Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών
  • [02] "Η χώρα έχει μπει σε τροχιά ύφεσης"
  • [03] Κινητοποιήσεις αμπελουργών
  • [04] Τελικό στάδιο διαγωνισμού για ΕΥΑΘ
  • [05] Για την 3η θέση τα κορίτσια του πόλο
  • [06] Τρίτο σοβαρό κρούσμα νέας γρίπης
  • [07] Ημερήσια Ατζέντα: 30/7/2009
  • [08] "Προεκλογικό κόλπο"
  • [09] "Κινδυνεύουν οι συντάξεις"
  • [10] "Δεν ελέγχεται το έλλειμμα"
  • [11] Εξετάζουν πριν αγοράσουν
  • [12] "Δύσκολη χρονιά το 2009"
  • [13] Νίκη - πρόκριση

  • [01] Συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών

    Συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευ. Στυλιανίδη θα έχει στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    "Πόροι με διαφάνεια στην τοπική αυτοδιοίκηση"

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή συνεδρίασε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή και ενέκρινε το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση "ΘΗΣΕΑΣ 2".

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, ότι το πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ 1" έδωσε με διαφάνεια πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση και την οδήγησε στο να κάνει αναπτυξιακά έργα, με πλήρη διαφάνεια, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι μέχρι και το τελευταίο ευρώ εμφανίζεται στο δικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών.

    Στην περίοδο 2005 -2009 έδωσε 3,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί για τα έτη 2010 -2014, που συμπίπτει και με το τέλος του ΕΣΠΑ.

    Με την ίδια λογική θα είναι το ύψος περίπου 3,7 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι οι δαπάνες που δεν είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ μπορούν να μπουν μέσω του ΘΗΣΕΑ και να βοηθήσουν τους ΟΤΑ.

    Μέχρι στιγμής από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ 1 έχουν συμβασιοποιηθεί 20.700 έργα, που καλύπτουν 3,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 92% του συνόλου του προγράμματος και έχουν τελειώσει 7 χιλιάδες έργα.

    Ο κ. Παυλόπουλος κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι είχαν οδηγήσει την τοπική αυτοδιοίκηση στην κομματικοποίηση, το μαρασμό και την αδιαφάνεια.

    "Το 2004", είπε ο κ. Παυλόπουλος, "όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Καραμανλή, ίσχυε το πρόγραμμα ΕΠΤΑ, που έδωσε 1,7 δισ. ευρώ με πλήρη αδιαφάνεια, το οποίο καταβαράθρωσε οικονομικά την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί και ελλιπές ήταν και δόθηκε κατά τρόπο εντελώς ανορθόδοξο και με κομματικά κριτήρια, ενώ για πάρα πολλά από τα χρήματα αυτά δεν υπήρχαν παραστατικά στο υπουργείο Εργασίας".

    Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον υφυπουργό Θανάση Νάκο, γιατί αφιέρωσε το περισσότερο καιρό της υπουργικής θητείας του σε αυτόν τον τομέα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο ίδιος θα οδηγήσει και τον ΘΗΣΕΑ 2 στην ίδια επιτυχή πορεία.

    Εξ άλλου, ο κ. Νάκος στις δηλώσεις του τόνισε ότι μία καινούργια γενιά έργων θα αρχίσει αμέσως μετά τις θερινές διακοπές και περισσότερα από 25 χιλιάδες έργα θα δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να τονώσει και την αγορά, σε μία περίοδο η οποία είναι δύσκολη από οικονομική άποψη.

    Με το "ΘΗΣΕΑ 2", τόνισε ο κ. Νάκος θα προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο κυρίως σε έργα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές αλλά και έργα που γεφυρώνουν τις χρηματοδοτήσεις με το ΕΣΠΑ, καθώς από αυτό το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτούνται μελέτες.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες του υπευθύνου το ΠΑΣΟΚ Ντίνου Ρόβλια ότι το πρώτο εξάμηνο του 2009 έχουν προσληφθεί 65 χιλιάδες άτομα στο δημόσιο τομέα, συμβασιούχοι και μόνιμοι, έναντι 48 χιλιάδων το πρώτο εξάμηνο του 2008, ο κ. Νάκος είπε ότι δεν έχει το σύνολο των στοιχείων, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι είναι ψευδή, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση ενώ χρησιμοποιούσε 12,5 χιλιάδες συμβασιούχους τα προηγούμενα χρόνια, φέτος θα χρησιμοποιήσει 10 χιλιάδες.

    [02] "Η χώρα έχει μπει σε τροχιά ύφεσης"

    Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως ο ίδιος ανέφερε μιλώντας σε ευρεία κομματική σύσκεψη στη Βουλή, θα είναι η τελευταία πριν τις εκλογές.

    Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου προκειμένου να συζητηθεί το περιεχόμενο της ομιλίας που θα κάνει στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η γενικότερη παρουσία του Κινήματος στη συμπρωτεύουσα.

    Στην παρέμβασή του στη σύσκεψη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο, θα αφορά το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, με ποιά σειρά και πώς όλα αυτά που λέει θα τα κάνει πράξη, λέγοντας όλη την αλήθεια στο λαό με σαφήνεια.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε και τους άξονες της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ και αυτοί αφορούν:

    1.- Ενα σχέδιο άμεσης ανάταξης της οικονομίας.

    2.- Τη στήριξη της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    3.- Τη δίκαιη αναδιανομή.

    4.- Ενα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και

    5.- Τη δημιουργία μιας αγοράς στην υπηρεσία του πολίτη με ένα νέο πλαίσιο εποπτείας.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι στις πρόσφατες εκλογές, οι πολίτες έδωσαν σαφές μήνυμα για αλλαγή, ψηφίζοντας αλλαγή πορείας για τη χώρα και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, σταθερότητας, ασφάλειας, ευνομίας και κοινωνικής συνοχής.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάσταση της οικονομίας, λέγοντας ότι η οικονομία βουλιάζει και η χώρα έχει μπει σε τροχιά ύφεσης και σοβαρότατης δημοσιονομικής εκτροπής.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο, καθώς παρατηρείται ήδη μεγάλη μείωση στον τουρισμό, την οικοδομική δραστηριότητα και τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ υπάρχει και σημαντική επιβράδυνση στη δανειοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

    Ανέφερε επίσης ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία παραπέμπουν σε πλήρη εκτροχιασμό, καθώς το ταμειακό έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο έφτασε στα 18 δισ. ευρώ ξεπερνώντας ήδη τον ετήσιο στόχο.

