Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-08-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διευκρινίσεις Σουφλιά για ημιυπαίθριους
  • [02] Αυστηρές οδηγίες από τον ΕΟΦ
  • [03] Επιχείρηση εκκένωσης κτιρίου
  • [04] Οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων
  • [05] Είχε τελικά δίκιο ο Αίσωπος για τα κοράκια και την εξυπνάδα τους;
  • [06] "Θα πληρώσουν οι αδύναμοι"
  • [07] Εγκαταλείπουν τις πόλεις
  • [08] "Τα χειρότερα πέρασαν"
  • [09] Στα λουτρά της Αιδηψού

  • [01] Διευκρινίσεις Σουφλιά για ημιυπαίθριους

    "Οι συμβολαιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν στα συμβόλαια μεταβίβασης τον χώρο, όπως αυτός περιγράφεται στην οικοδομική άδεια, δηλαδή ως ημιυπαίθριος και επομένως δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα. Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν και το νέο πραγματικό γεγονός της τακτοποίησης του χώρου αυτού σύμφωνα με τον νόμο".

    Τη διευκρίνιση αυτή κάνει με δήλωσή του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, με αφορμή δημοσεύματα ότι οι συμβολαιογράφοι "αρνούνται να μεταβιβάσουν ακίνητα με τακτοποιημένους ημιυπαίθριους χώρους και ζητουν γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου".

    Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σουφλιά έχει ως εξής:

    «Οι διατάξεις του ν.3775/2009 για την τακτοποίηση των νομίμως ανεγερθέντων χώρων που άλλαξαν χρήση (ημιυπαίθριοι κ.λπ.), είναι σαφείς και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

    Κατά τη συζήτηση στη Βουλή έδωσα πλήρη απάντηση για το θέμα της μεταβίβασης των χώρων αυτών, που στηρίζεται στο νόμο και τη λογική. Οι συμβολαιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν στα συμβόλαια μεταβίβασης τον χώρο, όπως αυτός περιγράφεται στην οικοδομική άδεια, δηλαδή ως ημιυπαίθριος και επομένως δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα.

    Επίσης είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν και το νέο πραγματικό γεγονός της τακτοποίησης του χώρου αυτού σύμφωνα με τον νόμο.

    Κατόπιν αυτών δεν είναι βστον αέρα οι ημιυπαίθριοιβ, αλλά στον αέρα είναι αυτό που υποστηρίζεται από ορισμένους πως δήθεν οι μεταβιβάσεις αυτές είναι άκυρες. Προς τι οι αμφιβολίες και η σύγχυση; Κανείς δεν ζητάει από τους συμβολαιογράφους να κάνουν κάτι διαφορετικό από το νόμιμο και το πραγματικό.

    Εκείνο που θέλω να τονίσω ιδιαίτερα είναι ότι αυτοί που με τις πράξεις και τα λεγόμενά τους για τους δικούς τους λόγους προκαλούν σύγχυση στο θέμα αυτό, δεν θα έχουν μεν κανένα κόστος, έχουν όμως μεγάλη ευθύνη, γιατί το κόστος θα το πληρώσουν οι πολίτες που θα τους ακολουθήσουν».

    Υπενθυμίζεται ότι οι συμβολαιογγράφοι, με έγγραφό τους προς τον εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ι. Τέντε, με αφορμή την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, ζητούν να γνωμοδοτήσει εάν είναι ή όχι επιτρεπτή η μεταβίβαση αυθαιρέτων κτισμάτων, ώστε να μπορούν να συνάπτουν δικαιοπραξίες.

    Οι συμβολαιογράφοι επικαλούνται το νόμο Τρίτση του 1983 και το νόμο 1977/85, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται η μεταβίβαση αυθαιρέτων κτισμάτων.

    Το ζήτημα έχει ανατεθεί σε αντεισαγγελέα του ΑΠ, ο οποίος άμεσα αναμένεται να γνωμοδοτήσει επί του νομικού ζητήματος.

    [02] Αυστηρές οδηγίες από τον ΕΟΦ

    Τα αντιιϊκά φάρμακα θα χορηγούνται μόνο με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση, που θα συνοδεύεται από συνταγή, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) σε απόφασή του, που εξέδωσε, με την οποία διευκρινίζει ότι σε αντίθετη περίπτωση, η χορήγηση των φαρμάκων θα αποτελεί παράβαση της φαρμακευτικής νομοθεσίας.

