Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημείο αναφοράς του Παγκόσμιου πολιτισμού
  • [02] "Η χώρα διέρχεται κρίση"
  • [03] Επιτροπές Επιστροφής Μαρμάρων Παρθενώνα
  • [04] Συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
  • [05] Μαζεύουν ακόμα τα συντρίμια του Airbus
  • [06] Σομαλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • [07] Ημερήσια Ατζέντα: 21/06/2009
  • [08] "Οφέλη για τα μονοπώλια"
  • [09] Επιμένει ο Αλ. Αλαβάνος
  • [10] Κατά της επανεκλογής
  • [11] Διαδικτυακή πύλη έρευνας
  • [12] Κάλεσμα για παύση της βίας
  • [13] Απέδρασαν από τους Ταλιμπάν

  • [01] Σημείο αναφοράς του Παγκόσμιου πολιτισμού

    "Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι έργο όλων των Ελλήνων, για ολόκληρο τον Κόσμο. Είναι κτήμα του Οικουμενικού Πολιτισμού" τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής στον χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή που "εμπνεύστηκε και δρομολόγησε από το 1976 τις αρχικές διαδικασίες" και στην Μελίνα Μερκούρη, που "έδωσε από τη δεκαετία του '80, μεγάλη ώθηση στην κοινή προσπάθεια", ενώ δεν παρέλειψε και όλους όσους "κατέθεσαν εδώ την έμπνευση, το πάθος και τη δουλειά τους", αναφερόμενος σε επιστήμονες, αρχιτέκτονες, μηχανικούς αρχαιολόγους και εργάτες. "Εργάστηκαν για την προώθηση και την ολοκλήρωση του έργου αυτού όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού της Μεταπολιτευτικής Περιόδου".

    Ο κ. Καραμανλής που χαρακτήρισε το νέο μουσείο "λαμπρό σημείο αναφοράς" του Παγκόσμιου πολιτισμού, σημείωσε ακόμα ότι: "Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης όλος ο Κόσμος βλέπει τη μορφή που παίρνουν πανανθρώπινα και αιώνια ιδανικά. Στο Μουσείο της Ακρόπολης, όλος ο Κόσμος μπορεί τώρα να διαπιστώνει ότι αυτές οι μορφές, αυτά τα ιδανικά, μπορούν να επανενωθούν και να ανακτήσουν την ακτινοβολία τους".

    Αναλυτικά, ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού:

    "Καλωσήλθατε στην Ελλάδα του Πολιτισμού και της Ιστορίας. Εγκαινιάζουμε μαζί το Μουσείο για το κορυφαίο μνημείο του Αρχαίου Κλασικού Πολιτισμού: Το Μουσείο της Ακρόπολης. Γιορτάζουμε μαζί ένα παγκόσμιο πολιτιστικό γεγονός. Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή σας. Η Ελλάδα αποκτά από σήμερα ένα από τα μεγάλα Μουσεία της Ανθρωπότητας. Ο Παγκόσμιος Πολιτισμός αποκτά ένα λαμπρό σημείο αναφοράς.

    Τιμούμε όλους εκείνους που οραματίστηκαν και εργάστηκαν για τη δημιουργία του:

    - Τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, που εμπνεύστηκε και δρομολόγησε, από το 1976, τις αρχικές διαδικασίες.

    - Την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη, που έδωσε από τη δεκαετία του β80, μεγάλη ώθηση στην κοινή προσπάθεια.

    - Τους επιστήμονες, τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς, τους αρχαιολόγους και τους εργάτες, που κατέθεσαν εδώ την έμπνευση, το πάθος, τη δουλειά τους.

    Εργάστηκαν για την προώθηση και την ολοκλήρωση του έργου αυτού, όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού της Μεταπολιτευτικής Περιόδου. Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι έργο όλων των Ελλήνων, για ολόκληρο τον Κόσμο. Είναι κτήμα του Οικουμενικού Πολιτισμού.

    Για το έργο αυτό, χρειάστηκε να ξεπεραστούν κρίσιμες προκλήσεις: Το νέο Μουσείο έπρεπε να εγκατασταθεί δίπλα στην Ακρόπολη, αλλά να μη θίξει τους πολιτιστικούς θησαυρούς, που κρύβει στο σημείο αυτό το κάθε μέτρο της γης. Έπρεπε να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τα μνημεία του Ιερού Βράχου, χωρίς να καταστρέψουμε τα ευρήματα του Πολιτισμού, που θα έφερναν στο φως οι ανασκαφές για τη θεμελίωση του νέου κτιρίου. Έπρεπε το νέο Μουσείο να εκφράζει το μεγαλείο του αιώνιου μνημείου. Να αναδεικνύει τον Πολιτισμό των αρχαίων χρόνων, αλλά και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Να απευθύνεται σε όλες τις γενιές, σε όλες τις ηλικίες. Οι στόχοι αυτοί επιτεύχθηκαν. Η ιδέα μετουσιώθηκε σε πράξη. Στα τελευταία χρόνια, οι ρυθμοί εντάθηκαν και το όραμα έγινε πραγματικότητα.

    Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι γεγονός για όλους τους Έλληνες, για όλους τους πολίτες του Κόσμου. Είναι ένα σύγχρονο μνημείο, ανοιχτό, φωτεινό, αρμονικά δεμένο με τον ίδιο τον Παρθενώνα. Επιτρέπει στο Αττικό Φως να διαχέεται στα πανάρχαια έργα του Πολιτισμού και στον επισκέπτη να απολαμβάνει τις λεπτομέρειές τους. Το σύγχρονο αυτό μνημείο αφηγείται την Ιστορία της Δημοκρατίας, της Τέχνης, της λατρευτικής, αλλά και της καθημερινής ζωής. Πετυχαίνει την αρμονική σύζευξη της αρχαιότητας με τη νέα εποχή της εικόνας και της τεχνολογίας. Γιβ αυτό είναι πρωτοποριακό. Είναι ένα κομβικό σημείο της διαδρομής στο χρόνο και το χώρο της Τέχνης, του Πολιτισμού και της Ιστορίας. Ένας σταθμός στη διαδρομή για την Ακρόπολη, εκεί όπου έλαμψε η Αρχιτεκτονική και η Γλυπτική, αλλά και προς την Αρχαία Αγορά, εκεί όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία. Είναι ταυτόχρονα ένας χώρος που εκφράζει τη φωνή της Παγκόσμιας Κοινότητας για τα μάρμαρα, τα μνημεία του Πολιτισμού, που λείπουν ακόμα από τον Παρθενώνα.

    Εάν η Ακρόπολη του Περικλή ήταν ένας ύμνος στο Κάλλος, την Αρμονία και την Ελευθερία, το σύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης, γίνεται σήμερα κιβωτός όλων των ιδεών που συμβολίζει, από τα πανάρχαια χρόνια, ο Παρθενώνας. Είναι ζωντανή έκφραση της δύναμης του Παγκόσμιου Πολιτισμού, που μπορεί και επιζητεί να προκαλέσει, ανάμεσα στβ άλλα, και την επανένωση των μαρμάρων του. Γιατί τα μάρμαρα του Παρθενώνα μιλάνε στην ολότητά τους. Έτσι αναδεικνύεται η ακεραιότητα όλων όσων συμβολίζουν. Ενώ η ακεραιότητα των μνημείων και των συμβολισμών του Παρθενώνα δεν είναι αίτημα αποκλειστικά και μόνο της Ελλάδας. Είναι διεκδίκηση της Ανθρωπότητας, στην οποία ανήκουν, τόσο ο Παρθενώνας, όσο και οι συμβολισμοί του.

    Στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης όλος ο Κόσμος βλέπει τη μορφή που παίρνουν πανανθρώπινα και αιώνια ιδανικά. Στο Μουσείο της Ακρόπολης, όλος ο Κόσμος μπορεί τώρα να διαπιστώνει ότι αυτές οι μορφές, αυτά τα ιδανικά, μπορούν να επανενωθούν και να ανακτήσουν την ακτινοβολία τους.

    Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι προϊόν συνένωσης προσπαθειών. Είναι σύμβολο αυτοπεποίθησης. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο Πολιτισμός και η Ιστορία ενώνουν την ελληνική Κοινωνία, ως αστείρευτη πηγή έμπνευσης για το μέλλον. Ο Πολιτισμός είναι δύναμη ειρήνης και δημιουργίας. Είναι δύναμη προσέγγισης Λαών και Ανθρώπων, σε εποχές που η προσέγγιση αυτή είναι πιο πολύτιμη παρά ποτέ. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται σήμερα, από εδώ, για ολόκληρο τον Κόσμο.

    Κυρίες και κύριοι, Εξοχώτατοι καλεσμένοι μας. Καλωσήλθατε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Καλωσήλθατε σε ένα δημιούργημα όλων των Ελλήνων, για ολόκληρη την Ανθρωπότητα".

    Συναντήσεις του πρωθυπουργού

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Νίκολα Σπίριτς ο κ.Κ.Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με το μέλος της Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από την πολιτεία της Νεβάδα, Ντίνα Τάιτους, εκπρόσωπο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας Χε Γκουό Κιανγκ. Επίσης ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με το Σέρβο πρωθυπουργό Μίρκο Τσβέτκοβιτς. Όλοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την παρουσία τους στην τελετή εγκαινίων του νέου μουσείου της Ακρόπολης ενώ συζητήθηκαν και διμερή θέματα. Μετά τις συναντήσεις δεν έγιναν δηλώσεις.

    Για τη Σύνοδο της ΕΕ

    Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που έλαβαν στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναφορικά με το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επίτευξη συμφωνίας των "27" στο θέμα της λαθρομετανάστευσης αποτελεί την κορύφωση μιας μακράς διπλωματικής προσπάθειας, την οποία κατέβαλε η Ελλάδα μέσω της επιστολής που ο ίδιος έστειλε στους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και μέσω των παρεμβάσεων της υπουργού εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η επίτευξη συμφωνίας έχει ιδιαίτερη σημασία, στο βαθμό που δεν έχουν όλα τα κράτη - μέλη την ίδια προσέγγιση του θέματος της λαθρομετανάστευσης, ούτε υφίστανται όλα τα κράτη τα ίδια βάρη.

    Αναφερόμενος, ειδικότερα στις αποφάσεις του Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι "27" είναι σύμφωνοι ως προς το θέμα της δίκαιης κατανομής των βαρών που συνεπάγεται η λαθρομετανάστευση και αναφέρθηκε ειδικότερα στην ενίσχυση της συνεργασίας για τη φύλαξη των συνόρων, μέσω της Frontex, αλλά και στη διενέργεια κοινών πτήσεων των κρατών της ΕΕ, σε σχέση με την επιστροφή των λαθρομεταναστών.

    Τόνισε, επίσης, ότι οι "27" σκοπεύουν να καταλήξουν σε συμφωνίες επανεισδοχής των λαθρομεταναστών, τόσο με τις χώρες προέλευσής τους, όσο και με τις χώρες διέλευσής τους.

    Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην περίπτωση της Τουρκίας και της Λιβύης, οι οποίες επισημαίνονται στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων ως χώρες - κλειδιά για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε την ιδιαίτερη ευθύνη που έχει η Τουρκία, η οποία συν τοις άλλοις ενισχύεται και οικονομικά από την ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, την κοινή θέση των "27", ότι οι διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει η Τουρκία με χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόζονται πλήρως.

    "Προς το σκοπό αυτό", σημείωσε, "θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη παρακολούθηση του τρόπου συμπεριφοράς της Τουρκίας".

    Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στο ζήτημα της οικονομικης κρίσης, ο Κ. Καραμανλής, αφού σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η έξοδος από την κρίση πλησιάζει, τόνισε ότι εξακολουθεί να είναι αναγκαία η επίδειξη προσεκτικής στάσης.

    O πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στα θέματα της βελτίωσης της εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, καθώς και στο θέμα της ενίσχυσης της δημοσιονομικής σταθερότητας των κρατών - μελών.

    Σε ό,τι αφορά την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, χαρακτήρισε τις σημερινές αποφάσεις της Συνόδου των Βρυξελλών, σημαντικό βήμα, το οποίο θα δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον και θα στηρίξει τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην ΕΕ.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε, επίσης, ο πρωθυπουργός ως προς το περιεχόμενο των αποφάσεων που υιοθετήθηκαν τόσο για το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών, όσο και ως προς το ζήτημα των εγγυήσεων που έλαβε η Ιρλανδία για να προχωρήσει στη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος για τη συνθήκη της Λισαβόνας το ερχόμενο φθινόπωρο.

    Αναφερόμενος, εξ άλλου, στο ζήτημα της επανεπιλογής από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του Ζοζέ Μπαρόζο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα επόμενα πέντε χρόνια, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του και σημείωσε πως πρόκειται για μια ομόφωνη απόφαση την οποια συνυπέγραψαν και οι σοσιαλιστές πρωθυπουργοί.

    Ανέφερε, ότι με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η Ελλάδα συνεργάστηκε καλά τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας ως παράδειγμα την αλληλεγγύη της Ευρώπης στην Ελλάδα κατά την περίοδο των πυρκαγιών. Σημείωσε, επίσης, τη συμπαράσταση του Πορτογάλου προέδρου της Επιτροπής σε μία σειρά από θέματα ιδιαίτερου εθνικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όπως το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων που εξασφάλισε η Ελλάδα.

    Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Ζ. Μπαρόζο γνωρίζει τα προβλήματα του ευρωπαϊκού νότου και των άλλοτε χωρών της συνοχής.

    Συνεχίζοντας,ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα εσωτερικής πολιτικής και ειδικότερα για θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το κυβερνητικό έργο, τον ΛΑΟΣ, την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς και θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Τουρκία.

    Ειδικότερα, ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την αντίδραση της κυβέρνησης στα θέματα της τρομοκρατίας, ο πρωθυπουργός, αφού σημείωσε πως πρόκειται για ένα δύσκολο, σύνθετο και διεθνές πρόβλημα, τόνισε ότι η ισοπεδωτική και μηδενιστική κριτική που ασκούν ορισμένοι δεν βοηθά σε τίποτα. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως είναι ανακριβές ότι έχει αποδιαρθρωθεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και σημείωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των υψηλόβαθμων στελεχών της παραμένουν εδώ και πολλά χρόνια στις ίδιες θέσεις. "Με τον μηδενισμό εξυπηρετούνται οι τρομοκράτες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ο αντιτρομοκρατικός νόμος υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, όχι όμως και από το σύνολο των τότε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    "Χρειαζόμαστε μία αστυνομία με υψηλό ηθικό" τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι όσοι ασκούν μηδενιστική κριτική στέλνουν λάθος μηνύματα.

    Ερωτηθείς, εξ άλλου, αν σκοπεύει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία ανάλογη πρόθεση και ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η επιτάχυνση του έργου της κυβέρνησης και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς της.

    Σημείωσε ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται πρωτίστως να βγει γρήγορα η χώρα από την κρίση, ενώ ερωτηθείς αν επίκεινται αλλαγές στην κυβέρνηση τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε κινήσεις εντυπωσιασμού.

    "Δεν επιδιώκω κινήσεις εντυπωσιασμού, επιδιώκω να κρίνομαι από το χειροπιαστό κυβερνητικό έργο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Τέλος, τόνισε ότι όλα τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη κρίνονται άλλα ότι τον τελικό λόγο τον έχει ο ίδιος.

    Ερωτηθείς, στη συνέχεια ως προς τις αντιδράσεις βουλευτών του κόμματός του, όπως αυτή του Γ. Μανώλη, ο πρωθυπουργός αφού τόνισε ότι λαμβάνει υπόψη του όλα τα δεδομένα, καθώς και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ξεκαθάρισε ότι καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει και πως "κανέναν δεν κρατάμε με το ζόρι ". Σημείωσε, ωστόσο, πως ο καθείς παίρνει την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του.

    Εξάλλου, ερωτηθείς στη συνέχεια ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με τον ΛΑΟΣ, ο πρωθυπουργός υπήρξε απόλυτος,λέγοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπάρχει σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ότι η ΝΔ με τον ΛΑΟΣ έχουν "αγεφύρωτες διαφορές".

    Σημείωσε ότι η θέση του αυτή, είναι σταθερή εδώ και χρόνια και ότι σίγουρα έχει ενισχυθεί μετά την αήθη, όπως τη χαρακτήρησε, πρόσκληση του προέδρου του ΛΑΟΣ για μετακίνηση βουλευτών της ΝΔ προς το κόμμα του.

