Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρκαγιές σε Ισπανία και Σαρδηνία
  • [02] Συνεδριάζουν οι ροδακινοπαραγωγοί

  • [01] Πυρκαγιές σε Ισπανία και Σαρδηνία

    Αρκετές πυρκαγιές μαίνονται σήμερα στην Ισπανία όπου τουλάχιστον 170.000 στρέμματα βλάστησης έχουν καταστραφεί από τις αρχές της εβδομάδας και πέντε πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους, ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.

    Η Αραγονία παραμένει η πλέον πληγείσα περιοχή, με σχεδόν 106.000 στρέμματα καμένης γης κυρίως στην επαρχία Τερουέλ. Σχεδόν 500 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες με την υποστήριξη αρκετών αεροσκαφών, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση.

    Η θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει τους 35 βαθμούς, ενώ φυσούν δυνατοί άνεμοι. Ένας οδηγός οχήματος της πυροσβεστικής πέθανε σήμερα, ενώ προσπαθούσε να σβήσει τη φωτιά.

    Μια νέα πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης στην επαρχία Αλμέρια στην Ανδαλουσία της νότιας Ισπανίας.

    Τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους που απειλούνταν από τη φωτιά. Ωστόσο ορισμένοι κάτοικοι μπόρεσαν να επιστρέψουν σήμερα στις εστίες τους.

    "Οι μετεωρολογικές συνθήκες παραμένουν δυσμενείς, με τη θερμοκρασία που μπορεί να φθάσει τους 45 βαθμούς και μια σχετικά μικρή υγρασία", ανακοίνωσε περιφερειακή κυβέρνηση.

    Στην Κορσική, σχεδόν 40.000 στρέμματα θαμνώδους και δασικής έκτασης κάηκαν όταν ξέσπασαν τρεις πυρκαγιές χθες, Πέμπτη στη νότια πλευρά του νησιού, ανακοίνωσε ο διοικητής της πυροσβεστικής Μπρούνο Μαεστράτσι.

    Ο διοικητής διευκρίνισε ότι μια από τις τρεις πυρκαγιές έχει "σταθεροποιηθεί" και ότι οι άλλες δύο, εκ των οποίων η μια κοντά στο Αιάκειο, πρωτεύουσα του νησιού μαίνεται με την δριμύτητα, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι.

    Οι τρεις φωτιές προκάλεσαν τον ελαφρύ τραυματισμό πέντε πυροσβεστών.

    "Υπάρχουν συνολικά 12 εστίες φωτιάς, εκ των οποίων επτά με οκτώ οφείλονται σε εμπρησμό", δήλωσε αργά χθες, Πέμπτη ο πρόεδρος του γενικού συμβουλίου Ζαν-Ζακ Πανουτσί.

    Δύο ή τρεις πυρκαγιές μπορεί να οφείλονται σε απροσεξία, κάψιμο ξερών χόρτων ή ξύλων, δήλωσε ο συνταγματάρχης Πιέρ Σαλινέζι, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

    Τουλάχιστον 500 άνδρες, πυροσβέστες και στρατιώτες, μετέχουν στις επιχειρήσεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών με την υποστήριξη 13 αεροσκαφών, μεταξύ τους επτά Canadair. Δύναμη 200 ανδρών αναμένεται να ενισχύσει σήμερα τις προσπάθειες κατάσβεσης.

    Το 2003 στο γαλλικό νησί της Μεσογείου οι φωτιές είχαν κάψει έκταση 273.550 στεμμάτων.

    Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στη Σαρδηνία

    Η Σαρδηνία συνεχίζει να φλέγεται εδώ και σαρανταοκτώ ώρες, ωστόσο το πρωί, οι υπεύθυνοι των πυροσβεστών και της Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσαν ότι μετά από αδιάκοπες προσπάθειες, τα περισσότερα μέτωπα, μπόρεσαν να τεθούν υπό έλεγχο.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας εντοπίσθηκαν άλλες επτά εστίες φωτιάς, ενώ μέχρι το μεσημέρι γίνονταν ρίψεις νερού σε άλλα έξι μέτωπα.

