Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης
  • [02] Η ατζέντα της ημέρας
  • [03] "Επικίνδυνη κατάσταση"
  • [04] "Να πάμε όλοι μαζί μπροστά"
  • [05] "Ασφάλεια των συνόρων"

  • [01] ΠΑΣΟΚ: Προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα συναντηθεί σήμερα με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. κ. Θεόδωρο.

    Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, για θέματα Ανάπτυξης, και Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Σπύρος Κουβέλης αντιστοίχως, θα δώσουν το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου, με θέμα την εθνική ενεργειακή στρατηγική

    "Θεμελιώδες δικαίωμα το οποίο, το ΠΑΣΟΚ εγγυάται, ότι ο πολίτης θα ξαναβρεί", χαρακτήρισε την "ασφάλεια των πολιτών" η κ. Καρακλιούμη τονίζοντας ότι απαιτείται σοβαρή δουλειά, αξιοκρατία και συνεργασία και προσθέτοντας ότι "με συστηματική δουλειά εξαρθρώσαμε την 17Ν και παραδώσαμε μια αστυνομία και μια αντιτρομοκρατική υπηρεσία που δούλευε πολύ καλά και αυτό το παραδέχονται και στελέχη της ΝΔ".

    Η κ. Καρακλιούμη χαρακτήρισε "εγκληματική" την πολιτική και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, στα συγκεκριμένα ζητήματα.

    Ερωτηθείσα για το νομοσχέδιο που αφορά την "κουκούλα" η κ. Καρακλιούμη έκανε λόγο για "επικοινωνιακές κινήσεις της κυβέρνησης" καθώς και για "ατελέσφορα, ανεφάρμοστα και τελικά επικίνδυνα μέτρα".

    "Ο στόχος μας είναι η νίκη και η αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, ενώ παράλληλα έχουμε μιλήσει για την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με προοδευτικές δυνάμεις για να δημιουργηθούν ευρύτατες κοινωνικές συναινέσεις", απάντησε η κ. Καρακλιούμη ερωτηθείσα αν το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά.

    Δηλώσεις Λ. Κατσέλη

    Στο σύνολο της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης με έμφαση στην υλοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων έδωσε έμφαση η Εκπρόσωπος του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με τους οικονομικούς συντάκτες.

    Η κ. Κατσέλη επισήμανε μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν απορροφήθηκε ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013, για να ξεκινήσει η κυβέρνηση, λίγο πριν τις εκλογές, έναν άνευ προηγουμένου «αγώνα δρόμου», χρησιμοποιώντας τους συγκεκριμένους πόρους προκειμένου να αυξήσει την εκλογική της πελατεία. «Η μέχρι σήμερα κατάσταση είναι άκρως απογοητευτική, η ενεργοποίηση (νομικές δεσμεύσεις) έργων φτάνει μόλις το 1,1 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 4,3% της συνολικής δημόσιας δαπάνης (του συνόλου των 32 δισ ευρώ εθνικής + κοινοτικής)», ανέφερε η κ.Κατσέλη, προσθέτοντας ότι, ακόμα χειρότερα, οι πραγματοποιήσεις ανέρχονται στο ποσοστό του 1,4% - δηλαδή 376 εκατ. ευρώ.

    Η κ. Κατσέλη κατηγόρησε την κυβέρνηση για εικονική αύξηση της απορροφητικότητας με μεταφορές έργων του Γβ ΚΠΣ. «Η κοροϊδία από την κυβέρνηση δεν έχει προηγούμενο, ακόμα και έργα του Γβ ΚΠΣ που έχουν παραδοθεί στον χρήστη εντάσσονται στο ΕΣΠΑ», ανέφερε η κ.Κατσέλη, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα στη δημοσιότητα, όπως μεταξύ άλλων τα 8 σχολεία, το ένα οδικό έργο και 9 Σχέδια Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης συνολικής αξίας 25 εκατ. ευρώ που έχουν ολοκληρωθεί στη Θεσσαλία μέσω του Γβ ΚΠΣ και ενεγράφησαν στο ΕΣΠΑ 2007-2013, στο ΠΕΠ Θεσσαλίας.

