Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργία εξήγγειλε η ΠΝΟ
  • [02] Διορισμοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
  • [03] Αμετάβλητα τα επιτόκια της FED
  • [04] Εξάρθρωση διεθνούς σπείρας ναρκωτικών
  • [05] Η ατζέντα της ημέρας
  • [06] "Υπηρετούν τα μονοπώλια"
  • [07] "Μέτρα ενίσχυσης"
  • [08] Οι ομογενείς του Τορόντο

  • [01] Απεργία εξήγγειλε η ΠΝΟ

    "Δεμένα" στα λιμάνια όλης της χώρας, θα παραμείνουν εντός του Αυγούστου όλα τα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία -ΠΝΟ- εξήγγειλε απεργιακή κινητοποίηση.

    Οι ακριβείς ημερομηνίες θα προσδιοριστούν μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία κατέληξε στην απεργιακή κινητοποίηση, μετά την διαπίστωση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΠΝΟ, ότι η "Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας -ΕΕΑ- καταστρατηγεί συστηματικά και προκλητικά την υποχρέωσή της για υπογραφή του ολοκληρωμένου κειμένου της νέας ΣΣΕ 2009.

    [02] Διορισμοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

    Από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε ότι για το σχολικό έτος 2009-2010 διορίζονται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 1.781 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων και 710 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ60 Νηπιαγωγών σε περιοχές διορισμού και σε δυσπρόσιτα σχολεία για την κάλυψη οργανικών κενών.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται οι εγγεγραμμένοι στον πίνακα του «30μήνου», στον πίνακα του «24μήνου», στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών για την κάλυψη του ποσοστού 40% και οι περιλαμβανόμενοι στους πίνακες διοριστέων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008 για την κάλυψη του ποσοστού 60%.

    Οι διοριζόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες διορίζονται για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας από 18 Αυγούστου έως και 21 Αυγούστου 2009 και θα τοποθετηθούν με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου, σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής που διορίστηκαν, μέχρι λήξεως του έτους για το οποίο διορίζονται.

    Επισημαίνεται, τέλος, ότι όλοι οι διοριζόμενοι εκπαιδευτικοί κατά το σχολικό έτος 2009-2010, οι διορισθέντες κατά τα δύο προηγούμενα σχολικά έτη 2007-08 και 2008-09 οι οποίοι δεν έχουν παρακολουθήσει την α' φάση του προγράμματος εισαγωγικής επιμόρφωσης και από όλους τους πίνακες (30μηνο, 24μηνο, Ενιαίο Πίνακα Διορισμών, Πίνακα Διοριστέων ΑΣΕΠ) και οι διοριζόμενοι με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ θα παρακολουθήσουν την α' φάση του προγράμματος εισαγωγικής επιμόρφωσης από 24 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου 2009 στα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (ΠΕΚ) της χώρας (Πληροφορίες θα παρέχονται στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης και στα ΠΕΚ).

    [03] Αμετάβλητα τα επιτόκια της FED

    Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (FED) ανακοίνωσε ότι διατηρεί αμετάβλητο το επιτόκιό της, στο εύρος του 0-0,25%, εκτιμώντας ότι η οικονομική δραστηριότητα "βρίσκεται στην οδό της σταθεροποίησης" ύστερα από τη μακρά περίοδο ύφεσης.

    Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο το βασικό της επιτόκιο από τον περασμένο Δεκέμβριο.

    [04] Εξάρθρωση διεθνούς σπείρας ναρκωτικών

    Μεγάλη επιτυχία στη μάχη κατά των ναρκωτικών σημείωσαν οι Ελληνικές Αρχές Δίωξης Ναρκωτικών με την εξάρθρωση διεθνούς σπείρας, η οποία διακινούσε μεγάλα φορτία κοκαΐνης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Ειδικότερα, στελέχη του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Όπλων της Αττικής της ΥπΕΕ εντόπισαν και κατέσχεσαν πριν από ένα μήνα στο λιμάνι του Πειραιά, 400 πακέτα κοκαΐνης συνολικού βάρους 447 κιλών. Η ποσότητα αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει κατασχεθεί στην Ελλάδα σε εμπορευματοκιβώτιο και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

    Τα ναρκωτικά προέρχονταν από τη Βολιβία και ήταν κρυμμένα σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες σε εμπορευματοκιβώτιο με περιεχόμενο σκραπ αλουμινίου. Στην έρευνα, συνέδραμαν ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και το Ε΄ Τελωνείο Πειραιά.

