Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ν. Κορέας Κιμ Ντάε Γιουνγκ
  • [02] Θεσσαλονίκη: Περιπολίες αστυνομικών με ποδήλατα
  • [03] Χαρτονομίσματα με ίχνη κοκαΐνης
  • [04] "Πράσινο φως" από Νίξον για ανατροπή του Αλιέντε
  • [05] Μικροοργανισμοί που τρέφονται με ...πετρέλαιο

  • [01] Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ν. Κορέας Κιμ Ντάε Γιουνγκ

    Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Κορέας και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Κιμ Ντάε Γιουνγκ απεβίωσε σήμερα Δευτέρα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος νοσοκομείου Σεβεράνς της Σεούλ.

    Ο Κιμ Ντάε Γιουνγκ είχε εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου στις 15 Ιουλίου, πάσχοντας από πνευμονία.

    Ο Κιμ, 84 ετών, θεωρείτο κορυφαία προσωπικότητα στον αγώνα για τον εκδημοκρατισμό της Νότιας Κορέας και το 2000 είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, διότι με την πολιτική του προώθησε την ιδέα της συμφιλίωσης ανάμεσα σε χώρες της Ασίας, αλλά κυρίως για τη συμβολή του στην προσπάθεια προσέγγισης μεταξύ της χώρας του και της Βόρειας Κορέας.

    [02] Θεσσαλονίκη: Περιπολίες αστυνομικών με ποδήλατα

    Νεαρός δράστης επιχειρεί να διαρρήξει σταθμευμένο Ι.Χ. αυτοκίνητο στην παραλιακή οδό Μ. Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς», όταν γίνεται αντιληπτός από περιπολούμενο αστυνομικό που κινείται με ποδήλατο στο πλακόστρωτο της παραλίας. Ο αστυνομικός ενημερώνει το Κέντρο Επιχειρήσεων της Αστυνομίας και αμέσως αποστέλλονται δυνάμεις στο σημείο, αποτρέποντας τον επίδοξο διαρρήκτη να ολοκληρώσει το έργο του.

    Το παραπάνω συμβάν καταγράφηκε μόλις πριν από λίγες μέρες και είναι ένα από τα συνήθη περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι ένστολοι αστυνομικοί που περιπολούν με ποδήλατα στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Το μέτρο των εποχούμενων περιπολιών με ποδήλατο εφαρμόζεται πιλοτικά από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και μετρά ήδη ένα μήνα δράσης.

    Στο πρώτο στάδιο, η νέα αυτή ομάδα απαρτίζεται από επτά αστυνομικούς -πέντε άντρες και δύο γυναίκες, στην πλειοψηφία τους απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ- που θα πραγματοποιούν ανά ζεύγη περιπολίες, κατά τις απογευματινές ώρες, με ηλεκτροκίνητα ποδήλατα. Η δε ακτίνα δράσης τους εκτείνεται από το Λευκό Πύργο έως το Μέγαρο Μουσικής, κατά μήκος του παραλιακού ποδηλατοδρόμου.

    «Πρόκειται για ένα καινοτόμο μέτρο που λειτουργεί δοκιμαστικά από τις 12 Ιουλίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης και έρχεται να ενισχύσει τις πεζές περιπολίες», εξήγησε ο Υποδιοικητής του Τμήματος Περιπολιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ), Υπαστυνόμος Αβ Σάββας Κόκοτας, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το μέτρο αυτό θα πετύχει.

    Η ευελιξία κινήσεων, η ταχύτητα και η άμεση πρόσβαση στο σημείο όπου διαπράττεται εγκληματική πράξη, είναι, κατά τον κ. Κόκοτα, τα «ατού» που διαθέτουν οι αστυνομικοί-ποδηλάτες. Όσον αφορά την ανταπόκριση που έτυχε το συγκεκριμένο μέτρο από τους Θεσσαλονικείς, ο ίδιος τόνισε ότι «παίρνουμε θετικά μηνύματα κυρίως από τους ποδηλάτες που κινούνται στο παραλιακό μέτωπο».

    Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, από τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης εφαρμογής του παραπάνω μέτρου, θα εξαρτηθεί η επέκτασή του και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει κατάλληλη υποδομή για να κάνουν τις β¦πεταλιές τους οι αστυνομικοί.

    [03] Χαρτονομίσματα με ίχνη κοκαΐνης

    Ποσοστό μέχρι και 90% των χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, ιδίως σε ορισμένα μεγάλα αστικά κέντρα, περιέχουν ίχνη κοκαΐνης, τονίζεται σε έκθεση της Ένωσης Αμερικανών Χημικών.

