Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στόχος ο περιορισμός του ελλείμματος"
  • [02] Επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας
  • [03] "Αστακός" η Λβ Άκουϊλα ενόψει της G8
  • [04] "Πρωτοφανείς καταστάσεις"
  • [05] "Βάση συνεργασίας"

  • [01] "Στόχος ο περιορισμός του ελλείμματος"

    O υπουργός οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, είχε την ευκαιρία, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, να εξηγήσει στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, το περιεχόμενο των πρόσφατων φορολογικών μέτρων, που έλαβε η κυβέρνηση.

    Ο Γ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι τα μέτρα για το 2009 κρίθηκαν «ικανοποιητικά» και πως εκείνα, τα οποία θα παρουσιάσει τον Οκτώβριο, «θα έχουν κυρίως διαρθρωτικό χαρακτήρα». Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επιτύχει τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3,7% το 2009 και στο 3% το 2010.

    «Ο στόχος είναι δύσκολος και πιστεύουμε ότι θα τον πετύχουμε», ανέφερε ο Γ. Παπαθανασίου τονίζοντας ότι θα ήταν λάθος μήνυμα αν η Ελλάδα προσπαθούσε να πάρει παράταση πριν κάνει ό,τι μπορεί, για να επιτύχει το στόχο, το 2010. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως «αν αποδειχθεί ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία είναι μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αντιληφθεί αν πράγματι ο στόχος του 3% το 2010 είναι εφικτός». Σημείωσε, ακόμη, πως αν υπάρξει μια μικρή απόκλιση στο έλλειμμα του 2010 από το 3%, «πιστεύουμε ότι η Επιτροπή θα δείξει κατανόηση».

    Επίσης, ο Γ. Παπαθανασίου επισήμανε την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. «Αυτά που δεν κάναμε επί δεκαετίες, τα κάνουμε σήμερα. Η λογική να κρύβουμε τα πράγματα κάτω από το χαλί ήταν πολιτική των δεκαετιών του '80 και '90, που σήμερα τις πληρώνουμε ακριβά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Γ. Παπαθανασίου υπογράμμισε ότι η αντίληψη που επικράτησε στο σημερινό Συμβούλιο Ecofin είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος παρατεταμένου αποπληθωρισμού (δηλαδή μόνιμης μείωσης των τιμών των προϊόντων, συνεπεία της οικονομικής κρίσης).

    Αναφορικά με τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος, ο υπουργός σημείωσε πως το Συμβούλιο αποφάσισε σειρά αλλαγών, σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες της επανακεφαλαιοποίησής τους και των λογιστικών προτύπων, βάσει των οποίων συντάσσονται οι ισολογισμοί τους. «Σε γενικές γραμμές, η κατεύθυνση των "27" προς τις τράπεζες είναι να αυξάνουν την κεφαλαιακή τους βάση στις "καλές περιόδους"», δήλωσε ο Γ. Παπαθανασίου.

    Εξάλλου, μεταξύ των θεμάτων, που απασχόλησαν το σημερινό Ecofin, ήταν και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους προσδοκόμενους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο υπουργός ανέφερε ότι «λόγω της κρίσης, η δυνητική ανάπτυξη στην ΕΕ μειώνεται κατά 1%» και ότι «για να υπάρξει αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αύξηση της παραγωγικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας».

    [02] Επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας

    Επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια χωρίς συμμετοχή ή με περιορισμένη δαπάνη των ιδιοκτητών προβλέπει το νομοσχέδιο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Κ.Χατζηδάκης, με το οποίο θεσπίζεται η Χρηματοδότηση Ενεργειακών Έργων από τρίτους.

    Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, μια εταιρία ενεργειακών υπηρεσιών θα αναλαμβάνει το κόστος για την υλοποίηση των εργασιών που θα επιφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ. μονώσεις, διπλά τζάμια, κουφώματα, αντικατάσταση καυστήρα κλπ.) και θα πληρώνεται σταδιακά από το όφελος που προκύπτει για τους ιδιοκτήτες των κτιρίων από τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού, φυσικού αερίου ή πετρελαίου θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, εξοικονομούμε ενέργεια και ενισχύουμε μια καινοτόμο επιχειρηματική δράση χωρίς οι καταναλωτές να επιβαρύνονται ούτε ένα ευρώ.

    Με το ίδιο νομοσχέδιο δημιουργείται "Πράσινο ταμείο" που θα επιδοτεί ή θα εξασφαλίζει χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και θα χρηματοδοτείται από Κοινοτικά προγράμματα καθώς και από μέρους του κύκλου εργασιών των ενεργειακών επιθεωρήσεων. Οι ενεργειακές επιθεωρήσεις θεσπίστηκαν με νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι και είναι υποχρεωτικές για όλα τα κτίρια που πωλούνται ή ενοικιάζονται. Οι σχετικές ρυθμίσεις δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη καθώς εκκρεμεί η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τη θέσπιση του Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών και τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Ο κ.Χατζηδάκης επανέλαβε πάντως σήμερα ότι το κόστος έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών, όπως έχει συμφωνηθεί με την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, δεν θα ξεπερνά για τα σπίτια το 1 ευρώ ανά τετραγωνικό.

    Με το ίδιο νομοσχέδιο, που προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι προβλέπονται ακόμη τα εξής:

    -Στις νέες οικοδομές και σε όσα κτίρια ανακαινίζονται ριζικά θα εγκαθίστανται νέοι ηλεκτρονικοί μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με δυνατότητα τηλεμέτρησης. Ήδη έχουν εγκατασταθεί τέτοιοι μετρητές σε 8.500 καταναλωτές μέσης τάσης και 100 χαμηλής ενώ η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει πιλοτικά άλλους 60.000 σε μεγάλους καταναλωτές χαμηλής τάσης (επιχειρήσεις και νοικοκυριά). Οι μετρητές αυτοί παρέχουν τη δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών χρεώσεων στη διάρκεια του 24ώρου. Σε κάθε περίπτωση ο κ.Χατζηδάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

    -Οι εταιρίες παροχής ενέργειας θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και δαπανών, και θα τους παρέχουν συγκριτικά στοιχεία με τις καταναλώσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ή με έναν τυπικό καταναλωτή της ίδιας κατηγορίας.

    -Εξαιρούνται από την υποχρέωση εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου οι νέες οικοδομές που κάνουν αποδεδειγμένα χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    -Μεταφέρεται στη νομοθεσία ο εθνικός στόχος για εξοικονόμηση ενέργειας 9 % ως το 2016 που έχει τεθεί από την ΕΕ.

    -Τίθενται ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τις προμήθειες του Δημοσίου και προβλέπεται η αντικατάσταση ή αναβάθμιση μη ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Προμήθειες εξοπλισμού που δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές δεν θα θεωρούνται δημόσια δαπάνη, δεν θα εκκαθαρίζονται και δεν θα πληρώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου.

    -Δημιουργείται Διυπουργική Επιτροπή για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, Εξωτερικών και Ανάπτυξης. Ήδη έχει καταρτισθεί νομοσχέδιο που αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για τις έρευνες.

    -Αποκτά αυτοτελή νομική προσωπικότητα το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που θα χρηματοδοτείται με ετήσια εισφορά από τις ενεργειακές εταιρίες.

    [03] "Αστακός" η Λβ Άκουϊλα ενόψει της G8

    Χιλιάδες άνδρες των ιταλικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί για να εγγυηθούν την ύψιστη δυνατή ασφάλεια, ενόψει της διάσκεψης της Ομάδας των Οκτώ (G8) που ξεκινά αύριο στην Λβ Άκουϊλα.

