Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Τακτοποίηση" ημιυπαίθριων

  • [01] "Τακτοποίηση" ημιυπαίθριων

    Την αντικατάσταση των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, με εφάπαξ εισφορά, η οποία υπολογίζεται σε 10% της αξίας του χώρου, που τακτοποιείται με βάση την τιμή ζώνης, όπου βρίσκεται το ακίνητο, σύμφωνα με το σύστημα αντικειμενικών αξιών, και η οποία θα καταβάλλεται εντός έτους από την ψήφιση του νόμου, προβλέπει η τροπολογία που θα κατατεθεί αύριο, για την αντιμετώπιση θεμάτων αλλαγής χρήσης σε ημιυπαίθριους χώρους, κλειστούς υπέργειους χώρους στάθμευσης οχημάτων, αποθηκών, και υπόγειους χώρους.

    Επιπλέον, μετά την εξόφληση, δεν επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης και οι χώροι αυτοί δεν διατηρούν τη χρήση, στην οποία έχουν μετατραπεί. Επισημαίνεται ότι η τροπολογία αφορά τους κλειστούς χώρους, στους οποίους έχει μετατραπεί ο ημιυπαίθριος, που κατασκευάστηκε βάσει άδειας, η οποία έχει εκδοθεί έως τις 2 Ιουλίου 2009.

    Πρόκειται για «τακτοποίηση» και όχι «νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων, τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, σε συνέντευξη Τύπου για τη νέα ρύθμιση των προτεινόμενων διατάξεων. Επισήμανε δε, ότι «αυτή (σσ. η τακτοποίηση) αναφέρεται μόνο σε αλλαγή χρήσης χώρων, που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος του όγκου του κτηρίου».

    Με την αίτηση για τακτοποίηση καταβάλλεται παράβολο 250 ευρώ για κάθε αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία, το οποίο συμψηφίζεται με την οφειλόμενη εισφορά, ενώ για τους υπέργειους και υπόγειους κλειστούς χώρους, που έχουν αλλάξει χρήση, το παράβολο ανέρχεται στα 350 ευρώ. Πάντως, αν η εισφορά καταβληθεί ολόκληρη μέσα στην προθεσμία του ενός έτους, παρέχεται έκπτωση 10%.

    Σύμφωνα με την τροπολογία, σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν τακτοποιήσουν τους χώρους αυτούς κατά την προτεινόμενη διαδικασία, τότε «οι χώροι αυτοί υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων και επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης».

    «Δεδομένου ότι ο αριθμός των χώρων αυτών υπερβαίνει τα 1,5 εκατομμύρια, υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθεί ένα πολύ σημαντικό ποσό, που θα εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον με την ενίσχυση των οικονομικών του κράτους και μάλιστα, σε μια εποχή που, ως γνωστόν, υπάρχει πρόβλημα με το δημοσιονομικό έλλειμμα», υποστήριξε ο κ. Σουφλιάς.

    Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το ποσό από τις εισφορές θα είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ για το 2009, και πως ανάλογο ποσό θα υπάρξει για το 2010.

    Ταυτόχρονα, «με την προτεινόμενη ρύθμιση λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή του φαινομένου», είπε ο κ. Σουφλιάς, εξηγώντας ότι εφεξής οι ημιυπαίθριοι χώροι μιας οικοδομής κατανέμονται αναλογικά σε κάθε όροφο, περιορίζονται στο 15% του συντελεστή δόμησης από 20% που ίσχυε, ενώ το βάθος τους πρέπει να είναι ίσο ή μικρότερο των 1,80μ.

    Παρομοίως, για τους υπόγειους χώρους σε οικοδομές θα έχουν εφεξής οροφή, που σε κανένα σημείο δεν θα υπερβαίνει τα 0,80μ, αντί του ισχύοντος 1,50μ, από την οριακή στάθμη του εδάφους.

    Παράλληλα, ορίζεται ότι οι υπέργειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θα υπάρξει εκτεταμένος και συστηματικός έλεγχος για τους αδήλωτους χώρους, στον οποίο θα συμμετέχουν «όλοι οι αρμόδιοι επί των ελέγχων».

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει δημόσιες τοποθετήσεις δικαστικών του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίοι εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι θλίβεται όταν βλέπει «δικαστές του ΣτΕ και άλλους, που προτρέχουν και πολλές φορές εκφράζουν επιπόλαιες απόψεις, χωρίς καν να έχουν διαβάσει την τροπολογία». «Ο δικαστής πρέπει να αποφαίνεται από την έδρα του», κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 July 2009 - 16:30:18 UTC