Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επέζησε με άγρια μούρα και ρόκα
  • [02] Συζητούν το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης
  • [03] "Δικαίωμα στη ζωή"

  • [01] Επέζησε με άγρια μούρα και ρόκα

    Επέζησε τρώγοντας άγρια μούρα και άγρια χόρτα (ρόκα) επί 12 μέρες ένας 19χρονος βρετανός τουρίστας, που είχε χαθεί σε δασώδη περιοχή της Νέας Νότιας Ουαλίας και όλοι τον θεωρούσαν νεκρό.

    Ο Τζέιμι Νιλ βρέθηκε από εκδρομείς στα Γαλάζια Όρη, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων δυτικά του Σίδνεϊ, εξαντλημένος και αφυδατωμένος, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης Κατούμπα.

    Ο πατέρας του Ρίτσαρντ Κας, είχε απελπιστεί και πίστευε πως ο γιος του ήταν νεκρός. Μάλιστα βρισκόταν στο αεροδρόμιο και ετοιμαζόταν να επιβιβασθεί στο αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στη Βρετανία, όταν έμαθε τα καλά νέα από την αστυνομία. Η μάνα του πάντα πίστευε ότι θα βρεθεί ζωντανός. Στην ανεύρεση του Νιλ συμμετείχαν πάνω από 400 εθελοντές χωρίς επιτυχία.

    Τώρα ο Νιλ, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να εισπράξει έως και ένα εκατομμύριο δολάρια "για να πει την ιστορία του σε μέσα ενημέρωσης και να γράψει βιβλίο".

    Κάποιοι λένε πως η "εξαφάνιση" μπορεί να ήταν και "σκηνοθετημένη". Ο πατέρας του τα διαψεύδει με οργή όλα αυτά και λέει πως το γεγονός ότι βρέθηκε ο γιος του ζωντανός αξίζει "πολλά περισσότερα εκατομμύρια δολάρια".

    [02] Συζητούν το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης

    Το περιεχόμενο του Προγράμματος της Στοκχόλμης, που αφορά τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική την περίοδο 2010-2014, συζητούν σήμερα στη Στοκχόλμη, σε άτυπη σύνοδο, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ. Εντατικές διαπραγματεύσεις για τη νέα στρατηγική της Στοκχόλμης που αναμένεται να υιοθετηθεί στη σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου αναμένεται να διεξαχθούν το φθινόπωρο.

    Τέσσερις είναι οι κύριοι πυλώνες του Προγράμματος της Στοκχόλμης, όπως εξήγησε στους Ελληνες δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών, καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος. 1. Η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, που απειλούνται από τις νέες τεχνολογίες, 2. Η στενότερη συνεργασία στον τομέα της Δικαιοσύνης, 3. Η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και 4. Η ενίσχυση της Ευρώπης της αλληλεγγύης.

    Σε ό,τι αφορά την απειλή των προσωπικών δεδομένων από τις νέες τεχνολογίες, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών, ποια πληροφορία θα χρησιμοποιείται σε τι και για ποιο χρονικό διάστημα θα φυλάσσεται.

    Σε ό,τι αφορά τη στενότερη συνεργασία στον τομέα της Δικαιοσύνης, επιδιώκεται η στενότερη συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών-μελών, καθώς και η στενότερη συνεργασία μεταξύ αστυνομικών, εισαγγελέων και δικαστικών από διάφορες χώρες της ΕΕ. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση της σουηδικής προεδρίας αφορά τη συμμετοχή, την ερχόμενη πενταετία, του ενός τρίτου των αστυνομικών και των μισών εισαγγελέων και δικαστών των κρατών-μελών σε προγράμματα μετεκπαίδευσης και ανταλλαγών.

    Το οργανωμένο έγκλημα θα αντιμετωπισθεί με ενίσχυση της Europol και της Eurojust. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (κυρίως σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και γυναικών), της πορνογραφίας, στην καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και της εμπορίας ναρκωτικών, στην πάταξη της τηλεπικοινωνικής εγκληματικότητας και των οικονομικών εγκλημάτων.

