Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Διαφάνεια με κάθε κόστος"
  • [02] ΥΠΑΝ: Χρήσιμες οδηγίες για τις διακοπές
  • [03] Ενιαίος φορτιστής το 2010
  • [04] Μήνυμα του Προέδρου στην ΠΓΔΜ
  • [05] ΚΚΕ για το μεταναστευτικό
  • [06] "Η κρίση χτυπά τους αδύναμους"
  • [07] "Ευχολόγια"
  • [08] Τροπολογία για ημιυπαίθριους
  • [09] "Ενίσχυση των σχέσεων"

  • [01] "Διαφάνεια με κάθε κόστος"

    «Ο τόπος έχει ανάγκη από εκλογές. Η ΝΔ δεν μπορεί να διαχειριστεί τις τύχες του έθνους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει, ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, πρόγραμμα διακυβέρνησης, το οποίο θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης για την εξειδίκευσή του, ώστε να γίνει κτήμα όλων.

    «Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα βρίσκεται ήδη σε εκλογική ετοιμότητα, «είναι η νίκη στις εκλογές, η αυτοδυναμία, αλλά και η διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων».

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι ενόψει της αυριανής και μεθαυριανής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, το ΠΑΣΟΚ θέτει τις πολιτικές και προγραμματικές του πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα κινούνται κυρίως στο χώρο της οικονομίας και της διακυβέρνησης της χώρας.

    Αναφορικά με τα ζητήματα οικονομίας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε δραματική οικονομική κατάσταση και ότι «αντίθετα με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα δεν διαθέτει σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης».

    «Δεν έχουμε δει χειρότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα», είπε και χαρακτήρισε τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης ως «μέτρα απελπισίας, που δεν αντιμετωπίζουν τα χρόνια προβλήματα, αλλά αντίθετα, χτυπούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα». Επιπλέον, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση αναγγέλει ήδη νέο κύμα μέτρων τον Οκτώβριο, τα οποία θα πληρώσουν και πάλι οι ίδιοι».

    Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διακυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί σε πολιτικο κενό» και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα διαφάνειας και διαφθοράς. Ειδική και μακρά αναφορά έκανε στην υπόθεση της Siemens, με αφορμή την οποία διατύπωσε τέσσερις προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Οι προτάσεις του κ. Παπανδρέου είναι οι εξής:

    Α. Έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens.

    Β. Να στραφεί η κυβέρνηση κατά της γερμανικής εταιρίας, για να δώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα.

    Γ. Να υπάρξει ρύθμιση ειδικά για τη διαφθορά πολιτικών προσώπων, που να παρέχει ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους δίνουν στοιχεία και αποδείξεις για επίορκους πολιτικούς.

    Δ. Τα περιουσιακά στοιχεία, που δεν προκύπτουν από το πόθεν έσχες, να κατάσχονται.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης Siemens, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει σαφείς και ξεκάθαρες προτάσεις για τα θέματα αυτά και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιμένει να σιωπά.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι σε ζητήματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον, «για μένα, δεν υπάρχουν σύντροφοι, φίλοι και γνωστοί». Ανέφερε, επίσης, ότι στα ζητήματα διαφθοράς «το ΠΑΣΟΚ έχει μια συνεπή στάση, διαφάνεια με κάθε κόστος και χωρίς καμία εξαίρεση» και υποστήριξε πως, αντίθετα, «η ΝΔ βρίσκεται σε ομηρεία από κάθε υπόθεση διαφθοράς». Είπε, επίσης, ότι σήμερα γίνεται προσπάθεια να μπει σε ομηρεία όλος ο πολιτικός κόσμος.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε όσα καταλογίζονται στο ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της Siemens, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος είναι ο πρώτος που θέλει να γνωρίζει «ποιος έχει παραβεί το καθήκον του, ποιος έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε πρωτοβουλίες για το δικό του χώρο και θα περίμενε να ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα, «κάτι το οποίο δεν συνέβη», ενώ παρουσιάζοντας τις τέσσερις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, υπογράμμισε πως όσες από αυτές χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση την οποία δεν θα κάνει η κυβέρνηση σήμερα, θα την κάνει η αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Οπως ανέφερε, «ανοιχτή υπόθεση δεν είναι μόνο εκείνη της Siemens. Ανοιχτές είναι και άλλες υποθέσεις, όπως του Βατοπαιδίου, των ομολόγων, των υποκλοπών, των άγονων γραμμών και άλλες για τις οποίες ο ελληνικός λαός απαιτεί να μάθει την αλήθεια».

