Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρκαγιές σε εξέλιξη
  • [02] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ
  • [03] Η γιορτή της Παναγίας Φανερωμένης
  • [04] Ρωσία: Οβίδα από τον Β' Παγκόσμιο
  • [05] Σκυλίσια νοημοσύνη
  • [06] Στο δικαστήριο οι πειρατές

  • [01] Πυρκαγιές σε εξέλιξη

    Σε εξέλιξη είναι η φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στην περιοχή Σέσι Γραμματικού στην Αττική. Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και πυροσβεστικά αεροσκάφη. Επίσης, σε εξέλιξη είναι τρεις πυρκαγιές στη Ζάκυνθο. Εξάλλου, υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι για σήμερα υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Εύβοια.

    Εν τω μεταξύ, προκειμένου να προστατευθούν τα δασικά συμπλέγματα του νομού Αρκαδίας και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εκδήλωσης πυρκαγιάς, με απόφαση του νομάρχη Αρκαδίας απαγορεύτηκε όλο το 24ωρο η κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών στο Μαίναλο και σε όλα τα δάση του νομού.

    Επίσης, εντάθηκαν οι περιπολίες εθελοντικών οργανώσεων και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών στα δάση και το μέτρο αυτό θα ισχύσει ως και τις 24 Αυγούστου λόγω των καιρικών συνθηκών που προβλέπονται για την περιοχή.

    [02] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    Μετ' εμποδίων διεξάγονται αυτό το Σαββατοκύριακο, 22 και 23 του μηνός, τα δρομολόγια του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, εξαιτίας των έργων ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής που εκτελούνται εδώ και αρκετούς μήνες.

    Συγκεκριμένα, οι συρμοί του ΗΣΑΠ θα κινούνται από Πειραιά ως Καλλιθέα, από Ομόνοια έως Ν. Ιωνία και από Ειρήνη έως Κηφισιά.

    Οι επιβάτες στα τμήματα από ΚΑΛΛΙΘΕΑ έως ΟΜΟΝΟΙΑ & από Ν. ΙΩΝΙΑ έως ΕΙΡΗΝΗ, θα εξυπηρετούνται αντίστοιχα με τις λεωφορειακές γραμμές της ΕΘΕΛ Χ7 & Χ9.

    Από τον ΗΣΑΠ ανακοινώθηκε επίσης ότι η διακοπή της συγκοινωνίας από Ν. Ιωνία έως και Ειρήνη θα συνεχιστεί μέχρι τις 30 Αυγούστου.

    [03] Η γιορτή της Παναγίας Φανερωμένης

    Πλήθος κόσμου, απ' όλη την Ελλάδα, αναμένεται και φέτος να συρρεύσει στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, για να προσκυνήσει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, με αφορμή τη γιορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως (Εννιάμερα) της Θεοτόκου, στις 23 Αυγούστου.

    Η εικόνα, που σύμφωνα με μαρτυρίες είναι θαυματουργή, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του τόπου, αφού έφτασε στη Νέα Μηχανιώνα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή «συνταξιδεύοντας» με τους ξεριζωμένους Μηχανιώτες της Κυζικινής χερσονήσου.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, σήμερα το απόγευμα θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και θα ακολουθήσει η περιφορά της ιερής εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης, γνωστής ως Μηχανιώτισσας, ενώ την Κυριακή, ανήμερα της γιορτής, θα γίνει Θεία Λειτουργία και Δοξολογία.

    Στο μεταξύ, αυξημένη κίνηση παρατηρείται από το απόγευμα στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, καθώς πολλοί πιστοί από τη Βόρεια Ελλάδα καταφθάνουν στο γραφικό ψαροχώρι, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου.

    Σήμερα αναμένεται να κορυφωθεί η κίνηση και η τροχαία Θέρμης συνιστά στους οδηγούς να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να φορούν ζώνη ασφαλείας και να μην αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες.

    [04] Ρωσία: Οβίδα από τον Β' Παγκόσμιο

    Μια οβίδα που χρονολογείται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ανακαλύφθηκε κάτω από διάδρομο αποπροσγειώσεων στο αεροδρόμιο Πούλκοβο, στην Αγία Πετρούπολη, και απομακρύνθηκε από το σημείο χωρίς περαιτέρω προβλήματα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου χθες Παρασκευή.