    Η σεισμόπληκτη πόλη που θα φιλοξενήσει την διεθνή συνάντηση, έχει ήδη μετατραπεί σε «αστακό»: στην περιοχή του Κοππίτο, γύρω από το στρατώνα της οικονομικής αστυνομίας, όπου και θα συνεδριάσουν «οι ισχυροί του πλανήτη» η διέλευση απαγορεύεται. Επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία μικρών πούλμαν, που έχουν νοικιασθεί από την ίδια την οργάνωση της G8. Μεταφέρουν αποκλειστικά τα μέλη των αντιπροσωπειών και τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Το ιστορικό κέντρο της πόλης παραμένει κλειστό, ενώ πολύ αυστηρά είναι τα μέτρα και για τους σεισμοπαθείς που συνεχίζουν να ζουν στους καταυλισμούς. Για να εξέλθουν και να εισέλθουν στο χώρο όπου έχουν στηθεί οι σκηνές, πρέπει να φέρουν πάντα μαζί τους την ειδική ταυτότητα που τους έχει χορηγηθεί.

    Σε ό,τι αφορά τη Ρώμη, ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες των καραμπινιέρων και της αστυνομίας ελέγχουν τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης, τις ξένες πρεσβείες, τις γέφυρες του Τίβερη, τα γνωστότερα μνημεία. Για σήμερα το απόγευμα, έχει προγραμματισθεί διαδήλωση διαμαρτυρίας των «εχθρών της παγκοσμιοποίησης» στην κεντρική πλατεία Μπαρμπερίνι.

    Αύριο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του θα γίνουν δεκτοί από τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Οι «πρώτες κυρίες» των ισχυρών του πλανήτη, αύριο πρόκειται να επισκεφθούν το αρχαιολογικό μουσείο του Καπιτωλίου και να γευματίσουν στην ιστορική Terrazza Caffarelli από την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει το μοναδικό πανόραμα της Αιώνιας Πόλης.

    Οι υπεύθυνοι της νομαρχίας της Ρώμης, κάνουν γνωστό ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να αποφευχθούν συγκρούσεις με τους διαδηλωτές, ώστε να μην επαναληφθούν οι ακρότητες της Γένοβας. Τις τελευταίες ώρες, όμως πραγματοποιήθηκαν 21 συλλήψεις φοιτητών που είχαν παραβιάσει την «κόκκινη ζώνη» του «G 8 των πανεπιστημίων», το οποίο οργανώθηκε τον περασμένο Μάιο στο Τορίνο. Οι σχολιαστές τονίζουν ότι «σίγουρα δεν πρόκειται για σύμπτωση, αφού με τον τρόπο αυτό αποστέλλεται ένα συγκεκριμένο μήνυμα, μια ημέρα πριν την έναρξη του κεντρικού G 8». Ο δε νομάρχης της Ρώμης, Τζουζέππε Πεκοράρο, δηλώνει σχετικά ότι «υπάρχει ο κίνδυνος, οι συλλήψεις αυτές, να ανεβάσουν την ένταση».

    Οι αμφισβητίες της παγκοσμιοποίησης, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, πρόκειται να πραγματοποιήσουν εφόδους συμβολικού χαρακτήρα, όπως αυτή στο κέντρο «προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών», της περιοχής Πόντε Γκαλέρια, λίγο έξω από την Ρώμη. «Το μεγάλο ζητούμενο, το μεγάλο στοίχημα, είναι η τήρηση της νομιμότητας. Δεν αποκλείεται, οι αστυνομικές αρχές, να προχωρήσουν σε κάποιες επιπλέον παραχωρήσεις σε ότι αφορά την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας», γράφει, τέλος, η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

    Πρώτες διαδηλώσεις στη Ρώμη

    Οι πρώτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε δρόμους της Ρώμης κατά της συνόδου κορυφής της G8 και οι δυνάμεις της τάξης συνέλαβαν περί τα 40 άτομα κυρίως Ιταλούς, ανακοίνωσαν φωτογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες και κράνη, υποχώρησαν προς το πανεπιστήμιο της Ρώμης και άρχισαν να πετούν μπουκάλια και πέτρες προς τους αστυνομικούς που είχαν πάρει θέσεις μπροστά από το πανεπιστήμιο.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, συνολικά 36 άτομα συνελήφθησαν στην ιταλική πρωτεύουσα. Από αυτούς, 27 ήταν Ιταλοί, 4 Σουηδοί, δύο Γερμανοί, ένας Ελβετός, ένας Γάλλος και ένας Πολωνός.