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε και τη συναίνεση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο των άμεσων μέτρων, που πρότεινε σήμερα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

    Ο πρόεδρος του Κινήματος ενημέρωσε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και για την πρόσφατη περιοδεία του στα Βαλκάνια. Τόνισε ότι διαπίστωσή του είναι πως τα τοπικά προβλήματα είναι και διεθνή προβλήματα, όπως είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η δημιουργία ενός κράτους, που θα ρυθμίζει αγορές και η ανάγκη μιας παγκόσμιας διακυβέρνησης, που θα διασφαλίζει τον έλεγχο και την προστασία των χρημάτων των λαών. Αναφερόμενος δε, στο ζήτημα της διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε ότι πρόκειται για ένα «ζήτημα αιχμαλωσίας των δημοκρατικών θεσμών και των μέσων ενημέρωσης».

    Ανέφερε, επίσης, ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής συγκρότησε ειδική ομάδα για την πράσινη ανάπτυξη, ενώ το Σεπτέμβριο θα παρουσιαστούν οι προτάσεις της Διεθνούς στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο και στο τέλο του έτους, στην Παγκόσμια Διάσκεψης της Κοπεγχάγης.

    Τέλος, είπε ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς στο Μαυροβούνιο πρότεινε να ολοκληρωθεί η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2014, με τη συμπλήρωση εκατό ετών από την έναρξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου και όχι «πρέπει να χτυπηθεί η λογική της κούρασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την προηγηθείσα διεύρυνση και να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση τις ευθύνες της για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων».

    Μηνυτήρια αναφορά βουλευτών ΠΑΣΟΚ για δομημένα ομόλογα ΑΤΕ

    Μηνυτήρια αναφορά, «με νέα στοιχεία για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων της ΑΤΕ» κατέθεσαν στην Εισαγγελία Αθηνών ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής το γραμματέα του Τομέα Τεκμηρίωσης του κινήματος Γρ. Νιώτη. Για την υπόθεση αυτή, σημειώνουν οι βουλευτές σε σχετική ανακοίνωσή τους, το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη καταθέσει αναφορά κατά του Διοικητή της ΑΤΕ, κ. Δημήτρη Μηλιάκου.

    Οι βουλευτές, που εγκαλούν τη διοίκηση της ΑΤΕ για αγορά δομημένων ομολόγων που «ζημίωσαν» την τράπεζα εκατοντάδες εκατομμύρια και για πληρωμή προμηθειών «αγνώστου ύψους», ζητούν «την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου από την Δικαιοσύνη και τον καταλογισμό ευθυνών, για την τεράστια ζημία που υπέστη η Α.Τ.Ε. από τις ενέργειες του Διοικητή της κ. Δ. Μηλιάκου, των μελών της Διοίκησης και όσων συνέπραξαν στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο».

    Δηλώσεις της αναπληρωτού εκπροσώπου Τύπου

    Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens ζήτησε χθες το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος της αναπληρωτού εκπροσώπου Τύπου του, Μαρίας Καρακλιούμη.

    Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τον πίνακα από το Βιβλίο Εσόδων του της περιόδου 1999, όπου στο διάστημα Ιανουάριος - Μάϊος εκείνου του έτους, δεν αναγράφονται έσοδα από την οικονομική εξόρμηση του Κινήματος.

    Στον ίδιο πίνακα αναγράφονται έσοδα τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, ουδεμία εγγραφή υπάρχει για το διάστημα Αυγούστου - Οκτωβρίου, ενώ υπάρχουν δύο εγγραφές για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

    «Η υπόθεση Siemens δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου και υπάρχει ανάγκη άμεσης διερεύνησής της και πλήρους αποκάλυψης της αλήθειας», είπε η κ. Καρακλιούμη επικρίνοντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι αρνήθηκαν να αποδεχθούν την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ τρεις φορές «παίζοντας επικίνδυνα με τους θεσμούς και για να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες».

    Η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η έκτακτη σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής και η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, ώστε το πολιτικό σύστημα, απαλλαγμένο από κάθε σκιά, να προσανατολιστεί στην αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας και των πολιτών».

