Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα ονόματα των συλληφθέντων
  • [02] Πρωτιά του Α.Π.Θ. σε διεθνή διαγωνισμό
  • [03] Εκστρατεία για την ενημέρωση των νέων
  • [04] Νέα έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής
  • [05] Πηγές με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες "χάρισε" η φύση στην Ελλάδα
  • [06] Με... οικολογική συνείδηση
  • [07] Τα πυρηνικά στο επίκεντρο
  • [08] Σταθεροποιείται η οικονομία

  • [01] Τα ονόματα των συλληφθέντων

    Από την αστυνομία δόθηκαν αργά χθες το βράδυ τα ονόματα των συλληφθέντων για την υπόθεση εμπορίας ανθρώπων που αποκαλύφθηκε από την έρευνα της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

    Τέσσερις αστυνομικοί είναι μεταξύ των συλληφθέντων, για ένα από τα μεγαλύτερα οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων και συγκεκριμένα, γυναικών από την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση.

    Επίσης, μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ένας ακόμα απότακτος αστυνομικός, ενώ εξετάζεται τυχόν συμμετοχή ανώτατου αξιωματικού της ΕΛΑΣ, εν αποστρατία, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη δικογραφία, χωρίς όμως να έχει προκύψει, ως στιγμής, εμπλοκή του.

    Οι συληφθέντες αστυνομικοί είναι υπαρχιφύλακας που υπηρετεί στην Καλλιθέα, αστυφύλακας της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και δυο αδέλφια, που υπηρετούν στη Νίκαια. Σημειώνεται ότι, ο υπαρχιφύλακας της Καλλιθέας και ένα από τα αδέλφια στη Νίκαια έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

    Ο δεύτερος μάλιστα, είχε προφυλακιστεί, αλλά αθωώθηκε και επανήλθε στο Σώμα.

    Η υπόθεση εξιχνιάστηκε ύστερα από πολύμηνες έρευνες του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση που έγινε χθες, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 150 αστυνομικοί της Ασφάλειας και της Ομάδας Δέλτα.

    Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, προσήχθησαν περισσότερα από 200 άτομα, ενώ έγιναν έρευνες σε οκτώ νυχτερινά κέντρα, τέσσερις οίκους ανοχής, δυο σκάφη αναψυχής και δέκα σπίτια.

    Συνελήφθησαν συνολικά 25 άτομα, ενώ κατηγορούνται 42 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής Ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος, η οργάνωση είχε συσταθεί εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες και είχε διεθνείς διασυνδέσεις και δομή οργανωμένης εταιρίας με πέντε διαφορετικούς τομείς. Σκοπός ήταν να «στρατολογούν» αλλοδαπές, τις οποίες τοποθετούσαν σε κέντρα διασκέδασης στριπτίζ και παράνομους οίκους ανοχής ή τις προωθούσαν μέσω γραφείων σε ερωτικά ραντεβού. Τα παράνομα έσοδα επένδυαν σε νόμιμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

    Οι τομείς της οργάνωσης είχαν ως εξής: Στον πρώτο, περιλαμβάνονταν οκτώ κέντρα στριπτίζ στην Ελλάδα και ένα στη Γερμανία, ενώ ετοιμάζονταν άλλα δυο παρόμοια κέντρα στο Περιστέρι και στη Ρόδο.

    Τα νυχτερινά κέντρα φαίνονταν να ανήκουν σε διάφορες εταιρίες, χωρίς να εμφανίζεται πουθενά ο αρχηγός του κυκλώματος, ενώ τη διαχείρισή τους είχε αναθέσει στους δυο υπαρχηγούς της οργάνωσης.

    Στο δεύτερο τομέα, περιλαμβάνονταν δώδεκα παράνομοι οίκοι ανοχής στο κέντρο της Αθήνας, ως ιδιοκτήτες των οποίων φαίνονταν διάφοροι «αχυράνθρωποι».

