Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θεσσαλονίκη: ο μεγαλύτερος... ελέφαντας του κόσμου
  • [02] Σειρά-ντοκιμαντέρ για τη "Μυστική Ιστορία της Αμερικής"
  • [03] Κόμμα των Πειρατών και στη Φιλανδία
  • [04] Ο Δήμος Ιωαννίνων τιμά τον Μ.Δουκάκη
  • [05] Πρέβεζα: Κατεβαίνοντας στον ... Άδη
  • [06] Μακελειό στη Βαγδάτη

  • [01] Θεσσαλονίκη: ο μεγαλύτερος... ελέφαντας του κόσμου

    Θα έχει μέγεθος περίπου όσο μια τριώροφη οικοδομή, προβοσκίδα μήκους 4,5 μέτρων, ενώ στην κοιλιά του δεν θα βρίσκεται η τροφή του, αλλά οι... επισκέπτες του. Όσοι δηλαδή βρεθούν στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον επόμενο μήνα και θελήσουν να δουν από κοντά τον μεγαλύτερο ελέφαντα του κόσμου. Μόνο που ο συγκεκριμένος δεν είναι από σάρκα και οστά αλλά φτιαγμένος από σίδηρο, πολυεστέρα και άλλα υλικά.

    Το γιγάντιο γλυπτό, που θα στηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου έξω από την ΔΕΘ προσκαλεί με πρωτότυπο τρόπο τους επισκέπτες της να «ζήσουν» τα εκθέματα και τις εκδηλώσεις της. Η επιλογή του έγινε καθώς ο ελέφαντας είναι ταυτισμένος με την Ινδία που είναι και η τιμώμενη χώρα της φετινής ΔΕΘ. Το τεράστιο γλυπτό αποτελείται από 8 κομμάτια, τα οποία θα συναρμολογηθούν στη Θεσσαλονίκη με τη βοήθεια γερανών και θα είναι επισκέψιμο από το κοινό, καθώς διαθέτει δύο εσωτερικές σκάλες 18 σκαλοπατιών και μπαλκόνια σε δύο επίπεδα, ένα στο άνοιγμα της κοιλιάς του και ένα στην ράχη του.

    Μικρότεροι, αλλά εξίσου εντυπωσιακοί είναι και οι πέντε ελέφαντες - σε φυσικό μέγεθος - που τοποθετήθηκαν σε κεντρικές πλατείες της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας, της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης. Έχουν ύψος 2,50 μ. μήκος 4,90 και πλάτος 2 μ., ενώ είναι φτιαγμένοι από σίδηρο και πολυεστέρα.

    Κατασκευάστηκαν κατά παραγγελία της Helexpo στο καρναβαλικό εργαστήρι του Δήμου Πατρέων και δημιουργοί τους είναι ο Βασίλης Λιακόπουλος και ο Πέτρος Βρυώνης, στελέχη του εργαστηρίου. Ο ζωγράφος των ελεφάντων είναι ο εικαστικός Άγγελος Χατζηαράπογλου (tziara).

    Κάθε ένας από τους πέντε ελέφαντες είναι μοναδικός και στη διάρκεια της ΔΕΘ θα δημοπρατηθούν σε συλλέκτες, ώστε μέρος των εσόδων να διατεθούν από τη HELEXPO σε κοινωφελείς σκοπούς.

    Ο γιγάντιος ελέφαντας θα τοποθετηθεί στην είσοδο της ΔΕΘ την Παρασκευή 4η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα γίνει η επίσημη παρουσίασή του.

    [02] Σειρά-ντοκιμαντέρ για τη "Μυστική Ιστορία της Αμερικής"

    Ο αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν θα γυρίσει για την αμερικανική τηλεόραση μια σειρά-ντοκιμαντέρ δέκα επεισοδίων για την "Μυστική Ιστορία της Αμερικής", γράφει το περιοδικό Variety.