    «Η χώρα και η πολιτική ζωή του τόπου δεν μπορούν να παραμένουν όμηροι επιλεκτικών διαρροών και σκοπιμοτήτων, που υπονομεύουν κάθε έννοια δικαίου και στην πραγματικότητα οδηγούν στη συγκάλυψη», είπε η κ. Καρακλιούμη προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει σαφείς και ξεκάθαρες προτάσεις για τις απαιτούμενες αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, καθώς και για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ώστε να εγγυάται την αυτονομία της πολιτικής και τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια, προτάσεις για τις οποίες η ΝΔ σιωπά».

    [02] ΥΠΑΝ: Χρήσιμες οδηγίες για τις διακοπές

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός, κ. Γιώργος Βλάχος και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, κ. Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσαν την έκδοση δύο ενημερωτικών εντύπων με τίτλο "Χρήσιμες πληροφορίες για εσένα που ταξιδεύεις" και "Χαρείτε το καλοκαίρι σας με ασφάλεια. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για δραστηριότητες και παιχνίδια σε θάλασσα και πισίνα".

    Το έντυπο υλικό έχει προγραμματιστεί να διανέμεται από αύριο, Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009, στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, σε ενώσεις καταναλωτών και στα διαμορφωμένα stand του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το πρώτο ενημερωτικό έντυπο "Χρήσιμες πληροφορίες για εσένα που ταξιδεύεις" αποτελεί ένα χρηστικό οδηγό για τα δικαιώματα του καταναλωτή όσον αφορά: τουριστικά πρακτορεία, αεροπορικές - οδικές μετακινήσεις, ξενοδοχεία - ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια - κυλικεία, ψυχαγωγία - διασκέδαση.

    Το δεύτερο έντυπο "Χαρείτε το καλοκαίρι σας με ασφάλεια. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για δραστηριότητες και παιχνίδια σε θάλασσα και πισίνα" παρέχει χρήσιμες οδηγίες, κυρίως προς τους γονείς, για την προστασία των παιδιών και των νέων σε δραστηριότητες θαλάσσιας αναψυχής και συγκεκριμένα για την ασφάλειά τους σε: πισίνες, νεροτσουλήθρες, μηχανοκίνητα πλοιάρια, υποβρύχια κατάδυση, κανό - καγιάκ καικολύμβηση με αναπνευστήρα.

    [03] Ενιαίος φορτιστής το 2010

    Το πρόβλημα με τι μπαταρίες των κινητών, τις οποίες συχνά πυκνά ξεχνούμε να φορτίσουμε, με αποτέλεσμα να μένουμε χωρίς τηλέφωνο, ευελπιστεί να λύσει και μάλιστα μέσα στην επόμενη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), το ζήτημα θα επιλυθεί με τη δημιουργία από τους κατασκευαστές ενός φορτιστή που θα είναι συμβατός για όλες τις συσκευές.

    Βέβαια, δεν ήταν τόσο εύκολο να πειστούν οι κατασκευάστριες εταιρίες να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη κίνηση. Πλην όμως, ο Ευρωπαίος επίτροπος για ζητήματα Βιομηχανίας, Γκίντερ Φερχόιγκεν, μίλησε έξω από τα δόντια στην τελευταία συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους τους: «Ή αποδέχεστε ένα κοινό φορτιστή για τα κινητά σας ή προωθούμε σχετικό νόμο, οπότε θα αναγκαστείτε να το κάνετε ούτως ή άλλως».

    Οι πιέσεις Φερχόιγκεν είχαν αποτέλεσμα και στις αρχές της εβδομάδας 10 κατασκευαστές που ελέγχουν το 90% της αγοράς ανακοίνωσαν πως προχωρούν στην κατασκευή του. «Οι εταιρίες είχαν, βέβαια, η καθεμιά το δικό της συμφέρον, καθώς και τη δική τους στρατηγική. Δεν ήταν εύκολο να συγκεραστούν οι διαφορετικές τους θέσεις», είπε ο Γερμανός επίτροπος και πρόσθεσε: «Νομίζω, πάντως, πως η απειλή με τη δημιουργία νέου νόμου συνέβαλε στην υποχώρηση των κατασκευαστών». Πρακτική και εύκολη λύση Η πρώτη γενιά κινητών με κοινό φορτιστή, που θα συνδέεται στη μικρή θύρα USB, θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2010 από κατασκευαστές όπως η Apple, η LG, η Motorola, η Νokia, η Samsung, η Sony Ericson και η Texas Instruments. Το νέο στάνταρτ θα αφορά σβ όλα τα κινητά που λαμβάνουν δεδομένα, δηλαδή μπαίνουν στο Διαδίκτυο και λαμβάνουν e-mail. Περίπου το 25% των κινητών που πωλούνται σήμερα ανήκει σβ αυτήν την κατηγορία. Εκτιμάται πως, σύντομα, όλα τα κινητά θα λαμβάνουν δεδομένα.