    Παρ' όλα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει λανθασμένα και αναποτελεσματικά μέτρα και επιβάλλει σκληρή φορολόγηση σε βάρος των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, όπως έκανε με τα πρόσφατα μέτρα, τα οποία έκρυψε επιμελώς προεκλογικά.

    Και πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά διευρύνουν το έλλειμμα αξιοπιστίας του πολίτη προς την κυβέρνηση, η οποία, όπως τόνισε, αφήνει ανεξέλεγκτη την πελατειακή σπατάλη του δημόσιου χρήματος και κατασπαταλά τους πόρους του ΕΣΠΑ σε δράσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

    Συνέντευξη Μ. Χρυσοχοΐδη

    Στα 1,125 δισ. ευρώ υπολογίζεται το πρόσθετο κόστος με το οποίο επιβαρύνθηκαν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και τα Ασφαλιστικά Ταμεία από την αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική για τις τιμές των φαρμάκων που εφαρμόζεται τα τελευταία 4 χρόνια το ΥΠΑΝ. Τα στοιχεία για το μέγεθος της σπατάλης που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και την εξέλιξη των βασικών μεγεθών της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ο Πολ. Εκπρόσωπος Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοϊδης, ο Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης, Φ. Σαχινίδης, και ο Εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης, Α. Κατσιφάρας, με αφορμή την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΑΝ για ριζική αναθεώρηση της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής στην τιμολόγηση των φαρμάκων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Τομέας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, από το 2004 μέχρι το 2008 η σπατάλη στις συνολικές πωλήσεις φαρμάκων αυξήθηκε κατά 3 δισ. ευρώ ή 60,44%: από 5,008 δισ. ευρώ σε 8,035 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα η νοσοκομειακή σπατάλη, από το 2004 μέχρι το 2007 σχεδόν διπλασιάστηκε, από 837,5 εκατ. ευρώ έφτασε στα 1,5 δισ. ευρώ ενώ και στη λιανική η δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,1 δισ. ευρώ περίπου 50%. Το δε κόστος της τιμολογιακής πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση τα τελευταία 5 χρόνια για τους καταναλωτές και τα ταμεία ανέρχεται σε 1,125 δισ. ευρώ επιπλέον.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το ΠΑΣΟΚ, οι 40 μεγάλες ελληνικές εταιρίες φαρμάκων είχαν αύξηση 21,73% των προ φόρων κερδών από το 2006 στο 2007 και 12,22% του τζίρου. Επίσης, οι 49 εταιρίες φαρμακαποθηκών είχαν αύξηση 16,71% των προ φόρων κερδών από το 2006 στο 2007 και 15% του τζίρου.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε σχετικά: «Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια αντί να έχουμε βελτίωση της ποιότητας παρέμβασης του κράτους στη φαρμακευτική αγορά, είδαμε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Είδαμε τη σταδιακή απορρύθμιση σημαντικών κανόνων που διέπουν τη συνταγογράφηση και την τιμολόγηση του φαρμάκου. Ως αποτέλεσμα είχαμε :α) τη δραστική άνοδο της επιθετικής συνταγογράφησης από πλευράς γιατρών γεγονός που σε συνδυασμό με τη σταδιακή γήρανση του πληθυσμού οδήγησε σε έναν ανεξέλεγκτο όγκο πωλούμενων φαρμάκων. Μόνο αυτός ο παράγοντας συνέβαλε κατά 41% για την αύξηση της ετήσιας συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, και β) την αύξηση των τιμών σε πολλά φαρμακευτικά προϊόντα, παράγοντας που συμβάλει κατά 25% στη διαμόρφωση της τελικής φαρμακευτικής δαπάνης. Μιλάμε αν μη τι άλλο για μία πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στο φάρμακο.»

    Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον»

    Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε κατ' αρχήν την ικανοποίησή του που το ΥΠΑΝ υιοθετεί ένα μικρό έστω κομμάτι της συνολικής πρότασής που το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολιτευσης έχει εισηγηθεί για την πράσινη ανάπτυξη. Παρότι όμως τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση και το ΥΠΑΝ προτρέχουν επικοινωνιακά χωρίς να έχουν διασφαλίσει κρίσιμες παραμέτρους για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος. Η κριτική του ΠΑΣΟΚ εστιάζεται στα ακόλουθα σημεία:

    Η κυβέρνηση προχωρεί σε επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα τη στιγμή που δεν έχει ενεργοποιήσει την υφιστάμενη νομοθεσία με την οποία ενσωματώθηκε η κοινοτική Οδηγία 2002/91/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, καθυστερώντας προκλητικά την έκδοση του γνωστού ΚΕΝΑΚ. Συνεπώς το πρόγραμμα βρίσκεται σε νομοθετικό κενό.

    Η τιμή ζώνης δεν αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο για τον υποτιθέμενο επιδιωκόμενο στόχο της κοινωνικής συνοχής. Τέτοιος στόχος για την κυβέρνηση δεν υπάρχει αφού ο υπουργός έσπευσε να ανακοινώσει ότι και για όσους μείνουν έξω από το πρόγραμμα (από την ίδια την κυβέρνηση θεωρούνται οικονομικά εύρωστοι) θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τις επεμβάσεις βάσει φορολογικών κινήτρων (που θα ανακοινωθούν κι αυτά στο μέλλον).

    Η δυνατότητα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έναρξης εργασιών από τον Νοέμβριο είναι ουσιαστικά πλασματική αφού οι εν λόγω εργασίες δεν μπορούν να γίνουν σε κτίριο που κατοικείται μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Η αγωνία της κυβέρνησης να δείξει ότι παράγει έργο θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τους πολίτες και σε αυτόν τον τομέα καθώς μόνο πρόχειρο σχεδιασμό με τεράστια κενά και υπηρεσίες που δε θα είναι έτοιμες για την υλοποίηση μπορούμε να περιμένουμε μέχρι τον Νοέμβριο.

