Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή-Τροπολογία για ημιυπαίθριους
  • [02] ΥΠΑΝ: Χρήσιμες οδηγίες για τις διακοπές
  • [03] Εξετάσεις Ελλήνων εξωτερικού για ΑΕΙ
  • [04] Συμπτώματα νέας γρίπης σε γκρουπ τουριστών
  • [05] Με ροδέλαιο και...λεβάντα
  • [06] Εκδήλωση για τους μετανάστες
  • [07] "Συνεκτική εθνική πολιτική"
  • [08] Συνέδριο του ΛΑ.Ο.Σ.
  • [09] Ισχυρή έκρηξη
  • [10] "Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα"
  • [11] "Ανάκαμψη από το 2010"

  • [01] Βουλή-Τροπολογία για ημιυπαίθριους

    Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία αντιμετωπίζονται θέματα αλλαγής χρήσης σε ημιυπαίθριους χώρους.

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, θεσπίζονται μέτρα που καταργούν τις πηγές οι οποίες διευκολύνουν την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης ενώ ταυτόχρονα τακτοποιούνται οι μέχρι τώρα εκκρεμότητες αυτής της κατηγορίας.

    Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:

    -Επανακαθορίζεται -μειώνεται από 40% σε 35% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί συνολικά στο οικόπεδο- η συνολική επιφάνεια των εξωστών και ημιυπαίθριων χώρων που δεν υπολογίζονται εφεξής στο συντελεστή δόμησης.

    - Μειώνεται - από 20% σε 15% της συνολικής επιφάνειας εξωστών και ημιυπαίθριων χώρων- το ανώτατο όριο της έκτασης των ημιυπαίθριων χώρων οι οποίοι και κατανέμονται αναλογικά ανά όροφο.

    - Επανακαθορίζεται το βάθος των ημιυπαίθριων χώρων (μικρότερο ή ίσο των 1,80 με αντί του ισχύοντος σήμερα βάθους (μικρότερο ή ίσο του πλάτους τους). Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν ισχύει για τους ημιυπαίθριους χώρους των τουριστικών εγκαταστάσεων.

    - Επιτρέπεται η διατήρησης του ημιϋπαίθριου που έχει κτιστεί μέχρι 2/07/2009 υπό προϋποθέσεις στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται: Παράβολο υπέρ του δημοσίου ύψους 250 ευρώ για κάθε αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία.

    -Εισφορά ίσης με το 10% της αξίας του κλειστού χώρου.

    -Παρέχεται έκπτωση 10% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της εισφοράς κατά την αβ δόση.

    - Στην περίπτωση των υπέργειων και υπόγειων κλειστών χώρων κτιρίων το καταβαλλόμενο παράβολο ορίζεται στο ποσό των 350 ευρώ.

    [02] ΥΠΑΝ: Χρήσιμες οδηγίες για τις διακοπές

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός, κ. Γιώργος Βλάχος και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσαν την έκδοση δύο ενημερωτικών εντύπων με τίτλο "Χρήσιμες πληροφορίες για εσένα που ταξιδεύεις" και "Χαρείτε το καλοκαίρι σας με ασφάλεια. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για δραστηριότητες και παιχνίδια σε θάλασσα και πισίνα".

    Το έντυπο υλικό έχει προγραμματιστεί να διανέμεται από αύριο, Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009, στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, σε ενώσεις καταναλωτών και στα διαμορφωμένα stand του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρώτο ενημερωτικό έντυπο "Χρήσιμες πληροφορίες για εσένα που ταξιδεύεις" αποτελεί ένα χρηστικό οδηγό για τα δικαιώματα του καταναλωτή όσον αφορά: τουριστικά πρακτορεία, αεροπορικές - οδικές μετακινήσεις, ξενοδοχεία - ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια - κυλικεία, ψυχαγωγία - διασκέδαση.

    Το δεύτερο έντυπο "Χαρείτε το καλοκαίρι σας με ασφάλεια. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για δραστηριότητες και παιχνίδια σε θάλασσα και πισίνα" παρέχει χρήσιμες οδηγίες, κυρίως προς τους γονείς, για την προστασία των παιδιών και των νέων σε δραστηριότητες θαλάσσιας αναψυχής και συγκεκριμένα για την ασφάλειά τους σε: πισίνες, νεροτσουλήθρες, μηχανοκίνητα πλοιάρια, υποβρύχια κατάδυση, κανό - καγιάκ καικολύμβηση με αναπνευστήρα.

