Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο η πανευρωπαϊκή ασφάλεια

  • [01] Στο επίκεντρο η πανευρωπαϊκή ασφάλεια

    Το ζητούμενο της συνόδου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που είναι «το να οικοδομήσουμε μαζί, μια βιώσιμη και περιεκτική ειρήνη στην ευρωατλαντική περιοχή» υπογράμμισε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο απερχόμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χούπ Σέφερ. Υπενθυμίζοντας ότι τούτη η συνάντηση έρχεται στη συνέχεια μιας σοβαρής κρίσης, ο ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική την κοινή απόφαση» για τη σημερινή σύνοδο, που θα επιδιώξει την προώθηση των εργασιών του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην προοπτική μιας στρατιωτικής συνεργασίας. «Η Συνεργασία για την Ειρήνη είναι μια διαδικασία στρατηγικής σημασίας» τόνισε ο κ.Σέφερ υπογραμμίζοντας εν συνεχεία, πως η συνεργασία ΝΑΤΟ-Ρωσίας βασίζεται στις αρχές της Δήλωσης της Ρώμης και στην κοινή βούληση για έναν εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο. Αναφερόμενος τέλος στην αναζήτηση μιας αρχιτεκτονικής σε θέματα ασφάλειας, ο κ.Σέφερ τόνισε πως αυτή η σύνοδος έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει στη σταθερότητα της Ευρώπης, ενώ ευχαρίστησε τους Έλληνες οικοδεσπότες της συνόδου για «το ευχάριστο περιβάλλον και τη γενναιοδωρία της φιλοξενίας».

    Στη συνέχεια, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ - στην τελευταία του δημόσια παρουσία με αυτή την ιδιότητα - έδωσε τον λόγο στον Έλληνα πρωθυπουργό.

    Ο κ.Κ.Καραμανλής υπενθύμισε την παρουσία του στην πρόσφατη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο-Κέλ, σημείωσε ότι η ανάπτυξη καλών σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας «είναι μεγάλης σημασίας», καλωσόρισε τον Ιταλό πρωθυπουργό Σ.Μπερλουσκόνι (που έμπαινε εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα) και όλους τους υπουργούς Εξωτερικών και δήλωσε «πεπεισμένος» πως η συνάντηση της Κέρκυρας θα επιτρέψει στη σχέση ΝΑΤΟ-Ρωσίας να κάνει βήματα προς τα μπρος.

    Μιλώντας τέλος σε δημοσιογράφους, ο Ρώσος απεσταλμένος στο ΝΑΤΟ Ντ.Ρογκόζιν σημείωσε πως στόχος της Μόσχας είναι «η ανάλυση της κατάστασης στη σχέση Ρωσίας-ΝΑΤΟ» αλλά και η αξιολόγηση των συνθηκών - «θέλουμε να δούμε» είπε, «αν ωρίμασαν οι συνθήκες για μια ενδεχόμενη έναρξη της διαδικασίας στρατιωτικής συνεργασίας».

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντ.Μίλιμπαντ εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση τόνισε πως «είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως υπάρχουν νέες απειλές στον τομέα της ασφάλειας και είναι καλύτερα να τις αντιμετωπίσουμε μαζί με τη Ρωσία, παρά χωρίς τη Ρωσία».

    Η Ελλάδα, ως προδρεύουσα του ΟΑΣΕ, δια της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, φιλοξενεί εκτός από τη σύνοδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC) και την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, δίνοντας μια διπλή ευκαιρία να συζητηθούν τα θέματα πανευρωπαϊκής ασφάλειας, όπως διαμορφώθηκαν μετά την κρίση στη Γεωργία, αλλά και όπως επαναδιαμορφώνονται υπό το φως της νέας αμερικανικής ηγεσίας και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Η ελληνική πρωτοβουλία να φιλοξενήσει σήμερα το NRC και αύριο την άτυπη υπουργική του ΟΑΣΕ, θεωρείται τονωτική ένεση στην επαναπροσέγγιση Ανατολής-Δύσης, την κατάλληλη χρονική στιγμή, δεδομένου ότι μόλις χθες οι υπουργοί Εξωτερικών του «G8» βρίσκονταν μαζί στην Τεργέστη, με τη συμμετοχή της κυρίας Μπακογιάννη - η οποία έφτασε απευθείας στην Κέρκυρα - ενώ σε λίγες μέρες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Mπ. Ομπάμα, θα συναντήσει στη Μόσχα το Ρώσο ομόλογό του, Ν. Μεντβέντεφ, ανιχνεύοντας πεδία συνεργασίας για τα ευρύτερα θέματα ασφαλείας του πλανήτη.

