Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η πορεία της νέας γρίπης στην Ελλάδα
  • [02] ΕΡΤ-Διαδραστική ανάδειξη του αρχείου
  • [03] MIG-Το νέο λογοτύπο της Olympic Air
  • [04] Αφέθηκε ελεύθερη από τους απαγωγείς
  • [05] Ηχηρό μήνυμα ζωής η μάχη κατά των ναρκωτικών
  • [06] "Πάλη για ριζικές αλλαγές"
  • [07] "Να δούμε τα λάθη μας"
  • [08] "Έρχονται άγριες μέρες"
  • [09] Σύλληψη Χριστοφοράκου
  • [10] "Εφυγε" ο Μάικλ Τζάκσον
  • [11] Θα βρεθούν αντιμέτωποι...

  • [01] Η πορεία της νέας γρίπης στην Ελλάδα

    Αναπόφευκτο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο της μετάδοσης του ιού της νέας γρίπης στην κοινωνία ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενημερώνοντας σήμερα τους δημοσιογράφους για την εξέλιξη της πορείας της νέας γρίπης στη χώρα μας.

    Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα είχαμε κρούσματα μόνο από ταξιδιώτες δεν σημαίνει ότι σύντομα δεν θα έχουμε μετάδοση από ανθρώπους που μολύνονται εδώ σε άλλους που ζουν στην ίδια κοινωνική ομάδα, εκτιμά το υπουργείο Υγείας.

    Οσοι ενδιαφέρονται να μάθουν πληροφορίες για τον ιό της νέας γρίπης θα μπορούν στο εξής να τηλεφωνούν στο τετραψήφιο νούμερο 1135. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας αγγίζουν τα 73 χωρίς να έχουν καταγραφεί θάνατοι. Διεθνώς έχουν καταγραφεί 52.160 περιστατικά και 239 θάνατοι.

    Οπως έγινε γνωστό, τα νοσοκομεία θα παραμείνουν σε ετοιμότητα καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τουλάχιστον πέντε φαρμακευτικές εταιρίες προκειμένου να παραγγελθούν 8 εκατ. δόσεις του νέου εμβολίου εφόσον παρασκευαστεί, οι οποίες θα φθάσουν στη χώρα μας σε δύο παρτίδες. Η πρώτη, περίπου 4 εκατ. εμβόλια, θα εισαχθεί στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ μέχρι τέλους Ιανουαρίου θα έρθουν και τα υπόλοιπα εμβόλια με την προϋπόθεση ότι η παραγγελία αυτή δεν θα ακυρωθεί αν ο ιός μεταλλαχθεί και το εμβόλιο πλέον αυτό δεν θα είναι αποτελεσματικό, εξήγησε ο κ.Κονταζαμάνης, πρόεδρος του ΕΟΦ.

    Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η θεραπεία των νέων περιστατικών θα γίνεται στο εξής κατ' οίκον και μόνο τα βαριά θα νοσηλεύονται στους ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους των νοσοκομείων.

    Το Κέντρο Επιδημιολογικής Παρακολούθησης εκτιμά ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο ενδέχεται τα κρούσματα να ξεπεράσουν συνολικά τα 100 στη χώρα μας και ότι έπειτα από αυτό θα είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώνουμε και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την πορεία της νέας γρίπης στην Ελλάδα.

    Τέλος, έγινε γνωστό από τον υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ότι το απόθεμα στα φάρμακα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της νέας γρίπης θα αυξηθεί στο 20% σταδιακά μέχρι το φθινόπωρο.

    [02] ΕΡΤ-Διαδραστική ανάδειξη του αρχείου

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ, Χρήστος Παναγόπουλος, μιλώντας σχετικά με τη «διαδραστική ανάδειξη του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ στην ελληνική Κοινωνία της Πληροφορίας», επισήμανε ότι αποτελεί συνέχεια των έργων «ανάδειξη του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ στην Κοινωνία της Πληροφορίας για τον πολιτισμό» και πρόσθεσε ότι «επιτεύχθηκε η περαιτέρω ανάδειξη, διάσωση, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση υλικού μεγάλης πολιτιστικής αξίας από το αρχείο της ΕΡΤ».

    Ανέφερε ακόμη, ότι, σύντομα, το μεγαλύτερο τμήμα του οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ θα είναι προσβάσιμο στο κοινό και υπογράμμισε την αξία μιας πρώτης εκπαιδευτικής διαδραστικής εφαρμογής, υπό τον τίτλο «εκπαιδευτικός περίπατος», που απευθύνεται κυρίως σε μαθητές.

    Το ψηφιοποιημένο οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ, για το οποίο εργάστηκαν 40 άνθρωποι, και στο πλαίσιό του διασώθηκαν, τεκμηριώθηκαν και ψηφιοποιήθηκαν 204 ώρες υλικό από βίντεο και φιλμ, καθώς και 1.000 φωτογραφίες από το φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ, διατίθεται μέσα από την ιστοσελίδα http://www.ert-archives.gr.

    Το υλικό από το οπτικοακουστικό αρχείο, που ψηφιοποιήθηκε, περιλαμβάνει θέματα σχετικά με την ιστορία, την παραδοσιακή μουσική, την κοινωνική σάτιρα, τις περιηγήσεις, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τη λαϊκή τέχνη, τη λαογραφία, τη χαρακτική και τα εκκλησιαστικά θέματα.

    Το έργο αυτό υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μέσω χρηματοδότησης 300.000 ευρώ.

    Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά 80% και από εθνικούς πόρους κατά 20%. Έχει δε ήδη, βραβευθεί με αριστεία από την Ειδική Γραμματεία «Ψηφιακού Σχεδιασμού».

    Ο κ. Παναγόπουλος απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού.

    Εκ μέρους της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού ο σύμβουλος του ειδικού γραμματέα, Στ. Χριστάκος, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την ολοκλήρωση του έργου και τόνισε ότι «όταν υπάρχει θέληση και ανθρώπινο δυναμικό, τα έργα ολοκληρώνονται με πολύ ωραίο τρόπο», προσθέτοντας ότι τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία να συνεχιστεί η προσπάθεια καθώς υπάρχει και η εμπειρία, αλλά και τα χρήματα από την ψηφιακή σύγκλιση, συνιστώντας παράλληλα, στους αρμόδιους παράγοντες της ΕΡΤ να μην απογοητεύονται από τις διαδικασίες και τη γραφειοκρατία.

