίνα, ενώ και η Αυστρία θα στείλει έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

    Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Γ.Π.Π. παραμένει σε άμεση συνεργασία με το ομόλογο Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης MIC, της Ιταλίας COAU και της Γαλλίας COGIC για τον συντονισμό της διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Συνδρομής.

    Ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ανακοίνωσε πως η κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών βρίσκεται και σήμερα σε εξέλιξη,χωρίς, όμως, την ένταση των προηγούμενων ημερών.

    Ανέφερε ότι από τις 06.17 το πρωί,σύμφωνα με ενημέρωση από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας Αττικής,επιχειρούν 12 αεροσκάφη τύπου Καναντέρ εκ των οποίων τα 9 είναι ελληνικά, τα δύο ιταλικά και ένα γαλλικό.

    Από τις 06.11 το πρωί δύο Καναντέρ επιχειρούν στο Πόρτο Γερμενό και άλλα δύο στην Κάρυστο.

    Ο κ. Αντώναρος επεσήμανε πως οι πολύ ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τις προσπάθειες κατάσβεσης, που, με αυτοθυσία, δίνουν οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για εφησυχασμό, γιατί είδαμε συχνές αναζωπυρώσεις.

    Πρόσθεσε ότι χθες ο πρωθυπουργός πήγε για τρίτη φορά στο συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο της πυροσβεστικής και ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή για την εξέλιξη αυτής της δύσκολης κατάστασης, ενώ ο συντονισμός γίνεται από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος εν πτήσει έδωσε οδηγίες για τις προτεραιότητες των στόχων.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο κ. Αντώναρος είπε πως συνολικά στις επιχειρήσεις έχουν πάρει μέρος 15 αεροπλάνα, 8 ελικόπτερα, 150 οχήματα, 1500 άτομα πεζοπόρων τμημάτων και πάνω από 100 υδροφόρες.

    Στις 22 και 23 Αυγούστου συνολικά τα αεροσκάφη συμπλήρωσαν 210 ώρες πτήσης και τα ελικόπτερα 133 ώρες πτήσης.

    «Ο συντονισμός της κρατικής μηχανής ήταν από την αρχή καλά οργανωμένος», δήλωσε και στην συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων.

    «Από την πρώτη στιγμή, με την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων ο στόχος ήταν ένας. Να σβήσουν αποτελεσματικά οι πυρκαγιές, να περιοριστεί η ζημιά που προκαλούν στο οικολογικό μας περιβάλλον και στις περιουσίες των συνανθρώπων μας. Προτεραιότητα είναι να αποφευχθούν ανθρώπινα θύματα», δήλωσε.

    Και σημείωσε ότι καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές πολύ λιγότερα σπίτια από τον αριθμό που ανέφεραν ορισμένα μέσα ενημέρωσης κυρίως του εξωτερικού. Το ίδιο είπε σχετικά με τις εκκενώσεις περιοχών και συμπλήρωσε πως ήδη έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών να γίνει καταγραφή των ζημιών και - από τον ΕΛΓΑ - των καταστροφών στο φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο.

    Η αποτίμηση, είπε, θα αρχίσει όταν σβήσουν ολοσχερώς οι πυρκαγιές και παράλληλα αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας ώστε να καταγραφούν, όπου υπάρχουν, ζημιές σε σχολικά κτίρια στις πληγείσες περιοχές.

    Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στη βοήθεια της ΕΛΑΣ και στην απόφαση της Υπουργού Απασχόλησης να πάρουν οι εργαζόμενοι το μέρος των αποδοχών που τους αναλογεί σήμερα, σε περίπτωση απουσίας,από τη δουλειά τους στο ιδιωτικό τομέα.

    Επιπλέον ο Ευ. Αντώναρος δήλωσε ότι έγιναν συνεννοήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και με άλλες φιλικές χώρες, προκειμένου να υπάρξει βοήθεια τόσο σε πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην βοήθεια από την Κύπρο.

    Με κατηγορηματικό τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο και όλα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου να στηριχθούν οι περιοχές όπου χάσαμε δάση, ενώ τόνισε ότι θα αρχίσει άμεσα αναδάσωση.

    «Αυτό ισχύει απαρέγκλιτα. Το έχουμε πει και ισχύει. Καμία απολύτως έκπτωση», απάντησε σε ερώτηση αν θα ξαναγίνει δάσος όπου ήταν δάσος.