    "Ολοι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν, να ακουστεί η φωνή τους, αλλά χωρίς την δημιουργία επεισοδίων και σεβόμενοι τους νόμους", δήλωσε ο δήμαρχος της Ρώμης Τζιάνι Αλεμάνο.

    Νωρίτερα πέντε Γάλλοι, από 25 μέχρι 35 ετών, συνελήφθησαν έχοντας στην κατοχή τους ρόπαλα στην Λ'Ακουϊλα, όπου θα αρχίσει αύριο η σύνοδος κορυφής της G8. Απαγγέλθηκαν σε βάρος τους κατηγορίες για κατοχή όπλων αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

    [04] "Πρωτοφανείς καταστάσεις"

    Συνάντηση με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, είχε το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος.

    Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνάντησης, μίλησε για «εκφυλισμό των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις, ανεργία, ανυπαρξία συλλογικών συμβάσεων», «πρωτοφανείς καταστάσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ», ενώ έκανε γνωστό πως τις επόμενες μέρες ο ίδιος, μαζί με το Φώτη Κουβέλη, θα έχουν συνάντηση «για μια σειρά από τέτοια θέματα» με τον υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Πρ. Παυλόπουλο.

    «Κοινή δράση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης» στα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, πρότεινε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, μιλώντας σε εκδήλωση της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις και ο ρόλος της Αριστεράς».

    Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι αυτή τη στιγμή «προωθείται η ατζέντα που έχει επιβάλλει στην κυβέρνηση ο ΛΑΟΣ» και πρόσθεσε ότι λαμβάνονται αποφάσεις για τα θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας χωρίς αντιστάσεις και εξαιτίας της σύγχυσης, της ταλάντευσης του ΠΑΣΟΚ.

    «Απαιτείται επειγόντως δημοκρατική απάντηση και στα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας», είπε ο κ. Κουβέλης και πρότεινε την ανάληψη πρωτοβουλιών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Εξάλλου, ο κ. Κουβέλης αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είπε μεταξύ άλλων ότι το μέγεθος των απωλειών σε συνδυασμό με ποιοτικά στοιχεία για το ιδεολογικο-πολιτικό στίγμα, οδηγούν στο πολιτικό συμπέρασμα ότι «στις 7 Ιουνίου εκδηλώθηκε αποφασιστικά και δυναμικά μεγάλη κρίση εκπροσώπησης στο δικό μας πολιτικό χώρο».

    Αναφερόμενος στις μετεκλογικές εξελίξεις εξέφρασε για άλλη μια φορά την αντίθεσή του στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεργατικό σχήμα και όχι σχήμα που θα υποκαθιστά και θα ακυρώνει τον Συνασπισμό».

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκε μεταξύ άλλων και ο ευρωβουλευτής του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

    [05] "Βάση συνεργασίας"

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για την υπέρβαση της δυσπιστίας του Ψυχρού Πολέμου και την οικοδόμηση μιας συνολικής σύμπραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Νέα Οικονομική Σχολή της Μόσχας.

    "Η Αμερική επιθυμεί μια ισχυρή, ειρηνική και ευημερούσα Ρωσία", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. "...ως προς τα θεμελιώδη ζητήματα που θα διαμορφώσουν τον αιώνα αυτόν Αμερικανοί και Ρώσοι μοιράζονται κοινά συμφέροντα που συγκροτούν μια βάση συνεργασίας", πρόσθεσε.