    «Στόχος της υπόθεσης είναι να σταματήσουν να υπάρχουν δεκάδες άχρηστοι φορτιστές», τόνισε, μιλώντας στην «ΝΒ», ο επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν. Στην Ε.Ε. κυκλοφορούν σήμερα 350 με 400 εκατ. κινητά. Κάθε χρόνο προστίθενται άλλα 180 εκατ. συσκευές. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πόσο σημαντική ήταν η επιτυχία της Επιτροπής να επιβάλλει στις εταιρίες τον κοινό φορτιστή. Διότι αυτό σημαίνει λιγότερη ταλαιπωρία για τους χρήστες, αλλά και μικρότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον.

    [04] Μήνυμα του Προέδρου στην ΠΓΔΜ

    Κάλεσμα στην ηγεσία της ΠΓΔΜ να "εγκαταλείψει τις εθνικιστικές και αναχρονιστικές πρακτικές, προς όφελος της ευημερίας και της προόδου των πολιτών της", απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    "Όσον αφορά το θέμα του ονόματος με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίλυσή του, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να εγκαταλείψει τις εθνικιστικές και αναχρονιστικές πρακτικές, προς όφελος της ευημερίας και της προόδου των πολιτών της", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα πρέπει να καταστεί, το ταχύτερο δυνατό, μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, θέση που δικαιωματικά της ανήκει.

    "Η Ελλάδα υποστήριξε ένθερμα, από την πρώτη στιγμή, την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και στο ίδιο πλαίσιο διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΕ, στο ζήτημα της πλήρους απελευθέρωσης του καθεστώτος της βίζας για τους πολίτες της Σερβίας. Ενθαρρύνουμε την επιτάχυνση της διαδικασίας και πιστεύουμε ότι, πολύ σύντομα, πιθανόν και εντός του τρέχοντος έτους, το θέμα θα έχει ευτυχή κατάληξη", πρόσθεσε επ' αυτού ο κ.Παπούλιας, ο οποίος, από το πρωί, πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι.

    Ο κ.Παπούλιας, ο οποίος συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ.Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών, έγινε δεκτός στο προεδρικό μέγαρο από τον κ.Τάντις και οι δυο τους είχαν ημίωρη, κατ' ιδίαν συνάντηση.

    Αμέσως μετά έκαναν δηλώσεις, στις οποίες υπογράμμισαν τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών και ο κ.Παπούλιας, εκτός από την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, αναφέρθηκε και στο Κόσοβο.

    Όπως είπε, στο ζήτημα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή.

    "Η χώρα μου ήταν πάντοτε υπέρμαχος της εξεύρεσης λύσης αμοιβαία αποδεκτής, η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγματεύσεων, λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και δεν θα δημιουργεί νικητές και ηττημένους", είπε ο κ.Παπούλιας και τόνισε: "Η οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, η προστασία των μειονοτήτων και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους, καθώς και η προστασία της σερβικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς αποτελούν υψηλότατες προτεραιότητές μας στο Κόσοβο".

    Ο κ.Τάντιτς ευχαρίστησε τον κ.Παπούλια για τη σταθερή, όπως τη χαρακτήρισε, στάση της Ελλάδας, να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, τονίζοντας ότι, "για μας, αυτό είναι πολύ σημαντικό".

    Παράλληλα, διακήρυξε πως "η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ποτέ ανεξάρτητο Κόσοβο", ενώ σημείωσε το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέτουν ως προϋπόθεση την αναγνώριση του Κοσόβου για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

    Ο κ.Τάντιτς αναφέρθηκε στη συμβολή των ελληνικών επιχειρήσεων στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας του, λέγοντας πως "περιμένουμε και άλλες", ενώ διαβεβαίωσε πως οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξη στην ΕΕ, θα γίνουν, καθώς επίσης και ότι το Βελιγράδι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Ο κ. Παπούλιας μετέβη, στη συνέχεια, στο δημαρχείο του Βελιγραδίου, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος κ.Ντράγκαν Τζίλας, ο οποίος τον συνόδευσε αργότερα στο πανεπιστημιακό χωριό, στο Νέο Βελιγράδι, όπου διεξάγεται η 25η Πανεπιστημιάδα.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβιβάστηκε σε τρενάκι, με το οποίο περιηγήθηκε τους χώρους του πανεπιστημιακού χωριού και στη διάρκεια της επίσκεψης συναντήθηκε με μέλη της ελληνικής αθλητικής αποστολής, που του προσέφεραν δώρα.