    [03] MIG-Το νέο λογοτύπο της Olympic Air

    Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την επιλογή του νέου λογοτύπου της Olympic Air, όπως ανακοινώθηκε από την Marfin Investment Group (MIG).

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η συμμετοχή των ενδιαφερομένων ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις καθώς η εταιρεία δέχθηκε 854 προτάσεις. Έλληνες γραφίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν με ενθουσιασμό στην προσπάθεια, συμβάλλοντας μαζικά στην προσπάθεια επανασχεδιασμού της νέας Ολυμπιακής.

    Οι διοικήσεις της Marfin Investment Group (MIG) και της Olympic Air, ευχαριστούν όλους τους συμμετέχοντες για το υψηλό επίπεδο των προτάσεων και συγχαίρουν τους δημιουργούς των τριών προτάσεων που έχουν επιλεγεί και θα τεθούν στην κρίση του κοινού μέσα από την ιστοσελίδα www.oalogo.gr . Η πρόταση που θα συγκεντρώσει την μεγαλύτερη προτίμηση θα είναι το νέο λογότυπο της Olympic Air.

    Οι τρεις προτάσεις που προκρίθηκαν και θα "ψηφιστούν" από το κοινό στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, έχουν σχεδιαστεί από τους:

    1. Σπύρος Γάγγας

    2. Γιάννης Παπαθανασίου - Πάνος Τριανταφυλλόπουλος

    3. Γιάννης Λιβέρης

    Όσοι ψηφίσουν το λογότυπο που τους αρέσει περισσότερο ως και την Κυριακή 5 Ιουλίου συμμετέχουν σε κλήρωση που θα αναδείξει 50 τυχερούς που κερδίζουν διπλά εισιτήρια μετ' επιστροφής για προορισμούς της Olympic Air, από 1η Οκτωβρίου 2009. Στο site www.oalogo.gr διεξάγεται η ψηφοφορία για την επιλογή της στολής αλλά "τρέχει" επίσης και το παιχνίδι "air memo"! Ένα on line παιχνίδι παρατηρητικότητας και μνήμης, για μικρούς και μεγάλους.

    [04] Αφέθηκε ελεύθερη από τους απαγωγείς

    Ελεύθερη αφέθηκε απόψε η 73χρονη σύντροφος εφοπλιστή η οποία είχε πέσει θύμα απαγωγής το πρωί της περασμένης Παρασκευής κοντά στο σπίτι τους στο Παλαιό Φάληρο.

    Δύο άγνωστοι ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, την επιβίβασαν μαζί με τον οδηγό της σε άλλο ΙΧ και εξαφανίστηκαν. Αργότερα, άφησαν ελεύθερο τον οδηγό, ενώ τηλεφώνησαν στον εφοπλιστή, ζητώντας του αρχικά πέντε εκατομμύρια ευρώ ως λύτρα για να την αφήσουν ελεύθερη.

    Μετά από διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε πολύ μικρότερο ποσό, το οποίο άφησε ο εφοπλιστής χθες τις πρώτες πρωινές ώρες σε ερημικό σημείο στο Σχιστό Κορυδαλλού μετά από υποδείξεις των απαγωγέων.

    Οι απαγωγείς, αφού παρέλαβαν το ποσό άφησαν ελεύθερη τη γυναίκα, ενώ τώρα ξεκινούν οι έρευνες της Ασφάλειας, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους.

    [05] Ηχηρό μήνυμα ζωής η μάχη κατά των ναρκωτικών

    Η εισβολή και διάδοση της χρήσης των ναρκωτικών είναι έγκλημα κατά της κοινωνίας και αποτελεί μια ανοιχτή πληγή, που αφορά, πρώτα από όλα, τους νέους ανθρώπους. Το πρόβλημα βρίσκεται καθημερινά γύρω μας και αρκεί μια ματιά μόνο για να το διαπιστώσουμε. Για την καταπολέμησή του, απαιτείται συστηματική και επίμονη προσπάθεια, τόσο στο επίπεδο της πρόληψης, όσο και της καταστολής.

    Η χρήση ναρκωτικών ουσιών έχει καταστεί μια θλιβερή πραγματικότητα. Χιλιάδες νέοι καθημερινά παγιδεύονται στον εφιάλτη των ναρκωτικών. Περίπου το ένα τρίτο των εξαρτημένων ατόμων καταφέρνουν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά. Σημαντικό ρόλο στην απεξάρτηση παίζουν η σωστή υποστήριξη από την οικογένεια, οι ευκαιρίες για επαγγελματική απασχόληση, η επαρκής παρακολούθηση και αντιμετώπιση ενδεχόμενων ψυχολογικών προβλημάτων στο άτομο. Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος υποτροπιάζει. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που το άτομο κατορθώνει να μείνει έξω από τα ναρκωτικά, τόσο πιο περιορισμένες είναι οι πιθανότητες υποτροπής.

    Η μάχη κατά των ναρκωτικών είναι κοινή για να σταλεί ηχηρό μήνυμα ζωής ενάντια στις εξαρτήσεις. Ο αγώνας είναι συνεχής.

    Η έκθεση του ΟΗΕ για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών

    Εκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει ότι η χρήση κάνναβης και κοκαΐνης σημειώνει πτώση μεταξύ των μαθητών στις τελευταίες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ στασιμότητα παρουσιάζει εν γένει η χρήση συνθετικών ναρκωτικών ουσιών, όπως οι αμφεταμίνες ή η ουσία έκσταση.

    "Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μείωση των επιπέδων κατανάλωσης κάνναβης μεταξύ των νέων στις ανεπτυγμένες χώρες, όπως στη Βόρεια Αμερική και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες", επισημαίνει το Γραφείο του ΟΗΕ κατά των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (UNODC) στη φετεινή ετήσια έκθεσή του.

    Όσον αφορά την ουσία έκσταση, η οποία δείχνει να κερδίζει έδαφος μεταξύ των μαθητών της δευτεροβάθμιας σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, στις πλούσιες χώρες παρατηρείται στασιμότητα ή και ελαφρά μείωση της χρήσης της.

    Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ διευκρινίζει ωστόσο ότι τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και γι'αυτό προσφέρουν μια εικόνα μόνον για όσους φοιτούν σε σχολεία. Δεν αφορούν επομένως τους υπόλοιπους νέους, μεταξύ των οποίων μπορεί οι αριθμοί αυτοί να είναι υψηλότεροι στις φτωχές χώρες.

    Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο αριθμός των χρηστών κάνναβης μεταξύ των μαθητών των τεσσάρων τελευταίων ετών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μειώθηκε κατά 21% μεταξύ του 1998 και του 2008. Ωστόσο μεταξύ του 2003 και του 2008 ο αριθμός αυτός παρέμεινε σταθερός και εξακολουθεί να είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο, επισημαίνεται στην έκθεση.

    Στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε 35 χώρες, ο αριθμός των νέων που κάνουν χρήση κάνναβης μειώθηκε από 25% το 2003 σε 22% το 2007, ιδιαίτερα στο δυτικό τμήμα της ηπείρου.

    Μείωση παρατηρήθηκε και στα ποσοστά των νέων που κάνουν χρήση κοκαΐνης, κυρίως κατά την τελευταία χρονιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ και στο Οντάριο του Καναδά, όπου υπήρξε μείωση 30% και 35% αντίστοιχα μεταξύ του 2003 και του 2007.

    Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και στην Ευρώπη, κυρίως στην Ισπανία, η οποία είναι γνωστή ως η μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης στην Ευρώπη, σύμφωνα με το UNODC. Το ποσοστό των χρηστών μεταξύ των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έπεσε στο 4,1% το 2006 έναντι 7,2% δύο χρόνια νωρίτερα.

    Τέλος η χρήση της ουσίας έκσταση κι άλλων παρόμοιων ουσιών έδειξε να σταθεροποιείται από το 2003 στη δυτική και την κεντρική Ευρώπη, ενώ στην ανατολική σημείωσε την ίδια περίοδο αύξηση, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.

    Δηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών

    "Τα ναρκωτικά δεν είναι πρόβλημα μιας πόλης, μιας χώρας ή μιας κοινωνίας. Δεν είναι θέμα των χρηστών ή του περιβάλλοντός τους. Είναι αγώνας όλων μας, όλης της ανθρωπότητας και του καθενός από μας χωριστά. Δεν υπάρχουν μοναδικές ή εύκολες λύσεις", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής κ.Δ.Σιούφας.

    Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών δεν είναι εύκολος. Είναι πολυμέτωπος, είναι πολυσύνθετος, χρειάζεται σφιχτή διυπουργική συνεργασία και συστράτευση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας. Εμείς, από τη δική μας πλευρά ως Υπουργείο Υγείας, προχωράμε στην υλοποίηση ενός Σχεδίου Δράσης, το οποίο υπάρχει, γιατί πιστεύουμε, ότι μονάχα συντονισμένα, με σχεδιασμό και στρατηγική μπορούμε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα, που όλοι προσβλέπουμε, δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ.Δ.Αβραμόπουλος.

    Εθνικό σχέδιο δράσης με συνεχή εκπαίδευση, αξιολόγηση και αδιαφάνεια των παρεχόμενων υπηρεσιών, συνολική κάλυψη της χώρας με κέντρα πρόληψης με θεσμική κατοχύρωση και συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων, καθώς και θέσπιση προγραμμάτων εναλλακτικών της φυλάκισης για χρήστες με μικροπαραβατικότητα, είναι μερικές από τις προτάσεις-δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της μάστιγας ναρκωτικών. Τις κατευθύνσεις του κόμματος παρουσίασε ο πολιτικός του εκπρόσωπος του για θέματα Υγείας, Γ. Φλωρίδης, σε συνέντευξη Τύπου.

    Το ΚΚΕ απορρίπτει και αντιμάχεται την πολιτική νομιμοποίησης και διαχωρισμού των ναρκωτικών που μεθοδικά προωθούν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και κόμματά της. Πρωτοστατεί και στηρίζει την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, τονίζεται σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού κόμματος.

    Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει σοβαρή χρηματοδότηση στην μάχη κατά των ναρκωτικών, στηριγμένη σε μέτρα πρόληψης, θεραπευτικό πλουραλισμό και πολιτικές κοινωνικής επανένταξης, τονίζει ο ΣΥΝ.

    Η μάστιγα των ναρκωτικών παραμένει μία διαρκής απειλή για τη κοινωνία μας, για τα παιδιά μας. Ο ΛΑ.Ο.Σ έχοντας σταθερές και ακλόνητες θέσεις για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη του θλιβερού αυτού φαινομένου, τόσο στους τομείς της πρόληψης όσο και της θεραπείας αλλά και της καταστολής συνεχίζει τη μάχη για την εξάλειψη της τοξικομανίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

    ο αρχιεπίσκοπος Αθηνων Ιερώνυμος τονίζει ότι η ημέρα «δεν προσφέρεται για δημηγορίες, αλλά είναι αφορμή για προβληματισμό και αυτοκριτική. Προβληματισμό για το γεγονός ότι κάθε μέρα ένας νέος άνθρωπος χάνεται από τα ναρκωτικά. Αυτοκριτική για την αναποτελεσματικότητα και την ανεπάρκεια, που δείχνουμε ως πρόσωπα, ως θεσμοί και ως κοινωνία».

    [06] "Πάλη για ριζικές αλλαγές"

    Συνάντηση με την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για το Κάπνισμα θα έχει το μεσημέρι η κ.Αλέκα Παπαρήγα. Νωρίτερα, θα επισκεφθεί το Κέντρο Πρόληψης "Διέξοδος" , στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών.

    "Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κινούνται στην κατεύθυνση να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους. Ενισχύουν το άδικο αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα, που φοροαπαλλάσσει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων ενώ τις στηρίζει πολύμορφα με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και κοινοτικά κονδύλια", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Καλεί τους εργαζόμενους να "βάλουν φρένο στα μέτρα που χειροτερεύουν τη ζωή τους και να απορρίψουν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων". Τους ζητά "να οργανώσουν την πάλη και τη συμμαχία τους για να φορολογηθούν δραστικά τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45%, να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, να καταργηθούν τα διόδια".