    Συνελήφθησαν:

    Ένας Έλληνας υπήκοος, μόνιμος κάτοικος Βελγίου, ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σπείρα .

    Ένας Βούλγαρος υπήκοος, ο οποίος είχε συστήσει εταιρία στη Θεσσαλονίκη και επρόκειτο να παραλάβει μέρος του φορτίου της κοκαΐνης.

    Ένας Έλληνας υπήκοος, εκτελωνιστής, ο οποίος είχε αναλάβει τις διαδικασίες εκτελωνισμού των εμπορευματοκιβωτίων.

    Δύο Ελληνίδες υπήκοοι, εκ των οποίων η μία είναι η γυναίκα που συντόνιζε τις διαδικασίες εκτελωνισμού και μεταφοράς του φορτίου της κοκαΐνης.

    Κατά την επιχείρηση της σύλληψης των μελών της σπείρας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

    75.800 ευρώ, 3.214 δολάρια ΗΠΑ, 37 κάρτες SΙΜ ανώνυμων καρτοκινητών τηλεφώνων, ένα αυτοκίνητο πολυτελείας τύπου JEEP και έγγραφα που αφορούσαν την εισαγωγή των εμπορευματοκιβωτίων.

    Αναφορικά με το θέμα αυτό, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της ΥπΕΕ. Τα θερμά μου συγχαρητήρια και στην ΥπΕΕ και στη Διεύθυνση Τελωνείων και σε όσους συνεργάστηκαν για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Η ΥπΕΕ, με τις μεγάλες και μικρές επιτυχίες που έχει το τελευταίο διάστημα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και σήμερα κατά των κυκλωμάτων των ναρκωτικών, αποδεικνύει, κάθε ημέρα και πιο έντονα, ότι είναι μια στρατηγικής σημασίας δημόσια υπηρεσία. Ικανή να προσφέρει τα μέγιστα σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Ας τη στηρίξουμε όλοι μας".

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντώνης Μπέζας αφού ευχαρίστησε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στην υπόθεση δήλωσε ότι έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς με το λαθρεμπόριο και την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και υποστήριξε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

    [05] Η ατζέντα της ημέρας

  • Τελετή απονομής πτυχίων σε πέντε βαθμοφόρους Λιμενικού Σώματος - συνοδούς σκύλων Κ9 διπλής χρήσης, ανίχνευσης ναρκωτικών και επιχειρήσεων (11:00:00, Θεσσαλονίκη/Λιμάνι)

  • Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τη ΓΕΣΕΒΕΕ (14:00:00, Αριστοτέλους 46)

  • Υδατοσφαίριση-Παγκόσμιο νεανίδων (θέσεις 9-12): Ελλάδα-Νέα Ζηλανδία - 09:10:00, Χάντι-Μανσίσκ

    [06] "Υπηρετούν τα μονοπώλια"

    "Οι εξελίξεις στην οικονομία στην Ελλάδα και γενικότερα στην ΕΕ, αποδεικνύουν ότι η στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία, αντίθετα την τροφοδοτεί και την αξιοποιεί για να χτυπήσει τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων", τονίζει σε ανακοίνωσή του ΚΚΕ.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί τους εργαζόμενους "να την απορρίψουν και να την αντιπαλέψουν χωρίς καθυστέρηση, διεκδικώντας πραγματική στήριξη των ανέργων και σταμάτημα των προκλητικών επιδοτήσεων στους μεγαλοβιομήχανους. Να διεκδικήσουν σταθερή εργασία για όλους με σύγχρονα δικαιώματα".

    Για τη γρίπη

    «Η κυβέρνηση, αντί να πάρει άμεσα μέτρα για την κάλυψη των μεγάλων κενών που έχει το δημόσιο Σύστημα Υγείας σε προσωπικό και σε υποδομές για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, λαμβάνει μέτρα που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του λαού. Εκχωρεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ιδιώτες, μεταφέρει αρμοδιότητες του Συστήματος Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

    Αυτά σημειώνει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου και προσθέτει ότι «σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα της χορήγησης αντιικών φαρμάκων από ιδιώτες, της διάγνωσης της νέας γρίπης από ιδιωτικά εργαστήρια και της μεταφοράς της ευθύνης λειτουργίας των κέντρων εμβολιασμού στους Δήμους».

