Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση για θέματα Εξωτερικής πολιτικής
  • [02] Εργατική Εστία-Δελτία θεάματος
  • [03] Ροδακινοπαραγωγοί-Ζητούν διευκρινίσεις
  • [04] Επίσκεψη στα Ζωνιανά

  • [01] Συνεδρίαση για θέματα Εξωτερικής πολιτικής

    Φόβους ότι μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, εξέφρασε ο κ. Γ.Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του κύκλου Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, καταδίκασε τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία και επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν είναι σε θέση να χειριστεί δύσκολα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας».

    Φόβους ότι μέσα στο καλοκαίρι μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του κύκλου Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του Κινήματος.

    Παράλληλα, προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στην προσπάθειά της, όπως είπε, να αποσπάσει την προσοχή από την δυσμενή πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ίδια, αλλά και να μην πέσει στην παγίδα της όξυνσης.

    Ο Γ. Παπανδρέου καταδίκασε τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις άλλες προκλήσεις της Τουρκίας στο ζήτημα των ερευνών στο Αιγαίο κλπ.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν είναι σε θέση, όπως φάνηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, να χειριστεί δύσκολα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Πολύ δε περισσότερο σήμερα, μέσα σε ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης και συνολικής αμφισβήτησης των πολιτικών της».

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι στηρίζει την πορεία της γείτονος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η γειτονική χώρα οφείλει να υλοποιήσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις τις οποίες ανέλαβε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Πρόκειται, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για συγκεκριμένες υποχρεώσεις, απέναντι στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλα τα κράτη-μέλη της.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει με τον κατάλληλο τρόπο και τους κατάλληλους χειρισμούς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κάτι που, όπως είπε, δεν έπραξε τα τελευταία πέντε χρόνια, σπαταλώντας πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο και χάνοντας ιστορικές ευκαιρίες που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν.

    Σχετικά με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει έρθει στη θέση του ΠΑΣΟΚ, παρά τα όσα έλεγε για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και στο ζήτημα αυτό, είπε ο κ. Παπανδρέου, έχασε την ιστορική ευκαιρία, την οποία προσέφερε η στρατηγική του Ελσίνκι, που έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να λύσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέσω της Χάγης, μέσα από ένα χρονοδιάγραμμα που θα δέσμευε την Τουρκία και από θέση ισχύος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρ' όλα αυτά εκτίμησε ότι και σήμερα υπάρχουν δυνατότητες για την Ελλάδα και χαρακτήρισε σημαντικό σταθμό για την επανεξέταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου. Είναι, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ευκαιρία για την Ελλάδα να προσδιορίσει και πάλι με αποφασιστικότητα τη σχέση της με την Τουρκία και να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, σε όλα τα θέματα που έχει άμεσο ενδιαφέρον και συμφέρον, όπως και στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.

    Η Ελλάδα, τόνισε επίσης ο κ.Παπανδρέου, δεν πρέπει να συναινέσει τον Δεκέμβριο χωρίς προϋποθέσεις και δείγματα γραφής από την πλευρά της Τουρκίας και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση τόνισε ότι κανένας δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στάση της Ελλάδας τον Δεκέμβριο.

    Σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη την προσπάθεια της Τουρκίας να καταστήσει διμερές το συγκεκριμένο θέμα, όπως και ότι ζητά ανταλλάγματα με θέμα τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

    Στα θέματα αυτά, όπως είπε, όπως και στα θέματα του Πατριαρχείου υπάρχουν διεθνείς υποχρεώσεις και δεν είναι διμερή ζητήματα.

    Αναφορικά με το θέμα της ΠΓΔΜ και την πρόσφατη επίσκεψη του διαπραγματευτή του ΟΗΕ στην Αθήνα και τα Σκόπια, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει ακόμη την Αξιωματική Αντιπολίτευση για τις τροποποιήσεις του Μάθιου Νίμιτς και επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερή στην εθνική κόκκινη γραμμή.

    Τέλος, ο κ.Παπανδρέου συνεχάρη την ευρωομάδα του Κινήματος για την επιτυχή διεκδίκηση θέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επανέλαβε την αρνητική θέση του ΠΑΣΟΚ στην επανεκλογή Μπαρόζο στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [02] Εργατική Εστία-Δελτία θεάματος

    Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας θα διαθέσει δωρεάν την καλοκαιρινή περίοδο σε δικαιούχους παροχών του νομού Αττικής 110.000 δελτία θεάματος αξίας 1.309.000 ευρώ, για την παρακολούθηση θεατρικών, κινηματογραφικών παραστάσεων, εκδηλώσεων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και λοιπών καλλιτεχνικών - πολιτιστικών εκδηλώσεων.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η χορήγηση των δελτίων θεάματος θα αρχίσει την Τετάρτη 29 Ιουλίου και θα γίνεται κάθε Τρίτη - Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή μέχρις ότου εξαντληθούν, τις ώρες 8:00 - 14:00 από όλα τα γραφεία διανομής του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στην Αττική:

