Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Σε διαρκή εγρήγορση"
  • [02] "Λύσεις στα προβλήματα"
  • [03] Ημερήσια Ατζέντα: 21/7/2009
  • [04] Ομιλία στην Πάτρα
  • [05] Συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
  • [06] Επίσκεψη στη Χίο
  • [07] Καλοκαίρι στην Ελλάδα

  • [01] "Σε διαρκή εγρήγορση"

    Τη βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ελευσίνα επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευ. Μεϊμαράκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκη και ενημερώθηκε για την ετοιμότητα που υπάρχει λόγω της αντιπυρικής περιόδου.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας για το έργο που επιτελούν, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο, όπως υπογράμμισε, φθάνει πολλές φορές στα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η καταστροφή του δασικού πλούτου είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος προβάλλει ως πρωταρχική και κυρίαρχη ανάγκη για τη διατήρηση της ποιότητας της ζωής στον πλανήτη.

    "Οφείλουμε να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση", τόνισε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε "εκεί που χάνεται από πυρκαγιές μια δασική έκταση πρέπει να προχωράμε άμεσα -όπως άλλωστε κάνουμε- σε όλες εκείνες τις ενέργειες που διασφαλίζουν ότι εκεί που ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος".

    Σημείωσε ότι η συμβολή των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι καθοριστική, ιδιαίτερα σε εκτεταμένα πύρινα μέτωπα και σε δυσπρόσιτες περιοχές.

    Είναι παρήγορο το γεγονός, ανέφερε, ότι σε μία εποχή που αξίες, ιδανικά και κυρίως η αναγνώριση του έργου και της προσπάθειας δεν είναι πάντα αυτονόητα, το δικό σας έργο αναγνωρίζεται από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ενώ πρόσθεσε ότι δίνουν παράδειγμα ηρωισμού και προσφοράς οι πιλότοι και το τεχνικό προσωπικό.

    Η πολιτεία και η κυβέρνηση βρίσκονται και θα βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό σας επιλύοντας, στο μέτρο του δυνατού, προβλήματα που υπάρχουν, είπε ο κ. Καραμανλής και τους ευχαρίστησε για τον αγώνα που δίνουν στα πύρινα μέτωπα με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και πνεύμα αυταπάρνησης.

    "Ειδικά μάλιστα αυτή την περίοδο, που οι θερμοκρασίες στην χώρα είναι υψηλές και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών υψηλός, βρίσκεστε σε κατάσταση συνεχούς ετοιμότητας. Και βεβαίως μαζί σας -μην το λησμονήσουμε και αυτό- βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν, όποτε και όπου χρειαστεί, τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, οι ενεργοί πολίτες, οι εθελοντές. Σε όλους όσοι και αυτό το καλοκαίρι, σηκώνουν το βάρος της προστασίας των δασών μας, το μήνυμα που στέλνω είναι απλό και σαφές: Είμαστε μαζί σας. Σας στηρίζουμε. Σας εμπιστευόμαστε. Να βστε καλά. Καλή δύναμη" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] "Λύσεις στα προβλήματα"

    Συνέντευξη Τύπου για την κατάσταση στην αγορά και για θέματα ενέργειας θα δώσουν στις 12:00 ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης, Φίλιππος Σαχινίδης, στα γραφεία του Κινήματος.

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι "όποιος παίζει με τους θεσμούς είναι απαράδεκτος", δήλωσε ότι "δεν παίρνουμε μαθήματα θεσμικής ευθύνης από μια κυβέρνηση που προκήρυξε εκλογές για να καταρτίσει προϋπολογισμό που δεν εκτέλεσε, που προχώρησε σε νοθεία στην Βουλή κατά την ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που αποσύρει βουλευτές της από την Βουλή όταν κρίνει ότι δεν μπορεί να κερδίσει ψηφοφορίες και η οποία έκλεισε την Βουλή για να παραγραφούν οι ευθύνες των πολιτικών της στελεχών".

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το αποκορύφωμα των δηλώσεων του κ. Αντώναρου ήταν όταν δήλωσε πως "δεν γνωρίζω να παραγράφηκε κάτι".

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ γνώριζε την τοποθέτηση του Δημήτρη Τσάτσου απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι "κάθε στέλεχος έχει το δικαίωμα να διατυπώσει τις απόψεις του. Είναι θεμιτές και χρήσιμες οι απόψεις όλων".