    Επιπλέον, στην απόφαση αναφέρεται ότι η αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση και η συνταγή φυλάσσονται επί διετία στα φαρμακεία και είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή για έλεγχο. Σε περίπτωση, που διαπιστωθεί από τους υπευθύνους κυκλοφορίας των φαρμάκων, ή από την φαρμακαποθήκη, υπερβολική ζήτηση των προϊόντων, θα πρέπει να ειδοποιείται άμεσα ο Ε.Ο.Φ.

    Υπενθυμίζεται ότι εντός των επόμενων ημερών θα αρχίζουν να μπαίνουν ξανά στα ράφια των φαρμακείων τα αντιιϊκά φάρμακα για τη νέα γρίπη.

    [03] Επιχείρηση εκκένωσης κτιρίου

    Σε επιχείρηση εκκένωσης κτιρίου από λαθρομετανάστες και χρήστες ναρκωτικών ουσιών προχώρησε σήμερα το μεσημέρι,στο κέντρο της Αθήνας η Αστυνομία σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και το δήμο Αθηναίων και παρουσία εισαγγελέα.

    Η επιχείρηση έγινε στην οδό Δεληγιώργη, σ' ένα παλιό εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο, όπου σύμφωνα με καταγγελίες, για πολλά χρόνια έβρισκαν κατάλυμα χρήστες ουσιών.

    Κατά την επιχείρηση προσήχθησαν στην Ασφάλεια 22 άτομα, ενώ στην κατοχή ενός βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2,6 γραμμάρια ηρωίνης.

    [04] Οι αντίπαλοι των ελληνικών ομάδων

    Την Σερίφ Τιρασπόλ θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ο Παναθηναϊκός θα αναμετρηθεί με την Ατλέτικο Μαδρίτης, όπως προέκυψε από την κλήρωση που διεξήχθη στη Νιόν της Ελβετίας. Οι πρώτοι αγώνες των πλέι οφ θα γίνουν στις 18-19 Αυγούστου και οι επαναληπτικοί στις 25-26 Αυγούστου.

    Οι «ερυθρόλευκοι» θα δώσουν τον πρώτο αγώνα στις 18 Αυγούστου στη Μολδαβία, ενώ ο αγώνας ρεβάνς θα διεξαχθεί στο «Καραϊσκάκη» στις 26 του μηνός. Οι «πράσινοι» υποδεχτούν την Ατλέτικο Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ στις 19 Αυγούστου, ενώ θα αναμετρηθούν με την ισπανική ομάδα στο «Βιθέντε Καλντερόν» στις 25 του μήνα.

    Στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τη Χέρενφεν και η ΑΕΚ τη ρουμανική Βασλούι.

    Ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα δώσει τον πρώτο αγώνα στην Τούμπα στις 20 Αυγούστου, ενώ η ρεβάνς θα διεξαχθεί μία εβδομάδα αργότερα στην Ολλανδία. Η Ενωση θα δώσει τον πρώτο αγώνα στη Ρουμανία στις 20 Αυγούστου, ενώ η ρεβάνς θα διεξαχθεί μία εβδομάδα αργότερα στο ΟΑΚΑ.

    Δηλώσεις για την κλήρωση

    Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στον Παναθηναϊκό, μετά την κλήρωση της φάσης των πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, η οποία έφερε στο δρόμο των "πρασίνων" την Ατλέτικο Μαδρίτης. Η ισπανική ομάδα είναι το φαβορί για την πρόκριση στους ομίλους της διοργάνωσης, κάτι που παραδέχθηκε και ο διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος του "τριφυλλιού", Κώστας Αντωνίου.

    "Η Ατλέτικο είναι ό,τι πιο δύσκολο θα μπορούσε να προκύψει για μας σε αυτή την κλήρωση. Σίγουρα η αντίπαλός μας είναι το φαβορί, αλλά καμιά ομάδα απέναντι στον Παναθηναϊκό δεν μπορεί να αισθάνεται υπερβολική σιγουριά. Τώρα καλούνται οι ποδοσφαιριστές να αποδείξουν αν τα φαβορί εκτός γηπέδου ισχύουν και μέσα στο γήπεδο" τόνισε ο παράγοντας του Παναθηναϊκού στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ.