    Ο Όλιβερ Στόουν που τιμήθηκε με Όσκαρ για την ταινία "Πλατούν" (1986) και για την ταινία "Γεννημένος την 4η Αυγούστου" (1989), εργάζεται λίγο για την τηλεόραση, σκοπεύει όμως να επωφεληθεί από τη μεγάλη σε διάρκεια μορφή του ντοκιμαντέρ για να εξετάσει τις λιγότερο σχολιασμένες πλευρές τις ιστορίας των ΗΠΑ.

    "Με αυτή την εποποιία των 10 ωρών, που νομίζω ότι θα είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά μου στα παιδιά μου και στις μελλοντικές γενιές, δεν μπορώ παρά να ελπίζω ότι θα αλλάξουν οι νοοτροπίες", δήλωσε ο κ. Στόουν.

    Σύμφωνα με το "Hollywood Reporter", η σειρά αυτή, που θα μεταδοθεί το 2010 στην καλωδιακή τηλεόραση Showtime, θα περιοριστεί στα τελευταία 60 χρόνια και θα προσεγγίσει κυρίως την απόφαση του προέδρου Τρούμαν να χρησιμοποιήσει την ατομική βόμβα κατά της Ιαπωνίας κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, καθώς και την περίοδο του ψυχρού πολέμου.

    [03] Κόμμα των Πειρατών και στη Φιλανδία

    Ακόμη ένα Κόμμα των Πειρατών, που υποστηρίζει το δικαίωμα του "κατεβάσματος" αρχείων από το Ιντερνέτ, ανάλογο με αυτό που έκανε την έκπληξη στη Σουηδία συγκεντρώνοντας το 7,1% στις Ευρωεκλογές, ιδρύθηκε επίσημα και στη Φιλανδία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του κινήματος.

    Όπως εξηγεί ο πρόεδρός του Πάσι Παλμουλέχτο, το Φιλανδικό Κόμμα των Πειρατών εξασφάλισε την απαραίτητη υποστήριξη για να γίνει αποδεκτό ως πολιτική ομάδα.

    «Είμαστε τρισευτυχισμένοι που κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες 5.000 υπογραφές», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως πλέον το Κόμμα των Πειρατών συμπεριλήφθηκε στους επισήμους καταλόγους των κομμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Το Κόμμα του πρόκειται να διεκδικήσει «μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα, την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την ελευθερία λόγου και την διαφάνεια στην πολιτική», τόνισε ο Παλμουλέχτο.

    Ο ίδιος υπογράμμισε πως το κόμμα του προτίθεται να συμμετάσχει στις προσεχείς δημοτικές, εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

    Οι οργανώσεις για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων έσπευσαν να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους: «αντιτιθέμεθα κατηγορηματικά στην ιδέα ότι ένα πολιτικό κόμμα βλέπει ευνοϊκά την ελεύθερη χρήση προστατευμένων περιεχομένων», τόνισε ο Άρτο Αλασπάγεαγε, διευθυντής του φιλανδικού κλάδου της Διεθνούς Ομοσπονδίας της Φωνογραφικής Βιομηχανίας.

    [04] Ο Δήμος Ιωαννίνων τιμά τον Μ.Δουκάκη

    Το χρυσό μετάλλιο της πόλης των Ιωαννίνων θα απονείμει ο Δήμος Ιωαννιτών στον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και υποψήφιο πρόεδρο των Η.Π.Α. κ. Μάικλ Δουκάκη, η μητέρα του οποίου κατάγεται από το Βρυσοχώρι Ζαγορίου. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, στην αίθουσα «Αθανάσιος Τσακάλωφ» του Δημαρχιακού Μεγάρου.

    Το πρωί του Σαββάτου, ο κ. Δουκάκης θα ξεναγηθεί σε ιστορικά μνημεία και μουσεία της περιοχής.

    Την Κυριακή το πρωί στο χωριό Βρυσοχώρι του Δήμου Τύμφης, ο κ. Δουκάκης θα τιμηθεί από τον δήμαρχο Γιώργο Σουκουβέλο σε ειδική εκδήλωση.

