Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή
  • [02] "Δύσκολος Σεπτέμβρης για την οικονομία"
  • [03] Τρίτο σοβαρό κρούσμα
  • [04] Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
  • [05] Κοινωνική ένταξη των μεταναστών
  • [06] Συναντήσεις αμπελουργών με κόμματα
  • [07] Ημερήσια Ατζέντα: 29/7/2009
  • [08] "Καταγεγραμμένο αίσχος"
  • [09] "Εκτροχιασμός του ελλείματος"
  • [10] "Εκτός καθημερινότητας"
  • [11] Κοινή δέσμευση
  • [12] Άτυχοι ...τυχεροί
  • [13] Πρώτος αγώνας

  • [01] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή

    Συνεδριάζει σήμερα στις 12 το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα του υπουργείου Εσωτερικών.

    "Η πολιτεία είναι έτοιμη"

    Συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο και την πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής για τη νέα γρίπη Ελένη Γιαμαρέλου, είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ενημερώθηκε για την εξέλιξη του σχεδιασμού και την επικαιροποίηση του εθνικού σχεδίου, το οποίο έχει, ήδη, στα χέρια της η Επιστημονική Επιτροπή.

    Ο Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η παρακολούθηση του θέματος είναι σε καλό δρόμο, σε συνεργασία και με το Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο συμβουλεύει την πολιτεία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

    Τόνισε ότι υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί η νόσος, αλλά σημείωσε ότι το κράτος οφείλει να προνοεί και να σχεδιάζει ακόμη και για τα χειρότερα σενάρια.

    Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει, με σοβαρότητα, σχέδιο και στρατηγική, την αντιμετώπιση του θέματος και τόνισε ότι το εθνικό σχέδιο θα επικαιροποιείται ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου.

    Το σχέδιο αυτό ενεργοποιεί, όπως είπε ο υπουργός, τον κρατικό μηχανισμό, ως συνέχεια στα δυο προηγούμενα σχέδια, ενώ σε ό,τι αφορά τα εμβόλια υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα τα παραλάβουν και θα καλύπτονται οι ανάγκες των Ελλήνων και όλων των κατοίκων της χώρας.

    Πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε κανονικά τη ζωή μας, χωρίς ανησυχία, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι μέσα στις επόμενες δυο ημέρες το Επιστημονικό Συμβούλιο θα έχει επιστρέψει με τα σχόλιά του το επικαιροποιημένο σχέδιο και τότε, την Παρασκευή, θα επιδοθεί στον πρωθυπουργό και σε όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Το Επιστημονικό Συμβούλιο έχει την οδηγία, πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, κάθε δεκαπέντε ημέρες να επικαιροποιεί, ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου, τα στοιχεία.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει δεύτερο σοβαρό κρούσμα στη χώρα, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι πλέον δεν καταμετρώνται τα κρούσματα, αφού το 95% όσων έχουν προσβληθεί από τη νόσο έχει ιαθεί, αλλά πρόσθεσε ότι αν καταγράφεται σοβαρό κρούσμα, τότε γίνονται ανακοινώσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις επικρίσεις που διατυπώνει το ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έλλειψη σοβαρότητας, σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχει πάρει τα διεθνή εύσημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Κινούμαστε με διαφάνεια και αλήθεια, είπε ο υπουργός και εξέφρασε την απορία του γιατί μετά από τρεις μήνες το ΠΑΣΟΚ "ανακάλυψε" το θέμα αυτό.

    [02] "Δύσκολος Σεπτέμβρης για την οικονομία"

    Συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων - Άλλη μια αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική» και "Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις" θα δώσουν στις 11:30 ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης, Απόστολος Κατσιφάρας, και ο γραμματέας του Τομέα, Φίλιππος Σαχινίδης.

    "Δύσκολος Σεπτέμβρης για την οικονομία"

    "Δύσκολος θα είναι ο Σεπτέμβρης για την οικονομία" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στα στοιχεία για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, τα οποία χαρακτήρισε απογοητευτικά.

    "Η οικονομία", όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, "θα περάσει μετά το καλοκαίρι μια πολύ δύσκολη, πολύ χειρότερη φάση απ΄ότι είναι η σημερινή".

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι σε αυτές τις περιστάσεις οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι έτοιμες με σχέδιο και συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάταξη της οικονομίας. Αυτό, όπως τόνισε, θα κάνει το ΠΑΣΟΚ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, "αύριο (σ.σ. σήμερα) θα πραγματοποιηθεί μεγάλη σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για την προετοιμασία τόσο της ομιλίας του προέδρου του Κινήματος, όσο και συνολικά της παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση. Και πρόσθεσε ότι αυτό που αναμένει η Αξιωματική Αντιπολίτευση από τον πρωθυπουργό στην Διεθνή Έκθεση είναι να ακούσει τα γνωστά και τετριμμένα που θα ωραιοποιούν τη σημερινή κατάσταση, θα καταγγέλλεται το ΠΑΣΟΚ για όλα τα δεινά της χώρας και θα μετατίθεται στο μέλλον ο παράδεισος τον οποίο έχει υποσχεθεί εδώ και πέντε χρόνια η κυβέρνηση".

