Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση της θητείας στο στρατό ξηράς
  • [02] "Υπεύθυνη προγραμματική αντιπολίτευση"
  • [03] "Ελεύθερη διακίνηση μεταναστών"
  • [04] Αιματηρές συγκρούσεις

  • [01] Μείωση της θητείας στο στρατό ξηράς

    Τη μείωση της θητείας στο στρατό ξηράς και τη μείωση των δαπανών για εξοπλισμούς ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ανέφερε ότι θα εξοικονομηθούν πόροι 15% για το 2010 και 10% για τα υπόλοιπα 4 χρόνια, που μπορούν να διατεθούν, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Οικονομίας, σε άλλες κοινωνικές δράσεις.

    Επίσης, όπως ανέφερε ο υπουργός, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τη μείωση της θητείας στο στρατό ξηράς στους 9 μήνες, από την ΕΣΣΟ του Αυγούστου. Ανέφερε ακόμη ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί με βάση τη μελέτη που είχε γίνει απο το ΓΕΣ το 2007 και επικαιροποιήθηκε το Νοέμβριο του 2008.

    Ο υπουργός Αμυνας είπε επίσης ότι θα μειωθεί κατά 1 μήνα η θητεία στο στρατό ξηράς στην ΕΣΣΟ του Φεβρουαρίου και κατά 2 μήνες στην παρούσα ΕΣΣΟ του Μαϊου.

    Το ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκε ακόμη ότι τόσο απο τον Υπουργό Αμυνας όσο και απο τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τη νέα δομή δυνάμεων στο ΝΑΤΟ και για το στρατηγείο της Λάρισας.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο Ευ. Αντώναρος για λαθρομετανάστες

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος επανέλαβε χθες πως την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολή στον Τσέχο πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το θέμα των παράνομων μεταναστών.

    Η Ελλάδα, είπε, επέμεινε ώστε να συμπεριληφθεί κεφάλαιο για την λαθρομετανάστευση στο προσεχές Συμβούλιο και αυτό οριστικοποιήθηκε με την επιστολή προς τον κ. Φίσερ.

    "Το θέμα τίθεται πλέον στον ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να τονίσει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει οξύτατες μεταναστευτικές πιέσεις, δυσανάλογες προς το μέγεθος της χώρας και να επισημάνει τις δυνατότητες που έχει η χώρα να αντιμετωπίσει αυτούς τους πολύ μεγάλους, συνεχώς αυξανόμενους, αριθμούς παρανόμων, ως επί τω πλείστον, οικονομικών μεταναστών", σημείωσε.

    Τόνισε, επίσης, πως πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς καμιά καθυστέρηση και αυτά αναφέρονται στην επιστολή του πρωθυπουργού προς τον κ. Φίσερ και σημείωσε ότι από τον Ιούνιο του 2004 έχουν γίνει κινήσεις τόσο από τον κ. Κ. Καραμανλή, όσο και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών ώστε να αποσαφηνιστεί η ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.

    Το πρόβλημα τους τελευταίους μήνες, πρόσθεσε, γίνεται αντιληπτό σε μακρινές χώρες, που είναι δύσκολο να τους εξηγήσει κανείς την ιδιαιτερότητά του.

    Για την κριτική που γίνεται περί "στρατοπέδων συγκέντρωσης", αλλά και για τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών,ο κ.Αντώναρος είπε ότι χρησιμοποιούνται λαθεμένες εκφράσεις.

    Αφού επεσήμανε ότι έχουν φτάσει στα άκρα οι αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας μας, τόνισε πως είναι φυσικό, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, να δημιουργούνται κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών.

    "Θα θυμάστε ότι πριν 2,5 χρόνια δεχόμασταν κριτική από φορείς του εξωτερικού γιατί διαθέταμε σχεδόν μηδενικό αριθμό τέτοιων κέντρων υποδοχής", συμπλήρωσε και είπε, επίσης, ότι "γινόταν κριτική για τον τρόπο με τον οποίο φερόταν - δεν ήταν αλήθεια - ότι αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές παράνομους μετανάστες".

    Επεσήμανε ότι τίποτα από αυτά που οργανώνονται, με πλήρη σεβασμό στα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ισχύουν για κάθε πολίτη, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να ξυπνά κάποιες άλλες μνήμες.

    "Άλλες εποχές. Δεν ισχύουν βεβαίως σε καμία περίπτωση όλα αυτά σε μια χώρα στην οποία είναι αποδεδειγμένη η ισονομία και η ισοπολιτεία για όλους", τόνισε.

