Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΣΕΠ-Προκήρυξη θέσεων στο δημόσιο
  • [02] "Επικίνδυνη κατάσταση"
  • [03] "Δεν έλαβαν το μήνυμα"
  • [04] "Να πάμε όλοι μαζί μπροστά"
  • [05] "Ασφάλεια των συνόρων"
  • [06] Νέα ένταση στο Ιράν

  • [01] ΑΣΕΠ-Προκήρυξη θέσεων στο δημόσιο

    Εκδόθηκε από το ΑΣΕΠ η 5K/2009 Προκήρυξη (ΦΕΚ 252/15.6.2009, τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ), που αφορά την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας διακοσίων εβδομήντα έξι (276) θέσεων τακτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) σε διάφορους φορείς του δημόσιου τομέα.

    Το ΦΕΚ της προκήρυξης έχει καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr ) και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Μάρνη 8, Αθήνα), από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα), καθώς και από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις Περιφέρειες της χώρας.

    Τα έντυπα των αιτήσεων συμμετοχής διατίθενται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Επαρχεία της χώρας, καθώς και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Οι υποψήφιοι μπορούν επίσης να αναζητήσουν το έντυπο της αίτησης στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr ). Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής λήγει με την πάροδο της Δευτέρας 27 Ιουλίου 2009.

    Η αίτηση υποβάλλεται στο ΑΣΕΠ μόνο ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή σε φάκελο μεγέθους Α4 ή στον ειδικό φάκελο ΑΣΕΠ POST, ο οποίος διανέμεται από τα ΕΛΤΑ, στην ακόλουθη διεύθυνση: ΑΣΕΠ, Αίτηση για την Προκήρυξη 5Κ/2009, Κατηγορία: ΔΕ, Τ.Θ. 14308, ΤΚ 11510, ΑΘΗΝΑ.

    [02] "Επικίνδυνη κατάσταση"

    Την «απόλυτη αντίθεσή της με τα νέα κυβερνητικά μέτρα εναντίον των μεταναστών», διατύπωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου για τις θέσεις του κόμματος σχετικά με τους οικονομικούς μετανάστες και τους πολιτικούς πρόσφυγες και ζήτησε δημιουργία αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας και όχι «στρατοπέδων συγκέντρωσης», νομιμοποίηση όσων εργάζονται στην Ελλάδα, παροχή ασύλου στους πολιτικές πρόσφυγες και ταξιδιωτικών εγγράφων για εκείνους που θέλουν να μεταβούν σε κράτος εκτός της Ένωσης.

    Υποστήριξε δε, ότι, μεταξύ άλλων, πρέπει να γίνει το τζαμί στην Αθήνα και το νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους στο Σχιστό, να υπάρξει κρατική μέριμνα για τους ανήλικους πρόσφυγες και να δίδεται η ιθαγένεια με την ενηλικίωση.

    Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε από τη μια την κυβέρνηση πως «βρήκε σύμμαχο στο ΠΑΣΟΚ και τη "δηλητηριώδη εκστρατεία" του ΛΑΟΣ» και από την άλλη, πως ο ΣΥΡΙΖΑ «εξακολουθεί να έχει αυταπάτες ότι το πλαίσιο της Ε.Ε. είναι ο χώρος αναζήτησης της λύσης».

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υποστήριξε ότι τα σύνορα της χώρας έγιναν «ξέφραγο αμπέλι με το μπες-βγες των Νατοϊκών στρατευμάτων», ενώ κληθείσα να σχολιάσει τη μείωση του ποσοστού του ΚΚΕ σε περιοχές με αυξημένο αριθμό μεταναστών, έκανε λόγο για «υποκινούμενη εκστρατεία εναντίον των μεταναστών», υποστηρίζοντας ότι «τις απόψεις του ΛΑΟΣ "προπαγανδίζουν", τόσο η Ν.Δ., όσο και το ΠΑΣΟΚ».

    Πάντως, πριν παρουσιάσει της θέσεις του κόμματός της για το μεταναστευτικό ζήτημα, η κ. Παπαρήγα επιτέθηκε εκ νέου στο Θ. Πάγκαλο, ο οποίος σε πρωινή τηλεοπτική του εμφάνιση είχε μιλήσει περί άρνησης του ΚΚΕ για έλεγχο των οικονομικών του από ορκωτούς λογιστές, χαρακτηρίζοντάς τον «γνωστό προβοκάτορα του ΠΑΣΟΚ».

    Απαντώντας στον κ. Πάγκαλο, η κ. Παπαρήγα έδωσε στη δημοσιότητα Έκθεση της επιτροπής της Βουλής για τα οικονομικά του κόμματος και Έκθεση Ελέγχου Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών επί του ισολογισμού εσόδων και δαπανών χρήσεως 2007 του ΚΚΕ, «με βάση τα οποία είχε γίνει έλεγχος στα οικονομικά του κόμματος».

    «Θα τους "αλλάξουμε τα φώτα" γιατί όλη αυτή η επίθεση στοχεύει στο κίνημα, στο λαό», τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα πλήγμα και να υποχωρήσουμε, ούτε ιδεολογικά, ούτε πολιτικά, αλλά ούτε και να χρεοκοπήσουμε οικονομικά, διότι η βασική πηγή των εσόδων μας είναι ο λαός».