    "Το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ καθαρή θέση: Το ζήτημα είναι πολιτικό: η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί πολίτες που να πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα πάει την χώρα ως το 2011", δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διερωτώμενος "αν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δηλαδή να μην παίρνονται αποφάσεις, να μην προχωράει τίποτα και η οικονομία να πηγαίνει προς τα πίσω".

    "Πήραμε την θεσμική ευθύνη να πούμε πολύ καθαρά να πάμε σε εκλογές, με δέσμευση επανεκλογής του κ. Παπούλια αν το επιθυμεί ο ίδιος", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    "Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας είναι πολιτική διαδικασία που αποτυπώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς, δεν είναι τελετουργία. Θέλουμε ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αποτυπώνει τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς", τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου,διερωτώμενος "πώς σε μια δημοκρατία είναι παιχνίδι με τους θεσμούς όταν ζητάς από τους πολίτες να βγάλουν την χώρα από το αδιέξοδο και να πουν την άποψή τους".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο επί της τοποθέτησης του Δημήτρη Τσάτσου.

    Ερωτηθείς αν τα διάφορα δημοσιεύματα που επικρίνουν την θέση του ΠΑΣΟΚ κινούνται στα όρια της κριτικής ή εξυφαίνεται κάποιο σχέδιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν θα μπει στην διαδικασία σεναρίων, εικασιών ή άλλων θεωριών, επαναλαμβάνοντας ότι "το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως το συμφέρον της χώρας επιτάσσει εκλογές και οι πολίτες μπορούν να έχουν τον λόγο με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας".

    Κληθείς να σχολιάσει παρατήρηση μήπως η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι εύσχημη άρνηση στον Κ.Παπούλια γιατί δεν διαβουλεύθηκε με το Κίνημα όταν απεδέχθη την πρόταση για την προεδρία ή γιατί υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "είναι καλοκαίρι, κάνει ζέστη, ακούμε και θα ακούσουμε σενάρια. Τιμούμε τον Κάρολο Παπούλια. Είναι πολύ καλός πρόεδρος.Θέλουμε να δούμε να κάνει μια δεύτερη θητεία και ταυτοχρόνως λέμε ότι το συμφέρον της χώρας επιτάσσει ο πρόεδρος που θα εκλεγεί τον Μάρτιο, να εκλεγεί από κοινοβούλιο με νωπή λαϊκή εντολή".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς σχετικά είπε ότι "με την σημερινή συνταγματική ρύθμιση η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας είναι κομμάτι της πολιτικής διαδικασίας".

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει την γνώμη του κ. Κ. Παπούλια, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "αν ο πρόεδρος έχει κάτι να πει, το ανακοινώνει δημόσια.Δεν έχουμε εικόνα αν επιθυμεί επανεκλογή του ή όχι.Θα κάνει γνωστές τις προθέσεις του, όταν επιλέξει ο ίδιος τον χρόνο".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "είναι σαφές πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διατηρήσει αυτή τη συζήτηση προσάπτοντας στο ΠΑΣΟΚ επιχείρηση θεσμικής ανατροπής" και πρόσθεσε ότι "το βασικό ερώτημα είναι αν ο πολίτης ενδιαφέρεται για την ερμηνεία του Συντάγματος ή ενδιαφέρεται να του δοθεί η ευκαιρία για να δώσει ξεκάθαρη εντολή για μια νέα αρχή;"

    "Σας βεβαιώ ότι το ενδιαφέρον του πολίτη είναι να έχει μια κυβέρνηση που δίνει λύση στα προβλήματά του" πρόσθεσε.

    Απαντώντας στην παρατήρηση ποιος ορίζει τα προβλήματα, ποιος ορίζει τις λύσεις και μέσα σε ποια πλαίσια, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "σε μια δημοκρατία τα προβλήματα επιχειρούν να τα ορίσουν τα κόμματα τα οποία και σκιαγραφούν και τις λύσεις και αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός".

    Ερωτηθείς ποια είναι η θέση των κ.κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου ως συνταγματολόγων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε "ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ έχει συζητηθεί στο εσωτερικό του Κινήματος και τουλάχιστον εγώ, δεν έχω ακούσει διαφοροποιήσεις".