    Ο κ. Αντώναρος ανέφερε σε άλλο σημείο της σημερινής ενημέρωσης ότι δεν δικαιολογείται πανικός και συνέστησε στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμοδίων.

    Για τα όσα ακούστηκαν περί έλλειψης συντονισμού τόνισε πως αυτή τη στιγμή μιά γιγαντιαία προσπάθεια είναι σε εξέλιξη.

    «Δεν είμαι ούτε εγώ, ούτε εσείς, ειδικοί για να αναφερθούμε και να αναλύσουμε και να κρίνουμε επιχειρησιακά θέματα», τόνισε και αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία στην παρουσία των πυροσβεστικών δυνάμεων στην πρώτη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 20 Αυγούστου στην Μαγούλα Αττικής.

    Στις 21.08 στις 20.40 μμ εκδηλώθηκε πυρκαγιά, είπε, στο Σέσι Γραμματικού σε χαράδρα και ήταν άμεσες και ισχυρές οι πυροσβεστικές δυνάμεις αρχικά με 14 οχήματα και 42 πυροσβέστες και σταδιακά με την ενίσχυσή τους από 35 οχήματα με 121 πυροσβέστες, με 50 πεζοπόρα τμήματα και 20 υδροφόρες. Σημείωσε ότι με το πρώτο φως της ημέρας πήγαν 9 αεροπλάνα και 5 ελικόπτερα.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «εκείνο που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι, χωρίς ανθρώπινες απώλειες, να σβήσουν οι πυρκαγιές», ενώ για τα μέτρα πρόληψης, αφού σημείωσε ότι τέτοιες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, σημείωσε ότι η Πολιτεία πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη.

    Υπενθύμισε επίσης την επίσκεψη του πρωθυπουργού την 1η Ιουλίου 2009 στο συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο της πυροσβεστικής και σε όσα είχε πει ο κ. Καραμανλής για τον αριθμό των υδροφόρων οχημάτων, των προσλήψεων και για το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους δασοπυρόσβεσης στον κόσμο.

    «Συνέχεια μαθαίνουμε», τόνισε ο κ. Αντώναρος και επεσήμανε ότι αυτή η πυρκαγιά στην Αττική είχε τις ιδιαιτερότητές της, εξαιτίας των ιδιαίτερα δυνατών ανέμων που συνεχώς άλλαζαν κατεύθυνση, ενώ η χρήση των εναέριων μέσων έχει τους κανόνες της.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για τιτάνια προσπάθεια και έδωσε συγχαρητήρια σε όσους, με μεγάλη αυτοθυσία, προσπαθούν να περιορίσουν τη ζημιά.

    Επιπρόσθετα είπε ότι δεν μπορεί να βρίσκονται όλα τα αεροσκάφη μαζί στον αέρα και ανέφερε πως υπάρχουν χώρες που διαθέτουν αεροσκάφη που δεν ανταποκρίνονται στο σύστημα επικοινωνίας στην Ελλάδα.

    Έφερε δε ως παράδειγμα τα ρωσικά πυροσβεστικά αεροσκάφη τα οποία είναι προηγμένης τεχνολογίας, αλλά προορίζονται για άλλες περιοχές.

    Βλάβη σε πυροσβεστικό αεροσκάφος

    Μηχανική βλάβη υπέστη πυροσβεστικό αεροσκάφος κατά τη διάρκεια υδροληψίας, στην περιοχή του Σχοινιά.

    Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, το περιστατικό σημειώθηκε στις 12.15, όταν κατά τη διάρκεια της υδροληψίας στην περιοχή του Σχοινιά απεσπάσθη ο αριστερός πλωτήρας αεροσκάφους CL-415.

    Το αεροσκάφος βρίσκεται στην επιφάνεια, το πλήρωμα δεν κινδυνεύει, ενώ αποστέλλεται ειδικευμένη ομάδα για την αποκατάσταση της βλάβης, γνωστοποίησε περαιτέρω το ΓΕΑ.

    Δικαιολογημένες σήμερα οι απουσίες των δημοσίων υπαλλήλων

    Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΥΠΕΣΔΔΑ, σήμερα, Δευτέρα 24 Αυγούστου, δικαιολογούνται οι απουσίες Δημοσίων υπαλλήλων λόγω της πυρκαγιάς στη ΒΑ Αττική. Εξαιρούνται όσοι ασχολούνται σε θέσεις όπου η παρουσία τους είναι αναγκαία λόγω της κατάστασης στην Αττική.