    Ερωτηθείσα σχετικά με τις εξελίξεις στο ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι «ο χώρος αυτός είναι καταδικασμένος να ζει σε αυτές τις αντιφάσεις» και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι έχει το ρόλο του «αναχώματος» και τον άλλο του «να δηλητηριάζει το ριζοσπαστισμό».

    Επιπλέον, τόνισε ότι «οι εξελίξεις δεν προκαλούν εντύπωση», καθώς «ήταν αναμενόμενες», εξηγώντας ότι οι «διενέξεις που έγιναν, είναι η επανάληψη της περιόδου 1989-1991, όταν το ΚΚΕ αποχώρησε από το ΣΥΝ».

    «Τώρα αυτό πάνε να κάνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κόμμα και, κατά συνέπεια, ο ΣΥΝ πρέπει να διαλυθεί. Ό,τι μας έκαναν, κάνουν τώρα», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα και κατέληξε λέγοντας ότι «εδώ μεταξύ τους που είναι στο ίδιο ιδεολογικό ρεύμα δεν μπορούν να φάνε ψωμί, και θέλουν και συνεργασία ή ενότητα της αριστεράς με το ΚΚΕ».

    Εξάλλου, σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι υπήρχε στόχος να μην είναι τρίτο κόμμα το ΚΚΕ στις ευρωβουλευτικές εκλογές και είπε πως παραμονές των εκλογών, το κόμμα δέχτηκε «διάφορους ελέγχους και επιθεωρήσεις εργασίας».

    Συνάντηση με εργαζόμενους στον "Ελεύθερο Τύπο"

    "Είναι δεδομένη η αμέριστη αλληλεγγύη μας, που θα πάρει και πρακτικό χαρακτήρα, απέναντι στο προσωπικό, σε όλους τους εργαζόμενους στον "Ελεύθερο Τύπο" και στο ραδιόφωνο "City 99,5" που μέσα σε ένα βράδυ ουσιαστικά βρέθηκαν άνεργοι, σε μία περίοδο που η κρίση αυξάνει την ανεργία σε όλους τους εργαζόμενους και στο χώρο του Τύπου", δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία των εργαζομένων.

    Αναφερόμενη στα αίτια που οδήγησαν στις τελευταίες εξελίξεις η κ. Παπαρήγα είπε ότι μπορεί κανείς να δώσει πολλές εξηγήσεις γιατί έκλεισε η συγκεκριμένη εφημερίδα και το ραδιόφωνο και πρόσθεσε ότι οπωσδήποτε έχει να κάνει με τους περίφημους κανόνες της αγοράς, με τους ανταγωνισμούς και ενδεχομένως αντανακλά και γενικότερα πολιτικούς σχεδιασμούς και αντιπαραθέσεις ή μη ευόδωση σχεδίων.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι πάνω απ' όλα εμάς μας ενδιαφέρει να μην προστεθεί ένας αριθμός νέων ανέργων στη μεγάλη λίστα ανέργων που υπάρχει και δεσμεύθηκε ότι "συζητήσαμε και οπωσδήποτε θα πάρουμε υπόψη και τις συγκεκριμένες προτάσεις των εργαζομένων και για πίεση κοινοβουλευτική - πολιτική, αλλά και για πιο έμπρακτη αλληλεγγύη".

    [03] "Δεν έλαβαν το μήνυμα"

    Η κυβέρνηση έχει ένα χρέος προς τη χώρα, "να αποχωρήσει άμεσα πριν βουλιάξουμε", αναφέρει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει πάρει το μήνυμα των ευρωεκλογών.

    Η κ. Καρακλιούμη, η οποία ειδικεύεται στην ανάλυση των δημοσκοπήσεων, θεωρεί φυσιολογικό να συνεχίζει να προηγείται ο κ. Καραμανλής στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, διότι, όπως εξηγεί, στις ευρωεκλογές δεν άλλαξε ούτε η κυβέρνηση ούτε ο Πρωθυπουργός. Και ότι ο κ. Παπανδρέου θα υποδεικνύεται ως καταλληλότερος από την επομένη της εκλογής του, λόγω της φύσης της ερώτησης.

    Δεν συμμερίζεται τα περί ανάδειξης μιας ηγετικής ομάδας στο ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι "η νικηφόρα ομάδα είναι οι ψηφοφόροι, τα στελέχη και ο Πρόεδρος". Επίσης αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την ίδια τακτική, θα κάνει πολιτική και όχι επικοινωνία, όπως η κυβέρνηση.

    Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εκείνη άρχισε τον πόλεμο γύρω από το Μουσείο της Ακρόπολης, αγνοώντας την Μελίνα Μερκούρη και το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και εγκαλεί τη ΝΔ για "παρακώλυση" του έργου, μέσω των προσφυγών του κ. Τατούλη στη Δικαιοσύνη.

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ τις παρακολουθεί με προσοχή και ενδιαφέρον, αλλά αυτό για το οποίο ενδιαφέρεται "είναι οι συνεργασίες με πολιτικούς όρους και όχι οι μετεγγραφές στελεχών".

