Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία"
  • [02] "Στρατηγικής σημασίας συνεργασία"
  • [03] Υπερπτήση για τα "περάσματα"
  • [04] Εκλογές στην Αλβανία

  • [01] "Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία"

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί, το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με την εκλεγμένη επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μαριέττα Γιαννάκου. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα.

    Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Ο διάλογος είναι το πλέον αποτελεσματικό και ουσιαστικό εργαλείο για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών, τόνισε ο κ. Καραμανλής στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη σύνοδο του ΟΑΣΕ.

    Το όραμα ενωμένης ηπείρου δεν έχει καταστεί ακόμα πραγματικότητα για όλη την Ευρώπη. Είμαστε στην Κέρκυρα του Οδυσσέα αλλά χρειάζονται μερικά μίλια ακόμη για να φτάσουμε στην "Ιθάκη", σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι "οι υπουργοί του ΟΑΣΕ είναι εδώ για να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους για μια νέα αρχη για μια ευρώπη ενωμένη ελεύθερη και δημιουργική".

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για πολύπλοκες και ταραχωδεις εποχές, λόγω της οικονομικής κρίσης, που επιδεινώνουν την ασφάλεια και που αναζητούν βαθύτερες συνεργασίες.

    Εκ μέρους της ελληνικής προεδρείας, σημείωσε ότι στα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο κόσμος αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις, «γεγονός που μας δείχνει και τον όγκο της δουλειάς, που δεν έχει γίνει, ενώ μνημόνευσε ιδιαίτερα τα προβλήματα των κλιματικών αλλαγών και της ασφάλειας που έχουν διαχύσει αισθήματα αγωνίας στον κόσμο.

    Μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

    «Ο ΟΑΣΕ είναι το πιο κατάλληλο φόρουμ για να γίνει μια ειλικρινής αποτίμηση, ως προς το κατά πόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, που ετέθησαν για μιαν Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, σε δήλωσή του στη ΝΕΤ.

    Αναφερόμενος στη σημασία της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, στην Κέρκυρα, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως «είναι μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το ότι οι πενήντα έξι χώρες του ΟΑΣΕ ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της υπουργού Εξωτερικών και είναι σήμερα εδώ για να συζητήσουν ανοικτά, σβ έναν ελεύθερο και ειλικρινή διάλογο, όλα τα προβλήματα, που αφορούν την Ευρώπη και κυρίως τα ζητήματα ασφαλείας».

    Συνάντηση με Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    Συνάντηση 35 λεπτών σε φιλικό κλίμα πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο Ιταλός ομόλογός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Κέρκυρα.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Καραμανλή προκειμένου να επισκεφθεί τη Ρώμη.

    Εκτός από τα θέματα που απασχολούν τη σύνοδο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και το θέμα της ταχείας εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και τη δημιουργία ακτοφυλακής.

    Επίσης, αναφέρθηκαν και στην ενεργειακή συνεργασία αναφορικά με τα δύο ενεργειακά σχέδια, των αγωγών φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και South Stream .

    Ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής συναντήθηκε, επίσης, με τον απερχόμενο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χούπ Σέφερ, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη.

    [02] "Στρατηγικής σημασίας συνεργασία"

    Αρχίζουν σήμερα το πρωί στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου οι εργασίες του συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που θα διεξαχθούν υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου.

    Χθες το βράδυ συναντήθηκε σε δείπνο εργασίας το προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς το οποίο προτεοίμασε την συνεδρίαση του συμβουλίου που θα γίνει σήμερα και αύριο.

    Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε το Μαυροβούνιο για να γίνει η συνεδρίαση του Συμβουλίου προκειμένου να στείλει μήνυμα στήριξης των Βαλκανίων και ιδιαίτερα των δυτικών Βαλκανίων.

    Άλλωστε όπως δήλωσε το Σάββατο μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να κρατά έξω τη Σερβία.

    Στη χθεσινή συνάντηση του προεδρείου της Διεθνούς μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της "GREENPEACE" Γκέρτ Λέϊπολντ παρουσίασε στα μέλη του προεδρείου ένα κείμενο με την μορφή "non paper" για τις σχέσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με τα "πράσινα κινήματα".

    Η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς θα αρχίσει στις 10 το πρωί με ομιλία του κ. Παπανδρέου και ομιλίες του πρωθυπουργού και αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς και του προέδρου του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου και αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ράνκο Κριβόκαπιτς.

    Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν τέσσερα θέματα με βασικότερο όλων την οικονομική κρίση η οποία, όπως είπε στον κ. Παπανδρέου χθες ο κ. Τάντιτς, έχει αρχίσει να κτυπά την πόρτα της χώρας του, ενώ ο κ. Παπανδρέου τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας "οδικός χάρτης" των Βαλκανίων για την έξοδο για την κρίση.

    Το δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί θα αφορά τις κλιματικές αλλαγές ενόψει και της συνεδρίασης του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη όπου θα διατυπωθούν οι τελικές προτάσεις τις οποίες θα υποβάλει η Διεθνής το Δεκέμβριο στην Παγκόσμια Σύνοδο για τις "κλιματικές αλλαγές" που θα γίνει στην Κοπεγχάγη.

    Είναι η πρώτη φορά κατά την οποία τα δύο αυτά θέματα "οικονομική κρίση" και "κλιματικές αλλαγές" συζητούνται μαζί εδώ στο Μαυροβούνιο σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα ενιαίο κείμενο στο οποίο θα γίνεται συγκερασμός των θεμάτων της οικονομικής κρίσης και των κλιματικών αλλαγών.

    Θα συζητηθούν επίσης οι περιφερειακές συγκρούσεις στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται το Ιράν, θέμα για το οποίο ο κ. Παπανδρέου έχει αυτό το διάστημα επαφές τόσο με παράγοντες της χώρας όσο και με παράγοντες της ευρύτερης περιοχής.

    Τέταρτο θέμα που θα συζητηθεί στην Συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς είναι αυτό της λαθρομετανάστευσης, θέμα το οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει σε όλα τα διεθνή φόρα. Ο κ. Παπανδρέου θα ενημερώσει για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ζήτημα αυτό τόσο στην Ευρώπη αλλά κυρίως στην Ελλάδα που αποτελεί μια σημαντική πύλη εισόδου λαθρομεταναστών.

    "Στρατηγικής σημασίας συνεργασία"

    Οι σχέσεις Αθηνών - Βελιγραδίου, η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και η ένταξή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της χώρας στη Σοσιαλιστική Διεθνή ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τις συναντήσεις που είχε στο Βελιγράδι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και τον υπουργό Εσωτερικών και αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης Ιβιτσα Ντάτσιτς.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, ενώ οι Σέρβοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στις προσπάθειες του κ. Παπανδρέου για την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Σερβία με το σχηματισμό της πρώτης δημοκρατικής κυβέρνησης, αλλά και για την υποστήριξή του για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

    Ειδικότερα ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ο πρώτος πολιτικός που επισκέφθηκε τη Σερβία μετά τη δημοκρατική αλλαγή και στήριξε τις προσπάθειες της χώρας να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Σερβία έχουν πολύ καλές σχέσεις, καθώς βρίσκονται στον ίδιο γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης, έχουν κοινούς στόχους και κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν. Τόνισε ότι στρατηγικός στόχος της Σερβίας είναι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια ο κ. Παπανδρέου ήταν πάντα πρόθυμος και διαθέσιμος να βοηθήσει.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του ανέφερε ότι υπάρχουν σχέσεις στενής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού και ανάπτυξης της Σερβίας. Η συνεργασία, πρόσθεσε, έχει πολύ μεγάλη σημασία και για την Ελλάδα και για τα Βαλκάνια, καθώς οι δυο χώρες μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Ανέφερε, επίσης, ότι οι σοσιαλιστικές πολιτικές δυνάμεις των Βαλκανίων πρέπει να χαράξουν το δικό τους οδικό χάρτη απέναντι στα αδιέξοδα της κρίσης.

    Τόνισε, επίσης, ότι με τη νέα κυβέρνηση έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στη Σερβία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια, ούτε το δικαίωμα να κρατά εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας τη Σερβία, η οποία δικαιούται να ενταχθεί και το έχει αποδείξει. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο ίδιος και σήμερα αλλά και αύριο ως κυβέρνηση θα στηρίξει την πορεία ένταξης της Σερβίας με όλες του τις δυνάμεις.

    Στη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών, πέραν των διμερών ελληνοσερβικών σχέσεων συζητήθηκε και το θέμα της ένταξης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Ντάτσιτς, στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Η πρώτη συζήτηση για το θέμα αυτό θα γίνει στη Διεθνή το τριήμερο που ακολουθεί, καθώς θα συνεδριάσει στο Μαυροβούνιο το συμβούλιο της Οργάνωσης υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη χαρά του γιατί υπάρχει τελικά σταθερότητα στη Σερβία και τόνισε τη σημασία που έχει η παρουσία της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τόνισε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να ενδυναμωθούν οι σοσιαλιστικές φωνές στη Σερβία απέναντι στο άδικο οικονομικό σύστημα, το οποίο τιμωρεί χώρες όπως η Σερβία, η οποία δεν ευθύνεται για όσα της καταλογίζονται. Υπάρχει, επίσης, ανάγκη, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, να ισχυροποιηθεί η φωνή των σοσιαλιστών γενικά για να μπορέσουμε, όπως είπε, να επιβάλλουμε κανόνες και αρχές στο πολιτικό σύστημα και διαφάνεια στην οικονομία.