    Ο τρίτος τομέας είχε ως αντικείμενο τον εντοπισμό γυναικών, μέσω συνεργασίας με ρωσικές, τσεχικές, πολωνικές και ρουμανικές εγκληματικές οργανώσεις και γραφεία ευρέσεως εργασίας, τις οποίες έφερναν στην Ελλάδα συνήθως μέσω Γερμανίας ή Τσεχίας για να μην εντοπίζονται στον έλεγχο εισόδου, τις νομιμοποιούσαν με πλαστά έγγραφα και διαβατήρια, αιτήσεις πολιτικού ασύλου και εικονικούς γάμους και τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται ή να παρέχουν άλλες ερωτικές υπηρεσίες.

    Ο τέταρτος τομέας αφορούσε αποκλειστικά τη δουλειά των αστυνομικών, οι οποίοι προστάτευαν το κύκλωμα από ελέγχους επί πληρωμή, ειδοποιώντας νωρίτερα, για να λαμβάνονται μέτρα.

    Τέλος, ο πέμπτος τομέας αφορούσε το ξέπλυμα χρήματος, που συγκέντρωναν οι «ταμίες» της οργάνωσης και παρέδιδαν κάθε μέρα, ή κάθε βδομάδα, στον αρχηγό και στους δυο υπαρχηγούς του.

    Τα κέρδη «ξεπλένονταν» μέσω εταιριών εμπορίας αυτοκινήτων, αγοράς πολυτελών σκαφών, μιας καφετέριας καθώς και νυχτερινών κέντρων.

    Κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν δυο πολυτελή γιοτ, μήκους είκοσι μέτρων το καθένα, 61.760 ευρώ, 800 δολάρια ΗΠΑ, 47 κινητά τηλέφωνα, τέσσερις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και δυο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή.

    Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα.

    Τα ονόματα των συλληφθέντων

    Εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται ότι είναι ο 50χρονος επιχειρηματίας Γεώργιος Νικολουλέας και υπαρχηγοί ο 43χρονος επιχειρηματίας Γεώργιος Βούλγαρης και ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας Αναστάσιος Μητσώνης, 55 χρόνων.

    Οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι οι εξής:

