Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσλήψεις για τη στελέχωση των ΜΕΘ
  • [02] Διορισμοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
  • [03] Ταϊβάν-300 νεκροί από κατολίσθηση
  • [04] Η Volkswagen θα εξαγοράσει το 42% της Porsche
  • [05] Όπου υπάρχει ελληνισμός, μια εκκλησία αφιερωμένη στη Παναγιά
  • [06] Συστάσεις από την ΕΕ

  • [01] Προσλήψεις για τη στελέχωση των ΜΕΘ

    Την πρόσληψη 200 ατόμων στα νοσοκομεία, πέραν του προβλεπόμενου αριθμού προσλήψεων που έχουν προγραμματιστεί ενέκρινε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Νίκος Λέγκας.

    Οι προσλήψεις θα γίνουν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου και θα είναι διάρκειας 8 μηνών. Το προσωπικό θα καλύψει τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και των μονάδων εντατικής νοσηλείας νεογνών (ΜΕΝΝ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

    Η προκαλούμενη δαπάνη θα καλυφθεί από σχετικές πιστώσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

    [02] Διορισμοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

    Από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε ότι για το σχολικό έτος 2009-2010 διορίζονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 1.781 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων και 710 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ60 Νηπιαγωγών σε περιοχές διορισμού και σε δυσπρόσιτα σχολεία για την κάλυψη οργανικών κενών.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται οι εγγεγραμμένοι στον πίνακα του «30μήνου», στον πίνακα του «24μήνου», στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών για την κάλυψη του ποσοστού 40% και οι περιλαμβανόμενοι στους πίνακες διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008 για την κάλυψη του ποσοστού 60%.

    Οι διοριζόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες διορίζονται για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας από 18 Αυγούστου έως και 21 Αυγούστου 2009 και θα τοποθετηθούν με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής που διορίστηκαν, μέχρι λήξεως του έτους για το οποίο διορίζονται.

    Επισημαίνεται, τέλος, ότι όλοι οι διοριζόμενοι εκπαιδευτικοί κατά το σχολικό έτος 2009-2010, οι διορισθέντες κατά τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη 2007-08 και 2008-09 οι οποίοι δεν έχουν παρακολουθήσει την α' φάση του προγράμματος εισαγωγικής επιμόρφωσης και από όλους τους πίνακες (30μηνο, 24μηνο, Ενιαίο Πίνακα Διορισμών, Πίνακα Διοριστέων ΑΣΕΠ) και οι διοριζόμενοι με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ θα παρακολουθήσουν την α' φάση του προγράμματος εισαγωγικής επιμόρφωσης από 24 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου 2009 στα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (ΠΕΚ) της χώρας (Πληροφορίες θα παρέχονται στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης και στα ΠΕΚ).

    [03] Ταϊβάν-300 νεκροί από κατολίσθηση

    Περίπου 300 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους από κατολίσθηση που καταπλάκωσε ένα χωριό στη νότια Ταίβάν, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

    "Ο έπαρχος έδωσε στον πρωθυπουργό έκθεση, στην οποία αναφέρει ότι κατά την εκτίμησή του περίπου 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί", δήλωσε αξιωματούχος στο γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου, αναφερόμενος στο χωριό Χσιάο Λι. "Αυτές είναι οι συνθήκες αυτή τη στιγμή. Συγκεκριμένοι αριθμοί εξαρτώνται από το πότε ο στρατός θα ανοίξει το δρόμο και θα στείλει άνδρες στην περιοχή", πρόσθεσε.

    Ο επίσημος απολογισμός από τον τυφώνα που έπληξε την Ταϊβάν το περασμένο Σαββατοκύριακο είναι 116 νεκροί. Ο τυφώνας προκάλεσε τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών, από τις οποίες παρασύρθηκαν δρόμοι, γέφυρες και κτήρια.

    [04] Η Volkswagen θα εξαγοράσει το 42% της Porsche

    Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, η γερμανική Volkswagen, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2009 θα εξαγοράσει το 42% της Porsche έναντι του ποσού των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η κίνηση αυτή είναι το πρώτο βήμα στο σχέδιο συγχώνευσης των δύο εταιρειών που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2011.

    Ο πρόεδρος της Wolkswagen, Μάρτιν Βίντερκορν, θα αναλάβει και την προεδρία της Porsche ενώ ο οικονομικός διευθυντής της Wolkswagen, Χανς Ντίτερ Πετς, θα ασκεί τα ίδια καθήκοντα και για την Porsche.

    Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης η Porsche θα γίνει η 1οη μάρκα του ομίλου Volkswagen.

    [05] Όπου υπάρχει ελληνισμός, μια εκκλησία αφιερωμένη στη Παναγιά

    Σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, αλλά και όπου ζει ελληνισμός στα πέρατα της κόσμου, υπάρχει και μια εκκλησία αφιερωμένη στη Παναγιά. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν, ειδικά το Δεκαπενταύγουστο, «το Πάσχα του καλοκαιριού», όπως το αποκαλούσε ο Φώτης Κόντογλου, για να προσευχηθούν ευλαβικά στη Χάρη της.