    ΔΕΗ

    Οσον αφορά στη ΔΕΗ και την ακύρωση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων της επιχείρησης ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε:

    «Η ανίκανη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει προσθέσει ούτε ένα Μεγαβάτ τα τελευταία χρόνια στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Κάθε χρόνο αναγκαζόμαστε να εισάγουμε ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα από τις γειτονικές μας χώρες προς δόξαν της ανικανότητας της κυβέρνησης και του Διοικητή της, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τις τιμές των τιμολογίων και να κατεβάζει προγράμματα μεγαλόπνοα τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες τα επόμενα χρόνια. Καλούμε την κυβέρνηση, λοιπόν, τώρα να κινητοποιήσει άμεσα όλες τις διαδικασίες, για να γίνουν επενδύσεις στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, να προστεθούν τα αναγκαία Μεγαβάτ, έτσι ώστε το ηλεκτρικό μας σύστημα να είναι ασφαλές, να εξασφαλίζει επάρκεια και να καταπολεμήσει την ενεργειακή φτώχεια στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.»

    [03] Κινητοποιήσεις αμπελουργών

    Συλλαλητήριο διοργανώνουν σήμερα στην Αθήνα οι αμπελουργοί έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «για την άρνηση της κυβέρνησης να δρομολογήσει λύσεις -όπως έχει από πέρυσι δεσμευτεί- στα προβλήματά τους».

    Σε ανακοίνωση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελουργικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), αναφέρεται ότι ήδη διαγράφεται ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθεί ο τρύγος σε πολλές περιοχές.

    Η απόφαση για κινητοποιήσεις είχε ληφθεί κατά την διευρυμένη πανελλαδική σύσκεψη της ΚΕΟΣΟΕ, στις 21 Ιουλίου, στην οποία μετείχαν 8 βουλευτές από τους νομούς, Αχαΐας (Ν. Παπαδημάτος, Α. Ράγιου, Κ. Σπηλιόπουλος), Κορινθίας (Π. Μπεγλίτης), Ηρακλείου (Β. Κεγκέρογλου, Μ. Στρατάκης, Μ. Σκραφνάκη), ο νομάρχης Αχαΐας Δ. Κατσικόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Μ. Βουμβουλάκης, της ΚΣΟΣ Μ. Γαβαλάς, της ΓΕΣΑΣΕ Γ. Γωνιωτάκης και δεκάδες πρόεδροι Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.

    [04] Τελικό στάδιο διαγωνισμού για ΕΥΑΘ

    Και οι τρεις κοινοπραξίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 23,02% των μετοχών της ΕΥΑΘ πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής, που τέθηκαν κατά την πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Έτσι προκρίνεται η συμμετοχή τους στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού.

    Αυτό αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων κάνοντας δεκτή την εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων για το θέμα αυτό.

    Πρόκειται για τις κοινοπραξίες (κατ' αλφαβητική σειρά):

    1. AQUALIA (Ισπανία) - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (Ελλάδα)

    2. SUEZ ENVIRONMENT (Γαλλία) - ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Ελλάδα)

    3. VEOLΙA EAU (Γαλλία) - MIG (Ελλάδα) - ΙΟΝΙΟΣ (Ελλάδα)

    Στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.

    [05] Για την 3η θέση τα κορίτσια του πόλο

    Την τρίτη θέση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ρώμης θα διεκδικήσει η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έδωσε σκληρή μάχη χθες στον ημιτελικό απέναντι στις ΗΠΑ, αλλά υπέκυψε με σκορ 8-7 και την Παρασκευή (17:00) θα παίξει για το χάλκινο μετάλλιο με τη Ρωσία. Η Ελσι Ουίντες με πέντε γκολ «εκτέλεσε» την ελληνική ομάδα, η οποία στο τέλος είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει, όμως το σουτ της Τσουκαλά απέκρουσε η Αρμστρονγκ. Οι Αμερικανίδες θα αντιμετωπίσουν τον Καναδά στο μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

    Αν και η εθνική ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ της αναμέτρησης, απέναντι στην κάτοχο του τροπαίου και φιναλίστ των Ολυμπιακών Αγώνων, στην πισίνα του "Φόρο Ιτάλικο" φάνηκε ότι μπορούσε να κάνει την έκπληξη. Κι αυτό παρότι το ξεκίνημα ήταν πολύ κακό για την ομάδα του Γιώργου Μορφέση, που δέχθηκε γκολ στις τρεις πρώτες κατοχές των ΗΠΑ: δύο από την Ουίντες (ένας "κεραυνός" από την περιφέρεια και ένα σουτ στον παίκτη παραπάνω) κι ένα από τη Βίγια με πέναλτι. Ομως, οι διεθνείς μας δεν απογοητεύτηκαν, βελτίωσαν αισθητά την άμυνά τους και πλέον έψαχναν τις λύσεις στην επίθεση.

    Την πρώτη έδωσε η Σταυρούλα Αντωνάκου σε παίκτη παραπάνω, για να ακολουθήσουν δύο πανομοιότυπα και εξαιρετικά γκολ της Αλεξάνδρας Ασημάκη, με γυριστά σουτ από θέση φουνταριστού, που έφεραν το ματς "στα ίσα" (3-3). Ενδιάμεσα, στην εκπνοή της πρώτης περιόδου, η ίδια παίκτρια είχε νικηθεί από την Αρμστρονγκ σε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ. Στο τελευταίο δίλεπτο του πρώτου ημιχρόνου, η Ουίντες «χτύπησε» ξανά εις διπλούν (ένα γκολ από την περιφέρεια και ένα από θέση φουνταριστού, αφού πρώτα κολύμπησε "στην πλάτη" της ελληνικής άμυνας) και διαμόρφωσε το 5-3 υπέρ των ΗΠΑ.

    Η εθνική μείωσε με ακόμη ένα γκολ της Ασημάκη, αυτή τη φορά σε παίκτη παραπάνω, η Ρουλόν «απάντησε» με σουτ από την περιφέρεια για να ακολουθήσει το γκολ της Αντιγόνης Ρουμπέση με αριθμητικό πλεονέκτημα για το 6-5. Στις αρχές της τελευταίας περιόδου, η Ντίνα Κουτέλη ολοκλήρωσε μία γρήγορη επίθεση της ελληνικής ομάδας και με ωραίο σουτ ισοφάρισε, αλλά οι έμπειρες Αμερικανίδες δεν έχασαν την ψυχραιμία τους. Επαιξαν καλές άμυνες, ξαναπήραν προβάδισμα με (ποια άλλη;) την Ουίντες από την περιφέρεια και 2΄45΄΄ πριν τη λήξη απέκτησαν διαφορά δύο τερμάτων, χάρη στο τέρμα της Γκρεγκόρκα, επίσης από την περιφέρεια.