    Στη συνομιλία που είχε με τους Έλληνες αθλητές, ο κ. Παπούλιας είπε: "Δεν είναι ανάγκη να σας πω ότι πρέπει να αγωνιστείτε με όλη σας την ψυχή, όπως κάνουμε εμείς οι Έλληνες. Είμαι βέβαιος ότι θα έρθουν και τα μετάλλια. Χαίρομαι πάρα πολύ και συγκινούμαι, γιατί είμαι μαζί σας. Με φέρνετε πολλά χρόνια πριν, όταν κι εγώ έκανα άλμα επί κοντώ και βόλεϊ. Εύχομαι να μας κάνετε να χαρούμε και η χαρά έρχεται με το να αγωνιστείτε, όπως πρέπει".

    Το απόγευμα, ο κ.Παπούλιας θα μεταβεί στον ιστορικό πύργο Νεμπόισα, όπου είχε φυλακιστεί ο Ρήγας Φεραίος και ο οποίος ανακαινίσθηκε με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, ενώ αύριο θα εγκαινιάσει την Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στο Βελιγράδι και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σερβίας κ.Μίρκο Τσβέτκοβιτς.

    [05] ΚΚΕ για το μεταναστευτικό

    Περιοδεία σε περιοχές των νομών Αχαΐας και Ηλείας, όπου ζουν και εργάζονται μετανάστες πραγματοποίησε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Σε δηλώσεις της τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το ΚΚΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για το τι σκέφτονται και κυρίως για το τι κάνουν η Ν. Δ. και το ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των μεταναστών». Επίσης ανέφερε ότι «δεν ευθύνονται οι μετανάστες, ούτε για την ανεργία, ούτε για την εγκληματικότητα, ούτε για την φτώχεια», ενώ πρόσθεσε ότι «είναι και αυτοί θύματα του ιμπεριαλισμού και των επεμβάσεων σε διάφορες χώρες του κόσμου».

    Σχετικά με τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε πως «ούτε θα νομιμοποιήσει όλους τους μετανάστες, αλλά ούτε και θα τους διώξει όλους». Και πρόσθεσε: «Θα ανοίγει και θα κλείνει τις πόρτες, τόσο όσο χρειάζεται κάθε φορά το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και η ανάγκη του σε φθηνά εργατικά χέρια». Όσον αφορά τις θέσεις του ΚΚΕ για το μεταναστευτικό, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για δημιουργία αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας, νομιμοποίηση όσων μεταναστών εργάζονται στην Ελλάδα, παροχή ασύλου στους πολιτικούς πρόσφυγες και ταξιδιωτικών εγγράφων για εκείνους που θέλουν να μεταβούν σε άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης ζήτησε ίσα δικαιώματα με τους Ελληνες εργάτες, παροχή πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και την δυνατότητα για μόρφωση των παιδιών τους.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, τόνισε ότι «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ηττηθούν η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ και να ενισχυθεί το ΚΚΕ», ενώ αναφερόμενη στην εκλογολογία υπογράμμισε: «Ο λαός δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί από την λαϊκή πάλη και τον στόχο για λαϊκή αντεπίθεση ούτε από την εκλογολογία αλλά ούτε από την κουβέντα που γίνεται περί ακυβερνησίας. Πρέπει να επιδιώξει να υπάρξει μια αδύναμη αντιλαϊκή κυβέρνηση, με ένα υψηλό κίνημα και ένα ισχυρό ΚΚΕ".

    Σχετικά με την αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε «πως το θέμα είναι οι νόμοι που καλείται να εφαρμόσει και όχι τα πρόσωπα».

    Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκίνησε την περιοδεία της από την Πάτρα, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων στην δημοτική μουσική, οι οποίοι διεκδικούν την μονιμοποίησή τους, εκφράζοντας την συμπαράστασή της. Στην συνέχεια επισκέφθηκε την κοινότητα Λάππα Αχαΐας, ενώ κατόπιν μετέβη σε περιοχές του δήμου Βουπρασίας και των Λεχαινών της Ηλείας, όπου διαβιούν και εργάζονται μετανάστες. Επίσης επισκέφθηκε συσκευαστήριο στην περιοχή των Λεχαινών, όπου συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες του.