    [03] Εξετάσεις Ελλήνων εξωτερικού για ΑΕΙ

    Το πρόγραμμα των εξετάσεων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων, που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των τέκνων Ελλήνων του Εξωτερικού και των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων, που υπηρετούν στο εξωτερικό, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Οι εξετάσεις στο μάθημα γενικής παιδείας και στα μαθήματα κατεύθυνσης θα διενεργηθούν από 7 έως 11 Σεπτεμβρίου 2009 σε εξεταστικά κέντρα, που θα λειτουργήσουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

    Το αναλυτικό πρόγραμμα εξετάσεων έχει ως εξής:

    Α΄ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ (5) ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

    ΔΕΥΤΕΡΑ

    7-9-2009

    Νεοελληνική Γλώσσα

    Β΄ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

    ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ

    ΘΕΤΙΚΗΣ

    ΤΡΙΤΗ

    8-9-2009

    Νεοελληνική Λογοτεχνία

    Μαθηματικά

    ΤΕΤΑΡΤΗ

    9- 9-2009

    Αρχαία Ελληνικά

    Βιολογία

    ΠΕΜΠΤΗ

    10-9-2009

    Ιστορία

    Φυσική

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    11-9-2009

    Λατινικά

    Χημεία

    Γ΄ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

    Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων αρχίζουν στις 14.9.2009 με το μάθημα των Αγγλικών. Το αναλυτικό πρόγραμμα για τα υπόλοιπα ειδικά μαθήματα θα οριστεί με νεότερη Υπουργική Απόφαση.

    Ορίζεται ο χρόνος Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων για επιλογή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) από 14/9 μέχρι 24/9/2009. Οι εξετάσεις σβ όλα τα μαθήματα, εκτός της Αρμονίας και του Ελέγχου Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, θα διενεργηθούν στην Αθήνα και τη Θεσ/νίκη σύμφωνα με την αίτηση του κάθε υποψηφίου.

    Οι εξετάσεις στα μαθήματα της Αρμονίας και του Ελέγχου Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων θα διενεργηθούν μόνο στην Αθήνα.

    Στην Αθήνα μπορούν να εξετασθούν, επίσης, σβ όλα τα ειδικά μαθήματα οι υποψήφιοι της Θεσ/νίκης που εκτός από τα μουσικά μαθήματα έχουν ζητήσει εξέταση και σε άλλα ειδικά μαθήματα (σχέδια - ξένες γλώσσες).

    Τα εξεταστικά κέντρα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων αυτών θα λειτουργήσουν στις Δ/νσεις Β/θμιας Εκπ/σης Β΄ Αθήνας και Ανατ. Θεσ/νίκης και θα ανακοινωθούν έγκαιρα.

    [04] Συμπτώματα νέας γρίπης σε γκρουπ τουριστών

    Συμπτώματα της νέας γρίπης (Α/Η1Ν1) παρουσίασε γκρουπ 31 τουριστών από τις ΗΠΑ και τον Παναμά που επισκέπτονταν τη Βόρεια Ελλάδα.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Ιωάννης Πιερουτσάκος, όλοι τους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη για τις αναγκαίες εξετάσεις και από αυτούς 11 παραμένουν για νοσηλεία και οι 20 μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της πόλης όπου και παραμένουν κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες.

    Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, σύμφωνα με τον κ. Πιερουτσάκο, αναμένεται να γίνουν γνωστά σήμερα.

    [05] Με ροδέλαιο και...λεβάντα

    Με ελληνική λεβάντα και ροδέλαιο θα παρασκευάζονται φίνας ευωδιάς αρώματα στο εξωτερικό, αφού ο μοναδικός στην Ελλάδα Αγροτικός Συνεταιρισμός Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών βρίσκεται "προ των πυλών" για την υπογραφή δύο μεγάλων συμβολαίων με ευρωπαϊκές εταιρίες παρασκευής αρωμάτων.

    Οι επωνυμίες των εταιριών φυλάσσονται ως "επτασφράγιστο μυστικό", αφού έχει υπογραφεί συμφωνία εμπιστευτικότητας, όπως αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού, Θεόδωρος Κουκάκης.

    Σήμερα, ο συνεταιρισμός διοχετεύει ροδέλαιο και λεβάντα σε αγορές της Βουλγαρίας και σε χώρες της Σκανδιναβίας, ενώ με την υπογραφή των συμφωνιών, που θεωρούνται δεδομένες, θα πάψει κάθε άλλη εξαγωγική δραστηριότητα του φορέα, καθώς η "αποκλειστικότητα" θα αποτελεί ένα από τα "δυνατά χαρτιά" των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών εταιριών.

    Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Κουκάκης, οι εταιρίες αυτές θα έχουν και τη δυνατότητα να μεταπωλούν ποσότητες των προϊόντων που λαμβάνουν από το συνεταιρισμό και σε άλλες εταιρίες, "πάντα όμως με το λογότυπο του συνεταιρισμού".

    Ωστόσο, ο κ. Κουκάκης δεν παραλείπει να τονίσει τη δυσαρέσκειά του για τη στασιμότητα που παρατηρείται σχετικά με την έλλειψη μητρώου, ετικέτας, επιδοτήσεων και το «ανύπαρκτο», όπως λέει, θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τα αρωματικά φυτά. "Δυστυχώς, όλες τις κινήσεις τις κάνουμε μόνοι μας, παρ' όλο που ο συνεταιρισμός γεννήθηκε με πρωτοβουλία του κράτους", επισήμανε.