    Συνάντηση Καραμανλή-Μπερλουσκόνι

    Συνάντηση 35 λεπτών σε φιλικό κλίμα πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο Ιταλός ομόλογός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Καραμανλή προκειμένου να επισκεφθεί τη Ρώμη.

    Εκτός από τα θέματα που απασχολούν τη σύνοδο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και συγκεκριμένα το θέμα της ταχείας εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το θέμα της δημιουργίας ακτοφυλακής και την ενεργειακή συνεργασία αναφορικά με τα δύο ενεργειακά σχέδια, των αγωγών φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και South Stream .

    Πριν από την έναρξη της συνόδου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής συναντήθηκε, επίσης, με τον απερχόμενο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χούπ Σέφερ, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη.

    Αύριο το πρωί, ο κ.Καραμανλής θα απευθύνει χαιρετισμό στην άτυπη συνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ.

    Συνέντευξη γγ του ΝΑΤΟ

    "Πίσω στη δουλειά" είναι το μήνυμα που απηύθυνε ο απερχόμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χούπ Σέφερ συνοψίζοντας την ουσία της συζήτησης που προηγήθηκε στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Ο ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι κατά τη συζήτηση, δεν απεκρύβησαν οι "θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στους Συμμάχους και τη Ρωσία ως προς την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας λόγου χάρη" τόνισε πως η σημαντική εξέλιξη της Κέρκυρας ήταν η συμφωνία πως οι συγκεκριμένες διαφορές δεν αποτελούν αιτία αναστολής των εργασιών του Συμβουλίου.

    "Οι διαφορές παραμένουν, δεν εξατμίστηκαν - το ΝΑΤΟ όμως χρειάζεται τη Ρωσία και η Ρωσία χρειάζεται το ΝΑΤΟ" τόνισε ο κ.Σέφερ, υπογραμμίζοντας την "επανεκκίνηση της συνεργασίας τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Σέφερ σημείωσε πως ο κατάλογος των θεμάτων της συνεργασίας "είναι μακρύς", τόνισε πως η "Ρωσία είναι σημαντικός παράγοντας στην περιοχή" και για άλλη μια φορά ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη για τις προσωπικές προσπάθειες που κατέβαλαν για την επιτυχία της συνόδου.

    Συναντήσεις Ντ. Μπακογιάννη

    «Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με κείμενα, που έχουν ήδη συνταχθεί και απλά διαβάζονται», παρατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, δίνοντας μια πρόγευση της δυσκολίας στη συνεννόηση ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ.

    Με την άφιξή του στην Κέρκυρα, ο Γερμανός υπουργός συναντήθηκε διμερώς με την Ελληνίδα ομόλογό του, Ντ. Μπακογιάννη. Στις δηλώσεις τους, μετά τη συνάντηση, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι υπήρξε ανταπόκριση από τα περισσότερα μέλη του ΟΑΣΕ στην πρόσκληση για τη Σύνοδο της Κέρκυρας, σημειώνοντας τη βούλησή της να γίνει μια «ανοιχτή και ελικρινής συζήτηση για τα θέματα της ασφάλειας».