    Το ματς φαινόταν χαμένο, αλλά οι Ελληνίδες παίκτριες είχαν ακόμη ψυχή. Η Χριστίνα Τσουκαλά με μακρινό σουτ μείωσε σε 8-7 στα 43΄΄, στη συνέχεια η λόμπα της Πέτρι σταμάτησε στο δοκάρι και ο Γιώργος Μορφέσης πήρε τάιμ-άουτ και πέρασε στο νερό και τις δύο φουνταριστές (Ασημάκη-Λαρά) για τα τελευταία 16 δευτερόλεπτα. Η αποβολή, όμως, δεν ήρθε ποτέ, η Τσουκαλά δοκίμασε από πλάγια αριστερά το σουτ στην εκπνοή, όμως η Αρμστρονγκ ήταν σε ετοιμότητα και απέτρεψε την παράταση, δίνοντας στις ΗΠΑ το εισιτήριο για τον τελικό της Παρασκευής. Η εθνική, που έτσι κι αλλιώς έχει πετύχει την υπέρβαση στη Ρώμη, μένει με την ικανοποίηση (αλλά και την πίκρα) της μεγάλης προσπάθειας και πλέον περιμένει τον «μικρό» τελικό με τη Ρωσία, προκειμένου να διεκδικήσει το χάλκινο μετάλλιο.

    Τα οκτάλεπτα: 2-3, 1-2, 2-1, 2-2

    Διαιτητές: Πατέλι (Βραζιλία), Μπορέλ (Ισπανία)

    Οι συνθέσεις:

    ΕΛΛΑΔΑ: Τσουρή, Τσουκαλά 1, Κουτέλη 1, Ψούνη, Λιόση, Αβραμίδου, Ασημάκη 3, Ρουμπέση 1, Γερόλυμου, Μανωλιουδάκη, Αντωνάκου 1, Λαρά

    ΗΠΑ: Αρμστρονγκ, Πέτρι, Χέιζ, Βίγια 1, Ουένγκερ, Γκάντι, Ρούλον 1, Στέφενς, Ουίντες 5, Γκρεγκόρκα 1, Βαν Νόρμαν, Κρεγκ

    [06] Τρίτο σοβαρό κρούσμα νέας γρίπης

    Και τρίτο σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης στη χώρα μας ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μετά τα δυο περιστατικά στην Κρήτη, ένα 16χρονο κορίτσι από την Μεγάλη Βρετανία μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου υγείας, η 16χρονη Βρετανίδα υπήκοος που βρέθηκε θετική στον ιό της Νέας Γρίπης Η1Ν1, εισήχθη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου με βαριά αναπνευστική δυσχέρεια. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η περίπτωση της 16χρονης "είναι το τρίτο σοβαρό περιστατικό της Νέας Γρίπης στη χώρα μας".

    Το δεύτερο κρούσμα είναι ένας άνδρας ηλικίας 42 ετών, ο οποίος προσήλθε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης με αναπνευστική δυσχέρεια.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κλινική εικόνα του 42χρονου επιδεινώθηκε ραγδαία και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    Ο ίδιος ο ασθενής είχε προσέλθει στις 24/7/2009 με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου εκεί εξετάσθηκε και έγινε η δειγματοληψία για το νέο ιό, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

    Συνάντηση υπουργού Παιδείας με την Πρόεδρο του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης

    O υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου και είχε συζήτηση μαζί της για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης σε σχέση με τα σχολεία.

    «Είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρχει μία διαρκής συνεργασία, όχι μόνο με την κα. Γιαμαρέλου, αλλά με όλους όσοι εργάζονται πυρετωδώς σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας προκειμένου να υπάρχει η, όσο το δυνατόν, καλύτερη ενημέρωση, πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

    «Από βκει και έπειτα, θα το πω για άλλη μία φορά, εμείς, σαν Υπουργείο Παιδείας, εκπέμπουμε ένα μήνυμα ψυχραιμίας και σύνεσης. Δεν χρειάζεται κανένας απολύτως πανικός, η κατάσταση στη χώρα μας είναι αρκετά καλή ή τουλάχιστον καλύτερη από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόληψη έχει προχωρήσει αρκετά καλά και έχει δουλέψει, έχει φέρει δηλαδή αποτελέσματα και μέχρι στιγμής δεν είμαστε σε φάση που μπορούμε να πάρουμε κάποιες βεβιασμένες αποφάσεις. Προφανώς, κάθε φορά θα εκτιμούμε τα δεδομένα, προφανώς υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, δηλαδή συγκεκριμένο σχέδιο, για να μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά σενάρια».

    Σε ερώτηση αν θα καθυστερήσει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ. Σπηλιωτόπουλος απάντησε:

    «Αυτήν τη στιγμή μία τέτοια απόφαση δεν δικαιολογείται. Αυτό, βεβαίως, δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον, αν τα δεδομένα αλλάξουν. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μία διαρκή κινητικότητα των όποιων δεδομένων, όχι μόνο στη δική μας χώρα, που σας είπα ότι είναι από τις καλύτερες, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Ως εκ τούτου, κάθε φορά οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα δεδομένα. Εμείς, σαν Υπουργείο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι, με ψυχραιμία, για να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανό σενάριο. Γιβ αυτό ακριβώς και από την πρώτη στιγμή με τους παράγοντες του Υπουργείου εργαστήκαμε σκληρά, έχουμε εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης σε επίπεδο σχολείων και, από βκει και έπειτα, είμαστε εδώ για ό,τι χρειαστεί».

    Σχετικά με τη χρησιμοποίηση των σχολείων ως χώρων εμβολιασμού όχι μόνο για τους μαθητές, ο υπουργός απάντησε:

    «Είναι λογικό να έχουμε συζητήσει πάρα πολλά, όπως είναι λογικό να περιοριστώ μόνο σε αυτά που έχω πει».

    Σχετικά με καταγγελίες από ορισμένους δασκάλους και καθηγητές για μείωση των διορισμών των μόνιμων εκπαιδευτικών, ο υπουργός διευκρίνισε: «Ούτε λιγότεροι ούτε περισσότεροι. Είναι οι διορισμοί που πρέπει να γίνουν με βάση τα δεδομένα τα οικονομικά και με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, η Παιδεία θα περιφρουρηθεί».

    [07] Ημερήσια Ατζέντα: 30/7/2009

  • Συνάντηση του υπουργού Υγείας με αντιπροσωπεία της ΕΝΑΕ, με αντικείμενο το ζήτημα του ιού της νέας γρίπης - 11:00:00, Μαρούσι/ΕΚΕΠΥ/Λεωφ. Κηφισίας 39.

  • Συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευ. Στυλιανίδη - 11:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου.

  • Ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης θα τιμήσει τον ομογενή δρ τοξικολογίας Βασίλειο Θεοδωρίδη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου Ποντίων "Ακρίτες" της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, για την προσφορά του στην υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. - 11:30:00, Θεσσαλονίκη/Νομαρχία.

  • Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για ΕΥΑΘ και ΜΕΤΡΟ. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Β. Ηρακλείου 30. Τη συνέντευξη θα δώσουν ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τα Δημόσια Έργα και Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Γιάννης Μαγκριώτης, μαζί με τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστο Παπαστεργίου.

  • Συνάντηση του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ,με αντικείμενο το ζήτημα του ιού της νέας γρίπης - 12:00:00, Μαρούσι/ΕΚΕΠΥ/Λεωφ. Κηφισίας 39.

  • Συνέντευξη Τύπου της νεοσύστατης κίνησης "Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή" - 12:00:00, Αθήνα/ΕΚΑ-Γ' Σεπτεμβρίου 48.

  • Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με μοναδικό θέμα την έγκριση δανείου. - 15:00:00, Θεσσαλονίκη/Δημαρχείο.

  • Συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Άγαλμα Βενιζέλου "ενάντια στην προσπάθεια κατάργησης των Βαρέων και Ανθυιγεινών". - 19:30:00, Θεσσαλονίκη/Άγαλμα Βενιζέλου.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Στίβος-Πανελλήνιο ανδρών/γυναικών: Συνέντευξη Τύπου - 12:30:00, Θεσσαλονίκη, Καυτανζόγλειο Στάδιο (2ος όροφος).

  • Ποδόσφαιρο-ΕΕΠ Β΄ & Γ΄ Εθνικής-Συνεδρίαση του Δ. Σ. - 17:30:00, Πήλιο.

  • Ποδόσφαιρο-Κλήρωση για τα πρωταθλήματα Β` και Γ` κατηγορίας - 20:00:00, Βόλος/Πορταριά Πηλίου. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "PORTARIA HOTEL & SPA", στην Πορταριά Πηλίου.

  • Ποδόσφαιρο-Γιουρόπα Λιγκ (Γ` προκριματικός-Α` αγώνες)

    Βαλερένγκα (Νορβηγία)-ΠΑΟΚ (ΕΛΛΑΔΑ)

    FK Σαράγεβο (Βοσνία)-Χέλσινγκμποργκ (Σουηδία)

    Φρέντρικσταντ (Νορβηγία)-Λεχ Πόζναν (Πολωνία)

    Ριέκα (Κροατία)-Μέταλιστ Χάρκιβ (Ουκρανία)

    Γάνδη (Βέλγιο)-Ρόμα (Ιταλία)

    Βασλούι (Ρουμανία)-Ομόνοια (Κύπρος)

    Σλάβια Σαράγεβο (Βοσνία)-Κόζιτσε (Σλοβακία)

    Γκέτεμποργκ (Σουηδία)-Χαποέλ Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

    Αϊντχόφεν (Ολλανδία)-Τσέρνο Μόρε Βάρνα (Βουλγαρία)

    Μέταλουργκ Ντόνετσκ (Ουκρανία)-ΙΒ Λιουμπλιάνα (Σλοβενία)

    ΑΠΟΠ/Κινύρας (Κύπρος)-Ραπίντ Βιένης (Αυστρία)

    Χόνκα (Φινλανδία)-Καραμπάχ Μπακού (Αζερμπαϊτζάν)

    Βαντούζ (Λιχτενστάιν)-Λίμπερετς (Τσεχία)

    Σεντ Πάτρικς (Ιρλανδία)-Κρίλια Σοβιετόφ (Ρωσία)

    Ράντερς (Δανία)-Αμβούργο (Γερμανία)

    Τρόμσο (Νορβηγία)-Σλάβεν Κοπρίβνιτσα (Κροατία)

    Μπρόντμπι (Δανία)-Λέγκια Βαρσοβίας (Πολωνία)

    Βοϊβοντίνα (Σερβία)-Αούστρια Βιένης (Αυστρία)

    ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία)-Ντέρι Σίτι (Ιρλανδία)

    Στεάουα Βουκ. (Ρουμανία)-Μάδεργουελ (Σκοτία)

    Ζίλινα (Σλοβακία)-Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία)

    Μπράγκα (Πορτογαλία)-Ελφσμποργκ (Σουηδία)

    Αμπερντίν (Σκοτία)-Σίγκμα Ολομουτς (Τσεχία)

    Ραμποτνίτσκι (ΠΓΔΜ)-Οντένσε (Δανία)

    Σεβόινο (Σερβία)-Λιλ (Γαλλία)

    Πέτροβατς (Μαυροβούνιο)-Στουρμ Γκρατς (Αυστρία)

    Φενέρμπαχτσε (Τουρκία)-Χόνβεντ (Ουγγαρία)

    Μπριζ (Βέλγιο)-Λάχτι (Φινλανδία)

    Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία)-Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία)

    KR Ρέικιαβικ (Ισλανδία)-Βασιλεία (Ελβετία)

    Γαλατασαράι (Τουρκία)-Μακάμπι Νετάνια (Ισραήλ)

    Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)

    Πολόνια Βαρσοβίας (Πολωνία)-Μπρέντα (Ολλανδία)

    Βέτρα (Λιθουανία)-Φούλαμ (Αγγλία)

  • Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, Ρώμη (ITA)

    ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    Πρωί (10:00)

    100μ. ελεύθερο (Γ)

    200μ. ύπτιο (Α) --Χασιώτης--

    200μ. πρόσθιο (Γ) --Εξάρχου--

    200μ. πρόσθιο (Α) --Αλυφαντής--

    4Χ200μ. ελεύθερο (Γ)

    Απόγευμα

    100μ. ελεύθερο (Γ) (Ημιτελικά)

    200μ. μικτή ατομική (Α) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    200μ. πρόσθιο (Γ) (Ημιτελικά)

    100μ. ελεύθερο (Α) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    200μ. πεταλούδα (Γ) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    200μ. πρόσθιο (Α) (Ημιτελικά)

    50μ. ύπτιο (Γ) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    200μ. ύπτιο (Α) (Ημιτελικά)

    4Χ200μ. ελεύθερο (Γ) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΝΔΡΩΝ

    10:00 Κίνα-Ιταλία (Θέσεις 11-12)

    11:20 Μαυροβούνιο-Αυστραλία (Θέσεις 9-10)

    12:40 Ουγγαρία-Ρουμανία (Αγώνας κατάταξης)

    16:30 Καναδάς-Γερμανία (Αγώνας κατάταξης)

    17:50 Σερβία-Κροατία (Ημιτελικός)

    22:00 Ισπανία-ΗΠΑ (Ημιτελικός)

    [08] "Προεκλογικό κόλπο"

    «Τα 3,7 δις που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δοθούν στους ΟΤΑ, δεν αξίζουν ούτε ως προεκλογικό κόλπο» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και αναφέρει ότι «το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ τροφοδοτείται με πάνω από 72% από την τοπική διοίκηση, δηλαδή από χρήματα των εργαζομένων», ενώ «οι στόχοι του προγράμματος καθορίζονται από την κυβέρνηση, με βασικό κριτήριο για την υλοποίηση έργων τη σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο, που σημαίνει παραπέρα ιδιωτικοποίηση τομέων και αρμοδιοτήτων της τοπικής διοίκησης».