    Ο συνεταιρισμός έχει ενταγμένα 200 στρέμματα ροδώνες στο νομό Κοζάνης και 50 στρέμματα στο νομό Γρεβενών, όπως επίσης και 14 στρέμματα λεβάντας. Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουκάκης, η απόδοση των ροδώνων φθάνει τους 10 τόνους και της λεβάντας τους 12.

    Τα εγγεγραμμένα μέλη είναι 46, ενώ οι αιτήσεις ενδιαφερομένων από όλη τη Δυτική Μακεδονία παρουσιάζουν πτωτική τάση, λόγω της έλλειψης πληροφόρησης και στήριξης, "κυρίως από την πλευρά της πολιτείας", όπως είπε ο κ. Κουκάκης.

    Κατά τρεις φορές ακριβότερο το ροδέλαιο, έναντι του «αληθινού χρυσού»

    Μπορεί να σκεφθεί κάποιος ότι για την παραγωγή ενός κιλού ροδέλαιου απαιτούνται να αποσταχθούν με ατμό 3-5 τόνοι (3.000-5.000 κιλά) ροδοπέταλα; Και, όμως, μόλις τόση είναι η απόδοση και για να αποκτήσει μάλιστα κάποιος το "ρευστό χρυσό", όπως αποκαλείται το ροδέλαιο, θα πρέπει να καταβάλει ποσό τρεις φορές πιο υψηλό από ό,τι, εάν αγόραζε αληθινό χρυσό.

    "Για να γίνει μια σταγόνα από αυτό το έλαιο χρειάζονται περίπου 30 ροδοπέταλα από την τριανταφυλλιά τη δαμασκηνή και το γεγονός ότι δεν υπάρχει χημικό υποκατάστατο ροδέλαιου στην αγορά, το καθιστά πανάκριβο στη διεθνή σκακιέρα», διευκρίνισε ο κ. Κουκάκης.

    Οι γείτονες Βούλγαροι, έχουν αντιληφθεί από πολύ νωρίς τα "δώρα" του ροδέλαιου και ενστερνίζομενοι τη ρήση "χρυσός δεν είναι μόνο ό,τι λάμπει", ασχολούνται επί σειρά δεκαετιών με την παραγωγή του συγκεκριμένου ελαίου, αφού η ευωδιά του εξασφαλίζει τα προς το ζην σε περισσότερες από 70.000 οικογένειες. Στη Βουλγαρία έχει πωληθεί ένα κιλό ροδέλαιο σε γαλλική βιομηχανία αρωμάτων, έναντι του ποσού των 18.000 ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του ροδέλαιου, που περιέχει περίπου 300 χημικά συστατικά, από τα οποία μόνο τα 100 έχουν αναγνωριστεί, το χρώμα του είναι από κίτρινο έως λαδί, ενώ έχει μια γλυκιά, στυπτική, ανθοειδή οσμή, ελαφρά δροσιστική και λίγο μπαχαρώδη. Το ροδέλαιο δεν είναι τοξικό και γι' αυτό είναι από τα λίγα αιθέρια έλαια, που δίνονται άφοβα στα παιδιά.

    Είναι το περισσότερο χρησιμοποιούμενο αιθέριο έλαιο στην αρωματοποϊία, ενώ χρησιμοποιείται για καλλυντικά, για aroma therapy, ως ηρεμιστικό και αντικαταθλιπτικό και ως ήπιο αντισηπτικό. Το ροδέλαιο χρησιμοποιείται για τη παρασκευή του Αγίου Μύρου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ χρησιμοποιείται και για αρωματισμό των τροφίμων.

    Λεβάντα... μια «κυρία» ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας των χειλανθών

    Η λεβάντα είναι μια "κυρία" ανάμεσα στα μέλη της οικογενείας των χειλανθών. Το άρωμά της είναι ένα από τα ευγενέστερα αρώματα της φύσης. Το όνομά της προέρχεται από το ιταλικό "lavare", δηλαδή πλένω - καθαρίζω.

    Η άγρια λεβάντα κατάγεται από την Περσία και τη Νότια Γαλλία, όπου φύεται σε ορεινές πλαγιές και σε μεγάλο υψόμετρο.

    Αγαπά τα πετρώδη και άγονα εδάφη, ευδοκιμώντας σε μέρη που λίγα φυτά επιβιώνουν. Αψηφώντας τους βαρείς χειμώνες "ξεδιπλώνει" κάθε καλοκαίρι, εκ νέου, τα υπέροχα μπλε άνθη της, μαγεύοντας την περιοχή με το θείο άρωμά τους.

    Σε υψόμετρο 900-1800 μ. ευδοκιμούν δύο είδη άγριας λεβάντας: Lavandula officinalis και η Lavandula angustifolia. Η πρώτη είναι ένα πολύτιμο "διαμάντι" της φύσης. Μικροκαμωμένη, με λίγα άνθη, δίνει το καλύτερο αιθέριο έλαιο. Έχει το πιο ευγενές άρωμα και τις περισσότερες - αναρίθμητες - σχεδόν θεραπευτικές ιδιότητες. Το αιθέριο της έλαιο είναι άριστης ποιότητας και συναντάται σπάνια στο εμπόριο. Ονομάζεται "Lavandulae extra" ή "Lavande offendis extra". Το δεύτερο είδος, η angustifolia είναι ένα φυτό πιο μεγάλο και με πιο πλούσια ανθοφορία.