    Θέματα στα οποία ιδιαιτέρως θα εμμείνουν τα νότια κράτη της ΕΕ (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα) είναι η μετεξέλιξη του Frontex σε οργανισμό ανάλογο με τη Europol, η ενίσχυση των συνόρων, η μετατροπή του Οργανισμού Πολιτικής Προστασίας ώστε να δημιουργηθεί κοινό επιχειρησιακό κέντρο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Η σουηδική προεδρία, πάντως, επικρίνει τις τέσσερις χώρες της Μεσογείου για υπερβολικές προτάσεις σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελέγχου των συνόρων και συνάμα για πλημμελή τήρηση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων πολιτικού ασύλου και παροχής του.

    Ειδικά ο κ. Παυλόπουλος -όπως και ο κ. Μπαρό- θα εμμείνουν στη διαμοίραση του βάρους των μεταναστευτικών ροών μεταξύ των κρατών-μελών, στη δυνατότητα αίτησης για πολιτικό άσυλο σε κράτος διάφορο από αυτό στο οποίο έχουν πρώτα φθάσει οι αλλοδαποί. Ήδη έχει επιτευχθεί η διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων και σε μη νόμιμους μετανάστες. Συνέπεια της παραπάνω αλλαγής είναι η λήψη από την Ελλάδα καταρχήν 12 εκατ. Ευρώ -επιπλέον της καθορισμένης χρηματοδότησης από το Ταμείο Προσφύγων- για την παροχή στέγης, σίτισης, νομικής βοήθειας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους παράνομα εισερχόμενους στην Ελλάδα. Από την ίδια χρηματοδότηση αναμένεται και η επαναλειτουργία του προγράμματος "Αιγέας" που αφορά την παροχή διερμηνείας και ιατρικής στήριξης στους παράνομα εισερχόμενους.

    Τέλος, ένα από τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν στη διάρκεια αυτής της προεδρίας είναι η δημιουργία "σημείων υποδοχής" καταρχήν στη Λιβύη και κατά δεύτερον στην Τουρκία.Για το θέμα αυτό αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία ο κ. Μπαρό με τη συνοδεία του Υπατου Αρμοστή για τους πρόσφυγες κ. Αντόνιο Γκουτέρες.

    [03] "Δικαίωμα στη ζωή"

    «Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν πρωτοβουλίες και δράσεις από κοινωνικές οργανώσεις που προσπαθούν να αναδείξουν ένα διαφορετικό λόγο, ενταγμένο στην ορθή λογική για την αντιμετώπιση του μεγάλου κοινωνικού ζητήματος της μετανάστευσης και των προσφύγων, ιδιαίτερα όταν αυτές εντοπίζονται στα δικαιώματα των παιδιών- προσφύγων, που έρχονται από πολύ μακρινές χώρες και έχουν δικαίωμα στη ζωή».

    Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μετά από συνάντηση που είχε στα γραφεία του κόμματος, αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον ίδιο, με την πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρο της ΜΚΟ «Δίκτυο για τα Δικαιώματα των Παιδιών» Μυρσίνη Ζορμπά.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί «πλήρως» τις προτάσεις της ανοικτής επιστολής που απηύθυνε η ΜΚΟ στα κόμματα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, και κάλεσε την πολιτεία να υιοθετήσει το περιεχόμενό της.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια «διαρκής κοινωνική και πολιτική συμμαχία με ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις», ένα «μέτωπο λογικής και κοινωνικής ευαισθησίας απέναντι στον κυρίαρχο σήμερα στα ΜΜΕ, συντηρητικό πολιτικό λόγο».

    Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ «απευθύνθηκε, κυρίως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», το οποίο, όπως υποστήριξε, «το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετήσει συνθήματα όπως «μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση» που κυριαρχούσαν στη συνθηματολογία της δεξιάς και της ακροδεξιάς».

    Ο κ. Τσίπρας κάλεσε το ΠΑΣΟΚ «να αναλογιστεί τη μεγάλη ευθύνη για αυτή τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της πολιτικής ζωής προς τα δεξιά» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει «άμεσα ανταπόκριση» από μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ,«αν όχι από την ηγεσία του».

    Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ανοικτή επικοινωνία με το Δίκτυο και με άλλες ΜΚΟ, προκειμένου να αναδειχθούν λύσεις και προτάσεις και να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία.

    «Υπάρχει πολύ μεγάλη επίθεση στον παιδικό πληθυσμό που έρχεται από τις μακρινές χώρες και ζητάει άσυλο», δήλωσε η κ. Ζορμπά και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΣΥΝ για την ανταπόκριση στην ανοικτή επιστολή της ΜΚΟ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 July 2009 - 10:30:27 UTC