    Στην ίδια ανακοίνωση, το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ χαρακτηρίζεται «μέρος του οικονομικού προβλήματος των δήμων» που τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι «τα ελάχιστα κονδύλια που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι μεγάλες παρακρατήσεις εσόδων της τοπικής διοίκησης από το κράτος και η λειτουργία των δήμων στη βάση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της ανταποδοτικότητας σε βάρος των εργαζομένων».

    Καταλήγοντας το ΚΚΕ ζητάει:

    «Να ελαχιστοποιηθεί το ποσοστό συμμετοχής της τοπικής διοίκησης με προοπτική το μηδενισμό του.

    Να αυξηθεί η συμμετοχή του κράτους στο σύνολο του προγράμματος.

    Να εξασφαλιστεί η δίκαια κατανομή και τα κριτήρια κατανομής ανά δήμο να εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.

    Καμία σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο, γιατί αυτό σημαίνει νέες επιβαρύνσεις για το λαό κυρίως μέσω της πρόσθετης φορολογίας».

    Ακόμη, όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, το ΚΚΕ αναφέρει: "Το έλλειμμα δεν το δημιουργούν οι εργαζόμενοι, κατά συνέπεια δεν έχουν καμιά υποχρέωση να επιβαρυνθούν για την κάλυψή του. Τα ελλείμματα δημιουργεί η πολιτική των φοροαπαλλαγών, γενικά της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική, που εφαρμόζει τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προηγουμένως, πρέπει να καταδικαστεί με τους λαϊκούς αγώνες και με την ψήφο", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [09] "Κινδυνεύουν οι συντάξεις"

    «Εξελίσσεται ένα ντόμινο καταρρεύσεων στα μεγαλύτερα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας. Κινδυνεύουν οι συντάξεις και οι παροχές των Ταμείων», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος μαζί με τον Γ. Γαβρίλη Γραμματέα της Αυτόνομης Παρέμβασης και αντιπρόεδρο της ΓΣΕΕ, τον Γ. Χαρίση Οργανωτικό Γραμματέα της Αυτόνομης Παρέμβασης και αντιπρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ και τον Χ. Κόνιαρη μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του ΤΠΔΥ κ. Γερ. Θωμόπουλο και τα μέλη της Διοίκησης του Ταμείου.

    Ο πρόεδρος και τα μέλη της διοίκησης του ΤΠΔΥ ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία για την οικονομική κατάσταση του Ταμείου και το δάνειο των 200 εκ. που πρόκειται να συνάψει το Ταμείο υπό την εγγύηση του Δημοσίου για να εκπληρώσει άμεσες υποχρεώσεις του.

    Ο κ. Λαφαζάνης σημείωσε ότι ο δανεισμός των Ασφαλιστικά Ταμεία «συνιστά καταστροφή, αδιέξοδο και υποθηκεύει το μέλλον τους» και τόνισε ότι «το κράτος οφείλει να χρηματοδοτήσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αντί να τα σπρώχνει στο δανεισμό».

    «Κυρίως όμως πρέπει να σταματήσει η λεηλασία των Ταμείων από τις κεφαλαιαγορές, τις Τράπεζες, τις επιχειρήσεις, τις φαρμακευτικές εταιρείες και το ίδιο το κράτος» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

    [10] "Δεν ελέγχεται το έλλειμμα"

    «Το έλλειμμα δεν ελέγχεται πλέον. Οι οποιεσδήποτε κινήσεις της κυβέρνησης δεν το συγκρατούν, αλλά αντίθετα τροφοδοτούν την ξέφρενη πορεία του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην οικονομίας και πρόσθεσε: «Είναι μια βραδυφλεγής βόμβα και όταν σκάσει, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες. Και ενώ το έλλειμμα καλπάζει, το υπουργείο Εσωτερικών φέρνει ρυθμίσεις για μονιμοποίηση και άλλων υπαλλήλων. Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι».

    Αναφερόμενος στις κυβερνητικές εξαγγελίες για την επιδότηση μόνωσης των σπιτιών, ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Η Ν.Δ, με την επιδότηση των μονώσεων, δείχνει ότι έχει "μονωθεί" απβ τη λογική, ενώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ με την εμμονή του να χρησιμοποιεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα εκλογικά του παιχνίδια δείχνει ότι είναι "μονωμένο" με πολιτικές αλχημείες⦻.

    Τέλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις αναφορικά με τις κάμερες, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε: «Η τοποθέτηση του ΛΑ.Ο.Σ μέσα στη Βουλή για τις κάμερες δικαιώθηκε πλήρως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Επιβεβαιώθηκε παράλληλα, ότι από την κυβέρνηση λείπει, δυστυχώς, ο κοινός νους».

    [11] Εξετάζουν πριν αγοράσουν

    Τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους λένε ότι εξετάζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν τα προϊόντα που αγοράζουν, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Ευρωβαρόμετρου «σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων στα θέματα της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής».

    Η προσοχή που δίνεται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα, όπου το 92% όσων πήραν μέρος στην έρευνα εξέφρασαν την άποψη ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων που αγοράζουν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση που παίρνουν για να τα αγοράσουν. Η ίδια έρευνα απέδειξε ότι διχασμένες είναι οι απόψεις των Ευρωπαίων όσον αφορά τους ισχυρισμούς των παραγωγών σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των προϊόντων τους, ενώ σχεδόν οι μισοί πιστεύουν ότι ο συνδυασμός των αυξημένων φόρων επί των προϊόντων που προκαλούν καταστροφές στο περιβάλλον και των μειωμένων φόρων στα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα θα προωθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.