    Αναφερόμενος στη σύσκεψη για το θέμα της νέας γρίπης ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως το ΠΑΣΟΚ, ενώ εξέφρασε τη χαρά του διότι επιτέλους, όπως είπε, η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει και θα παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της γρίπης. Περιμένουμε, πρόσθεσε, να δούμε με ενδιαφέρον το σχέδιο αυτό και αν καλύπτει τις ανάγκες της χώρας. Επισήμανε πάντως ότι παραμένουν πολλά ερωτηματικά αυτή τη στιγμή που αφορούν στην ετοιμότητα του Υγειονομικού συστήματος, ειδικά του πρωτοβάθμιου, αλλά και στον εμβολιασμό των πολιτών.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε άστοχες τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου. Αναφερόμενος στα περί έλλειψης σοβαρότητας που καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Αβραμόπουλος, τόνισε ότι έλλειψη σοβαρότητος είναι να λες ότι η χώρα έχει το χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη και την ίδια μέρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός να δίνει την Ελλάδα δεύτερη ως προς τα κατά κεφαλήν κρούσματα.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πετάξει στο μπαλάκι στους επιστήμονες και υπογράμμισε ότι οι πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από τις πολιτικές ηγεσίες. Σε ό,τι αφορά εξάλλου την φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που εκπόνησε έγκαιρα σχέδιο δράσης για τη γρίπη, ο κ. Παπακωνσταντινου ευχήθηκε να μην αποδειχθεί και αυτό, όπως το σχέδιο δράσης για την οικονομία της χώρας.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο χθεσινό μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων σε γραφεία πολιτικών κομμάτων στην Αττική και τόνισε ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά για οργανωμένη επίθεση πίσω από την οποία υπάρχει σχέδιο. Και ζήτησε από την Αστυνομία να βρει αυτούς που έχουν εκπονήσει το σχέδιο και οι οποίοι έχουν τον συντονισμό παρόμοιων επιθέσεων και επιτέλους όπως είπε να τους σταματήσει.

    Ακόμη, με αφορμή και όσα ειπώθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "την "εκλογολογία" και την "προεδρολογία" τις συντηρεί η κυβέρνηση".

    Ειδικότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στη φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι το Σύνταγμα δεν εφαρμόζεται κατ΄επιλογήν ή κατά το γούστο της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι "αυτά ο κ. Αντώναρος τα λέει χωρίς να κοκκινίζει" και πρόσθεσε πως "ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρεται στο Σύνταγμα με αυτό τον τρόπο όταν εκπροσωπεί μια κυβέρνηση η οποία πήγε τη χώρα σε εκλογές το 2007 με πρόσχημα την κατάρτιση του προϋπολογισμού, πριν από μερικούς μήνες έκλεισε τη Βουλή γιατί δεν μπορούσε να αντέξει τις συνεχιζόμενες διερευνήσεις ευθυνών πολιτικών στελεχών και προτίμησε την παραγραφή, εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που αποσύρει τους βουλευτές της από τη Βουλή επειδή δεν μπορεί να κερδίσει τις ψηφοφορίες, μια κυβέρνηση που κάνει νοθεία στη συνταγματική αναθεώρηση μέσα στη Βουλή, μια κυβέρνηση που απαξιώνει τις ανεξάρτητες αρχές".

    "Έχουν ξεφύγει", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, "τελείως στην πρακτική τους αλλά και στον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται και συνέστησε "λίγη σοβαρότητα" στην κυβέρνηση".

    Ερωτηθείς για ποιο λόγο πιστεύει ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί την εκλογολογία, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα αποσυσπείρωσης, πρόβλημα με τα στελέχη της και τον κόσμο της. Και απέδωσε την καλλιέργεια του κλίματος εκλογολογίας σε μια προσπάθεια της ΝΔ να κρατήσει τον κόσμο της και να επιτύχει μεγαλύτερη συσπείρωση από αυτήν που έχει σήμερα.

    Σε ερώτηση εξάλλου για την επιστολή 16 στελεχών της ΝΔ στον πρωθυπουργό, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτό δείχνει ότι η ΝΔ έχει πολύ σοβαρά προβλήματα συνολικά με την ελληνική κοινωνία και όλο και περισσότερο με τα ίδια της τα στελέχη. Πρόσθεσε επίσης ότι η άποψη αυτή δεν είναι μεμονωμένη, δεν αφορά μόνο 15-16 άτομα αλλά ένα μεγάλο μέρος των οπαδών της ΝΔ οι οποίοι έχουν απογοητευθεί από την πενταετή διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και ζητούν όλο και περισσότερο άλλες εναλλακτικές λύσεις.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε "την ευχή και την ελπίδα" ότι "ένα μέρος αυτών των ανθρώπων να εμπιστευτεί το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές".

    [03] Τρίτο σοβαρό κρούσμα

    Και τρίτο σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης στη χώρα μας ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μετά τα δυο περιστατικά στην Κρήτη, ένα 16χρονο κορίτσι από την Μεγάλη Βρετανία μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου υγείας, η 16χρονη Βρετανίδα υπήκοος που βρέθηκε θετική στον ιό της Νέας Γρίπης Η1Ν1, εισήχθη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου με βαριά αναπνευστική δυσχέρεια. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η περίπτωση της 16χρονης "είναι το τρίτο σοβαρό περιστατικό της Νέας Γρίπης στη χώρα μας".

    Το δεύτερο κρούσμα είναι ένας άνδρας ηλικίας 42 ετών, ο οποίος προσήλθε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης με αναπνευστική δυσχέρεια.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κλινική εικόνα του 42χρονου επιδεινώθηκε ραγδαία και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    Ο ίδιος ο ασθενής είχε προσέλθει στις 24/7/2009 με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου εκεί εξετάσθηκε και έγινε η δειγματοληψία για το νέο ιό, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

    Συνάντηση υπουργού Παιδείας με την Πρόεδρο του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης

    O υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου και είχε συζήτηση μαζί της για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης σε σχέση με τα σχολεία.