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, ο ελληνικός λαός «πρέπει να ανησυχήσει. Η πολιτική που αποδέχεται και στηρίζει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, η έλλειψη ενός ενιαίου καθολικού αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας όχι μόνο κοστίζουν στο λαό πανάκριβα αλλά τον αφήνουν και απροστάτευτο. Η παροχή όλων των υπηρεσιών Υγείας για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης πρέπει να γίνεται με ευθύνη του κράτους και δωρεάν για όλους, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη και επαρκή κάλυψη όλων των χώρων. Να λειτουργήσουν άμεσα κινητές μονάδες για την κάλυψη των σχολείων, των εργασιακών χώρων και των κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη».

    [07] "Μέτρα ενίσχυσης"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Βίτσα, και τον Διευθυντή του Γραφείου Προέδρου, Νίκο Παππά, θα επισκεφθούν σήμερα την ΓΕΣΕΒΕΕ (Αριστοτέλους 46, Αθήνα), προκειμένου να συζητήσουν για τα "αναγκαία μέτρα άμεσης ενίσχυσης και στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εν μέσω οικονομικής κρίσης".

    Χθες ο κ. Αλέξης Τσίπρας περιόδευσε στο όρος Μαίναλο και στη συνέχεια επισκέφθηκε το δασαρχείο Βυτίνας.

    Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι "σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε αλλαγή χρήσεως σε βάρος του φυσικού πλούτου, γιβ αυτό εμείς επιμένουμε στην ανάγκη να παρθούν μέτρα όχι μετά την καταστροφή, αλλά πριν την καταστροφή και φέτος είμαστε τυχεροί διότι εναποθέσαμε για άλλη μια φορά τις ελπίδες στο ...στρατηγό άνεμο και στις καιρικές συνθήκες είχαμε ένα σχετικά υγρό καλοκαίρι, δεν είχαμε πολλές πυρκαγιές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το καλοκαίρι θα συνεχιστεί έτσι, ή ότι του χρόνου δεν θα έχουμε δυσάρεστα φαινόμενα".

    Πρόσθεσε ότι "οφείλει η πολιτεία να προχωρήσει στην θέσπιση ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης κι ενιαίου φορέα δασοπροστασίας. την εκπόνηση δασικών χαρτών όπως ορίζει το σύνταγμα.Στην κατάργηση των δασοκτόνων και περιβαλλοντοκτόνων νόμων, ιδίως του 3208 του 2003, νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην συνεχίζει να εφαρμόζει η ΝΔ κι έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τέλος η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει τόσο την δασική υπηρεσία με νέες προσλήψεις όσο και την πυροσβεστική υπηρεσία με μόνιμο προσωπικό κι όχι εποχικούς δασοπυροσβέστες".

    Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι "πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια του εθελοντισμού που είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνεισφορά της στην πρόληψη κυρίως, αλλά και αντιμετώπιση των πυρκαγιών" και πρόσθεσε ότι "ο φυσικός πλούτος πρέπει πρώτα να προστατευθεί από τις εξωγενείς παρεμβάσεις αλλά και από τις παρεμβάσεις των ίδιων των ανθρώπων με ένα θεσμικό πλαίσιο που θα είναι επαρκές και που σήμερα δυστυχώς δεν το έχουμε, ενώ συνεχώς ακούμε μεγάλα και κούφια λόγια".

    Σε ερώτηση για το αν προχωρούν τα έργα που είχαν εξαγγελθεί μετά τις πυρκαγιές του 2007 στην περιοχή, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε πως "η εικόνα που πήραμε από την περιοδεία μας εδώ είναι ότι η ρυθμοί είναι πολύ αργοί".

    "Η δασική υπηρεσία της περιοχής" ,είπε, "είναι υποστελεχωμένη και υπηρετούν μόνο 4 δασοφύλακες για την ευρύτερη περιοχή" και πρόσθεσε ότι υπάρχει το πρόβλημα της ξήρανσης της ελάτης, το οποίο μπορεί να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είπε που έχουν τα δάση μας "δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα, είναι οι εξωγενείς παρεμβάσεις κι οφείλουμε να δράσουμε προληπτικά".

    Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ερωτηθείς για το χρόνο των εκλογών και για το αν είναι έτοιμο το κόμμα του απάντησε λέγοντας ότι "για τις εκλογές ρωτήστε τον πρωθυπουργό, αυτός είναι κατάλληλος να σας πει".

    Όσο για το ΣΥΝ, ανέφερε ότι η περιοδεία του αυτή και μόνο, αποδεικνύει πως είναι έτοιμος για εκλογές και πρόσθεσε πως "τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία δεν αντιμετωπίζονται".

    [08] Οι ομογενείς του Τορόντο

    Στην πόλη του Τορόντο, οικονομική «πρωτεύουσα» του Καναδά και ένα από τα πλέον πολυπολιτισμικά αστικά κέντρα του κόσμου, οι ομογενείς μας κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Φέτος γιορτάζουν μια σημαντική επέτειο: τα εκατοντάχρονα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μητροπολιτικού Τορόντο, όπου σήμερα ζούνε πάνω από 150.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες.

    Οι εκδηλώσεις άρχισαν το Φεβρουάριο, με παραστάσεις της «Νεφέλης», το πολυβραβευμένο πρωτοποριακό Θεατρικό Σχήμα της Κοινότητας, με το έργο «Η βαλίτσα», αφιερωμένο στους πρώτους έλληνες μετανάστες.

    «Χιλιάδες άτομα ήρθανε να δούνε την παράσταση και κανείς δεν έφυγε με στεγνά μάτια. Αυτή είναι η πραγματικότητα: με μία βαλίτσα, με λίγα υπάρχοντα, αλλά γεμάτοι «όνειρα και οράματα», οι έλληνες που ήρθαν στον Καναδά φρόντισαν να στεριώσουν στον ξένο τόπο, που έμελε να γίνει δεύτερη πατρίδα, χωρίς όμως να απολέσουν την ελληνικότητά τους», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Τορόντο, ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Κωνσταντίνος Μενεγάκης. Και προσθέτει: «Η βάση που δημιούργησαν οι πρωτεργάτες των ελληνικών κοινοτήτων, όπως αυτή του Μόντρεαλ, του Τορόντο, του Βανκούβερ, άντεξε στο χρόνο, ώστε σήμερα, κάνοντας τον απολογισμό εκατό χρόνια μετά, να είμαστε σε θέση να μιλάμε για μία πολύτιμη, διαχρονική προσφορά των κοινοτήτων στον Ελληνισμό του Καναδά».

    Με υπερηφάνεια μας αναφέρει ο κ. Μενεγάκης, ότι οι έλληνες μετανάστες έκαναν το παν να δούνε τα παιδιά τους να προκόβουν. Έτσι, στις μέρες μας, οι δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς ελληνοκαναδοί εμφανίζουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης και προοδεύουν σε όλους τους τομείς: στον ακαδημαϊκό, στον επιχειρηματικό, στην πολιτική. Και κάτι ακόμα: η ελληνική παροικία στον Καναδά (περίπου 400.000 άτομα) είναι από τις πιο ενταγμένες και έχει σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο, σε σύγκριση με άλλες ελληνικές παροικίες ανά τον κόσμο.

    Ο κ. Μενεγάκης επισημαίνει και στην προσφορά της Ιεράς Μητρόπολης και του Μητροπολίτη Σωτήριου, με τον οποίο υπάρχει καλή συνεργασία, που συμβάλλει στην ενότητα του ελληνισμού.

    Βραβευμένος από τη Βασίλισσας Ελισάβετ

    Γεννημένος ο ίδιος στον Καναδά, με ρίζες από τη Σκούρα, Λακωνίας και Πλατάνα, Σπάρτης, απ΄ όπου έφυγαν για τον Καναδά, το 1956, οι γονείς του Γιάννης Μενεγάκης και Παναγιώτα Μπίσα, ο κ. Μενεγάκης, είναι σήμερα ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Για το κοινωφελές έργο του και την εθελοντική του προσφορά, τιμήθηκε το Δεκέμβριο του 2002 με το Ιωβηλαίο Βραβείο της Βασίλισσας Ελισάβετ.