    [06] "Η κρίση χτυπά τους αδύναμους"

    Ημερίδα για τα ερευνικά κέντρα, διοργανώνει σήμερα στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν κληθεί Πρόεδροι Ερευνητικών Κέντρων, συνδικαλιστικοί φορείς, Πρυτάνεις Πανεπιστημίων, προσωπικότητες που έχουν συμβάλει στην έρευνα στην Ελλάδα. Στην ημερίδα αναμένεται να αναπτυχθεί σχετικός διάλογος για το μέλλον των Ερευνητικών Κέντρων και γενικότερα της Έρευνας στη χώρα μας.

    "Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά πάγια τακτική, πριν από την ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων ή με αφορμή κυβερνητικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις σε σημαντικούς τομείς, διαβουλεύεται με φορείς και πρόσωπα που εμπλέκονται και γνωρίζουν το θέμα με σκοπό την ουσιαστικότερη τεκμηρίωση των θέσεών της", τονίζεται σε ανακοίνωση του συνδυασμού.

    Συνάντηση Τσίπρα με πρέσβεις Κούβας και Βενεζουέλας

    Με τους πρέσβεις της Κούβας κ. Ερμές Ερρέρα και της Βενεζουέλας κ. Ροντρίγκο Τσάβες Σαμούδιο συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ καταδίκασε το πραξικόμα στην Ονδούρα και κάλεσε τους δύο πρέσβεις για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον λαό της Ονδούρας, ενώ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να πιέσει και στην ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο προκειμένου τις επόμενες μέρες και ώρες να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή πίεση προς την πραξικοπηματική κυβέρνηση της Ονδούρας για να σταματήσει αυτός ο αντιδημοκρατικός σχεδιασμός και να επιστρέψει στην Ονδούρα ο πρόεδρος Σελάγια και να αναλάβει εκ νέου καθήκοντα.

    Ο Πρέσβης της Κούβας, κ. Ερμές Ερρέρα, ευχαρίστηκε την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα για τις αντιδράσεις τους στο πραξικόπημα που έγινε στην Ονδούρα , ενώ ο πρέσβης της Βενεζουέλας τόνισε ότι με αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ονδούρα ξαναβιώνουμε αυτό που βιώσαμε σε παλιότερες δεκαετίες στην Λατινική Αμερική.

    Δυστυχώς, πρόσθεσε, δεν είναι μια νέα εμπειρία για την Λατινική Αμερική ένα στρατιωτικό πραξικόπημα αλλά τα τελευταία χρόνια συντελούνται πολύ μεγάλες πολιτικές αλλαγές στην Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική και δεν είναι τόσο εύκολο όσο σε παλιότερες δεκαετίες να επαναλαμβάνεται η ιστορία των πραξικοπημάτων έτσι όπως την βιώσαμε στις χώρες μας και γι αυτόν τον λόγο η σημερινή κατάσταση στην Ονδούρα δεν είναι τόσο εύκολη για τους πραξικοπηματίες και γι αυτούς που βρίσκονται πίσω από αυτούς.

    "Η κρίση περνά στους αδύναμους"

    Χωρίς καμία αναφορά στις εσωκομματικές εξελίξεις ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας μιλώντας χθες στην ανοιχτή διευρυμένη συνέλευση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α΄Αθήνας του κόμματος, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την οικονομική κρίση, την ανεργία αλλά και την υπόθεση Siemens για την οποία είπε ότι "βλέπουμε απίστευτα πράγματα".

    Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά και στην υπόθεση Κούνεβα τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή ιστορία που ανέδειξε όλη τη βαρβαρότητα των εργασιακών σχέσεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι η υπόθεση αυτή ανέδειξε και το πλέγμα συνενοχής που είναι φτιαγμένο μέσα στο σύστημα, και πρόσθεσε:

    Συνένοχος πρώτος: τα ΜΜΕ που αρκετές μέρες απέκρυπταν την πρωτοφανή αυτή υπόθεση, μέχρι που αναδείχτηκε από το κίνημα αλληλεγγύης.