    Ο αριθμός αυτός συνιστά άνοδο σχεδόν κατά 20% εν σχέσει προς τα αποτελέσματα αντίστοιχης μελέτης, που πραγματοποιήθηκε προ διετίας, τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, κατά την παρουσίασή της την Κυριακή στη σύνοδο της Ένωσης στην Ουάσικγτον.

    Οι ερευνητές εξέτασαν χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν σε πάνω από 30 μεγάλες πόλεις σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων -εξόν από τις ΗΠΑ-περιλαμβάνονται ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Κίνα και η Ιαπωνία.

    Τα αμερικανικά και καναδικά χαρτονομίσματα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από κοκαΐνη με 90% και 85% αντίστοιχα, και ακολουθούν τα βραζιλιάνικα με 80%. Η Κίνα και η Ιαπωνία έπονται μακράν με ποσοστά 20% και 12% αντίστοιχα.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η χρήση της κοκαΐνης έχει αυξηθεί σε ορισμένα σημεία των ΗΠΑ, αποκαλύπτει ο χημικός του Παν/μιου της Μασαχουσέτης Γουεγκάνγκ Ζούο, ο οποίος δηλώνει έκπληκτος από την ανακάλυψη.

    «Δεν γνωρίζω πως αυτό μπορεί να εξηγηθεί αυτή η αύξηση στη χρήση κοκαΐνης μέσα σε μία διετία στις ΗΠΑ, όμως αυτό θα μπορούσε να συσχετισθεί με την οικονομική ύφεση, η οποία ωθεί ακόμη περισσότερα απογοητευμένα και απελπισμένα άτομα στα ναρκωτικά».

    Κατά τον ίδιον, τέτοιες εκθέσεις βοηθούν τις υπηρεσίες κατά των ναρκωτικών να πιστοποιούν τις τάσεις στη χρήση απαγορευμένων ουσιών σε μία δεδομένη κοινωνία.

    [04] "Πράσινο φως" από Νίξον για ανατροπή του Αλιέντε

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον είχε συμβουλευτεί, το 1971, τον ομόλογό του της Βραζιλίας, για το ενδεχόμενο ανατροπής του Χιλιανού προέδρου, Σαλβαδόρ Αλιέντε, δύο χρόνια πριν γίνει το πραξικόπημα με το οποίο ανετράπη, σύμφωνα με αμερικανικά αρχεία που αποχαρακτηρίστηκαν και δίνονται τώρα στη δημοσιότητα.

    Τα έγγραφα αυτά, που δημοσιοποιούνται από την ανεξάρτητη υπηρεσία Εθνικό Αρχείο Ασφαλείας, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, δείχνουν ότι ο Ρίτσαρντ Νίξον είχε ρωτήσει τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, Εμίλιο Γκαραστάζου Μεντίσι, στη διάρκεια συνάντησής τους στο Λευκό Οίκο - το Δεκέμβριο του 1971-εάν πίστευε ότι οι χιλιανοί στρατιωτικοί ήταν σε θέση να ανατρέψουν την κυβέρνηση Αλιέντε.

    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας είχε απαντήσει στον Νίξον, ότι κατά την εκτίμησή του οι Χιλιανοί αξιωματικοί ήταν σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο και "είχε κάνει σαφές ότι η Βραζιλία θα εργαζόταν προς αυτή την κατεύθυνση", σύμφωνα με σχετικό υπόμνημα που είχε χαρακτηριστεί απόρρητο και αποχαρακτηρίστηκε χθες.

    Ο Ρίτσαρντ Νίξον, που είχε δώσει το πράσινο φως για την επιχείρηση αποσταθεροποίησης στη Χιλή, είχε δηλώσει στον Βραζιλιάνο ομόλογό του, ότι η Ουάσινγκτον δεν θα μπορούσε παρά να εργαστεί παρασκηνιακά για την ανατροπή Αλιέντε.

    "Ο πρόεδρος (Νίξον) είχε δηλώσει ότι είναι πολύ σημαντικό η Βραζιλία και οι ΗΠΑ να συνεργαστούν σε αυτό το θέμα" και είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Μεντίσι να πράξει ότι μπορεί για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε ανετράπη από το πραξικόπημα του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, περίπου δύο χρόνια μετά την συνάντηση Νίξον-Μεντίσι, στην οποία αναφέρονται τα αμερικανικά έγγραφα.