    Οι πυροσβέστες εκκένωσαν ξενοδοχείο το οποίο απειλείται από τις φλόγες.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους υπεύθυνους της Πολιτικής Προστασίας στη Ρώμη και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μεταβεί στη Σαρδηνία για να συνομιλήσει με τους κατοίκους και να διαπιστώσει από κοντά τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα.

    Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες σαράντα οκτώ ώρες, κόστισαν τη ζωή σε δύο κατοίκους του νησιού: σε έναν κτηνοτρόφο, 58 ετών, ο οποίος υπέστη έμφραγμα ενώ προσπαθούσε να μεταφέρει σε ασφαλή περιοχή το κοπάδι του, και σε έναν αγρότη, 48 ετών, που επιχείρησε να σώσει το αμπέλι του από τις φλόγες. Εξάλλου, γίνονται έρευνες για να εξακριβωθεί η τύχη τριών αγνοούμενων γεωργών, στην περιοχή Λίρι Πόρτο Σαν Πάολο.

    Δεκάδες άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρή δύσπνοια, τριάντα κρατούμενοι που βρίσκονται σε σωφρονιστικό ίδρυμα κοντά στη θάλασσα μεταφέρθηκαν επί τέσσερις ώρες στην παραλία, καθώς οι φλόφες βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από τις φυλακές, ενώ πάνω από πεντακόσια σπίτια εκκενώθηκαν.

    «Η Σαρδηνία έζησε την πιο σοβαρή δοκιμασία των τελευταίων είκοσι ετών», μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για το περιβάλλον, Τζόρτζιο Όπι, καταγγέλλει ότι πίσω από τις πυρκαγιές των τελευταίων ωρών διαφαίνεται "στρατηγική που καταστρώθηκε από το οργανωμένο έγκλημα", προσθέτοντας ότι "δεν γίνεται να εξηγήσουμε διαφορετικά, το ότι όλα τα μέτωπα εκδηλώθηκαν συγχρόνως».

    Στη μάχη κατά της φωτιάς συμμετέχουν επτά "Καναντέρ" και έντεκα ελικόπτερα. Τις επόμενες ώρες αναμένεται η άφιξη ενός ακόμη "Καναντέρ" από τη Ρώμη και δύο από την Κορσική.

    [02] Συνεδριάζουν οι ροδακινοπαραγωγοί

    Στα τρία μπλόκα, στους κόμβους Μελισσίου, Γυψοχωρίου και εργοστασίου «Κόνεξ» παραμένουν παραταγμένοι με τα τρακτέρ τους οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας.

    «Το απόγευμα θα συνεδριάσουμε όλοι οι πρόεδροι των οργανώσεων παραγωγών προκειμένου να αξιολογήσουμε τις επιπλέον διευκρινίσεις που μας δόθηκαν χθες από τον ΕΛΓΑ. Αυτές αφορούν κυρίως τις αποζημιώσεις των ποσοτήτων ροδακίνων που είναι στα ψυγεία και εκείνων που έμειναν στα χωράφια, για τις οποίες πήραμε τη διαβεβαίωση ότι θα αποζημιωθούν και αυτές στο σύνολό τους», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Γεωργικής Ένωσης Συνεταιρισμών Πώλησης Οπωροκηπευτικών (ΓΕΣΠΟΒ), με έδρα τη Σκύδρα, Κωνσταντίνος Φαντίδης.

    Στην συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα, έχουν προσκληθεί και ο νομάρχης Πέλλας και οι βουλευτές του Νομού.

    «Πιστεύω πως θα βρεθεί η λύση. Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τις συνελεύσεις των κατά τόπους οργανώσεων των παραγωγών», σημείωσε ο κ. Φαντίδης.

    Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας οι παραγωγοί στα τρία "μπλόκα", ανοίγουν και κλείνουν ανά τακτά διαστήματα τους δρόμους, έτσι ώστε να περιορίζεται η ταλαιπωρία των οδηγών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 July 2009 - 14:30:33 UTC