Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμο εξάμηνο για τα εθνικά θέματα
  • [02] "Πρώτη προτεραιότητα η διαφάνεια"
  • [03] Νέο παγκόσμιο ρεκόρ από τον Μπολτ
  • [04] Βουλή: Τροπολογία για απασχόληση 20.000 ανέργων
  • [05] Νέο Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο
  • [06] Τουρκία: Μεταρρυθμίσεις για τον κουρδικό πληθυσμό
  • [07] Ημερήσια ατζέντα: 21/8/2009
  • [08] "Να τους γυρίσουν την πλάτη"
  • [09] Συναντήσεις στα Χανιά
  • [10] "Θα απολογηθούν"
  • [11] Επιχειρήσεις-παραβάτες
  • [12] Κρύπτες της ΕΤΑ
  • [13] Ελπίδες για πρόκριση

  • [01] Κρίσιμο εξάμηνο για τα εθνικά θέματα

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντ. Μπακογιάννη είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Μετά το πέρας της συνεργασίας, η κ. Μπακογιάννη είπε σε δηλώσεις της ότι συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής και ότι το επόμενο εξάμηνο είναι γεμάτο προκλήσεις για τα εξωτερικά μας θέματα.

    Η υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι στο Κυπριακό συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, στο Σκοπιανό έγινε ήδη η συνάντηση Νίμιτς - Βασιλάκη και σήμερα ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί με τον διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ, ενώ υπάρχει επίσης και το θέμα της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τα σενάρια περί εκλογών η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει εντολή να δουλέψει αποτελεσματικά. Οι συζητήσεις περί εκλογών δεν απασχολούν το λαό και είναι τελείως περιττές τόνισε η κ. Μπακογιάννη και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει ένα στόχο, να λύσει τα προβλήματα του ελληνικού λαού.

    Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Στ. Καλαφάτη για μετεγκατάσταση ΔΕΘ

    Συνεργασία είχε χθες ο πρωθυπουργός και με τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη.

    Όπως είπε μετά τη συνάντηση ο κ. Καλαφάτης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το θέμα της μετεγκατάστασης της Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Καλαφάτης είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τα πορίσματα και τις γνωμοδοτήσεις της αρμόδιας επιτροπής η οποία συστάθηκε για να επιβλέψει και να οργανώσει τη διαδικασία μετεγκατάστασης της ΔΕΘ ενώ τόνισε ότι το έργο είναι ύψιστης σημασίας για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης είπε ακόμη ότι ο χώρος που βρίσκεται σήμερα η ΔΕΘ θα μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο το οποίο θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης.

    Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ θα γίνει σε περιοχές ή της δυτικής ή της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης.

    [02] "Πρώτη προτεραιότητα η διαφάνεια"

    "Αποδίδω ύψιστη σημασία στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, και για μας, είναι πρώτη προτεραιότητα η διαφάνεια, η ευνομούμενη πολιτεία", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Παπανδρέου, υποδεχόμενος στο γραφείο του στη Βουλή το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα, πολύ χρήσιμη τη δουλειά του κ. Ρακιντζή για τη Δημόσια Διοίκηση, η οποία αποτυπώνεται και σε σχετική έκθεση επί της οποίας ενημερώθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Στη διάρκεια της ενημέρωσης που είχε από τον κ. Ρακιντζή, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του ότι μια κυβέρνηση για να προσφέρει στον τόπο οφείλει να χτίζει πάνω σε αυτά που παρέλαβε και όχι να καταστρέφει ,και επέκρινε την κυβέρνηση ότι απαξίωσε όσα θετικά παρέλαβε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως τα ΚΕΠ, το ΑΣΕΠ και τις ανεξάρτητες αρχές.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης, αυτό που έχει πει και στο παρελθόν, ότι τα φαινόμενα της διαφθοράς, αδιαφάνειας και ανομίας βάζουν φρένο στην ανάπτυξη της χώρας, εδραιώνουν το αίσθημα της αδικίας, ενώ ξεπερνούν πλέον και την πιο νοσηρή φαντασία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε, ότι προκειμένου να απαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, όπως "επανίδρυση", αλλά λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης με σεβασμό στον πολίτη, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα και επεσήμανε, ότι αυτό είναι δυνατόν να γίνει.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη στήριξη του Κινήματος στο έργο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και υπογράμμισε τέλος, ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προκειμένου να αποδίδουν ουσιαστικό έργο, πρέπει να είναι θεσμικά και λειτουργικά ανεξάρτητοι από τα κόμματα και την εκάστοτε εξουσία.