    Η συγκομιδή και επεξεργασία των ανθέων αυτών των δυο συγγενικών φυτών γίνεται κάθε χρόνο, Ιούλιο και Αύγουστο, με το χέρι. Λίγοι είναι πια οι άνθρωποι που ανεβαίνουν κάθε καλοκαίρι στις ορεινές και βραχώδεις αυτές πλαγιές για να συλλέξουν τα μυρωδάτα άνθη. Τα φορτώνονται στη πλάτη τους και τα κατεβάζουν με τα πόδια στην κοιλάδα, όπου διυλίζεται το υπέροχο αυτό αιθέριο έλαιο. Καταλαβαίνει εύκολα κάποιος, λοιπόν, γιατί το πολύτιμο αυτό έλαιο είναι σπάνιο και πολύ ακριβό.

    Επειδή, όμως, το άρωμα της λεβάντας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα, λίγο μετά τον Ββ Παγκόσμιο Πόλεμο φτιάχτηκε ένα τρίτο είδος λεβάντας. Η λεγόμενη Lavandin, διασταύρωση της άγριας λεβάντας των γαλλικών βουνών και της ισπανικής "Lavandula latifolia". Το είδος "Lavandin" είναι υβρίδιο και συνήθως καλλιεργείται το κλωνοποιημένο είδος "Lavandin Grosso". Το προσόν αυτής της λεβάντας είναι η πλούσια ανθοφορία της και η δυνατότητα μαζικής καλλιέργειας στις πεδιάδες.

    Οι στόχοι του Συνεταιρισμού

    Πρώτη προτεραιότητα του συνεταιρισμού αποτελεί η απορρόφηση των ήδη εγκεκριμένων κονδυλίων για την απόκτηση μεγαλύτερου αποστακτήρα έναντι του σημερινού, η ανέγερση μονάδων τυποποίησης και επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών και η επέκταση των καλλιεργειών και σε άλλα φαρμακευτικά και αρωματικά είδη, όπως, ρίγανη φασκόμηλο, σάλβια σκλαρέα, τσάϊ βουνού, χαμομήλι, θυμάρι, μέντα, βασιλικός, λεβάντα, μάραθος, μελισσόχορτο, ύσσωπος, μαντζουράνα, βαλσαμόχορτο, σινάπια, καλέντουλα, εχινατσέα, γλυκύρριζα, τανάτσεα και μπελαντόνα.

    Τα αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά στη Δυτική Μακεδονία

    Σύμφωνα με το Δρα. Βιολογίας ΑΠΘ, Γιώργο Κωφίδη, (Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας), στο Νομό Γρεβενών, βάσει των τελευταίων στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καλλιεργούνται:20 στρέμματα ρίγανη, οκτώ στρέμματα λεβάντα, 6 στρέμματα τσάϊ του βουνού και 3 δτρ. Μέντα.

    Στο Νομό Καστοριάς, αντίστοιχα, 14 στρ. λεβάντα, 8 στρ. δίκταμο, 4,5 στρ.μέντα-μελισόχορτο και 3,5 στρ. τριανταφυλλιά.

    Στο Νομό Κοζάνης, καλλιεργούνται:3.000 στρ. κρόκος, 200 στρ. τριανταφυλλιά, 90 στρ. τσάι του βουνού, 75 στρ. λεβάντα, 35 στρ. ρίγανη, 10 στρ. μελισόχορτο, 8 στρ. μέντα και από 4 στρ. χαμομήλι, βασιλικό και θυμάρι.

    Τέλος, στο Νομό Φλώρινας καλλιεργούνται:40 στρ. χαμομήλι, 20 στρ. μελισόχορτο, 8 στρ. τριανταφυλλιά, 6 στρ. φασκόμηλο απο 6 στρ. τσάι του βουνού, μάραθος, μαϊντανός και άνηθος, 4 στρ. βασιλικός, 3 στρ. μέντα και 2 στρ, γλυκάνισος.

    4926040

    [06] Εκδήλωση για τους μετανάστες

    Στην έναρξη των διήμερων εκδηλώσεων για τη μετανάστευση, που διοργανώνει το ΚΚΕ, στο πάρκο του ΦΙΞ στα Πατήσια, θα μιλήσει το βράδυ η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Οι διήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνονται για 9η συνεχή χρονιά έχουν φέτος κεντρικό σύνθημα: «Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενοι μαζί στην πάλη για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για την κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων και την ανάκαμψη του εργατικού κινήματος, καθώς και για τα προβλήματα μόρφωσης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των μεταναστών.

    Και τις δύο ημέρες θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ελληνικά και ξένα συγκροτήματα και θα λειτουργεί παιδότοπος.

    Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν περίπτερα του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και των συλλόγων των μεταναστών.