    Ο κ. Στάινμαγιερ συνεχάρη την Ελληνίδα ομόλογό του «για το θάρρος της να διοργανώσει αυτή τη συνάντηση», που ωστόσο «είναι αναγκαία, καθώς υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά» - αναφέροντας ενδεικτικά το διάλογο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αλλά και την πρόταση της Ρωσίας για την «πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας».

    Ως προς τις δυσκολίες συνεννόησης, που έχουν εκδηλωθεί, ο κ. Στάινμάγιερ υπενθύμισε ότι «για να φτάσουμε στο Ελσίνκι, προηγήθηκαν 2.500 συναντήσεις. Στην παρούσα περίσταση, είμαστε στη δεύτερη συνάντηση», είπε τονίζοντας πάντως ότι η προοπτική μιας συμφωνίας ασφαλείας «είναι πάρα πολύ σημαντική».

    Σε ερώτηση, τέλος, επί της διαδικασίας, που θα τηρηθεί για την προσέγγιση μιας συμφωνίας, ο Γερμανός αξιωματούχος παρατήρησε ότι ο ίδιος παρακολουθεί εδώ και τέσσερα χρόνια το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το θεωρεί «πολύ ενδιαφέρουσα» διεργασία, σημείωσε, όμως, ότι «δεν είναι εύκολο να βρεθούν λύσεις, ιδίως όταν τα κράτη έρχονται με κείμενα, που διαβάζουν, και όχι με διάθεση για διάλογο».

    «Με άλλα λόγια -συμπλήρωσε ο κ. Στάινμαγιερ- η διαδικασία είναι παραγωγική, όταν υπάρχει διάθεση διαλόγου και όχι προκατασκευασμένα κείμενα».

    Αμέσως μετά τη συνάντησή της με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με το Βρετανό ομόλογό της, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, χωρίς να επακολουθήσουν δηλώσεις και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χόοπ Σέφερ.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη θα συναντηθεί, επίσης, με το Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου.

    Με την αμερικανική πλευρά, η Ελλάδα αναμένεται να υπογράψει συμφωνίες, που θα ανοίξουν το δρόμο για την απελευθέρωση των Ελλήνων ταξιδιωτών στις ΗΠΑ, από το καθεστώς της βίζας, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

    Ως προς το μεγάλο θέμα της πανευρωπαϊκής ασφάλειας, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει η αρχή ενός νέου διαλόγου, το πλαίσιο του οποίου να οριοθετηθεί στην υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ τον Δεκέμβριο, με την οποία θα ολοκληρωθεί η θητεία της ελληνικής προεδρίας.

    Προκλήσεις στο θέμα της ασφάλειας

    «Οι μεγαλύτερες απειλές που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες της Ευρώπης στον 21ο αιώνα εκτείνονται πέρα από την ευρωπαϊκή ήπειρο και περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βορείου Κορέας και τη Μέση Ανατολή», τονίζει σε άρθρο της στην ιστοσελίδα «huffingtonpost.com», η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στη σύγκληση της Συνόδου του ΟΑΣΕ της Κέρκυρας.

    Η κ. Μπακογιάννη, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «θα πρέπει να αναζητηθούν τα εργαλεία και οι πολιτικές εκείνες οι οποίες θα συμβάλλουν στο ξεπέρασμα των διαφορών των χωρών του ΟΑΣΕ, αλλά και να συζητηθούν τα θέματα εκείνα τα οποία αποτελούν τις πραγματικές προκλήσεις στο θέμα της ασφάλειας».

    Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας αναφέρει ότι «ο στόχος της Συνόδου είναι όλες οι χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ να εμπλακούν στη διαδικασία της Κέρκυρας, η οποία θα βοηθήσει στον καθορισμό κοινών στόχων και κοινής δράσης για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής ασφάλειας στον 21ο αιώνα».

    Της αμερικανικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις κ. William J. Burns, καθώς η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρυ Κλίντον, ενημέρωσε την κα Μπακογιάννη ότι λόγω του πρόσφατου τραυματισμού της, δεν θα δυνηθεί να συμμετάσχει στη Σύνοδο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 June 2009 - 18:30:16 UTC