    Σχετικά με την κρίση που ξέσπασε στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, η κ. Καρακλιούμη αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για "παρεμβατικότητα" και "προνομιακές σχέσεις" που καλλιέργησε, επιτείνοντας, έτσι το πρόβλημα και "οδηγώντας σε αδιέξοδο". Εκφράζει, μάλιστα, φόβο, ότι η κυβερνητική παρέμβαση "θα οδηγήσει και σε άλλες ακραίες ενέργειες", οι οποίες, πρωτίστως, θα πλήξουν τους εργαζόμενους.

    Η συνέντευξη της Μαρία Καρακλιούμη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡ: Πως αντιμετωπίζετε τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο του Τύπου; Θεωρείτε ότι πρόκειται για κάτι μεμονωμένο ή για κάτι που θα έχει πιο απειλητική συνέχεια; Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει η Πολιτεία ή το πολιτικό σύστημα και τι θα ήταν αυτό;

    ΑΠ: Όταν κάποια μέσα ενημέρωσης κλείνουν πλήττεται η ενημέρωση των πολιτών αλλά και η δημοκρατική ευαισθησία. Και η θέση μας αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη ακόμη κι όταν πρόκειται για έντυπο που ιστορικά βρισκόταν απέναντι από την παράταξή μας.

    Στο ΠΑΣΟΚ μας απασχολεί και μας προβληματίζει ιδιαιτέρως το κλίμα που διαμορφώνεται στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

    Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, πιστεύουμε ότι η ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας των μέσων ενημέρωσης αλλά και των λειτουργών της δημοσιογραφίας πρέπει να είναι επιδίωξη της πολιτείας.

    Είναι αναγκαίες για μια δημοκρατία οι καθαρές σχέσεις μεταξύ πολιτικής και μέσων ενημέρωσης, με οριοθέτηση ρόλων και σεβασμό στην αποστολή τους. Κι αυτό σημαίνει απόλυτη διαφάνεια στον τρόπο κατανομής της κρατικής διαφήμισης, όχι μόνο του στενού αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι ακολουθούνται ξεκάθαροι κανόνες, τους οποίους θα αποδέχονται όλα τα μέσα ενημέρωσης.

    Εμείς, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, είμαστε υπέρ των ανεξαρτήτων ΜΜΕ. Είναι προφανές ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σ' αυτό. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ξέρουν πως θα μας βρουν δίπλα τους σε αυτή την προσπάθεια, η οποία θα επιτρέψει να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την κοινωνία.

    ΕΡ: Ποιοι, κατά τη γνώμη σας, είναι οι λόγοι που οδηγούν στην εμφάνιση παρόμοιων φαινομένων; Θεωρείτε ότι υπάρχει κρίση στον χώρο του Τύπου και σε τι συνίσταται αυτή η κρίση;

    ΑΠ: Εν προκειμένω η κυβέρνηση, με την έντονη παρεμβατικότητά της και τις προνομιακές σχέσεις που έχει δημιουργήσει στο χώρο του Τύπου, επέτεινε το πρόβλημα οδηγώντας τα πράγματα σε αδιέξοδο. Αυτή η πολιτική φοβούμαστε πως θα οδηγήσει και σε άλλες ακραίες ενέργειες που κύρια θα πλήξουν τους εργαζόμενους, με απρόβλεπτες συνέπειες.

    Κρίση υπάρχει αναμφισβήτητα στο χώρο του Τύπου, η οποία θεωρώ πως οφείλεται τόσο στο μεγάλο αριθμό των μέσων ενημέρωσης αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, όσο και στο γεγονός πως δεν έχουν θεσπιστεί αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης των λειτουργών του Τύπου.

    Συνάμα θα πρέπει και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο να αντιληφθούν την ευθύνη τους και πως οι επιχειρήσεις ενημέρωσης δεν μπορούν να υπακούουν αποκλειστικά στους νόμους τις αγοράς όπως άλλες επιχειρήσεις.

    ΕΡ: Πριν από λίγες ημέρες είχαμε την πρώτη δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές, στην οποία φάνηκε να περιορίζεται η διαφορά στις τρεις μονάδες και ο κ. Καραμανλής να παραμένει καταλληλότερος για Πρωθυπουργός από τον κ. Παπανδρέου. Έτσι γρήγορα εξανεμίζεται η διαφορά; Και τι είναι εκείνο που φέρνει, ακόμα, στη δεύτερη θέση καταλληλότητας τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;

    ΑΠ: Πριν από λίγες ημέρες είχαμε εκλογές και το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με ξεκάθαρη διαφορά από τη ΝΔ. Δεν άλλαξε κυβέρνηση, ούτε πρωθυπουργός. Αναμενόμενο λοιπόν είναι οι πολίτες να υποδεικνύουν ως καταλληλότερο τον κ. Καραμανλή καθώς αυτός κατέχει το αξίωμα. Την επομένη της εκλογής του στη θέση του πρωθυπουργού ο Γ. Παπανδρέου θα υποδεικνύεται ως καταλληλότερος? αυτή είναι η φύση της ερώτησης. Στο ΠΑΣΟΚ δε μας ενδιαφέρει να υπερέχουμε στις δημοσκοπήσεις, αλλά να κερδίζουμε στις εκλογές. Όσο για τη διαφορά στην οποία αναφέρεστε, δεν εξανεμίστηκε. Σε μια δημοσκόπηση καταγράφονται τάσεις και όσο οι εκλογές είναι μακριά οι πολίτες δεν βρίσκουν το λόγο να τοποθετηθούν με σαφήνεια καθώς δεν είναι αυτό που στην συγκεκριμένη συγκυρία τους απασχολεί.