    Η οβίδα ανακαλύφθηκε την Πέμπτη, στην διάρκεια έργων που εκτελούνταν στον διάδρομο, και κλήθηκαν πυροτεχνουργοί στο Πούλκοβο, το βασικό αεροδρόμιο της πόλης, για να την εξουδετερώσουν, δήλωσε η εκπρόσωπος, Όλγα Αντίποβα, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η πόλη --γνωστή ως Λένινγκραντ τότε-- είχε πολιορκηθεί από ναζιστικά στρατεύματα επί 900 ημέρες, από το Σεπτέμβριο του 1941 ως τον Ιανουάριο του 1944, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοί της να βρουν το θάνατο.

    Σφοδρές μάχες ανάμεσα στις ναζιστικές δυνάμεις και τα σοβιετικά στρατεύματα είχαν σημειωθεί πολλές φορές στην περιοχή Πουλκόβσκιγιε Βισότι, στα προάστια του Λένινγκραντ, όπου βρίσκεται σήμερα το διεθνές αεροδρόμιο.

    [05] Σκυλίσια νοημοσύνη

    Τα σκυλιά μπορούν να μετρήσουν ως το πέντε, να καταλάβουν πάνω από 160 λέξεις και σκόπιμα να εξαπατήσουν άλλα σκυλιά, καθώς και τους ανθρώπους, προκειμένου να αποκτήσουν το φαγητό τους. Όλα αυτά και διάφορες άλλες ενδείξεις δείχνουν ότι η νοημοσύνη του μέσου σκυλιού βρίσκεται στο ίδιο περίπου επίπεδο με αυτήν ενός παιδιού ηλικίας δύο έως δυόμιση ετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενός αναγνωρισμένου ειδικού στηβ¦σκυλίσια ζωή, τις οποίες παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης.

    Ο ψυχολόγος Στάνλεϊ Κόρεν, καθηγητής του καναδικού πανεπιστημίου της British Columbia στο Βανκούβερ, συγγραφέας πολλών δημοφιλών βιβλίων για τα σκυλιά και τη συμπεριφορά τους, σε ομιλία του με τίτλο "Πώς σκέφτονται τα σκυλιά", ανέφερε ότι μπορούν να λύνουν πολύπλοκα προβλήματα και είναι πιο κοντά στους ανθρώπους και τους πιθήκους από ό,τι θεωρείτο μέχρι τώρα. "Οι εντυπωσιακές αναλαμπές εξυπνάδας και δημιουργικότητας που έχουν, μας θυμίζουν ότι μπορεί να μην είναι Αϊνστάιν, όμως είναι σίγουρα κοντύτερα στους ανθρώπους από ό,τι νομίζαμε", τόνισε.

    Σύμφωνα με τις έρευνες του Κόρεν και άλλων ερευνητών, η εξυπνάδα των σκυλιών διαφέρει ανάλογα με τη ράτσα τους, αλλά και την ανατροφή τους. Η νοημοσύνη τους μπορεί να διακριθεί σε τρεις μορφές: ενστικτώδης (αυτό που το σκυλί είναι γεννημένο για να κάνει), προσαρμοστική (πόσο καλά μαθαίνει μόνο του από το περιβάλλον του να λύνει προβλήματα) και επίκτητη (το ισοδύναμο της σχολικής μάθησης, που αφορά κυρίως τη σχέση του με το αφεντικό του).

    Τα πειράματα δείχνουν ότι η ράτσα των κόλεϊ είναι η πιο έξυπνη από όλες και ακολουθούν, κατά σειρά, τα κανίς, οι γερμανικοί ποιμενικοί, τα ρητρήβερ, τα ντόπερμαν κ.α. Στονβ¦πάτο της σκυλίσιας νοημοσύνης βρίσκονται τα κυνηγόσκυλα, μαζί με τα μπουλντόγκ και τα μπιγκλ.