    Έχοντας ασχοληθεί, από να νεανικά του χρόνια, με τα κοινά της ομογένειας, ο κ. Μενεγάκης εκλέγεται στο αξίωμα του προέδρου της Κοινότητας, ανελλιπώς, από το 1999. Από το 2006 είναι Συντονιστής της νεοσυσταθείσας Περιφέρειας Καναδά του ΣΑΕ.

    Το ότι γεννήθηκε έλληνας είναι «ότι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί», δηλώνει και θεωρεί χρέος του να προσθέσει το «δικό του λιθαράκι στο οικοδόμημα των ελλήνων του Καναδά, όπου η ελληνική φλόγα καίει δυνατά». Η μεγαλύτερη ευλογία στη ζωή του, όμως, είναι η οικογένειά του και νιώθει ευτυχής που μοιράζεται τα ίδια συναισθήματα με την Καναδή σύζυγο του, Γκελ, και τα δύο παιδιά τους, τον Μιχάλη και την Αλίκη, που μιλούν άψογα τα ελληνικά.

    Ένας δυναμικός Οργανισμός

    Η κοινότητα του Τορόντο, η πολυπληθέστερη του Καναδά, με εγγεγραμμένα πάνω από 15.000 τακτικά μέλη, θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, ελληνική κοινότητα στη διασπορά. Πρόκειται για τον σημαντικότερο οργανισμό της ομογένειας στη χώρα αυτή, με τη συντριπτική πλειοψηφία των 240 εθνικο-τοπικών συλλόγων του Τορόντο, να εκπροσωπούνται σε αυτόν. Διοικείται από 36 Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που εκλέγονται κάθε τρία χρόνια από τα μέλη του οργανισμού, και από 3 αντιπροσώπους εθνικο-τοπικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής του Τορόντο.

    Με προϋπολογισμό 4. εκ. δολάρια για τα λειτουργικά της έξοδα, η Κοινότητα αναπτύσσει πολύτιμο έργο και χαίρει εκτίμησης των ευρύτερων καναδικών φορέων. Προσφέρει πολλά προγράμματα και υπηρεσίες στην παροικία: κοινωνικής ενσωμάτωσης, θρησκευτικές και κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες για ηλικιωμένους, τη νεολαία, γυναικεία θέματα, ελληνόγλωσση παιδεία, αθλητισμό και πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώ έχει και δύο υποδειγματικά γηροκομεία, με συνολικό προϋπολογισμό 18 εκ. δολάρια.

    Πως τα καταφέρνουν; Δεν είναι εύκολο, θα μας πει ο κ. Μενεγάκης, αλλά η παροικία είναι φιλότιμη και βοηθάει γιατί βλέπει τη σοβαρότητα του έργου που επιτελείται και πως τα χρήματα «πιάνουν τόπο».

    «Το πιο σπουδαίο τμήμα είναι αυτό της Παιδείας», τονίζει ο κ. Μενεγάκης. «Διδάσκουμε στα παιδιά μας ελληνόγλωσση παιδεία, πολιτιστικά προγράμματα, ιστορία, γεωγραφία... Τα μαθήματα, εκτός από το χώρο της κοινότητας, διδάσκονται και σε 18 ημερήσια καναδικά σχολεία, όπου η κοινότητα νοικιάζει αίθουσες, ώστε να διευκολυνθούν όλοι οι Έλληνες του Τορόντο».

    Στις περίπου 110 τάξεις, στα απογευματινά και σαββατιανά σχολεία της Κοινότητας, φοιτούν πάνω από 1.700 μαθητές, τους οποίου διδάσκουν 80 εκπαιδευτικοί, μεταξύ αυτών και πέντε αποσπασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας. Στα δε χορευτικά συγκροτήματα της Κοινότητας συμμετέχουν πάνω από 1.500 παιδιά και νέοι.

    Από το Σεπτέμβριο στο πρόγραμμα των ελληνικών σχολείων θα ενταχθεί ειδικό μάθημα για τα 100χρονα της Κοινότητας, ενώ έχουν ήδη διοργανωθεί εκθέσεις ζωγραφικής, απ΄ όπου βγήκε και το λογότυπο της επετείου.