    "Ο λαός μπορεί να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική, με αντιμονοπωλιακή συμμαχία και πάλη για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και εξουσία", καταλήγει το ΚΚΕ.

    Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Εμπορική Τράπεζα, το Κομμουνιστικό Κόμμα, επισημάνει ότι "οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Εμπορικής Τράπεζας για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς της, έχουν οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους σε αυτήν. Σημαίνουν απολύσεις, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, μείωση μισθών. Αυτές οι αντεργατικές εξελίξεις δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στην Εμπορική τράπεζα αλλά θα έχει συνέπειες για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και γενικότερα τους εργαζόμενους. Είναι ένα ακόμα σκληρό μήνυμα που δεν πρέπει να υποτιμήσουν ούτε να φοβηθούν αλλά να απαντήσουν ταξικά-αγωνιστικά χωρίς χάσιμο χρόνου. Βγάζοντας τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα".

    Τη «ριζική αντίθεσή της με τα νέα κυβερνητικά μέτρα εναντίον των μεταναστών και την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα του ελληνικού λαού» διατύπωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου για τις θέσεις του κόμματος σχετικά με τους οικονομικούς μετανάστες και τους πολιτικούς πρόσφυγες και ζήτησε δημιουργία αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας και όχι «στρατοπέδων συγκέντρωσης», νομιμοποίηση όσων εργάζονται στην Ελλάδα, παροχή ασύλου στους πολιτικές πρόσφυγες και ταξιδιωτικών εγγράφων για εκείνους που θέλουν να μεταβούν σε κράτος εκτός της Ένωσης.

    Υποστήριξε δε, ότι, μεταξύ άλλων, πρέπει να γίνει το τζαμί στην Αθήνα και το νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους στο Σχιστό, να υπάρξει κρατική μέριμνα για τους ανήλικους πρόσφυγες και να δίδεται η ιθαγένεια με την ενηλικίωση.

    Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε από τη μια την κυβέρνηση πως «βρήκε σύμμαχο στο ΠΑΣΟΚ και τη "δηλητηριώδη εκστρατεία" του ΛΑΟΣ» και από την άλλη, πως ο ΣΥΡΙΖΑ «εξακολουθεί να έχει αυταπάτες ότι το πλαίσιο της Ε.Ε. είναι ο χώρος αναζήτησης της λύσης».

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υποστήριξε ότι τα σύνορα της χώρας έγιναν «ξέφραγο αμπέλι με το μπες-βγες των Νατοϊκών στρατευμάτων», ενώ κληθείσα να σχολιάσει τη μείωση του ποσοστού του ΚΚΕ σε περιοχές με αυξημένο αριθμό μεταναστών, έκανε λόγο για «υποκινούμενη εκστρατεία εναντίον των μεταναστών», υποστηρίζοντας ότι «τις απόψεις του ΛΑΟΣ "προπαγανδίζουν", τόσο η Ν.Δ., όσο και το ΠΑΣΟΚ».

    Πάντως, πριν παρουσιάσει της θέσεις του κόμματός της για το μεταναστευτικό ζήτημα, η κ. Παπαρήγα επιτέθηκε εκ νέου στο Θ. Πάγκαλο, ο οποίος σε πρωινή τηλεοπτική του εμφάνιση είχε μιλήσει περί άρνησης του ΚΚΕ για έλεγχο των οικονομικών του από ορκωτούς λογιστές, χαρακτηρίζοντάς τον «γνωστό προβοκάτορα του ΠΑΣΟΚ».

    Απαντώντας στον κ. Πάγκαλο, η κ. Παπαρήγα έδωσε στη δημοσιότητα Έκθεση της επιτροπής της Βουλής για τα οικονομικά του κόμματος και Έκθεση Ελέγχου Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών επί του ισολογισμού εσόδων και δαπανών χρήσεως 2007 του ΚΚΕ, «με βάση τα οποία είχε γίνει έλεγχος στα οικονομικά του κόμματος».

    «Θα τους "αλλάξουμε τα φώτα" γιατί όλη αυτή η επίθεση στοχεύει στο κίνημα, στο λαό», τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα πλήγμα και να υποχωρήσουμε, ούτε ιδεολογικά, ούτε πολιτικά, αλλά ούτε και να χρεοκοπήσουμε οικονομικά, διότι η βασική πηγή των εσόδων μας είναι ο λαός».

    Ερωτηθείσα σχετικά με τις εξελίξεις στο ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι «ο χώρος αυτός είναι καταδικασμένος να ζει σε αυτές τις αντιφάσεις» και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι έχει το ρόλο του «αναχώματος» και τον άλλο του «να δηλητηριάζει το ριζοσπαστισμό».

    Επιπλέον, τόνισε ότι «οι εξελίξεις δεν προκαλούν εντύπωση», καθώς «ήταν αναμενόμενες», εξηγώντας ότι οι «διενέξεις που έγιναν, είναι η επανάληψη της περιόδου 1989-1991, όταν το ΚΚΕ αποχώρησε από το ΣΥΝ».

    «Τώρα αυτό πάνε να κάνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κόμμα και, κατά συνέπεια, ο ΣΥΝ πρέπει να διαλυθεί. Ό,τι μας έκαναν, κάνουν τώρα», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα και κατέληξε λέγοντας ότι «εδώ μεταξύ τους που είναι στο ίδιο ιδεολογικό ρεύμα δεν μπορούν να φάνε ψωμί, και θέλουν και συνεργασία ή ενότητα της αριστεράς με το ΚΚΕ».

    Εξάλλου, σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι υπήρχε στόχος να μην είναι τρίτο κόμμα το ΚΚΕ στις ευρωβουλευτικές εκλογές και είπε πως παραμονές των εκλογών, το κόμμα δέχτηκε «διάφορους ελέγχους και επιθεωρήσεις εργασίας».

    Συνάντηση με εργαζόμενους στον "Ελεύθερο Τύπο"

    "Είναι δεδομένη η αμέριστη αλληλεγγύη μας, που θα πάρει και πρακτικό χαρακτήρα, απέναντι στο προσωπικό, σε όλους τους εργαζόμενους στον "Ελεύθερο Τύπο" και στο ραδιόφωνο "City 99,5" που μέσα σε ένα βράδυ ουσιαστικά βρέθηκαν άνεργοι, σε μία περίοδο που η κρίση αυξάνει την ανεργία σε όλους τους εργαζόμενους και στο χώρο του Τύπου", δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία των εργαζομένων.