    Στην παρατήρηση ότι η στάση των προαναφερθέντων στελεχών δεν σημαίνει πως δεν συμφωνούν με τους κ.κ. Τσάτσο και Κασιμάτη", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποια τέτοια άποψη. Εξ άλλου σας θυμίζω ότι οι συνταγματολόγοι έχουν το ίδιο κακό με τους οικονομολόγους: διαφωνούν μεταξύ τους".

    Κληθείς να σχολιάσει αποστροφή της κας Αννας Διαμαντοπούλου να σταματήσουν τα περί εκλογών και να υπάρξει επικέντρωση στα προβλήματα του πολίτη, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο ίδιος έθεσε 9 θέματα που αφορούν προβλήματα του πολίτη, χωρίς να αναφερθεί σε εκλογές.

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Μοίρα Αεροπυρόσβεσης στην Ελευσίνα είπε ότι "οι επισκέψεις δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός".

  • ** "Η κυβέρνηση δεν σκύβει και δεν ασχολείται με τα προβλήματα εκεί που πρέπει", τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος σε δημοσίευμα σχετικά με "ουρές" στα νοσοκομεία. Αναφερόμενος δε στο θέμα της "νέας γρίπης" διερωτήθηκε "πότε θα υπάρξει μια ξεκάθαρη εικόνα από την πλευρά της κυβέρνησης",καθώς "τα κυριακάτικα φύλλα είναι γεμάτα σενάρια, για τα εμβόλια, τον αριθμό τους, την αφιξή τους κλπ".

  • ** "Η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ σε δημόσια δαπάνη ανά μαθητή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ό,τι μεταρρυθμίσεις κι αν κάνει η κυβέρνηση, αν δεν αποφασίσει να ξοδέψει χρήματα για επενδύσεις στην Παιδεία δεν θα πάμε μπροστά", δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα.

  • ** Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για "ρουσφέτια" με το ζήτημα των stage, ενώ πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ υπάρχει τροπολογία που δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών, χωρίς διαφάνεια, να επιχορηγεί διάφορα σωματεία και συλλόγους για πολιτιστικό έργο. Και ζήτησε την απόσυρση και των δύο τροπολογιών.

  • ** Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας συνέντευξη του κ. Γιάννη Παπαθανασίου σε κυριακάτικη εφημερίδα είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ ζεί στον πλανήτη όπου υπάρχει σχέδιο για την οικονομία, δεν σημειώνονται αφαιμάξεις της οικονομίας μέσω φόρων και υπάρχει σχέδιο διοχέτευσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία" και διερωτήθηκε "σε ποιο πλανήτη ζει ο κ. Παπαθανασίου".

  • ** Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι το νομοσχέδιο για την "ευνοϊκή μεταχείριση" όσων δίνουν στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε σκάνδαλα, δεν έχει εγκαταλειφθεί από το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο να κατατεθεί και πριν την έναρξη της Βουλής για το Α' Τμήμα ή, αλλιώς, αμέσως μετά.

    Πρόταση νόμου για τους υπερχρεωμένους καταναλωτές

    Την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ «Ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών», η οποία πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, παρουσιάσαν οι κκ. Λούκα Κατσέλη και Ντίνος Ρόβλιας μετά από μακρά περίοδο διαβούλευσης που ξεκίνησε τον Απρίλιο με περισσότερους από 20 κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.

    Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας, από το 2003 έως το 2008 τα χρέη των νοικοκυριών προς τις τράπεζες έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί και ξεπερνούν σήμερα τα 100 δις.ευρώ, αυξημένα κατά 190% σε σχέση με το 2003. Η χώρα μας εμφανίζει για το 2008 τη μεγαλύτερη αύξηση μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων σε ποσοστό 6,9% από 6% το 2007.