    «Είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρχει μία διαρκής συνεργασία, όχι μόνο με την κα. Γιαμαρέλου, αλλά με όλους όσοι εργάζονται πυρετωδώς σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας προκειμένου να υπάρχει η, όσο το δυνατόν, καλύτερη ενημέρωση, πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

    «Από βκει και έπειτα, θα το πω για άλλη μία φορά, εμείς, σαν Υπουργείο Παιδείας, εκπέμπουμε ένα μήνυμα ψυχραιμίας και σύνεσης. Δεν χρειάζεται κανένας απολύτως πανικός, η κατάσταση στη χώρα μας είναι αρκετά καλή ή τουλάχιστον καλύτερη από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόληψη έχει προχωρήσει αρκετά καλά και έχει δουλέψει, έχει φέρει δηλαδή αποτελέσματα και μέχρι στιγμής δεν είμαστε σε φάση που μπορούμε να πάρουμε κάποιες βεβιασμένες αποφάσεις. Προφανώς, κάθε φορά θα εκτιμούμε τα δεδομένα, προφανώς υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα και από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, δηλαδή συγκεκριμένο σχέδιο, για να μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα πιθανά σενάρια».

    Σε ερώτηση αν θα καθυστερήσει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ. Σπηλιωτόπουλος απάντησε:

    «Αυτήν τη στιγμή μία τέτοια απόφαση δεν δικαιολογείται. Αυτό, βεβαίως, δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον, αν τα δεδομένα αλλάξουν. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μία διαρκή κινητικότητα των όποιων δεδομένων, όχι μόνο στη δική μας χώρα, που σας είπα ότι είναι από τις καλύτερες, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Ως εκ τούτου, κάθε φορά οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα δεδομένα. Εμείς, σαν Υπουργείο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι, με ψυχραιμία, για να αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανό σενάριο. Γιβ αυτό ακριβώς και από την πρώτη στιγμή με τους παράγοντες του Υπουργείου εργαστήκαμε σκληρά, έχουμε εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης σε επίπεδο σχολείων και, από βκει και έπειτα, είμαστε εδώ για ό,τι χρειαστεί».

    Σχετικά με τη χρησιμοποίηση των σχολείων ως χώρων εμβολιασμού όχι μόνο για τους μαθητές, ο υπουργός απάντησε:

    «Είναι λογικό να έχουμε συζητήσει πάρα πολλά, όπως είναι λογικό να περιοριστώ μόνο σε αυτά που έχω πει».

    Σχετικά με καταγγελίες από ορισμένους δασκάλους και καθηγητές για μείωση των διορισμών των μόνιμων εκπαιδευτικών, ο υπουργός διευκρίνισε: «Ούτε λιγότεροι ούτε περισσότεροι. Είναι οι διορισμοί που πρέπει να γίνουν με βάση τα δεδομένα τα οικονομικά και με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Σε κάθε περίπτωση, η Παιδεία θα περιφρουρηθεί».

    [04] Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

    To πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κατοικιών στη χώρα μας "Εξοικονόμηση κατ' οίκον" παρουσίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Οπως ανέφερε ο υπουργός, το πρόγραμμα αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο από όσα έχει παρουσιάσει το υπουργείο ως τώρα. Όχι μόνο επειδή αφορά περισσότερους πολίτες, αλλά και επειδή τα σπίτια στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλο ποσοστό, περίπου το 32%, της συνολικής τελικής ζήτησης ενέργειας. Όσον αφορά δε τη θέρμανση, στα νοικοκυριά καταναλώνεται το 60% της τελικής ζήτησης ενέργειας.

    Το πρόγραμμα αφορά όλα τα κτίρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, διότι από τότε άρχισαν να ισχύουν οι διατάξεις του νέου κανονισμού για την θερμομόνωση. Όμως, επειδή είναι πρακτικώς αδύνατο να επαρκέσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, λόγω των περιορισμών που τίθενται από την Ε.Ε., η υλοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε δύο επίπεδα: Σε κάποια κτίρια θα υπάρχει οικονομική επιχορήγηση δράσεων, ενώ σε κάποια άλλα θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα.

    Σε σχέση με την οικονομική επιχορήγηση, ο κανονισμός της Ε.Ε. με βάση τον οποίο υλοποιείται το έργο θέτει ως κριτήριο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ορίζεται λοιπόν ως όριο τιμής ζώνης για την εφαρμογή του προγράμματος τα 1500 ευρώ/ανα τετραγωνικό μέτρο. Τα κτίρια που βρίσκονται κάτω από το όριο αυτό, το οποίο αναγράφεται στο σημείωμα του ΕΤΑΚ και έχουν στα χέρια τους όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δικαιούνται οικονομική επιδότηση.

    Για τα κτίρια που βρίσκονται πάνω από το όριο τιμής ζώνης, θα δοθούν φορολογικά κίνητρα με ισοδύναμα αποτελέσματα. Τα κίνητρα αυτά θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Οικονομίας πριν την έναρξη του προγράμματος. Με το όριο αυτό των 1500 ευρώ/τ.μ καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής Περιφέρειας και αρκετά μεγάλο τμήμα της Αττικής. Σε ό,τι αφορά στην Αττική, καλύπτεται όλη τη Δυτική Αθήνα, την περιφέρεια του Πειραιά και πολλές ζώνες από άλλους Δήμους της Αττικής. Συνολικά θα επωφεληθούν πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή 400.000 πολίτες.

    Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, καλύπτει και τις 13 περιφέρειες της χώρας και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013, μέσω των ΠΕΠ και του ΕΠΑΝ ΙΙ. Μαζί με την ιδία συμμετοχή θα κινητοποιηθούν πόροι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, στον τομέα των κατασκευών για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που κάνει χρήση των νέων αναθεωρημένων διατάξεων του κανονισμού των διαρθρωτικών ταμείων που επιτρέπουν πλέον τέτοιου είδους δράσεις.

    Το πρόγραμμα θα διαρκέσει για δύο χρόνια. "Αν δούμε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση θα εξετασθεί το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό ακόμα περισσότερο για να καλύφθούν περισσότερες ανάγκες. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε το άνω όριο του 4% επί του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, λόγω των σχετικών προβλέψεων του κοινοτικού κανονισμού" ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

    Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν είτε απευθείας είτε μέσα από φορολογικά κίνητρα είναι:

    - Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές

    - Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων

    - Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

    - Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης

    "Αν υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και σε 70% εξοικονόμηση ενέργειας, με όλα τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται για την τσέπη του καταναλωτή και για τον περιβάλλον" ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

    Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ ανά κτίριο ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται από 30 έως και 50%, ανάλογα με το αν είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία και το είδος των παρεμβάσεων. Όπου επιλέγονται ολοκληρωμένες δράσεις το ποσοστό ανεβαίνει.

    Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι θα δοθεί ένα διάστημα 3 μηνών ως την 1η Νοεμβρίου για την έναρξη του προγράμματος, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες, να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι ένοικοι των πολυκατοικιών, να οργανωθούν ενημερωτικές ημερίδες στις Περιφέρειες, να προετοιμαστούν τα ΚΕΠ, να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές. "Ο στόχος πάντως ο δικός μας, αν ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες, είναι να ξεκινήσουμε 1η Οκτωβρίου" τόνισε ο υπουργός.

    [05] Κοινωνική ένταξη των μεταναστών

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος παραβρέθηκε σε Ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, για την παρουσίαση των δράσεων των Προγραμμάτων από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης και τους φορείς υλοποίησης, στο πλαίσιο έναρξης των Ετησίων Προγραμμάτων 2007 & 2008 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης (ΕΤΕ) υπηκόων τρίτων χωρών.

    Ο υπουργός στην ομιλία του ανέπτυξε τις προσπάθειες που έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται στο θέμα της μετανάστευσης, στη χώρα.

    "Λόγω της όξυνσης του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο", τόνισε ο υπουργός," η ΕΕ αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην οικοδόμηση ενός οργανωμένου και αποτελεσματικού συστήματος ενίσχυσης της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΣΔΔΑ, έχει ήδη προχωρήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη θεσμοθέτηση και λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Μεταναστών, στην οποία συμμετέχουν τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, με ουσιαστικό ρόλο στην εφαρμογή των πολιτικών κοινωνικής ένταξης". Επίσης, πρόσθεσε, πως διευκολύνθηκε και η οικογενειακή επανένωση των μεταναστών και η εφαρμογή του καθεστώτος των επί μακρόν διαμενόντων, στο οποίο εμπίπτουν πλέον και όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται στην Ελλάδα.

    Μετά τη σύσταση του ΕΤΕ, το 2007, με στόχο τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δράσεων κοινωνικής ένταξης των κρατών-μελών, στο πλαίσιο της χάραξης μιας ενιαίας πολιτικής για τη συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου, το ΥΠΕΣΔΔΑ υπέβαλε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πολυετές Πρόγραμμα για τα έτη 2007-2013, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η συνολική χρηματοδότηση για τα έτη 2007-2013, υπολογίζεται στα 26,2 εκ. ευρώ.

    Οι δράσεις των επί μέρους αυτών προγραμμάτων στοχεύουν στην εξασφάλιση της πρόσβασης και συμμετοχής των μεταναστών σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ενδεικτικά δράσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει:

    -Εκστρατεία έντυπης ενημέρωσης προς τους υπηκόους τρίτων χωρών στους τομείς της υγείας, της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευση (σε πέντε γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, αλβανικά, ρωσικά, αραβικά), καθώς και στα ζητήματα καθημερινότητας .

    -Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μέσω εκστρατείας από τα ΜΜΕ και διοργάνωση ημερίδας, με στόχο την εξάλειψη στερεοτύπων, φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας

    -Πρόγραμμα μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και ιστορίας σε μητέρες μετανάστριες

    -Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών μέσα από τη μουσική και το τραγούδι για παιδιά μεταναστών

    -Προγράμματα διαπολιτισμικής επιμόρφωσης δημόσιων υπαλλήλων που συναλλάσσονται με υπηκόους τρίτων χωρών ή χειρίζονται θέματα που τους αφορούν.

    -Προγράμματα εκπαίδευσης Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών, δεδομένου ότι οι διαπολιτισμικοί μεσολαβητές αποτελούν έναν ακόμη δίαυλο επικοινωνίας των υπηκόων τρίτων χωρών με την κοινωνία υποδοχής.

    [06] Συναντήσεις αμπελουργών με κόμματα

    Συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα πραγματοποιούν από χθες οι εκπρόσωποι των αμπελουργών, εν όψει του πανελλήνιου συλλαλητηρίου που έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη 30 Ιουλίου στην Αθήνα, έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «για την άρνηση της κυβέρνησης να δρομολογήσει λύσεις -όπως έχει από πέρυσι δεσμευτεί- στα προβλήματά τους».