    Ντοβλέτης Κωνσταντίνος του Νικολάου, ετών 50, επιχειρηματίας,

    Racheru Elena -Manuela του Costica, ετών 23, χορεύτρια,

    Ogonowski Waslaw-Zozdislaw του Marian, ετών 46 άεργος,

    Παντελαίος Κωνσταντίνος του Ελευθερίου, ετών 44, ιδιωτικός υπάλληλος,

    Βούλγαρης Χαράλαμπος του Σταύρου, ετών 58, ιδιωτικός υπάλληλος,

    Μανης Γεώργιος του Παναγιώτη, ετών 41, ξενοδοχοϋπάλληλος,

    Φιλιανδρας Νικόλαος του Δημητρίου, ετών 32, ιδιωτικός υπάλληλος,

    Μορφονιός Ευστάθιος του Γεωργίου, ετών 45, ιδιωτικός υπάλληλος,

    Μεγαλίδης Στυλιανός του Χρυσάφη, ετών 39, ιδιωτικός υπάλληλος,

    Μαρινάκης Ελευθέριος του Ευαγγέλου, ετών 57, ιδιωτικός υπάλληλος,

    Χριστόπουλος Αλέξανδρος του Γρηγορίου, ετών 49, ιδιωτικός υπάλληλος,

    Σταυρουλάκης Εμμανουήλ του Γεωργίου, ετών 54, ιδιωτικός υπάλληλος,

    Παυλίδης Θεόδωρος του Χριστοφόρου, ετών 42, ιδιωτικός υπάλληλος,

    Κουρής Συμεών του Γεωργίου, ετών 41, ιδιωτικός υπάλληλος,

    Μπινιος Δημήτριος του Σωτηρίου, ετών 63, συνταξιούχος,

    Νταρδης Λάμπρος του Χρήστου, ετών 49, σερβιτόρος,

    Πολυταρχης Νικόλαος του Αντωνίου, ετών 46, ιδιωτικός υπάλληλος,

    Μακρής Δημήτριος του Γεωργίου, ετών 38, ιδιωτικός υπάλληλος,

    Σταυριανάκος Ιωάννης του Ευσταθίου, ετών 43, αστυνομικός,

    Δρακόπουλος Παναγιώτης του Δημητρίου, ετών 48, αστυνομικός,

    Αλεξιας Κωνσταντίνος του Χρήστου, ετών 37, αστυνομικός,

    Σταυριανακος Βασίλειος του Ευσταθίου, ετών 40, αστυνομικός,

    [02] Πρωτιά του Α.Π.Θ. σε διεθνή διαγωνισμό

    Την πρώτη θέση κατέκτησε ομάδα φοιτητριών του Α.Π.Θ. σε διεθνή διαγωνισμό προσομοίωσης δίκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), στον οποίο συμμετείχε για πρώτη φορά. Τον διαγωνισμό διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Φοιτητών Νομικής (ELSA) και πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη.

    Στον Πανευρωπαϊκό Γύρο οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Τμήματος Νομικής Ειρήνη Τσιφοπούλου και Φρόσω Μπακιρτζή κέρδισαν το Α' βραβείο για το καλύτερο δικόγραφο εναγομένου.

    «Πρόκειται για μια διαδικασία που επιτρέπει στους φοιτητές και στα ίδια τα πανεπιστήμια να συγκρίνουν το επίπεδο σπουδών τους. Επιπλέον, για τους συμμετέχοντες είναι εμπειρία, γνώση και ένα ακόμη προσόν για το βιογραφικό τους», επισήμανε ο καθηγητής Νομικής, Παναγιώτης Γκλαβίνης.

    Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η σχολή της Νομικής διακρίνεται σε ανάλογους διαγωνισμούς. Τον τελευταίο χρόνο ομάδα φοιτητών κατέκτησε την τρίτη θέση, σε παγκόσμιο επίπεδο, στον κλασικό διεθνή διαγωνισμό Jessup, που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον. Παλαιότερα, είχε επίσης διακριθεί, λαμβάνοντας την πρώτη θέση στα γραπτά υπομνήματα, στον ίδιο διαγωνισμό.

    Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Αναστάσιο Μάνθο, τέτοιες διακρίσεις αποδεικνύουν πως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μπορεί να αριστεύσει σε διεθνές επίπεδο και πως δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τη σύγκριση του επιπέδου σπουδών, που παρέχει. Τόνισε, όμως, πως «τα χρηματοδοτικά μέσα, που έχει στη διάθεσή του το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, δεν του επιτρέπουν δυστυχώς να αναδείξει όλες του τις δυνατότητες, που είναι αστήρευτες και ικανές να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας».

    Ο πρύτανης συναντήθηκε σήμερα στην Πρυτανεία, με τις φοιτήτριες του Α.Π.Θ,. που κέρδισαν στο διαγωνισμό και τις συνεχάρη.

    [03] Εκστρατεία για την ενημέρωση των νέων

    Εκστρατεία ενημέρωσης των νέων για θέματα σχετικά με την προστασία της υγείας τους, πραγματοποιεί και φέτος η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς με τη συνεργασία της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Praksis» και τη συμμετοχή εθελοντών νέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Την παρουσίαση του προγράμματος με τον τίτλο «Πρώτα Ρώτα» έκαναν από κοινού οι πρόεδροι των δύο φορέων Λευτέρης Μπούλιας (ΓΓΝΓ) και Τζανέτος Αντύπας (Praksis), οι οποίοι σημείωσαν ότι η υλοποίηση του «Πρώτα Ρώτα»γίνεται με τη συμμετοχή οκτώ ακόμη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και 50 ομάδων εθελοντών από την Ελλάδα και από άλλες χώρες, που συμμετέχουν σε διεθνή προγράμματα εθελοντικής εργασίας.

    Οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι η καλοκαιρινή εκστρατεία -διάρκειας 40 ημερών- η οποία θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου, επαναλαμβάνεται για τρίτο καλοκαίρι στη σειρά και στόχο έχει να ενημερωθούν περί τους 100.000 νέους σε όλη τη χώρα. «Η φιλοσοφία της βασίζεται στην ενεργητική οριζόντια πληροφόρηση για θέματα που αφορούν το κάπνισμα, το αλκοόλ, τις ουσίες, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και το HIV/AIDS, στοχεύοντας παράλληλα και στην ευαισθητοποίηση κατά του κοινωνικού αποκλεισμού των παθόντων», είπαν.

