Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία στην ΕΕ για τη λαθρομετανάστευση
  • [02] "Ανικανότητα στήριξης των αγροτών"

  • [01] Συμφωνία στην ΕΕ για τη λαθρομετανάστευση

    Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που έλαβαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναφορικά με το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης,εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ειδικότερα,ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή επίτευξη συμφωνίας των "27" στο θέμα της λαθρομετανάστευσης αποτελεί την κορύφωση μιας μακράς διπλωματικής προσπάθειας,την οποία κατέβαλε η Ελλάδα, μέσω της επιστολής που ο ίδιος έστειλε στους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και μέσω των παρεμβάσεων της υπουργού εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η επίτευξη συμφωνίας έχει ιδιαίτερη σημασία, στο βαθμό που δεν έχουν όλα τα κράτη - μέλη την ίδια προσέγγιση του θέματος της λαθρομετανάστευσης, ούτε υφίστανται όλα τα κράτη τα ίδια βάρη.

    Αναφερόμενος, ειδικότερα στις αποφάσεις του σημερινού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι "27" είναι σύμφωνοι ως προς το θέμα της δίκαιης κατανομής των βαρών που συνεπάγεται η λαθρομετανάστευση και αναφέρθηκε ειδικότερα στην ενίσχυση της συνεργασίας για τη φύλαξη των συνόρων, μέσω της Frontex, αλλά και στη διενέργεια κοινών πτήσεων των κρατών της ΕΕ, σε σχέση με την επιστροφή των λαθρομεταναστών.

    Τόνισε, επίσης, ότι οι "27" σκοπεύουν να καταλήξουν σε συμφωνίες επανεισδοχής των λαθρομεταναστών, τόσο με τις χώρες προέλευσής τους, όσο και με τις χώρες διέλευσής τους.

    Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην περίπτωση της Τουρκίας και της Λιβύης, οι οποίες επισημαίνονται στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων ως χώρες - κλειδιά για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε την ιδιαίτερη ευθύνη που έχει η Τουρκία, η οποία συν τοις άλλοις ενισχύεται και οικονομικά από την ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε, επίσης, την κοινή θέση των "27", ότι οι διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει η Τουρκία με χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόζονται πλήρως.

    Προς το σκοπό αυτό, σημείωσε, θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη παρακολούθηση του τρόπου συμπεριφοράς της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στο ζήτημα της οικονομικης κρίσης, ο Κ. Καραμανλής, αφού σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η έξοδος από την κρίση πλησιάζει, τόνισε ότι εξακολουθεί να είναι αναγκαία η επίδειξη προσεκτικής στάσης.

    O πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στα θέματα της βελτίωσης της εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, καθώς και στο θέμα της ενίσχυσης της δημοσιονομικής σταθερότητας των κρατών - μελών.

    Σε ό,τι αφορά την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, χαρακτήρισε τις σημερινές αποφάσεις της Συνόδου των Βρυξελλών, σημαντικό βήμα, το οποίο θα δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον και θα στηρίξει τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην ΕΕ.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε, επίσης, ο πρωθυπουργός ως προς το περιεχόμενο των αποφάσεων που υιοθετήθηκαν τόσο για το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών, όσο και ως προς το ζήτημα των εγγυήσεων που έλαβε η Ιρλανδία για να προχωρήσει στη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος για τη συνθήκη της Λισαβόνας το ερχόμενο φθινόπωρο.

    Αναφερόμενος, εξ άλλου, στο ζήτημα της επανεπιλογής από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του Ζοζέ Μπαρόζο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα επόμενα πέντε χρόνια, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του και σημείωσε πως πρόκειται για μια ομόφωνη απόφαση την οποια συνυπέγραψαν και οι σοσιαλιστές πρωθυπουργοί.