    Αντιπροσωπεία του αμπελουργικού κόσμου, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ, συναντήθηκε το πρωί με εκπροσώπους του ΚΚΕ στον Περισσό (τον βουλευτή και υπεύθυνο Οικονομίας της Κεντρικής Επιτροπής Ν. Καραθανασόπουλο και τον Γ. Γκικόπουλο, μέλος του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας της ΚΕ). Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα και τα αιτήματα των αμπελουργών και ανέπτυξαν την πολιτική του κόμματος για την αγροτική οικονομία.

    Αναφερόμενη, η αντιπροσωπεία των αμπελουργών (Χρ. Μάρκου, Χρ. Γκουντελίτσας και Γ. Παπουτσής) στα εκρηκτικά, όπως τα χαρακτήρισαν, προβλήματα του κλάδου, επισήμαναν πως με την μη υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για απόσταξη 20.000 τόνων κρασιού ο επικείμενος τρυγητός δυναμιτίζεται και πλέον σε πολλές περιοχές οι αμπελουργοί θα αναγκαστούν να αφήσουν ατρύγητα τα αμπέλια τους.

    Αύριο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ.

    [07] Ημερήσια Ατζέντα: 29/7/2009

  • Συνέντευξη Τύπου των διοικήσεων του Ε.Κ.Θ. και του Συνδικάτου Μετάλλου Μακεδονίας-Θράκης. - 11:00:00, Θεσσαλονίκη/αίθ.συν.ΕΚΘ-Αρ/τέλους 32,7ος όροφος. Θέμα της συνέντευξης είναι: "Ανατροπές εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των εργατικών νόμων, ενημέρωση για τους παράνομα "εισαγόμενους"εργάτες από τρίτες χώρες στα ΕΛΠΕ και την άμεση ανάκληση της άδειας, όχι στην οδηγία Μπολκεστάιν από το παράθυρο και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και η πόλη της Θεσσαλονίκης" (οικονομική κρίση, αποβιομηχάνιση, ΕΥΑΘ,ΕΛΒΟ κλπ).

  • Συνέντευξη Μ. Χρυσοχοϊδη για οικονομικά θέματα - 11:30:00, Ιπποκράτους.

  • Συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Βαλκανικής Πλατείας 2009 στην αίθουσα Rallou Manou, στο ξενοδοχείο Les Lazaristes. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη.

  • Συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπης - Θέματα υπουργείου Εσωτερικών - 12:00:00, Μέγαρο Μαξίμου.

  • Συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη με τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ - 13:30:00, Αθήνα/ΥΠΕΞ.

  • Συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων - 16:00:00, Αθήνα/ΥΠΕΘΟ.

  • Τα παραχωρητήρια 48 κατοικιών, οι οποίες έχουν κληρωθεί σε οικογένειες δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, θα παραδοθούν στην Ελευθερούπολη Καβάλας, από τον Πρόεδρο του ΟΕΚ Θωμά Στάμου. Καβάλα.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, Ρώμη (ITA)

    ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    10:00 Κίνα-Ν. Ζηλανδία (Θέσεις 11-12)

    11:20 Ιταλία-Γερμανία (Θέσεις 9-10)

    12:40 Ουγγαρία-Ολλανδία (Αγώνας κατάταξης)

    16:30 Αυστραλία-Ισπανία (Αγώνας κατάταξης)

    17:50 Καναδάς-Ρωσία (Ημιτελικός)

    22:00 ΕΛΛΑΔΑ-ΗΠΑ (Ημιτελικός)

    ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    Πρωί (10:00)

    50μ. ύπτιο (Γ)

    100μ. ελεύθερο (Α) --Καλάργαρης--

    200μ. πεταλούδα (Γ)

    200μ. μικτή ατομική (Α) --Αλυφαντής--

    Απόγευμα (19:00)

    100μ. ελεύθερο (Α) (Ημιτελικά)

    50μ. ύπτιο (Γ) (Ημιτελικά)

    200μ. πεταλούδα (Α) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    200μ. ελεύθερο (Γ) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    50μ. πρόσθιο (Α) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    200μ. πεταλούδα (Γ) (Ημιτελικά)

    200μ. μικτή ατομική (Α) (Ημιτελικά)

    800μ. ελεύθερο (Α) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    [08] "Καταγεγραμμένο αίσχος"

    Ως "καταγεγραμμένο αίσχος" χαρακτήρισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, το γεγονός ότι η Ελλάδα, "παρέχει πολιτικό άσυλο με το σταγονόμετρο", σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ελληνικού Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γιώργο Τσαρμπόπουλο.

    «Δεν θα επιτρέψουμε, όσο εξαρτάται από εμάς, η προεκλογική περίοδος να αποτελέσει το έναυσμα ενός νέου κύματος εθνικισμού και να χρησιμοποιηθεί το ζήτημα από τα δύο κόμματα εξουσίας, είτε από τη Ν.Δ., η οποία σέβεται υποτίθεται τους νόμους αλλά στην πράξη δεν τους εφαρμόζει, είτε από τη "μηδενική ανοχή" του ΠΑΣΟΚ», τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι τα δύο κόμματα «δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα βάσανα ανθρώπων για τα οποία τα ίδια έχουν ευθύνη».