    Η κ.Κατσέλη αναφέρθηκε εκτενώς στις μεγάλες αναπτυξιακές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ που θα βασίζονται στο τρίπτυχο αναδιάρθρωση-ανάπτυξη-αναχρηματοδότηση της οικονομίας.

    Επισήμανε, μεταξύ άλλων ότι στόχος είναι η αύξηση των επενδύσεων του ΠΔΕ στο 5% του ΑΕΠ, από 3,4% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, ώστε να καταστεί ουσιαστικό εργαλείο ανάπτυξης και να γίνει αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Επίσης, η ανακατανομή δαπανών προϋπολογισμού, η αναθεώρηση του θεσμού των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε συμπράξεις παραγωγικής αναδιάρθρωσης, η αναθεώρηση αναπτυξιακού νόμου και η απλοποίηση ρυθμιστικού πλαισίου για αδειοδότηση, χωροθέτηση και λειτουργία επιχειρήσεων. Επίσης η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το Ταμείο Αναχρηματοδότησης Ανάπτυξης για τη στοχευμένη αναχρηματοδότηση επενδυτικών δράσεων της οικονομίας καθώς και το αναμορφωμένο ΤΕΜΠΜΕ για παροχή εγγυήσεων βάσει κριτηρίων.

    «Η είσοδος της Ελλάδας σε τροχιά ύφεσης, η μείωση του ρυθμού αύξησης των επενδύσεων, η δημοσιονομική εκτροπή και η αύξηση του δημοσίου χρέους, επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και από τον ΟΟΣΑ» τόνισε η κ.Λ. Κατσελη, σχολιάζοντας τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή και του ΟΟΣΑ.

    Μίλησε για "αρνητικές εξελίξεις που είναι αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών επιλογών", τονίζοντας ότι η "ελληνική κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο στήριξης της οικονομίας".

    [02] Η ατζέντα της ημέρας

  • Βουλή - Επίκαιρες ερωτήσεις - Πρόταση νόμου «Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και την κατάργηση των διοδίων» (09:30:00, Αθήνα, Επίκαιρες ερωτήσεις)

  • Τον Αμερικανό πρόξενο Χόιτ Μπράιαν Γι θα δεχθεί ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης. Επίσης ο κ. Ψωμιάδης θα συναντηθεί με την πρέσβειρα της Κροατίας Vesna Cvejetkovic Kurelec στις 14.15.(10:20:00, Θεσσαλονίκη/Νομαρχία Θεσσαλονίκης)

  • Εναρκτήρια Συνεδρίαση της ΟΛΜΕ (11:00:00, Αθήνα/Novotel)

  • Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση έρευνας "Το παρόν και το μέλλον της βιοτεχνίας στο νομό Θεσσαλονίκης - Οι προοπτικές των κλάδων του ΒΕΘ" (11:30:00, Θεσσαλονίκη/Αριστοτέλους 27). Η συνέντευξη θα δοθεί στα γραφεία του ΒΕΘ. Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρία δημοσκοπήσεων Interview σε δείγμα 1.600 επιχειρήσεων - μελών του ΒΕΘ και καταναλωτών

  • Ημερίδα της ΟΚΕ για το ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την έξοδο από την κρίση (11:30:00, King George Palace-Σύνταγμα)

  • Η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά θα παραστεί στην έναρξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κατάρτιση Στελεχών Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών», της «Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε.». (11:30:00, Αθήνα/Athens Imperial)

  • ΠΑΣΟΚ-Συνεδρίαση για οικονομία υπό τον πρόεδρο του Κινήματος Γ. Παπανδρέου (11:30:00, Αθήνα/Ιπποκράτους 22)

  • Τακτική Γενική Συνέλευση της MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ, στο ξενοδοχείο Mediterranean Palace (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Σαλαμίνος 3 & Καρατάσου)