    Από τη μεριά του ο αρχηγός της ομάδας, Γιώργος Καραγκούνης, τόνισε: "Δεν ήταν η καλύτερη δυνατή κλήρωση για μας, ωστόσο έχουμε την ποιότητα για να βρεθούμε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πρώτο παιχνίδι, αν εκμεταλλευτούμε την έδρα μας και δεν δεχθούμε γκολ, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Οι πιθανότητες σε τέτοιες περιπτώσεις πιστεύω ότι είναι 50-50. Αν είμαστε αυτοί που πρέπει, θα τα καταφέρουμε ακόμη και αν μας έπεσε ο δυσκολότερος αντίπαλος".

    Από την πλευρά του, ο προπονητής της Ατλέτικο Μαδρίτης χαρακτήρισε την κλήρωση με τον Παναθηναϊκό καλή, αλλά όχι εύκολη. "Η κλήρωση είναι καλή για μας, αν αναλογιστούμε ότι δεν θέλαμε να αντιμετωπίσουμε την Άρσεναλ ή τη Λιόν. Οι ομάδες αυτές είναι ένα επίπεδο πιο πάνω από τις υπόλοιπες, οπότε από τη στιγμή που τις αποφύγαμε αυτό ήταν θετικό", επισήμανε ο Αμπελ Ρεσίνο και πρόσθεσε: "Δεν μου αρέσει να λέω ότι ένας αντίπαλος είναι εύκολος, αλλά το αποτέλεσμα της κλήρωσης ήταν ένα από αυτά που θέλαμε. Οι αναμετρήσεις με τον Παναθηναϊκό δεν θα είναι εύκολες, αφού στην Ελλάδα οι έδρες είναι καυτές και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιβαυτό. Θα κάνουμε τα πάντα για την πρόκριση, γιατί το αξίζει ο σύλλογος".

    Βέβαιος για την πρόκριση του Ολυμπιακού εις βάρος της Σερίφ Τιρασπόλ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ παρουσιάστηκε με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Sentra" ο αρχηγός των "ερυθρόλευκων", Αντώνης Νικοπολίδης.

    "Είναι μία καλή κλήρωση για μας. Το μόνο που μένει είναι να γνωρίσουμε αγωνιστικά την αντίπαλη ομάδα. Ξέρουμε ότι μία ομάδα από τη Μολδαβία έχει περιορισμένες δυνατότητες, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Καλύτερα, όμως, να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, να κάνουμε δύο καλά παιχνίδια, να μπούμε στους ομίλους και έχουμε χρόνο να μιλήσουμε για τα υπόλοιπα" είπε αρχικά ο έμπειρος γκολκίπερ και πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης Ολυμπιακού και Σερίφ. Είναι κάτι άγνωστο για μας. Ουσιαστικά έχουν περάσει στον επόμενο γύρο και θα λάβουν μέρος στο Γιουρόπα Λιγκ, που ήταν ο πρωταρχικός στόχος τους. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Αν είμαστε ο Ολυμπιακός που πρέπει κι αν δεν τους υποτιμήσουμε, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Από το να έχουμε αντίπαλο την Σάλτσμπουργκ ή ακόμα και τον ΑΠΟΕΛ, είναι καλύτερο να έχεις αντίπαλο μία ομάδα από τη Μολδαβία".

    Την αισιοδοξία ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να ξεπεράσει το εμπόδιο της Χέρενφεν και να βρεθεί στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ εξέφρασε με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό NovaΣΠΟΡ FM ο γκολκίπερ του "δικεφάλου" του Βορρά, Κώστας Χαλκιάς.

    "Οποιαδήποτε ομάδα και να είχαμε απέναντί μας, θα έπρεπε να δείξουμε σεβασμό. Υπήρχαν πολύ δυνατότεροι αντίπαλοι, η Χέρενφεϊν δεν έχει πετύχει κάτι μεγάλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά έχει παράγει μεγάλους παίκτες. Πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα για να πετύχουμε το στόχο μας, που είναι η πρόκριση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ" τόνισε ο διεθνής πορτιέρο και συνέχισε: "Πάνω από όλα σημασία έχει τι θα κάνουμε εμείς. Το θετικό είναι ότι κάναμε προετοιμασία στην Ολλανδία και αντιμετωπίσαμε ομάδες από τη χώρα. Πήραμε μία ιδέα από τον τρόπο που αγωνίζονται οι ολλανδικοί σύλλογοι. Αν εμείς είμαστε όπως πρέπει και εκμεταλλευτούμε τον παράγοντα έδρα, μπορούμε να τα καταφέρουμε".