    Δήλωση Γ.Ραγκούση

    Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δήλωσε ότι "ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση, που αποδείχθηκε ότι απέτυχαν σε όλους τους κρίσιμους τομείς, επόμενο είναι να καταφεύγουν στη λασπολογία, αλλά και στην όξυνση, την τεχνητή όξυνση, που κανένα νόημα δεν έχει για την καθημερινή ζωή των πολιτών".

    Και πρόσθεσε ότι "εμείς, όπως και στις Ευρωεκλογές, έτσι και τώρα, δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να μας παρασύρουν σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο. Κοιτάμε μπροστά και μας ενδιαφέρει μόνο το συμφέρον της χώρας, μόνο το συμφέρον των πολιτών".

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    "Κάθε μέρα που περνά με αυτή την κυβέρνηση, είναι μια χαμένη μέρα για τη χώρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος σε θέματα οικονομίας και επικαλούμενος στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στα οποία αναφέρθηκε,ο κύκλος εργασιών της ελληνικής βιομηχανίας είναι στο -27%, οι παραγγελίες είναι στο -36%, η μείωση στο ΑΕΠ από την πτώση του τουρισμού είναι στο -0,5% και στο 1% είναι οι απώλειες του ΑΕΠ από τις απώλειες του ναυτιλιακού συναλλάγματος.

    "Στην Ελλάδα εμφανίζεται για πρώτη φορά αρνητικό πρόσημο μετά το '93 κι η κυβέρνηση αδυνατεί να παρέμβει διαρθρωτικά,γιατί δεν μπορεί να συμμαζέψει την κρατική σπατάλη", δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι "να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο για την ελληνική οικονομία".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Κίνημα για την οικονομία και ενόψει ΔΕΘ, όπου θα παρουσιαστεί "οδικός χάρτης" για την ανάταξη της οικονομίας.

    "Έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης της οικονομίας, λέμε στους πολίτες, δίνοντάς τους ελπίδα,ότι τα πράγματα μπορούν να αντιστραφούν και όλοι μαζί να χτίσουμε μια οικονομία που να παράγει πλούτο και να τον διανέμει πιο δίκαια", τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ αναδιπλώνεται σε σχέση με τις προγραμματικές του δεσμεύσεις για την οικονομία,ο εκπρόσωπος είπε ότι η κρίση κάνει ακόμα πιο επείγουσες τις "βαθιές τομές", για παράδειγμα στο φορολογικό σύστημα και τις σπατάλες του δημοσίου και πρόσθεσε ότι "εφόσον αυτά επιτευχθούν βεβαίως θα προχωρήσουν οι προτάσεις που έχουμε κάνει π.χ.για την Παιδεία και την Ερευνα ή για την στήριξη του εισοδήματος των χαμηλόμισθων".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε ως διαρθρωτική αλλαγή την πρόταση που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ για την προστασία των δανειοληπτών,που "αν την είχε δεχθεί η κυβέρνηση θα βοηθούσε τους ευάλωτους και θα τους προστάτευε από την κρίση".

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ προϊδεάζει τους πολίτες για την "καμένη γη" που θα βρει,ώστε να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις του,ο εκπρόσωπος τόνισε ότι "έχουμε απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών που θα βρούμε μπροστά μας και διαβεβαιώ ότι εμείς δεν θα πάμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εκθέσουμε την χώρα όπως την εξέθεσε η κυβέρνηση το 2004,με την αθλιότητα για τα δημοσιονομικά".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση,ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το 2007 ο προϋπολογισμός ήταν "προϋπολογισμός ρουτίνας", δεν υπήρχε κρίση, φέτος είναι εθνικό θέμα ο προϋπολογισμός και χρειάζονται εκλογές το συντομότερο δυνατό για να αλλάξει πορεία η χώρα. Ο προϋπολογισμός είναι βασικό εργαλείο για την ανάταξη της οικονομίας της χώρας".

    Για την υπόθεση Siemens

    "Ό,τι και να πει η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση,στην οποία είχε περιέλθει εδώ και καιρό γιατί άφησε τον κ. Χριστοφοράκο να φύγει. Bρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί υπήρξε αυτή η αναστολή της έκδοσης γύρω από την οποία είχε ετοιμαστεί επικοινωνιακή φιέστα για "επιστροφή με χειροπέδες" και βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί δεν μπορεί να εξηγήσει στα ίδια της τα στελέχη γιατί δεν "σήκωσε το γάντι",όπως το ΠΑΣΟΚ και να ζητήσει στοιχεία",δήλωσε αναφερόμενος στην υπόθεση Siemens ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    "Η ΝΔ δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να σύρει όλο το πολιτικό σύστημα στον βούρκο, αρκεί να μην αποκαλυφθούν οι συγκεκριμένες ευθύνες δικών της στελεχών. Eμείς λέμε ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να είναι όμηρος, γι' αυτό και ζητάμε στοιχεία", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Και τόνισε ότι "η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει κάτι πάρα πολύ απλό: Ας φύγουν με αξιοπρέπεια, χωρίς να διασύρουν όλο το πολιτικό σύστημα".