  • Αθήνας: Αγ. Μάρκου 11

  • Αθήνας: Πατησίων 125

  • Πειραιά: Ομ. Σκυλίτση 19

  • Περιστερίου: Θίσβης 7

  • Ταύρου: Τιμοθέου Ευγενικού 5

  • Ν. Ιωνίας: 28ης Οκτωβρίου 42 & Αγ. Κων/νου,

  • Αργυρούπολης: Αργυρουπόλεως 94- 96

  • Χολαργού: Αγαμέμνονος 22

  • Αιγάλεω: Πλαστήρα 105 & Κολοκοτρώνη 10

  • Ελευσίνας: Χαριλάου 30.

    Τα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση απαιτούνται είναι: αστυνομική ταυτότητα, θεωρημένα βιβλιάρια ασθενείας, απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης με 100 ημερομίσθια του έτους 2008, ΑΦΜ, αρχική απόφαση συνταξιοδότησης.

    Η παροχή των δελτίων θεάματος έχει αποσυνδεθεί από κάθε άλλη και χορηγείται χειμώνα - καλοκαίρι στους δικαιούχους, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη.

    Στην Περιφέρεια υλοποιούνται αντίστοιχα προγράμματα διάθεσης δελτίων θεάματος, όπου οι δικαιούχοι ενημερώνονται από τις κατά τόπους Περιφερειακές Υπηρεσίες του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

    [03] Ροδακινοπαραγωγοί-Ζητούν διευκρινίσεις

    Διευκρινίσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με επιμέρους σημεία των τελικών προτάσεων που ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Κατσαρός, ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, προκειμένου να αποχωρήσουν από τα «μπλόκα».

    Η συνεδρίαση των προέδρων των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών Συμπύρηνων Πέλλας, αποφάσισε χθες το βράδυ, να κάνει αποδεκτή την πρόταση του υπουργείου, με τη θετική ψήφο 11 εκ των 14 ομάδων. Όμως, στις επιμέρους συνελεύσεις της κάθε ομάδας, που ακολούθησαν, οι ροδακινοπαραγωγοί, δεν αποδέχτηκαν την απόφαση των προέδρων.

    Μετά την εξέλιξη αυτή, σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά νέα συνεδρίαση των προέδρων, η οποία κατέληξε σε ένα κείμενο-επιστολή προς τους κ.κ.Χατζηγάκη και Κατσαρό. Σ΄αυτό περιγράφονται αναλυτικά τα ζητήματα, που, κατά τους παραγωγούς, απαιτούν αποσαφήνιση και αποτελούν προϋπόθεση για την αναστολή των κινητοποιήσεων.

    «Μετά την ανακοίνωση της τελικής πρότασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, διαπιστώθηκαν σοβαρές ασάφειες, οι οποίες δημιουργούν κίνδυνο ακύρωσης κάθε προσπάθειας για θετική λύση του προβλήματος», αναφέρεται στην επιστολή.

    Μεταξύ άλλων, οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν:

    -Δημόσια δέσμευση για κάλυψη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του εισοδήματος των αγροτών προς 0,26 ευρώ το κιλό.

    -Η παραγωγή συγκεκριμένων ποικιλιών που καταστράφηκε ήδη στα κτήματα να αποζημιωθεί 100% και να μη χρήζει της προϋπόθεσης της συγκομιδής και παράδοσης του 50% στις βιομηχανίες.

    -Εξατομίκευση ζημιών. Είτε πρώιμο είτε όψιμο συμπύρηνο να αποζημιωθεί στην ίδια τιμή σε επίπεδο των δυο νομών, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας αγροτών δύο ταχυτήτων.

    -Άμεση μεταφορά - μέσω της εξατομίκευσης - των ποσοτήτων που βρίσκονται στα ψυγεία των συνεταιρισμών ή των ομάδων παραγωγών στην εκτίμηση του ΕΛΓΑ.

    -Η διαμόρφωση της τιμής των υποβαθμισμένων ποιοτικά ποσοτήτων να αγγίζει την τιμή των επεξεργασμένων στην βιομηχανία προϊόντων.

    -Δέσμευση της ΕΚΕ για πληρωμή των ροδάκινων έως 30/11/2009

    «Θα συνεχίσουμε την κινητοποίηση μέχρι να διευκρινισθούν αυτά τα ζητήματα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας, Χρήστος Χατζηαντωνίου. «Δεν μπορεί για τις αποζημιώσεις των αδιάθετων ποσοτήτων να ισχύσει ο όρος της διάθεσης τουλάχιστον της μισής παραγωγής στις βιομηχανίες κομπόστας, και αυτό γιατί οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν να διαθέσουν τη μισή ποσότητα, είναι παραπάνω από τη μισή αυτή που έχει καταστραφεί», σημείωσε.