    Συνένοχος δεύτερος: οι διωκτικές αρχές. Σήμερα, μετά από έξι μήνες, η υπόθεση οδηγείται στο αρχείο, αφού βεβαίως τόσο καιρό δεν ενοχλήθηκε από τις αρχές ουσιαστικά κανένας.

    Συνένοχος τρίτος: το δημόσιο. Όπου οι εργολαβίες καθαρισμού και security, ζουν και βασιλεύουν, διαιωνίζοντας την μαύρη εργασία, την σκληρή υπερεκμετάλλευση, την απουσία κάθε δικαιώματος.

    Συνένοχος τέταρτος: η αδράνεια και η κρίση του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλη η κρίση περνάει στους πιο αδύναμους και απροστάτευτους, ενώ καμία ευθύνη και κανένα κόστος δεν αναλαμβάνουν οι οικονομικά ισχυροί.

    Για την υπόθεση Siemens ο κ. Τσίπρας είπε ότι "βλέπουμε απίστευτα πράγματα και το χειρότερο είναι ότι η κοινή γνώμη εθίζεται στην διαφθορά του πολιτικού συστήματος και στην λεηλασία του δημοσίου συμφέροντος". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε ότι η ιστορία της Siemens δείχνει πόσο διαβρωμένη ήταν και είναι η εξουσία και πόσο ευάλωτο είναι το δημόσιο συμφέρον.

    [07] "Ευχολόγια"

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα της έκδοσης του Μ. Χριστοφοράκου στην Αθήνα, για την υπόθεση SIEMENS, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε:

    «Ο κ. Χριστοφοράκος είχε εγκαταστήσει στο γραφείο του εσωτερικό κύκλωμα τηλεοράσεως. Έχει καταγράψει πρόσωπα και συζητήσεις. Είναι απαραίτητο να βρεθούν τα DVD.Η οποιαδήποτε απόπειρα συγκαλύψεως και αποσιώπησης των πραγματικών γεγονότων ναρκοθετεί την ποιότητα της Δημοκρατίας. Πιστεύω, ότι οι αντιστεκόμενες σε πειρασμούς πολιτικές δυνάμεις, πρέπει να συντονιστούν πέραν από κόμματα και αγκυλώσεις. Η αλήθεια πρέπει να λάμψει».

    Σχετικά με το θέμα της λαθρομετανάστευσης, με την ευκαιρία της επίσκεψης Μπαρόζο στα Κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι " το κλειδί της επίλυσης του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης είναι οι Βρυξέλλες. Ή θα απορροφήσει η Ευρώπη τους επιπλέον μετανάστες, ή θα εξαναγκάσει την Τουρκία να τους πάρει πίσω. Με ευχολόγια, με λόγια και με φανφάρες, το θέμα δεν λύνεται. Ο Αγ. Παντελεήμονας πνίγεται. Η Πάτρα δεν μπορεί να αναπνεύσει. Τα νησιά μας είναι κάτω από τον ζυγό των λαθρομεταναστών. Ας καταλάβει η κυβέρνηση Καραμανλή. "Τέρμα τα παρακάλια, απαίτηση και λύση"».

    Συνέδριο του ΛΑ.Ο.Σ

    Το Σάββατο 4 Ιουλίου 2009 ανοίγει τις εργασίες του το 4ο Συνέδριο του ΛΑ.Ο.Σ στο Ξενοδοχείο Divani Caravel. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα αρχίσουν στις 11:00 και θα ολοκληρωθούν με την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής.

    [08] Τροπολογία για ημιυπαίθριους

    Την αντικατάσταση των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, με εφάπαξ εισφορά, η οποία υπολογίζεται σε 10% της αξίας του χώρου, που τακτοποιείται με βάση την τιμή ζώνης, όπου βρίσκεται το ακίνητο, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών, και η οποία θα καταβάλλεται εντός έτους από την ψήφιση του νόμου, προβλέπει η τροπολογία που κατατίθεται σήμερα, για την αντιμετώπιση θεμάτων αλλαγής χρήσης σε ημιυπαίθριους χώρους, κλειστούς υπέργειους χώρους στάθμευσης οχημάτων, αποθηκών, και υπόγειους χώρους.

    Επιπλέον, μετά την εξόφληση, δεν επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης και οι χώροι αυτοί δεν διατηρούν τη χρήση, στην οποία έχουν μετατραπεί. Επισημαίνεται ότι η τροπολογία αφορά τους κλειστούς χώρους, στους οποίους έχει μετατραπεί ο ημιυπαίθριος, που κατασκευάστηκε βάσει άδειας, η οποία έχει εκδοθεί έως τις 2 Ιουλίου 2009.