  • ΕΡΤ- Συνέντευξη για την διαδραστική ανάδειξη του ιστορικού οπτικοακουστικου αρχείου της ΕΡΤ στην ελληνική κοινωνία της πληροφορίας (12:00:00)

  • Συζήτηση για το πολιτικό άσυλο από το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων (12:00:00, Αθήνα/Γραφεία Δικηγορικού Συλλόγου)

  • Παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών και παρουσίαση του προγράμματος "Στην Περιφέρεια για τον Πολιτισμό" από τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη (12:00:00, Θεσσαλονίκη/Εθνικής Αμύνης 1)

  • Εκδήλωση του ΟΚΑΝΑ με αφορμή την μεθαυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (12:00:00, Αθήνα/Ακαδημίας 50 (GRC). Θα μιλήσει ο Υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος

  • Συνέντευξη Τύπου από την ΓΓ του υπουργείου Παιδείας Νίκη Γκοτσοπούλου σχετικά με την φετινή διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων (12:00:00, Αθήνα/Υπουργείο Παιδείας)

  • Συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή της διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (12:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Η 'Επαρχος Λαγκαδά Πόπη Καλαϊτζή σε συνέντευξη Τύπου με θέμα "Επαρχία Λαγκαδά - Μια Επαρχία για τον Ουρανίσκο". Σειρά εκδηλώσεων με εδέσματα από προϊόντα των τοπικών παραγωγών της επαρχίας Λαγκαδά (12:30:00, Θεσσαλονίκη/Λεωφ. Νίκης 15). Σημείωση: Η συνέντευξη θα δοθεί στο bar restaurant Yamas. Το δεκαήμερο εκδηλώσεων διοργανώνεται υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Στόχος η προώθηση και προβολή των τοπικών παραγωγών και μικροκαλλιεργητών της Επαρχίας Λαγκαδά

  • Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης, θα δώσει συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (12:30:00, Αθήνα/Ιπποκράτους 22)

  • Συνέντευξη Τύπου των πολιτικών εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, για θέματα Ανάπτυξης, και Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Μ. Χρυσοχοϊδη και Σ. Κουβέλη (13:00:00, Αθήνα/Ιπποκράτους 22)

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλου (14:00:00, Αθήνα/ΕΚΕΠΥ). Θέμα συνέντευξης η επικείμενη εφαρμογή του Νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος αλλά και η πορεία του ιού της νέας γρίπης

  • Συνέντευξη Τύπου 54 σκηνοθετών και παραγωγών με θέμα την αποχή τους από τα κρατικά κινηματογραφικά βραβεία (14:30:00, Αθήνα/Αίθουσα ανταποκριτών Ξένου Τύπου)

  • Υπογραφή Σύμβασης χρηματοδότησης κατασκευής Προβλήτος 1 λιμένα Πειραιά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τον ΟΛΠ (15:00:00, Πειραιάς/ΥΕΝΑΝΠ)

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν.)-Παράρτημα Θεσσαλονίκης (19:00:00, Θεσσαλονίκη)

  • Ομιλος MIG-Attica Group:Τελετή υπογραφής σύμβασης με ναυπηγεία της Κορέας για τη ναυπήγηση δύο νέων πλοίων (19:00:00, Αθήνα/Ledra Marriot)

  • Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης (19:00:00, Θεσσαλονίκη/δημαρχείο)

  • Ομιλία Γ. Παπαθανασίου με θέμα την οικονομία σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου (19:30:00, Αθήνα/ξενοδοχείο "Μ. Βρετανία")

  • Επίσκεψη Κ. Παπούλια στη Συρία

  • Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κρήτη. Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

    14.00 Χανιά: Συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ- Τμήμα Δ. Κρήτης.