    Απαντώντας, στη συνέχεια σε ερώτηση για το τί μέλλει γενέσθαι με τον Πρόεδρο της Δημορκατίας, ο Κ. Καραμανλής, αφού σημείωσε ότι δεν μπορεί ο κορυφαίος θεσμός της χώρας να αποτελεί αντικείμενο μικροκομματικών εκμεταλλεύσεων, τόνισε ότι ο Κάρολος Παπούλιας είναι ένας καλός, αγαπητός και ενωτικός Πρόεδρος, που ασκεί άψογα τα καθήκοντά του και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη διατύπωση δεύτερων σκέψεων.

    Σε ό,τι αφορά το αν δημιουργεί πρόβλημα το γεγονός ότι ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ προτίθεται να μεταβεί στην Κέρκυρα για να λάβει μέρος στη Σϋνοδο του ΟΑΣΕ, με κρατικό αεροπλάνο της χώρας του, η οποία θα αναφέρεται ως «Μακεδονία», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας επί του θέματος είναι σαφείς.

    Υπενθύμισε ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πριν από μερικά χρόνια εθεωρείτο χαμένη υπόθεση και ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει τον τελευταίο καιρό μεγάλη πρόοδο και έχει καταγάγει μεγάλες επιτυχίες στο θέμα αυτό.

    Με βάση τα ανωτέρω, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν η ελληνική πλευρά απαγόρευε την προσγείωση του αεροπλάνου της ΠΓΔΜ στην Κέρκυρα θα έδειχνε μικρότητα, νευρικότητα και ανασφάλεια.

    Τέλος, ερωτηθείς για τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου από την Τουρκία, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό το έθεσε στη συνάντηση που είχε προ δύο μηνών με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και τόνισε ότι σκοπεύει να το θέσει και στον Τούρκο πρωθυπουργό, κατά την αυριανή συνάντησή τους στην Αθήνα.

  • Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια θα επισκευθεί αύριο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    [02] "Η χώρα διέρχεται κρίση"

    Για ανικανότητα διεκδίκησης της συνέχισης της κοινοτικής στήριξης των αγροτών μετά το 2013, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του κόμματος στο Αβ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

    O κος Παπανδρέου υποστήριξε πως η Ελλάδα διέρχεται μια πολυδιάστατη κρίση, η οποία στον αγροτικό τομέα καθίσταται καταλυτική: «Η περιφέρεια βρίσκεται αντιμέτωπη με τη συνεχή συρρίκνωση των πόρων. Η κακοδιαχείριση του Γβ ΚΠΣ στέρησε τεράστιους πόρους και έργα από την Περιφέρεια. Τώρα, το πρόβλημα μεταφέρεται στο Δβ ΚΠΣ, το λεγόμενο ΕΣΠΑ, διότι όσα έργα δεν ολοκληρώθηκαν από το Γβ ΚΠΣ, λόγω των δικών σας καθυστερήσεων και αδυναμιών να απορροφήσετε τους σχετικούς πόρους, θα επιβαρύνουν τους πόρους του επόμενου Προγράμματος» υποστήριξε.

    Η κυβέρνηση απέτυχε και στη διαχείριση της νέας ΚΑΠ - συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - καθώς δεν κατάφερε να αναπροσανατολίσει τον αγροτικό τομέα σε πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα, μέσω ενός σοβαρού σχεδίου, κατάρτισης, επιμόρφωσης και στήριξης των αγροτών.

    «Ακόμα περιμένουν οι αγρότες τις λεγόμενες μελέτες για παραγωγικές επιλογές, που τόσες φορές έχετε εξαγγείλει. Με την οικονομική κρίση, ο αγροτικός πληθυσμός αισθάνεται ότι είναι σε τραγική κατάσταση πια - και γνωρίζει πως έχει μια κυβέρνηση, που αδυνατεί να διεκδικήσει το οτιδήποτε για οποιοδήποτε θέμα στις Βρυξέλλες. Ποιος θα υπερασπιστεί τους αγρότες στη Σύνοδο Κορυφής το φθινόπωρο, όπου θα αρχίσουν οι συζητήσεις για την χρηματοδότηση της ΚΑΠ την περίοδο 2014-2020;» αναρωτήθηκε ο κος Παπανδρέου.

    «Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σχετικά με την ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ, να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων και έτσι, να ενισχυθεί και η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας, ενόψει της συζήτησης για τη χρηματοδότηση της γεωργίας μετά το 2013. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, οι δικές μας δεσμεύσεις είναι ξεκάθαρες. Με βάση μια νέα εθνική στρατηγική για την ύπαιθρο, δεσμευόμαστε να δώσουμε μάχες ώστε να συνεχιστεί η στήριξη των αγροτών και μετά το 2013, και να προχωρήσουμε παράλληλα σε αλλαγές σε όλο το σύστημα καταβολής των ενισχύσεων, για να αποκαταστήσουμε αδικίες και να εγγυηθούμε τη διαφάνεια».

    «Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε πριν από μερικούς μήνες μια Συμφωνία Εμπιστοσύνης με τους αγρότες. Σε αυτή τη Συμφωνία έχουμε δεσμευθεί - και τις δεσμεύσεις μας, εμείς τις τηρούμε. Και με ειλικρίνεια και σε συνεργασία με τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε πορεία και σ' αυτόν τον τομέα» κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Μνημόσυνο Ανδρέα Παπανδρέου

    Το ετήσιο μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου τελέστηκε χθες στον τάφο του, στο ¶ Νεκροταφείο, παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου και πολλών στελεχών του κόμματος και της ιστορικής του ηγεσίας.

    Με δηλώσεις τους, στελέχη του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για τον ιδρυτή του κόμματος ενώ με την ευκαιρία των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι "ξέχασε" τη Μ. Μερκούρη.

    "Πολιτικέ μας πατέρα, εσύ μας άφησες μια μεγάλη παρακαταθήκη, εμείς τα πολιτικά παιδιά άλλοτε τη σεβαστήκαμε και άλλοτε όχι. Έφυγες νωρίς, εμείς να δούμε τώρα", δήλωσε η Δ. Λιάνη-Παπανδρέου.

    Για "μικρότητα από πλευράς των κυβερνητικών παραγόντων", μίλησε ο βουλευτής, Ν. Σηφουνάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων για τη "μη αναφορά της συμβολής της Μ. Μερκούρη στο Μουσείο".

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες "για μηδενιστική κριτική του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση, αναφορικά με τα γεγονότα τρομοκρατίας", ο κ. Σηφουνάκης είπε ότι "οι πράξεις μιλούν από μόνες τους".

    "Αφήστε τον κ. Καραμανλή στη δυστυχία του και αγωνιστείτε η δυστυχία του να μη γίνεται άλλο δυστυχία και του τόπου", είπε για το ίδιο θέμα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης.

    Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Λιάνης, ανέφερε ότι "όσο περνάει ο καιρός ο Ανδρέας Παπανδρέου λείπει όλο και περισσότερο στον ελληνικό λαό", και τόνισε ότι είναι "σχεδόν βλάσφημο το γεγονός ότι δεν θυμόμαστε τη Μ. Μερκούρη". Αναφορικά δε με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, τόνισε ότι "είναι τόσο δύσκολες οι στιγμές για τον κ. Καραμανλή που αυτές οι δηλώσεις ατονούν".

    "Ο κ. Καραμανλής πρέπει να αρθεί επιτέλους στο ύψος των ευθυνών του και να κατανοήσει ότι με καταγγελίες στην αντιπολίτευση δεν λύνεται μια τέτοια μάστιγα", είπε σχετικά, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γρ. Νιώτης, και επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό για "διάλυση" της αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

    Σε σχετική ερώτηση για τη Μ. Μερκούρη, ο κ. Νιώτης είπε ότι αποτελεί "ολίσθημα για τον κ. Καραμανλή να επιχειρεί να αναβιώσει τον Κων/νο Καραμανλή ως τάχα εμπνευστή του σχεδίου".

    Τέλος, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι οι ιδέες του Α. Παπανδρέου είναι πιο επίκαιρες από ποτέ "γιατί ο τόπος αποδεικνύει κάθε μέρα ότι χρειάζεται μια βαθειά κοινωνική και πολιτική αλλαγή και αυτές οι ιδέες είναι ο οδηγός μας".