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για "συνομιλία του ΠΑΣΟΚ με υπόδικους", αλλά και γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά στοιχεία για τον κ. Θ. Τσουκάτο,ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "οι δικηγόροι του κ. Χριστοφοράκου έχουν ερωτηθεί για οποιαδήποτε εμβάσματα αφορούν το ΠΑΣΟΚ",χαρακτήρισε "αστείο εφεύρημα" τα περί συνομιλιών με υποδίκους και διερωτήθηκε: "Τί έχει να κρύψει η ΝΔ και τί φοβάται από την αποκάλυψη".

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο Γραμματέας του ΣΥΝ για απόπειρα του ΠΑΣΟΚ "να βάλει στο κάδρο όλο το πολιτικό σύστημα", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "κάνει λάθος" και αποποιήθηκε "κάθε τέτοια λογική από το ΠΑΣΟΚ".

    "Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η ιστορία με τις δηλώσεις του κ. Κοροβέση αναδεικνύει και επιβεβαιώνει την στάση του ΠΑΣΟΚ ότι πρέπει να υπάρχουν στοιχεία και αποδείξεις,το δε δεύτερο που είπε ο Γιάννης Ραγκούσης είναι ότι οι δηλώσεις του κ. Κοροβέση θα πρέπει να λειτουργήσει ως "καμπανάκι" στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι πιο προσεκτικοί όταν κάνουν γενικόλογες αναφορές",τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Κληθείς να σχολιάσει τα λεχθέντα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την συμμετοχή του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο ΔΣ του ΟΤΕ, είπε ότι "οι άνθρωποι είναι αδιόρθωτοι: το δοκίμασαν στις ευρωεκλογές (και) δεν τους βγήκε, γιατί ήταν μια συζήτηση κενή περιεχομένου, το άκουσα και από τον κ. Ζαγορίτη για τον οποίο αντιλαμβάνομαι το αδιέξοδό του, καθώς είναι ο γραμματέας που οδήγησε στην ΝΔ στην μεγαλύτερη ήττα από το 1981.Ας λύσει τα προσωπικά του αδιέξοδα μόνος του και ας μην προσπαθεί να βρει αλλού σανίδα σωτηρίας".

    Οι εκλογές και η προεδρική εκλογή

    "Περσυνά ξινά σταφύλια",χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τα λεχθέντα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για "ανευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ" να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές τον Μάρτιο, εφόσον συμφωνεί με το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εξηγήσει στους πολίτες πως η χώρα θέλει αλλαγή πορείας και "θέλει από αυτούς να αποφασίσουν αν η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται όπως σήμερα, ή αν θα δώσουν την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ για να κάνει τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα".

    "Είναι απλό ερώτημα. Στα απλά ερωτήματα δίνονται απλές απαντήσεις και αυτές τις δίνει ο λαός",κατέληξε

  • **Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κληθείς να σχολιάσει τις δημοσιευθείσες απόψεις του Λεωνίδα Κύρκου για συνεργασία ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ,αφού χαρακτήρισε τον κ. Κύρκο ως "εμβληματική μορφή της αριστεράς, με ιστορική διαδρομή που σεβόμαστε όλοι και με νηφαλιότητα λόγου", τόνισε δε ότι "είμαστε ανοιχτοί σε μια συζήτηση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προγραμματικές συγκλίσεις και σε ενδεχόμενες συνεργασίες με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο".

    "Χαιρόμαστε που υπάρχουν νηφάλιες φωνές στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο,που μιλούν στην ίδια κατεύθυνση. Δυστυχώς, ακόμη αυτές οι νηφάλιες φωνές δεν είναι πολλές και δεν κυριαρχούν στην ηγεσία κομμάτων",κατέληξε.

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι αναμένεται ένας ανασχηματισμός, καθώς "δεν διανοούμαστε ότι ο πρωθυπουργός αν δεν πάει σε εκλογές, που θα ήταν καλό, όπως έχουμε πει, θα συνεχίσει έτσι".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για ενδεχόμενη δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος, για αλλαγές στο υπερσυγκεντρωτικό υπουργείο Εσωτερικών, για ενδεχόμενο ορισμό αντιπροέδρων και για αλλαγή κυβερνητικού εκπροσώπου και γραμματέα της ΝΔ. Σημείωσε δε ότι είναι "γνωστή η παρομία με τον Μανωλιό και τα ρούχα του" και υπογράμμισε ότι "το πρόβλημα είναι η πολιτική κατεύθυνση και όχι τα πρόσωπα. Και οι πολιτικές δεν αλλάζουν όσο πρωθυπουργός παραμένει ο κ. Κ. Καραμανλής".