    Ανέφερε, ότι με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η Ελλάδα συνεργάστηκε καλά τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας ως παράδειγμα την αλληλεγγύη της Ευρώπης στην Ελλάδα κατά την περίοδο των πυρκαγιών. Σημείωσε, επίσης, τη συμπαράσταση του Πορτογάλου προέδρου της Επιτροπής σε μία σειρά από θέματα ιδιαίτερου εθνικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όπως το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων που εξασφάλισε η Ελλάδα.

    Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Ζ. Μπαρόζο γνωρίζει τα προβλήματα του ευρωπαϊκού νότου και των άλλοτε χωρών της συνοχής.

    Συνεχίζοντας,ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα εσωτερικής πολιτικής και ειδικότερα για θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το κυβερνητικό έργο, τον ΛΑΌΣ, την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς και θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Τουρκία.

    Ειδικότερα, ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την αντίδραση της κυβέρνησης στα θέματα της τρομοκρατίας, ο πρωθυπουργός, αφού σημείωσε πως πρόκειται για ένα δύσκολο, σύνθετο και διεθνές πρόβλημα, τόνισε ότι η ισοπεδωτική και μηδενιστική κριτική που ασκούν ορισμένοι δεν βοηθά σε τίποτα. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως είναι ανακριβές ότι έχει αποδιαρθρωθεί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και σημείωσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των υψηλόβαθμων στελεχών της παραμένουν εδώ και πολλά χρόνια στις ίδιες θέσεις. "Με τον μηδενισμό εξυπηρετούνται οι τρομοκράτες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ο αντιτρομοκρατικός νόμος υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ, όχι όμως και από το σύνολο των τότε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    "Χρειαζόμαστε μία αστυνομία με υψηλό ηθικό" τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι όσοι ασκούν μηδενιστική κριτική στέλνουν λάθος μηνύματα.

    Ερωτηθείς, εξ άλλου, αν σκοπεύει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία ανάλογη πρόθεση και ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η επιτάχυνση του έργου της κυβέρνησης και η αύξηση της αποτελεσματικότητάς της.

    Σημείωσε ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται πρωτίστως να βγει γρήγορα η χώρα από την κρίση, ενώ ερωτηθείς αν επίκεινται αλλαγές στην κυβέρνηση τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε κινήσεις εντυπωσιασμού.

    "Δεν επιδιώκω κινήσεις εντυπωσιασμού, επιδιώκω να κρίνομαι από το χειροπιαστό κυβερνητικό έργο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Τέλος, τόνισε ότι όλα τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη κρίνονται άλλα ότι τον τελικό λόγο τον έχει ο ίδιος.

    Ερωτηθείς, στη συνέχεια ως προς τις αντιδράσεις βουλευτών του κόμματός του, όπως αυτή του Γ. Μανώλη, ο πρωθυπουργός αφού τόνισε ότι λαμβάνει υπόψη του όλα τα δεδομένα, καθώς και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ξεκαθάρισε ότι καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει και πως "κανέναν δεν κρατάμε με το ζόρι ". Σημείωσε, ωστόσο, πως ο καθείς παίρνει την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του.

    Εξάλλου, ερωτηθείς στη συνέχεια ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με τον ΛΑΟΣ, ο πρωθυπουργός υπήρξε απόλυτος,λέγοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπάρχει σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ότι η ΝΔ με τον ΛΑΟΣ έχουν "αγεφύρωτες διαφορές".

    Σημείωσε ότι η θέση του αυτή, είναι σταθερή εδώ και χρόνια και ότι σίγουρα έχει ενισχυθεί μετά την αήθη, όπως τη χαρακτήρησε, πρόσκληση του προέδρου του ΛΑΟΣ για μετακίνηση βουλευτών της ΝΔ προς το κόμμα του.

    Απαντώντας, στη συνέχεια σε ερώτηση για το τί μέλλει γενέσθαι με τον Πρόεδρο της Δημορκατίας, ο Κ. Καραμανλής, αφού σημείωσε ότι δεν μπορεί ο κορυφαίος θεσμός της χώρας να αποτελεί αντικείμενο μικροκομματικών εκμεταλλεύσεων, τόνισε ότι ο Κάρολος Παπούλιας είναι ένας καλός, αγαπητός και ενωτικός Πρόεδρος, που ασκεί άψογα τα καθήκοντά του και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για τη διατύπωση δεύτερων σκέψεων.