    Νέο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο

    Βασικός στόχος της διοίκησης της Κοινότητας είναι η ανέγερση του Νέου Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου του Τορόντο, καθώς το υπάρχον «Πολυμενάκειο» δεν επαρκεί πλέον για την κάλυψη των αναγκών. Με πρωτοβουλία του κ. Μενεγάκη, η Ελληνική Κοινότητα προέβη στην αγορά μιας έκτασης τεσσάρων εκταρίων στο Τορόντο. Ο ίδιος μεσολάβησε για την εξασφάλιση επιχορηγήσεων από τις κυβερνήσεις του Οντάριο και του Καναδά, συνολικού ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και 1 εκατομμυρίου δολαρίων από το Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς (που απαρτίζεται από ομογενείς επιχειρηματίες), για την ενίσχυση του σχεδίου. Η κατασκευή του κτηρίου, συνολικής έκτασης 80.000 τετραγωνικών ποδιών, έχει ήδη αποπερατωθεί κατά το 75%.

    «Το Νέο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας θα δώσει μία νέα ώθηση στα θέματα του ελληνισμού και κυρίως στην προσέγγιση της νέας γενιάς», σημειώνει ο κ Μενεγάκης. Ελπίζουμε ότι η νέα αυτή προσπάθεια θα αποδώσει για δεκάδες χρόνια και ότι 100 χρόνια μετά κάποιοι άλλοι θα είναι στο «τιμόνι» της κοινότητας και θα μιλάνε με την ίδια υπερηφάνεια και εθνική συνείδηση, όπως εμείς σήμερα».

    Ταυτόχρονα, επισημαίνει, το Κέντρο θα «σφραγίσει» την ύπαρξη της δύναμης των ελλήνων στη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, μία χώρα διεθνώς ισχυρή και η ομογένεια προσπαθεί να έχει συνεργασία με κάθε κυβερνήσει του Καναδά, ώστε «να εξασφαλίζει συμμαχίες για τα εθνικά μας θέματα», όπως τονίζει ο κ. Μενεγάκης. Η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο έχει καλλιεργήσει αυτές τις σχέσεις ειδικότερα με την κοινοβουλευτική επιτροπή φιλίας Ελλάδας -Καναδά και Κύπρου Καναδά.

    Πάνω από 1.300.000 καναδοί στο Ελληνικό Φεστιβάλ της Danforth

    Μέσα στην πόλη των 4,5 εκ. ανθρώπων, οι ομογενείς μας έχουν καταφέρει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και με ετήσιο Φεστιβάλ της Ελληνικής Γειτονιάς της οδού Danforth (Ντάνφορθ), που είναι και το μεγαλύτερο στον Καναδά. Φέτος, από τις 7 έως τις 9 Αυγούστου, στην ελληνική υπαίθρια γιορτή προσήλθαν πάνω από 1.300.000 καναδοί, για να απολαύσουν τα ποικίλα πολιτιστικά προγράμματα και να γευτούν εδέσματα της ελληνικής κουζίνας.

    Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Danforth η πλειοψηφία των 450 και πλέον επιχειρήσεων είναι ελληνικές. Άλλωστε οι ομογενείς επιχειρηματίες έχουν το δικό τους Επιμελητήριο στο Τορόντο.

    Στη Danforth γίνονται κάθε χρόνο και οι μεγάλες παρελάσεις του ελληνισμού για την 25 Μαρτίου, αλλά και την 28η Οκτωβρίου, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλη ελληνική παροικία της διασποράς.

    Οι εκδηλώσεις για τα 100χρονα της Κοινότητας θα κορυφωθούν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Στην κεντρική εκδήλωση θα παραβρεθούν υψηλοί προσκεκλημένοι από τον Καναδά και την Ελλάδα, ενώ θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις.

    Ιστορική διαδρομή των Ελλήνων στον Καναδά

    Ο πρώτος Έλληνας που έφτασε στον Καναδά, γύρω στα 1562, ήταν ο Jean de Fuca από την Κεφαλονιά (Ιωάννης Φώκας- το αληθινό όνομα του οποίου ήταν Απόστολος Βαλεριανός), ναυτικός-εξερευνητής για λογαριασμού του ισπανικού θρόνου. Από τις μαρτυρίες που υπάρχουν, φαίνεται πως οι πρώτοι Έλληνες, που θα μεταναστεύσουν και εντέλει θα ιδρύσουν τις πρώτες παροικίες, αρχίζουν να καταφθάνουν μετά την δημιουργία του ελληνικού κράτους το 1830.