    20.30. Ηράκλειο: Νομαρχιακή Συνέλευση των μελών του ΣΥΝ Ηρακλείου, στην οποία θα συμμετέχουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές της υπόλοιπης Κρήτης

  • 10η Μικτή Διϋπουργική Επιτροπή Ελλάδας - Λ.Δ. της Κίνας με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του Υφυπουργού Εμπορίου της Λ.Δ. της Κίνας κ. Jiang Zengwei (Αθήνα/Yπουργείο Εξωτερικών)

    Αθλητική ατζέντα

  • Ποδόσφαιρο-Κύπελλο Συνομοσπονδιών-Ημιτελικά

  • Μεσογειακοί Αγώνες-Πεσκάρα 2009, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Α` Όμιλος

    18:00 Ιταλία-Συρία (Stadio di Avezzano)

    Β` Όμιλος

    17:00 Γαλλία-Τουρκία (Stadio Comunale-Teramo)

    Γ` Όμιλος

    17:00 Λιβύη-Μαυροβούνιο (Stadio "Biondi"-Lanciano)

    Δ` Όμιλος

    17:00 Ισπανία-Τυνησία (Stadio Comunale-Francavilla)

    [03] "Επικίνδυνη κατάσταση"

    Την «απόλυτη αντίθεσή της με τα νέα κυβερνητικά μέτρα εναντίον των μεταναστών», διατύπωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου για τις θέσεις του κόμματος σχετικά με τους οικονομικούς μετανάστες και τους πολιτικούς πρόσφυγες και ζήτησε δημιουργία αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας και όχι «στρατοπέδων συγκέντρωσης», νομιμοποίηση όσων εργάζονται στην Ελλάδα, παροχή ασύλου στους πολιτικές πρόσφυγες και ταξιδιωτικών εγγράφων για εκείνους που θέλουν να μεταβούν σε κράτος εκτός της Ένωσης.

    Υποστήριξε δε, ότι, μεταξύ άλλων, πρέπει να γίνει το τζαμί στην Αθήνα και το νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους στο Σχιστό, να υπάρξει κρατική μέριμνα για τους ανήλικους πρόσφυγες και να δίδεται η ιθαγένεια με την ενηλικίωση.

    Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε από τη μια την κυβέρνηση πως «βρήκε σύμμαχο στο ΠΑΣΟΚ και τη "δηλητηριώδη εκστρατεία" του ΛΑΟΣ» και από την άλλη, πως ο ΣΥΡΙΖΑ «εξακολουθεί να έχει αυταπάτες ότι το πλαίσιο της Ε.Ε. είναι ο χώρος αναζήτησης της λύσης».

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υποστήριξε ότι τα σύνορα της χώρας έγιναν «ξέφραγο αμπέλι με το μπες-βγες των Νατοϊκών στρατευμάτων», ενώ κληθείσα να σχολιάσει τη μείωση του ποσοστού του ΚΚΕ σε περιοχές με αυξημένο αριθμό μεταναστών, έκανε λόγο για «υποκινούμενη εκστρατεία εναντίον των μεταναστών», υποστηρίζοντας ότι «τις απόψεις του ΛΑΟΣ "προπαγανδίζουν", τόσο η Ν.Δ., όσο και το ΠΑΣΟΚ».

    Πάντως, πριν παρουσιάσει της θέσεις του κόμματός της για το μεταναστευτικό ζήτημα, η κ. Παπαρήγα επιτέθηκε εκ νέου στο Θ. Πάγκαλο, ο οποίος σε πρωινή τηλεοπτική του εμφάνιση είχε μιλήσει περί άρνησης του ΚΚΕ για έλεγχο των οικονομικών του από ορκωτούς λογιστές, χαρακτηρίζοντάς τον «γνωστό προβοκάτορα του ΠΑΣΟΚ».

    Απαντώντας στον κ. Πάγκαλο, η κ. Παπαρήγα έδωσε στη δημοσιότητα Έκθεση της επιτροπής της Βουλής για τα οικονομικά του κόμματος και Έκθεση Ελέγχου Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών επί του ισολογισμού εσόδων και δαπανών χρήσεως 2007 του ΚΚΕ, «με βάση τα οποία είχε γίνει έλεγχος στα οικονομικά του κόμματος».