    Σε ό,τι αφορά το αν δημιουργεί πρόβλημα το γεγονός ότι ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ προτίθεται να μεταβεί στην Κέρκυρα για να λάβει μέρος στη Σϋνοδο του ΟΑΣΕ, με κρατικό αεροπλάνο της χώρας του, η οποία θα αναφέρεται ως «Μακεδονία», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας επί του θέματος είναι σαφείς.

    Υπενθύμισε ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πριν από μερικά χρόνια εθεωρείτο χαμένη υπόθεση και ότι η Ελλάδα έχει επιτελέσει τον τελευταίο καιρό μεγάλη πρόοδο και έχει καταγάγει μεγάλες επιτυχίες στο θέμα αυτό.

    Με βάση τα ανωτέρω, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν η ελληνική πλευρά απαγόρευε την προσγείωση του αεροπλάνου της ΠΓΔΜ στην Κέρκυρα θα έδειχνε μικρότητα, νευρικότητα και ανασφάλεια.

    Τέλος, ερωτηθείς για τις πρόσφατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου από την Τουρκία, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το θέμα αυτό το έθεσε στη συνάντηση που είχε προ δύο μηνών με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και τόνισε ότι σκοπεύει να το θέσει και στον Τούρκο πρωθυπουργό, κατά την αυριανή συνάντησή τους στην Αθήνα.

    Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

    Την ομόφωνη στήριξή τους στο πρόσωπο του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δεύτερη θητεία εκφράζουν οι "27" στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκαθαρίζει, επίσης, ποιά θα είναι η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, δίνοντας τις απαραίτητες νομικές εγγυήσεις στην Ιρλανδία για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομία οι "27" τονίζουν την ανάγκη καλύτερης εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ στα συμπεράσματά τους κάνουν σημαντικές αναφορές για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και για τον περιορισμό των κλιματικών αλλαγών.

    Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνονται τα εξής:

    ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Σε ό,τι αφορά τον ορισμό του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων αναφέρεται ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν ομόφωνα ότι ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι το πρόσωπο που σκοπεύουν να ορίσουν ως πρόεδρο του εκτελεστικού οργάνου της Κοινότητας για την περίοδο 2009-2014.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας και της Σουηδίας, οι χώρες των οποίων ασκούν τη σημερινή και την επόμενη προεδρία του Συμβουλίου, θα έχουν άτυπες συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να προσδιορίσουν κατά πόσο το Κοινοβούλιο είναι σε θέση να εγκρίνει τον ορισμό του Μπαρόζο κατά τη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Ιουλίου.

    Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ορισμού των υπόλοιπων μελών της Επιτροπής διευκρινίζεται στα συμπεράσματα πως αυτή μπορεί να αρχίσει μόνο όταν θα έχει αποσαφηνιστεί η νομική βάση για τη διαδικασία ορισμού.

    ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ

    Αναφορικά με τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη θα πρέπει να επικυρωθεί από το σύνολο των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τις εθνικές συνταγματικές διαδικασίες. Επισημαίνεται ότι στόχος είναι η Συνθήκη να τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη του 2009. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ακόμη ότι εφόσον τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να αποφασιστεί σύμφωνα με τις απαιτούμενες νομικές διαδικασίες, ότι η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να απαρτίζεται από έναν υπήκοο κάθε κράτους -μέλους. Προκειμένου να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της Ιρλανδίας σχετικά με τη Συνθήκη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι τα ζητήματα που έχει θέσει η Ιρλανδία, όπως η φορολογική πολιτική, οι αμβλώσεις και η πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας, θα διευθετηθούν κατά τρόπο που θα ικανοποιεί τόσο το Δουβλίνο όσο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη μέσα από την παροχή των απαραίτητων νομικών εγγυήσεων.

    Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δηλώνουν ότι η απόφαση της Συνόδου παρέχει νομική εγγύηση οτι ορισμένα μελήματα του ιρλανδικού λαού θα παραμείνουν ανεπηρέαστα από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας και διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται νέα επικύρωση της Συνθήκης.

    Επισημαίνεται ακόμη ότι η απόφαση της Συνόδου έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα και θα ενεργοποιηθεί από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της Συνθήκης.

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Με τη διαπίστωση ότι η ΕΕ υφίσταται ακόμα μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, τις συνέπειες της βαθύτερης και πιο εκτεταμένης ύφεσης της μεταπολεμικής εποχής, οι ευρωπαίοι ηγέτες, ξεκινούν τα συμπεράσματά τους σχετικά με την οικονομική, χρηματοπιστωτική και κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ.

    Ειδικότερα, οι "27" αναφέρονται στα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής κάμψης, τονίζοντας ότι το συμφωνηθέν ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομιας προβλέπει για την ΕΕ, συνολική δημοσιονομική στήριξη που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του ΑΕΠ το 2009 και 2010.

    Συνεχίζοντας, οι ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν στα συμπεράσματά τους, την προσήλωσή τους σε υγιή δημόσια οικονομικά, καθώς και στο Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Τονίζουν, ακόμη, ότι δεν δικαιολογείται περαιτέρω δημοσιονομική ώθηση και ότι η προσοχή των κρατών μελών θα πρέπει να στραφεί στην εξυγίανση, συμβαδίζοντας με την οικονομική ανάκαμψη. Προς το σκοπό αυτό οι "27" τονίζουν την ανάγκη να εφαρμοστεί μια στρατηγική εξόδου από την κρίση, μέσω της βελτίωσης του μεσοπρόθεσμου φορολογικού πλαισίου και μέσω συντονισμένων μεσοπρόθεσμων οικονομικών πολιτικών.

    Σε ό,τι αφορά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι "27" διαπιστώνουν ότι το περιβάλλον λειτουργίας τους παραμένει προβληματικό και ότι οι χορηγήσεις πιστώσεων εξακολουθούν να είναι συγκρατημένες.

    Για το λόγο αυτό τονίζουν ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να τελούν εν εγρηγόρσει, ενόψει των νεών μέτρων που ενδέχεται να χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση ή για την αποκάθαρση των ισολογισμών. Ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι όλες οι ενέργειες πρέπει να συμβαδίζουν με τις αρχές της ενιαίας αγοράς και να διασφαλίζουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

    Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στην εποπτεία και ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Συγκεκριμένα, οι "27" τονίζουν ότι υποστηρίζουν την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικών Κινδύνων (ΕΣΣΚ) που θα παρακολουθεί και θα εκτιμά δυνητικές απειλές κατά της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

    Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, αν χρειαστεί, το ΕΣΣΚ θα προειδοποιεί και θα εκδίδει συστάσεις για δράση και θα παρακολουθεί την εφαρμογή τους. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Πρόεδρος του ΕΣΣΚ θα εκλεγεί από τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνιστά να συσταθεί ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας, το οποίο θα περιλαμβάνει τρεις νέες ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές. Ο ρόλος των εποπτικών αρχών θα είναι η αναβάθμιση της ποιότητας και της συνοχής της εθνικής εποπτείας, η ενίσχυση της επιτήρησης διασυνοριακών ομίλων μέσω της ολοκλήρωσης της σύστασης σωμάτων εποπτών και η εκπόνηση Ευρωπαϊκού ενιαίου εγχειριδίου κανόνων που θα εφαρμόζεται σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ενιαίας Αγοράς.