    Τέσσερις τόνοι νερού από τα Καναντέρ

    Πάνω από 100 ώρες πτήσης με 660 ρίψεις νερού που αντιστοιχούν σχεδόν σε τέσσερις τόνους νερού πραγματοποίησαν χθες τα Καναντέρ που μετέχουν στη "μάχη" για την κατάσβεση της φωτιάς στο νομό Αττικής. Όπως έγινε γνωστό, τα Καναντέρ SL215 και SL415 πραγματοποίησαν συνολικά σήμερα 33 εξόδους στο Νομό Αττικής, συμπληρώνοντας 103,5 ώρες πτήσης με 660 ρίψεις νερού που αντιστοιχούν σε ρίψη 3.960 τόνων νερού. Σε επιφυλακή βρίσκεται το 100% των ενόπλων δυνάμεων του Νομού Αττικής και σε ετοιμότητα ελικόπτερα Agusta bell ab205 και ένα αεροσκάφος C130 της πολεμικής αεροπορίας.

    Αρωγή από την ΚΕΔΚΕ

    Το ποσό των 500.000 ευρώ από το αποθεματικό της, στην υλοποίηση έργων αποκατάστασης στους πληγέντες Δήμους και Κοινότητες της Β.Α Αττικής από την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά, διαθέτει η Κεντρική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων με απόφαση του προέδρου της Νικήτα Κακλαμάνη.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόδοση του ποσού στους πληγέντες Δήμους, θα γίνει όπως και κατά το παρελθόν, μέσω της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ).

    Προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για αύριο Τρίτη πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Λέσβου, Χίου, Σάμου-Ικαρίας, Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου) και Ανατολικής Αττικής.

    Οδηγίες Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για προστασία από τη φωτιά

    Οδηγίες προς τους κατοίκους σπιτιών, στα οποία πλησιάζει φωτιά, μετέδωσε εκ νέου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί σε όλη τη Χώρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

    Αν η πυρκαγιά πλησιάζει το σπίτι σας

    - Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

    - Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

    - Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.

    - Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός και καύτρες στο εσωτερικό του κτιρίου.

    - Αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη απομακρυνθείτε από τον χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν από τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.

    - Εάν η διαφυγή σας δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένη μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

    - Αν παραμείνετε στο σπίτι, μπείτε μέσα σε αυτό μαζί με όλη την οικογένεια σας και συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο.

    - Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.

    - Αν αποφασιστεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

    Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στις πληγείσες περιοχές

    Επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής πραγματοποιεί από το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Παπανικολάου, τον Διευθυντή του Ιδιαίτερου Γραφείου του αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα Δικαιάκο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Μ.Κ.Ο. ''Αλληλεγγύη'' της Εκκλησίας της Ελλάδος, Κωστή Δήμτσα.

    Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφτηκε αρχικώς τις περιοχές του Βαρνάβα, του Μαραθώνα, της Πεντέλης, όπου είχε συνάντηση και με την υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς Ντίνα Μπέη και τους μοναχούς της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης. Στη συνέχεια μετέβη στη Νέα Μάκρη, τον Βουτσά, τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά και τη Σταμάτα.

    Συνομίλησε με τοπικούς παράγοντες και τις αρχές αλλά και τους κατοίκους δίνοντας σε όλους κουράγιο και δύναμη στη συνέχιση του δύσκολου έργου τους. Σε δηλώσεις του, φανερά συγκινημένος, χαρακτήρισε τραγωδία την καταστροφή του φυσικού πλούτου των περιοχών και ζήτησε εθνική ομοψυχία. ''Αυτές τις ώρες'', είπε χαρακτηριστικά, ''πρέπει να είμαστε όλοι μια οικογένεια''. Στη διάρκεια των συναντήσεων με φορείς της τοπικής κοινωνίας τόνιζε διαρκώς την διάθεση της Εκκλησίας μέσω της Μ.Κ.Ο. ''Αλληλεγγύη'' για τη παροχή οιασδήποτε βοήθειας όπου και όταν απαιτείται με κάθε δυνατό τρόπο.

    Παυλόπουλος: Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή

    Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως η κατάσταση εξελίσσεται και είναι δύσκολη, και εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και εξαιτίας της ιδιομορφίας της περιοχής. Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως στην όλη προσπάθεια ο κρατικός μηχανισμός είναι ενιαίος και συντονισμένος και εξήρε τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Επίσης τόνισε πως αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών και σημείωσε ότι επειδή οι συνθήκες είναι δύσκολες χρειάζεται ψυχραιμία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 24 August 2009 - 14:30:22 UTC