    Σε πρόσφατες δηλώσεις της η κ.Παπαρήγα τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «το ΚΚΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για το τι σκέφτονται και κυρίως για το τι κάνουν η Ν. Δ. και το ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των μεταναστών». Επίσης ανέφερε ότι «δεν ευθύνονται οι μετανάστες, ούτε για την ανεργία, ούτε για την εγκληματικότητα, ούτε για την φτώχεια», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι και αυτοί θύματα του ιμπεριαλισμού και των επεμβάσεων σε διάφορες χώρες του κόσμου».

    Σχετικά με τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε πως «ούτε θα νομιμοποιήσει όλους τους μετανάστες, αλλά ούτε και θα τους διώξει όλους». Και πρόσθεσε: «Θα ανοίγει και θα κλείνει τις πόρτες, τόσο όσο χρειάζεται κάθε φορά το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και η ανάγκη του σε φθηνά εργατικά χέρια». Όσον αφορά τις θέσεις του ΚΚΕ για το μεταναστευτικό, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για δημιουργία αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας, νομιμοποίηση όσων μεταναστών εργάζονται στην Ελλάδα, παροχή ασύλου στους πολιτικούς πρόσφυγες και ταξιδιωτικών εγγράφων για εκείνους που θέλουν να μεταβούν σε άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης ζήτησε ίσα δικαιώματα με τους Ελληνες εργάτες, παροχή πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και την δυνατότητα για μόρφωση των παιδιών τους.

    ΚΚΕ για την υγεία

    Για "δραστικές περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά και νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης", μιλά το ΚΚΕ σχετικά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για διαχωρισμό του κλάδου της υγείας από τον κλάδο της ασφάλισης.

    Εκτιμά ότι "οι αλλαγές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών και η ολοκλήρωση της λεγόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έχουν στόχο να πληρώνει ακόμα πιο πολλά η εργατική λαϊκή οικογένεια για υγεία, πρόνοια και ασφάλιση και να απαλλάσσονται ακόμα περισσότερο οι μεγαλοεργοδότες και το κράτος από τις αντίστοιχες υποχρεώσεις και δαπάνες".

    Η απάντηση των εργαζομένων πρέπει και μπορεί να είναι η οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κλάδο και συνοικία, για τη ματαίωση και την παρεμπόδιση των αντιλαϊκών μέτρων που απαιτούν οι ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών, καταλήγει το ΚΚΕ.

    [07] "Συνεκτική εθνική πολιτική"

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνο Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, θα επισκεφθεί σήμερα το ΚΕ.Π.Υ.Ο.

    H κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «οφείλουν να δώσουν έναν απολογισμό δικό τους, πέρα από τις έρευνες στη Γερμανία, ή αλλού, να κάνουν μια έκθεση, μια ανάκριση, μια εξέταση στο εσωτερικό τους για την υπόθεση SIEMENS», τόνισε σε ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, διατυπώνοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι «τα προβλήματα, που εμφανίζει, η χώρα μας στον τομέα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σοβαρά».

    Ο κ. Αλαβάνος παρενέβη σε ημερίδα, που οργάνωσε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την Έρευνα στην Ελλάδα (με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στη βουλή), με τη συμμετοχή δεκάδων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.

    Έκανε, μάλιστα, λόγο και για δημιουργία Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας, προκειμένου να υπογραμμίσει τη βαρύτητα που αποδίδει το κόμμα του στην έρευνα και την ανάπτυξη της χώρας. Σημείωσε πως «δεν είναι τυχαίο ότι οι εκτιμήσεις, που έρχονται από χώρες, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές, είτε οικονομικά, είτε γεωπολιτικά, με την Ελλάδα είναι ότι η Ελλάδα θεωρείται εύκολος αντίπαλος. Διότι, σε μια εποχή μεγάλων ανακατατάξεων και αναδιατάξεων στη διεθνή σκηνή, η Ελλάδα, αντί να βάλει κάποιους στόχους, αντί να μελετήσει τα υπόγεια κοινωνικά και οικονομικά ρεύματα, αντί να βάλει κάποια θεμέλια, κατασπαταλά όλες τις δυνάμεις της στις υποθέσεις αυτές (σ.σ. υπόθεση Siemens)».

    Αναφερόμενος στο νόμο, που ψηφίσθηκε τον Απρίλιο του 2008, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «επρόκειτο για ένα συνονθύλευμα, το οποίο αποδείχθηκε αδύνατο να εφαρμοστεί και έτσι, το Μάρτιο του 2009, δύο μήνες μετά την επίσημη ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να μεταθέσει την έναρξη ισχύος του για τον Ιανουάριο του 2010» και πρόσθεσε: «Και είναι εντελώς αμφίβολο αν ο νόμος αυτός μπορεί να εφαρμοστεί, τουλάχιστον όπως ψηφίστηκε».