    Ωστόσο, αναγνωρίζοντας τις δυνητικές ή ενδεχόμενες ευθύνες που μπορεί να προκύψουν για τα κράτη - μέλη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται από τις Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θίγουν τις δημοσιονομικές αρμοδιότητες των κρατών μελών. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας θα πρέπει να διαθέτει δεσμευτικές εξουσίες λήψης αποφάσςεων ως προς το κατά πόσον οι επόπτες πληρούν τις υποχρεώσεις τους, καθώς και σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών ή εντός του σώματος εποπτών. Επίσης, οι Εθνικές Εποπτικές Αρχές θα πρέπει να διαθέτουν και εποπτικές εξουσίες έναντι των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας.

    Τέλος, οι "27" ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει το αργότερο έως τις αρχές του φθινοπώρου, τις νομοθετικές προτάσεις της για τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα στην ΕΕ και σημειώνουν ότι θα επανεξετάσουν το θέμα στη Σύνοδο του Οκτωβρίου του 2009.

    ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

    Εξ άλλου, σε ό,τι αφορά τη στήριξη της απασχόλησης, οι "27" τονίζουν ότι η προσοχή των κρατών μελών αλλά και της Επιτροπής θα πρέπει να επικεντρωθεί σε τρεις τομείς: (α) Στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων, καθώς και στην προώθηση της κινητικότητας. (β) στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. (γ) στην αύξηση των δυνατοτήτων πρόσβασης στην απασχόληση.

    Επίσης, οι "27" επισημαίνουν ότι οι προτεραιότητες για την απασχόληση, τις οποίες παρουσίασε η Επιτροπή στις 3 Ιουνίου, μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Παράλληλα, καλούν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να λάβει μέτρα προκειμένου να υποστηριχθούν η διανειοδότηση των επιχειρήσεων και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Οι ευρωπαίοι ηγέτες καταλήγουν τονίζοντας ότι "υπό τις παρούσεες συνθήκες η ευελιξία με ασφάλεια αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό και την προώθηση της προσαρμοστικότητας των αγορών εργασίας.

    ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το περιβάλλον, οι "27" στα συμπεράσματά τους κάνουν ειδική αναφορά στις κλιματικές αλλαγές, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά λιγότερο από 2 βαθμούς κελσίου. Οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους να συνεργαστούν προκειμένου να επιτευχθεί μια φιλόδοξη και συνολική συμφωνία κατά τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ ενίσχυσε τον διμερή διάλογο για την αλλαγή του κλίματος με τους κύριους διεθνείς εταίρους της (Καναδάς, Κίνα, Ιαπωνία, Δημοκρατία της Κορέας, Ρωσία και ΗΠΑ).

    Επιπλέον, οι "27" υπενθυμίζουν πως η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, καθώς έχει αναλάβει τη φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική υποχρέωση να μειώσει μέχρι το 2020 τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 20% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Σημειώνουν, επίσης, ότι σε περίπτωση που οι λοιπές ανεπτυγμένες χώρες δεσμευθούν για ανάλογες μειώσεις εκπομπών και αν οι αναπτυσσόμενες χώρες συμβάλουν επαρκώς, η ΕΕ θα αναβαθμίσει τη δέσμευσή της σε 30%.

    Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι όλες οι χώρες, πλην των ελάχιστα ανεπτυγμένων θα πρέπει να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές αερίων. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η ΕΕ "θα συνεισφέρει κατά το μερίδιο που της αναλογεί στη διεθνή δημόσια στήριξη των δράσεων μετριασμού και προσαρμογής, ειδικότερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες".

    Εξ άλλου, όσον αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, το ΕυρωπαΪκό Συμβούλοιο εκφράζει την ανησυχία του για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην προμήθεια αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας και τονίζουν ότι το Συμβούλιο και η Επιτροπή θα συνεχίσουν να παρακολουθούν και να αξιολογούν στενά την κατάσταση.

    ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Tα πρόσφατα γεγονότα καταδεικνύουν ότι επείγει να καταβληθούν προσπάθειες για την αποτελεσματική πρόληψη και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης στα νότια θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, έτσι ώστε να αποτραπούν οι μελλοντικές ανθρώπινες τραγωδίες, επισημαίνεται στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, απαιτείται ενισχυμένη ευρωπαϊκή αντίδραση με οδηγό την αποφασιστικότητα, την αλληλεγγύη και την κατανομή ευθυνών, σύμφωνα με τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο και της Παγκόσμιας Προσέγγισης της Μετανάστευσης.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ακόμη ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους , ιδίως όσον αφορά τη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης και σημειώνει πως θα πρέπει να συνεχιστούν όλες οι δραστηριότητες στην περιοχή της Δυτικής Μεσογείου και στα ανατολικά και νοτιοανατολικά σύνορα.

    Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για συντονισμό των εθελοντικών μέτρων εσωτερικής ανακατανομής των δικαιούχων της διεθνούς προστασίας που βρίσκονται στα κράτη - μέλη τα οποία υφίστανται συγκεκριμένες και δυσανάλογες πιέσεις.

    Σημειώνει παράλληλα την πρόθεση της Επιτροπής να αναλάβει πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό έναντι της Μάλτας και ζητά επειγόντως από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιτύχουν συμφωνία για την ταχεία θέσπιση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας υποστήριξης για το άσυλο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει επίσης ότι απαιτούνται ενισχυμένοι συνοριακοί έλεγχοι, τους οποίους θα συντονίζει η FRONTEX , σαφείς κανόνες για τη συγκρότηση κοινών περιπόλων και την αποβίβαση των διασωθέντων, και αυξημένη χρήση κοινών πτήσεων επιστροφής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να αναληφθούν ουσιαστικές δράσεις για την αποτελεσματική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των δικτύων εμπορίας ανθρώπων.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι απαιτείται μεγαλύτερη ενίσχυση της έμπρακτης συνεργασίας με τις βασικές χώρες καταγωγής και διέλευσης και καλεί την Επιτροπή να μελετήσει μέτρα για συγκεκριμένη συνεργασία με τις τρίτες χώρες σύμφωνα με παλαιότερες εντολές που είχε εγκρίνει το Συμβούλιο. Η αποτελεσματικότητα των συμφωνιών επανεισδοχής της ΕΕ πρέπει να αυξηθεί, ως μέρος της συνολικής εξωτερικής πολιτικής της, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο επισημαίνει ότι η περάτωση των διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες επανεισδοχής της ΕΕ με τις βασικές χώρες καταγωγής και διέλευσης, όπως η Τουρκία και η Λιβύη, αποτελεί προτεραιότητα.

    Μέχρι τότε θα πρέπει να εξακολουθούν να εφαρμόζονται δεόντως οι υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες, αναφέρει το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων.

    Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει το Συμβούλιο υπουργών να συνεκτιμήσει πλήρως τα θέματα αυτά κατά την εκπόνηση του νέου πολυετούς προγράμματος πλαισίου στο Χώρο της Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης.

    [02] "Ανικανότητα στήριξης των αγροτών"

    Για ανικανότητα διεκδίκησης της συνέχισης της κοινοτικής στήριξης των αγροτών μετά το 2013, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του κόμματος στο Αβ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

    O κος Παπανδρέου υποστήριξε πως η Ελλάδα διέρχεται μια πολυδιάστατη κρίση, η οποία στον αγροτικό τομέα καθίσταται καταλυτική: «Η περιφέρεια βρίσκεται αντιμέτωπη με τη συνεχή συρρίκνωση των πόρων. Η κακοδιαχείριση του Γβ ΚΠΣ στέρησε τεράστιους πόρους και έργα από την Περιφέρεια. Τώρα, το πρόβλημα μεταφέρεται στο Δβ ΚΠΣ, το λεγόμενο ΕΣΠΑ, διότι όσα έργα δεν ολοκληρώθηκαν από το Γβ ΚΠΣ, λόγω των δικών σας καθυστερήσεων και αδυναμιών να απορροφήσετε τους σχετικούς πόρους, θα επιβαρύνουν τους πόρους του επόμενου Προγράμματος» υποστήριξε.

