Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων"
  • [02] "Σημαντικός ο ρόλος των νέων στελεχών"
  • [03] Προφυλακιστέος ο 32χρονος
  • [04] Ο καταρράκτης του Τραχωνίου και οι "σκαλωτοί" και ...τρίδυμοι της Ροδόπης
  • [05] Ανάκληση παραίτησης

  • [01] "Ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων"

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ενημέρωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής, όπου, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, με ελληνική πρωτοβουλία έγινε διεξοδική συζήτηση και ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις για το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

    Κωδικοποιώντας τις αποφάσεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι αποφασίστηκε να ενισχυθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων, να υπάρξει έμπρακτη αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών, καθώς και να υπογραφούν συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επανεισδοχή των λαθρομεταναστών με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται και περνούν οι λαθρομετανάστες.

    Μέχρι να υπογραφούν οι συμφωνίες αυτές, τόνισε ο πρωθυπουργός, αποφασίστηκε ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι συμφωνίες και τα πρωτόκολλα που υπάρχουν με χώρες προέλευσης και διέλευσης λαθρομεταναστών, όπως η Λιβύη και η Τουρκία, με άλλες χώρες που δέχονται λαθρομετανάστες, όπως η Ελλάδα. Το μεγάλο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, κατέληξε ο πρωθυπουργός, ανάγεται πλέον σε μείζον κοινοτικό και ευρωπαϊκό ζήτημα.

    Νωρίτερα, ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ, Phan Gia Khiem.

    [02] "Σημαντικός ο ρόλος των νέων στελεχών"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο έως την ερχόμενη άνοιξη. Προσθέτει ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί το αξίωμα και το πρόσωπο του Προέδρου είναι η εκλογή του να γίνει από ένα Κοινοβούλιο με νωπή λαϊκή εντολή. Δεσμεύεται ότι θα ερευνηθούν όλα τα σκάνδαλα ανεξάρτητα από παραγραφές. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει εγκληματικούς τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην τρομοκρατία. Επισημαίνει ότι θα είναι σημαντικός ο ρόλος της νέας γενιάς των στελεχών του Κινήματος στην αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    «Η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή»

    "Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη της αυτοδυναμίας", τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έθνος". Απορρίπτει την κριτική ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν λέει όλην την αλήθεια στον λαό και ότι έχει πρόβλημα επαφής με τα μεσαία στρώματα, λέει όχι στις ισοπεδωτικές λογικές για τη διόρθωση των προνομίων και των στρεβλώσεων στο Ασφαλιστικό, ενώ στο αίτημα για νέα ηγετική ομάδα απαντά: "Για όλα τα στελέχη δεν αρκούν οι ικανότητες. Πρέπει να σηματοδοτούνται και οι αξίες της δημοκρατικής παράταξης στη στάση ζωής". Ο κ. Παπακωνσταντίνου προκαλεί τους πολιτικούς να δουν την αποχή ως ένα "κοίτασμα δυνητικής συμμετοχής".

    [03] Προφυλακιστέος ο 32χρονος

    Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του ενώπιον της 15ης Τακτικής Ανακρίτριας ο 32χρονος, που φέρεται να ομολογεί τη συμμετοχή του στη δολοφονία του ειδικού φρουρού, Χαράλαμπου Αμανατίδη, το Δεκέμβριο του 2004.

    Ο 32χρονος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και απολογήθηκε χωρίς δικηγόρο, καθώς διαφώνησε ως προς την υπερασπιστική τακτική με την δικηγόρο, που ανέλαβε την υπόθεση.