    Ετοιμη για τα παιχνίδια με τη Βασλούι θα είναι η ΑΕΚ, σύμφωνα με δηλώσεις του Νάτσο Σκόκο στον ραδιοφωνικό σταθμό NovaΣΠΟΡ FM. Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός της Ένωσης είπε μεταξύ άλλων: "Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν γνώριζα πολλά πράγματα για τη Βασλούι, αλλά τις επόμενες ημέρες θα ξέρω περισσότερα. Εμείς έχουμε κάνει πολύ καλή προετοιμασία, στα επόμενα φιλικά θα κάνουμε κάποιες δοκιμές και στο πρώτο επίσημο παιχνίδι θα είμαστε έτοιμοι".

    Το προφιλ των αντιπάλων στο Τσάμπιονς Λιγκ

    Ενας «άγνωστος Χ» είναι το εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει ο Ολυμπιακός, προκειμένου να βρεθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Η ... μόνιμη πρωταθλήτρια Μολδαβίας, Σερίφ Τιρασπόλ, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της φτάνει τόσο κοντά στην είσοδο στους ομίλους, έχει ιστορία μόλις 13 χρόνων, καθώς ιδρύθηκε το 1996 με το όνομα Τιράς, μετέχοντας στη δεύτερη κατηγορία του μολδαβικού πρωταθλήματος. Μετά από λίγους μήνες, η εταιρεία Σερίφ ανέλαβε τη χορηγία του συλλόγου, ο οποίος μετονομάστηκε σε Σερίφ Τιρασπόλ. Την επόμενη χρονιά η ομάδα ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία και από κει και πέρα αρχίζει η κυριαρχία της στο εσωτερικό μέτωπο: κυπελλούχος το 1999, δεύτερη στο πρωτάθλημα το 2000 και από το 2001 και μετά «μόνιμη» πρωταθλήτρια της χώρας. Εννέα διαδοχικά πρωταθλήματα και πέντε νταμπλ κοσμούν την τροπαιοθήκη της Σερίφ, η οποία έχει φυσικά και συνεχή παρουσία στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με ίδια πάντα κατάληξη: πρόκριση από τον πρώτο γύρο, αποκλεισμός στο δεύτερο. Παράλληλα, η μολδαβική ομάδα έχει κατακτήσει δύο φορές και το Κύπελλο της Κοινοπολιτείας, στο οποίος συμμετέχουν ομάδες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

    Τη φετινή χρονιά, η Σερίφ ξεκίνησε τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της από τον Β΄ προκριματικό γύρο, όπου απέκλεισε με δύο νίκες (αμφότερες με 1-0) την πρωταθλήτρια Φινλανδίας, Ιντερ Τούρκου. Στον Γ΄ γύρο έκανε την έκπληξη απέναντι στη Σλάβια Πράγας, την οποία απέκλεισε με 0-0 στη Μολδαβία και 1-1 στην Τσεχία. Σε ό,τι αφορά το πρωτάθλημα, έχει δώσει δύο αγώνες και έχει σημειώσει ισάριθμες εύκολες νίκες.

    Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που ομάδα από τη Μολδαβία θα τεθεί αντιμέτωπη με ελληνική στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η πρώτη ήταν την περίοδο 2003-04, όταν ο Αρης απέκλεισε δύσκολα τη Ζίμπρου Κισινάου (1-1 εκτός, 2-1 στη Θεσσαλονίκη), στο πλαίσιο του 1ου γύρου του Κυπέλλου UEFA.

    Μια «επικίνδυνη αποστολή» περιμένει τον Παναθηναϊκό στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς καλείται να ξεπεράσει το «εμπόδιο» της Ατλέτικο Μαδρίτης, προκειμένου να δώσει το «παρών» στους χρυσοφόρους ομίλους της διοργάνωσης. Οι «ροχιμπλάνκος» είναι γνώριμοι στους «πράσινους», καθώς οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2007, στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου UEFA. Σε ένα αδιάφορο παιχνίδι, αφού αμφότερες οι ομάδες είχαν προκριθεί, η Ατλέτικο Μαδρίτης πήρε τη νίκη 2-1 στις καθυστερήσεις με γκολ του Σιμάο και κατέκτησε την πρώτη θέση στον 2ο όμιλο.