    Γενικά οι εξελικτικά παλαιότερες ράτσες τα πάνε χειρότερα στην εξυπνάδα σε σχέση με τις νεότερες. Οι παλαιότερες ράτσες συνήθως υπερτερούν στην ενστικτώδη νοημοσύνη, αλλά οι νεότερες είναι πολύ καλύτερες στην -ακόμα πιο σημαντική- επίκτητη νοημοσύνη. Τα εξελικτικά νεότερα σκυλιά είναι γενικά πιο φιλικά και συνεργάσιμα, γι' αυτό συνήθως είναι και πιο δημοφιλή. Από την άλλη, όχι και τόσο έξυπνα σκυλιά, όπως το μπιγκλ, βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των ανθρώπων, επειδή είναι πολύ κοινωνικό και γλυκό, με τον ίδιο τρόπο, σχολίασε ο Κόρεν, που "μερικές φορές οι άνθρωποι προτιμούν μια χαζή ξανθιά"!

    Το μέσο σκυλί (αν συμπεριληφθούν όλες οι ράτσες) μπορεί να μάθει 165 λέξεις, σήματα και χειρονομίες (όσο ένα παιδί δύο ετών), ενώ οι "σούπερ-σκύλοι", που έχουν την κορυφαία νοημοσύνη, μαθαίνουν μέχρι και 250 λέξεις (όσο ένα παιδί δυόμιση ετών).

    Συγκριτικά με τις "γλωσσικές" ικανότητές τους, τα σκυλιά είναι ακόμα καλύτερα σταβ¦ μαθηματικά. Μπορούν να μετρήσουν μέχρι το τέσσερα ή το πέντε και έχουν μια βασική κατανόηση της αριθμητικής (στο ίδιο επίπεδο με ένα παιδί τριών - τεσσάρων ετών), καθώς είναι ικανά να αντιληφθούν λάθη σε απλούς υπολογισμούς, όπως π.χ. ότι ένα κι ένα κάνει τρία.

    Ακόμα τα σκυλιά μπορούν να λύσουν προβλήματα στον χώρο, όπως, για παράδειγμα, να μάθουν πού βρίσκονται πράγματα αξίας (π.χ. το φαγητό τους), να ανακαλύψουν καλύτερες και ταχύτερες διαδρομές, να χειριστούν απλούς μηχανισμούς (όπως μάνταλα πόρτας και απλές μηχανές) ή να καταλάβουν απλές συμβολικές έννοιες (συνήθως ακούγοντας τους ανθρώπους να μιλάνε και παρακολουθώντας τις κινήσεις τους).

    Στην κοινωνική συμπεριφορά, τα σκυλιά τα πάνε ακόμα καλύτερα, ευρισκόμενα κατ' αναλογία σχεδόν στο επίπεδο ενός εφήβου ανθρώπου. Για παράδειγμα, όταν παίζουν, είναι ικανά να εξαπατήσουν σκόπιμα άλλα σκυλιά ή τους ανθρώπους, ιδίως όταν πρόκειται να πάρουν ως ανταμοιβή κάποια τροφή. Κατά τον Κόρεν, είναι σχεδόν τόσο καλά στο να εξαπατούν τους ανθρώπους, όσο και οι άνθρωποι στο να εξαπατούν τα σκυλιά!

    Ακόμα τα σκυλιά δείχνουν ορισμένα βασικά συναισθήματα, όπως η χαρά, ο θυμός και η αηδία, όχι όμως πιο πολύπλοκα συναισθήματα, όπως η ενοχή (αυτό που κάποτε οι άνθρωποι θεωρούσαν ως σκυλίσια ενοχή, βρέθηκε τελικά ότι είναι φόβος).

    [06] Στο δικαστήριο οι πειρατές

    Οι οκτώ φερόμενοι πειρατές του φορτηγού πλοίου Arctic Sea, που είχε εξαφανιστεί αυτό το μήνα στον Ατλαντικό Ωκεανό, εμφανίστηκαν χθες ενώπιον δικαστηρίου στη Μόσχα προκειμένου να τους ανακοινωθεί επίσημα η σύλληψή τους για πειρατεία και απαγωγή.

    "Προσπαθούσαμε να σωθούμε, πνιγόμαστε", δήλωσε ο Ιγκόρ Μπορίσοφ, 45 ετών, μετά τη σύλληψή του. "Δεν κάναμε πειρατεία στο πλοίο".