    Όπως υποστήριξε ο κ. Αλαβάνος, η μόνη, ίσως «συμπαθής» για τον ίδιο, μεταρρύθμιση της ΝΔ, σε ό,τι αφορά τις προθέσεις, είναι αυτή που αφορά τον περιορισμό του καπνίσματος, «παρά το γεγονός ότι βλέπουμε πως οι βλαβερές συνέπειες για τους καπνιστές σήμερα μπορούν να γίνουν με τον τρόπο, που οργανώθηκε, βλαβερές συνέπειες για χιλιάδες καταστηματάρχες στη χώρα μας».

    Επικρίνοντας περαιτέρω την κυβερνητική πολιτική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «στο θέμα των Ερευνητικών Κέντρων η κυβέρνηση είναι προκλητική, διότι πώς μπορεί μια κυβέρνηση να μιλάει για πανσπερμία Ερευνητικών Κέντρων, όταν, για παράδειγμα, έχει συμβάλει πάρα πολύ αυτή σ΄αυτό;».

    «Είναι χαρακτηριστικό -πρόσθεσε- ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Στυλιανίδη στο υπ. Παιδείας, δημιουργήθηκαν έξι ερευνητικά κέντρα στην ευρύτερη περιφέρειά του και αντίστοιχα στοιχεία βρίσκει κανείς για προηγούμενους υπουργούς Παιδείας ή υπουργούς Ανάπτυξης. Είναι εντυπωσιακό επίσης, ότι η κυβέρνηση προχωράει χωρίς κανένα διάλογο, χωρίς καμία συζήτηση και χωρίς κανένα σχέδιο».

    Επιπλέον, υποστήριξε ότι «δεν έχει γίνει κανένας διάλογος με τα άμεσα εμπλεκόμενα Ερευνητικά Κέντρα», υπογραμμίζοντας ότι «πρώτος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σταματήσει το εγχείρημα της κυβέρνησης».

    «Όχι να μην αναζητήσουμε και μοντέλο και τρόπο λειτουργίας και μείωση της πανσπερμίας και απόδοση κ.λπ. στον τομέα της έρευνας. Εμείς ζητάμε από το υπουργείο Ανάπτυξης να αποσύρει όλες αυτές τις αθεμελίωτες αποφάσεις, που ανακοίνωσε, και να προχωρήσει, ως οφείλει, σε ουσιαστικό διάλογο με την ερευνητική κοινότητα και τους φορείς με στόχο τον πραγματικό εξορθολογισμό και την ενίσχυση των Ερευνητικών Κέντρων στην κατεύθυνση της χάραξης μιας συνεκτικής εθνικής πολιτικής για την έρευνα».

    Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε τη σημασία του εθνικού σχεδιασμού στο συγκεκριμένο θέμα, διότι «δεν μπορεί το καράβι με πολλά μποφόρ, που υπάρχουν σήμερα στα πλαίσια μια διεθνούς κρίσης, η οποία δεν έχει εξαλειφθεί, να πλέει χωρίς να έχει σχέδιο».

    Συνάντηση Τσίπρα με πρέσβεις Κούβας και Βενεζουέλας

    Με τους πρέσβεις της Κούβας κ. Ερμές Ερρέρα και της Βενεζουέλας κ. Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ καταδίκασε το πραξικόπημα στην Ονδούρα και κάλεσε τους δύο πρέσβεις για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον λαό της Ονδούρας, ενώ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να πιέσει και στην ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο προκειμένου τις επόμενες μέρες και ώρες να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή πίεση προς την πραξικοπηματική κυβέρνηση της Ονδούρας για να σταματήσει αυτός ο αντιδημοκρατικός σχεδιασμός και να επιστρέψει στην Ονδούρα ο πρόεδρος Σελάγια και να αναλάβει εκ νέου καθήκοντα.

    Ο Πρέσβης της Κούβας, κ. Ερμές Ερρέρα, ευχαρίστηκε την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα για τις αντιδράσεις τους στο πραξικόπημα που έγινε στην Ονδούρα , ενώ ο πρέσβης της Βενεζουέλας τόνισε ότι με αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ονδούρα ξαναβιώνουμε αυτό που βιώσαμε σε παλιότερες δεκαετίες στην Λατινική Αμερική.

    Δυστυχώς, πρόσθεσε, δεν είναι μια νέα εμπειρία για την Λατινική Αμερική ένα στρατιωτικό πραξικόπημα αλλά τα τελευταία χρόνια συντελούνται πολύ μεγάλες πολιτικές αλλαγές στην Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική και δεν είναι τόσο εύκολο όσο σε παλιότερες δεκαετίες να επαναλαμβάνεται η ιστορία των πραξικοπημάτων έτσι όπως την βιώσαμε στις χώρες μας και γι αυτόν τον λόγο η σημερινή κατάσταση στην Ονδούρα δεν είναι τόσο εύκολη για τους πραξικοπηματίες και γι αυτούς που βρίσκονται πίσω από αυτούς.

    [08] Συνέδριο του ΛΑ.Ο.Σ.