    Πέρυσι η Ατλέτικο Μαδρίτης κατέκτησε την τέταρτη θέση στο πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να πάρει το «εισιτήριο» για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ στο Κύπελλο αποκλείστηκε στη φάση των «16» με δύο ήττες από την -μετέπειτα τροπαιούχο- Μπαρτσελόνα. Στο Τσάμπιονς Λιγκ έφτασε μέχρι τους «16», όπου αποκλείστηκε από την Πόρτο.

    [05] Είχε τελικά δίκιο ο Αίσωπος για τα κοράκια και την εξυπνάδα τους;

    Σε μια από τις ωραίες πανάρχαιες ιστορίες του Αισώπου, που τα παιδιά όλου του κόσμου μαθαίνουν, ένα διψασμένο κοράκι ρίχνει πέτρες μέσα σε μια κανάτα, ώστε να ανέβει η στάθμη του νερού μέσα σε αυτήν και έτσι να μπορέσει να το πιεί. Τώρα, οι επιστήμονες, έκπληκτοι, ανακάλυψαν ότι ο Αίσωπος μάλλον δεν είχε βγάλει την ιστορία από το κεφάλι του, γιατί πειράματα έδειξαν ότι πράγματι τα κοράκια έχουν την εξυπνάδα να κάνουν ακριβώς αυτό - μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση κατάφεραν να πιάσουν ένα νόστιμο σκουλήκι που επέπλεε στην επιφάνεια!

    Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι η εξυπνάδα των κορακιών -και των συγγενικών ειδών τους- είναι άκρως ανεπτυγμένη (ίσως περισσότερο από κάθε άλλο είδος) και ότι μπορούν να λύνουν προβλήματα και να χρησιμοποιούν εργαλεία για την επίτευξη των στόχων τους, ακόμα καλύτερα και από τους μεγάλους πιθήκους που θεωρούνται οι στενότεροι συγγενείς του ανθρώπου. Όμως η νέα έρευνα πήγε ένα βήμα παρά πέρα και έδειξε ότι τα πανέξυπνα πουλιά καταλαβαίνουν ενστικτωδώς και τους νόμους της φυσικής (ότι η στάθμη του υγρού θα ανέβει αν ρίξουν πέτρες).

    Η ανακάλυψη έγινε από τον ζωολόγο Κρίστοφερ Μπερντ του πανεπιστημίου Κέμπριτζ της Βρετανίας, σε συνεργασία με τον βιολόγο-ψυχολόγο Νάθαν Έμερι του πανεπιστημίου "Κουίν Μέρι" του Λονδίνου, και δημοσιεύτηκε στο βιολογικό περιοδικό "Current Biology", σύμφωνα με το BBC και το Live Science. Τα πειράματα με τέσσερα κοράκια (σταροκόρακες-χαβαρόνια) έγιναν, αντί για την κανάτα του Αισώπου, με την χρήση ενός πλαστικού σωλήνα ύψους 15 εκατοστών, μισογεμάτου με νερού, ενώ δίπλα υπήρχε ένας σωρός από πέτρες.

    Τα κοράκια που συμμετείχαν στο πείραμα, είχαν στο παρελθόν ήδη δείξει την εξυπνάδα τους, φτιάχνοντας εργαλεία (αγκίστρια από σύρμα) ή χρησιμοποιώντας ξύλα για να ανοίξουν μια πόρτα. Στο νέο πείραμα, τα κοράκια, αφού κοίταξαν καλά-καλά το σωλήνα με το σκουλήκι μέσα, είτε με την πρώτη (!), είτε με τη δεύτερη προσπάθεια, πέτυχαν να πιάσουν το σκουλήκι που επέπλεε, ανεβάζοντας τη στάθμη του νερού στο σωλήνα, πετώντας μέσα πέτρες.

    Είναι αξιοσημείωτο ότι τα πουλιά έριξαν μέσα στο σωλήνα ακριβώς όσες πέτρες χρειάζονταν για να φθάσουν το σκουλήκι με το ράμφος τους και, κυρίως, δεν προσπαθούσαν να το πιάσουν μετά από κάθε πέτρα που έριχναν, αλλά περίμεναν μέχρι που να έχουν ρίξει τον σωστό αριθμό πετρών, πιθανότατα έχοντας κάνει τον σχετικό υπολογισμό από πριν! Και επιπλέον, έχοντας μια ποικιλία πετρών στη διάθεσή τους, τα κοράκια διάλεγαν μόνο τις μεγαλύτερες πέτρες και όχι τις μικρότερες, ώστε να τελειώνουν πιο γρήγοραβ¦