    Με βάση την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, όπως τονίστηκε στην συνέντευξη Τύπου, δίνεται η δυνατότητα μέσα από καθορισμένες διαδικασίες, σε όσους καταναλωτές έχουν διαπιστωμένη και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να τα ρυθμίσουν και να απαλλαγούν από αυτά, εξοφλώντας με ρεαλιστικούς όρους ένα μέρος των χρεών τους, με βάση το εισόδημα τους. Το ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβάλλει ο οφειλέτης θα προσδιορίζεται από το δικαστήριο και θα λαμβάνει υπόψη τα εισοδήματα του οφειλέτη από την εργασία του και θα τα σταθμίζει με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τη λήξη της περιόδου των 3-5 ετών, πρέπει να έχει εξοφληθεί ποσοστό 10% των συνολικών οφειλών του οφειλέτη. Από εκεί και έπειτα κηρύσσεται η οριστική απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του.

    Σκοπός της πρότασης νόμου είναι μεταξύ άλλων να αποκλείσει οποιαδήποτε δυνατότητα ατομικής ή συλλογικής εκτέλεσης στη μελλοντική περιουσία του καταναλωτή για παλαιότερες της ρύθμισης χρεών οφειλές. Επίσης η κύρια κατοικία του οφειλέτη, κατά την διαδικασία ρύθμισης και απαλλαγής από τα χρέη προστατεύεται.

    Η κ.Κατσέλη ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον Οκτώβριο θα αναλάβει και νέα πρωτοβουλία με κατάθεση νέου σχεδίου νόμου στη Βουλή σχετικά με τον Τειρεσία ΑΕ και τους ολοένα και περισσότερους εγκλωβισμένους συμπολίτες μας στα αρχεία του με εξαιρετικά εξοντωτικούς όρους.

    [03] Ημερήσια Ατζέντα: 21/7/2009

  • Παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Απασχόλησης για τα ΒΑΕ - 10:30:00, Αθήνα/Υπουργείο Απασχόλησης.

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη - 11:00:00, Αθήνα/ΓΓ Εμπορίου-Κάνιγγος.

  • Η καθιερωμένη συνάντηση του δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου με τους δημοσιογράφους. - 12:00:00, Θεσσαλονίκη/Δημαρχείο.

  • Σύσκεψη του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης (Τσόχα 7) με αντικείμενο την ασφάλεια στην Αθήνα ενόψει της τουριστικής περιόδου αιχμής. Τη σύσκεψη θα συντονίσει ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Μαρκόπουλος και θα παρευρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός - 12:00:00, Τσόχα 7.

  • Συνάντηση Παπούλια με μέλη της Λέσχης Ποντίων Νάουσας - 13:00:00, Προεδρικό Μέγαρο.

  • Συνάντηση Παπούλια με δημάρχους κατεχομένων περιοχών της Κύπρου - 13:30:00, Προεδρικό Μέγαρο.

  • Συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. - 13:30:00, Βουλή.

  • Συνάντηση Παπούλια με μουσικοχορευτικό όμιλο Πανεπιστημίου Κύπρου - 14:00:00, Προεδρικό Μέγαρο.

  • Συγκέντρωση συμπαράστασης της ΕΔΥΕΘ στον κυπριακό λαό, στο Άγαλμα Βενιζέλου. - 20:00:00, Θεσσαλονίκη/Άγαλμα Βενιζέλου.

  • Ομιλία Α. Παπαρήγα σε συγκέντρωση της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ - 21:00:00, Πάτρα

  • Συνεδρίαση ΕΣΡ.

  • Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης θα επισκεφθεί το νησί της Χίου. 19:30 μ.μ. Συνέντευξη Τύπου, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Ξενοδοχείου «Grecian Castle» (Λ. Ενώσεως 6, Χίος).

    Αθλητική Ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Τσάμπιονς Λιγκ (β` προκριματικός γύρος, β` αγώνες)

    Μπάτε Μπορίσοφ (Λευκορωσία)-FK Σκοπίων (ΠΓΔΜ) (2-0)

    Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)-Πιουνίκ Ερεβάν (Αρμενία) (0-0)

    Μπακού (Αζερμπαϊτζάν)-Εκράνας (Λιθουανία) (2-2)

    ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)-Στρέιμουρ (Νήσοι Φαρόε) (2-0)

    Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία)-Ριλ (Ουαλία) (4-0)

    Σεριφ Τιρασπολ (Μολδαβία)-Ιντερ Τούρκου (Φινλανδία) (1-0)

    Σάντα Τζούλια (Ανδόρα)-Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία) (0-4)

    Στάμπαεκ (Νορβηγία)-KF Τίρανα (Αλβανία) (1-1)