    Ο Μάικλ Δουκάκης γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη στις 3 Νοεμβρίου 1933. Γιος του γιατρού Πάνου Δουκάκη από τη Μυτιλήνη και της Ευτέρπης Μπούκη (από γονείς που καταγόταν από το Βρυσοχώρι Ζαγορίου). Διετέλεσε επί σειρά ετών κυβερνήτης της Μασαχουσέτης (1975-1979, 1983-1991).

    Ήταν ο πρώτος πολίτης νοτιοευρωπαϊκής καταγωγής που πήρε το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου των Η.Π.Α. του Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές του 1988.

    Καθηγητής πολιτικών επιστημών από το 1991 σε διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια, διακρίνεται για το ήθος και τη συνέπεια με την οποία υποστήριξε τις ελληνικές υποθέσεις στις κυβερνήσεις των Η.Π.Α.

    [05] Πρέβεζα: Κατεβαίνοντας στον ... Άδη

    Μια ακρογιαλιά με άκαρπες ιτιές και ψηλές λεύκες στο δάσος της Περσεφόνης και δίπλα στις εκβολές του ποταμού Αχέροντα είχε υποδείξει, κατά την Οδύσσεια, η μάγισσα Κίρκη στον Οδυσσέα προκειμένου να αράξει το πλοίο του και να κατεβεί στον Άδη. Τα λόγια ήταν σαφή: "Μα το βαθύ καθώς διαβής Ωκεανό και φτάσεις στον άγριον όχτο και στ΄αχνά της Περσεφόνης δάσια, με τις ιτιές τις άκαρπες και τις ψηλές τις λεύκες, άραξ΄ εκεί το πλοίο σου στου Ωκεανού την άκρη και στου Άδη κίνησε να πας τ΄ αραχνιασμένο σπίτι" (Οδύσσεια, Κ 509 - 511). Οι στίχοι του Ομήρου μετρούν ήδη 2.800 χρόνια ηλικίας. Η τοποθεσία που περιγράφει δεν είναι μύθος αλλά πραγματικότητα και στέκει ίδια και απαράλλαχτη και σήμερα στο χωριό Αμμουδιά του νομού Πρεβέζης, προκαλώντας το θαυμασμό του επισκέπτη που αρχίζει το ταξίδι για τον μυθικό Άδη.

    Στη διαδρομή, που ξεκινά από τις εκβολές του Αχέροντα και τα έλη της Σπλάντζας και της Βαλανιδορράχης, ο ταξιδιώτης ακολουθεί ανοδική πορεία προς το σημερινό χωριό Μεσοπόταμος, εκεί όπου βρίσκεται το Νεκρομαντείο, το οποίο επισκέπτονταν οι Αρχαίοι Έλληνες για να συνομιλήσουν με τις ψυχές των νεκρών συγγενών τους.

    "Το Νεκρομαντείο ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 50 και έκτοτε αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο", αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Φαναρίου, Αντώνης Νάστας και προσθέτει ότι, κάθε χρόνο, το επισκέπτονται περίπου τριάντα χιλιάδες άνθρωποι. Πάνω από το Νεκρομαντείο χτίστηκε, μεταβυζαντινά, η μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

    Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, τον κάθε ενδιαφερόμενο υποδέχονταν οι ιερείς, που τον καθοδηγούσαν, ώστε, με την κατάλληλη δίαιτα και προσευχή, να μπορέσει να συνομιλήσει με τις σκιές των νεκρών που εμφανίζονταν μπροστά του. Όλα αυτά συνέβαιναν στην αίθουσα του κάτω κόσμου, που έχει χαρακτηριστεί ως "θαύμα ακουστικής".