    Πρόκειται για «τακτοποίηση» και όχι «νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων, τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, σε συνέντευξη Τύπου για τη νέα ρύθμιση των προτεινόμενων διατάξεων. Επισήμανε δε, ότι «αυτή (σσ. η τακτοποίηση) αναφέρεται μόνο σε αλλαγή χρήσης χώρων, που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος του όγκου του κτηρίου».

    Με την αίτηση για τακτοποίηση καταβάλλεται παράβολο 250 ευρώ για κάθε αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία, το οποίο συμψηφίζεται με την οφειλόμενη εισφορά, ενώ για τους υπέργειους και υπόγειους κλειστούς χώρους, που έχουν αλλάξει χρήση, το παράβολο ανέρχεται στα 350 ευρώ. Πάντως, αν η εισφορά καταβληθεί ολόκληρη μέσα στην προθεσμία του ενός έτους, παρέχεται έκπτωση 10%.

    Σύμφωνα με την τροπολογία, σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν τακτοποιήσουν τους χώρους αυτούς κατά την προτεινόμενη διαδικασία, τότε «οι χώροι αυτοί υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων και επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης».

    «Δεδομένου ότι ο αριθμός των χώρων αυτών υπερβαίνει τα 1,5 εκατομμύρια, υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθεί ένα πολύ σημαντικό ποσό, που θα εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον με την ενίσχυση των οικονομικών του κράτους και μάλιστα, σε μια εποχή που, ως γνωστόν, υπάρχει πρόβλημα με το δημοσιονομικό έλλειμμα», υποστήριξε ο κ. Σουφλιάς.

    Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το ποσό από τις εισφορές θα είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ για το 2009, και πως ανάλογο ποσό θα υπάρξει για το 2010.

    Ταυτόχρονα, «με την προτεινόμενη ρύθμιση λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή του φαινομένου», είπε ο κ. Σουφλιάς, εξηγώντας ότι εφεξής οι ημιυπαίθριοι χώροι μιας οικοδομής κατανέμονται αναλογικά σε κάθε όροφο, περιορίζονται στο 15% του συντελεστή δόμησης από 20% που ίσχυε, ενώ το βάθος τους πρέπει να είναι ίσο ή μικρότερο των 1,80μ.

    Παρομοίως, για τους υπόγειους χώρους σε οικοδομές θα έχουν εφεξής οροφή, που σε κανένα σημείο δεν θα υπερβαίνει τα 0,80μ, αντί του ισχύοντος 1,50μ, από την οριακή στάθμη του εδάφους.

    Παράλληλα, ορίζεται ότι οι υπέργειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θα υπάρξει εκτεταμένος και συστηματικός έλεγχος για τους αδήλωτους χώρους, στον οποίο θα συμμετέχουν «όλοι οι αρμόδιοι επί των ελέγχων».

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δημόσιες τοποθετήσεις δικαστικών του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίοι εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι θλίβεται όταν βλέπει «δικαστές του ΣτΕ και άλλους, που προτρέχουν και πολλές φορές εκφράζουν επιπόλαιες απόψεις, χωρίς καν να έχουν διαβάσει την τροπολογία». «Ο δικαστής πρέπει να αποφαίνεται από την έδρα του», κατέληξε.

    [09] "Ενίσχυση των σχέσεων"

    Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα, λίγες ημέρες πριν τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα, πως η Ρωσία είναι έτοιμη να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    "Η νέα αμερικανική κυβέρνηση--με επικεφαλής τον πρόεδρο Ομπάμα--έδειξε ότι έχει τη θέληση να αλλάξει την κατάσταση, να οικοδομήσει πιο αποδοτικές, σίγουρες και τελικά πιο σύγχρονες σχέσεις", επισημαίνει ο ρώσος πρόεδρος σε βίντεο που εμφανίστηκε στο blog του. "Είμαστε έτοιμοι για αυτήν την αλλαγή", πρόσθεσε.

    "Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είχαν υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Κρίση εμπιστοσύνης, αδράνεια, έλλειψη θέλησης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλές διαφορετικές λέξεις", είπε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ.

    "Πρέπει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας για να λύσουμε τα παγκόσμια προβλήματα μέσω κοινής προσπάθειας", κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 July 2009 - 14:30:35 UTC