    Αναφερόμενη στα αίτια που οδήγησαν στις τελευταίες εξελίξεις η κ. Παπαρήγα είπε ότι μπορεί κανείς να δώσει πολλές εξηγήσεις γιατί έκλεισε η συγκεκριμένη εφημερίδα και το ραδιόφωνο και πρόσθεσε ότι οπωσδήποτε έχει να κάνει με τους περίφημους κανόνες της αγοράς, με τους ανταγωνισμούς και ενδεχομένως αντανακλά και γενικότερα πολιτικούς σχεδιασμούς και αντιπαραθέσεις ή μη ευόδωση σχεδίων.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι πάνω απ' όλα εμάς μας ενδιαφέρει να μην προστεθεί ένας αριθμός νέων ανέργων στη μεγάλη λίστα ανέργων που υπάρχει και δεσμεύθηκε ότι "συζητήσαμε και οπωσδήποτε θα πάρουμε υπόψη και τις συγκεκριμένες προτάσεις των εργαζομένων και για πίεση κοινοβουλευτική - πολιτική, αλλά και για πιο έμπρακτη αλληλεγγύη".

    [07] "Να δούμε τα λάθη μας"

    «Συγγνώμη από τον κόσμο της Αριστεράς για την εικόνα, που παρουσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ», ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, από τα Χανιά. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μετεξελιχθεί σε ενιαίο κόμμα».

    Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε: «Προσωπικά, ύστερα από δύο εβδομάδες αδικαιολόγητα καταστροφικής διαχείρισης ενός αποτελέσματος, το όποιο δεν ήταν ό,τι καλύτερο για μας, αλλά δεν ήταν καταστροφικό, αισθάνομαι την ανάγκη, εκ μέρους του ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, να ζητήσω συγγνώμη από τον κόσμο της Αριστεράς, από τα μέλη και τους φίλους της παράταξης γι αυτή την συμπεριφορά, που τους γέμισε πίκρα και στενοχώρια. Θέλω, όμως, να τονίσω, γιατι βρίσκομαι, το τελευταίο διάστημα, δίπλα στους ανθρώπους του κόμματος, στη βάση του κόμματος, ότι στη βάση δεν επικρατεί το ίδιο κλίμα, που επικρατεί στην ηγεσία. Στη βάση του κόμματος επικρατεί κλίμα ψυχραιμίας, σύνεσης και λογικής».

    Και ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε:

    «Το δεύτερο, που θέλω να πω, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, ούτε πρόκειται να μετεξελιχθεί, σε ενιαίο κόμμα και είναι θετικό ότι χθες υπήρξαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις από πολλές πλευρές. Αρκετά ταλαιπωρήσαμε τον κόσμο μας εκπέμποντας μηνύματα συγκεχυμένα, ως προς τις στρατηγικές μας επιλογές. Από την άλλη, όμως, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν είναι, ούτε πρόκειται να αφήσουμε να μετεξελιχθεί, σε ένα κλειστό κλαμπ, όπου δικαίωμα πρόσβασης θα έχουν μονάχα οι ηγεσίες των συνιστωσών, που τον απαρτίζουν.

    Ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστερας, είναι ένα πλατύ, ελπιδοφόρο, ενωτικό εγχείρημα, που μπορεί να αποτελέσει το πρόπλασμα για τη μεγάλη συμπαράταξη της Αριστεράς και της Οικολογίας στο τόπο μας, μπορεί να αποτελέσει ένα ελπιδοφόρο λαϊκό κίνημα, πάνω στο όποιο να μπορεί η κοινωνία να εναποθέσει τις ελπίδες της, προκειμένου ο τόπος να βγει από τα αδιέξοδα στα οποία τον έχουν οδηγήσει, οι κυβερνητικές επιλογές ενός δικομματικού συστήματος εξουσίας. Αυτή είναι η ελπίδα μας, γι αυτό αγωνιζόμαστε και γι αυτό όλοι μαζί, θα αγωνιστούμε από εδώ και στο εξής».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέβαλε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου, στα Χανιά, καθώς, λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναερίας κυκλοφορίας, καθυστέρησε πολύ να φτάσει στην Κρήτη.

    Στο Ηράκλειο και τη Νομαρχιακή Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι πολλοί έσπευσαν να μιλήσουν για μεγάλη ήττα. "Η αλήθεια είναι ότι ήταν ήττα των προσδοκιών μας, όμως δεν είναι καταστροφή για την Αριστερά", είπε.

    Πρέπει, ανέφερε, να δούμε τα λάθη και τις παραλήψεις μας, προσθέτοντας ότι ο χώρος έχει μάθει να επιβιώνει σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες. Δεν δικαιολογείται, τόνισε, από την πλευρά της ηγεσίας μια καταστροφολογική, καταστροφική διαχείριση.

    Ακόμη ανέφερε πως "το κλίμα που εκπέμφθηκε από μας το προηγούμενο διάστημα δεν αντιστοιχεί στη βάση του κόμματος όπου υπάρχει απογοήτευση και στενοχώρια. Υπάρχει όμως η σύνεση, η λογική και η ψυχραιμία και κυρίως η εμπειρία μιας εκλογικής μάχης".

    Μίλησε επίσης για "μάχη που δόθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό που αντίστοιχος δεν υπήρξε άλλη φορά" και έκανε λόγο για "πλούτο και εμπειρία που πρέπει να καταθέσουμε και να δούμε πως να διορθώσουμε τα λάθη μας".

    Παράλληλα, ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο της Αριστεράς και τόνισε πως ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρός Συνασπισμός.

    Περνάμε, είπε, κρίσιμες ώρες και θεωρώ ότι δεν έχουμε πρώτιστο χρέος να κατανείμουμε τις ευθύνες. Και αυτό θα γίνει στην ώρα του. Και βεβαίως, ανέφερε, οι ευθύνες υπάρχουν κυρίως στην ηγεσία του κόμματος και ο καθένας από εμάς θα τις αναλάβει και τις αναλαμβάνει στο μέτρο που του αναλογεί. "Όμως αυτή την ώρα δεν πρέπει να κοιτάξουμε πως θα κατανείμουμε τις ευθύνες και τα προβλήματα, αλλά τα ίδια τα προβλήματα. Να κοιτάξουμε τα προβλήματα και να δούμε πως θα τα λύσουμε" συμπλήρωσε. Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως είπε, που ο ίδιος συνειδητά δεν θέλησε να παραθέσει την δική του εκδοχή για τα γεγονότα.