    [04] Ο καταρράκτης του Τραχωνίου και οι "σκαλωτοί" και ...τρίδυμοι της Ροδόπης

    Τον περιβάλλουν μύθοι και θρύλοι αιώνων, δύο δήμοι «ερίζουν» για το όνομά του, σε ένα όμως συμφωνούν όλοι: ότι η ομορφιά του είναι μοναδική? Ο λόγος για τον Καταρράκτη του Τραχωνίου (για τους κατοίκους του Παρανεστίου Δράμας) ή Λειβαδίτη (για τους δημότες της Σταυρούπολης Ξάνθης), τον υψηλότερο ίσως στο ελληνικό τμήμα της Ροδόπης, αν και δεν επιβεβαιώνονται οι φήμες, που χρόνια τώρα τον «βαφτίζουν» ως τον μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Απαράμιλλο είναι το θέαμα, όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν πολύ κάτω από το μηδέν, καθώς ο καταρράκτης συχνά παγώνει και μεταμορφώνεται σε τεράστιο γλυπτό από πάγο! Η ευρύτερη περιοχή των νομών Δράμας και Ξάνθης κάλλιστα θα μπορούσε να αποκληθεί «Γη καταρρακτών», καθώς αφθονούν οι υδάτινοι σχηματισμοί όλων των τύπων (ίσιοι ή σκαλωτοί καταρράκτες, μονοί ή ακόμη και «τρίδυμοι»).

    Έχει ύψος όσο δύο εξαώροφες πολυκατοικίες η μία πάνω στην άλλη. Τον περιβάλλουν μύθοι και θρύλοι αιώνων, για «καλοκυράδες» (νεράιδες) και Σάτυρους, που όταν δύσει ο ήλιος ξεμυτίζουν με αέρινα νήματα και αυλούς στις παρυφές του. Δύο δήμοι «ερίζουν» για το όνομά του, ενώ διαφωνίες ανακύπτουν και για το ακριβές ύψος του. Σε ένα όμως, συμφωνούν όλοι: ότι η ομορφιά του είναι μοναδική?

    Ο λόγος για τον Καταρράκτη του Τραχωνίου (για τους κατοίκους του Παρανεστίου Δράμας) ή Λειβαδίτη (για τους δημότες της Σταυρούπολης Ξάνθης), τον υψηλότερο ίσως στο ελληνικό τμήμα της Ροδόπης, αν και δεν επιβεβαιώνονται οι φήμες, που χρόνια τώρα τον «βαφτίζουν» ως τον μεγαλύτερο των Βαλκανίων.

    Ο καταρράκτης, που η πλειοψηφία των περιηγητών προσδιορίζει το ύψος του γύρω στα 40 μέτρα, αν και πολλοί το ανεβάζουν στα 60 ή και τα 70, σχίζει κάθετα τον βράχο σε μια περιοχή μοναδικής ομορφιάς και μεγάλου υψόμετρου, στα σύνορα των νομών Ξάνθης και Δράμας, κοντά στη βουλγαρική μεθόριο.

    Ένα «γλυπτό» από πάγο ύψους 40 μέτρων!

    Απαράμιλλο είναι το θέαμα του καταρράκτη τον χειμώνα - αν και η πρόσβαση δεν είναι πάντα εύκολη τους χειμερινούς μήνες. Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν πολύ κάτω από το μηδέν, ο καταρράκτης συχνά παγώνει και μεταμορφώνεται σε τεράστιο γλυπτό από πάγο!

    Κι όταν έρθει η άνοιξη και ο ήλιος λιώσει τον πάγο, οι αιωρούμενοι κρύσταλλοι σπάνε με εκκωφαντικό θόρυβο, πριν πέσουν ξανά στο νερό.

    Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη στον καταρράκτη είναι θαυμάσια εμπειρία όλο τον χρόνο: την άνοιξη, με τα λουλούδια, το καλοκαίρι με τις βουτιές στα παγωμένα νερά και το φθινόπωρο με τα πορτοκαλί, κόκκινα και κίτρινα φύλλα να φτιάχνουν αψίδες από πάνω του.

    Πώς θα πάτε

    Για να φτάσουν στον καταρράκτη, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν τον δρόμο Ξάνθης-Σταυρούπολης. Μετά τη Σταυρούπολη και το χωριό Δαφνώνας, αφού στρίψουν δεξιά προς Καρυόφυτο, φτάνουν στο χωριό Λειβαδίτης (σε υψόμετρο 1.300 μέτρων).

    Λίγο μετά τα τελευταία σπίτια του Λειβαδίτη ξεκινά το «σημαδεμένο» μονοπάτι που καταλήγει στον καταρράκτη, μέσα σε ένα δάσος θεόρατο. Μετά από κατηφορική πορεία 35-40 λεπτών, οι πεζοπόροι βρίσκονται -σχεδόν ξαφνικά!- στη «ρίζα» του και σίγουρα αποζημιώνονται για την κούραση.