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς σχετικά με την συνάντηση Καραμανλή - Μπακογιάννη, την έλευση στην Αθήνα του Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αλλά και τις αποκαλύψεις για την εκτέλεση των πέντε, μέχρι πρότινος αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο,τόνισε ότι "η Τουρκία δεν πρέπει να θεωρεί την Ελλάδα δεδομένη σε οτιδήποτε, ειδικά ενόψει των συζητήσεων του Δεκεμβρίου".

    [03] Νέο παγκόσμιο ρεκόρ από τον Μπολτ

    Νέο εκπληκτικό παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ. σημείωσε χθες ο Γιουσέιν Μπολτ με 19.19, στον τελικό του αγωνίσματος, στο Βερολίνο. Το προηγούμενο ήταν δικό του με 19.30 από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, και μάλιστα την ίδια ημέρα (20/8/2008). Πραγματικός άνεμος ήταν ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ, ο οποίος πανηγύρισε και πάλι το ρεκόρ και το χρυσό μετάλλιο με τις χορευτικές του ικανότητες και τις ανάλογες φωτογραφίες μπροστά στον πίνακα με το ηλεκτρονικό χρονόμετρο.

    Ο Μπολτ κατέκτησε έτσι το 2ο χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση μετά τα 100μ, όπου επίσης σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 9.58, και πλέον στοχεύει σε ένα τρίτο, αφού θα μετάσχει και στη σκυταλοδρομία 4χ100μ, όπως έκανε και στο Πεκίνο.

    Δεύτερος ήταν ο Αλόνσο Εντουαρντ από τον Παναμά με 19.81 και τρίτος ο Αμερικανός Ουάλας Σπίρμον με 19.85, ενώ συνολικά 5 αθλητές κατέβηκαν τα 20 δευτερόλεπτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αγωνίστηκε, λόγω προβλήματος τραυματισμού, ο κάτοχος του τίτλου, Τάισον Γκέι (ΗΠΑ).

    Η κατάταξη στον τελικό

    1. Γιουσέιν Μπολτ (Τζαμάικα) 19.19 (Π.Ρ.)

    2. Αλόνσο Εντουαρντ (Παναμάς) 19.81

    3. Ουάλας Σπίρμον (ΗΠΑ) 19.85

    4. Σον Κροφορντ (ΗΠΑ) 19.89

    5. Στιβ Μέλινγκς (Τζαμάικα) 19.98

    6. Τσαρλς Κλαρκ (ΗΠΑ) 20.39

    7. Ραμίλ Γκουλίγιεφ (Αζερμπαϊτζάν) 20.61

    8. Νταβίντ Αλερτέ (Γαλλία) 20.68

    [04] Βουλή: Τροπολογία για απασχόληση 20.000 ανέργων

    Λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης του προγράμματος απασχόλησης 20.000 ανέργων σε ΟΤΑ και νομικά τους πρόσωπα περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Στο ποσό των 315 εκ ευρώ εκτιμά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι θα ανέλθει η δαπάνη για την εφαρμογή του μνημονίου «Ειδικού Συνδυασμένου Προγράμματος Απασχόλησης" που υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ του υπουργείου Απασχόλησης, του ΟΑΕΔ και της ΚΕΔΚΕ, με σκοπό τη δυνατότητα τοποθέτησης έως 20.000 ανέργων σε θέσεις εργασίας σε ΟΤΑ αβ βαθμού και σε νομικά τους πρόσωπα.

    Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το 98% των εσόδων του φόρου ζύθου και μέρος των εσόδων των τελών διαφήμισης και ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) που κατατίθεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

    Κατά το μέρος που αφορά τον ΟΑΕΔ ο Οργανισμός θα επιχορηγεί τους ΟΤΑ αβ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα με ποσό ίσου ύψους προς το επίδομα ανεργίας που ελάμβανε ο τοποθετούμενος άνεργος πριν την πρόσληψή του ή του βασικού επιδόματος ανεργίας.

    Πέραν αυτού με την ίδια τροπολογία επανέρχονται σε ισχύ ως τις 30/6/2010 ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλέτες των ΟΤΑ, προκειμένου να εξοφλήσουν οφειλές, τέλη κοινοχρήστων χώρων και πρόστιμα (με εξαίρεση για αυθαίρετες κατασκευές) προς τους ΟΤΑ με ευνοϊκούς όρους μειωμένα κατά 70% και χωρίς προσαυξήσεις εκπροθέσμου καταβολής.