    Η βουλευτής πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της Ν.Δ. "θα έπρεπε να απολογηθούν" στον ελληνικό λαό "γιατί μέσα σε 5 χρόνια έχουν διαλύσει κάθε κρατική υπηρεσία και έχουν πάει πίσω τη χώρα όσον αφορά στην ασφάλεια του πολίτη".

    "Δυστυχώς και αυτή τη μέρα ήρθε να τη σκιάσει η μικροψυχία και ο μικροκομματισμός της κυβέρνησης", δήλωσε τέλος η βουλευτής, απαντώντας σε ερώτηση για τη "μη αναφορά της συμβολής της Μ. Μερκούρη στο Μουσείο".

    Μετά την τέλεση του μνημοσύνου για τα 13 χρόνια από το θάνατο του Α. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε συμβολικά ένα λουλούδι στο μνήμα της Μ. Μερκούρη.

    Στο μνημόσυνο παρέστησαν τα αδέλφια του Γ. Παπανδρέου, Νίκος και Αντρίκος, καθώς και πολλά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, οι Ευ. Βενιζέλος, Ν. Αθανασάκης, Δ. Ρέππας, Γ. Ραγκούσης, Κ. Λαλιώτης, Γ. Αρσένης, Φ. Πετσάλνικος, Απ. Κατσιφάρας, Π. Οικονόμου, Α. Λιβάνης, ¶. Τσοχατζόπουλος και Κρ. Αρσένης.

    [03] Επιτροπές Επιστροφής Μαρμάρων Παρθενώνα

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο είναι η καλύτερη περίσταση για τους Βρετανούς και το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο σπίτι τους στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Με αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια τα 17 μέλη των Επιτροπών Επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που εκπροσωπούν 15 χώρες και βρίσκονται στην Αθήνα, έδωσαν συνέντευξη Τύπου κατά την οποία και ανακοίνωσαν τις ενέργειές τους για το προσεχές χρονικό διάστημα.

    Ο πρόεδρος των επιτροπών, Ντέιβιντ Χιλ, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, την προσπάθεια καθιέρωσης Ημέρα Παρθενώνα κάθε χρόνο μέσα στον Ιούνιο, ενώ θα ξεκινήσει και μεγάλη καμπάνια με τη φράση "why not?" (γιατί όχι;).

    Επίσης, το προσεχές χρονικό διάστημα θα γίνουν δημοσκοπήσεις, ενώ θα συγκεντρωθούν και υπογραφές στήριξης στο αίτημα της επιστροφής.

    "Τα Μάρμαρα είναι σαν τα παιδιά μας, σαν να τα απαγάγουν και να τα δίνουν πίσω για τρεις μήνες", είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Χιλ απαντώντας στην υπεύθυνη επικοινωνίας του Βρετανικού Μουσείου που έκανε λόγο για τρίμηνο δανεισμό των Μαρμάρων στην Αθήνα.

    Να σημειωθεί ότι βρίσκονται εδώ μέλη από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Κύπρο, τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Φινλανδία, τη Ν. Ζηλανδία, την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σερβία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

    [04] Συμπεράσματα Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

    Την ομόφωνη στήριξή τους στο πρόσωπο του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δεύτερη θητεία εκφράζουν οι "27" στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκαθαρίζει, επίσης, ποιά θα είναι η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, δίνοντας τις απαραίτητες νομικές εγγυήσεις στην Ιρλανδία για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομία οι "27" τονίζουν την ανάγκη καλύτερης εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ στα συμπεράσματά τους κάνουν σημαντικές αναφορές για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και για τον περιορισμό των κλιματικών αλλαγών.

    Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνονται τα εξής:

    ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Σε ό,τι αφορά τον ορισμό του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων αναφέρεται ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν ομόφωνα ότι ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι το πρόσωπο που σκοπεύουν να ορίσουν ως πρόεδρο του εκτελεστικού οργάνου της Κοινότητας για την περίοδο 2009-2014.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας και της Σουηδίας, οι χώρες των οποίων ασκούν τη σημερινή και την επόμενη προεδρία του Συμβουλίου, θα έχουν άτυπες συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να προσδιορίσουν κατά πόσο το Κοινοβούλιο είναι σε θέση να εγκρίνει τον ορισμό του Μπαρόζο κατά τη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Ιουλίου.

    Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ορισμού των υπόλοιπων μελών της Επιτροπής διευκρινίζεται στα συμπεράσματα πως αυτή μπορεί να αρχίσει μόνο όταν θα έχει αποσαφηνιστεί η νομική βάση για τη διαδικασία ορισμού.

    ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Αναφορικά με τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί από το σύνολο των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τις εθνικές συνταγματικές διαδικασίες. Επισημαίνεται ότι στόχος είναι η Συνθήκη να τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2009. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ακόμη ότι εφόσον τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να αποφασιστεί σύμφωνα με τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες, ότι η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να απαρτίζεται από έναν υπήκοο κάθε κράτους -μέλους. Προκειμένου να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της Ιρλανδίας σχετικά με τη Συνθήκη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι τα ζητήματα που έχει θέσει η Ιρλανδία, όπως η φορολογική πολιτική, οι αμβλώσεις και η πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας, θα διευθετηθούν κατά τρόπο που θα ικανοποιεί τόσο το Δουβλίνο όσο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη μέσα από την παροχή των απαραίτητων νομικών εγγυήσεων.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δηλώνουν ότι η απόφαση της Συνόδου παρέχει νομική εγγύηση οτι ορισμένα μελήματα του ιρλανδικού λαού θα παραμείνουν ανεπηρέαστα από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας και διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται νέα επικύρωση της Συνθήκης.

    Επισημαίνεται ακόμη ότι η απόφαση της Συνόδου έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα και θα ενεργοποιηθεί από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της Συνθήκης.

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Με τη διαπίστωση ότι η ΕΕ υφίσταται ακόμα μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, τις συνέπειες της βαθύτερης και πιο εκτεταμένης ύφεσης της μεταπολεμικής εποχής, οι ευρωπαίοι ηγέτες, ξεκινούν τα συμπεράσματά τους σχετικά με την οικονομική, χρηματοπιστωτική και κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ.

    Ειδικότερα, οι "27" αναφέρονται στα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής κάμψης, τονίζοντας ότι το συμφωνηθέν ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομιας προβλέπει για την ΕΕ, συνολική δημοσιονομική στήριξη που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του ΑΕΠ το 2009 και 2010.

    Συνεχίζοντας, οι ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν στα συμπεράσματά τους, την προσήλωσή τους σε υγιή δημόσια οικονομικά, καθώς και στο Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Τονίζουν, ακόμη, ότι δεν δικαιολογείται περαιτέρω δημοσιονομική ώθηση και ότι η προσοχή των κρατών μελών θα πρέπει να στραφεί στην εξυγίανση, συμβαδίζοντας με την οικονομική ανάκαμψη. Προς το σκοπό αυτό οι "27" τονίζουν την ανάγκη να εφαρμοστεί μια στρατηγική εξόδου από την κρίση, μέσω της βελτίωσης του μεσοπρόθεσμου φορολογικού πλαισίου και μέσω συντονισμένων μεσοπρόθεσμων οικονομικών πολιτικών.

    Σε ό,τι αφορά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι "27" διαπιστώνουν ότι το περιβάλλον λειτουργίας τους παραμένει προβληματικό και ότι οι χορηγήσεις πιστώσεων εξακολουθούν να είναι συγκρατημένες.

    Για το λόγο αυτό τονίζουν ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να τελούν εν εγρηγόρσει, ενόψει των νεών μέτρων που ενδέχεται να χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση ή για την αποκάθαρση των ισολογισμών. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι όλες οι ενέργειες πρέπει να συμβαδίζουν με τις αρχές της ενιαίας αγοράς και να διασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

    Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στην εποπτεία και ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Συγκεκριμένα, οι "27" τονίζουν ότι υποστηρίζουν την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικών Κινδύνων (ΕΣΣΚ) που θα παρακολουθεί και θα εκτιμά δυνητικές απειλές κατά της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

    Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, αν χρειαστεί, το ΕΣΣΚ θα προειδοποιεί και θα εκδίδει συστάσεις για δράση και θα παρακολουθεί την εφαρμογή τους. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Πρόεδρος του ΕΣΣΚ θα εκλεγεί από τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνιστά να συσταθεί ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας, το οποίο θα περιλαμβάνει τρεις νέες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές. Ο ρόλος των εποπτικών αρχών θα είναι η αναβάθμιση της ποιότητας και της συνοχής της εθνικής εποπτείας, η ενίσχυση της επιτήρησης διασυνοριακών ομίλων μέσω της ολοκλήρωσης της σύστασης σωμάτων εποπτών και η εκπόνηση Ευρωπαϊκού ενιαίου εγχειριδίου κανόνων που θα εφαρμόζεται σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ενιαίας Αγοράς.