    Παράλληλα είπε ότι τα θέματα αυτά είναι φυσικό να συζητούνται και σε τοπικό επίπεδο, αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

    Είναι πρόωρο, είπε, κάποιοι να προσπαθούν, για καθαρά πολιτικούς, κομματικούς ή άλλους λόγους, να εκμεταλλευτούν καταστάσεις,που θα δώσουν λύση σε προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι ίδιες κοινωνίες που κάποιοι προσπαθούν τις κινητοποιήσουν εναντίον αυτών των λύσεων. Στόχος, ανέφερε, είναι η άμβλυνση του προβλήματος και υπενθύμισε ότι πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ακουγόταν ότι δήθεν δεν γινόταν τίποτα.

    "Δεν μπορεί τα ίδια πρόσωπα που χθες κατέκριναν την Πολιτεία και τις αρχές ότι δήθεν δεν έχουν κάνει τίποτα, τώρα να κάνουν άλλου είδους κριτική γιατί δήθεν οι επεξεργασμένες λύσεις κάποιον θα βλάψουν. Η κριτική πολλές φορές προέρχεται από κατ' επάγγελμα διαμαρτυρόμενους", κατέληξε.

  • ** Την Παρακευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει πως ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, με επιστολή του προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ζητά να ορίσουν εκπροσώπους για σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών για θέματα Δημόσιας Τάξης.

    [02] "Υπεύθυνη προγραμματική αντιπολίτευση"

    Η κυβέρνηση δεν έχει την απαραίτητη εμπιστοσύνη και βρίσκεται σήμερα σε δυσκολότερη θέση από εκείνη που βρισκόταν πριν από τις εκλογές, καθώς

    Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Α. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Συντονιστικού Κοινοβουλευτικού του Κινήματος και εξήγησε, με αυτό τον τρόπο, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες.

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι μέρος της κρίσης, την οποία έχει δημιουργήσει η ίδια και όμηρος των δικών της αδιεξόδων, γι'αυτό και δεν μπορεί να δώσει προοπτική στην Ελλάδα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την υπεύθυνη προγραμματική αντιπολίτευση και παράλληλα θα απευθυνθεί και στη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο της αποχής, προς εκείνους δηλαδή που απείχαν από τις εκλογές, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους προς το πολιτικό σύστημα.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκε και η τακτική του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, θα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στο επόμενο διάστημα.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί είναι η οικονομία, τα αγροτικά θέματα, η πρόταση για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η λαθρομετανάστευση, ο τουρισμός, οι πυρκαγιές και η πυρόσβεση και οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη συγκάλυψη των σκανδάλων.

    Αναφερόμενος στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ΝΔ επιχειρεί να δημιουργήσει ένα προπέτασμα καπνού για να αποσείσει από πάνω της τις ευθύνες της για τα σκάνδαλα, τη συγκάλυψη και τις αδιαφανείς της επιλογές.

    Η ΝΔ, πρόσθεσε, επιχειρεί από θύτης να μετατραπεί σε θύμα, ωστόσο οι πολιτικές της ευθύνες παραμένουν, καθώς μπλόκαρε την εφαρμογή του ισχύοντος νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ παραβίασε το Σύνταγμα και τη μυστικότητα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

    [03] "Ελεύθερη διακίνηση μεταναστών"

    Τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα στη Βουλή, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στη σημερινή πρώτη μετεκλογική συνεδρίασή της.

    Όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΟ Αλεκος Αλαβάνος, στη συνεδρίαση συζητήθηκε:

    1. Να διοργανωθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Μιχάλη Παπαγιαννάκη, το Σεπτέμβριο.

    2. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε για το θέμα αυτό ότι επιβεβαιώθηκε η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι παρά τα εμπόδια του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι με το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής απάλλαξε από πιθανές ποινικές ευθύνες υπουργούς.

    3. Το θέμα της μετανάστευσης και της δημόσιας ασφάλειας. Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, το θέμα αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, γιατί δεν μπορεί το θέμα της ασφάλειας και των μεταναστών να έχει μόνο κατασταλτικό χαρακτήρα. Είναι γενικότερο θέμα του υπουργείου Εσωτερικών και όλης της κυβέρνησης, είπε ο κ. Αλαβάνος και διευκρίνισε, ότι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση των κομμάτων που έχει καλέσει ο κ. Μαρκογιαννάκης θα περιοριστεί σε θέματα της αστυνομίας και θα επαναδιατυπωθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας.