    Εναλλακτικά, από τον δρόμο Δράμας -Σταυρούπολης, μπορούν να στρίψουν αριστερά -και πάλι προς Καρυόφυτο- πριν τον Δαφνώνα. Θα κινηθούν στον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο και σε κάποιο σημείο αυτού, όπου υπάρχει αλάνα, θα μπορέσουν να παρκάρουν, για να συνεχίσουν πεζή στη «σημαδεμένη» με ταμπελάκια του ευρωπαϊκού μονοπατιού «Ε6» διαδρομή, που οδηγεί στον Καταρράκτη.

    Η διαδρομή μπορεί να γίνει και από οικογένειες, ενώ οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή τους επιλογές τόσο για φαγητό και διαμονή (π.χ., Καταφύγιο Λειβαδίτη- 25410 24818, Δασικό χωριό Ερύμανθου- τηλέφωνο κρατήσεων 25420 - 21008 και 25410-63710 κ.α), όσο και για παράλληλες δραστηριότητες (όπως διαδρομές ορεινής ποδηλασίας).

    Γη καταρρακτών

    Στη διαδρομή, άφθονες οι εικόνες που θέλγουν τα μάτια και την ψυχή: τα κιόσκια που το Δασαρχείο έχει στήσει σε διάφορα σημεία, προσφέρουν πανοραμική -ή όχι- θέα. Οξιές, σφένδαμοι, φράξοι και φλαμουριές εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

    Η ευρύτερη περιοχή των νομών Δράμας και Ξάνθης κάλλιστα θα μπορούσε να αποκληθεί «Γη καταρρακτών», καθώς αφθονούν οι υδάτινοι σχηματισμοί όλων των τύπων (ίσιοι ή σκαλωτοί καταρράκτες, μονοί ή ακόμη και «τρίδυμοι»).

    Μάλιστα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασοπόνος Κώστας Βιδάκης, βοσκοί ή περιηγητές της περιοχής δηλώνουν ότι έχουν δει μέσα στο δάσος κι άλλους καταρράκτες, που τα χαρακτηριστικά τους δεν έχουν καταγραφεί.

    Κοντά στον οικισμό Διπόταμα και στην κοιλάδα Αρκουδορέματος (η προσέγγιση της περιοχής γίνεται από την πόλη της Δράμας), ο επισκέπτης συναντά τον καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας, με ύψος πάνω από 15 μέτρα. Τα νερά του σχηματίζουν μια μικρή λίμνη και ο ευρύτερος χώρος έχει διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής από το Δασαρχείο.

    Το «σκοτεινό ρέμα» και οι τρίδυμοι καταρράκτες

    Δύο χιλιόμετρα πριν ο επισκέπτης μπει στο Μεγάλο Λιβάδι και πλάι σε συστάδες ερυθρελάτης, το Σκοτεινό Ρέμα δημιουργεί τον ομώνυμο θαυμάσιο καταρράκτη, κόβοντας κατακόρυφα έναν βράχο. Μετά τα Διπόταμα και με βόρεια κατεύθυνση ο περιηγητής μπαίνει στο Δάσος του Λεπίδα και μετά από διαδρομή περίπου 7 χλμ, συναντά τον καταρράκτη του Λεπίδα, με ύψος 35 μέτρων.

    Σε βόρεια κατεύθυνση, στο Παρθένο δάσος του Φρακτού, το Αχλαδόρεμα σχηματίζει έναν εντυπωσιακό υδάτινο σχηματισμό με τρεις συνεχούς ροής καταρράκτες, που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί ακολουθώντας τα υπάρχοντα μονοπάτια.

    Ο πρώτος καταρράκτης είναι ύψους επτά μέτρων, ο δεύτερος 13 και ο τρίτος 70 μέτρων. Υπάρχει και ένας τέταρτος καταρράκτης, με δύσκολη προσέγγιση, περιοδικού ύψους 40 μ. και ένας πέμπτος καταρράκτης, περιοδικού ύψους 80 μέτρων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Παρανεστίου, Αλεξάνδρα Μαρίνα Σωτηριάδου.

    Για να φτάσει σε αυτούς τους καταρράκτες από την πόλη της Δράμας, ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει τον επαρχιακό ασφάλτινο δρόμο, που φτάνει προς το χωριό Σκαλωτή, το τελευταίο πριν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και μετά να συνεχίσει για ακόμη 18 χιλιόμετρα ως τις εγκαταστάσεις του δασαρχείου στη θέση Ελατιά.