    Οι νέοι εθελοντές, κατά τη διάρκεια του 40ήμερου, θα δρουν σε όλα τα πολυσύχναστα μέρη της χώρας διανέμοντας ενημερωτικό υλικό.

    [04] Νέα έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής

    Τη νέα έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με τίτλο «Πρόεδροι της Βουλής (Εθνοσυνελεύσεων και Γερουσίας) 1821-2008» παρουσίασε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Δημήτρης Σιούφας.

    «Είναι μια σημαντική επιστημονική συμβολή στη γνώση της πολιτικής και κοινοβουλευτικής μας ιστορίας. Ιδίως μάλιστα σε ότι αφορά τη δράση των πολιτικών που συνέβαλαν στη λειτουργία και την εμπέδωση του κοινοβουλευτισμού. Μέσα από τις σελίδες του ο ιστορικός, ο ερευνητής, ο πολιτικός, αλλά και ο κάθε πολίτης έχει να γνωρίσει και να διδαχθεί πολλά», τόνισε ο κ. Σιούφας.

    Όπως διευκρίνισε, στο βιβλίο αυτό, εκτός από βιογραφικά σημειώματα και χαρακτηριστικά κείμενα των προέδρων, παρουσιάζονται γενικά στοιχεία για την εποχή στην οποία λειτουργούσε ο καθένας. Παράλληλα, παρατίθενται πίνακες με τις βουλευτικές περιόδους από το 1843 έως το 2008, τα αποτελέσματα των εκλογών, τις κυβερνήσεις που τις διενήργησαν και εκείνες που συγκροτούνταν αμέσως μετά.

    «Από τη θέση του προέδρου της Βουλής πέρασαν μεγάλες προσωπικότητες, πολλοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη στερέωση της Δημοκρατίας. Κατορθώσαμε χάρη σε αυτούς τους προέδρους και στους πρωθυπουργούς, να έχουμε πια μια σοβαρή και αξιοπρόσεκτη κοινοβουλευτική παράδοση», επεσήμανε μεταξύ άλλων, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

    Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σημείωσε ότι «με αυτή την έκδοση τονίζεται για άλλη μια φορά ένας άλλος στόχος και σκοπός του κοινοβουλίου. Ο παιδαγωγικός του ρόλος.».

    Ο επικεφαλής της συντακτικής ομάδας καθηγητής Αντώνης Μακρυδημήτρης χαρακτήρισε το βιβλίο ως «μια συνοπτική ιστορία της Δημοκρατίας με άξονα το πρόσωπο και το θεσμό του προέδρου των Αντιπροσωπευτικών Σωμάτων, για ένα διάστημα περίπου 200 ετών».

    Έντυπη Πινακοθήκη όλων των ιστορικών προσωπικοτήτων χαρακτήρισε την έκδοση ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής.

    Ο κ. Δ. Σιούφας με αφορμή το βιβλίο αυτό ενημέρωσε και για την πορεία του εκδοτικού έργου του Ιδρύματος.

    Οπως είπε, αναμένονται στους αμέσως επόμενους μήνες τέσσερις μονογραφίες. Για τον Αλέξανδρο Σβώλο, το Νικόλαο Ι. Σαρίπολο, το Νικόλαο Ν. Σαρίπολο και το Θεόδωρο Φλογαΐτη. Παράλληλα προγραμματίζεται να δοθεί συνέχεια στη σειρά αυτή με βιογραφίες πολιτικών και νομικών του 19ου και 20ου αιώνα.

    [05] Πηγές με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες "χάρισε" η φύση στην Ελλάδα

    Η φύση εκτός από σπάνια τοπία και ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές, «χάρισε» στην Ελλάδα και πηγές με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Τα ιαματικά λουτρά αποτελούν μέρος του εθνικού πλούτου της χώρας, ενώ οι θεραπευτικές τους ιδιότητες ήταν γνωστές, ήδη, από τους αρχαίους χρόνους.