    Επιπλέον, η κα Παπαρήγα τόνισε ότι σε ελάχιστους παρέχεται πολιτικό άσυλο, επισημαίνοντας ότι «μόνο το 2007 ζήτησαν πολιτικό άσυλο 30.000 άνθρωποι».

    Υποστήριξε ακόμη ότι θα ζητούσαν περισσότεροι πολιτικό άσυλο, αλλά δεν το κάνουν «διότι», όπως εξήγησε, «ξέρουν ότι δεν δίνεται στην Ελλάδα και διότι ξέρουν ότι πρέπει να περιμένουν 5 χρόνια κλεισμένοι μέσα σε στρατόπεδα που μπορεί κανείς να τα ονομάσει σύγχρονα Νταχάου».

    Σε σχετική ερώτηση, η κα Παπαρήγα είπε ότι «και τώρα να προκηρυχτούν οι εκλογές δεν τις θεωρούμε πρόωρες», εξηγώντας ότι «η ίδια η κυβέρνηση για να συσπειρώσει το δυναμικό της που δέχεται την πίεση της λαϊκής αγανάκτησης, ψιθυριστά μιλάει για εκλογές, ενώ το ΠΑΣΟΚ, φωναχτά».

    Ακόμη, η κα Παπαρήγα τόνισε ότι «είτε γίνουν πρόωρες είτε μισοπρόωρες, είτε κανονικά» το ΚΚΕ «δεν θα ανεχτεί να προσπαθήσουν να βάλουν τα λαϊκά στρώματα να διαλέξουν ποιος είναι ο χειρότερος και ποιος είναι ο λιγότερο βάρβαρος».

    «Η επιλογή δεν βρίσκεται ανάμεσα στον έναν από τους δύο, αλλά ανάμεσα στους δύο δρόμους ανάπτυξης», ανέφερε και τόνισε ότι «ο άλλος δρόμος που εμείς περπατάμε, είναι ο δρόμος ο ασυμβίβαστος με τα επιχειρηματικά μεγαθήρια και τα μονοπώλια».

    Στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την κ. Παπαρήγα συνόδευσαν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος και το μέλος της ΚΕ του κόμματος, Λίνα Κροκίδη.

    [09] "Εκτροχιασμός του ελλείματος"

    Για "πρωτοφανή εκτροχιασμό" του δημοσιονομικού ελλείμματος στο αβ εξάμηνο του 2009 κάνει λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης, σχολιάζοντας τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την άνοδο του ταμειακού ελλείμματος το αβ εξάμηνο στο 7,2% του ΑΕΠ και την έκρηξη των απολύσεων και αποχωρήσεων τον περασμένο Ιούνιο.

    «Ο πρωτοφανής εκτροχιασμός του δημοσιονομικού ελλείμματος στο αβ εξάμηνο του 2009, που κάνει να ωχριούν και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, έρχεται σε μια φάση κατάρρευσης όλων, σχεδόν, των τομέων και των δεικτών της οικονομίας και σε μια στιγμή που η ανεργία και η μερική απασχόληση καλπάζουν, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ.

    Ζούμε την πλήρη και παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής και του νεοφιλελεύθερου και πελατειακού δικομματικού μοντέλου που εμπεδώθηκε στην χώρα την τελευταία εικοσαετία.

    Αυτή την ώρα που η οικονομία εισέρχεται σε βαθιά και μάλλον μακροχρόνια ύφεση και η κοινωνία έχει αρχίσει να ζει έναν εφιάλτη, η χώρα χρειάζεται μια ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και του δικομματικού τοπίου και μια μεγάλη προοδευτική ριζοσπαστική αλλαγή.

    Στο πλαίσιο αυτής της νέας προοδευτικής πορείας πρέπει:

    Β· Να αμφισβητηθεί άμεσα το Σύμφωνο Σταθερότητας και το νεοαποικιακό, εκτός τόπου και χρόνου, καθεστώς Κοινοτικής επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας.

    Β· Να αναληφθεί μια αξιόπιστη προσπάθεια σύγχρονης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας και κοινωνίας με επίκεντρο ένα νέο, σύγχρονο, αποτελεσματικό και διευρυμένο δημόσιο τομέα που θα ελέγξει τους στρατηγικούς τομείς και θα εφαρμόσει ένα προωθημένο σχέδιο δημόσιων επενδύσεων.

    [10] "Εκτός καθημερινότητας"

    "Έξι χρόνια ο κ. Καραμανλής δεν μπόρεσε να ανακαλύψει την καθημερινότητα", σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Καραμανλή στο Κ.Ε.Π. Ηλιούπολης. "Ας ψάξει να την βρει εκεί που είναι αποκρουστική και θλιβερή, στα παραπήγματα, στα υψώματα του Περάματος, στου Σκαραμαγκά και σε μια σειρά ακόμα μη προνομιούχων περιοχών της Αττικής. Όταν περιορίζει τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις του ανάμεσα σε Ραφήνα και Κολωνάκι είναι αναμενόμενο να μην ξέρει τι γίνεται γύρω του".

    Ακόμη, σχολιάζοντας την παρουσία της κ. Μπακογιάννη στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι πρέπει "η ηγεσία του ΥΠΕΞ να συνειδητοποιήσει ότι οι Τούρκοι αισθάνονται συγκυρίαρχοι στο Αιγαίο, πεποίθηση η οποία εμπεδώθηκε με την ολιγωρία και την ανοχή της Ελληνικής κυβέρνησης. Τώρα πια, όσο "εύκολο" είναι να βγάλουμε τους λαθρομετανάστες απ΄ τη χώρα, άλλο τόσο "εύκολο" είναι να βγάλουμε τους Τούρκους από το Αιγαίοβ¦ Στα εθνικά θέματα η κυβέρνηση Καραμανλή έβλαψε τον τόπο περισσότερο από κάθε προηγούμενη".