    Τη δικιά τους Μεγαλόχαρη, την «Παναγία Σουμελά», μια μικρή και συμβολική απεικόνιση της μακρινής αλησμόνητης πατρίδας τους, έχουν οι Πόντιοι της Αμερικής και του Καναδά, στους πρόποδες των Απαλαχίων Ορέων, στο West Milford τού βορείου New Jersey.

    Όλα ξεκίνησαν το 1982, όταν ιδρύεται στη Νέα Υόρκη το Ιερό Ίδρυμα «Panagia Soumela Pontion Amerikis, Inc.», με σκοπό την αναβίωση τού Ιερού Προσκυνήματος τού δεκαπενταύγουστου στην «Ποντιακή Γη τού Νέου Κόσμου».

    Πολλά χρόνια αργότερα, το 2005, ιδρύεται το «Holy Institution Panagia Soumela, Inc.», που προχωρά στην αγορά ενός οικοπέδου 15,4 στρεμμάτων στο West Milford τού βορείου New Jersey. Στο οικόπεδο υπάρχουν χριστιανική εκκλησία, πολιτιστικό κέντρο και ένα οίκημα. Τον περασμένο Ιουνίου το Ίδρυμα προχώρησε και σε μία δεύτερη αγορά οικοπέδου, όμορου με το υπάρχον οικόπεδο στο West Milford. Έτσι, η συνολική επιφάνεια των δύο οικοπέδων, έφτασε τα 30.8 στρέμματα.

    Το ενδιαφέρον των ομογενών για το φετινό 26ο τριήμερο πανηγύρι και Ιερό Προσκύνημα, που θα διοργανώσει το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής, είναι αυξημένο. Αναμένεται μεγάλη συμμετοχή ελλήνων, και μη, όχι μόνο από τη Νέα Υόρκη, αλλά και από άλλες πολιτείες, όπως η Πενσιλβάνια, το Κονέκτικατ και τη Μασαχουσέτη. Για την διευκόλυνση των προσκυνητών το Ιερό Ίδρυμα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί», έχουν μισθώσει τέσσερα λεωφορεία, με τα οποία την Κυριακή θα μεταφέρουν δωρεάν τους ομογενείς, από και προς τη Νέα Υόρκη.

    Όπως επισημαίνει στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος του Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, οι εορταστικές εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν αύριο, και θα διαρκέσουν μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, θα αποτελέσουν σταθμό για την περαιτέρω πορεία του Ιδρύματος και για την υλοποίηση της υπόσχεσης που είχαν δώσει κατά την διάρκεια του περσινού πανηγυριού για την μετατροπή του σε πρότυπο εθνικο-θρησκευτικό, πολιτιστικό και ερευνητικό κέντρο των Ποντίων στο Νέο Κόσμο.

    Οι εορταστικές εκδηλώσεις, όπως αναφέρεται και στην σχετική ανακοίνωση, που καταχωρήθηκε στα ομογενειακά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, θα ξεκινήσουν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, στις 5 το απόγευμα με την τελετή ενάρξεως του πανηγυριού και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συνοδεία ποντιακής λύρας.

    Το Σάββατο 15 Αυγούστου το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα θα ψαλλεί Μέγας Εσπερινός. Θα ακολουθήσει λιτάνευση της εικόνας, πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά, που φυλάσσεται στο ομώνυμο μοναστήρι στο όρος Βέρμιο, στο χωριό Καστανιά του νομού Ημαθίας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το μεγάλο ποντιακό ξεφάντωμα.

    Την Κυριακή, 16 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με τον πανηγυρικό όρθρο, και Αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευαγγέλου και συνιερουργούντος του Επισκόπου Φασιανής κ. Αντωνίου. Θα ψαλλεί αρτοκλασία και θα τελεστεί μνημόσυνο για τους απανταχού κεκοιμημένους Ποντίους αδερφούς.

    Στη συνέχεια θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας και μετά την απόλυση θα ξεκινήσει το πρόγραμμα με τους χαιρετισμούς των επισήμων και ένα πλούσιο παραδοσιακό γλέντι στην ύπαιθρο, με ποντιακή λύρα, χορευτικά συγκροτήματα και πλούσια λαχειοφόρο αγορά.

    Φυσικά, οι επισκέπτες θα γευτούν και τα πολύ νόστιμα παραδοσιακά φαγητά που ετοιμάζουν κάθε χρόνο οι πόντιες νοικοκυρές, μαζί με τις πεντανόστιμες πίτες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος.

    Κείμενο: Ριμπά Δ.