    Πολλοί είναι επίσης αυτοί που πιστεύουν ότι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης μπορούν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο όσον αφορά την προώθηση των φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων και την υποχρεωτική επισήμανση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Για το θέμα αυτό ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος της ΕΕ Σταύρος Δήμας δήλωσε τα εξής:

    «Η μάχη κατά της αλλαγής του κλίματος πρέπει να διεξαχθεί σε όλα τα μέτωπα με τη συμμετοχή όλων μας. Δεν αποτελεί μόνο αποστολή των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων. Οι καταναλωτές καλούνται επίσης να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο. Αγοράζοντας προϊόντα φιλικά προς το κλίμα και το περιβάλλον, οι ιδιώτες καταναλωτές στέλνουν το σωστό μήνυμα στους παραγωγούς που ανταποκρίνονται με τη σειρά τους προχωρώντας στην παραγωγή περισσότερων φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων».

    Αναλυτικότερα, τα σημαντικότερα συμπεράσματα που συνάγονται από τη σημερινή κοινοτική δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων στα θέματα της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής είναι τα κάτωθι:

    - Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων (83%) δηλώνει ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων που αγοράζουν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λήψη της απόφασης σχετικά με την αγορά τους. Ειδικότερα, από την έρευνα προκύπτει ότι το 92% των Ελλήνων εξετάζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων που αγοράζουν (το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη), ενώ οι Τσέχοι είναι αυτοί που συνυπολογίζουν λιγότερο αυτή την παράμετρο στις αγορές τους (62%).

    - Σε σχέση με το ρόλο των οικολογικών σημάτων των προϊόντων που αγοράζουν (π.χ. σχετικά με τη φιλική προς το περιβάλλον προέλευσή τους, τη δυνατότητα ανακύκλωσης κλπ), το 47% των Ευρωπαίων απαντάει ότι επηρεάζουν πολύ τις αποφάσεις τους για την αγορά ενός προϊόντος, ενώ το 51% απαντά ότι είτε τις αγνοεί είτε δεν διαδραματίζουν κανέναν ρόλο στις αποφάσεις αγοράς. Οι Έλληνες συγκεντρώνουν το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ (64%) στη σημασία που αποδίδουν στις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουν, με το μικρότερο ποσοστό να καταγράφεται στην Τσεχία (22%).

    - Στην ερώτηση κατά πόσο τα σήματα αποτυπώματος άνθρακα ενός προϊόντος πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά, η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων (72%) απαντά καταφατικά, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στην Ελλάδα όπου το 90% επιθυμεί την υποχρεωτική αναγραφή των εν λόγω στοιχείων. Στον αντίποδα βρίσκονται οι Τσέχοι που υποστηρίζουν αυτή την άποψη σε ποσοστό 47%. Διευκρινίζεται ότι το σήμα αποτυπώματος του άνθρακα θα απεικονίζει τη συνολική ποσότητα αερίων θερμοκηπίου - συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα - που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της ζωής ενός προϊόντος, από την παραγωγή έως τη διοχέτευσή του στα απόβλητα.

    - Σχετικά με τη γνώση του ευρωπαϊκού οικολογικού σήματος ενός προϊόντος, μόλις το 19% των Ευρωπαίων γνωρίζει την ύπαρξή του ή το έχει αναγνωρίσει κατά την αγορά ενός προϊόντος (στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 23%).

    - Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξέφρασε την άποψη ότι οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προώθηση των φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων. Περίπου οι μισοί από τους πολίτες της ΕΕ (49%) είναι της άποψης ότι θα πρέπει να γίνει εμφανέστερη η παρουσία αυτών των προϊόντων στα ράφια των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης ή να προβλεφθεί μια ειδική γωνία για τα οικολογικά προϊόντα στα συγκεκριμένα καταστήματα. Οι Έλληνες είναι πιο δύσπιστοι ως προς την αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής (μόνο 38% πιστεύουν ότι οι πρωτοβουλίες των καταστημάτων λιανικής θα έχουν αποτέλεσμα) και τάσσονται υπέρ (σε ποσοστό 59%) επιβολής δεσμευτικής νομοθεσίας.

    - Περίπου το 46% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος προώθησης των οικολογικών προϊόντων θα ήταν να μειωθούν οι φόροι σε αυτά και αντίστοιχα να αυξηθεί η φορολόγηση για τα επιβλαβή προς το περιβάλλον προϊόντα. Η πλειονότητα των Βρετανών (65%) είναι υπέρ ενός τέτοιου συστήματος διπλής φορολογίας, ενώ το ποσοστό των Μαλτέζων είναι το μικρότερο στην Ευρώπη (28%). Οι Έλληνες, σε ποσοστό 50%, υποστηρίζουν την πρόταση για επιβολή συστήματος διπλής φορολόγησης.

    [12] "Δύσκολη χρονιά το 2009"

    Το γεγονός ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές πηγαίνουν καλά είναι μεν ενθαρρυντικό, όμως το 2009 εξακολουθεί να αποτελεί μία δύσκολη χρονιά για την παγκόσμιο οικονομία, τόνισε ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν.

    Σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Φρανς 24, ο ίδιος τόνισε πως αμερικανικό δολάριο μάλλον πρόκειται να παραμείνει ως το παγκόσμιο συναλλαγματικό νόμισμα και χαρακτήρισε σκανδαλώδη την επιστροφή των παχυλών επιδομάτων αποδοτικότητας (bonus) στα στελέχη των αμερικανικών τραπεζών.

    «Είναι καλό που οι χρηματοοικονομικές αγορές πηγαίνουν καλλίτερα. Είναι καλό που οι εταιρείες έχουν αρχίσει να έχουν καλλίτερα αποτελέσματα. Τούτο όμως δεν αίρει το γεγονός ότι το 2009 είναι μία κακή χρονιά», τόνισε ο Στρος-Καν.

    «Είμαστε μόλις στα μισά του δρόμου. Η υπόλοιπη χρονιά δεν πρόκειται να είναι καλή. Και η ανάκαμψη που πραγματικά βλέπουμε είναι μόνο για το 2010. Συνεπώς δεν θα πρέπει να παραμένουμε προσηλωμένοι σβ αυτήν», τόνισε.

    Όπως τόνισε ο ίδιος, καίτοι η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει η ανεργία παραμένει υψηλή και για κάμποσον καιρό θα συνεχίσει να αυξάνεται.