    Πιστεύω, σημείωσε, ότι συλλογικά πρέπει να δούμε τις αδυναμίες και τα λάθη μας και κυρίως να μάθουμε από αυτά.

    Χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα αρνητικό, λέγοντας όμως ότι "πρέπει να αποτιμήσουμε τις νέες συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να δράσουμε", ενώ μίλησε ακόμα για συντηρητική στροφή της πολιτικής ατζέντας. Τέλος για την αποχή είπε πως είχε χαρακτηριστικά συνεκτικότητας και εξέφρασε το προβληματισμό του.

    [08] "Έρχονται άγριες μέρες"

    «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι πρόγευση αυτών που θα ακολουθήσουν. Είναι πέρα από σίγουρο ότι έρχονται πολύ άγριες ημέρες για τους μη προνομιούχους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κ. Αιβαλιώτης, σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 αναφέρθηκε στο πρόσφατο κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου και στην πρόταση του να υπάρξει ένα σχήμα από εκδότες που ιστορικά συνέβαλαν στην δημιουργία της εφημερίδας για να μην πάψει να υπάρχει η ιστορική Εφημερίδα.

    Σε ερώτηση σχετικά με το Νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της κουκούλας τόνισε ότι είναι "σαφώς υπέρ του Νομοσχεδίου, δεν φορά κανείς κουκούλα για να πάει να ανάψει κερί στην Εκκλησία. Για να ανάψει φωτιές πάει. Εγώ το πρότεινα γιατί έχω μελετήσει τα ανάλογα Νομοσχέδια που ισχύουν και στην Γερμανία εδώ και καιρό και στην Γαλλία πρόσφατα. Δεν μιλώ για τις ΗΠΑ όπου εκέι ο Νόμος είναι φοβερά αυστηρός. Αλλά το Νομοσχέδιο δεν μπορεί να μένει κολοβό. Πρέπει να αποτρέπει την χρήση της κουκούλας όχι να επιβάλλει μία αυστηρότερη ποινή στην περίπτωση που υπήρξε και χρήση της. Τι να το κάνουμε αυτό όταν η παραβατική πράξη έχει ήδη συντελεσθεί; Επίσης είμαι υπέρ της χρήσης κάμερας από τις αστυνομικές δυνάμεις σε μία διαδήλωση, εξάλλου όταν διαδηλώνεις, διαδηλώνεις για να σε δούνε αλλά είμαι αντίθετος στην χρήση των σταθερών καμερών γιατί πιστεύω ότι παραβιάζεται το απόρρητο της προσωπικής ζωής του κάθε πολίτη».

    Σχετικά με τους λαθρομετανάστες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ επανέλαβε ότι "πρέπει να ασφαλίσουμε τα σύνορά μας. Δεν μπορεί να συγκεντρώνουμε εδώ στην Ελλάδα χιλιάδες λαθρομετανάστες κάθε χρόνο και να επιβαρυνόμαστε με την φύλαξή τους και η Ευρώπη να κωφεύει σε αυτό".

    [09] Σύλληψη Χριστοφοράκου

    Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με σήμα των γερμανικών δικαστικών αρχών, συνελήφθη στη Γερμανία, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος.

    Σε βάρος του Χριστοφοράκου, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, είχε εκδοθεί από τις ελληνικές δικαστικές αρχές και συγκεκριμένα από τον τέταρτο ειδικό ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, που χειρίζεται την υπόθεση της Siemens, διεθνές ένταλμα σύλληψης.

    Οι κατηγορίες, που βαραίνουν το στέλεχος της εταιρίας, αφορούν τη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Siemens του 1997 για ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού.

    Προθεσμία έλαβε ο Θ.Τσουκάτος

    Προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη ζήτησε και έλαβε από τον δβ ειδικό ανακριτή, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της Siemens, ο κ. Θεόδωρος Τσουκάτος, που εκλήθη σε απολογία για τα αδικήματα της συνέργιας σε δωροδοκία και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Τσουκάτου αφορούν ποσό ενός εκατομμυρίου μάρκων που φέρεται να έλαβε το 1999 μέσω εταιριών, από τα λεγόμενα "μαύρα ταμεία" της Siemens.

    Ο κ. Τσουκάτος υποστηρίζει ότι το ποσό το είχε παραδώσει στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον συνήγορό του κ. Διονύση Γκούσκο, ο εντολέας του θα ζητήσει κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση ενώπιον του ανακριτή με τους τότε ταμίες του κόμματος.

    Ο ίδιος ο κ. Τσουκάτος εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα δώσει μάχη για να αποδειχθεί η αλήθεια.

    Ο ανακριτής ενδέχεται να καλέσει σε κατάθεση την Τετάρτη, που έχει κληθεί και ο κ. Τσουκάτος, τους δυο υπεύθυνους ταμίες του ΠΑΣΟΚ το 1999.

    Ενώπιον του ανακριτή είχαν κληθεί σήμερα και άλλα δέκα «παρένθετα» πρόσωπα στην υπόθεση Siemens, και οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμίες για να απολογηθούν από τις 2 έως και τις 8 Ιουλίου.

    Οι δέκα κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της συνέργειας σε δωροδοκία και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Στο μεταξύ, με πρότασή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Λεωνίδας Νικολόπουλος, εισηγείται την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης της μεγάλης κόρης του φυγόδικου κατηγορούμενου, πρώην στελέχους της Siemens Χρήστου Καραβέλα.

    Ο εισαγγελέας προτείνει την αποφυλάκιση της κατηγορουμένης με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 300.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα τρεις φορές το μήνα και υποχρέωση διαμονής στη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλώσει.

    [10] "Εφυγε" ο Μάικλ Τζάκσον

    Σε ηλικία 50 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή ο "βασιλιάς της ποπ" Μάικλ Τζάκσον, που πέθανε από καρδιακή προσβολή σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες.