    Στις Ευρωεκλογές επιβραβευθήκαν οι θέσεις μας και ο Γιώργος Παπανδρέου, στις επόμενες εθνικές εκλογές η υπεροχή μας θα επιβεβαιωθεί.

    ΕΡ: Αν εξαιρέσει κάποιος την τελευταία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές και τις ίδιες τις εκλογές, όλα δείχνουν να προχωρούν όπως πριν. Δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι και κυρίως το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει ότι μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Με αποτέλεσμα να έρχεται, δημοσκοπικά, δεύτερο κόμμα, μετά το ΛΑΟΣ, στην άσκηση καλύτερης αντιπολίτευσης. Έχουμε επαναφορά της τακτικής του "ώριμου φρούτου";

    ΑΠ: Δυστυχώς όλα φαίνεται να κυλούν όπως πριν για την κυβέρνηση, η οποία δε φαίνεται να πήρε το μήνυμα των ευρωεκλογών.

    Εμείς στο ΠΑΣΟΚ είναι σαφές πως θα συνεχίσουμε στην ίδια τακτική. Την τακτική της συνεπούς αντιπολίτευσης και της υπεύθυνης κατάθεσης προτάσεων. Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για τη χώρα. Θα σας παραπέμψω στις πρωτοβουλίες που παίρνουμε και αφορούν στην κατάθεση σχεδίων νόμου, στις διαβουλεύσεις με τους φορείς και στη συνεχή διαμόρφωση του προγράμματός μας. Ακόμη και στις συζητήσεις στη Βουλή ο αριθμός των δικών μας βουλευτών που εγγράφονται να μιλήσουν είναι πολλαπλάσιος των βουλευτών της ΝΔ, που έχουν εγκαταλείψει πλέον κάθε προσπάθεια. Η δημοκρατική παράταξη, ξέρετε, ξεχωρίζει, διότι δεν το βάζει κάτω και αγωνίζεται από κάθε μετερίζι με αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες.

    ΕΡ: Τι έχει περισσότερη σημασία κατά τη γνώμη σας, να ανακοινώνετε πολιτικές για την παιδεία, την υγεία, τους λαθρομετανάστες κλπ, ή να ανακοινώσει ο Πρόεδρος του Κινήματος την ομάδα με την οποία προτίθεται να κυβερνήσει τη χώρα, αν κερδίσετε τις εκλογές;

    ΑΠ: Οι πολίτες ξέρουν πως το στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ικανό και μπορεί με επιτυχία να δώσει λύσεις και να υλοποιήσει το πρόγραμμά μας. Συνδυάζουμε εμπειρία, γνώση και ικανότητες. Με σταράτες και ξεκάθαρες κουβέντες πρέπει να αποσαφηνίζουμε πως θα λύσουμε προβλήματα στην υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος. Η νικηφόρα ομάδα είναι οι ψηφοφόροι, τα στελέχη κι ο Πρόεδρος. Έτσι συνθετικά προχωρούσαμε πάντα.

    ΕΡ: Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εξαντλήσει τις επικοινωνιακές του δυνατότητες; Μήπως χρειάζεται να αλλάξει επικοινωνιακή στρατηγική, προκειμένου να προσεγγίσει και να προσελκύσει περισσότερους πολίτες, καθώς, άλλωστε, έχει ως στόχο την αυτοδυναμία;

    ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, κάνει πολιτική και όχι επικοινωνία. Οι πολίτες μάς πλησιάζουν για τις πολιτικές μας. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης σημασία έχει η ουσία και όχι το περιτύλιγμα και αυτό οι Έλληνες το ξέρουν. Εμείς θα στηριχθούμε στη συνεπή διατύπωση λύσεων και η αυτοδυναμία θα έλθει.

    ΕΡ: Γιατί "ανοίξατε πόλεμο" με την κυβέρνηση για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης; Δεν είναι ένα σημαντικό έργο που αφορά όλους, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση ή συνεισφορά στην ολοκλήρωση του τόσο σημαντικού αυτού έργου;

    ΑΠ: Δεν ανοίξαμε εμείς πόλεμο, η κυβέρνηση ξέχασε τη Μελίνα Μερκούρη και το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Όσο για τον πόλεμο στον οποίο αναφέρεστε τον είχε ξεκινήσει ο κ. Τατούλης. Να σας θυμίσω τις προσφυγές του, ως βουλευτού της ΝΔ, στη Δικαιοσύνη με στόχο τη μη ανέγερση του Μουσείου. Αν υπάρχει κάποιος που έχει ευθύνη για την καθυστέρηση ενός τόσο μεγάλου έργου και την παρακώλυση επίτευξης του εθνικού στόχου αυτή είναι η ΝΔ.

