Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρομπότ που "διαβάζει" τις προθέσεις των ανθρώπων
  • [02] "Στόχος η φοροδιαφυγή"
  • [03] Κατάθλιψη λόγω κρίσης

  • [01] Ρομπότ που "διαβάζει" τις προθέσεις των ανθρώπων

    Μια ομάδα ευρωπαίων ερευνητών στη ρομποτική, την ψυχολογία και τις επιστήμες του εγκεφάλου ανέπτυξαν ένα ρομπότ που μπορεί να προβλέψει τις προθέσεις του ανθρώπου απέναντί του. Η ικανότητα αυτή, όταν τελειοποιηθεί, θα συμβάλει σημαντικά στο να καταστήσει πιο φυσική την επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ρομπότ.

    Προς το παρόν, τα σημερινά ρομπότ απέχουν πολύ από τα εξελιγμένα ρομπότ της επιστημονικής φαντασίας, καθώς ακόμα και τα πιο "έξυπνα" από αυτά είναι οριακά κάτι περισσότερο από "σκλάβοι" που εκτελούν αυτό για το οποίο έχουν προγραμματιστεί από τους ανθρώπους.

    Πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κατασκευάσουν ρομπότ που θα είναι λιγότερο εργάτες και περισσότερο σύντροφοι. Όμως για να παίξουν αυτό το ρόλο, θα πρέπει να μπορούν να αλληλεπιδρούν με φυσικό τρόπο με τους ανθρώπους, να έχουν ενεργό ρόλο, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να αποφασίζουν, να κάνουν ερωτήσεις, να συζητάνε και τελικά να προβλέπουν ή να "διαβάζουν" τις προθέσεις του ανθρώπου-συνομιλητή τους - πράγμα καθόλου εύκολο για μια "μηχανή".

    Το χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. Πρόγραμμα JAST (Joint Action Science & Technology) βασίζεται σε μια ευρεία διεπιστημονική ομάδα για να πετύχει ακριβώς αυτό: να φτιάξει ένα ρομπότ που μπορεί να προβλέψει τις δράσεις και τις προθέσεις ενός ανθρώπου, καθώς συνεργάζονται στην υλοποίηση ενός έργου.

    Για το σκοπό αυτό, οι ευρωπαίοι ερευνητές -που βρίσκονται στην αιχμή της συγκεκριμένης τεχνολογίας διεθνώς- έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στους γνωσιακούς μηχανισμούς που αποτελούν τη βάση μιας κοινής δραστηριότητας δύο ατόμων, οι οποίοι έχουν ένα κοινό στόχο. Μελετώντας αρχικά τη διαδραστική επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων, με μια σειρά από πειράματα, μπορούν πλέον να εφαρμόσουν τα συμπεράσματά τους στην ανάπτυξη μιας πιο "φυσικής"ρομποτικής συμπεριφοράς.

    Οι έρευνες στις νευροεπιστήμες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι βασίζονται σε "νευρώνες-καθρέπτες" του εγκεφάλου τους, που ενεργοποιούνται, όταν παρακολουθούν μια δραστηριότητα. Οι νευρώνες μιμούνται ό,τι βλέπουν, αντιγράφοντας μια δραστηριότητα και αναπαράγοντάς την νοητικά, με τον τρόπο αυτό καταλαβαίνοντας και μαθαίνοντας. Απλώς παρατηρώντας, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σαν να κάνει ο ίδιος τη δραστηριότητα που βλέπει να κάνει κάποιος άλλος απέναντί του.

    Το Πρόγραμμα JAST αξιοποιεί την ανωτέρω ανακάλυψη, δημιουργώντας ένα ρομποτικό σύστημα που ενσωματώνει αυτή την ικανότητα παρατήρησης και μίμησης-κατοπτρισμού. Το ρομπότ παρακολουθεί έναν άνθρωπο να κάνει κάτι, "χαρτογραφεί" τη συμπεριφορά του και σταδιακά μαθαίνει να προβλέπει τις πράξεις του ανθρώπου-συνεταίρου του. Μπορεί ακόμα και να επισημαίνει τα λάθη του τελευταίου, όταν αυτός ξεφεύγει από αυτό που το ρομπότ έχει ήδη καταγράψει στα κυκλώματά του (ηλεκτρονικά και όχι νευρωνικά!) ως σωστή ή αναμενόμενη δραστηριότητα.