    Αρχίζουν αύριο οι εργασίες του 4ο Συνεδρίου του ΛΑ.Ο.Σ στο Ξενοδοχείο Divani Caravel. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα αρχίσουν στις 11:00 και θα ολοκληρωθούν με την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα της έκδοσης του Μ. Χριστοφοράκου στην Αθήνα, για την υπόθεση SIEMENS, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε:

    «Ο κ. Χριστοφοράκος είχε εγκαταστήσει στο γραφείο του εσωτερικό κύκλωμα τηλεοράσεως. Έχει καταγράψει πρόσωπα και συζητήσεις. Είναι απαραίτητο να βρεθούν τα DVD.Η οποιαδήποτε απόπειρα συγκαλύψεως και αποσιώπησης των πραγματικών γεγονότων ναρκοθετεί την ποιότητα της Δημοκρατίας. Πιστεύω, ότι οι αντιστεκόμενες σε πειρασμούς πολιτικές δυνάμεις, πρέπει να συντονιστούν πέραν από κόμματα και αγκυλώσεις. Η αλήθεια πρέπει να λάμψει».

    Σχετικά με το θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι " το κλειδί της επίλυσης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης είναι οι Βρυξέλλες. Ή θα απορροφήσει η Ευρώπη τους επιπλέον μετανάστες, ή θα εξαναγκάσει την Τουρκία να τους πάρει πίσω. Με ευχολόγια, με λόγια και με φανφάρες, το θέμα δεν λύνεται. Ο Αγ. Παντελεήμονας πνίγεται. Η Πάτρα δεν μπορεί να αναπνεύσει. Τα νησιά μας είναι κάτω από τον ζυγό των λαθρομεταναστών. Ας καταλάβει η κυβέρνηση Καραμανλή. "Τέρμα τα παρακάλια, απαίτηση και λύση"».

    [09] Ισχυρή έκρηξη

    Εκρηξη βόμβας μεγάλης ισχύος, σημειώθηκε στις 4:35 τα ξημερώματα στο κτίριο όπου στεγάζονται ένα κατάστημα "Μακ Ντόναλντ" και εφορίας στη διασταύρωση των οδών Λαρίσης και Ιτέας στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα.

    Στις 3:51 και 4:07 άγνωστος τηλεφώνησε στις εφημερίδες "Ελευθεροτυπία" και "Τα Νέα" αντίστοιχα και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στη συγκεκριμένη διεύθυνση.

    Η αστυνομία διέκοψε έγκαιρα την κυκλοφορία στην περιοχή,που είναι πυκνοκατοικημένη και στην οδό Πανόρμου.

    Απο την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο κτίριο, καθώς και σε γύρω πολυκατοικίες και σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ δεν αναφέρθηκε τραυματισμός.

    Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη από αστυνομικές δυνάμεις για να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχει και δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός, όποτε και θα αρχίσει η έρευνα από πυροτεχνουργούς του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που βρίσκονται στο σημείο.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη αυθύνης, ενώ και στο προειδοποιητικό τηλεφώνημα δεν αναφέρθηκε όνομα οργάνωσης.

    [10] "Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα"

    Την ανάγκη ουσιαστικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, που δέχονται μεγάλες πιέσεις από τα κύματα των λαθρομεταναστών, επισήμανε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης και μετανάστευσης, Ζακ Μπαρό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, ερωτηθείς ποιά συμπεράσματα εξήγαγε από το ταξίδι του στην Ελλάδα και την επίσκεψή του στα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών, ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε ότι, πράγματι, η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τις μαζικές αφίξεις των λαθρομεταναστών και τόνισε την ανάγκη να βελτιωθούν οι υποδομές υποδοχής των αιτούντων άσυλο, υπενθυμίζοντας, ότι υποσχέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς και μια πιο εντατική διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

    Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματέυσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο Ζακ Μπαρό δήλωσε πως θα πρέπει να επικεντρωθούν όχι μόνο στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, αλλά κυρίως στην ανάγκη καλύτερων ελέγχων στις τουρκικές ακτές, από όπου οι λαθρομετανάστες περνούν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

    «Υπάρχει κίνδυνος να αποσταθεροποιηθεί η ελληνική δημοκρατία από ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Επίτροπος, τονίζοντας ότι στον έλεγχο των τουρκικών ακτών θα συμβάλει η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή Frontex, αλλά, θα πρέπει να βοηθήσει και η Τουρκία.

    Επιπλέον, ο Επίτροπος Μπαρό τόνισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να κλείνει τα μάτια μπροστά στους σωματέμπορους, οι οποίοι διακινούν ανηλίκους. Για το λόγο αυτό -τόνισε- η ΕΕ θα πρέπει να φανεί πιο αυστηρή με την Τουρκία, αλλά παράλληλα να τη βοηθήσει να συνάψει συμφωνίες επανεισδοχής με το Πακιστάν και ενδεχομένως, με άλλες χώρες της Ασίας.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, ο Ζακ Μπαρό χαρακτήρισε σημαντικό βήμα το γεγονός ότι, στα συμπεράσματα, αναγνωρίζεται το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, που πλήττει τις μεσογειακές χώρες της ΕΕ και γίνεται σαφής έκκληση επίδειξης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Συμπλήρωσε ακόμη, ότι το θέμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα επαναφέρει, ο ίδιος στο άτυπο συμβούλιο για θέματα δικαιοσύνης και μετανάστευσης, που θα γίνει στις 16 και 17 Ιουλίου στη Στοκχόλμη.