    ΕΡ: Γιατί διαφωνείτε με το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για ψήφιση και αφορά στη λήψη κάποιων μέτρων, για την πάταξη της βίας, της εγκληματικότητας, αλλά αφορά και στην τρομοκρατία. Τι άλλο θα είχατε να προτείνετε στη θέση αυτών;

    ΑΠ: Τα τελευταία πέντε χρόνια η ΝΔ κατάφερε με τη διακυβέρνησή της να χάσει ο μέσος Έλληνας κάθε αίσθημα ασφάλειας. Για μας, και το αποδείξαμε κατά την διακυβέρνηση της χώρας, είναι θεμελιώδες δικαίωμα η αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες. Αυτό επιτυγχάνεται με σοβαρή δουλειά, αξιοκρατικές επιλογές, εκπαίδευση, επένδυση σε σύγχρονα μέσα. Η κυβέρνηση αντ΄ αυτών προσπαθεί με ατελέσφορα, ανεφάρμοστα και επικίνδυνα μέτρα να λύσει το πρόβλημα.

    Πως είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε; Εμείς προτείνουμε τη δοκιμασμένη συνταγή ΠΑΣΟΚ, όπου, με συστηματική δουλειά είχαμε καταφέρει να φτάσουμε στην εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων και το 2004 είχαμε παραδώσει μια αντιτρομοκρατική υπηρεσία -αλλά και γενικότερα τα σώματα ασφαλείας- με αξιοκρατική στελέχωση και αξιόμαχο εκπαιδευμένο δυναμικό. Κάτι που είχαν, άλλωστε, παραδεχθεί και υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας.

    ΕΡ: Έχετε δηλώσει, ως ΠΑΣΟΚ, με πρώτο τον Πρόεδρό του, ότι προτιμάτε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από Βουλή με νωπή λαϊκή εντολή. Οι συσχετισμοί δεν σας ευνοούν να επιβάλλετε κάτι τέτοιο. Τι θα κάνετε αν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμεριστούν την ίδια, με εσάς, προτίμηση; Θα επιμείνετε;

    ΑΠ: Ζητάμε άμεση αλλαγή κυβέρνησης καθώς η χώρα δεν αντέχει άλλο. Επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι να υπηρετείται το εθνικό συμφέρον και αυτό θα καθορίσει και τη στάση μας στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως άλλωστε είπε και ο Πρόεδρός μας. Η νωπή λαϊκή εντολή είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί από το κοινοβούλιο το πρόσωπο και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    ΕΡ: Αυτές τις μέρες έχουμε εξελίξεις στο μοναδικό κόμμα που φαίνεται ότι επηρεάσθηκε από τις ευρωεκλογές, τον ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως, τον ΣΥΝ. Τι περιμένει το ΠΑΣΟΚ από αυτή την εξέλιξη; Θα ενδιαφερόταν για τη δημιουργία ενός σχηματισμού στα πρότυπα της παλιάς ΕΔΑ, όπως συζητείται, ή για την προσχώρηση κάποιων στελεχών του ΣΥΝ στις τάξεις του;

    ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ ως μεγάλο πολιτικό κόμμα είναι αναμενόμενο να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλο το πολιτικό φάσμα. Για μας ο στόχος για τις επόμενες εθνικές εκλογές είναι νίκη και αυτοδυναμία. Έχουμε όμως επανειλημμένως πει ότι πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε με τις ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις για όλα τα θέματα, προκειμένου να έχουμε ευρεία κοινωνική συναίνεση. Στόχος μας λοιπόν είναι οι συνεργασίες με πολιτικούς όρους και όχι οι μετεγγραφές στελεχών.

    ΕΡ: Κατηγορείστε από την κυβέρνηση ότι συντηρείτε την εκλογολογία, δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της χώρας. Μπορεί η χώρα να αντέξει προεκλογική περίοδο εννέα μηνών, μέχρι το ΠΑΣΟΚ να έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει εκλογές;

    ΑΠ: Πώς μπορεί να κατηγορείται η αντιπολίτευση για την ακυβερνησία; Η κυβέρνηση αντί να βλέπει δράκους καλό θα ήταν στο λίγο χρόνο που της απομένει να προσπαθήσει να πράξει το μικρότερο κακό για τον τόπο. Χρέος της προς τη χώρα και όσους την ψήφισαν είναι να αποχωρήσει άμεσα πριν βουλιάξουμε.

    [04] "Να πάμε όλοι μαζί μπροστά"

    Επίσκεψη στην Κρήτη πραγματοποιεί σήμερα ο κ. πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας.Το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ- Τμήμα Δ. Κρήτης, στα Χανιά.Το βράδυ, θα συμμετάσχει στη Νομαρχιακή Συνέλευση των μελών του ΣΥΝ Ηρακλείου, στην οποία θα συμμετέχουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές της υπόλοιπης Κρήτης.

