Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Δημοκρατία απαιτεί γόνιμες συνθέσεις"

  • [01] "Η Δημοκρατία απαιτεί γόνιμες συνθέσεις"

    Η Δημοκρατία απαιτεί γόνιμες συνθέσεις που ενώνουν δυνάμεις. Απαιτεί να βάλουμε, πάνω απ' όλα, το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον". Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με την ευκαιρία συμπλήρωσης 35 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και τα εγκαίνια έκθεσης στο Ζάππειο με τίτλο «Τέχνη και Δημοκρατία. Τριάντα πέντε σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι είναι απόφαση της Κυβέρνησης να αλλάξει κάθε τι που ταλαιπωρεί, αδικεί ή πικραίνει τον πολίτη, προχωρώντας σε βαθιές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ. Καραμανλής έπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και επισήμανε την απήχηση που έχει στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι πρέπει να στηριχθεί η επανεκλογή του. Εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το για την στάση του απέναντι στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτιο και ανέφερε ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστά ουσιαστική και απροκάλυπτη παραβίαση του Συντάγματος. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην στάση του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για απόπειρα ευτελισμού των θεσμών και είπε ότι πρόκειται για ακραία ανευθυνότητα, ενώ επισήμανε ότι η δημοκρατία απαιτεί γόνιμες συνθέσεις.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η 24η Ιουλίου είναι ημέρα προβληματισμού για το δικό μας χρέος στη Δημοκρατία.

    «Είναι ημέρα που αναδεικνύει εξαιρετικά επίκαιρα διδάγματα. Υπαγορεύει αντίσταση στις πολυπλόκαμες πιέσεις, που υφίσταται η Δημοκρατία. Απαιτεί εξοβελισμό των νοοτροπιών, των πράξεων και των μεθοδεύσεων που πλήττουν την ουσία και την ποιότητά της. Αξιώνει έμπρακτη απόδειξη ότι οι αρχές και οι αξίες δεν εγκαταλείπονται, δεν παζαρεύονται δεν προδίδονται» τόνισε.

    Επισήμανε ότι η 24η Ιουλίου υπενθυμίζει τις συνέπειες της πολιτικής ανευθυνότητας και της υποταγής του συλλογικού συμφέροντος σε εφήμερες σκοπιμότητες και ότι οι ακρότητες, οι απόπειρες που συνιστούν αμφισβήτηση των θεσμών, οι λογικές της απαξίωσης και του μηδενισμού επιφυλάσσουν σοβαρούς κινδύνους.

    »Το υπογραμμίζω διότι, τις ημέρες αυτές, έχει έρθει στην επιφάνεια ένα κρισιμότατο ζήτημα. Αφορά το σεβασμό του Συντάγματος και την αξιοπιστία του ευρύτερου χώρου της πολιτικής. Αναφέρομαι στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    Ο Κάρολος Παπούλιας είναι καταξιωμένος στο ρόλο του. Οφείλουμε να τον τιμήσουμε, όπως και ο ίδιος τίμησε και τιμά το θεσμό που υπηρετεί. Στηρίζοντας, ξεκάθαρα και άμεσα, την επανεκλογή του. Οφείλουμε όλοι να πορευόμαστε με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα».

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του λέγοντας ότι παίρνει μια θέση που παραβιάζει απροκάλυπτα την ουσία του Συντάγματος.

    «Με απλά λόγια, το ΠΑΣΟΚ λέει το εξής πρωτοφανές: Ότι δεν ψηφίζει τον σημερινό Πρόεδρο, για να εκβιάσει τη διεξαγωγή εκλογών και μόνο μετά θα τον ψηφίσει. Η θέση αυτή είναι και ουσιαστική παραβίαση του Συντάγματος και απόπειρα ευτελισμού των θεσμών. Και αυτό δεν το δικαιούται κανένας πολιτικός, κανένα κόμμα. Η στάση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ακραία ανευθυνότητα» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο Κώστας Καραμανλής εκτίμησε ότι η Δημοκρατία απαιτεί πάνω απ΄ όλα συνέπεια, αξιοπιστία, αίσθημα ευθύνης και απαιτεί απ' όλους να παραμερίσουν τις προσχηματικές και άγονες αντιπαραθέσεις, και απαιτεί γόνιμες συνθέσεις που ενώνουν δυνάμεις.

    «Απαιτεί να βάλουμε, πάνω από όλα, το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και τόνισε ότι η απόφασή του είναι ξεκάθαρη, διότι όπως είπε, μια πολιτική ευθύνης δεν έχει διλήμματα ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα, τις δύσκολες αποφάσεις και τον εύκολο λαϊκισμό, τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις επιφανειακές πολιτικές.

    «Είναι απόφασή μας να αλλάξουμε κάθε τι, που ταλαιπωρεί, αδικεί ή πικραίνει τον πολίτη. Είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε σε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όχι διότι το ζητά η Ε.Ε., αλλά διότι το απαιτούν οι συγκυρίες, οι ανάγκες του τόπου και το συμφέρον της κοινωνίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός..

    «Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε, ούτε με επιμέρους συμφέροντα, ούτε με αντιλήψεις συντηρητισμού, ούτε με ομάδες προνομιούχων. Αυτή είναι η πορεία που επέλεξα. Και αυτήν την πορεία συνεχίζουμε αδιαπραγμάτευτα και αταλάντευτα» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα είπε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει κόκκινες γραμμές και δεν πρόκειται να κάνει πίσω από αυτές, και προχωρά όπως είπε με ψυχραιμία και στόχο τα δίκαια και τα δικαιώματα της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε θέματα δημόσιας ασφάλειας και είπε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι «καμιά ανοχή στο έγκλημα και την εξτρεμιστική δράση. Πήραμε και θα πάρουμε, στις κατευθύνσεις αυτές, όποια μέτρα χρειαστούν». Τόνισε όμως πως απαράβατος κανόνας είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Αναφερόμενος στην λαθρομετανάστευση ο κ. Καραμανλής απέρριψε τις ακρότητες που ακούγονται «άλλοτε από τη μια και άλλοτε από την άλλη πλευρά» όπως είπε, και έστειλε να ξεκάθαρο μήνυμα:

    «Προστατεύουμε τα δικαιώματα των μεταναστών, που εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας και επιδιώκουμε την πλήρη κοινωνική τους ένταξη. Δεν αντέχει όμως η χώρα και δεν είναι δυνατό να ανεχθούμε ανεξέλεγκτα κύματα μη νόμιμης μετανάστευσης. Εφαρμόζοντας το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, εντείνουμε διαρκώς τους ελέγχους και αυστηροποιούμε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Διεκδικούμε και πετυχαίνουμε σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στη λαθρομετανάστευση».

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, και είπε ότι ο στόχος δεν είναι απλά και μόνο να βγούμε από αυτήν κάποια στιγμή, αλλά να βγούμε το ταχύτερο δυνατό με τις μικρότερες συνέπειες όρθιοι και πιο δυνατοί.

    «Στόχος μας είναι μια δυναμική, δίκαιη και σίγουρη κοινωνία. Απαιτούνται γι' αυτό πολλές και τολμηρές αλλαγές και όχι λόγια κενά περιεχομένου» είπε ο κ.Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός το πρωί παρέστη στην εκδήλωση απονομής του βραβείου για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν. Η βράβευση έγινε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Σιούφα.

  • * Ο κ. Καραμανλής αύριο στις 11.00 θα παραστεί στην εκδήλωση για τα 35 χρόνια απο την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Στις 13.00 θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης κ. Στ. Καλαφάτη.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 July 2009 - 18:30:16 UTC