    Στο μέλλον οι εντυπωσιασμένοι ερευνητές θα κάνουν νέα πειράματα, αυτή τη φορά με πουλιά που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία χρήσης εργαλείων ή θα δυσκολέψουν τα πειράματα, με υγρά που δεν συμπεριφέρονται όπως το νερό, με υλικά που δεν επιπλέουν κλπ., για να δουν μέχρι που φτάνουν οι ικανότητες των κορακιών. Τα τεστ θα συμπεριλάβουν ακόμα και νήπια ανθρώπων. "Δεν είναι σίγουρο ότι ακόμα και οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο, χωρίς προηγούμενη γνώση των ιδιοτήτων του νερού ή των πετρών", δήλωσε ο Έμερι.

    Τα κοράκια σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούν εργαλεία στη φύση, αντίθετα με τα επιστημονικά εργαστήρια όπου κάνουν επίδειξη εξυπνάδας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι στη φύση τα ελεύθερα κοράκια δεν χρειάζεται να βάλουν πολύ παραπάνω μυαλό για να βρουν την τροφή τους, αντίθετα με τα εργαστήρια όπου οι επιστήμονες τουςβ¦κάνουν τη ζωή δύσκολη. Όπως θα έλεγε και ο Αίσωπος, "η αναγκαιότητα είναι η μητέρα της εφευρετικότητας"!

    Πηγή: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.cell.com/current-biology/abstract/S0960-9822(09)01455-9

    Κείμενο: Π. Δρακόπουλος

    [06] "Θα πληρώσουν οι αδύναμοι"

    "Το Δ.Ν.Τ δεν είπε κάτι καινούργιο. Απλώς, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να πληρώσουν οι αδύναμοι περισσότερα απ' όσα τους αναλογούν. Δυστυχώς, η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει με το κεφάλαιο και τους τραπεζίτες", αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.

    Ο κ. Κ.Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στο θέμα των ημιυπαίθριων τόνισε ότι «οι β¦ «ημιυπαίθριες» επιλογές της κυβέρνησης δεν μπορούσαν να βρουν «στέγαστρο» στη Δικαιοσύνη. Η νομοθετική πρωτοβουλία της Ν.Δ για το θέμα αυτό ήταν μια τρύπα στο νερό. Εμείς προτείναμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και αυτοί προέβησαν σε επιλεκτικές, εισπρακτικές διαδικασίες».

    Εξάλλου, αναφορικά με τις δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε: «Η Ν.Δ βρίσκεται εκεί που βρισκόταν το φθινόπωρο του 2007 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όλοι τρώγονται μεταξύ τους και όλοι αμφισβητούν τις ικανότητες της ηγεσίας τους. Η αλήθεια είναι ότι εκ του αποτελέσματος δεν έχουν άδικο».

    [07] Εγκαταλείπουν τις πόλεις

    Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο "κύμα" των αδειούχων του Αυγούστου, οι οποίοι με κάθε μέσο εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Από νωρίς το πρωί αυξημένη είναι η κίνηση στις δύο εθνικές οδούς, ενώ από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, έχουν προγραμματιστεί για σήμερα δεκάδες δρομολόγια πλοίων για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

    Η πληρότητα τόσο σε επιβάτες όσο και σε αυτοκίνητα, ξεπερνάει το 90%. Ανάλογη είναι και η πληρότητα των αεροπλάνων, των τρένων του ΟΣΕ και των λεωφορείων του ΚΤΕΛ.

    Σε επιφυλακή βρίσκεται η Τροχαία, για την ασφαλή μετακίνηση όσων ταξιδέψουν μέσω των εθνικών οδικών δικτύων.

    Οι οδηγοί που θα κινηθούν στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας πρέπει να γνωρίζουν πως -λόγω έργων- από τον κόμβο του Μαρτίνου, στο 120ο χλμ και για πέντε χιλιόμετρα στο ρεύμα της καθόδου, η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται σε μία μόνο λωρίδα. Οι εργασίες θα διαρκέσουν ώς τις 12 Αυγούστου.

    Αίθριος αναμένεται να είναι σήμερα ο καιρός, στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με τον υδράργυρο να παρουσιάζει πτώση και να μην ξεπερνά τους 33 βαθμούς Κελσίου.