    Με βάση αυτή την ικανότητα, τα πειράματα έχουν δείξει ότι το ρομπότ μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και ως δάσκαλος-καθοδηγητής, π.χ. για την κατασκευή ενός παιγνιδιού. Μπορεί ακόμα να συνεργαστεί ισότιμα με ανθρώπους σε μια δουλειά, φθάνοντας στο σημείο να κάνει κάτι μόνο του πριν καν να του το πει κάποιος άνθρωπος, ακριβώς επειδή μπορεί να προβλέψει τι χρειάζεται να γίνει, δηλαδή μπορεί να "διαβάσει" τις προθέσεις του ανθρώπου-συνεργάτη του.

    Το ρομπότ του JAST διαθέτει μια "νευρωνική" αρχιτεκτονική που του επιτρέπει όχι μόνο να προβλέπει μηχανικές κινήσεις (όπως κάνουν άλλα ρομπότ), αλλά τις ίδιες τις ανθρώπινες προθέσεις. Πριν όμως αφεθεί ελεύθερο να συνεργαστεί με ανθρώπους σε ένα πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, το ευρωπαϊκό ρομπότ πρέπει να μάθει μια σειρά από "τρόπους" συμπεριφοράς, ανάλογα με τις διαφορετικές περιστάσεις, πράγμα όχι εύκολο να γίνει κατανοητό από ένα ρομπότ. Ίσως πάντως κάποια μέρα, πάνω στη δουλειά, προβλέποντας ότι ο διπλανός του διψά, να τον ρωτήσει "θέλεις καμία μπίρα;"

    [02] "Στόχος η φοροδιαφυγή"

    Ο κ. Γ. Παπαθανασίου υποστηρίζει ότι έμφαση θα δοθεί στα διαρθρωτικά μέτρα, κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. «Αυτή είναι η κεντρική φιλοσοφία της πολιτικής μας και όχι βεβαίως η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης, ειδικά σε μία περίοδο οικονομικής στασιμότητας», αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

    Επίσης, αναγγέλλει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καθιερώσει μία νέα δέσμη τεκμηρίων διαβίωσης, ενώ παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει την αυτοτελή φορολόγηση πολλών εισοδημάτων και να τα εντάξει στη φορολογική κλίμακα.

    "Τα τεκμήρια θα είναι λίγα, δίκαια και απλά και θα αφορούν εκείνους που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα, ενώ ζουν πλουσιοπάροχα", επισημαίνει και προσθέτει "στόχος μας είναι οι καρχαρίες και όχι η μαρίδα των φορολογουμένων".

    Τέλος, αναφέρει ότι έχει ηθική βάση η πρόταση που έχει κατατεθεί για κατάργηση των περισσότερων μορφών αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων.

    [03] Κατάθλιψη λόγω κρίσης

    Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από ένα τρίτο (σε σχέση με το 2008) καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση πλήττει την πλούσια πόλη των 7 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δόθηκε στην δημοσιότητα.

    Το 12% του ενήλικου πληθυσμού της πόλης υποφέρει τώρα από ήπια η πιο σοβαρή κατάθλιψη, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Χονγκ Κονγκ για μελέτες στην Ασία και τον Ειρηνικό, το οποίο χρησιμοποίησε δείγμα 2000 ατόμων για την σφυγμομέτρηση αυτή.

    Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο σε επτά χρόνια και μια σημαντική αύξηση στο 8,8 που είχε καταγραφεί το 2008, και στο 8,3 που είχε καταγραφεί το 2007, σύμφωνα με τους ερευνητές.

    Το Χονγκ Κονγκ έχει πληγεί σοβαρά από την παγκόσμια οικονομική κρίση , η οποία έχει προκαλέσει τον διαπλασιασμό της ανεργίας στην πόλη αυτή και σοβαρές διακυμάνσεις στις τιμές των ακινήτων και των μετοχών την περασμένη χρονιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 July 2009 - 6:30:27 UTC