    Οι ιαματικοί φυσικοί πόροι είναι διάσπαρτοι στην ελληνική επικράτεια, ενώ τα νερά των συγκεκριμένων πηγών διαφέρουν από τα συνηθισμένα, είτε λόγω της υψηλής τους θερμοκρασίας είτε λόγω της παρουσίας σπάνιων δραστικών συστατικών. Τα νερά αυτά χαρακτηρίζονται ως μεταλλικά εξαιτίας της θερμοκρασίας ή της γενικής τους χημικής σύστασης. Εκτός από τις ψυχρές μεταλλικές πηγές υπάρχουν και οι θερμοπηγές, με τις οποίες οικοδομήθηκε ένας κλάδος θεραπευτικής αγωγής, η ιαματική υδροθεραπεία (θερμαλισμός).

    Η γεωγραφική κατανομή των πηγών δεν είναι τυχαία, καθώς συνδέεται είτε με τεκτονικά γεγονότα, όπως, για παράδειγμα, στις περιπτώσεις των πηγών του Καϊάφα, της Κυλλήνης και του Λαγκαδά, είτε με ηφαιστειακές δραστηριότητες όπως, για παράδειγμα, στις περιπτώσεις των πηγών των Μεθάνων, της Μήλου, της Λέσβου, της Σαμοθράκης και της Λήμνου.

    Η υδροθεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση πολλαπλών παθήσεων, όπως είναι τα αρθριτικά και οι ρευματοπάθειες, και διακρίνεται σε δύο είδη:

    -την εσωτερική, η οποία περιλαμβάνει την ποσιθεραπεία (πόση ιαματικών νερών), εισπνοθεραπεία (εισπνοή των αερίων ή των σταγονιδίων των μεταλλικών νερών) και τις πλύσεις (στοματικές, ρινικές, γυναικολογικές)

    -την εξωτερική, η οποία περιλαμβάνει τα λουτρά, τις καταιωνίσεις (για ορισμένο χρόνο το σώμα δέχεται το θερμομεταλλικό νερό, που έρχεται με ψηλή ή χαμηλή πίεση) τις υδρομαλάξεις (το σώμα δέχεται την πίεση του νερού), την υδροκινησιοθεραπεία (συνδυασμός λουτροθεραπείας και κινησιοθεραπείας, όσο το σώμα βρίσκεται στο νερό) και την πηλοθεραπεία (εφαρμογή πηλού, που έχει «ωριμάσει», σε σημεία του σώματος με διάφορες παθήσεις).

    Για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και γενικότερα, του τουρισμού υγείας, λειτουργούν ήδη δύο κέντρα θαλασσοθεραπείας στην Κρήτη, εφοδιασμένα με το ειδικό σήμα λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. και είναι υπό κατασκευή άλλα δύο.

    Σε αυτήν την κατηγορία τουριστικής υποδομής περιλαμβάνονται, επίσης, τα 14 υδροθεραπευτήρια (ιδιοκτησίας Ε.Ο.Τ.), στα οποία εξυπηρετούνται ετησίως περί τα 100.000 άτομα, με 1.400.000 θεραπευτικές αγωγές (λούσεις, κλπ.) καθώς και δεκάδες άλλες ιαματικές πηγές που λειτουργούν από τοπικούς φορείς και προσφέρουν στους επισκέπτες σύγχρονες υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.

    [06] Με... οικολογική συνείδηση

    Ένα έθνικ φεστιβάλ με οικολογική συνείδηση, παρουσιάζει για 9η συνεχή χρονιά η κοινότητα Βλάστης Κοζάνης, σε συνεργασία με την Εταιρία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης «Οικοτοπία». Το Φεστιβάλ «Γιορτές της Γης» πραγματοποιείται στη Βλάστη, από σήμερα έως τις 12 Ιουλίου.

    Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πλαισιώνονται από βιωματικά παιχνίδια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, παρατηρήσεις πουλιών, παρουσίαση της δράσης περιβαλλοντικών οργανώσεων, πεζοπορίες και παζάρι βιολογικών προϊόντων.