    Ερωτηθείς εάν τα Δικαιώματα Ειδικών Αναλήψεων (SDR) του ΔΝΤ, ένας διεθνής ομολογιακός τίτλος, θα αντικαταστήσουν το δολάριο ως παγκόσμια συναλλαγματική μονάδα, ο διευθυντής του Ταμείου τόνισε πως «είμαστε μακριά, πολύ μακριά από το να υπάρξει μία κατάσταση κατά την οποία η πρωτοκαθεδρία του δολαρίου θα αμφισβητείται» και πρόσθεσε: «δεν πιστεύω πως τα SDR είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τον τεράστιο όγκο των δολαρίων που κυκλοφορούν στον κόσμο και χρησιμοποιούνται για τις διεθνείς πληρωμές».

    Ερωτηθείς εάν τον απασχολούν τα μεγάλα ειδικά επιδόματα που στο παρελθόν είχαν ενθαρρύνει την ανάληψη υψηλών επενδυτικών κινδύνων, και υποβοήθησαν στην έκρηξη της οικονομικής κρίσης, ο Στρος -Καν δεν δίστασε να απαντήσει: «Ειλικρινώς σας μιλώ, σκανδαλίζομαι με αυτά που βλέπω.

    [13] Νίκη - πρόκριση

    Την πρόκριση στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ "κλείδωσε" ο Ολυμπιακός, καθώς επικράτησε 2-0 της Σλόβαν στην Μπρατισλάβα, στον πρώτο αγώνα του Γ΄ προκριματικού της διοργάνωσης. Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος μόλις στο 2ο λεπτό και ο Λεονάρντο στο 21ο πέτυχαν τα γκολ της νίκης, που μετατρέπει σε τυπική διαδικασία τη ρεβάνς της προσεχούς Τετάρτης στο "Καραϊσκάκη".

    Αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, τότε χρειάστηκε να περάσουν μόλις 65 δευτερόλεπτα για να αποδείξει ο Ολυμπιακός ότι ήταν (τουλάχιστον) μία κλάση ανώτερος. Ο Ζαϊρί εκτέλεσε το κόρνερ, επικράτησε... ερασιτεχνική αναταραχή στην περιοχή της Σλόβαν και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος με κοντινή κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Με τον "αέρα" του εκτός έδρας γκολ με το... καλημέρα, οι παίκτες του Κετσπάγια έφεραν πολύ άνετα το ματς στα μέτρα τους, έδωσαν χώρο στους γηπεδούχους και απειλούσαν μονίμως με αντεπιθέσεις. Στο 21΄ ο Μήτρογλου έκλεψε τη μπάλα και πάσαρε στον Λεονάρντο, ο οποίος με ατομική ενέργεια και διαγώνιο σουτ έγραψε το 0-2.

    Λίγο αργότερα, στο 36΄, ο Ζαϊρί νικήθηκε από τον Μπίτσικ σε κλασικό τετ-α-τετ, ενώ στην μοναδική ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου για τη Σλόβαν, ο Σαλάτα "σημάδεψε" με σουτ το δεξί δοκάρι του Νικοπολίδη στο 44΄. Τα πράγματα είχαν εξελιχθεί πιο εύκολα απ΄ό,τι περίμενε κι ο ίδιος ο Τιμούρ Κετσπάγια, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει στο β΄ ημίχρονο, τόσο τον Λουτσιάνο Γκαλέτι, όσο και τον Εντσο Μαρέσκα, που έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με την ερυθρόλευκη φανέλα. Χωρίς να... ασχοληθεί ιδιαίτερα, ο Ολυμπιακός, όχι μόνο δεν απειλήθηκε, αλλά είχε τις ευκαιρίες να πετύχει και τρίτο γκολ, με κορυφαία στο 76΄ το οριζόντιο δοκάρι του Μαρέσκα σε «κεραυνό» του Ιταλού από το ύψος της περιοχής.

    Διαιτητής: Τσιρκέτα (Ελβετία)

    Κίτρινες: Ντομπρότκα, Πετράς, Κόζακ - Μαρέσκα

    ΣΛΟΒΑΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑΣ (Ντούσαν Ούριν): Μπίτσικ, Σαλάτα (80΄ Τσέρνακ), Ντομπρότκα, Βαλάχοβιτς, Χαλενάρ, Σλοβάκ, Πετράς, Μάσαρικ (57΄ Σιλβέστρ), Κόζακ, Γκαούτσο (74΄ Ιβάνα), Ντοσουντίλ.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τιμούρ Κετσπάγια): Νικοπολίδης, Ζεβλάκοφ, Μέλμπεργκ, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Ραούλ Μπράβο, Λεντέσμα, Ντουντού, Γιάννης Παπαδόπουλος (69΄ Μαρέσκα), Ζαϊρί, Λεονάρντο (60΄ Γκαλέτι), Μήτρογλου (84΄ Ντιόγκο).

    Σήμερα ο ΠΑΟΚ

    Δίχως προβλήματα έφτασε χθες η αποστολή του ΠΑΟΚ στο Οσλο, όπου σήμερα αναμετράται για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ με τη Βαλερένγκα.

    Το πρόγραμμα τους περιλαμβάνει διπλή προπόνηση στο Ούλεβαλ, έδρα της αντιπάλου τους. Η πρωινή θα τελεστεί κεκλεισμένων τω θυρών, ενώ πριν από την απογευματινή (7.30 μ.μ. Ελλάδος), ο Φερνάντο Σάντος θα τοποθετηθεί στους εκπροσώπους του Τύπου για τη μάχη με τους Νορβηγούς.

    Ηττα στην Πράγα για τον Παναθηναϊκό

    Παρά την πολύ κακή εμφάνισή του, ο Παναθηναϊκός πέτυχε ένα γκολ που μπορεί να αποδειχθεί "χρυσό" στη διεκδίκηση της πρόκρισης στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι "πράσινοι" ηττήθηκαν την Τετάρτη 3-1 από τη Σπάρτα στην Πράγα, στον πρώτο αγώνα του Γ΄ προκριματικού και καλούνται να ανατρέψουν αυτό το σκορ στη ρεβάνς της 4ης Αυγούστου, στο ΟΑΚΑ. Τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι Χόλεντα (26΄), Βάτσεκ (32΄) και Κάλουντα (85΄) ενώ ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης μείωσε σε 2-1 στο 67΄ για την ελληνική ομάδα, που έχασε πέναλτι στο 33΄, όταν την εκτέλεση του Σισέ απέκρουσε ο Μπλάζεκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 July 2009 - 4:31:01 UTC