    "Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν μια παγκόσμια σύμπραξη και η σύμπραξη αυτή θα είναι ισχυρότερη εάν η Ρωσία καταλαμβάνει τη θέση της μεγάλης δύναμης που της ανήκει", είπε.

    Ο αμερικανός πρόεδρος αντιπαρέβαλε αυτήν την ιδέα με αυτήν που επικρατούσε κατά τον 20ό αιώνα, οπότε "οι ΗΠΑ και η Ρωσία ήταν ταγμένες στον μεταξύ τους ανταγωνισμό", ή στην ιδέα του 19ου αιώνα, οπότε οι δύο χώρες ήταν καταδικασμένες "να ανταγωνίζονται για τις σφαίρες επιρροής και οπότε οι μεγάλες δυνάμεις ήταν υποχρεωμένες να συγκροτούν ανταγωνιστικά μπλοκ για να εξισορροπούν η μία την άλλη".

    Αν και προσεκτικός ώστε να μην επικρίνει ευθέως την ηγεσία του Κρεμλίνου και αφού επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να επιβάλουν οποιοδήποτε σύστημα διακυβέρνησης σε άλλες χώρες, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη Ρωσία να σεβασθεί τους κανόνες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας και να αντιμετωπίσει τη διαφθορά.

    "Η ιστορική διαδρομή μάς δείχνει ότι οι κυβερνήσεις που τίθενται στην υπηρεσία του λαού επιβιώνουν και ευημερούν, όχι οι κυβερνήσεις που δεν υπηρετούν παρά τη δική τους εξουσία...Οι κυβερνήσεις που εκπροσωπούν τη λαϊκή βούληση διακινδυνεύουν λιγότερο να αποτύχουν, να τρομοκρατήσουν τους πολίτες τους ή να κηρύξουν πόλεμο εναντίον άλλων. Οι κυβερνήσεις που προωθούν τον σεβασμό του κράτους δικαίου, που ελέγχονται για ό,τι πράττουν και επιτρέπουν τη λειτουργία ανεξάρτητων θεσμών είναι οι πιο αξιόπιστοι εμπορικοί εταίροι", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την ρωσική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και να επιβάλει τον σεβασμό των νόμων στον οικονομικό τομέα.

    Η επιτυχία μιας χώρας "εξαρτάται από το αν η οικονομία της λειτουργεί βάσει των κανόνων του κράτους δικαίου...Οπως είπε σωστά ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, ένα δικαιικό σύστημα, αποτελεσματικό και ώριμο, αποτελεί προϋπόθεση για μια συνεχή οικονομική ανάπτυξη. Παντού πρέπει κανείς να έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα ή να πηγαίνει στο σχολείο χωρίς να πρέπει να δωροδοκεί", είπε.

    Η Ρωσία πρέπει να σεβασθεί την κυριαρχία της Γεωργίας και της Ουκρανίας, είπε. "Η κυριαρχία των κρατών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διεθνούς τάξης. Με τον ίδιο τρόπο που όλα τα κράτη πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν την ηγεσία τους, πρέπει να έχουν και το δικαίωμα να ζουν εντός ασφαλών συνόρων και να εφαρμόζουν τη δική τους εξωτερική πολιτική", είπε.

    "Αυτό ισχύει για τη Ρωσία όπως και για τις ΗΠΑ. Κάθε σύστημα που εγκαταλείπει αυτά τα δικαιώματα οδηγεί στην αναρχία. Για τον λόγο αυτόν η αρχή αυτή πρέπει να εφαρμοσθεί σε όλες τις χώρες, περιλαμβανομένης της Γεωργίας και της Ουκρανίας", είπε υπενθυμίζοντας ότι η λογική των σφαιρών επιρροής ανήκει στον 19ο αιώνα.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τη Ρωσία να συνταχθεί με τις αμερικανικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πρόκλησης που αποτελούν τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

    Η Αμερική επιδιώκει να ανατρέψει τη διασπορά των πυρηνικών όπλων και να εμποδίσει τη χρήση τους...Είναι ευθύνη δική μας, ημών που είμαστε οι δύο μεγαλύτερες παγκόσμιες πυρηνικές δυνάμεις ...Ούτε η Αμερική, ούτε η Ρωσία έχουν κάτι να κερδίσουν από μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην ανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να εμποδίσουμε τη Βόρεια Κορέα να γίνει πυρηνική δύναμη και για να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει την ατομική βόμβα", είπε.

    Συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντήθηκε σήμερα, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Ρωσία, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στην πρωθυπουργική κατοικία στο Νόβο Ογκάρεβο, κοντά στη Μόσχα.

    Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά, είναι το αμερικανικό πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη, το οποίο έχει επικρίνει έντονα η Μόσχα.

    Κατά την έναρξη της συνάντησης ο ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του βασίζεται στον πρόεδρο Ομπάμα για την αποκατάσταση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων και ότι ελπίζει σε καλύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

    "Στηρίζουμε τις ελπίδες μας στο πρόσωπό σας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων", είπε κατά το πρόγευμα εργασίας που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

    "Η ιστορία των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων γνώρισε διακυμάνσεις. Υπήρξαν χρόνια απόλυτης ευημερίας, υπήρξε γκρίζα ρουτίνα ακόμη και αντιπαράθεση", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο Ομπάμα εξήρε το έργο που έχει επιτελέσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο ως πρόεδρος και από το Μάιο του 2008 ως πρωθυπουργός. "Γνωρίζω όχι μόνο το εξαιρετικό έργο που έχετε επιτελέσει για το ρωσικό λαό τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση του προέδρου αλλά και τώρα ως πρωθυπουργός" είπε, παρότι μόλις την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του ο Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει τον Πούτιν, άνθρωπο προσκολλημένο στο παρελθόν.

    "Είχαμε μια σπουδαία ευκαιρία να θέσουμε πιο στέρεες βάσεις στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. Ίσως δεν συμφωνούμε σε όλα αλλά έχουμε διαβουλεύσεις με γνώμονα το συμφέρον του ρωσικού και του αμερικανικού λαού", πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι μπορεί οι δύο χώρες να μην συμφωνούν σε όλα, ωστόσο μπορούν να τρέφουν αμοιβαίο σεβασμό. Ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους τόνισε ότι οι επαφές αυτές στη Μόσχα συνιστούν μια εξαιρετική ευκαιρία για να τεθούν οι σχέσεις των δυο χωρών σε ισχυρότερη βάση.

    Συμφωνία για τα πυρηνικά

    Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψαν χθες στη Μόσχα μια προκαταρκτική συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού οπλοστασίου των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να περιορίσουν στις 1.500 έως 1.675 τις πυρηνικές κεφαλές κάθε χώρας και στους 500-1.100 τους πυραύλους που είναι σε θέση να φέρουν ατομικές κεφαλές.

    "Μέσα σε επτά χρόνια αφότου τεθεί σε ισχύ αυτή η συνθήκη, και στο μέλλον, τα όρια για τα στρατηγικά όπλα θα κυμαίνονται μεταξύ 500-1.100 για τις μονάδες (πυραύλους) και για τις πυρηνικές κεφαλές που συνδέονται με αυτές μεταξύ 1500-1675", σημειώνεται στο πλαίσιο της συμφωνίας.

    Οι εκτιμήσεις για τα στρατηγικά όπλα που διαθέτει η κάθε χώρα ποικίλουν. Ωστόσο, το αμερικανικό Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων υπολόγιζε ότι στις αρχές του 2009 οι ΗΠΑ διέθεταν περίπου 2.200 επιχειρησιακά λειτουργικές πυρηνικές κεφαλές και η Ρωσία περίπου 2.790.

    Εξάλλου, η Ρωσία έδωσε την άδεια για τη χρήση του εναέριου χώρου της για τη μεταφορά στρατιωτών και αμερικανικού στρατιωτικού υλικού με προορισμό το Αφγανιστάν, βάσει συμφωνίας που ανακοινώθηκε σήμερα με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Μόσχα.