    Σύσκεψη στο ΥΠΕΣ

    Πρόταση με εννέα σημεία για το ζήτημα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης παρουσίασε στους εκπροσώπους των κομμάτων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης στην πολύωρη σύσκεψη που είχε μαζί τους.

    Η σύσκεψη έγινε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Από τη ΝΔ συμμετείχε ο βουλευτής Δημήτρης Σαπαζιώτης, από το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Γιώργος Ντόλιος, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Θόδωρος Δρίτσας και από τον ΛΑΟΣ ο πρέσβης Γεώργιος Γεωργίου, ενώ το ΚΚΕ δεν εκπροσωπήθηκε.

    Τα σημεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα, η αξιοποίηση πληροφοριών για τους διακινητές και τη μαζική ροή στα πλαίσια διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, η άσκηση πιέσεων στην Τουρκία, η αξιοποίηση δυνατοτήτων και πόρων μέσω του Frontex για τον έλεγχο των συνόρων, οι συμφωνίες επανεισδοχής με χώρες προέλευσης λαθρομεταναστών, επικοινωνιακή καμπάνια στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στις χώρες προέλευσης, η δημιουργία νέων χώρων κράτησης των προς απέλαση μη νομίμων μεταναστών , η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.

    Μετά τη σύσκεψη ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε ότι έγινε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση για το μεγάλο πρόβλημα των μη νομίμων μεταναστών στη χώρα μας και βεβαίως δεν συμφώνησαν σε όλα οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

    Ανέφερε ότι η βασική ένσταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ότι τα προτεινόμενα μέτρα δεν θα έχουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Αλλά αυτό, όπως είπε, θα το δείξει η ιστορία. Και μετά από κάποιους μήνες θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των μέτρων.

    Όπως είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών, συμφώνησαν και σε κάποια πράγματα και αυτό είναι σημαντικό, όπως στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί για να μειωθεί η εισροή μη νομίμων μεταναστών ιδιαίτερα από τα ανατολικά σύνορα με πιέσεις προς την Τουρκία τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Ελλάδα.

    Επίσης συμφώνησαν ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μη νόμιμοι μετανάστες για να δεχθούν την επανεισδοχή τους. Και τέλος, ότι η προσπάθεια και η συμπεριφορά των ελληνικών αρχών προς τους μετανάστες πρέπει να κινείται στα πλαίσια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο σεβασμό της προσωπικότητας.

    Τέλος ο κ. Μαρκογιαννάκης υπογράμμισε ότι οι συναντήσεις αυτές θα πρέπει να επαναληφθούν και σε αυτό συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

    [11] "Ανάκαμψη από το 2010"

    Ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης περί τα μέσα του 2010 αναμένει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Παράλληλα, χαρακτήρισε "κατάλληλα" τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων και "βραχύβιο" τον αρνητικό πληθωρισμό στη ζώνη του κοινού νομίσματος, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την απόφαση της ΕΚΤ για διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

    "Τα σημερινά επιτόκια παραμένουν κατάλληλα, λαμβανομένου υπόψη του συνόλου των πληροφοριών και αναλύσεων που ήταν διαθέσιμες από τη συνάντηση του ΔΣ της ΕΚΤ της 4ης Ιουνίου μέχρι σήμερα", τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

    Ο ίδιος προέβη, εξάλλου, στην εκτίμηση ότι "η πτώση του ετήσιου πληθωρισμού σε αρνητική περιοχή, τον Ιούνιο, επιβεβαίωσε προηγούμενες εκτιμήσεις και αντικατοπτρίζει, κυρίως, παροδικές καταστάσεις". "Μετά την επάνοδο σε θετικό πληθωρισμό, αναμένουμε μετριασμένες εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών", είπε ο κ. Τρισέ.

    "Οι πρόσφατες ανακοινώσεις στοιχείων και η εξέταση των πληροφοριών δίνουν περαιτέρω ενδείξεις ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει πιθανά εξασθενημένη φέτος αλλά εκτιμάται ότι η υποχώρησή της θα είναι λιγότερο ισχυρή από ό,τι στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Κοιτώντας στον επόμενο χρόνο, μετά από μία φάση σταθεροποίησης, αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη με θετικούς τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης περί τα μέσα του 2010", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

    Η προσφορά ρευστότητας, ύψους 442 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα "αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το βαθμό ρευστότητας των τραπεζών και να στηρίξει την ομαλοποίηση των χρηματαγορών", είπε ο κ. Τρισέ.

    Οσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές, "το ΔΣ της ΕΚΤ καλωσορίζει τους προσανατολισμούς των δημοσιονομικών πολιτικών που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τον προηγούμενο μήνα. Ως προς τις διαρθρωτικές πολιτικές, υπάρχει ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της ευρωζώνης", είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 July 2009 - 6:30:39 UTC