    «Το φεστιβάλ ενίσχυσε φέτος την οικολογική του συνείδηση ακόμα περισσότερο. Δεν θα χρησιμοποιούμε πλαστικά πιάτα και ποτήρια, θα ανακυκλώνουμε τα απορρίμματά μας και δεν θα επιτρέπουμε στα αυτοκίνητα να εισέρχονται στο χώρο του κάμπινγκ», εξήγησε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Σταύρος Υφαντής, στο περιθώριο σχετικής συνέντευξης Τύπου.

    Το μουσικό πρόγραμμα του φεστιβάλ αρχίζει σήμερα με τις συναυλίες του Βασίλη Λέκκα και της Γιουγκοσλάβας ερμηνεύτριας Λίντια Φιλίποβιτς, με τους «Πρώτες Γιορτές». Αύριο, θα ακολουθήσουν οι «Ξέμπαρκοι», ο τσιγγάνικης καταγωγής κλαρινετίστας Σελίμ Σεσλέρ και ο Κωστής Μαραβέγιας.

    Το Σάββατο 11 Ιουλίου θα εμφανιστούν ο Βασίλης Βασιλάτος και οι «Ιστορίες για Κρουστά», οι Αμερικανοί «Kultur Shock» και η Βούλα Σαββίδη.

    Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με τις συναυλίες του ροκ σχήματος «X Darawish», των Αμερικανών «Rupa & the April Fishes» και της δεκαμελούς ska-punk-reggae ανατρεπτικής μπάντας «Skaribas». Τις παραπάνω συναυλίες θα πλαισιώνουν μεσημεριανές, αλλά και μεταμεσονύκτιες μουσικές εκδηλώσεις.

    Τη δική τους «νότα» στις «Γιορτές της Γης» αναμένεται να δώσουν περισσότεροι από 40 εθελοντές, που θα εργαστούν για το Φεστιβάλ. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς θα ταξιδέψουν στη Βλάστη Κοζάνης από την Κροατία, τον Καναδά, ακόμα και την Ιαπωνία.

    «Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα του εθελοντισμού φέτος και για το λόγο αυτό η προσέλευση των εθελοντών είναι διπλάσια από τις προηγούμενες χρονιές», τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Υφαντής.

    [07] Τα πυρηνικά στο επίκεντρο

    Οι χώρες της Ομάδας των 8 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου δίνουν περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβριο για να αποδώσουν καρπούς οι διαβουλεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, μετά τις συνομιλίες των ηγετών του G8, στη Λ΄Άκουιλα της Ιταλίας.

    Ο Σαρκοζί πρόσθεσε ότι οι ισχυρότεροι ηγέτες του κόσμου θα επανεξετάσουν την κατάσταση με το Ιράν στη σύνοδο του G20, στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

    "Εάν δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος μέχρι τότε, τότε θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις", δήλωσε ο Σαρκοζί.

    Οι ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο του G8 στην Ιταλία στην κοινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην αναζήτηση διπλωματικής λύσης στο θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν. Εκφράζουν δε την έντονη ανησυχία τους για την πολιτική κρίση στην ισλαμική δημοκρατία μετά τις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου.

    Με την ανακοίνωσή τους οι ηγέτες των 8 ισχυρότερων κρατών του κόσμου καταδικάζουν τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, τις οποίες χαρακτηρίζουν κίνδυνο για την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

    Οι ηγέτες του G8 με την κοινή ανακοίνωσή τους ζητούν την επείγουσα έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απαγόρευση της παραγωγής υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πυρηνικών βομβών και κάλεσαν όλα τα κράτη να σεβαστούν το μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών.

    Στη σύνοδο της Λ΄Άκουιλα επιβεβαιώθηκε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής με θέμα την πυρηνική ασφάλεια, τον προσεχή Μάρτιο.

    Αποφάσεις για το Περιβάλλον

    Τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου και την μείωση των εκπομπών αεριών των θερμοκηπίου κατά 80% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2050 αποφάσισαν οι ηγέτες που συμμετέχουν στην G8, σύμφωνα με την τελική διακήρυξη της συνόδου.