    [11] Κοινή δέσμευση

    Η Κίνα και οι ΗΠΑ, οι δύο χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο τον πλανήτη, δεσμεύθηκαν να καταπολεμήσουν μαζί την κλιματική αλλαγή, κατά τη δεύτερη ημέρα του "στρατιωτικού και οικονομικού διαλόγου" τους στην Ουάσινγκτον.

    Οι δύο χώρες υπέγραψαν ένα μνημόνιο που θέτει τον αγώνα κατά της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στο επίκεντρο της διμερούς σχέσης τους.

    Μολονότι στο κείμενο δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, οι δύο πλευρές διευκρίνισαν ότι η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία μιας επιτροπής οικολογικής συνεργασίας η οποία θα έχει στόχο να προετοιμάσει τη διεθνή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη για να υιοθετηθεί μια νέα συνθήκη στο πλαίσιο του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

    "Η συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα σημαίνει σαφώς ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι έτοιμες να εργαστούν μαζί στην καθαρή ενέργεια και την κλιματική αλλαγή και ανοίγει το δρόμο, ελπίζω, σε πολλά χρόνια στενής συνεργασίας", δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας Στίβεν Τσου κατά την τελετή της υπογραφής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Ο κινέζος κρατικός σύμβουλος Ντάι Μπινγκούο δήλωσε πως οι δύο χώρες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά για να εμποδιστεί η κλιματική αλλαγή. Υπενθύμισε ωστόσο ότι οι δύο χώρες δεν βρίσκονται καθόλου στο ίδιο επίπεδο όσον αφορά την ανάπτυξή τους και τις ευθύνες τους για την αλλαγή του κλίματος.

    Ο Ντάι υπενθύμισε έτσι έμμεσα ότι η Κίνα αρνείται να της επιβληθούν συγκεκριμένοι αριθμητικοί στόχοι μείωσης των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επειδή εκτιμά ότι οι πλούσιες χώρες φέρουν την πρώτη ευθύνη γι' αυτές τις εκπομπές. Το Πεκίνο ζητεί έτσι περισσότερες δεσμεύσεις από τις ανεπτυγμένες χώρες.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποδέχθηκε τον καθορισμό αριθμητικών στόχων, πράγμα που ήταν μια μείζων παραχώρηση εκ μέρους των ΗΠΑ, οι οποίες την περίοδο της κυβέρνησης Μπους (2001-2009) αρνούνταν μια τέτοια προοπτική.

    [12] Άτυχοι ...τυχεροί

    Δεκαπέντε κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης, ήταν βέβαιοι, μέχρι χθες, πως κατάφεραν να πετύχουν τον τυχερό συνδυασμό "5 + 1 αριθμών" του παιχνιδιού Superenalotto, που θα τους εξασφάλιζε συνολικό ποσό δύο εκατομμυρίων τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ.

    Όταν, όμως, πήγαν να εισπράξουν το τυχερό ποσό (ενενήντα χιλιάδες ευρώ έκαστος), ανακάλυψαν ότι ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου ξέχασε να παίξει το δελτίο που του είχαν παραδώσει.

    Το περιστατικό συνέβη στη συνοικία Βίλα Μπονέλι, μέση αστική περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας.

    Ο πρώτος εκ των άτυχων Ιταλών, κατάλαβε ότι μπορεί να είχε συμβεί κάτι περίεργο, όταν τα τηλεοπτικά κανάλια ανακοίνωσαν πως το μόνο τυχερό "5+1" παίχτηκε στην περιφέρεια του Τορίνο, χωρίς να αναφέρουν τίποτα για τη Ρώμη.

    O υπεύθυνος του πρακτορείου είχε υπογράψει και σφραγίσει κανονικά το δελτίο, αλλά ξέχασε να βάλει τους συγκεκριμένους αριθμούς, στο σύστημα που στέλνει όλα τα στοιχεία στον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή.

    Κάποιοι από τους "παρ' ολίγο νικητές", το φιλοσόφησαν και παραδέχθηκαν ότι "τα λάθη, και στον ευαίσθητο οικονομικό τομέα, είναι ανθρώπινα". Αλλοι, όμως, έφτασαν να δηλώσουν στον ιταλικό Τύπο ότι "μπορεί και να πρόκειται για απάτη, για πονηρό τέχνασμα του ιδιοκτήτη του πρακτορείου. Δεν αποκλείεται να εισέπραττε χρήματα για συστήματα που κρατούσε στο συρτάρι".

    Ένας εκ των δεκαπέντε απογοητευμένων, μάλιστα, απευθύνθηκε σε δικηγόρο, και ζητά αποζημίωση πενήντα χιλιάδες ευρώ

    Και να σκεφθεί κανείς, ότι η πολυμελής παρέα, την Κυριακή το βράδυ, για να γιορτάσει την ανύπαρκτη αυτή νίκη, είχε διαλέξει και ακριβό εστιατόριο, σε παραθαλάσσια περιοχή της Ρώμης, με αποκλειστικό μενού, ψάρι και όστρακα...

    [13] Πρώτος αγώνας

    Τον πρώτο του αγώνα για το Τσάμπιονς Λιγκ θα δώσει σήμερα ο Ολυμπιακός απέναντι στη Σλόβαν Μπρατισλάβας, για τον Γ` προκριματικό γύρο.