    Σλόβαν Μπρατισλάβα (Σλοβακία)-Ζρινσκι Μόσταρ (Βοσνία/Ερζεγοβίνη) (0-1)

  • Πάλη-Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων/κορασίδων, http://www.euchad-wrestling2009.org.rs/

  • Χάντμπολ-Κληρώσεις Κυπέλλων Ευρώπης, Μετέχουν Διομήδης Άργους (Κύπελλο Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας), Φίλιππος Βέροιας (Challenge Cup), Θερμαϊκός (Challenge Cup), ΑΕΚ (Κύπελλο Κυπελλούχων), Αναγέννηση Άρτας (Κύπελλο Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας), Μέγας Αλέξανδρος Γιαννιτσών (Challenge Cup), Ελπίδες Δράμας (Challenge Cup), ΟΦΝ Ιωνίας (Κύπελλο Κυπελλούχων).

  • Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου, Ρώμη (ITA).

    ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

    11:00 10μ. (Α) (Ημιτελικά)

    16:30 3μ. (Γ) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    18:45 10μ. (Α) (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    12:00 Ντουέτο-τεχνικό πρόγραμμα (ΤΕΛΙΚΟΣ)

    18:00 Κόμπο (προκριματικός)

    ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

    10:00 5χλμ. (Γ)

    12:00 5χλμ. (Α)

    ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    10:30 Καζακστάν-ΕΛΛΑΔΑ (Β΄ όμιλος)

    11:50 Ρωσία-ΗΠΑ (Β΄ όμιλος)

    13:10 Αυστραλία-Ν. Αφρική (Γ΄ όμιλος)

    14:30 Ν. Ζηλανδία-Καναδάς (Γ΄ όμιλος)

    18:00 Ολλανδία-Ισπανία (Δ΄ όμιλος)

    19:20 Γερμανία-Βραζιλία (Δ΄ όμιλος)

    20:40 Ουζμπεκιστάν-Κίνα (Α΄ όμιλος)

    22:00 Ουγγαρία-Ιταλία (Α΄ όμιλος)

    [04] Ομιλία στην Πάτρα

    Σε συγκέντρωση - συζήτηση που διοργανώνει η Ν.Ε Αχαΐας του ΚΚΕ στην Πάτρα θα μιλήσει το βράδυ στις 9μ.μ. η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με θέμα: "Συμπεράσματα από τη μάχη των ευρωεκλογών, οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ". Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου της Πάτρας.

    "Συνέχεια του νόμου-πλαισίου"

    "Βασική κατεύθυνση (του νομοσχεδίου) είναι να προσαρμοστεί η εκπαίδευση στο εργασιακό μοντέλο των πολλών και διαφοροποιημένων σχέσεων εργασίας, των ευέλικτων μορφών «απασχόλησης», στοιχείο που το πετυχαίνει με τα πολλά και διαβαθμισμένα πτυχία που θα προκύπτουν από μια «σούπα» μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης", αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση πανεπιστημιακών θεμάτων.

    "Το νομοσχέδιο κατατίθεται σε μια περίοδο όπου η απαίτηση του κεφαλαίου για βαθύτερη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με το νέο στοιχείο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, γίνεται εντονότερη και πιο σχεδιασμένη.

    Το νομοσχέδιο είναι συνέχεια του αντιδραστικού νόμου πλαισίου, του νόμου για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, της αναγνώρισης των Κ.Ε.Σ, των εξαγγελιών για τη δήθεν αναβάθμιση του σχολείου", συνεχίζει η ανακοίνωση.

    "Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιείται η λεγόμενη αξιολόγηση ως αναγκαίος μοχλός του αστικού συστήματος και των αστικών κομμάτων για να περάσει η διαβάθμιση των ανώτατων ιδρυμάτων, η ταξική διαφοροποίηση του σχολείου, η είσοδος των επιχειρήσεων στο περιεχόμενο και την κατεύθυνση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, επιχειρώντας παράλληλα να παραπλανήσουν και να ενσωματώσουν στους σχεδιασμούς τους λαϊκές μάζες και νεολαία."

    Το ΚΚΕ θεωρεί ότι με το νομοσχέδιο "ενισχύονται πτυχές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ, όπως η κινητικότητα και η κατάρτιση, προετοιμάζεται το έδαφος για τη λεγόμενη απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, την πιστοποίηση του επαγγέλματος μέσω της αγοράς και της κατάρτισης.