    «Για τα αδιάθετα, με βάση το νόμο που προβλέπει ως εμπορική τιμή το 75% του μέσου όρου της τιμής τις τελευταίας τριετίας, υπολογίζουμε ότι ο παραγωγός θα πάρει από 17 μέχρι 20 λεπτά το κιλό, είναι κάτι όμως που πρέπει να διευκρινισθεί», πρόσθεσε ο κ. Χατζηαντωνίου.

    Με αφορμή, εξάλλου, τις αντιδράσεις τη ΓΣΕΕ στην προοπτική επιδότησης των ροδακινοπαραγωγών μέσω του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), που, όπως επισημαίνουν, δεν έχει σχέση με επιδοτήσεις Αγροτικών Προϊόντων ο κ. Χατζηαντωνίου τόνισε ότι «δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δεχθούμε ούτε ένα λεπτό από τις εισφορές άλλων εργαζομένων, αλλά ζητούμε η επιδότηση να γίνει από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όπου ο ΛΑΕΚ θα χρησιμεύσει μόνον ως "όχημα" για την επιχορήγηση».

    Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, «κλειστά» παραμένουν αυτή τη στιγμή τα «μπλόκα» στους κόμβους Μελισσίου, Γυψοχωρίου και διασταύρωσης «Κόνεξ».

    [04] Επίσκεψη στα Ζωνιανά

    Τα Ζωνιανά θα επισκεφθεί το βράδυ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, για την παρουσίαση της ολοκληρωμένης Μελέτης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την ανάπτυξη της περιοχής.

    Στο μεταξύ, ο κ. Αλαβάνος έστειλε επιστολή στην υπουργό Απασχόλησης κα Πετραλιά για τα εργασιακά δικαιώματα των καθαριστριών που απασχολούνται μέσω εργολάβων στο Δημόσιο ή σε επιχειρήσεις του Δημοσίου.

    Στην επιστολή αφού επισημαίνει την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «καμία δραστηριότητα του δημοσίου δεν πρέπει να μεταβιβάζεται σε εργολάβους» τονίζει ότι «παρά το γεγονός ότι και η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (Π.Ε.Κ.Ο.Π.) είναι κατά των αναθέσεων σε εργολάβους καθαριότητας αυτών των υπηρεσιών καταλήξαμε από κοινού, ότι μέχρι να συμβεί αυτό, θα ήταν σκόπιμο στις συμβάσεις έργου μεταξύ των φορέων του Δημοσίου και των αναδόχων να συμπεριλαμβάνονται ρητά όροι, οι οποίοι αν και είναι αυτονόητοι ως περιεχόμενοι στην εργατική νομοθεσία, παραμένουν ανεφάρμοστοι. Είναι προφανές ότι η παραβίασή τους (διαπιστωμένη με οποιονδήποτε τρόπο, είτε δηλ. από το φορέα, το ΣΕΠΕ, από τρίτους κλπ.) θα οδηγεί αυτόματα και αυτοδίκαια, χωρίς ιδιαίτερες διατυπώσεις στην καταγγελία της σύμβασης έργου, στην έκπτωση του αναδόχου και στην κατά περίπτωση είτε επιλογή του επομένου αναδόχου είτε σε διενέργεια νέου διαγωνισμού».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει 11 όρους, που επεξεργάστηκε η Π.Ε.Κ.Ο.Π.και καταλήγει:

    «Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας για τροποποίηση του άρθρου 4 Ν. 3528/07 (Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας), και των άλλων σχετικών νόμων (Ν. 2190/94 κλπ.) έτσι ώστε να επιτρέπεται η πρόσληψη στο Δημόσιο αλλοδαπών προερχομένων από χώρες εκτός Ε.Ε. όχι μόνο όπου προβλέπεται από ειδικούς νόμους αλλά και σε κάθε βοηθητική εργασία όπως είναι αυτή του καθαρισμού καθώς και να καταργηθεί η δυνατότητα του Δημοσίου με τη στενή και την ευρεία έννοια, να συνάπτει συμβάσεις έργου καθαριότητας με ιδιωτικές εταιρείες, οι δε σχετικές εργασίες να γίνονται από προσωπικό που προσλαμβάνεται με τις διαδικασίες πρόσληψης του ΑΣΕΠ. Θεωρούμε ότι έτσι θα τελειώσει δια παντός το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπων και δη οικονομικών μεταναστών με βασικό ηθικό και φυσικό αυτουργό το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 July 2009 - 12:30:36 UTC