Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η πολιτεία είναι έτοιμη
  • [02] Κοινωνική ένταξη των μεταναστών

  • [01] Η πολιτεία είναι έτοιμη

    Συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο και την πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής για τη νέα γρίπη Ελένη Γιαμαρέλου, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ενημερώθηκε για την εξέλιξη του σχεδιασμού και την επικαιροποίηση του εθνικού σχεδίου, το οποίο έχει, ήδη, στα χέρια της η Επιστημονική Επιτροπή.

    Ο Δ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η παρακολούθηση του θέματος είναι σε καλό δρόμο, σε συνεργασία και με το Επιστημονικό Συμβούλιο, το οποίο συμβουλεύει την πολιτεία για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

    Τόνισε ότι υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί η νόσος, αλλά σημείωσε ότι το κράτος οφείλει να προνοεί και να σχεδιάζει ακόμη και για τα χειρότερα σενάρια.

    Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει, με σοβαρότητα, σχέδιο και στρατηγική, την αντιμετώπιση του θέματος και τόνισε ότι το εθνικό σχέδιο θα επικαιροποιείται ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου.

    Το σχέδιο αυτό ενεργοποιεί, όπως είπε ο υπουργός, τον κρατικό μηχανισμό, ως συνέχεια στα δυο προηγούμενα σχέδια, ενώ σε ό,τι αφορά τα εμβόλια υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα τα παραλάβουν και θα καλύπτονται οι ανάγκες των Ελλήνων και όλων των κατοίκων της χώρας.

    Πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε κανονικά τη ζωή μας, χωρίς ανησυχία, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι μέσα στις επόμενες δυο ημέρες το Επιστημονικό Συμβούλιο θα έχει επιστρέψει με τα σχόλιά του το επικαιροποιημένο σχέδιο και τότε, την Παρασκευή, θα επιδοθεί στον πρωθυπουργό και σε όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Το Επιστημονικό Συμβούλιο έχει την οδηγία, πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, κάθε δεκαπέντε ημέρες να επικαιροποιεί, ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου, τα στοιχεία.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει δεύτερο σοβαρό κρούσμα στη χώρα, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι πλέον δεν καταμετρώνται τα κρούσματα, αφού το 95% όσων έχουν προσβληθεί από τη νόσο έχει ιαθεί, αλλά πρόσθεσε ότι αν καταγράφεται σοβαρό κρούσμα, τότε γίνονται ανακοινώσεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις επικρίσεις που διατυπώνει το ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έλλειψη σοβαρότητας, σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχει πάρει τα διεθνή εύσημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Κινούμαστε με διαφάνεια και αλήθεια, είπε ο υπουργός και εξέφρασε την απορία του γιατί μετά από τρεις μήνες το ΠΑΣΟΚ "ανακάλυψε" το θέμα αυτό.

    [02] Κοινωνική ένταξη των μεταναστών

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος παραβρέθηκε σε Ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, για την παρουσίαση των δράσεων των Προγραμμάτων από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης και τους φορείς υλοποίησης, στο πλαίσιο έναρξης των Ετησίων Προγραμμάτων 2007 & 2008 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης (ΕΤΕ) υπηκόων τρίτων χωρών.

    Ο υπουργός στην ομιλία του ανέπτυξε τις προσπάθειες που έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται στο θέμα της μετανάστευσης, στη χώρα.

    "Λόγω της όξυνσης του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο", τόνισε ο υπουργός," η ΕΕ αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην οικοδόμηση ενός οργανωμένου και αποτελεσματικού συστήματος ενίσχυσης της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΣΔΔΑ, έχει ήδη προχωρήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη θεσμοθέτηση και λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Μεταναστών, στην οποία συμμετέχουν τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, με ουσιαστικό ρόλο στην εφαρμογή των πολιτικών κοινωνικής ένταξης". Επίσης, πρόσθεσε, πως διευκολύνθηκε και η οικογενειακή επανένωση των μεταναστών και η εφαρμογή του καθεστώτος των επί μακρόν διαμενόντων, στο οποίο εμπίπτουν πλέον και όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται στην Ελλάδα.

    Μετά τη σύσταση του ΕΤΕ, το 2007, με στόχο τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δράσεων κοινωνικής ένταξης των κρατών-μελών, στο πλαίσιο της χάραξης μιας ενιαίας πολιτικής για τη συνολική διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου, το ΥΠΕΣΔΔΑ υπέβαλε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πολυετές Πρόγραμμα για τα έτη 2007-2013, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η συνολική χρηματοδότηση για τα έτη 2007-2013, υπολογίζεται στα 26,2 εκ. ευρώ.

    Οι δράσεις των επί μέρους αυτών προγραμμάτων στοχεύουν στην εξασφάλιση της πρόσβασης και συμμετοχής των μεταναστών σε δημόσια αγαθά και υπηρεσίες.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ενδεικτικά δράσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει:

    -Εκστρατεία έντυπης ενημέρωσης προς τους υπηκόους τρίτων χωρών στους τομείς της υγείας, της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευση (σε πέντε γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, αλβανικά, ρωσικά, αραβικά), καθώς και στα ζητήματα καθημερινότητας .

    -Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μέσω εκστρατείας από τα ΜΜΕ και διοργάνωση ημερίδας, με στόχο την εξάλειψη στερεοτύπων, φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας

    -Πρόγραμμα μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και ιστορίας σε μητέρες μετανάστριες

    -Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών μέσα από τη μουσική και το τραγούδι για παιδιά μεταναστών

    -Προγράμματα διαπολιτισμικής επιμόρφωσης δημόσιων υπαλλήλων που συναλλάσσονται με υπηκόους τρίτων χωρών ή χειρίζονται θέματα που τους αφορούν.

    -Προγράμματα εκπαίδευσης Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών, δεδομένου ότι οι διαπολιτισμικοί μεσολαβητές αποτελούν έναν ακόμη δίαυλο επικοινωνίας των υπηκόων τρίτων χωρών με την κοινωνία υποδοχής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 July 2009 - 10:30:27 UTC