    «Θα τους "αλλάξουμε τα φώτα" γιατί όλη αυτή η επίθεση στοχεύει στο κίνημα, στο λαό», τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα πλήγμα και να υποχωρήσουμε, ούτε ιδεολογικά, ούτε πολιτικά, αλλά ούτε και να χρεοκοπήσουμε οικονομικά, διότι η βασική πηγή των εσόδων μας είναι ο λαός».

    Ερωτηθείσα σχετικά με τις εξελίξεις στο ΣΥΝ και το ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι «ο χώρος αυτός είναι καταδικασμένος να ζει σε αυτές τις αντιφάσεις» και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι έχει το ρόλο του «αναχώματος» και τον άλλο του «να δηλητηριάζει το ριζοσπαστισμό».

    Επιπλέον, τόνισε ότι «οι εξελίξεις δεν προκαλούν εντύπωση», καθώς «ήταν αναμενόμενες», εξηγώντας ότι οι «διενέξεις που έγιναν, είναι η επανάληψη της περιόδου 1989-1991, όταν το ΚΚΕ αποχώρησε από το ΣΥΝ».

    «Τώρα αυτό πάνε να κάνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κόμμα και, κατά συνέπεια, ο ΣΥΝ πρέπει να διαλυθεί. Ό,τι μας έκαναν, κάνουν τώρα», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα και κατέληξε λέγοντας ότι «εδώ μεταξύ τους που είναι στο ίδιο ιδεολογικό ρεύμα δεν μπορούν να φάνε ψωμί, και θέλουν και συνεργασία ή ενότητα της αριστεράς με το ΚΚΕ».

    Εξάλλου, σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι υπήρχε στόχος να μην είναι τρίτο κόμμα το ΚΚΕ στις ευρωβουλευτικές εκλογές και είπε πως παραμονές των εκλογών, το κόμμα δέχτηκε «διάφορους ελέγχους και επιθεωρήσεις εργασίας».

    Συνάντηση με εργαζόμενους στον "Ελεύθερο Τύπο"

    "Είναι δεδομένη η αμέριστη αλληλεγγύη μας, που θα πάρει και πρακτικό χαρακτήρα, απέναντι στο προσωπικό, σε όλους τους εργαζόμενους στον "Ελεύθερο Τύπο" και στο ραδιόφωνο "City 99,5" που μέσα σε ένα βράδυ ουσιαστικά βρέθηκαν άνεργοι, σε μία περίοδο που η κρίση αυξάνει την ανεργία σε όλους τους εργαζόμενους και στο χώρο του Τύπου", δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με αντιπροσωπεία των εργαζομένων.

    Αναφερόμενη στα αίτια που οδήγησαν στις τελευταίες εξελίξεις η κ. Παπαρήγα είπε ότι μπορεί κανείς να δώσει πολλές εξηγήσεις γιατί έκλεισε η συγκεκριμένη εφημερίδα και το ραδιόφωνο και πρόσθεσε ότι οπωσδήποτε έχει να κάνει με τους περίφημους κανόνες της αγοράς, με τους ανταγωνισμούς και ενδεχομένως αντανακλά και γενικότερα πολιτικούς σχεδιασμούς και αντιπαραθέσεις ή μη ευόδωση σχεδίων.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι πάνω απ' όλα εμάς μας ενδιαφέρει να μην προστεθεί ένας αριθμός νέων ανέργων στη μεγάλη λίστα ανέργων που υπάρχει και δεσμεύθηκε ότι "συζητήσαμε και οπωσδήποτε θα πάρουμε υπόψη και τις συγκεκριμένες προτάσεις των εργαζομένων και για πίεση κοινοβουλευτική - πολιτική, αλλά και για πιο έμπρακτη αλληλεγγύη".