    Τέλος, κατά την ίδια τροπολογία στα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας που εξαιρούνται για τις προσλήψεις τους από το ΑΣΕΠ περιλαμβάνεται και το Πανελλήνιο Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.

    [05] Νέο Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο

    Νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας ιδρύεται στο Αγρίνιο ως αυτοτελές και πλήρως αυτοδιοικούμενο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Όπως ορίζει η τροπολογία, παρέχεται η δυνατότητα για τον ορισμό της έδρας νέων σχολών, τμημάτων και λοιπών παραρτημάτων και σε άλλες πόλεις της περιοχής.

    Στο νέο πανεπιστήμιο εντάσσονται τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εδρεύουν στο Αγρίνιο: Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών καθώς και Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων. Με άλλη παράγραφο της ίδιας τροπολογίας προβλέπεται ότι θεωρούνται νόμιμες (και κάθε καταλογισμός δαπανών αίρεται) δαπάνες που έγιναν από τη Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π) μέχρι τις 31/12/08 για αμοιβές (187.000 ευρώ) που δόθηκαν σε δέκα άτομα για τις πρώτες εξωτερικές αξιολογήσεις τμημάτων ΑΕΙ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ των ΑΕΙ την περίοδο 2009-13.

    [06] Τουρκία: Μεταρρυθμίσεις για τον κουρδικό πληθυσμό

    Ο στρατός και πολιτικοί ηγέτες της Τουρκίας υποστήριξαν χθες, Πέμπτη, σε σύνοδό τους πρωτοβουλία της κυβέρνησης με την οποία επεκτείνονται τα πολιτιστικά δικαιώματα που εκχωρούνται στον κουρδικό πληθυσμό της χώρας.

    Με την υποστήριξή του, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο μετέχουν αξιωματικοί του στρατού, ενισχύει την κυβέρνηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες επικρίνονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    "Συστήνεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί υπό την επίβλεψη του υπουργού Εσωτερικών, προκειμένου να συνεισφέρουν στην ευτυχία, την ειρήνη και την ευημερία της κοινωνίας", σημειώνει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας σε ανακοίνωσή του, το περιεχόμενο της οποίας μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι προσπαθεί να ενθαρρύνει την υποστήριξη των αντιπολιτευόμενων κομμάτων για το θέμα αυτό, αλλά το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) έχει δηλώσει ότι θα αγωνιστεί εναντίον της πρωτοβουλίας αυτής.

    Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων αυτών η Τουρκία έχει αρχίσει να αποκαθιστά τα ονόματα κουρδικών χωριών και εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτραπεί να τελούνται θρησκευτικές τελετές στην κουρδική γλώσσα.

    [07] Ημερήσια ατζέντα: 21/8/2009

    Αθλητική ατζέντα

  • Μπάσκετ-Διεθνές Τουρνουά (Εθνική Ανδρών)-3η Ημέρα: Ελλάδα-Σερβία - 21:45:00, ΟΑΚΑ.

    [08] "Να τους γυρίσουν την πλάτη"

    Καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε δράση για την Κοινωνική Ασφάλιση, για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, κατά της ανεργίας και της φορολογίας, κατά των κερδών της πλουτοκρατίας. Σε αυτά και συνολικά, οι αντιλαϊκές πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συμπίπτουν.

    Όλη η φιλολογία περί διαφάνειας στοχεύει να συγκαλύψει τη σύμπτωση της πολιτικής τους, ενώ βολεύονται να αποπροσανατολίζουν με τους Χριστοφοράκους. Να τους γυρίσει ο λαός την πλάτη με τη δράση και με την ψήφο.

    [09] Συναντήσεις στα Χανιά

    Συνάντηση με το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σούδας στα Χανιά θα πραγματοποιήσει στις 12 το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, για να συζητήσουν τα προβλήματα του Δήμου και ειδικότερα την αξιοποίηση του κάστρου «Ιτζεδίν», στο Δημαρχείο της Σούδας.

    Αποδοκιμάζουν ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ

    Οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση περί εμπλοκής το 1989 του ενιαίου τότε Συνασπισμού στην υπόθεση της Siemens απασχολούν τόσο τον ΣΥΝ, όσο και το ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν αποδοκιμάσει τις δηλώσεις αυτές.

    Ωστόσο, ο Π. Κοροβέσης με δήλωση του σημειώνει ότι η σχετική παρέμβασή του, με αφορμή δημοσιεύματα, "ισοδυναμούσε με έκκληση προς την Αριστερά να διαψεύσει δημόσια και κατηγορηματικά αυτούς τους υπαινιγμούς, γιατί ακριβώς η μη διάψευσή τους υπάρχει κίνδυνος να την μετατρέψει σε μέρος ενός προβλήματος, που «ανήκει» ...δικαιωματικά στις διαπλεκόμενες δυνάμεις του κεφαλαίου και του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού".