    Οι πρώτοι Έλληνες έφθασαν στο Κεμπέκ και εγκαταστάθηκαν εκεί γύρω στα 1850. Πενήντα πέντε χρόνια μετά, στις 25 Ιανουαρίου 1905, γίνεται η πρώτη οργανωμένη συνάθροιση Ελλήνων στο Μόντρεαλ για την αντιμετώπιση των εθνικό-θρησκευτικών τους αναγκών, ενώ στις 25 Οκτωβρίου 1906 γίνεται η πρώτη Ελληνική Ορθόδοξη λειτουργία. Λίγους μήνες μετά, το 1907, ιδρύεται η Ελληνική Κοινότητα Μόντρεαλ.

    Δύο χρόνια αργότερα ιδρύεται το πρώτο Ελληνικό Σχολείο στον Καναδά, με την ονομασία «Πλάτων». Στις 15 Δεκεμβρίου 1910 τελούνται τα θυρανοίξια της πρώτης Ελληνικής Ορθόδοξης εκκλησίας του Μόντρεαλ, «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», που είναι και η πρώτη ιδιόκτητη εκκλησία της Κοινότητας. Ο πρώτος ελληνικός εθνικοτοπικός Σύλλογος που ιδρύεται είναι η «Κρητική Αδελφότητα του Μόντρεαλ» το 1912. Ο ελληνισμός του Μόντρεαλ θα γίνει το υπόδειγμα για την οργανωτική δομή των ελλήνων και στον υπόλοιπο Καναδά και το πρώτο κέντρο του ελληνισμού.

    Παρόμοια πορεία ακολουθούν οι Έλληνες που φθάνουν και στα υπόλοιπα μέρη του Καναδά. Στο Τορόντο ιδρύθηκε η Ελληνική Κοινότητα το 1909 και αγόρασε, ένα χρόνο αργότερα, την δική της εκκλησία, τον «Άγιο Γεώργιο». Στο Βανκούβερ η Ελληνική Κοινότητα ιδρύθηκε το 1927. Μέσα σε περίπου 30 χρόνια, από το 1910 έως το 1940, ιδρύθηκαν και άλλες μικρότερες Ελληνικές Κοινότητες σε διάφορες πόλεις του Καναδά: Χάλιφαξ, Κεμπέκ, Ότταβα, Έντμοντόν και κ.ά.

    Το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα Ελλήνων προς τον Καναδά παρατηρείται από το 1950 ως τα μέσα της δεκαετίας του ΄70. Την εποχή εκείνη, με την έκρυθμη και ασταθή πολιτική κατάσταση στο Κεμπέκ, το κέντρο του Ελληνισμού μετατοπίστηκε στο Τορόντο που αναπτύχτηκε ραγδαία σε όλους τους τομείς, τόσο τους παραγωγικούς όσο και τους πολιτιστικούς.

    Σήμερα οι Έλληνες του Καναδά, στην πλειονότητά τους, έχουν διαπρέψει και χαίρουν τον σεβασμό και την εκτίμηση των συμπολιτών τους στις τοπικές κοινωνίες όπου ζουν. Προσαρμόστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, έμαθαν την γλώσσα, στις περισσότερες περιπτώσεις μία τέχνη, έκαναν οικογένειες, ανάθρεψαν και σπούδασαν τα παιδιά τους και ανέπτυξαν έντονη επιχειρηματική και κοινωνική δράση. Αποτελούν πλήρως ενταγμένες μονάδες της Καναδικής κοινωνίας, χωρίς όμως να έχουν πολιτιστικά αφομοιωθεί, διατηρώντας την δική τους ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιά.

    Οι ελληνικές οικογένειες, λόγω της οικονομικής τους ευημερίας και γενικής αποκατάστασης, σήμερα έχουν μετακινηθεί στα προάστια των πόλεων όπου διαμένουν, έχοντας πλέον απομακρυνθεί από τις συνοικίες - γκέτο που είχαν δημιουργήσει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 August 2009 - 4:30:32 UTC