    Η κυβέρνηση απέτυχε και στη διαχείριση της νέας ΚΑΠ - συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - καθώς δεν κατάφερε να αναπροσανατολίσει τον αγροτικό τομέα σε πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα, μέσω ενός σοβαρού σχεδίου, κατάρτισης, επιμόρφωσης και στήριξης των αγροτών.

    «Ακόμα περιμένουν οι αγρότες τις λεγόμενες μελέτες για παραγωγικές επιλογές, που τόσες φορές έχετε εξαγγείλει. Με την οικονομική κρίση, ο αγροτικός πληθυσμός αισθάνεται ότι είναι σε τραγική κατάσταση πια - και γνωρίζει πως έχει μια κυβέρνηση, που αδυνατεί να διεκδικήσει το οτιδήποτε για οποιοδήποτε θέμα στις Βρυξέλλες. Ποιος θα υπερασπιστεί τους αγρότες στη Σύνοδο Κορυφής το φθινόπωρο, όπου θα αρχίσουν οι συζητήσεις για την χρηματοδότηση της ΚΑΠ την περίοδο 2014-2020;» αναρωτήθηκε ο κος Παπανδρέου.

    «Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σχετικά με την ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ, να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη καταβολή των κοινοτικών επιδοτήσεων και έτσι, να ενισχυθεί και η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας, ενόψει της συζήτησης για τη χρηματοδότηση της γεωργίας μετά το 2013. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, οι δικές μας δεσμεύσεις είναι ξεκάθαρες. Με βάση μια νέα εθνική στρατηγική για την ύπαιθρο, δεσμευόμαστε να δώσουμε μάχες ώστε να συνεχιστεί η στήριξη των αγροτών και μετά το 2013, και να προχωρήσουμε παράλληλα σε αλλαγές σε όλο το σύστημα καταβολής των ενισχύσεων, για να αποκαταστήσουμε αδικίες και να εγγυηθούμε τη διαφάνεια».

    «Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε πριν από μερικούς μήνες μια Συμφωνία Εμπιστοσύνης με τους αγρότες. Σε αυτή τη Συμφωνία έχουμε δεσμευθεί - και τις δεσμεύσεις μας, εμείς τις τηρούμε. Και με ειλικρίνεια και σε συνεργασία με τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, θα μπορέσουμε να αλλάξουμε πορεία και σ' αυτόν τον τομέα» κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Συνάντηση με την Εθνική Επιτροπή για το Κάπνισμα

    Την "απόλυτη" και "αμέριστη" υποστήριξή του στην "πολύτιμη προσφορά" και τη δουλειά της Εθνικής Επιτροπής για το Κάπνισμα "Σπύρος Δοξιάδης-Γιώργος Γεννηματάς", εξέφρασε στα μέλη και τον επικεφαλής της Σ.Μπεσμπέα,ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,σε συνάντηση που είχαν στο γραφείο του στη Βουλή,κατά την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου υπέγραψε τη Διακήρυξη κατά του Καπνίσματος.

    "Κάνουμε κι εμείς τη δική μας εκστρατεία στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, με τα νέα γραφεία μας, τα οποία είναι πρότυπο, για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί ένα σύγχρονο κόμμα με όρους υγιεινής, περιβαλλοντικής προστασίας και πράξεις ενεργειακής λειτουργίας και βεβαίως με την απαγόρευση του καπνίσματος, το οποίο έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό και σύντομα με τη βοήθειά σας θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ?η δημόσια υγεία είναι ένα καθοριστικό ζήτημα για τον πολίτη? και πρόσθεσε ότι αποτελεί και για το Κίνημα, ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

    Επιπλέον, ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι ?χάνονται τεράστια ποσά για την αντιμετώπιση ασθενειών που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί? και πρόσθεσε ότι κι ο ανθρώπινος πόνος θα μπορούσε να αποφευχθεί.