    Ο δε Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας επέμεινε πως η υπόθεση Siemens είναι σκάνδαλο του δικομματισμού, πρόσθεσε δε ότι "βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα εκφυλιστικά. Κι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και πρέπει να μπει ένα τέλος".

    Διευκρινίσεις Κοροβέση

    Στο μεταξύ, ο βουλευτής Περικλής Κοροβέσης σε δήλωσή του σημειώνει:

    "Ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενός πολιτικού οργανισμού που, όπως είναι γνωστό, έχει δώσει μάχες κατά του πολιτικού χρήματος και υπέρ της διαφάνειας στη πολιτική ζωή, θεώρησα ότι μέσα στα καθήκοντά μου είναι να μιλήσουμε και για τα «του οίκου μας». Η ηγεσία της αριστεράς του 1990, στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, όφειλε να είχε δώσει έγκαιρα απαντήσεις, υπερασπίζοντας τον εαυτό της από τους υπαινιγμούς που διατυπώνονται δημόσια από έγκριτους δημοσιογράφους και σε έγκριτες εφημερίδες, περί συνενοχής της σε σκανδαλώδεις συμβάσεις του Δημοσίου με τη Siemens (Ελευθεροτυπία 13/7/2009,Γ.Βότσης και άρθρο Κ. Μπέη, Ελευθεροτυπία, Ιούλιος 2009) προκειμένου να μην αιωρούνται ερωτήματα.

    Χαίρομαι που με μια δήλωση που ανακύκλωνε ήδη πολυδημοσιευμένες πληροφορίες υπήρξαν αντιδράσεις, έστω και καθυστερημένα. Θεωρώντας ότι το «ηθικό κεφάλαιο» είναι για την Αριστερά το πιο πολύτιμο κεφάλαιό της, εξέφρασα δημόσια την απορία γιατί δεν το υπερασπίζεται από τέτοιους δημόσιους υπαινιγμούς. Η παρέμβαση μου ισοδυναμούσε με έκκληση προς την Αριστερά να διαψεύσει δημόσια και κατηγορηματικά αυτούς τους υπαινιγμούς, γιατί ακριβώς η μη διάψευσή τους υπάρχει κίνδυνος να την μετατρέψει σε μέρος ενός προβλήματος που «ανήκει» ... δικαιωματικά στις διαπλεκόμενες δυνάμεις του κεφαλαίου και του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού. Για ό,τι δε με αφορά, διευκρινίζω , ότι μέσα από τη μακρά μου πορεία , παραμένω καταρχήν πολίτης , με πλήρη δικαιώματα , μεταξύ των οποίων, τον Σεπτέμβριο του 2007, προέκυψε και η βουλευτική μου ιδιότητα".

    [10] "Θα απολογηθούν"

    "Και τα δύο πλοκάμια της Αριστεράς θα αναγκαστούν, εκ των γεγονότων, να απολογηθούν για τον τρόπο με τον οποίο η SIEMENS πήρε κατά την εποχή της Οικουμενικής Κυβέρνησης τα ψηφιακά τηλεφωνικά κέντρα", ανέφερε σε δηλώσεις του σχετικά με τις δηλώσεις Κοροβέση ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης. "Καλό θα ήταν τα κόμματα της Αριστεράς, πριν μιλήσουν, να είναι απολύτως σίγουρα ότι μέλη των Κοινοβουλευτικών τους ομάδων δεν περιλαμβάνονται στους 153 Βουλευτές του κ. Χριστοφοράκου", πρόσθεσε.

    Ακόμη, αναφορικά με την έκδοση Χριστοφοράκου, δήλωσε τα εξής: "Οι μεθοδεύσεις των ενδιαφερομένων ώστε να μη βρεθεί ο Χριστοφοράκος ενώπιος-ενωπίω με τους Έλληνες δημοσιογράφους στοχεύουν στο να μετατεθεί η έκδοσή του στην Ελλάδα μετά τη συνέντευξη του κ. Καραμανλή στη Δ.Ε.Θ".

    [11] Επιχειρήσεις-παραβάτες

    Σε υψηλά επίπεδα κινούνται τα ποσοστά παραβατικότητας στους ελέγχους της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την εβδομάδα από 10 έως 16 Αυγούστου, που πραγματοποιήθηκαν σε 534 επιχειρήσεις.

    Πιο συγκεκριμένα, στους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκαν 15.538 παραβάσεις σε 334 από τις 534 επιχειρήσεις διαμορφώνοντας τα ποσοστά παραβατικότητας, κατά μέσο όρο 62,55%.

    Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, το πρόγραμμα ελέγχων εκπονείται ανά εβδομάδα, είναι απολύτως ευμετάβλητο καθώς μεταβάλλεται η περιοχή που ελέγχει κάθε διεύθυνση, περιορίζει κάθε μορφή και έννοια εντοπιότητας και τα συνεργεία που πραγματοποιούν τους ελέγχους παραμένουν μικρό χρόνο σε κάθε περιοχή και λειτουργούν χωρίς περιορισμούς (πχ μη έλεγχος σε εταιρεία που έχει ελεγχθεί πρόσφατα από άλλο συνεργείο).

    Οι έλεγχοι διενεργούνται στους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, σε εταιρείες εστίασης, διασκέδασης, ενοικίασης οχημάτων, σε ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα, σε επιχειρήσεις που παρέχουν κάθε είδους υπηρεσίες στις οργανωμένες ή μη παραλίες και σε άλλες που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στον χώρο ευρύτερα του τουρισμού και όχι μόνο.

    [12] Κρύπτες της ΕΤΑ

    Δυο κρύπτες της οργάνωσης ΕΤΑ, από τις οποίες η μια είναι "πολύ σημαντική" ανακαλύφθηκαν χθες στη Γαλλία, μια ημέρα μετά τη σύλληψη σε χιονοδρομικό κέντρο στις γαλλικές Άλπεις τριών πιθανολογούμενων μελών της οργάνωσης.

    Η ανακάλυψη αυτή των δυο κρυπτών, καρπός των πληροφοριών που μεταβιβάστηκαν από τις ισπανικές αρχές, μπορεί να συνδέεται με την σύλληψη χθες Τετάρτη τριών πιθανολογούμενων μελών του τομέα επιμελητειακής υποστήριξης της οργάνωσης, στο Κορμπιέ Βιλαρεμπέρ, ένα χιονοδρομικό κέντρο στις γαλλικές Άλπεις.

    Η πρώτη από τις κρύπτες, στο Καμπολόν, που θεωρείται ως "πολύ σημαντική" , σύμφωνα με πηγές που έχουν σχέση με τον φάκελο της υπόθεσης, περιείχε μια σημαντική ποσότητα εκρηκτικών, πυρομαχικά και ηλεκτρονικά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή συστημάτων πυροδότησης.

    Η δεύτερη κρύπτη, στην Ελετ, είναι λιγότερο σημαντική χωρίς μεγάλο επιχειρησιακό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τις ίδες πηγές.

    [13] Ελπίδες για πρόκριση

    ΑΕΚ-ΒΑΣΛΟΥΙ

    Ηττήθηκε χθες η ΑΕΚ με 2-1 από τη Βασλούι στη Ρουμανία, στον πρώτο αγώνα για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Ο Βραζιλιάνος σταρ των γηπεδούχων, Γουέσλι, πέτυχε και τα δύο γκολ, στο 29΄ και με πέναλτι στο 83΄, ενώ με πέναλτι είχε ισοφαρίσει προσωρινά και ο Μπλάνκο στο 69΄. Ετσι, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς καλείται να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ, στη ρεβάνς της προσεχούς Πέμπτης (27/8) στο ΟΑΚΑ.

    Παρότι η εικόνα της ΑΕΚ ήταν μέτρια στο πρώτο ημίχρονο, θα μπορούσε να πάρει το προβάδισμα σε δύο περιπτώσεις, λίγο μετά το 20λεπτο. Συγκεκριμένα, στο 20΄ ο Τζεμπούρ βρέθηκε σε θέση βολής μετά από έξοχο τακουνάκι του Μαντούκα και σούταρε άουτ, ενώ στο 23΄ ο Ισμαελ Μπλάνκο βγήκε στην πλάτη της άμυνας της Βασλούι, όμως δεν βρήκε καλά τη μπάλα κι έτσι αστόχησε, από μια θέση που συνήθως δεν "συγχωρεί".

    Η ελληνική ομάδα, όχι μόνο δεν έφτασε στο γκολ, αλλά βρέθηκε πίσω στο σκορ, όταν στο 29΄ η άμυνα της αδράνησε χαρακτηριστικά και ο Γουέσλι με κοντινή κεφαλιά παραβίασε την εστία του Σεμπάστιαν Σάχα. Από το σημείο εκείνο και έως το τέλος του ημιχρόνου, δεν... υπήρχε ΑΕΚ στο γήπεδο, αφού η ψυχολογία βρισκόταν στο ναδίρ.