    «Δεν τίθεται θέμα απορόφησης, το θέμα είναι να πάμε όλοι μαζί μπροστά και έτσι θα συνεχίσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Φ. Κουβέλη, περί κατηγορηματικής αντίθεσης της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ στην ενσωμάτωση του Συνασπισμού στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Επίσης, ο Μ. Γλέζος, σε σχετική δήλωσή του, τονίζει ότι η «πρόβλεψη για επίθεση εναντίον του Αλέκου Αλαβάνου, μόλις θα γινόταν γνωστό ότι αποδέχτηκε την άποψη του κόμματος του ΣΥΝ να μην παραιτηθεί της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της γνώμης των μελών και των φίλων, επιβεβαιώθηκε» και προσθέτει ο κ. Γλέζος αναφερόμενος έμμεσα στις δηλώσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου, «δεν περίμενε, όμως, κανείς ότι τα πρώτα βέλη θα προέρχονταν εκ των έσω».

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε από πολιτικούς σχηματισμούς με την προϋπόθεση ότι ο καθένας διατηρεί την ιδεολογική, την πολιτική και οργανωτική αυτοτέλειά του και συνεπώς, ούτε σκέψη για ενιαίο κόμμα», υπογραμμίζει ο κ. Γλέζος και καταλήγει: «Αυτό που αντιμετωπίζεται, είναι πώς οι ανένταχτοι, που δεν ανήκουν σε καμιά από τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες συναποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι ως θεατές, αλλά ως πολίτες που θέλουν κι αυτοί να παίρνουν μέρος στα κέντρα λήψης των αποφάσεων».

    Συνάντηση με ΟΤΟΕ

    Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου «να θέσει σε τάξη τον πρόεδρο και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών», ζήτησε ο κ.Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνάντησή του με το διοικητικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε παρέμβαση για να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και κατηγόρησε την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και τον κ. Αράπογλου προσωπικά, ότι «το θράσος έχει όρια, ειδικά σε εποχές κρίσης». Πρόσθεσε δε, ότι οι τραπεζίτες αρνούνται το Σύνταγμα και τους νόμους.

    Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ, στο αίτημα των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Εκ μέρους της ΟΤΟΕ, ο πρόεδρός της κ. Κούκος, κατηγόρησε τους τραπεζίτες για αδιαλλαξία, «μια αδιαλλαξία που επαναλαμβάνεται και φέτος και αφορά την άρνησή τους να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, γεγονός που συνιστά άρνηση εφαρμογής του Συντάγματος και έχει επίπτωση όχι μόνο στους τραπεζοϋπαλλήλους, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας».

    Τα μέλη του ΔΣ της ΟΤΟΕ ζήτησαν από τον κ. Αλαβάνο, να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, ώστε «να αναγκαστούν οι τράπεζες να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να εφαρμοστούν το Σύνταγμα και οι νόμοι».

    Συνάντηση με απολυμένους του Ε.Τ.

    Την παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», του ρ/σ «CITY» και της ιστοσελίδας του Ομίλου, ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντησή του με επιτροπή των εργαζομένων στην εφημερίδα.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «δεν γίνεται από "τη συναδέλφωση των λαών" στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ιδιοκτησία να περνάει "στο πετάμε στο δρόμο τους εργαζόμενους" και τις 500 οικογένειές τους. Αυτό είναι απαράδεκτο» και κατέληξε:

    «Η κυβέρνηση έχει τα μέσα, το δημόσιο είναι ο ιδιοκτήτης των συχνοτήτων, οι κρατικές διαφημίσεις, ή αυτές των διαφόρων δημοσίων οργανισμών, είναι ένας τεράστιος πόρος, από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, που μπαίνει στον Τύπο και με αυτή την έννοια έχει τα μέσα, πρέπει να έχει και τη βούληση και οφείλει να το κάνει».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σε ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων υπέρ των εργαζομένων του συγκροτήματος του «Ελεύθερου Τύπου», ενώ έκανε έκανε λόγο για κερδοσκοπικό τοπίο μέσα στον Τύπο

    Κατέθεσε σειρά προτάσεων για λήψη άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων, μεταξύ των οποίων: να βρεθεί λύση σε όλο το συγκρότημα του ΕΤ με τη συμμετοχή των εργαζομένων, να μην χάσουν τις δουλειές του και να ανακληθούν οι απολύσεις. Ακόμη, να κατοχυρωθούν οι συνθήκες εργασίες των εργαζομένων σε επιχειρήσεις Τύπου, να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις για το θέμα το διαπλοκής που έχει αφεθεί ασύδοτη μετά το φιάσκο του βασικού μετόχου. Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στις κρατικές διαφημίσεις, να αντιμετωπίζονται οι επιχειρήσεις Τύπου ως ειδικού χαρακτήρα, να αναθεωρηθεί το πλάισιο για τη δεσπόζουσα θέση και τις πολλαπλές ιδιοκτησίες στο χώρο του Τύπου και τέλος να συζητηθεί το όλο θέμα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.