    4. Για τους μετανάστες, ο κ. Αλαβάνος είπε, ότι το κόμμα του θα διοργανώσει σύντομα ημερίδα για το θέμα αυτό, ωστόσο πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερός στην άποψη ότι δεν δέχεται ο ρατσισμός να κυριαρχήσει στη χώρα μας. Υπάρχουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης όχι μόνο για μετανάστες, αλλά και για Έλληνες πολίτες, είπε ο κ. Αλαβάνος, και στο θέμα αυτό πρέπει να βρεθεί λύση.

    Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ζητήσει την ελεύθερη διακίνηση των μεταναστών εντός των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επίσης, σημείωσε, πρέπει να υπάρξουν ειδικά κονδύλια για τις συνοριακές αρχές αλλά και να δημιουργηθούν σωστές εγκαταστάσεις διαμονής και όχι στρατόπεδα.

    5. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις πρόσφατες πυρκαγιές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πολιτική με τα δελτία καιρού. Ο κ. Αλαβάνος τόνισε την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δασικών υπηρεσιών για τον καθαρισμό των δασών, ενώ ζήτησε την άμεση ενσωμάτωση των έκτακτων δασοπυροσβεστών και την κάλυψη των αναγκών σε υποδομές.

    Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση η οικονομία και η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών δείχνει ότι, κατά κάποιο τρόπο οι μισοί Έλληνες είναι υποψήφιοι να μπουν στον Τειρεσία και ζήτησε στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ισχυρό κρατικό τομέα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και κατάργηση του Τειρεσία με τη σημερινή του μορφή.

    Σε ερώτηση αν έχει μετανιώσει που στήριξε τον κ. Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΝ, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε: "Δεν έχω καταλήξει σε συμπέρασμα ότι έχω μετανιώσει, αλλά πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή".

    Στην ερώτηση, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδεύσει προς τις εθνικές εκλογές με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι δεν τον απασχολεί το θέμα αυτό, αλλά το ζήτημα είναι πώς θα μπορέσουμε να βγάλουμε τα σωστά διδάγματα και ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ελπίδα στον κόσμο.

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε και την αυτοκριτική του όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, δηλώνοντας ότι και ο ίδιος έχει ευθύνες και μάλιστα σημαντικές, και λόγω της θέσης του ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, και πρόσθεσε ότι το εγχείρημα της συλλογικότητας έχει τριβές αλλά πρέπει να κινηθεί σε ένα διαφορετικό μοντέλο από τα αρχηγικά κόμματα.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε έναν μικρό σεισμό είπε ο κ. Αλαβάνος αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μετασεισμικές δονήσεις, οι οποίες όμως δεν κρατούν πολύ.

    Αυτό που με απασχολεί σημείωσε, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να έχει την αποδοχή και τη στήριξη της κοινωνίας. Αυτό είναι το θέμα και όχι πώς θα μοιράσουμε τα ιμάτιά μας.

    Για όλους μας, είπε ο κ. Αλαβάνος, το εκλογικό αποτέλεσμα θέτει ένα ζήτημα να αναρωτηθούμε πώς θα μπορέσουμε να καλύψουμε αυτή τη μικρή οπισθοχώρηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν σκέφθηκε να παραιτηθεί, ο κ. Αλαβάνος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε, ότι αυτό που αληθεύει είναι ότι συζητάμε με τόλμη για την ανασυγκρότηση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην ερώτηση, αν υπάρχει θέμα αλλαγής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος είπε, ότι οι πρώτες εκτιμήσεις μας οδηγούν στο να κάνουμε και βελτιώσεις και διορθώσεις στην πολιτική μας.

    Τσίπρας για μετανάστες

    Την ανάγκη ο πρωθυπουργός να ασκήσει πολιτική πίεση κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με το μεγάλο αριθμό προσφύγων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στην Ελλάδα.

    "Δεν είναι δυνατόν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κυκλοφορούν ελεύθερα το κεφάλαιο και ο τζόγος και να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα οι άνθρωποι", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Εξάλλου, επεσήμανε και τον κίνδυνο να επικρατήσουν ιδιαίτερα σε συνοικίες της Αθήνας, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, όπου είναι υποβαθμισμένη γενικότερα η ποιότητα της ζωής, το χάος και ο κανιβαλισμός, αν δεν υπάρξουν πολιτικές της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των προσφύγων στη στέγη, την υγιεινή, να υπάρξει παρέμβαση στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις περιοχές του κέντρου, και στήριξης των μεταναστών από κυκλώματα της εγκληματικότητας.