    [04] "Να πάμε όλοι μαζί μπροστά"

    Επίσκεψη στην Κρήτη πραγματοποιεί σήμερα ο κ. πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας.Το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ- Τμήμα Δ. Κρήτης, στα Χανιά.Το βράδυ, θα συμμετάσχει στη Νομαρχιακή Συνέλευση των μελών του ΣΥΝ Ηρακλείου, στην οποία θα συμμετέχουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές της υπόλοιπης Κρήτης.

    «Δεν τίθεται θέμα απορόφησης, το θέμα είναι να πάμε όλοι μαζί μπροστά και έτσι θα συνεχίσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Φ. Κουβέλη, περί κατηγορηματικής αντίθεσης της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ στην ενσωμάτωση του Συνασπισμού στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Επίσης, ο Μ. Γλέζος, σε σχετική δήλωσή του, τονίζει ότι η «πρόβλεψη για επίθεση εναντίον του Αλέκου Αλαβάνου, μόλις θα γινόταν γνωστό ότι αποδέχτηκε την άποψη του κόμματος του ΣΥΝ να μην παραιτηθεί της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της γνώμης των μελών και των φίλων, επιβεβαιώθηκε» και προσθέτει ο κ. Γλέζος αναφερόμενος έμμεσα στις δηλώσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου, «δεν περίμενε, όμως, κανείς ότι τα πρώτα βέλη θα προέρχονταν εκ των έσω».

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε από πολιτικούς σχηματισμούς με την προϋπόθεση ότι ο καθένας διατηρεί την ιδεολογική, την πολιτική και οργανωτική αυτοτέλειά του και συνεπώς, ούτε σκέψη για ενιαίο κόμμα», υπογραμμίζει ο κ. Γλέζος και καταλήγει: «Αυτό που αντιμετωπίζεται, είναι πώς οι ανένταχτοι, που δεν ανήκουν σε καμιά από τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες συναποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ, θα συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι ως θεατές, αλλά ως πολίτες που θέλουν κι αυτοί να παίρνουν μέρος στα κέντρα λήψης των αποφάσεων».

    Συνάντηση με ΟΤΟΕ

    Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου «να θέσει σε τάξη τον πρόεδρο και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών», ζήτησε ο κ.Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνάντησή του με το διοικητικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε παρέμβαση για να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και κατηγόρησε την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και τον κ. Αράπογλου προσωπικά, ότι «το θράσος έχει όρια, ειδικά σε εποχές κρίσης». Πρόσθεσε δε, ότι οι τραπεζίτες αρνούνται το Σύνταγμα και τους νόμους.

    Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ, στο αίτημα των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Εκ μέρους της ΟΤΟΕ, ο πρόεδρός της κ. Κούκος, κατηγόρησε τους τραπεζίτες για αδιαλλαξία, «μια αδιαλλαξία που επαναλαμβάνεται και φέτος και αφορά την άρνησή τους να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, γεγονός που συνιστά άρνηση εφαρμογής του Συντάγματος και έχει επίπτωση όχι μόνο στους τραπεζοϋπαλλήλους, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας».

    Τα μέλη του ΔΣ της ΟΤΟΕ ζήτησαν από τον κ. Αλαβάνο, να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, ώστε «να αναγκαστούν οι τράπεζες να κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή να εφαρμοστούν το Σύνταγμα και οι νόμοι».

    Συνάντηση με απολυμένους του Ε.Τ.