    [08] "Τα χειρότερα πέρασαν"

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του έσωσε την οικονομία από την "καταστροφή" και ότι η ύφεση "μπορεί να βρίσκεται πίσω μας", παραδέχτηκε ωστόσο ότι παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανεργία, θα πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά για να αποκατασταθεί πλήρως η οικονομία.

    "Λάβαμε πρόσθετες ενδείξεις ότι τα χειρότερα μπορεί να βρίσκονται πίσω μας" είπε ο Ομπάμα μιλώντας από τον Κήπο των Ρόδων, στο Λευκό Οίκο, αφού έγινε γνωστό ότι το ποσοστό της ανεργίας έπεσε για πρώτη φορά σε διάστημα 15 μηνών.

    Τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία δείχνουν ότι η ανεργία έπεσε στο 9,4% ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο.

    "Χάνουμε θέσεις εργασίας με ρυθμό δύο φορές μικρότερο από την εποχή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Αποφύγαμε τα χειρότερα στο οικονομικό σύστημα. Όχι μόνο σώσαμε την οικονομία μας από την καταστροφή αλλά θέσαμε και νέες βάσεις για την ανάπτυξη", επέμεινε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι οι καιροί θα είναι δύσκολοι μέχρι να επανέλθει η ευημερία.

    "Έχουμε ένα απόκρημνο βουνό να ανεβούμε και ξεκινήσαμε από μια πολύ βαθιά κοιλάδα", κατέληξε.

    [09] Στα λουτρά της Αιδηψού

    Επώνυμοι εφοπλιστές, βιομήχανοι, πολιτικοί και άνθρωποι του πνεύματος έχουν αναζητήσει εκεί στιγμές ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς, αλλά και λύση σε κάποιο πρόβλημα υγείας. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Τσώρτσιλ, τον Ωνάση και τη Μαρία Κάλλας έως την Γκρέτα Γκάρμπο και τον Όμαρ Σαρίφ, πολλοί μεγάλοι αστέρες της διεθνούς, πολιτικής και οικονομικής σκηνής έχουν περάσει στα λουτρά της ευχάριστες ώρες χαλάρωσης. Πρόκειται για τη λουτρόπολη της Αιδηψού, η φήμη της οποίας έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα κι εδώ και πολλά χρόνια οι ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών νερών της είναι ξακουστές σε πολλές γωνιές του πλανήτη.

    Η Αιδηψός μπορεί να προσελκύσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη και να τον οδηγήσει στην αποκάλυψη των υπέροχων "μυστικών" που κρύβει στην ευρύτερη περιοχή της. Αποτελεί μοναδικό συνδυασμό του γαλάζιου και του πράσινου, ενώ το υπέδαφός της είναι πολύτιμο, ανακουφίζοντας χιλιάδες ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, το οποίο χρήζει ιαματικής θεραπείας.

    Σύμφωνα με στοιχεία της οικείας δημοτικής αρχής, σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές στην Αιδηψό, που η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 28οC έως και 86οC!

    Εκτός από τα ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια, που λειτουργούν εντός ή εκτός ξενοδοχείων, με τη μορφή κανονικών λουτήρων ή πισίνας, απόκτημα για τη Λουτρόπολη αποτελεί το υδροθεραπευτήριο του Ε. Ο. Τ., που παρέχει όλες τις δυνατότητες για λουτροθεραπεία με τις σύγχρονες τεχνικές.

    Την υδροθεραπεία ως μέθοδο ίασης πολλών ασθενειών- αναφέρουν τα ίδια στοιχεία- εισήγαγε ο Ιπποκράτης, στα μέσα του 5ου αιώνα. Η καινοτομία αυτή υπήρξε πολύ επιτυχής και τα Ασκληπιεία μετατρέπονται σε κανονικά ιατρεία, όπου η Λουτροθεραπεία ασκείται με σύστημα και μέθοδο και καθιερώνεται ως βασική σχεδόν ανάγκη υγιών και μη.

    Το αποκορύφωμα της δόξας της, η λουτρόπολη της Αιδηψού το γνωρίζει στα χρόνια της ρωμαϊκής κυριαρχίας. Ο Πλούταρχος, στο βιβλίο του "Βίος Σύλλα", αναφέρεται διεξοδικά τόσο στις φυσικές καλλονές και στην πλουσιότατη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής της Αιδηψού όσο και στα ονομαστά συμπόσια, που σχεδόν πάντοτε συνοδεύουν τη λουτροθεραπεία. Εκεί, παράλληλα με την παράθεση εξαιρετικής ποιότητας και μεγάλης ποικιλίας εδεσμάτων, οι λουόμενοι είχαν την ευκαιρία ν' απολαύσουν και την "πνευματική τροφή", που πρόσφεραν οι ολονύκτιες συζητήσεις.