    Ο εισαγγελέας ανέφερε πως το πλοίο μετέφερε ξυλεία αξίας δύο εκατομμυρίων δολαρίων στην Αλγερία, απορρίπτοντας τις υποθέσεις ότι μετέφερε όπλα.

    Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό εντόπισε το πλοίο στον Ατλαντικό, αφού η Μόσχα είπε ότι είχε πέσει θύμα πειρατείας και επιβιβάστηκε στο πλοίο ανοικτά των νησιών του Πράσινου Ακρωτηρίου τη Δευτέρα, απελευθερώνοντας τους 15 Ρώσους μέλη του πληρώματος.

    Ένας συνήγορος των κατηγορουμένων, ο Κονσταντίν Μπαρανόφσκι, δήλωσε πως οι ύποπτοι είναι "ειρηνικοί οικολόγοι".

    Ο εισαγγελέας Ζελιμχάν Κοστόγεφ δήλωσε στο Ρόιτερ πως και οι οκτώ άνδρες δήλωσαν πως είναι αθώοι.

    Μέχρι τώρα η Ρωσία δεν έχει δώσει λεπτομερή αναφορά γιατί οι πειρατές θα έβαζαν στόχο ένα πλοίο που μεταφέρει ξυλεία σε μία από τις πλέον αστυνομευόμενες θάλασσες και το πλήθος των αντικρουόμενων πληροφοριών για την υπόθεση έχει προκαλέσει υποψίες ότι το πλοίο μετέφερε ένα μυστικό φορτίο όπλων ή ακόμα και πυρηνικά υλικά.

    Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 15 ετών εάν κριθούν ένοχοι για πειρατεία και απαγωγή.

    Ο κατηγορούμενος Ντμίτρι Μπαρτένεφ, 41 ετών, ένας άνεργος Ρώσος πολίτης που ζει στην Εσθονία, σύρθηκε με χειροπέδες στην αίθουσα του δικαστηρίου και συνελήφθη. Με το κεφάλι να γέρνει σε ένα κλουβί, είπε πως η επίλυση του ναυτικού μυστηρίου δεν ανήκει στη δικαιοδοσία της Ρωσίας.

    "Ένα ρωσικό δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να δικάσει αυτή την υπόθεση. Η φερόμενη παράνομη πράξη συνέβη στα χωρικά ύδατα της Σουηδίας, σε ένα πλοίο με σημαία Μάλτας". Αρνήθηκε να πει τι βρισκόταν πάνω στο πλοίο.

    Η σύλληψή τους χθες σημαίνει πως η κράτηση των υπόπτων παρατείνεται έως και δύο μήνες. Οι οκτώ άνδρες είναι ένας Εσθονός, ένας Λετονός, δύο Ρώσοι και τέσσερις, περιλαμβανομένου και του Μπορίσοφ, που έχουν καταγραφεί χωρίς υπηκοότητα.

    Η Ρωσία δήλωσε πως το Arctic Sea κατελήφθη στις 24 Ιουλίου ανοικτά των ακτών της Σουηδίας από οκτώ ένοπλους άνδρες οι οποίοι ανάγκασαν το πλώρωμα να πλεύσει προς την Αφρική απενεργοποιώντας τα συστήματα αναφοράς θέσης.

    Οι πειρατές απείλησαν στη συνέχεια να ανατινάξουν το πλοίο εάν δεν ικανοποιείτο η απαίτησή τους για καταβολή λύτρων, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. Η ρωσική τηλεόραση ανέφερε πως ζητήθηκαν λύτρα ενός εκατομμυρίου ευρώ.

    Φεύγοντας από το δικαστήριο, ο Μπαρτένεφ είπε: "Πέσαμε σε καταιγίδα και αναγκαστήκαμε να το εγκαταλείψουμε προς το πλοίο που βρισκόταν πιο κοντά".

    Ειδικοί στις θαλάσσιες μεταφορές σημειώνουν πως η πειρατεία είναι εξαιρετικά σπάνια στη βόρεια Ευρώπη από την εποχή των πειρατών του 17ου αιώνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 August 2009 - 6:30:23 UTC