    Ακολουθώντας τα ίχνη του Ερμή, ο οποίος παρέδιδε τις ψυχές στο βαρκάρη Χάροντα για να τις μεταφέρει στον Άδη, ο ταξιδιώτης μπορεί να περάσει κοντά από τον οικισμό της Τσάρας, δίπλα στο σπήλαιο της Στυγός. Εκεί, σύμφωνα με το μύθο, η Θέτιδα είχε βουτήξει τον Αχιλλέα, όταν ήταν μωρό για να γίνει αθάνατος. Δυστυχώς, το σπήλαιο δεν είναι σήμερα επισκέψιμο και έτσι η επόμενη στάση του ταξιδιού στον Άδη είναι τα τείχη της αρχαίας Πανδοσίας κοντά στο σημερινό Καστρί, που αποτελούσε την σπουδαιότερη αποικία των Ηλείων. Διαφορετικά, μπορεί κάποιος ν' ακολουθήσει το μονοπάτι από το Κέντρο Πληροφόρησης της Γλυκής προς τη "Σκάλα της Τζαβέλαινας" και την όχθη του ποταμού απ' όπου μπορεί να περάσει κολυμπώντας στην απέναντι όχθη, όπου βρίσκεται η "Σπηλιά του Δράκου". Από εκεί μπορεί να σκαρφαλώσει και στο ιστορικό Σούλι.

    Παρά τον απόκοσμο χαρακτήρα του, το ταξίδι για τον Άδη περνά από περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών "Natura 2000". Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε ιππασία, καγιάκ, ράφτινγκ, κολύμπι στα δροσερά γαλαζοπράσινα νερά των πηγών του Αχέροντα, ορειβασία αλλά και διάσχιση περιπατητικών μονοπατιών κατά μήκος του ποταμού. Η ομορφιά του φαραγγιού, η βλάστηση και τα μονοπάτια του αποτελούν τα τελευταία χρόνια πόλο έλξης για εκατοντάδες τουρίστες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό που αρχίζουν να γνωρίζουν πλέον την ιστορία του τόπου.

    Για τους δε λάτρεις της θάλασσας, η Πρέβεζα έχει να επιδείξει πολύ όμορφες παραλίες, όπως αυτές της Λούτσας και του Βράχου και εκείνες στην Αμμουδιά και το Αλωνάκι. Εξάλλου, σε απόσταση μικρότερη της μίας ώρας με το αυτοκίνητο βρίσκονται και η γραφική Πάργα, η Λευκάδα, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα προσφέροντας μια ποικιλία από εναλλακτικές διαδρομές.

    Άλλωστε, όπως λέει και ο ποιητής, "σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη να εύχεσαι να ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις".

    [06] Μακελειό στη Βαγδάτη

    Τουλάχιστον 95 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και 563 άλλοι τραυματίσθηκαν χθες από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις κατά των Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών στη Βαγδάτη, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

    Ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι επιθυμεί μια επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας στο Ιράκ, μετά τις επιθέσεις.

    "Οι σημερινές εγκληματικές επιχειρήσεις καλούν χωρίς αμφιβολία σε μια επανεκτίμηση των σχεδίων και των μέσων ασφαλείας μας για να αντιμετωπίσουμε τις τρομοκρατικές προκλήσεις", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρωθυπουργός.

    Ο ίδιος απηύθυνε επίσης έκκληση για μιαν "αυξημένη συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες ασφαλείας και τους Ιρακινούς".

    Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι οι πολύνεκρες χθεσινές επιθέσεις στη Βαγδάτη βρίσκονται στο κέντρο του "παραλογισμού" των εξτρεμιστών που είναι αποφασισμένοι να σπείρουν την καταστροφή.

    Παράλληλα, η σουηδική προεδρία της ΕΕ καταδίκασε τις βομβιστικές επιθέσεις. Η ευρωπαϊκή προεδρία «καταδικάζει τις σημερινές επιθέσεις στη Βαγδάτη» και «τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορα σημεία του Ιράκ», τονίζεται στο ανακοινωθέν, που κάνει λόγο για «κτηνώδεις ενέργειες».

    Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τις χθεσινές πολύνεκρες επιθέσεις στη Βαγδάτη, ανακοινώθηκε στον Τύπο από τον πρεσβευτή της Βρετανίας Τζον Σόουερς εξ ονόματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, του οποίου το παρόν διάστημα προεδρεύει η Βρετανία.

    "Τα μέλη του Συμβουλίου καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο τη σειρά των τρομοκρατικών επιθέσεων που διαπράχθηκαν σήμερα στη Βαγδάτη", ανέφερε ο κ. Σόουερς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 20 August 2009 - 6:30:24 UTC