    ?Δυστυχώς,η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στην κατάταξη σε ό,τι αφορά το θέμα του καπνίσματος, της παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων?, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι αυτά τα ζητήματα άπτονται μιας γενικότερης δημόσιας παιδείας και δημόσιας εκστρατείας για τη δημόσια υγεία.

    Ζητήματα που, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική πρόνοια,που θα στηρίξουν τον πολίτη να έχει πάρα πολλές άμυνες, πριν αναγκαστεί να πάει σε ένα νοσοκομείο και να έχει τη δυνατότητα για μια υψηλότερη ποιότητα ζωής,πιο υγιεινής και πιο ανθρώπινης.

    Ο κ. Σ. Μπεσμπέας ανέφερε ότι δεν είναι δύσκολο η πολιτεία, με τα μέσα που διαθέτει, να δημιουργήσει ιατρεία για την απεξάρτηση από τον καπνό και να παραδώσει υγιή και δραστήρια άτομα στην ελληνική κοινωνία,δίνοντας, ταυτόχρονα το παράδειγμα στην Ευρώπη, ότι "εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να εφαρμόζουμε τους νόμους και ότι έχουμε πολιτικούς και ηγέτες που μπορούν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία".

    Ο επικεφαλής της Επιτροπής παρακάλεσε την ελληνική πολιτεία να προστατεύσει τη δημόσια υγεία ενισχύοντας την προσπάθεια αυτή.

    Αφού τον ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την υπογραφή της Διακήρυξης,ο κ. Μπεσμπέας παρέδωσε ευχαριστήρια επιστολή στο Γ.Παπανδρέου, για τη συμμετοχή και τη συμβολή του στην αντικαπνιστική πολιτική, κατά την εφαρμογή της οποίας ?μπορεί να είστε κι ο μελλοντικής κυβερνήτης της χώρας μας?.

    Τα μέλη της Επιτροπής παρέδωσαν στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το Εθνικό Σχέδιο δράσης για τη Δημόσια Υγεία και το Κάπνισμα,το οποίο δέχτηκε λέγοντας ότι είναι ?αυτά που ελπίζουμε σύντομα να αξιοποιήσουμε?.

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου για Σύνοδο Κορυφής

    Κατώτερες των προσδοκιών και των αναγκών της χώρας μας χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και ειδικότερα για το θέμα της λαθρομετανάστευσης. "Δεν υπάρχει καμία δεσμευτική επίδειξη αλληλεγγύης των εταίρων προς την Ελλάδα" τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι "η μοναδική χώρα στην οποία υπάρχει ονομαστική αναφορά δεν είναι η Ελλάδα αλλά η Μάλτα".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στην απόφαση των ηγετών της Ένωσης να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Μπαρόζο. Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, παραμένει στη θέση του κατά της υποψηφιότητας του κ. Μπαρόζο, τόσο για τις θέσεις που εκφράζει, όσο και γιατί η σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί στο πλαίσιο της νέας συνθήκης της Λισαβόνας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο τέλος του χρόνου.

    Αναφέρθηκε επίσης και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε η κατεύθυνση που ελπίζαμε για μια πιό επιθετική αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέκρινε την κυβέρνηση τονίζοντας ότι στο θέμα αυτό η Ελλάδα δεν προσήλθε με κάποια συγκεκριμένη πρόταση.

    Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μια συνεπής κυβέρνηση θα είχε πετύχει πολύ περισσότερα στη Σύνοδο Κορυφής με τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων. Και επέκρινε τον πρωθυπουργό αναφέροντας ότι το να τρέχεις την τελευταία στιγμή μερικές μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με μια επιστολή και να ελπίζεις σε συμπαράσταση, δεν είναι μια συνεπής πολιτική. Επίσης ανέφερε ότι το θέμα της λαθρομετανάστευσης η κυβέρνηση το ανακάλυψε μετά τις ευρωεκλογές και αφού είδε τη διαρροή των ψηφοφόρων της προς τον ΛΑΟΣ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 June 2009 - 16:30:23 UTC