    [05] "Ασφάλεια των συνόρων"

    Μείζον χαρακτήρισε το θέμα της διακοπής λειτουργίας του συγκροτήματος του ΕΤ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και έκανε λόγο για «αλλοίωση της ενημέρωσης στο χώρο της οποίας παίζονται άγρια παιχνίδια»

    «Δεν μάθαμε τίποτε από τον Κοσκωτά», είπε ο κ. Καρατζαφέρης σημειώνοντας ότι εφοπλιστές και επιχειρηματίες μπάινουν στο χώρο των ΜΜΕ χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. «Γίνονται μεγάλα παιχνίδια και κανείς δεν μιλά. Κανείς δεν αναλογίζεται πού πάει το πράγμα» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    «Ξανατοποθετείται απ΄ότι φαίνεται, ο κ. Μπαρόζο στη θέση του Προέδρου της Κομισιόν. Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα. Ο ΛΑ.Ο.Σ - όπως και το 2004 - δεν πρόκειται να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρωβουλή», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης, σχετικά με την επανεκλογή του κ. Μπαρόζο ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ακόμη, αναφορικά με την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την λαθρομετανάστευση, ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε:

    «Ο οποιοσδήποτε εισέρχεται στην χώρα λαθραία και χωρίς χαρτιά δεν είναι εκ προοιμίου ακίνδυνος. Πρώτα απ΄ όλα να κοιτάξουν να ασφαλίσουν τα σύνορα μας και μετά να λάβουν σοβαρά και όχι αποσπασματικά μέτρα».

    Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης Σαρκοζί, για την απαγόρευση της κουκούλας στις διαδηλώσεις στη Γαλλία, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε:

    «Η "ατζέντα Καρατζαφέρη" έχει πέραση στην Ευρώπη: μετά την πρόταση για μείωση του Φ.Π.Α η οποία υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση Μπράουν, μετά την πολιτική έναντι της Τουρκίας η οποία εφαρμόζεται ήδη από τη Γαλλία και τη Γερμανία, τώρα υλοποιούνται στη Γαλλία και οι προτάσεις Καρατζαφέρη για την κουκούλα. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Καραμανλή αρκείται σε μεσοβέζικες λύσεις».

    [06] Νέα ένταση στο Ιράν

    Οι ηγέτες της λεγόμενης ρεφορμιστικής αντιπολίτευσης στο Ιράν δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να αμφισβητούν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών αυτού του μήνα, που καταγγέλλουν ως προϊόν νοθείας, παρότι η κυβέρνηση εμφανιζόταν σήμερα Πέμπτη να έχει καταστείλει σχεδόν πλήρως τις μαζικές διαδηλώσεις των υποστηρικτών της.

    Οι ταραχές αποκάλυψαν ρήγματα στο κληρικαλιστικό καθεστώς, και ώθησαν τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που επιδιώκει να μην αναμιγνύεται εμφανώς στις πολιτικές συγκρούσεις, να ταχθεί ανοικτά υπέρ του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Η κρίση στο Ιράν μοιάζει παράλληλα να εκμηδένισε τα περιθώρια να υπάρξουν άμεσες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, όπως φερόταν να επιδίωκε η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με στόχο σταδιακή προσέγγιση με την Τεχεράνη--καθώς η κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε ευθέως την Ουάσινγκτον αλλά και το Λονδίνο ότι υποκίνησαν τα επεισόδια.

    Η σκληρή καταστολή από μέρους των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράν ώθησε τον Ομπάμα να ανεβάσει πολύ τους τόνους της μέχρι πρότινος μετριασμένης ρητορικής του έναντι της Τεχεράνης--ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι αισθάνθηκε "φρίκη και οργή" για τα αιματηρά επεισόδια.

    Ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 12ης Ιουνίου, η νίκη του Αχμαντινετζάντ, δε θα ακυρωθεί και κατέστησε υπεύθυνους για την αιματοχυσία τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

    Στα επεισόδια εκτιμάται ότι έχουν βρει το θάνατο περίπου 20 άνθρωποι, πάντως η αστυνομία και οι παραστρατιωτικές μονάδες του καθεστώτος έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των δρόμων στην Τεχεράνη και στις άλλες μεγάλες πόλεις μετά από μια εβδομάδα που σημαδεύτηκε από τις χειρότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά την Ισλαμική επανάσταση του 1979.

    Χθες Τετάρτη μονάδες αντιμετώπισης ταραχών διέλυσαν περίπου 200 διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Η συγκέντρωση ήταν πολύ μικρότερη από αυτές των προηγούμενων ημερών, στις οποίες έλαβαν μέρος χιλιάδες. Η φράση "Αλλάχου Άκμπαρ" ("Ο Θεός είναι μεγάλος"), που χρησιμοποιήθηκε ως κραυγή διαμαρτυρίας τις τελευταίες ημέρες, ακουγόταν και πάλι στα στενά της Τεχεράνης τη νύκτα, αλλά όχι τόσο μαζικά.