    [06] Συστάσεις από την ΕΕ

    Είναι ανώφελο να κλείσουν προληπτικά τα σχολεία ή να αναβληθεί η επιστροφή στις τάξεις: ο ιός της νέας γρίπης Α (H1N1) θα πλήξει σε κάθε περίπτωση τα παιδιά στις πρώτες συγκεντρώσεις τους, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ σε μια σειρά συστάσεων.

    Κάθε χώρα παραμένει ελεύθερη να αποφασίσει τα μέτρα που θα λάβει, επέμεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζοντας μια γνωμοδότηση που υιοθετήθηκε "ομόφωνα" από τους αντιπροσώπους των κρατών στη διάρκεια συνόδου της επιτροπής της ΕΕ για την υγειονομική ασφάλεια.

    "Τα κράτη μέλη δεν βλέπουν την ανάγκη, προς το παρόν, να διατάξουν προληπτικά το μαζικό κλείσιμο των σχολείων", εξηγεί η επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

    "Συνιστούν πάντως το κλείσιμο σχολείων τοπικά, εφόσον διαγνωστούν κρούσματα μεταξύ των μαθητών, με στόχο να καθυστερήσει η μετάδοση του ιού".

    "Η χρησιμότητα αυτής της προσέγγισης εξαρτάται σαφώς από την ταχύτητα των ενεργειών", επιμένει η επιτροπή.

    Οι ειδικοί συνιστούν εξάλλου "να αποφεύγονται άλλες μορφές παιδικών συγκεντρώσεων".

    "Ο στόχος είναι να αποφύγουν οι γονείς να δημιουργήσουν παράλληλες δομές στις οποίες να συγκεντρώνονται τα παιδιά σε περίπτωση που κλείσουν τα σχολεία, επειδή κάτι τέτοιο απλώς θα μετέθετε το πρόβλημα", εξήγησε ένας ειδικός.

    Η επιτροπή για την υγειονομική ασφάλεια συνεχίζει τις συνεδριάσεις της ώστε να διατυπώσει συστάσεις για τον εμβολιασμό. "Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να προβούμε σε ανακοίνωση μέσα στις ερχόμενες ημέρες", δήλωσε ένας από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ντένις Άμποτ.

    "Όσο όμως η επιτροπή για την υγειονομική ασφάλεια δεν έχει συμφωνήσει σε μια διατύπωση, είναι δύσκολο να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες", υπογράμμισε.

    Είναι γνωστό πως συζητούνται πολλές επιλογές για τις ομάδες που θα αποτελέσουν τους κύριους στόχους ενός εμβολιασμού, όπως οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

    Προς το παρόν πάντως εξακολουθεί να μην υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού της νέας γρίπης.

    "Πέντε εταιρείες εργάζονται για ένα εμβόλιο", διευκρίνισε ένας άλλος εκπρόσωπος, ο Τον Φαν Λίροπ. "Παρουσίασαν πληροφορίες στην ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων και περιμένουμε τις εκθέσεις εμπειρογνωμόνων στα τέλη Σεπτεμβρίου με την ελπίδα να υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά εμβόλια τον Οκτώβριο".

    Νέο σοβαρό κρούσμα

    Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών νοσηλεύεται διασωληνωμένος ένας 28χρονος άνδρας,ο οποίος ενώ βρισκόταν σε διακοπές σε νησί του Αιγαίου,νόσησε από τη νέα γρίπη, παρουσιάζοντας αναπνευστική δυσχέρεια. Η κατάσταση του ασθενούς θεωρείται κρίσιμη.

    Εν τω μεταξύ,σε καλή κατάσταση αλλά σε απομόνωση και υπό φαρμακευτική αγωγή νοσηλεύεται στο ιδιωτικό νοσοκομείο Metropolitan μια 29χρονη γερμανίδα, μέλος του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου Aida Vita σημαίας Ιταλίας, η οποία βρέθηκε θετική στον ιό της νέας γρίπης Α (Η1Ν1).

    Η ασθενής μεταφέρθηκε χθες στο ιδιωτικό θεραπευτήριο για περαιτέρω διερεύνηση, μετά την ενημέρωση που είχε η Νομαρχία Πειραιά σχετικά με περιστατικό ασθενούς στο κρουαζιερόπλοιο που παρουσίαζε υψηλό πυρετό.

    Το κρουαζιερόπλοιο με 1.464 επιβάτες και 393 μέλη πλήρωμα, απέπλευσε κανονικά για τον επόμενο προορισμό του τη Μύκονο, αφού πρώτα ελέχθησαν από τη Νομαρχία Πειραιά όλες οι διαδικασίες και δόθηκαν από τον αξιωματικό γιατρό και τον πλοίαρχο έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι κανένας άλλος επιβάτης και μέλος πληρώματος δεν παρουσιάσει τα συμπτώματα της νόσου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κρουαζιερόπλοιου τελευταίος του σταθμός στην χώρα μας - μετά τη Μύκονο- θα είναι το Ηράκλειο Κρήτης και στη συνέχεια θα αποπλεύσει προς την Αίγυπτο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 August 2009 - 6:30:23 UTC