    [03] Υπερπτήση για τα "περάσματα"

    Υπερπτήση, πάνω από τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, κυρίως του Αιγαίου, θα πραγματοποιήσουν, σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ζακ Μπαρό.

    Το στρατιωτικό αεροσκάφος, στο οποίο θα επιβιβασθούν οι δύο άνδρες, θα «σηκωθεί» στις 11 από την Ελευσίνα, και θα πετάξει πάνω απ΄όλα τα σημεία της ελληνικής ακτογραμμής, απ΄όπου εισέρχονται στη χώρα και μέσω αυτής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετανάστες.

    [04] Εκλογές στην Αλβανία

    Στις κάλπες προσήλθαν χθες Κυριακή οι Αλβανοί πολίτες, προκειμένου να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας τους για την επόμενη τετραετία.

    Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα φαίνεται να εξασφαλίζει και άλλη μια κυβερνητική θητεία, σύμφωνα με τα στοιχεία των exit polls που δημοσιοποιήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

    Το ινστιτούτο Gani Bobi δίνει στο συνασπισμό του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα την απόλυτη πλειψηφία του 50,3% με απόκλιση σφάλματος συν/πλην 1,5%.

    Η ίδια πηγή προβλέπει ότι το 42,3% των ψήφων θα αποσπάσουν οι Σοσιαλιστές, το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, επικεφαλής του οποίου είναι ο δήμαρχος των Τιράνων Εντι Ράμα. Το ινστιτούτο έχει ρωτήσει 25.000 από το σύνολο των 3 εκατομμυρίων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

    Με αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι οι Δημοκρατικοί του Μπερίσα αποκτούν τις 76 από τις 140 έδρες της Βουλής και το Σοσιαλιστικό Κόμμα τις 60.

    Η εταιρία IPR Marketing που επίσης πραγματοποίησε exit polls δίνει σαφές προβάδισμα στον Μπερίσα αν και καταγράφει μικρότερο ποσοστό.

    Οι βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν χωρίς σοβαρά προβλήματα και γενικώς σε ήρεμο κλίμα. Τα προβλήματα αφορούσαμ κυρίως τους εκλογικούς καταλόγους και την τεχνική υποδομή.

    Η προσέλευση στις κάλπες σε σύγκριση με άλλες εκλογές στη χώρα ήταν ικανοποιητική. Μέχρι τις 15.00 τοπική ώρα είχαν ψηφίσει περίπου το 35-40 % των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή στην ψηφοφορία στο βορρά της Αλβανίας.

    Συνολικά στην Αλβανία κλήθηκαν να ψηφίσουν 3,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι για να εκλέξουν 140 βουλευτές. Τριανταπέντε κόμματα χωρισμένα σε τέσσερις εκλογικούς συνασπισμούς διεκδικούν τις έδρες αυτές. Μόνο ένα κόμμα κατέβηκε ανεξάρτητο.

    Τις εκλογές παρακολουθούν πέντε διεθνείς οργανισμοί, ο ΟΑΣΕ / ODHIR, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και μια αποστολή παρατηρητών από τις ΗΠΑ. Πρόκειται συνολικά περί τους 450 ξένους παρατηρητές, οι οποίοι συνεργάζονται με άλλους 5.000 τοπικούς παρατηρητές .

    Ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έγιναν οι εκλογές και στις περιοχές με αμιγή ελληνικό μειονοτικό πληθυσμό. Οι περιφέρειες Αργυροκάστρου και Αυλώνας όπου συμπεριλαμβάνονται και οι περιοχές με αμιγή ελληνικό μειονοτικό πληθυσμό, εκλέγουν συνολικά 17 έδρες.

    Χρειάζεται να εξασφαλιστεί η ελεύθερη ψήφος του αλβανού πολίτη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι, μέσω της οποίας θα αναδειχτεί η νέα κυβέρνηση.

    Ο πρέσβης του ΟΑΣΕ στα Τίρανα Robert Bosch χαρακτήρισε γενικώς ήρεμο το εκλογικό κλίμα και κάλεσε τους Αλβανούς ψηφοφόρους να κατεβούν στις κάλπες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 June 2009 - 22:30:23 UTC