    Πάντως η αντιπολίτευση, παρά το ότι οι μαζικές διαδηλώσεις χάνουν την αρχική τους ορμή, δεν μοιάζει έτοιμη να συμβιβαστεί. Ο ρεφορμιστής Μεχντί Καρουμπί, που κατέλαβε την τελευταία θέση μεταξύ των υποψηφίων κατά τα επίσημα αποτελέσματα, αποκάλεσε την κυβέρνηση "έκνομη". Η σύζυγος του Μιρχοσεΐν Μουσαβί, ο οποίος υποστηρίζει ότι κέρδισε τις εκλογές, είπε ότι η αντιπολίτευση έχει "καθήκον να συνεχίσει τις νομικές διαμαρτυρίες για να προασπιστεί τα [πολιτικά και ανθρώπινα] δικαιώματα στο Ιράν". Ο Μουσαβί έχει την υποστήριξη του πρώην προέδρου Άκμπαρ Χασεμί Ραφσαντζανί.

    Οι Μουσαβί και Ραφσαντζανί συναντήθηκαν με μέλη του κοινοβουλίου χθες Τετάρτη. Το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars μετέδωσε ότι συζητήθηκαν "οι εκλογές και οι τελευταίες εξελίξεις" και ότι δεν είναι σαφές εάν οι δύο πολιτικοί επιχείρησαν να συγκεντρώσουν πολιτική υποστήριξη.

    Υποστηρικτές του Μουσαβί είπαν πως σχεδιάζουν να γεμίσουν τον ουρανό με μπαλόνια την Παρασκευή--τα μπαλόνια θα γράφουν "Νέντα, θα μείνεις για πάντα στις καρδιές μας", σύνθημα που αναφέρεται στη νεαρή που σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα από πυρά παραστρατιωτικών και, χάρη στην καταγραφή του γεγονότος σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, μετατράπηκε σε σύμβολο των κινητοποιήσεων παρότι δεν είναι σαφές εάν η 26χρονη συμμετείχε σ' αυτές.

    Ο Μουσαβί έχει υποστηρίξει ότι οι εκλογές πρέπει να ακυρωθούν, αλλά το Συμβούλιο των Φρουρών, κορυφαίο όργανο του καθεστώτος, απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

    Εκπρόσωπος του Συμβουλίου δήλωσε ότι εξέτασε όλες τις καταγγελίες αλλά δεν διαπίστωσε σοβαρές ατασθαλίες, μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός Press TV σήμερα Πέμπτη.

    Ο εκπρόσωπος είπε πως η ψηφοφορία ήταν από τις "πιο αδιάβλητες που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα" μετά την επανάσταση του 1979, κατά την ίδια πηγή.

    Το Press TV ανέφερε ακόμη ότι οκτώ από τους νεκρούς στις μετεκλογικές ταραχές ήταν μέλη παραστρατιωτικών μονάδων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τις προσκλήσεις που είχε αποστείλει σε Ιρανούς διπλωμάτες για να παραστούν στους εορτασμούς για την 4η Ιουλίου. Ήταν η πρώτη φορά, αφότου η Ουάσινγκτον διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Τεχεράνη το 1980, που εστάλησαν τέτοιες προσκλήσεις. Πάντως η ανακοίνωση είχε συμβολικό χαρακτήρα, καθώς ουδείς Ιρανός αξιωματούχος είχε ανταποκριθεί.

    Σύμφωνα με τον Τζων Κέρυ, πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, μοχλός της πίεσης που μπορούν να ασκήσουν οι ΗΠΑ στο Ιράν θα είναι η μείωση της τιμής του πετρελαίου και η ελάττωση της εξάρτησής τους από ξένες ενεργειακές πηγές.

    Πιο ουδέτερη στάση εμφανίστηκε να τηρεί η Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει πως τα προβλήματα που ανέκυψαν μετά τις εκλογές "αντιλαμβανόμαστε. . . ότι αντιμετωπίζονται σύμφωνα με το νόμο στο Ιράν", όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

    Συλλήψεις καταγγέλει η αντιπολίτευση

    Τουλάχιστον 140 ιρανοί πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, φοιτητές και δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί από την αρχή των ταραχών που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, μεταδίδουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης.

    Η εφημερίδα Etemad που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές δημοσίευσε έναν κατάλογο 71 ονομάτων, σημαντικών μεταρρυθμιστών, δημοσιογράφων και υπεύθυνων της προεκλογικής εκστρατείας του Μουσαβί που έχουν συλληφθεί, ενώ η ιστοσελίδα του Μουσαβί γράφει ότι 70 πανεπιστημιακοί και μέλη ισλαμικών φοιτητικών συλλόγων συνελήφθησαν μετά την συνάντησή τους με τον Μουσαβί την Παρασκευή.

    Οι αρχές έχουν ανακοινώσει επίσης τη σύλληψη δύο ξένων δημοσιογράφων, ενός ιρανοκαναδού και ενός ελληνοβρετανού, που εργάζονται για αμερικανικά μέσα, ενώ εδώ και μερικές μέρες ανακοινώνουν συνεχώς την εξάρθρωση δικτύων "εγκεφάλων" που διοργανώνουν τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 17 Ιρανοί σκοτώθηκαν και πολλές εκατοντάδες συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον της επανεκλογής του Αχμαντινετζάντ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 June 2009 - 10:30:30 UTC