    Η Ενωση μπήκε πιο αποφασισμένη στο δεύτερο 45λεπτο: στο 53΄ η κεφαλιά του Μάκου προ του εξουδετερωμένου Χαϊσάν έφυγε άουτ, στο 56΄ ο γκολκίπερ της Βασλούι απέκρουσε εντυπωσιακά τη βολίδα του Μπλάνκο έξω από την περιοχή και στο 69΄ έφτασε στο γκολ που δικαιωματικά τής άξιζε. Ο Τζεμπούρ κέρδισε πέναλτι, το εκτέλεσε ο Μπλάνκο και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη, "πλήρωσε" όμως μία παρακινδυνευμένη ενέργεια του Ζεράλδο Αλβες, ο οποίος στο 83΄ έσπρωξε μέσα στην περιοχή τον Λιουμπίνκοβιτς -ο οποίος βρισκόταν πολύ πλάγια και δεν ήταν σε επίκινδυνη θέση- και "χάρισε" ένα πέναλτι στους γηπεδούχους. Ο Γουέσλι ήταν εύστοχος κι έτσι η Βασλούι πήρε τη νίκη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν έκανε αλλαγή μέχρι το 89΄, όταν αντικατέστησε τον Μπλάνκο με τον Ιορντάκε.

    ΠΑΟΚ-ΧΕΡΕΝΦΕΝ

    Από τη μεριά του, ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να αποκτήσει προβάδισμα πρόκρισης στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τη Χέρενφεν στην Τούμπα, στον πρώτο αγώνα για τα πλέι οφ της διοργάνωσης. Η ολλανδική ομάδα προηγήθηκε με τον Πάουλο Ενρίκε στις καθυστερήσεις του α΄ ημιχρόνου, ενώ ο Βλάντα Ιβιτς ισοφάρισε για τους γηπεδούχους στο 55΄. Το έργο του "Δικεφάλου του Βορρά" είναι πλέον δύσκολο, στη ρεβάνς που θα διεξαχθεί την επόμενη Πέμπτη (27/8) στο "Αμπε Λένστρα".

    Στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ με φοβισμένη τακτική προσπάθησε να κρατηθεί στο κέντρο του γηπέδου, διατηρώντας έναν έλεγχο στο γήπεδο χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού δεν έγινε ποτέ απειλητικός και στις δυο προσπάθειες που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ολλανδική εστία, με τον Βιεϊρίνια στο 7' και το 40' δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα.

    Η Χέρενφεν με ψυχραιμία στην άμυνα και χωρίς ιδιαίτερη επιθετικότητα πλησίασε μια και μοναδική φορά στην εστία του Χαλκιά, στο 42' με τον ομογενή Παπαδόπουλο το σουτ του οποίου μπλόκαρε ο Ελληνας διεθνής. Στο 30΄ από σέντρα τού Κονσεϊσάο ο Κένινγκ με το κεφάλι έδιωξε σε κόρνερ και ενώ η μπάλα πέρασε μόλις λίγο πλάγια από την εστία της ομάδας του. Στο 39΄ σε σουτ του Κονσεϊσάο από την γωνία της περιοχής, η μπάλα κόντραρε σε Ολλανδό αμυντικό και μπλόκαρε δύσκολα πέφτοντας στην γωνία του ο γκολκίπερ Λεϊσάλ.

    Στις καθυστερήσεις όμως του πρώτου μέρους μια γενική αδράνεια της άμυνας του Δικεφάλου, έφερε το γκολ για τους Ολλανδούς, με σκόρερ τον Ενρίκε, που είχε περάσει σαν αλλαγή από το 20' στην θέση του τραυματία Μπίρενς. Ο μέσος της Χέρενφεν από θέση μέσα στην περιοχή, ακάλυπτος πλάσαρε την εστία του Χαλκιά για να γράψει το 0-1.

    Στην επανάληψη πολύ νωρίς ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε. Ο Βιεϊρίνια έβγαλε πολύ καλή σέντρα στην ολλανδική περιοχή και ο Ιβιτς με καρφωτή κεφαλιά πέτυχε το 1-1. Στην συνέχεια η ελληνική ομάδα βρήκε το κουράγιο και το ηθικό που της έλλειπε και έκανε σειρά επιθέσεων που ανάγκασαν τους Ολλανδούς να συγκεντρωθούν στην μεσαία και αμυντική γραμμή τους. Η καλή ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ ήρθε στο 86' αλλά αρχικά το σουτ του Ιβιτς μπλόκαρε ο Λεϊσάλ και στην συνέχεια ο Φιλομένο από καλή θέση δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

    Ευκαιρία όμως για γκολ έχασαν και οι Ολλανδοί στο 87' όταν από πλάγια ο Καλού σημάδεψε την εστία του ΠΑΟΚ, αλλά ο Χαλκιάς και πάλι σε κατάσταση ετοιμότητας έδιωξε σε κόρνερ τον κίνδυνο. Με την εικόνα ενός μέτριου παιχνιδιού και με περιορισμένο θέαμα έληξε το παιχνίδι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 August 2009 - 4:30:37 UTC