    "Οι 2 βαθμοί είναι τώρα ο κοινός μας στόχος", δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

    "Αυτή η παγκόσμια πρόκληση δε μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά με την παγκόσμια δράση. Για αυτό πρέπει να επαναλάβουμε τη θέληση μας να μοιραστούμε με όλες τις χώρες τον στόχο της μείωσης κατά 50% τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων μέχρι το 2050. Υποστηρίζουμε επίσης την μείωση των εκπομπών των αερίων στις ανεπτυγμένες χώρες κατά 80% ή περισσότερο μέχρι το 2050 σε σχέση με το 1990 ή τα πρόσφατα έτη", αναφέρει συγκεκριμένα το κείμενο της διακήρυξης της συνόδου.

    Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ρέινφελντ, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που η G8 συμφωνεί στο ζήτημα των 2 βαθμών Κελσίου.

    "Η μεγάλη επιτυχία από την σύνοδο της G8 μέχρι στιγμής είναι ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν μπροστά και συμφώνησαν μαζί μας στον στόχο των 2 βαθμών. Αυτό βρίσκεται στο τελικό κείμενο", δήλωσε ο Φρέντρικ Ρέινφελντ.

    Ο Σουηδός πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι τα κράτη της G8 συμφώνησαν να μην προχωρήσουν στην χρηματοδότηση μιας νέας συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή μέχρι την σύνοδο της G20 στο Πίτσμπουργκ τον Σεπτέμβριο.

    "Συμφωνήσαμε για πρώτη φορά ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία δεν πρέπει να αυξηθεί πάνω από τους 2 βαθμούς. Αυτή είναι μία ιστορική συμφωνία", δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.

    Σύμφωνα με την τελική διακήρυξη, η G8 επιθυμεί "όλες τις χώρες" να συμφωνήσουν στην μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% μέχρι το 2050.

    Βοήθεια για την ανάπτυξη υπέρ της Αφρικής

    Η G8 δεσμεύτηκε να τηρήσει τις υποσχέσεις της να αυξήσει τη δημόσια βοήθεια για την ανάπτυξη υπέρ της Αφρικής και να αυξήσει "με άλλους δωρητές" κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο τη βοήθεια αυτή για την περίοδο 2004-2010.

    "Υπογραμμίζουμε πόσο σημαντικό είναι να τιμήσουμε τις δεσμεύσεις για αύξηση της βοήθειας που αναλάβαμε στο Γκλενίγκλς (...) Για την Αφρική, θα χρειαστεί κυρίως μαζί με άλλους δωρητές, να αυξήσουμε τη δημόσια βοήθεια στην ανάπτυξη κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από σήμερα και έως το 2010, σε σχέση με το 2004", σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης για "την ανάπτυξη και την Αφρική", που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η G8 υπογράμμισε επίσης ότι "θα επεξεργαστεί μια πρόταση που αφορά τις αρχές και τις καλές πρακτικές της διεθνούς επένδυσης στην γεωργία", λαμβάνοντας υπόψη τις μαζικές αγορές αγροτικής γης στις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως στην Αφρική.

    [08] Σταθεροποιείται η οικονομία

    Η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να εξέρχεται από τη βαθύτερη ύφεση που αντιμετώπισε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η ανάκαμψη θα είναι αργή και οι κυβερνητικές πολιτικές θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι στηρικτικές, ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

    Σε νέα έκθεση με τις προβλέψεις του, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομία σταθεροποιείται ήδη και ότι η ύφεση θα φτάσει στο τέλος της στο δεύτερο μισό αυτού του έτους.

    Είναι η πρώτη έκθεση στην οποία το ΔΝΤ δίνει μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης τον περασμένο Οκτώβριο.

    Σε αυτήν το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση 1,4% της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, αλλά ανάπτυξή της 2,5% το 2010. Στην προηγούμενη έκθεσή του, η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα τον Απρίλιο, το ΔΝΤ προέβλεπε συρρίκνωση 1,3% το 2009 και ανάπτυξη 1,9% το επόμενο έτος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 July 2009 - 6:30:31 UTC