    Από εκείνο το σημείο υπάρχει σχετικά καλός χωματόδρομος, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους τον κατάλληλο χάρτη, γιατί η περιοχή έχει πυκνή βλάστηση, ενώ δεν υπάρχει κοντά κάποιο χωριό για αναζήτηση πληροφοριών.

    [05] Ανάκληση παραίτησης

    Ύστερα από μία εβδομάδα έντονων διεργασιών και αντιπαραθέσεων, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, δεν επέμεινε στην παραίτησή του. Αντίθετα, φέρεται αποφασισμένος να ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε δήλωσή του αφήνει σαφείς και σοβαρές αιχμές κατά του Συνασπισμού.

    Στον αντίποδα των θέσεων του κ. Αλαβάνου κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τελική απόφαση του κ. Αλαβάνου, εν τούτοις διατύπωσε τις διαφωνίες του, τόσο με τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΚΟ για τα αίτια της εκλογικής αποτυχίας, όσο και με το ρόλο του ΣΥΝ στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και έθεσε σειρά ερωτημάτων .

    Κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, ο κ. Αλαβάνος απέσυρε την παραίτησή του, ενώ σε δήλωσή του με στοιχεία διακήρυξης, τονίζει ότι «η πρώτη ευθύνη για όσα διαδραματίστηκαν από το Σεπτέμβριο 2007 έως τον Ιούνιο του 2009 και οδήγησαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές, ανήκουν στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Την αναλαμβάνω πλήρως».

    Αναφερόμενος στους λόγους της μη παραίτησής του ο κ. Αλαβάνος αφήνει να διαφανεί συναισθηματική φόρτισή του υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες «έλαβα ένα σκληρό μήνυμα από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Γυναίκες και άνδρες από τη γενιά του Γλέζου, των Λαμπράκηδων, του Πολυτεχνείου, που έχουν βιώσει βαρύ τον πέλεκυ του συστήματος, και αβάσταχτη την απογοήτευση από ηγεσίες της αριστεράς. Μέχρι τις νέες και τους νέους του άρθρου 16 και τα παιδιά του Δεκέμβρη».

    Προσθέτει δε, πως «οι δύσκολες αυτές μέρες είχαν και τη χρησιμότητά τους. Αναδείχθηκαν προβλήματα, δύσκολα αλλά επιλύσιμα, έξω από το ημίφως κομματικών γραφείων. Αναδύθηκε ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στις φίλες και τους φίλους μας. Απελευθερώθηκε, έστω και με τη μορφή της οργής ή της διάθεσης για παραίτηση, ένα πανίσχυρο συναίσθημα αγάπης για το πρωτότυπο εγχείρημά μας».

    Ο κ. Αλαβάνος επικρίνει έμμεσα τον Συνασπισμό αναφέροντας ότι «συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το κόμμα μου, ο Συνασπισμός, μπορούν πια να κατανοήσουν ότι η πρόκληση δεν είναι να ελέγχουν το σχήμα συνεργασίας, ή να το βλέπουν ως διαπραγμάτευση μηχανισμών, αλλά να το εμπνέουν, να το πυροδοτούν, να γονιμοποιούν την κοινή δράση, να φέρνουν ιδέες, να φιλοξενούν τους ανθρώπους της διανόησης και της τέχνης, χωρίς τους οποίους είμαστε άνυδρο τοπίο».

    Για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος επισημαίνει ότι τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος έχουν πια το δικαίωμα να έχουν ρόλο και λόγο, να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, να βάζουν αυτοί τη σφραγίδα τους στις πολιτικές κατευθύνσεις και την εκλογή όχι αρχηγού, αλλά συλλογικής ηγεσίας και καταλήγει:

    «Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου είναι το σημείο δοκιμής για όλους μας. Και για μένα. Με τις μικρές μου δυνάμεις από σήμερα συμμετέχω σε αυτή τη προσπάθεια. Όχι μόνο ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Αλλά και ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικώ να έχω την κόκκινη κάρτα για να ψηφίσω στη Συνδιάσκεψη». Σημειώνεται ότι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Οκτωβρίου θα ασχοληθεί με θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Πριν τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις

    Η ΠΓ κατά πλειοψηφία επανέλαβε την θέση της για μη παραίτηση του κ. Αλαβάνου, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν αποδέχεται τις ερμηνείες του προέδρου της ΚΟ για το αποτέλεσμα των εκλογών ή τον επιμερισμό ευθυνών για αυτό.

    ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

    Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος «γιατί έστω και τη τελευταία στιγμή ο σύντροφος Αλαβάνος άλλαξε απόφαση», η οποία, όπως είπε, είναι θετική. Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι «μια θετική εξέλιξη, η οποία βέβαια δεν έγινε δίχως φθορά. Υπήρξε φθορά την οποία πρέπει συλλογικά και με συνευθύνη να προσπαθήσουμε όλοι να την καλύψουμε, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε και πάλι στο αποτέλεσμα των εκλογών επισημαίνοντας ότι «είχαμε ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών. Δεν είχαμε όμως ένα καταστροφικό αποτέλεσμα, που να δικαιολογεί μια καταστροφική διαχείριση, σαν αυτή, που μέχρι τώρα έχουμε ακολουθήσει».

    Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «πρώτιστο καθήκον για όλους μας, αυτή τη στιγμή, πρέπει να είναι, όχι τόσο ο καταμερισμός της ευθύνης για τα προβλήματα, αλλά η επίλυση των προβλημάτων» και πρόσθεσε ότι «όλο αυτό το διάστημα, ανταποκρινόμενος στο θεσμικό ρόλο του προέδρου του ΣΥΝ και όχι μόνο της πλειοψηφίας του, προσπάθησα, στο πλαίσιο του δυνατού, να μην καταθέσω τη δική μου αφήγηση για τις αιτίες και τον καταμερισμό της ευθύνης. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφερόμενος στον κ. Αλαβάνο, είπε ότι «πολλές από τις απόψεις του συντρόφου του Αλέκου έχουν βάση και πρέπει να γίνουν αντικείμενο συζήτησης. Δεν συμφωνώ, όμως, με το σύνολο της κριτικής του».

    Δήλωσε με έμφαση ότι «αισθάνθηκα πάρα πολύ άβολα, διότι εκτιμώ ότι το βασικό πρόβλημα της δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ηγεσία» και σημείωσε ότι «ως σήμερα υπάρχουν κάποιοι όροι λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε τρελοί, δεν τους βγάλαμε από το μυαλό μας. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα αυτών των όρων».

    Ακολούθως, έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Είναι άραγε το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα προσώπων; Είναι θέμα του ποιος ηγείται ή μήπως το πρόβλημα είναι πώς συλλογικά λειτουργεί η ηγεσία; Πόσα κέντρα αποφάσεων υπάρχουν; Σε ποιο δημοκρατικά εκλεγμένο συλλογικό όργανο λογοδοτεί αυτή η ηγεσία;

  • Μπορεί ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα να λειτουργεί μόνο στη βάση της ισότιμης συμμετοχής των συνιστωσών ή μήπως χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη και τη δημοκρατική επιλογή της πλειοψηφίας των μελών της;

  • Μπορεί ένα σχήμα να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα την εξασφάλιση του πλουραλισμού (απαραίτητο συστατικό στοιχείο σε ένα συνεργατικό σχήμα) ή μήπως πλουραλισμός δίχως δημοκρατία είναι πουκάμισο αδειανό;

  • Μπορούν να έχουν πολιτικό δικαίωμα στις αποφάσεις, στις κρίσιμες αποφάσεις και στις αποφάσεις που αφορούν, όχι μόνο τον πολιτικό προσανατολισμό -γιατί εκεί συνήθως καταφέρνουμε να συνθέσουμε- αλλά δυστυχώς (και αυτό πλέον είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, που αποτελεί και έλλειμμα ηθικό απέναντι στην κοινωνία) συνήθως πρόβλημα υπάρχει όταν είναι να αποφασίσουμε για την κατάρτιση ψηφοδελτίων, ευρωψηφοδελτίων. Μπορούν λοιπόν να έχουν πολιτικό δικαίωμα σ΄ αυτές τις αποφάσεις μονάχα όσοι εκπροσωπούν συνιστώσες ή μήπως δικαίωμα στις αποφάσεις πρέπει να έχουν και όσοι αρνούνται να ενταχθούν στις συνιστώσες.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 June 2009 - 14:30:26 UTC