    Αυτή η συμφωνία επεκτείνει μια προηγούμενη συνεννόηση, η οποία δεν επέτρεπε τη διέλευση από την Ρωσία πολεμικού εξοπλισμού.

    Χάρη σε αυτήν οι ΗΠΑ θα μπορούν στο εξής να χρησιμοποιούν τον ρωσικό εναέριο χώρο για να μεταφέρουν στρατιώτες, όπλα, πολεμοφόδια, εξαρτήματα και οχήματα (συμπεριλαμβανομένων και τεθωρακισμένων), με 4.500 πτήσεις το χρόνο, χωρίς να πληρώνουν πτητικά τέλη ούτε να υποχρεώνονται να κάνουν σταθμό στο ρωσικό έδαφος, διευκρίνισε ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Η αμερικανική κυβέρνηση θα εξοικονομήσει 133 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, καθώς και πολύτιμο χρόνο στη μεταφορά στρατιωτών και υλικού, δήλωσε η ίδα πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

    Στο πεδίο της αντιπυραυλικής άμυνας συμφωνήθηκε η ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων. Ομπάμα και Μενβέντεφ, σύμφωνα με το σχετικό απόσπασμα του κοινού επίσημου ανακοινωθέντος, "θα μελετήσουν το πρόβλημα μαζί", υπό το πρίσμα βέβαια της υλοποιούμενης αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας ("ασπίδας") στην επικράτεια ευρωπαϊκών κρατών, ορισμένων κοντά στην Ομοσπονδία της Ρωσίας -Τσεχική δημοκρατία, Πολωνία παραδείγματος χάρη.

    Ταυτοχρόνως, οι δύο πλευρές δεν απέκρυψαν ότι "στο πεδίο αυτό παραμένουν οι υφιστάμενες (από καιρό) διαφωνίες τους", όπως προκύπτει κι από τη δήλωση στην κατεύθυνση αυτήν, την οποία έκανε νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στο πρακτορείο Ιταρ Ταςς, ο ρώσος υφυπουργός των Εξωτερικών κύριος Σεργκέϊ Ριαμπκόφ.

    Η αμερικανική διπλωματία επιμένει στο θέμα αυτό, ότι η αντιπυραυλική άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών στο ευρωπαϊκό έδαφος ως αποκλειστικό στόχο της έχει εκτός Ευρώπης ευρισκόμενα κράτη, όπως παραδείγματος χάρη είναι το Ιράν, για το πυρηνικό πρόγραμμα του οποίου η Ουάσινγκτον εγείρει πολλές ενστάσεις.

    Εξάλλου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε σήμερα υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, της οποίας δυο αποσχισθείσες δημοκρατίες αναγνώρισε τον Αύγουστο του 2008 η Ρωσία.

    "Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας πρέπει να γίνουν σεβαστές", δήλωσε ο Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ρώσο ομόλογο του.

    Ο πόλεμος που έγινε από την Ρωσία τον Αύγουστο του 2008, κατά της Γεωργίας, συμμάχου των ΗΠΑ, είχε ως αποτέλεσμα να φθάσουν στο χειρότερο δυνατό σημείο οι σχέσεις της με την Ουάσινγκτον.

    Η Μόσχα στη διάρκεια της κρίσης εκείνης αναγνώρισε τις αποσχισθείσες δημοκρατίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

    Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν να επαναλάβουν τις κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες που είχαν διακοπεί τον Αύγουστο του 2008, όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Γεωργία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Οι στρατιωτικοί διοικητές των αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων, ο ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν και ο στρατηγός Νικολάι Μακάροφ, υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στη Μόσχα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    "Η συμφωνία αυτή επιτρέπει την επανάληψη των διμερών δραστηριοτήτων που είχαν ανασταλεί από τον Αύγουστο του 2008", σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 July 2009 - 14:30:27 UTC