    Ωστόσο, αναγνωρίζοντας τις δυνητικές ή ενδεχόμενες ευθύνες που μπορεί να προκύψουν για τα κράτη - μέλη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται από τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θίγουν τις δημοσιονομικές αρμοδιότητες των κρατών μελών. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας θα πρέπει να διαθέτει δεσμευτικές εξουσίες λήψης αποφάσςεων ως προς το κατά πόσον οι επόπτες πληρούν τις υποχρεώσεις τους, καθώς και σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών ή εντός του σώματος εποπτών. Επίσης, οι Εθνικές Εποπτικές Αρχές θα πρέπει να διαθέτουν και εποπτικές εξουσίες έναντι των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

    Τέλος, οι "27" ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει το αργότερο έως τις αρχές του φθινοπώρου, τις νομοθετικές προτάσεις της για τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα στην ΕΕ και σημειώνουν ότι θα επανεξετάσουν το θέμα στη Σύνοδο του Οκτωβρίου του 2009.

    ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Εξ άλλου, σε ό,τι αφορά τη στήριξη της απασχόλησης, οι "27" τονίζουν ότι η προσοχή των κρατών μελών αλλά και της Επιτροπής θα πρέπει να επικεντρωθεί σε τρεις τομείς: (α) Στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων, καθώς και στην προώθηση της κινητικότητας. (β) στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. (γ) στην αύξηση των δυνατοτήτων πρόσβασης στην απασχόληση.

    Επίσης, οι "27" επισημαίνουν ότι οι προτεραιότητες για την απασχόληση, τις οποίες παρουσίασε η Επιτροπή στις 3 Ιουνίου, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Παράλληλα, καλούν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να λάβει μέτρα προκειμένου να υποστηριχθούν η διανειοδότηση των επιχειρήσεων και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταλήγουν τονίζοντας ότι "υπό τις παρούσεες συνθήκες η ευελιξία με ασφάλεια αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό και την προώθηση της προσαρμοστικότητας των αγορών εργασίας.

    ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το περιβάλλον, οι "27" στα συμπεράσματά τους κάνουν ειδική αναφορά στις κλιματικές αλλαγές, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά λιγότερο από 2 βαθμούς κελσίου. Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να συνεργαστούν προκειμένου να επιτευχθεί μια φιλόδοξη και συνολική συμφωνία κατά τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ ενίσχυσε τον διμερή διάλογο για την αλλαγή του κλίματος με τους κύριους διεθνείς εταίρους της (Καναδάς, Κίνα, Ιαπωνία, Δημοκρατία της Κορέας, Ρωσία και ΗΠΑ).

    Επιπλέον, οι "27" υπενθυμίζουν πως η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, καθώς έχει αναλάβει τη φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική υποχρέωση να μειώσει μέχρι το 2020 τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 20% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Σημειώνουν, επίσης, ότι σε περίπτωση που οι λοιπές ανεπτυγμένες χώρες δεσμευθούν για ανάλογες μειώσεις εκπομπών και αν οι αναπτυσσόμενες χώρες συμβάλουν επαρκώς, η ΕΕ θα αναβαθμίσει τη δέσμευσή της σε 30%.

    Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι όλες οι χώρες, πλην των ελάχιστα ανεπτυγμένων θα πρέπει να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές αερίων. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η ΕΕ "θα συνεισφέρει κατά το μερίδιο που της αναλογεί στη διεθνή δημόσια στήριξη των δράσεων μετριασμού και προσαρμογής, ειδικότερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες".

    Εξ άλλου, όσον αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, το ΕυρωπαΪκό Συμβούλοιο εκφράζει την ανησυχία του για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην προμήθεια αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας και τονίζουν ότι το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα συνεχίσουν να παρακολουθούν και να αξιολογούν στενά την κατάσταση.

    ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Tα πρόσφατα γεγονότα καταδεικνύουν ότι επείγει να καταβληθούν προσπάθειες για την αποτελεσματική πρόληψη και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης στα νότια θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, έτσι ώστε να αποτραπούν οι μελλοντικές ανθρώπινες τραγωδίες, επισημαίνεται στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, απαιτείται ενισχυμένη ευρωπαϊκή αντίδραση με οδηγό την αποφασιστικότητα, την αλληλεγγύη και την κατανομή ευθυνών, σύμφωνα με τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο και της Παγκόσμιας Προσέγγισης της Μετανάστευσης.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ακόμη ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους , ιδίως όσον αφορά τη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης και σημειώνει πως θα πρέπει να συνεχιστούν όλες οι δραστηριότητες στην περιοχή της Δυτικής Μεσογείου και στα ανατολικά και νοτιοανατολικά σύνορα.

    Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για συντονισμό των εθελοντικών μέτρων εσωτερικής ανακατανομής των δικαιούχων της διεθνούς προστασίας που βρίσκονται στα κράτη - μέλη τα οποία υφίστανται συγκεκριμένες και δυσανάλογες πιέσεις.

    Σημειώνει παράλληλα την πρόθεση της Επιτροπής να αναλάβει πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό έναντι της Μάλτας και ζητά επειγόντως από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιτύχουν συμφωνία για την ταχεία θέσπιση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας υποστήριξης για το άσυλο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει επίσης ότι απαιτούνται ενισχυμένοι συνοριακοί έλεγχοι, τους οποίους θα συντονίζει η FRONTEX , σαφείς κανόνες για τη συγκρότηση κοινών περιπόλων και την αποβίβαση των διασωθέντων, και αυξημένη χρήση κοινών πτήσεων επιστροφής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να αναληφθούν ουσιαστικές δράσεις για την αποτελεσματική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των δικτύων εμπορίας ανθρώπων.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι απαιτείται μεγαλύτερη ενίσχυση της έμπρακτης συνεργασίας με τις βασικές χώρες καταγωγής και διέλευσης και καλεί την Επιτροπή να μελετήσει μέτρα για συγκεκριμένη συνεργασία με τις τρίτες χώρες σύμφωνα με παλαιότερες εντολές που είχε εγκρίνει το Συμβούλιο. Η αποτελεσματικότητα των συμφωνιών επανεισδοχής της ΕΕ πρέπει να αυξηθεί, ως μέρος της συνολικής εξωτερικής πολιτικής της, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο επισημαίνει ότι η περάτωση των διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες επανεισδοχής της ΕΕ με τις βασικές χώρες καταγωγής και διέλευσης, όπως η Τουρκία και η Λιβύη, αποτελεί προτεραιότητα.

    Μέχρι τότε θα πρέπει να εξακολουθούν να εφαρμόζονται δεόντως οι υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες, αναφέρει το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων.

    Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει το Συμβούλιο υπουργών να συνεκτιμήσει πλήρως τα θέματα αυτά κατά την εκπόνηση του νέου πολυετούς προγράμματος πλαισίου στο Χώρο της Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης.

    [05] Μαζεύουν ακόμα τα συντρίμια του Airbus

    Πλοίο που μεταφέρει πάνω από 130 κομμάτια του αεροσκάφους της Air France που συνετρίβη στον Ατλαντικό την 1η Ιουνίου αφίχθη την Παρασκευή στην πόλη Ρεσίφε της βορειοανατολικής Βραζιλίας, μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ.

    Ανάμεσα στα συντρίμμια που μετέφερε το σκάφος Caboclo του Βραζιλιάνικου πολεμικού ναυτικού ήταν ένα μπλε κάθισμα, τμήματα της ατράκτου, μάσκες οξυγόνου και ρούχα που ανήκαν σε ορισμένους από τους 228 επιβαίνοντες, μετέδωσε το Βραζιλιάνικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Estado.

    Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φορτίο με συντρίμμια από το επιβατικό αεροσκάφος της Αίρ Φρανς --το οποίο κατέπεσε στα ανοικτά της βορειοανατολικής Βραζιλίας ενώ εκτελούσε πτήση από το Ρίου ντε Ζανέιρου με προορισμό το Παρίσι-- που μεταφέρεται στη Ρεσίφε.

    Κανένα από τα συντρίμμια αυτά δεν έχει εμφανή σημάδια από φωτιά. Το φορτίο παραδόθηκε στην BEA, τη Βραζιλιάνικη υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, που έχει τεθεί επικεφαλής των ερευνών για το δυστύχημα.

    Ομάδες έρευνας συνεχίζουν τις προσπάθειες για να ανασύρουν τα δύο "μαύρα κουτιά" του αεροπλάνου, επιχειρώντας υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στη θάλασσα, σε μια περιοχή με μέγιστο βάθος 4.600 μέτρων. Το σήμα που εκπέμπουν αυτόματα τα μαύρα κουτιά για τον εντοπισμό τους μπορεί να ληφθεί σε ακτίνα μόλις δύο χιλιομέτρων και είναι εγγυημένο ότι εκπέμπεται για μόλις 30 ημέρες.

    Αυτό σημαίνει πως τα πλοία, τα βαθυσκάφη και τα αεροπλάνα που "χτενίζουν" μια περιοχή περίπου 17.000 χλμ.2 έχουν στην διάθεσή τους μόλις δύο εβδομάδες πριν οι πιθανότητες να βρουν τα μαύρα κουτιά εκμηδενιστούν.

    Τα μαύρα κουτιά --μια συσκευή καταγραφής των συνδιαλέξεων στο πιλοτήριο και μια συσκευή καταγραφής των δεδομένων πτήσης-- θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στις προσπάθειες να εξακριβωθεί ο λόγος που το Airbus A330-200 συνετρίβη.

    Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί από τα νερά του Ατλαντικού 50 σοροί επιβατών.

    [06] Σομαλία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε το υπουργικό συμβούλιο τη Σομαλία και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου κάλεσε τις γειτονικές χώρες να στείλουν στρατεύματα για να στηρίξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις, εντός 24 ωρών, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα, Μογκαντίσου.

    Δύο βουλευτές έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δύο ημέρες, κατά τις οποίες έχουν ενταθεί οι μάχες ανάμεσα σε άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων και στους ισλαμιστές αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Οι αντάρτες της οργάνωσης Αλ Σααμπάμπ εδώ και ένα μήνα εντείνουν τις επιθέσεις και την Πέμπτη σκότωσαν τον υπουργό Εσωτερικών και άλλους τριάντα ανθρώπους σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Την Παρασκευή δολοφονήθηκε επίσης ένας βουλευτής στο βόρειο Μογκαντίσου.

    "Η σομαλική κυβέρνηση αποφάσισε ομόφωνα να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση. Νωρίτερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, σεϊχης ¶ντεν Μοχάμεντ Μαντόμπε είχε καλέσει τις γειτονικές χώρες να στείλουν βοήθεια για να στηρίξουν την κυβέρνηση.

    Κάτοικοι στις κεντρικές περιοχές της Σομαλίας ανέφεραν ότι χθες είδαν Αιθίοπες στρατιώτες να μετακινούνται στη χώρα. Ωστόσο επισήμως η κυβέρνηση της Αιθιοπίας διαψεύδει ότι έχει στείλει στρατό στη Σομαλία.

    "Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα και τις γειτονικές χώρες να επέμβουν άμεσα. Θέλουμε να έλθουν μέσα σε 24 ώρες. Υποχρεωνόμαστε να απευθύνουμε αυτή την έκκληση διότι η βία κλιμακώνεται. Αυτοί που μάχονται εναντίον της κυβέρνησης έχουν ως επικεφαλής έναν (πρώην) στρατηγό του Πακιστανικού στρατού, καίνε τη σημαία μας και σκοτώνουν πολίτες", δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σομαλίας.

    Ήδη η Κένυα ανακοίνωσε ότι δεν θα μείνει απαθής, επιτρέποντας την επιδείνωση της κατάστασης στη γειτονική της χώρα, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής.

    Η Κένυα, όπως και άλλες αφρικανικές και δυτικές χώρες, εκφράζουν φόβους ότι εάν το χάος συνεχιστεί στη Σομαλία, οργανώσεις που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα θα ενισχύσουν τις θέσεις τους και θα απειλήσουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Ωστόσο εκπρόσωπος της οργάνωσης αλ-Σααμπάμπ προειδοποίησε τις γειτονικές χώρες να μην επέμβουν. "Η Κένυα λέει ότι θα επιτεθεί εναντίον των μουτζαχεντίν της αλ-Σααμπαν εδώ και τέσσερις μήνες. Εάν το επιχειρήσει, εμείς θα επιτεθούμε στην Κένυα και θα κατατρέψουμε ουρανοξύστες στο Ναϊρόμπι", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σεϊχης Χασάν Γιακούμπ, στο λιμάνι Κισμάγιου.

    [07] Ημερήσια Ατζέντα: 21/06/2009

  • "Εκστρατεία" καθαρισμού του δάσους του Σέιχ Σου οργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Εθελοντές θα βρεθούν το πρωί της 21ης Ιουνίου στον Κέδρινο Λόφο, σε συνεργασία με τις αντιδημαρχίες Καθαριότητας και Πρασίνου και Δημοτικής Αστυνομίας. - 09:00:00, Θεσσαλονίκη/Κέδρινος Λόφος. Σημείο συνάντησης (διασταύρωση Φιλίππειου - Γήπεδο του Κεραυνού).

  • Εκδήλωση Τιμής & Μνήμης για τον Μέγα Αλέξανδρο. Θα χαιρετίσει ο Νομάρχης Θεσ/νίκης & κεντρικός ομιλητής ο φιλόλογος-ιστορικός Σαράντος Καργάκος με θέμα "Αλέξανδρος ο Μέγας: ο άνθρωπος φαινόμενο" - 20:00:00, Θεσσαλονίκη/ύψος ανδριάντα Μ.Αλεξάνδρου.

    Αθλητική Ατζέντα

  • Αυτοκίνητο-Φόρμουλα Ένα-Γκραν πρι Βρετανίας (8ος αγώνας της χρονιάς) - 15:00:00

  • Χάντμπολ-Ευρωπαϊκό ανδρών (Προκριματικά, 4ος όμιλος): Ελλάδα-Κροατία - 16:00:00, Κομοτηνή (GRC)

  • Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό λιγκ Ανδρών (3η εβδομάδα, 2ος αγώνας) - 17:00:00, Βρέμη/Βρέμη (DEU), 17:00 Γερμανία-Ελλάδα

    [08] "Οφέλη για τα μονοπώλια"

    "Το κύριο από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν είναι η ομόφωνη πρόταση συντηρητικών και ορισμένων σοσιαλδημοκρατών ηγετών υπέρ του Ζ. Μπαρόζο για πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά η ομόφωνη απόφασή τους να εξαπολύσουν νέα σφοδρή επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων". Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

    "Είναι ομόφωνη απόφασή τους να διαχειριστούν την κρίση προς όφελος των στρατηγικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων με στόχο να θωρακίσουν μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητά τους. Να στείλουν στους λαούς το χρεωστικό των τρισεκατομμυρίων ευρώ που διέθεσαν για να τα στηρίξουν. Να παγώσουν μισθούς, να περικόψουν ακόμα πιο πολύ τις κοινωνικές δαπάνες, αποδεικνύοντας τον ταξικό προσανατολισμό στην πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης".

    "Η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε πλήρως τα αντιδραστικά μέτρα της Κομισιόν που οδηγούν στη γενίκευση της ελαστικής, μερικής εργασίας. Στην εκ περιτροπής δουλειά με μισό μισθό και στην ανεργία. Την κινητικότητα των εργαζομένων. Την επιδείνωση των όρων και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία. Επιτίθεται με αγριότητα στα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα για να στηρίξει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου της. Για τον ίδιο λόγο επεκτείνει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, στην Υγεία και Πρόνοια, στην κοινωνική μέριμνα συνολικότερα, προωθώντας την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους".