    "Αξιοποιούνται και τα ΤΕΙ για τη σύνδεση της έρευνας με το κεφάλαιο, εξωθούνται ιδιαίτερα τα περιφερειακά ΤΕΙ, αν θέλουν να επιβιώσουν, να αναζητήσουν γνωστικό αντικείμενο με βάση τις ανάγκες της αγοράς ,να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά στη βάση της αγοράς και της χρηματοδότησης από αυτή.

    Χωρίς να αναβαθμίζονται τα ΤΕΙ σε υπάρχον διδακτικό προσωπικό (στη συντριπτική πλειοψηφία έκτακτο), σε υποδομή και εξοπλισμό, σε επίπεδο προπτυχιακών προγραμμάτων, χωρίς να τίθενται κριτήρια πραγματικού επιστημονικού αντικειμένου, δίνεται η δυνατότητα να συγχωνεύονται ή να μετονομάζονται, να ιδρύουν ερευνητικά εργαστήρια-εταιρίες, ώστε απλά να αποτελούν δομές απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και βαθύτερης πρόσδεσης της εκπαίδευσης με το κεφάλαιο και τους τρόπους που αυτό σχεδιάζει την αύξηση της κερδοφορίας του.

    Καμιά κρατική οικονομική ενίσχυση των υποδομών και της ακαδημαϊκής δραστηριότητας των ΤΕΙ δεν προβλέπεται, αντίθετα τα εξωθούν προς την αναζήτηση ιδιωτικών πόρων, πιο βαθιά προς την εμπορευματική-επιχειρηματική λειτουργία. Όλες δε οι δραστηριότητες, από την πρόσληψη και εξέλιξη προσωπικού μέχρι τη διαχείριση κονδυλίων, παραπέμπονται στον τετραετή ακαδημαϊκό-αναπτυξιακό προγραμματισμό του ιδρύματος, που σηματοδοτεί την πίεση για εφαρμογή του Νόμου Πλαισίου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια o ασφυκτικότερος έλεγχος των συλλογικών αποφάσεων, το χτύπημα της όποιας δημοκρατικής λειτουργίας έχει απομείνει σήμερα στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, είναι ο δρόμος για να θωρακιστεί η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους.

    Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν ευθύνες, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα ίδρυαν τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, κυρίως στην περιφέρεια, χωρίς επιστημονικό αντικείμενο, χωρίς διδακτικό προσωπικό και προσωπικό στήριξης, χωρίς υποδομές σπουδών και στέγασης, με στόχο τις περισσότερες φορές να ικανοποιήσουν τοπικές πελατειακές ανάγκες τους.

    Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σήμερα, όπως και ο νόμος του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, διατηρούν και διαιωνίζουν τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό ΑΕΙ-ΤΕΙ και οξύνουν τα αδιέξοδα των σπουδαστών που είναι στην πλειοψηφία τους παιδιά της λαϊκής οικογένειας και που κατά 60% εργάζονται.

    Εξίσου μεγάλη ευθύνη έχουν και τα υπόλοιπα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» που, μαζί με ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, συναινούν στις κατευθύνσεις της ΕΕ, της Μπολόνια, για την αξιολόγηση, τον τετραετή προγραμματισμό, δεν αμφισβητούν την επιχειρηματική λειτουργία στο χώρο της παιδείας", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [05] Συνεδριάζει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

    Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, στις 13.30, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, θα προβεί σε δηλώσεις.

    "Ανοικτές παραλίες"

    "Σήμερα μπαίνει άμεσα το ζήτημα να σταματήσει να λειτουργεί ένα κράτος εν κράτει, όπου το βασίλειο της νύχτας είναι κυβέρνηση της ελληνικής δημοκρατίας", δήλωσε σχετικά με το ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, μετά από συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Ελληνικού, Χρήστο Κορτζίδη, στα γραφεία του κόμματος, στη Βουλή.

    Στη συνάντηση, συμμετείχαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Λεβέντης και ο Ρούντι Ρινάλντι, συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της παραχώρησης της παραλίας στο Δήμο, "από το υπουργείο Οικονομικών ή έστω από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού", καθώς και "να αντιμετωπιστούν ζητήματα, όπως με το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας".

    Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι "αξίζει τον κόπο να γίνει αυτή η προσπάθεια" και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει το θέμα στη Βουλή και πως θα υπάρξουν οι σχετικές συναντήσεις με τον υφυπουργό, Γ. Ιωαννίδη.

    "Σχεδόν όλοι στερούμαστε την πρόσβαση στις παραλίες και την άσκηση ενός συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών", ανέφερε ο κ. Αλαβάνος.

    Ο κ. Κορτζίδης έκανε λόγο για "σοβαρή ευθύνη" της κυβέρνησης να παραχωρήσει τη διαχείριση της παραλίας για να μπορεί ο δήμος να τη διαχειρίζεται "ικανοποιητικά" και "να σταματήσει το καθεστώς αυθαιρεσίας που λειτουργούν κάποιοι επιχειρηματίες με νυχτερινά κέντρα στην παραλία μας".

    Αλαβάνος για ελληνοτουρκικά, απόφαση Επιτροπής ΟΗΕ για πρόσφυγες

    "Και οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι ακραίες, αλλά και η πλήρης απουσία εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι ακραία και ανησυχητική για τον τόπο", ανέφερε ο Αλέκος Αλαβάνος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Ελληνικού.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι "δεν είναι δυνατό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και οι συνεννοήσεις της ΕΕ με την Τουρκία, αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρώπης, στο βαθμό που είναι μια χώρα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, δεν πολιτεύεται με βάση τις αρχές της καλής γειτονίας και εξακολουθεί να κατέχει με στρατεύματά της ένα τμήμα εδάφους μιας χώρας - μέλους της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Εξάλλου, για "ράπισμα στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς και προς την Ελλάδα" μίλησε ο κ. Αλαβάνος σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Προσφύγων του ΟΗΕ, "να αποχωρήσει από τις γνωμοδοτικές επιτροπές προσφύγων της Ελλάδας, δεδομένου ότι θεωρεί ότι το σύστημα αυτό που εγκαθιδρύεται με το Π.Δ. του 2009, δεν εξασφαλίζει στοιχειώδεις ανθρώπινες εγγυήσεις για όσους ζητούν πολιτικό άσυλο".

    "Εδώ μας έχει οδηγήσει η τερατογέννεση ΝΔ και ΛΑΟΣ", πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος και κάλεσε άμεσα την κυβέρνηση να εφαρμόσει "άμεσα" όλες τις σχετικές διατάξεις του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

    [06] Επίσκεψη στη Χίο

    Διήμερη επίσκεψη στο νησί της Χίου πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης. Σήμερα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 7:30 το απόγευμα. Αύριο, Τετάρτη, θα παρακολουθήσει το πρωί την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τη λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος, ενώ στις 11:30 θα έχει συνάντηση με τοπικούς φορείς του νησιού.

    "Μακριά από σκοπιμότητες"

    "Χαιρόμαστε που τις απόψεις μας, σχετικά με τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα τεχνάσματα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., συμμερίζεται και ο καθηγητής κ. Τσάτσος", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Αϊβαλιώτης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του καθηγητή κ. Τσάτσου. "Κάποιοι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να τοποθετούνται μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες", πρόσθεσε.

    [07] Καλοκαίρι στην Ελλάδα

    Ο Αχιλλέας και ο Αβραάμ από το Κάιρο ζωγραφίζουν το καράβι «Ελλάδα» να ταξιδεύει στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, ο Μαρίνος από τις Βρυξέλλες κάνει πρόβες στην κιθάρα έχοντας κοντά του τη νέα φίλη που έχει αποκτήσει από τη Γαλλία να τον συνοδεύει στο τραγούδι, η Σοφία από τη Μαδρίτη, η Ειρήνη από τη Βαρκελόνη, μαζί με τη Βαλετίνα από το Μιλάνο συμμετέχουν στις πρόβες για το αρχαιοελληνικό χορευτικό δρώμενο. Η Λαρίσα από το Καζακστάν, η Μαρία από την Ουκρανία, ο Μάριος από τη Βραζιλία, μαζί με άλλα κορίτσια και αγόρια παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας.