    Ο Τζάκσον ετοιμαζόταν για τη "μεγάλη επιστροφή του" με μια σειρά από συναυλίες που θα ξεκινούσαν στο Λονδίνο στις 13 Ιουλίου. Οι παραστάσεις του θα ολοκληρώνονταν τον Μάρτιο του 2010. Όλα τα εισιτήρια για τις εμφανίσεις του είχαν εξαντληθεί από τον Μάρτιο.

    Ο Τζάκσον είχε ξεκινήσει την καριέρα του σαν "παιδί θαύμα" συμμετέχοντας στο οικογενειακό συγκρότημα "The Jackson 5" πριν από περισσότερα από 40 χρόνια. Από το 2005, όταν απαλλάχθηκε από την κατηγορία της κακοποίησης ανηλίκου, ζούσε απομονωμένος.

    Υπήρξε ένας από τους πιο αγαπημένους αλλά και αμφιλεγόμενους τραγουδιστές, κυρίως λόγω του τρόπου ζωής του και των "μεταμορφώσεων" στις οποίες υποβλήθηκε.

    Αφού ουσιαστικά "εξαφανίστηκε" μετά την απαλλαγή του, το 2005, από τις κατηγορίες της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, ο 50χρονος "βασιλιάς της ποπ" επανήλθε μόλις τον περασμένο Μάρτιο και ανακοίνωσε τη μεγάλη επιστροφή του στη σκηνή, με μια σειρά συναυλιών στο Λονδίνο.

    Ο Τζάκσον με τη χαρακτηριστική φωνή και το απαράμιλλο ταλέντο στο χορό, ήταν ήδη γνωστός από τα 10 χρόνια του αλλά σταδιακά έγινε διεθνής σταρ και κατάφερε να κερδίσει 13 βραβεία Γκράμι, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Υπολογίζεται ότι συνολικά πούλησε 750 εκατομμύρια δίσκους.

    Ο Μάικλ Τζο Τζάκσον γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1958 στο Γκάρι της Ιντιάνα. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια: ο πατέρας του ήταν μεταλλωρύχος, η μητέρα υπάλληλος σε ένα κατάστημα. Ο Μάικλ Τζο ήταν το έβδομο από τα εννιά παιδιά του ζεύγους.

    Η μουσική καριέρα της οικογένειας ξεκίνησε με τους τέσσερις μεγαλύτερους αδελφούς του στους οποίους σύντομα εντάχθηκε και ο Μάικλ, που τότε ήταν μόλις 6 ετών, δημιουργώντας έτσι το γκρουπ "Jackson Five". Το 1972 ηχογράφησε τον πρώτο σόλο δίσκο του, το Got to be there, όντας ακόμη ανήλικος. Το 1979 ηχογράφησε το Off The Wall, με παραγωγό τον Κουίνσι Τζόουνς. Τρία χρόνια αργότερα με το άλμπουμ Thriller, ο Τζάκσον έσπασε το ρεκόρ πωλήσεων παγκοσμίως (περισσότερα από 50 εκατομμύρια δίσκοι). Ακολούθησαν οι λιγότεροι επιτυχημένοι αλλά εξίσου αξιόλογοι δίσκοι Bad (1987) και Dangerous (1991).

    Την ίδια περίοδο όμως η όψη του σταρ αλλάζει, το δέρμα του λευκαίνει και η μύτη του λεπταίνει. Ο ίδιος αρνιόταν ότι είχε υποβληθεί σε αισθητικές επεμβάσεις, εκτός από δύο ρινοπλαστικές, και υποστήριζε ότι έπασχε από λευκοδερμία.

    Ο Τζάκσον είχε μετατρέψει ένα ράντσο στην Καλιφόρνια σε κατοικία και ψυχαγωγικό πάρκο και το ονόμασε "Neverland" προς τιμή του ήρωά του, του Πίτερ Παν, του παιδιού που δεν θέλει να μεγαλώσει.

    Όμως το 1993 αυτή η εικόνα της εκκεντρικότητας καταρρέει όταν ένας 13χρονος τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση. Η υπόθεση τελειώνει με συμβιβασμό. Ο τραγουδιστής συμφωνεί να καταβάλει 23,3 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιπροσωπεύει μόλις ένα κλάσμα της περιουσίας του που τότε υπολογιζόταν στα 600 εκατομμύρια.

    Το 1994, προς γενική κατάπληξη, ο Τζάκσον παντρεύεται την κόρη του Έλβις Πρίσλεϊ, Λίζα Μαρί και την επόμενη χρονιά ηχογραφεί το HIStory. Μετά το διαζύγιό του με την Πρίσλεϊ παντρεύεται μια Αυστραλή νοσοκόμα, την Ντέμπι Ρόου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Πρινς Μάικλ Τζούνιορ και την Πάρις Μάικλ Κάθριν. Το 2002 και ενώ είχε ήδη χωρίσει με τη Ρόου απέκτησε άλλο ένα παιδί, τον Πρινς Μάικλ Β΄, από παρένθετη μητέρα.

    Το άλμπουμ Invincible, που ηχογράφησε το 2001, είχε μέτρια επιτυχία. Το 2003 προκαλεί σκάνδαλο όταν παραδέχεται σε ένα βρετανικό ντοκιμαντέρ ότι του αρέσει να κοιμάται, αθώα, με μικρά αγόρια. Η δικαστική διαμάχη στην οποία ενεπλάκη κατέστρεψε την εικόνα του μολονότι τελικά απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες, τον Ιούνιο του 2005.

    Στο μεταξύ, η περιουσία του είχε εξανεμιστεί και το 2006 τα χρέη του ανέρχονταν στα 170 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο. Μόλις πρόσφατα είχε πετύχει μια μικρή "νίκη" μέσα στον ωκεανό των οικονομικών προβλημάτων του, όταν ακύρωσε την πώληση των προσωπικών αντικειμένων του από τον οίκο δημοπρασιών Julien's.

    Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο Μάικλ Τζάκσον πέθανε το απόγευμα της Πέμπτης αφού μεταφέρθηκε, σε βαθύ κώμα, από τραυματιοφορείς του πυροσβεστικού σώματος σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες.

    [11] Θα βρεθούν αντιμέτωποι...