    Την ίδια στιγμή που η ΕΕ έχει μεγάλη ευθύνη για τη δημιουργία του κύματος μετανάστευσης, εμμένει στην πολιτική της άγριας δίωξης και της υπερεκμετάλλευσης των εξαθλιωμένων μεταναστών. Με ευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης η ΕΕ μετατρέπει τη χώρα μας σε ένα μεγάλο στρατόπεδο συγκέντρωσης οικονομικών μεταναστών, εφόσον αρνείται τη μετεγκατάστασή τους στο εσωτερικό της, όπως επιθυμούν. Η ενίσχυση του FRONTEX θα εντείνει την καταστολή και τους θανάτους στα σύνορα, χωρίς να σταματήσει το μεταναστευτικό ρεύμα. Το ίδιο και οι λεγόμενες συμφωνίες επανεισδοχής.

    Οι λεγόμενες νομικές εγγυήσεις - δεσμεύσεις προς τον Ιρλανδικό λαό, αποτελούν απόπειρα συγκάλυψης ενός ωμού εκβιασμού, προκειμένου να ψηφίσει υπέρ της συνθήκης της Λισσαβόνας που απέρριψε με δημοψήφισμα. Αυτή είναι η δημοκρατία τους", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου

    "Για μια ακόμα φορά διαπιστώνουμε ότι τα μεγάλα λόγια και οι λαμπρές τελετές χρησιμοποιούνται για τον πλήρη αποπροσανατολισμό του λαού και για την απόκρυψη της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την πολιτιστική κληρονομιά", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    [09] Επιμένει ο Αλ. Αλαβάνος

    Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέκο Αλαβάνο να επανεξετάσει την απόφασή του και να μην παραιτηθεί.

    Μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι έπειτα από διεξοδική και σε βάθος συζήτηση η κοινοβουλευτική ομάδα κάλεσε τον Αλέκο Αλαβάνο να επανεξετάσει την αποφασή του.

    Στον κ. Αλαβάνο προτάθηκε μάλιστα να αναβάλει την υποβολή της παραίτησής του για λίγες ημέρες, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στις οργανώσεις του κόμματος, αλλά εκείνος επέμεινε στην απόφασή του να παραιτηθεί.

    Σημειώνεται ότι για αύριο έχει προγραμματιστεί η επαναληπτική συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία ο Αλέκος Αλαβανος θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του.

    Την Πέμπτη, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, ο κ. Αλαβάνος παρουσίασε τις εκτιμήσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα και τους λόγους που τον οδήγησαν στην πρόθεσή του να παραιτηθεί.

    Η Πολιτική Γραμματεία σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση εκτίμησε τη συνεισφορά και τη συμβολή του Αλ. Αλαβάνου στην ανάπτυξη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα από τη θέση του προέδρου της Κ.Ο. του κόμματος. Αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να ζητήσει από τον Αλ. Αλαβάνο να μην επιμείνει στην πρόθεσή του να παραιτηθεί και να συνεχίσει το έργο του από την θέση ευθύνης του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η παρουσία του είναι απαραίτητη ιδιαίτερα σε μια περίοδο που απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

    Η Π.Γ. σημειώνει ότι στόχος για το επόμενο διάστημα είναι η ενιαία πορεία και εικόνα του κόμματος με τη συμβολή όλων των δυνάμεών του καθώς και η ενδυνάμωση, εμβάθυνση και ουσιαστική αναβάθμιση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, εγχείρημα που αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον ΣΥΝ.

    Η ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ

    Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ , η Ανανεωτική Πτέρυγα του κόμματος σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η προσωπική επιλογή του Αλέκου Αλαβάνου να παραιτηθεί δεν μπορεί παρά να είναι σεβαστή».

    Σημειώνει ότι «η άρνηση να κατανοηθεί το μήνυμα των εκλογών οδηγεί στη σημερινή κρίση του ΣΥΝ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας τους» και προσθέτει ότι «επιμένει στην ανάγκη μεγάλης στροφής στη φυσιογνωμία και την πολιτική του κόμματος».

    Αλ. Τσίπρας: Δυσάρεστη εξέλιξη

    «Αυτή την στιγμή, αυτό που προέχει είναι να ακούσουμε τι έχουν να μας πούν τα μέλη και οι φίλοι μας πριν πάρουμε αποφάσεις. Η κοινωνία χρειάζεται και έχει ανάγκη μια δυνατή και ενιαία Αριστερά?».

    Αυτά τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «?Είμαστε ζωντανοί και παρόντες στις μάχες που έρχονται. Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο ζωντανό. Θέλω να πω και κάτι άλλο. Τις δύσκολες αυτές ώρες που περνάμε, έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες και ψηφοφόρους μας. Πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι, νηφάλιοι, να έχουμε ενότητα και συντροφικότητα. Έστω την ύστατη στιγμή να πρυτανεύσει η ψυχραιμία, προκειμένου την Δευτέρα να πάρουμε αποφάσεις».

    Αναφερόμενος στην πρόθεση του κ. Αλαβάνου να παραιτηθεί, ο κ. Τσίπρας είπε: «Πιστεύω ότι ήταν δυσάρεστη έκπληξη, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή ο Αλέκος θα το ξανασκεφθεί?».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε, ότι δεν σκέφτεται να "Όταν το καράβι βρίσκεται σε φουρτούνα, το χειρότερο που έχει να κάνει ο καπετάνιος είναι να αφήσει τη γέφυρα. Απαιτείται ψυχραιμία και αίσθηση ευθύνης και όλοι μπορούν να έχουν ρόλους στη συλλογική υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον οποίον προσβλέπει η ελληνική κοινωνία", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    [10] Κατά της επανεκλογής

    «Ξανατοποθετείται απ΄ότι φαίνεται, ο κ. Μπαρόζο στη θέση του Προέδρου της Κομισιόν. Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα. Ο ΛΑ.Ο.Σ - όπως και το 2004 - δεν πρόκειται να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ευρωβουλή», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης, σχετικά με την επανεκλογή του κ. Μπαρόζο ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ακόμη, αναφορικά με την τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την λαθρομετανάστευση, ο κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε:

    «Ο οποιοσδήποτε εισέρχεται στην χώρα λαθραία και χωρίς χαρτιά δεν είναι εκ προοιμίου ακίνδυνος. Πρώτα απ΄ όλα να κοιτάξουν να ασφαλίσουν τα σύνορα μας και μετά να λάβουν σοβαρά και όχι αποσπασματικά μέτρα».

    [11] Διαδικτυακή πύλη έρευνας

    Ερευνητικό και επιστημονικό υλικό του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) ψηφιοποιείται και διατίθεται για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο, στο νέο Ηλεκτρονικό Αποθετήριο Ήλιος (helios-eie.ekt.gr). Ερευνητικά αποτελέσματα, δημοσιεύσεις/άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, εργασίες ερευνητών, πρακτικά συνεδρίων, βιβλία, εκπαιδευτικό υλικό, αρχεία ήχου και εικόνας, σε όλους τους επιστημονικούς τομείς, διατίθενται σε ένα πλήρως οργανωμένο ψηφιακό περιβάλλον που έχει αναπτυχθεί και υποστηρίζεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) (www.ekt.gr), σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.

    Το Αποθετήριο Ήλιος -μια υποδομή ψηφιακού περιεχομένου ανοικτής πρόσβασης- συμβάλλει στη συστηματική συλλογή, οργάνωση και online διάθεση του επιστημονικού υλικού των Ερευνητικών Ινστιτούτων του ΕΙΕ (www.eie.gr) στις ανθρωπιστικές και τις θετικές επιστήμες (Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας, Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας, Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας, Ινστιτούτο Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας), του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και των Μορφωτικών Εκδηλώσεων του Ιδρύματος. Παράλληλα, συνεισφέρει στην αποθήκευση και μακροχρόνια διατήρηση του περιεχομένου.