    «Αυτή τη στιγμή στο πεδίο που γίνεται η συζήτηση, επικρατεί ο λαϊκισμός και ο ακραίος συντηρητισμός. Πρόκειται για ένα γήπεδο, στο οποίο παίζουν ο ΛΑΟΣ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με αντίβαρο το ΣΥΡΙΖΑ. Ο κίνδυνος είναι να μπούμε σε ένα κύκλο παραλογισμού και αντιπαράθεσης χωρίς όρια».

    Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες διεθνείς υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα, βάσει της σύμβασης της Γενεύης για την εξασφάλιση, σε όσους ζητούν άσυλο, συνθηκών υποδοχής και φιλοξενίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι είναι λάθος να χαρακτηρίζονται όλοι σωρηδόν λαθρομετανάστες, όταν υπάρχουν αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες χώρες παραγωγής προσφύγων, όπως είναι το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Σομαλία. Για τους ανθρώπους που προέρχονται από αυτές τις χώρες είναι ανάγκη να ακολουθηθεί πολιτική ασύλου και εξασφάλιση δομών υποδοχής για τον εντοπισμό και των άμεσων αναγκών τους είπε ο κ. Τσαρμπόπουλος.

    [04] Αιματηρές συγκρούσεις

    Και νέα διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της επανεκλογής του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο κέντρο της Τεχεράνης, μέσα σε κλίμα αυξανόμενης έντασης, ύστερα και από το θάνατο επτά πολιτών στο περιθώριο της χθεσινής διαδήλωσης.

    "Όλοι στην πλατεία Βαλί Ασρ στις πέντε το απόγευμα της Τρίτης" (15:30 ώρα Ελλάδας), φώναζαν χθες οι υποστηρικτές του Μιρ Χουσέιν Μουσαβί, ο οποίος έκανε λόγο, μέσω της ιστοσελίδας του, για μία νέα διαδήλωση "ήρεμη και ειρηνική". Ωστόσο, οι πιθανότητες περαιτέρω συγκρούσεων είναι ιδιαίτερα αυξημένες, καθώς -όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna- οι οπαδοί του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προετοιμάζουν διαδήλωση στο ίδιο ακριβώς σημείο, μόλις δύο ώρες νωρίτερα.

    Ο Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη για σήμερα συγκέντρωση στην Τεχεράνη, δήλωσε εκπρόσωπός του. "Ο Μουσαβί ... κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην συμμετάσχουν στη σημερινή συγκέντρωση για να προστατεύσουν τη ζωή τους. Η συγκέντρωση των μετριοπαθών ματαιώθηκε", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Στο μεταξύ, από το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώθηκε ότι οι ιρανικές αρχές απαγόρευσαν στον ξένο Τύπο να καλύπτει τις παράνομες διαδηλώσεις, μεταξύ οποίων και εκείνη των οπαδών του Μουσαβί που έχει προγραμματιστεί για σήμερα.

    Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τριών προηγουμένων ημερών υπήρξαν για την ιρανική πρωτεύουσα οι μεγαλύτερες και πλέον βίαιες από την εποχή της Ισλαμικής επανάστασης του 1979.

    Στην πορεία διαμαρτυρίας της Δευτέρας συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών -πάνω από ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με μερικές εκτιμήσεις, παρά την απαγόρευση του υπουργείου Εσωτερικών και τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας.

    Η πορεία πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα μέσα σε απόλυτη ηρεμία στη λεωφόρο Αζαντί. Τα επεισόδια άρχισαν αργότερα, όταν νύχτωσε, σε κοντινούς δρόμους.

    Ο Μουσαβί, απευθυνόμενος σε πλήθος συγκεντρωμένων οπαδών του, δήλωσε έτοιμος να μετάσχει σε νέες εκλογές.

    "Η ψήφος του λαού είναι πιο σημαντική από το πρόσωπο του Μουσαβί ή οποιουδήποτε άλλου", πρόσθεσε.

    Συλλήψεις

    Σήμερα το πρωί συνελήφθη ο ιρανός μεταρρυθμιστής Μοχαμάντ Αλί Αμπταχί, ανακοινώθηκε από το γραφείο του. Ο Αμπταχί, πρώην αντιπρόεδρος, υποστήριξε τον Μιρ Χουσεΐν Μοσαβί στις προεδρικές εκλογές της περασμένες Παρασκευής. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει προς το παρόν γνωστές.

    Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι οι "κύριοι πράκτορες" στη μετεκλογική αναταραχή συνελήφθησαν με εκρηκτικά και όπλα.

    Το αγγλόφωνο ιρανικό κανάλι Press TV μετέδωσε ως κατεπείγουσα την είδηση για τις συλλήψεις, όμως δεν έκανε γνωστό πόσοι συνελήφθησαν ούτε πότε.

    Το ημιεπίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων Fars μετέδωσε επικαλούμενο ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας πως μερικοί "αντεπαναστάτες" συνελήφθησαν με υλικό για την κατασκευή βομβών και όπλα, στο πλαίσιο της ίδιας, κατά τα φαινόμενα, αστυνομικής επιχείρησης.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας κορυφαίος μεταρρυθμιστής δήλωσε πως η αστυνομία συνέλαβε πάνω 100 μεταρρυθμιστές, περιλαμβανομένου ενός αδελφού του πρώην προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί. Η αστυνομία αρνήθηκε ότι συνέλαβε αδελφό του Χαταμί.

    Απερρίφθη το αίτημα ακύρωσης των εκλογών

    Το κορυφαίο νομοθετικό σώμα του Ιράν, το Συμβούλιο των Φρουρών, απέρριψε σήμερα αιτήματα των μεταρρυθμιστών για την ακύρωση των εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα.

    "Με βάση το νόμο, το αίτημα αυτών των υποψηφίων για την ακύρωση της ψηφοφορίας δεν μπορεί να εξεταστεί", δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Αμπασαλί Καντχονταΐ.

    Ο ηττηθείς μετριοπαθής υποψήφιος Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί έχει αμφισβητήσει τα επίσημα αποτελέσματα που έδωσαν μια συντριπτική νίκη στον σκληροπυρηνικό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ και ζήτησε την ακύρωση των εκλογών. Το Συμβούλιο έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ανακαταμέτρηση των ψήφων σε εκλογικά τμήματα στα οποία υπήρξαν ενδεχομένως προβλήματα.

    Την ακύρωση των προεδρικών εκλογών ζήτησε επίσης και ο μεταρρυθμιστής πρώην πρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί, σύμφωνα με δήλωση του αδελφού του Μοχαμάντ Ρεζά Χαταμί στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Θα συνεχίσουμε την κινητοποίησή μας ως την ακύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τη διενέργεια νέας ψηφοφορίας", είπε ο Μοχαμάντ Ρεζά Χαταμί.

    Ανησυχίες εκφράζει η ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα "πολύ ανήσυχη" από την κατάσταση στο Ιράν και υπογράμμισε ότι "το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης" πρέπει να γίνει σεβαστό από τις δυνάμεις της τάξης.

    "Η Επιτροπή είναι πολύ ανήσυχη με την κατάσταση όχι μόνο στην Τεχεράνη, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις του Ιράν", δήλωσε εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Υπογραμμίζουμε ότι το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης πρέπει να γίνει σεβαστό από τις ιρανικές δυνάμεις της τάξης", πρόσθεσε, εκφράζοντας λύπη για τη βία και την απώλεια της ανθρώπινης ζωής.

    Στο Λονδίνο ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κάλεσε τις ιρανικές αρχές να ακούσουν προσεκτικά τα νόμιμα παράπονα του λαού και να μην κάνουν χρήση βίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, παράλληλα όμως κάλεσε τη Δύση να αποφεύγει την ανάμειξή της στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

    Στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ζήτησε από το Ιράν να σταματήσει τη χρήση αστυνομικής βίας στις διαδηλώσεις που οργανώνονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

    Ο Σταινμάιερ κάλεσε επίσης τις ιρανικές αρχές να διερευνήσουν τις καταγγελίες για παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία, από την οποία αναδείχθηκε νικητής ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

    Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Ιράν με μεγάλη ανησυχία, τόνισε.

    Στη Ρώμη ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι τόνισε σήμερα ότι "τα επεισόδια βίας στους δρόμους και οι θάνατοι" πολιτών είναι "απαράδεκτα πράγματα" και δήλωσε επίσης έντονα ανήσυχος από την κατάσταση στο Ιράν.

    Στο Εκατερίνενμπουργκ της Ρωσίας, οι ηγέτες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) συνεχάρησαν τον Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ για την επανεκλογή του, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νατάλια Τιμάκοβα.

    Στον SCO συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν. Το Ιράν συμμετέχει με την ιδιότητα του παρατηρητή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 June 2009 - 12:30:26 UTC