    [05] Μικροοργανισμοί που τρέφονται με ...πετρέλαιο

    Αλκανιβόραξ, Κυκλοκλάστικος, Μαρινοβακτήριο, Φουντιβακτήριο και Ψυχροσέρπενς. Δεν πρόκειται για μυθικά πλάσματα, αλλά για μικροοργανισμούς, που επιτελούν ένα εξαιρετικής περιβαλλοντικής σημασίας έργο: τρέφονται με ... πετρέλαιο, το διασπούν και το αποτέλεσμα είναι καθαρό θαλασσινό νερό.

    Ειδικοί ερευνητές ανακάλυψαν αυτούς τους μικροοργανισμούς τη δεκαετία του β80, στην Αλάσκα και ύστερα από έρευνες στη θάλασσα της Ιαπωνίας και στη Βόρεια Θάλασσα κατάφεραν να τους απομονώσουν και να τους εντάξουν σε διαδικασίες απορρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σε περιπτώσεις τέτοιων περιστατικών.

    Τους μικροοργανισμούς που τρέφονται με πετρέλαιο μελετά και χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, ενώ τη σχετική τεχνογνωσία έχουν υιοθετήσει, στο πλαίσιο της προστασίας των υδατοκαλλιεργειών, οι περιοχές της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης και του Γυθείου.

    «Οι θαλάσσιοι μικροοργανισμοί, που τρέφονται με πετρέλαιο, αποτελούν μέρος της διαδικασίας που επιτελείται από τη φύση, ώστε από μόνη της να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος», εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Νικόλας Καλογεράκης.

    Όπως επισημαίνει ο ίδιος, οι ερευνητές στην Κρήτη κατάφεραν να εντοπίσουν τέτοιους μικροοργανισμούς και στη Μεσόγειο, τους απομόνωσαν και ξεκίνησαν να τους «εκτρέφουν», χορηγώντας τους αργό πετρέλαιο, άζωτο και φώσφορο. Έτσι, παρήγαγαν μεγάλους πληθυσμούς, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης.

    «Η απορρύπανση γίνεται μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες, διαφορετικά θα χρειαζόταν μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία φυσικά. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι μικροοργανισμοί που τρέφονται με πετρέλαιο, χρειάζονται, επίσης, άζωτο και φώσφορο για να αναπτυχθούν, που δεν υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στο θαλασσινό νερό, αλλά τα προσθέτουμε εμείς στο εργαστήριο», σημειώνει ο κ. Καλογεράκης και προσθέτει: «Αρκεί να ρίξει κανείς λίγο νεράκι στους μικροοργανισμούς που έχουμε αποξηράνει. Είναι σαν να φτιάχνουμε ψωμί προσθέτοντας νερό στη σκόνη της μαγιάς!».

    Η ολοκληρωμένη διαχείριση πετρελαιοκηλίδων περιλαμβάνει τρία μέρη. Στο πρώτο, η μεγαλύτερη ποσότητα ρύπανσης εγκλωβίζεται στα πλωτά φράγματα, τα οποία εγκαθίστανται κοντά σε περιοχές υδατοκαλλιεργειών. Στη συνέχεια, ειδικές συσκευές (skimmers) αντλούν το πετρέλαιο που επιπλέει στη θάλασσα, προκειμένου να μαζέψουν τη μεγαλύτερη ποσότητα της ρύπανσης. Αμέσως μετά, οι μικροοργανισμοί διασκορπίζονται στη θάλασσα μέσω ενός συστήματος αντλιών, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην ακτή, αν έχει φτάσει μέχρι εκεί η πετρελαιοκηλίδα. Το τρίτο μέρος της διαδικασίας, προβλέπει την εγκατάσταση ειδικών τηλεμετρικών σταθμών με αισθητήρες που σημαίνουν συναγερμό σε έναν κεντρικό υπολογιστή, μόλις ανιχνεύσουν την ύπαρξη πετρελαίου στη θάλασσα. Με αυτό τον τρόπο, είναι εφικτή η γρήγορη αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης, προτού επεκταθεί η μόλυνση.

    Η σχετική τεχνογνωσία εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Ευρώπη, αποτελεί όμως καινοτομία για την Ελλάδα, όπου θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται ολοκληρωμένα, από το Σεπτέμβριο, στην Καβάλα.

    Εκεί, ο κ. Καλογεράκης παρουσιάζει σήμερα το συνολικό πρόγραμμα για την προστασία των υδατοκαλλιεργειών και των αλιευτικών πόρων του νομού από έκτακτα περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης, σε ειδική ημερίδα, στην αίθουσα του νομαρχιακού Συμβουλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 August 2009 - 6:30:26 UTC