    Με δεδομένο το περυσινό-σοκ και τον αποκλεισμό από την Ανόρθωση, οι «ερυθρόλευκοι» είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι στον στόχο, που δεν είναι άλλος από την πρόκριση. Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του -νέου στην ομάδα- Έντσο Μαρέσκα: «Ξέρουμε πολύ καλά τι έγινε πέρυσι στο παιχνίδι με την Ανόρθωση στην Κύπρο. Θεωρώ πως, αν είμαστε συγκεντρωμένοι, δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο και μπορούμε να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα, για να διεκδικήσουμε την πρόκριση. Ο προπονητής θα κρίνει ποιοι παίκτες είναι στην καλύτερη κατάσταση να αγωνιστούν, άλλωστε το μεγαλύτερο ρόλο το παίζει το σύνολο και όχι ατομικά ο κάθε ποδοσφαιριστής».

    Ο Τιμούρ Κετσπάγια δεν θα έχει στην διάθεση του τον Τοροσίδη, ενώ οι 22 παίκτες που συναποτελούν την αποστολή είναι οι εξής: Κόβατς, Νικοπολίδης, Πάρντο, Ντιόγκο, Ντομί, Ντουντού, Γκαλέτι, Όσκαρ, Λεντέσμα, Λεονάρντο, Μαρέσκα, Μέλμπεργκ, Μήτρογλου, Νικλητσιώτης, Πάντος, Α. Παπαδόπουλος, Γ. Παπαδόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Ρ. Μπράβο, Σοϊλέδης, Ζαϊρί και Ζεβλάκοφ.

    Ήττα στην Πράγα

    Παρά την πολύ κακή εμφάνισή του, ο Παναθηναϊκός πέτυχε ένα γκολ που μπορεί να αποδειχθεί "χρυσό" στη διεκδίκηση της πρόκρισης στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι "πράσινοι" ηττήθηκαν χθες 3-1 από τη Σπάρτα στην Πράγα, στον πρώτο αγώνα του Γ΄ προκριματικού και καλούνται να ανατρέψουν αυτό το σκορ στη ρεβάνς της 4ης Αυγούστου, στο ΟΑΚΑ. Τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι Χόλεντα (26΄), Βάτσεκ (32΄) και Κάλουντα (85΄) ενώ ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης μείωσε σε 2-1 στο 67΄ για την ελληνική ομάδα, που έχασε πέναλτι στο 33΄, όταν την εκτέλεση του Σισέ απέκρουσε ο Μπλάζεκ.

    Το πρώτο ημίχρονο ήταν συναρπαστικό από πλευράς εξέλιξης, αλλά συνάμα και... τραγικό από πλευράς αμυντικής λειτουργίας στον Παναθηναϊκό. Στο 6΄ μετά από εξαιρετικό συνδυασμό Σισέ, Σαλπιγγίδη, Καραγκούνη και σουτ του αρχηγού, ο Μπλάζεκ πραγματοποίησε εξαιρετική επέμβαση. Οι "πράσινοι" έδειχναν να ελέγχουν το ματς, όμως στο 26΄ ο Κούσνιρ σέντραρε από δεξιά και ο Χόλεντα με κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Με τη σέντρα, ο Σισέ έφυγε μόνος, πέρασε και τον Μπλάζεκ, αλλά ο αρχηγός Ρέπκα επενέβη με σωτήριο τάκλινγκ.

    Στο 32΄ πάλι από δεξιά οι Τσέχοι βρήκαν χώρο, ο Βίλφριντ έβγαλε τη σέντρα, ο Ζέμαν πήρε την κεφαλιά και ο Βάτσεκ από κοντά έγραψε το 2-0. Ωστόσο, η ελληνική ομάδα αντέδρασε και πάλι άμεσα, αφού στο επόμενο λεπτό ο Σαλπιγγίδης κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του από τον Μπλάζεκ. Περιέργως (αφού ποτέ δεν υπήρξε "σπεσιαλίστας") την εκτέλεση ανέλαβε ο Τζιμπρίλ Σισέ, με τον Μπλάζεκ να μπλοκάρει τη μπάλα.

    Μέσα σε 45 λεπτά, ο Παναθηναϊκός κινδύνευε να "πετάξει στα σκουπίδια" τόσο τη δεύτερη θέση που κατέκτησε στο περσινό πρωτάθλημα, όσο και τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την ενίσχυση της ομάδας. Ενα γκολ, που θα άλλαζε τα πάντα, ήταν το ζητούμενο στο β΄ ημίχρονο, όμως οι "πράσινοι" όχι μόνο δεν απείλησαν, αλλά κινδύνευσαν άμεσα, όταν στο 47΄ ο Καντέ "χάρισε" τη μπάλα στον Βίλφριντ, που μόνος προ του Γκαλίνοβιτς πλάσαρε άουτ. Αυτός που έβγαλε την ελληνική ομάδα από τη δύσκολη θέση ήταν ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο οποίος στο 67΄ εκμεταλλεύθηκε τη σέντρα του Σπυρόπουλου και με προβολή από κοντά μείωσε σε 2-1, στη μοναδική έως τότε ευκαιρία του Παναθηναϊκού στο β΄ ημίχρονο! Ομως στο 86΄ ο Κάλουντα με έξοχη ατομική ενέργεια και δεξί σουτ, έστειλε τη μπάλα στη γωνία του Γκαλίνοβιτς και διαμόρφωσε το τελικό 3-1.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 July 2009 - 4:30:55 UTC