    Όλα τους, είναι παιδιά Ελλήνων της διασποράς, κάποια από μεικτούς γάμους, που μαζί με άλλα 230 παιδιά της ομογένειας από 16 χώρες τις υφηλίου, βρίσκονται από τις αρχές Ιουλίου στην κατασκήνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), στο πλαίσιο του παγκόσμιου θερινού προγράμματος φιλοξενίας.

    Μέσα σε ένα ιδανικό περιβάλλον για δημιουργικές διακοπές, σε μία πευκόφυτη έκταση 55 στρεμμάτων στον όρμο Επανομής, με θέα τον μυθικό Όλυμπο, τα παιδιά, ηλικίας 8 έως 12 ετών, απολαμβάνουν τις διακοπές τους, που όπως μας είπαν, δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Πέρα από τη θάλασσα, την οποία απολαμβάνουν καθημερινά, συμμετέχουν στα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, από εξειδικευμένους δασκάλους, όπως και σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Άλλωστε, οι τρεις παιδικές χαρές, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και βόλεϊ, άλλα και ένα μεγάλο υπαίθριο σκάκι, τους προσφέρουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν δραστηριότητες ομαδικές, βιώνοντας μία μοναδική εμπειρία: το ελληνικό καλοκαίρι της συμβίωσης με παιδιά από άλλες χώρες με τα οποία συνθέτουν, χωρίς να το συνειδητοποιούν, την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού. Το "παζλ" των ξένοιαστων διακοπών τους στην κατασκήνωση συμπληρώνουν μία δανειστική βιβλιοθήκη και το υπαίθριο σινεμά «Ο Παράδεισος», όπου τα βράδια απολαμβάνουν ελληνικές ταινίες.

    Η ημερήσιες εκδρομές σε ιστορικά αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης και στη Βεργίνα ήταν άλλη μία ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την ιστορία της πατρίδας, που έμαθαν να αγαπούν από τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες.

    Για πρώτη φορά, ύστερα από πρωτοβουλία της υπουργού Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, συμμετέχουν στο πρόγραμμα και 50 παιδιά από τη Δυτική Όχθη, τα οποία αν και δεν μιλούν ελληνικά, κατάφεραν να βρούνε κοινή γλώσσα με τα ελληνόπουλα και να γίνουν ένα μαζί τους.

    Επίσκεψη Γενικού Διευθυντή της ΓΓΑΕ

    Κοντά στα παιδιά βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννης Κυπαρισσίδης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους, ενώ παρακολούθησε και τον ποδοσφαιρικό αγώνα που είχαν εκείνη την ώρα οι ομάδες των αγοριών.

    «Είναι χαρά μας να βλέπουμε ελληνόπουλα από διάφορες χώρες του κόσμου να σμίγουν εδώ, στην πατρίδα των γονιών τους. Δικό μας μέλημα είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε η παραμονή τους να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη και να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις, στοχεύοντας στη διαφύλαξη και ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας των παιδιών και τη γνωριμία τους με τη χώρα καταγωγής τους», τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κυπαρισσίδης, επισημαίνοντας και το προσωπικό ενδιαφέρον του υφυπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Κασσίμη.

    «Είναι συγκινητικό να βλέπεις τα παιδιά αυτά, κάποια από τα οποία δυσκολεύονται τις πρώτες μέρες να προσαρμοστούν, να φεύγουν όλα με τα δάκρια του αποχωρισμού στα μάτια», είπε ο κ. Κυπαρισσίδης.

    Από την πλευρά τους, τα παιδιά ευχαρίστησαν τον κ. Κυπαρισσίδη, εν χορώ και σε έμμετρο λόγο, για τη φιλοξενία της Ελλάδας. Ένα "μεγάλο ευχαριστώ" επιφύλαξε και ο Τζαμάλ Φαρχούμπ, από τη Ραμάλα, εκ μέρους όλων των συνοδών και των παιδιών από την Παλαιστίνη.

    Στις δύο κατασκηνώσεις της ΓΓΑΕ, στην Επανομή και στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, σε δύο κατασκηνωτικές περιόδους, θα φιλοξενηθούν, έως το τέλος Αυγούστου, περίπου 800 παιδιά από χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Όλες οι δαπάνες, της αεροπορικής μετακίνησης προς και από την Ελλάδα και της φιλοξενίας καλύπτονται από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 July 2009 - 4:30:27 UTC