    Την παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», του ρ/σ «CITY» και της ιστοσελίδας του Ομίλου, ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντησή του με επιτροπή των εργαζομένων στην εφημερίδα.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «δεν γίνεται από "τη συναδέλφωση των λαών" στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ιδιοκτησία να περνάει "στο πετάμε στο δρόμο τους εργαζόμενους" και τις 500 οικογένειές τους. Αυτό είναι απαράδεκτο» και κατέληξε:

    «Η κυβέρνηση έχει τα μέσα, το δημόσιο είναι ο ιδιοκτήτης των συχνοτήτων, οι κρατικές διαφημίσεις, ή αυτές των διαφόρων δημοσίων οργανισμών, είναι ένας τεράστιος πόρος, από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, που μπαίνει στον Τύπο και με αυτή την έννοια έχει τα μέσα, πρέπει να έχει και τη βούληση και οφείλει να το κάνει».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σε ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων υπέρ των εργαζομένων του συγκροτήματος του «Ελεύθερου Τύπου», ενώ έκανε έκανε λόγο για κερδοσκοπικό τοπίο μέσα στον Τύπο

    Κατέθεσε σειρά προτάσεων για λήψη άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων, μεταξύ των οποίων: να βρεθεί λύση σε όλο το συγκρότημα του ΕΤ με τη συμμετοχή των εργαζομένων, να μην χάσουν τις δουλειές του και να ανακληθούν οι απολύσεις. Ακόμη, να κατοχυρωθούν οι συνθήκες εργασίες των εργαζομένων σε επιχειρήσεις Τύπου, να υπάρξουν νέες ρυθμίσεις για το θέμα το διαπλοκής που έχει αφεθεί ασύδοτη μετά το φιάσκο του βασικού μετόχου. Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στις κρατικές διαφημίσεις, να αντιμετωπίζονται οι επιχειρήσεις Τύπου ως ειδικού χαρακτήρα, να αναθεωρηθεί το πλάισιο για τη δεσπόζουσα θέση και τις πολλαπλές ιδιοκτησίες στο χώρο του Τύπου και τέλος να συζητηθεί το όλο θέμα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.

    [05] "Ασφάλεια των συνόρων"

    Μείζον χαρακτήρισε το θέμα της διακοπής λειτουργίας του συγκροτήματος του ΕΤ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, και έκανε λόγο για «αλλοίωση της ενημέρωσης στο χώρο της οποίας παίζονται άγρια παιχνίδια»

    «Δεν μάθαμε τίποτε από τον Κοσκωτά», είπε ο κ. Καρατζαφέρης σημειώνοντας ότι εφοπλιστές και επιχειρηματίες μπάινουν στο χώρο των ΜΜΕ χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. «Γίνονται μεγάλα παιχνίδια και κανείς δεν μιλά. Κανείς δεν αναλογίζεται πού πάει το πράγμα» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    «Ξανατοποθετείται απ΄ότι φαίνεται, ο κ. Μπαρόζο στη θέση του Προέδρου της Κομισιόν. Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα. Ο ΛΑ.Ο.Σ - όπως και το 2004 - δεν πρόκειται να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρωβουλή», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης, σχετικά με την επανεκλογή του κ. Μπαρόζο ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ακόμη, αναφορικά με την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την λαθρομετανάστευση, ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε:

    «Ο οποιοσδήποτε εισέρχεται στην χώρα λαθραία και χωρίς χαρτιά δεν είναι εκ προοιμίου ακίνδυνος. Πρώτα απ΄ όλα να κοιτάξουν να ασφαλίσουν τα σύνορα μας και μετά να λάβουν σοβαρά και όχι αποσπασματικά μέτρα».

    Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης Σαρκοζί, για την απαγόρευση της κουκούλας στις διαδηλώσεις στη Γαλλία, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ δήλωσε:

    «Η "ατζέντα Καρατζαφέρη" έχει πέραση στην Ευρώπη: μετά την πρόταση για μείωση του Φ.Π.Α η οποία υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση Μπράουν, μετά την πολιτική έναντι της Τουρκίας η οποία εφαρμόζεται ήδη από τη Γαλλία και τη Γερμανία, τώρα υλοποιούνται στη Γαλλία και οι προτάσεις Καρατζαφέρη για την κουκούλα. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Καραμανλή αρκείται σε μεσοβέζικες λύσεις».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 June 2009 - 4:30:27 UTC