    Μέχρι σήμερα, το Αποθετήριο Ήλιος περιλαμβάνει περίπου 4.000 δημοσιεύματα/εγγραφές, εκ των οποίων περισσότερα από 1.000 είναι πλήρους κειμένου. Το Αποθετήριο εμπλουτίζεται συνεχώς με υλικό των ερευνητών του ΕΙΕ, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των δημοσιευμάτων για τα οποία διατίθενται ελεύθερα τα πλήρη κείμενα, μετά τη διευθέτηση των πνευματικών δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα με τον Διευθυντή του ΕΙΕ, καθηγητή Δημήτριο Κυριακίδη "Το ΕΙΕ συμμετέχει ενεργά στις διεθνείς προσπάθειες για την ανοικτή πρόσβαση και, με μεγάλη ευθύνη, δημιούργησε το Αποθετήριο Ήλιος, αναδεικνύοντας τα αποτελέσματα της πολύ-επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιείται στο Ίδρυμα στους τομείς των ανθρωπιστικών, φυσικών και τεχνικών επιστημών. Το επιστημονικό έργο των ερευνητών του ΕΙΕ είναι για πρώτη φορά διαθέσιμο, μέσω Διαδικτύου, στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό". Στους επισκέπτες του Ήλιου παρέχεται η δυνατότητα πλοήγησης στις συλλογές του, εξειδικευμένων αναζητήσεων, αλλά και πρόσβασης σε πλήρη κείμενα επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

    Οι επισκέπτες του Ήλιου έχουν πρόσβαση, μεταξύ άλλων, σε:

    330 πλήρη κείμενα δημοσιεύσεων (άρθρα περιοδικών και κεφάλαια βιβλίων) σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και βιβλία διεθνούς κύρους τόσο στις ανθρωπιστικές όσο και στις θετικές επιστήμες,

    200 κείμενα ομιλιών διακεκριμένων επιστημόνων στο πλαίσιο των μορφωτικών εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία" που επί σειρά ετών διοργανώνει το ΕΙΕ, με στόχο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο ευρύ κοινό,

    215 βιβλία και πρακτικά συνεδρίων που περιλαμβάνουν 40.000 σελίδες: επιστημονικές εκδόσεις των Ινστιτούτων του ΕΙΕ στο πεδίο των Νεοελληνικών και Βυζαντινών Ερευνών και σε θέματα μελέτης της Αρχαιότητας.

    100 επιστημονικά κείμενα που παρουσιάστηκαν σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια στα γνωστικά αντικείμενα Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας, Φυσικής, Χημείας, Επιστήμης Υλικών και δημοσιεύτηκαν στα πρακτικά των συνεδρίων

    περισσότερους από 2.000 χάρτες & φωτογραφίες ιστορικών πηγών και μνημείων πολιτισμού (π.χ. επιγραφές, αγάλματα, νομίσματα)

    100 παρουσιάσεις ομιλητών και βίντεο από ημερίδες και εκδηλώσεις σε θέματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης

    βιβλιογραφικά στοιχεία 3.000 δημοσιευμάτων (επιστημονικά άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, βιβλία, πρακτικά συνεδρίων) - 1.800 από αυτά οδηγούν στα πλήρη κείμενα μέσω σύνδεσης στους δικτυακούς τόπους των εκδοτών.

    Οι υπηρεσίες του Αποθετηρίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: πλοήγηση στο περιεχόμενο βάσει συλλογών, τίτλου, συγγραφέα, θέματος και ημερομηνίας, απλή και σύνθετη αναζήτηση βάσει συνδυασμού πεδίων, αναζήτηση μόνο στις εγγραφές πλήρων κειμένων, μηχανισμό οργανωμένης κατάθεσης/υποδοχής μεταδεδομένων και ψηφιακών αρχείων, ενημερωτικό και υποστηρικτικό υλικό προς τους χρήστες (συχνές ερωτήσεις, βοήθεια αναζήτησης και χρήσης, κ.λπ.). Πρόσθετες υπηρεσίες επιτρέπουν την αυτό-αρχειοθέτηση, δηλαδή την υποβολή υλικού από τους ίδιους τους ερευνητές, και τη δημιουργία καταλόγου δημοσιεύσεων για ερευνητές και Ινστιτούτα.

    Για την υλοποίηση του Αποθετηρίου Ήλιος επιλέχθηκε η πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού DSpace, που αναπτύχθηκε από το ΜΙΤ και υποστηρίζει περισσότερα από 300 αποθετήρια παγκοσμίως. Το ΕΚΤ ανέπτυξε σημαντικές επεκτάσεις του DSpace σε θέματα που αφορούν τη βελτίωση των λειτουργιών αναζήτησης και ευρετηρίασης για την ελληνική γλώσσα, τη διασύνδεση των τεκμηρίων, την προσαρμοστική παρουσίαση τεκμηρίων, τον αυτόματο ποιοτικό έλεγχο και την επεξεργασία των δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η αναζήτηση, πλοήγηση, ανάκτηση και μακροχρόνια διατήρηση των τεκμηρίων, καθώς και η διαλειτουργικότητα με διεθνή αποθετήρια και μηχανές αναζήτησης.

    Σημειώνεται ότι τα Ηλεκτρονικά Αποθετήρια Ανοικτής Πρόσβασης είναι υποδομές οργανωμένου ψηφιακού περιεχομένου που παρέχουν ελεύθερη και χωρίς περιορισμό πρόσβαση σε επιστημονικό και ερευνητικό υλικό (άρθρα, βιβλία, μονογραφίες, διδακτορικές διατριβές, συνέδρια, εκπαιδευτικό υλικό, αρχεία ήχου και εικόνας κ.ά.). Στα Ιδρυματικά Αποθετήρια συγκεντρώνεται υλικό που αφορά έναν ακαδημαϊκό ή ερευνητικό οργανισμό, ενώ στα Θεματικά Αποθετήρια το υλικό που συγκεντρώνεται αφορά κάποιον επιστημονικό κλάδο.

    [12] Κάλεσμα για παύση της βίας

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την ιρανική κυβέρνηση να θέσει τέλος "σε όλες τις βίαιες και άδικες ενέργειες σε βάρος του λαού" της χώρας, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στο Ιράν.

    "Καλούμε την ιρανική κυβέρνηση να σταματήσει όλες τις βίαιες και άδικες ενέργειες εναντίον του λαού", αναφέρεται στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

    "Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι ο κόσμος την παρακολουθεί. Θρηνούμε για καθεμιά από τις χαμένες αθώες ζωές", προστίθεται στο κείμενο.

    "Τα οικουμενικά δικαιωμάτα του συγκεντρώνεσθαι και της ελευθερίας του λόγου πρέπει να γίνουν σεβαστά και οι ΗΠΑ συντάσσονται με όσους επιζητούν να ασκήσουν αυτά τα δικαιώματα", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [13] Απέδρασαν από τους Ταλιμπάν

    Ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς που είχε απαχθεί πριν από επτά μήνες και κρατήθηκε από τους Ταλιμπάν στα βουνά του Αφγανιστάν και του Πακιστάν κατάφερε να δραπετεύσει, όπως ανέφερε η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της.

    Ο Ντέιβιντ Ρόουντ, 41 ετών, μαζί με τον ντόπιο δημοσιογράφο Ταχίρ Λουντίν και τον οδηγό τους, Ασαντουλάχ Μανγκάλ, απήχθησαν στις 10 Νοεμβρίου έξω από την Καμπούλ.

    Επικαλούμενη τη σύζυγο του Ρόουντ, Κρίστεν Μάλβιχιλ, η εφημερίδα γράφει ότι αργά το βράδυ της Παρασκευής οι δύο δημοσιογράφοι σκαρδάλωσαν τον τοίχο του συγκροτήματος όπου τους κρατούσαν, στο Βόρειο Ουαζιριστάν του Πακιστάν. Ο Μανγκάλ δεν δραπέτευσε μαζί τους.

    Οι δύο άνδρες βρήκαν μια περίπολο του πακιστανικού στρατού που τους οδήγσε σε μια στρατιωτική βάση και σήμερα μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Μπάγκραμ, στο Αφγανιστάν.

    Ο εκτελεστικός διευθυντής της εφημερίδας, Μπιλ Κέλερ, είπε ότι η Νιου Γιορκ Τάιμς τηρούσε σιγή για την απαγωγή για να μη θέσει σε κίνδυνο τους δύο άνδρες. Απέφυγε να συζητήσει ωστόσο τις προσπάθειες που έγιναν για την απελευθέρωσή τους και είπε ότι δεν καταβλήθηκαν λύτρα, ούτε έγινε ανταλλαγή με κρατούμενους Ταλιμπάν.

    Ο Ρόουντ βρισκόταν στο Αφγανιστάν για να γράψει ένα βιβλίο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 21 June 2009 - 4:30:44 UTC