    Παρότι συνυπήρξαν για δύο χρόνια στην Αγγλία, ενώ ήταν επί σειρά ετών διεθνείς σε δύο άκρως ανταγωνιστικές εθνικές ομάδες της Ευρώπης, ο Ολαφ Μέλμπεργκ και ο Τζιμπρίλ Σισέ έχουν βρεθεί αντιμέτωποι μόνο δύο φορές στην καριέρα τους. Η τρίτη θα είναι σε ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός!

    Το καλοκαίρι του 2004 η Λίβερπουλ δαπάνησε περίπου 20.000.000 ευρώ για να αποκτήσει τον Σισέ, που "έβγαζε μάτια" με τη φανέλα της Οσέρ. Η εμπειρία στην Πρέμιερ Λιγκ άρχισε με εφιαλτικό τρόπο για τον 23χρονο -τότε- στράικερ, που υπέστη κάταγμα κνήμης περόνης στο αριστερό πόδι, σ΄ένα ματς με την Μπλάκμπερν, στις 30 Οκτωβρίου 2004. Η καριέρα του τελείωσε ακριβώς όπως ξεκίνησε, καθώς ο... απίστευτα άτυχος Σισέ, είχε ακριβώς τον ίδιο τραυματισμό (αλλά στο δεξί πόδι) στις 7 Ιουνίου του 2006, στο φιλικό Γαλλία-Κίνα. Εχασε το Μουντιάλ της Γερμανίας και λίγες ημέρες αργότερα η Λίβερπουλ τον παραχώρησε δανεικό στη Μαρσέιγ, η οποία το 2007 τον "μονιμοποίησε" στο ρόστερ της.

    Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα είχε μια πολύ καλή σεζόν, καθώς το 2005-2006 είχε 34 συμμετοχές και 9 γκολ στην Πρέμιερσιπ, αλλά και 14 συμμετοχές και 8 γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλωστε, την προηγούμενη περίοδο και αφού έμεινε εκτός δράσης για έξι μήνες (επέστρεψε τον Απρίλιο του 2005), πρόλαβε να αγωνιστεί στον αξέχαστο τελικό της Κωνσταντινούπολης και να "σηκώσει" το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ με τους "κόκκινους".

    Ο Μέλμπεργκ, από την άλλη πλευρά, λατρεύθηκε από τους οπαδούς της Αστον Βίλα όσο ελάχιστοι ποδοσφαιριστές στην ιστορία του συλλόγου. Αποκτήθηκε τον Ιούλιο του 2001 και έμεινε στους "χωριάτες" έως τον Αύγουστο του 2008, όταν παραχωρήθηκε στη Γιουβέντους. Κορυφαίος σέντερ μπακ, που έμεινε μακριά από τίτλους και διακρίσεις, αφού η ομάδα στην οποία αγωνιζόταν δεν είχε καταφέρει να ξεφύγει από τη μετριότητα. Ο Μέλμπεργκ έφυγε από τη Βίλα, ακριβώς όταν ο Σισέ επέστρεψε στην Αγγλία, ως δανεικός στη Σάντερλαντ! Ετσι, δεν είχαν την ευκαιρία να βρεθούν αντιμέτωποι κατά την περσινή περίοδο.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι στο χρονικό διάστημα που ήταν αμφότεροι διεθνείς με τις εθνικές τους ομάδες (δηλαδή από το 2002 έως το 2008), πάλι δεν έτυχε να "συμπέσουν" σε κάποιο από τα δύο φιλικά που έχουν δώσει οι δύο χώρες την τελευταία εξαετία. Τον Φεβρουάριο του 2005 (Γαλλία-Σουηδία 1-1) ο Σισέ ανάρρωνε από τον πρώτο σοβαρό τραυματισμό του, ενώ τον Αύγουστο του 2008 (Σουηδία-Γαλλία 2-3) ήταν εκτός πλάνων του Ραϊμόν Ντομενέκ. Ο Σουηδός ήταν βασικός και στα δύο παιχνίδια.

    Από το 2004 έως το 2006, η Αστον Βίλα και η Λίβερπουλ αναμετρήθηκαν τέσσερις φορές, όλες στο πλαίσιο του πρωταθλήματος, αλλά οι δύο ποδοσφαιριστές που (όλα δείχνουν πως) θα κοσμούν την ελληνική Σούπερ Λίγκα, συναντήθηκαν μόνο στις δύο. Αναλυτικά:

    4 Δεκεμβρίου 2004: Αστον Βίλα-Λίβερπουλ 2-2 (Ο Μέλμπεργκ αγωνίστηκε 90 λεπτά - ο Σισέ ήταν τραυματίας)

    15 Μαϊου 2005: Λίβερπουλ-Αστον Βίλα 2-1 (Ο Σισέ πέτυχε και τα δύο γκολ - Ο Μέλμπεργκ ήταν τραυματίας)

    5 Νοεμβρίου 2005: Αστον Βίλα-Λίβερπουλ 0-2 (Ο Μέλμπεργκ αγωνίστηκε 90 λεπτά - Ο Σισέ ήταν στην ενδεκάδα, αλλά αντικαταστάθηκε στο 75΄. Τα δύο γκολ των "κόκκινων" σημειώθηκαν στο 85΄ και το 89΄)

    29 Απριλίου 2006: Λίβερπουλ-Αστον Βίλα 3-1 (Ο Σισέ αντικαταστάθηκε στο 65΄ με το σκορ στο 2-1 - Ο Μέλμπεργκ αγωνίστηκε 90 λεπτά)

    Οσο για τις ελληνικές "παραστάσεις" τους, ο Σισέ ήταν βασικό στέλεχος της Οσέρ που απέκλεισε τον Παναθηναϊκό από το κύπελλο UEFA τον Μάρτιο του 2004, ενώ λίγους μήνες αργότερα (Σεπτέμβριος 2004) γνώρισε την "καυτή" ατμόσφαιρα του "Καραϊσκάκη", όπου ο Ολυμπιακός επικράτησε 1-0 της Λίβερπουλ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Μέλμπεργκ δεν έχει τεθεί ποτέ αντιμέτωπος με ελληνικό σύλλογο σε επίσημο αγώνα, αλλά αγωνίστηκε δύο φορές εναντίον της εθνικής ομάδας (ένα φιλικό το 2003 και στην πρεμιέρα του EURO 2008).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 June 2009 - 6:30:36 UTC