    Με το ξεκίνημα του 20ου αιώνα, τα ξενοδοχεία αρχίζουν να κτίζονται το ένα μετά το άλλο. Συγχρόνως, δημιουργούνται ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια για να καλύψουν τις ανάγκες των λουομένων καθώς και πολυτελή εστιατόρια και ταβέρνες, κέντρα διασκεδάσεως με ζωντανή μουσική και φημισμένα ορχηστρικά συγκροτήματα. Η λουτρόπολη της εποχής εκείνης είναι το σημαντικότερο κέντρο εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού.

    Επώνυμοι εφοπλιστές, βιομήχανοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες και πνευματικοί άνθρωποι, περνούν στιγμές ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς και η λουτρόπολη γίνεται γνωστή πέρα από τα ελλαδικά σύνορα. Η φήμη της είναι χαρακτηριστική την Belle Epoque. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κωστής Παλαμάς ,η Μαρίκα Κοτοπούλη ήσαν μερικοί από τους επιφανείς επισκέπτες της.

    Από το 1912 μεταφέρεται στα Λουτρά η έδρα του Δήμου και με τη συμβολή των προσφύγων της Μικράς Ασίας που έφθασαν μετά το '22, δίνεται νέα ώθηση στην ανάπτυξη της πόλης, στους τομείς της αλιείας, της γεωργίας και του εμπορίου.

    Στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, τα κοσμοπολίτικα λουτρά στέκονται τυχερά. Ο κατοχικός στρατός χρησιμοποιεί τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα ως καταλύματα για την υποδοχή τραυματιών και έτσι γλιτώνουν την καταστροφή.

    Μεταπολεμικά, δεν αργούν να γίνουν και πάλι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών από την ακμάζουσα Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ευρώπη και την Αμερική. Άνθρωποι της πολιτικής, της τέχνης και του πλούτου, όπως ο Τσώρτσιλ, ο Ωνάσης, η Μαρία Κάλλας, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Όμαρ Σαρίφ, ο Κώστας Βάρναλης περνούν ευχάριστες ώρες διαμονής και διασκέδασης, ενώ ο Μενέλαος Λουντέμης, στην εφηβεία του, γράφει το έργο του "Καληνύχτα Ζωή", εργαζόμενος ως σερβιτόρος.

    Ο Δημήτρης Ψαθάς και ο Φωκίωνας Δημητριάδης διασκεδάζουν, πειράζοντας ο ένας τον άλλο στον κήπο της Αίγλης, λίγο αργότερα. Σήμερα, η Δημοτική Πλαζ καλύπτει τις ανάγκες όλων όσοι θέλουν να συνδυάσουν τη λουτροθεραπεία με το ευεργετικό θαλασσινό νερό.

    Θεραπευτικές ιδιότητες

    Οι εκθέσεις των ειδικών υδρολόγων γιατρών, αλλά και άλλων επιστημόνων, που έχουν εκδοθεί μετά το 1950 καταλήγουν σε συμπεράσματα, τα οποία είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό ίδια.

    Τα ιαματικά νερά της Αιδηψού ενδείκνυνται για τις εξής παθήσεις: εκφυλιστικές αρθροπάθειες (χρόνιες και παραμορφωτικές καταστάσεις), ρευματοπάθειες (χρόνιες μορφές ρευματισμών),σπονδυλοαθρίτιδες (χρόνιες και αγκυλωτικές μορφές), ριζίτιδες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, μετατραυματικές δυσμορφίες και αγκυλώσεις, περιφερικές νευρίτιδες (νευραλγίες-μυαλγίες), ημικρανίες, τενοντίτιδες, χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις (σαλπιγγίτις, ενδομητρίτις, ωοθηκική ανεπάρκεια, λευκόρροια καθώς και μερικές περιπτώσεις στείρωσης), αγγειοπάθειες (στην περιφερική κυκλοφορική ανεπάρκεια επιδρά το διοξείδιο του άνθρακα) και παθήσεις του ενδοκρινολογικού κύκλου (επιδρά η αναζωογονητική δράση του Ραδονίου).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 August 2009 - 6:30:33 UTC