Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία Fiat - Chrysler
  • [02] "Να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες"

  • [01] Συμφωνία Fiat - Chrysler

    Η "Chrysler" υπέγραψε νωρίτερα σήμερα τη συμφωνία, με την οποία η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία "Fiat" αναλαμβάνει τον έλεγχο των καλύτερων περιουσιακών της στοιχείων, ενώ προετοιμάζει τον τρόπο για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία να τερματίσει στο ορατό μέλλον τη διαδικασία πτώχευσης,μετέδωσε σήμερα το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Η συμφωνία υπεγράφη, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εκδικάσει έφεση από ορισμένους πιστωτές της Chrysler, που ήλπιζαν να "μπλοκάρουν" την συμφωνία.

    Όπως σχολίασαν πηγές προσκείμενες στην ανωτέρω συμφωνία, η "Νέα Κράϊσλερ" όπως αυτή προκύπτει από τον ανωτέρω επικυρωμένο δικαστικώς διακανονισμό είναι μία "απολύτως βιώσιμη επιχείρηση" : Διαθέτει τα πλέον υγιή στοιχεία του Ενεργητικού της παλαιάς, απαλλαγμένα μάλιστα--ύστερα από τη σημερινή δικαστική εξέλιξη--από τις απαιτήσεις διαφόρων πιστωτών της παλαιάς.

    Η επιχειρηματική της επωνυμία, ας σημειωθεί, είναι "Chrysler Group LLC", η δε τελική συμμετοχή της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι 20%. Σταδιακά όμως και καθώς η κατάσταση θα εξομαλύνεται, η ιταλική συμμετοχή κλιμακούμενη θα φθάσει στο 35%. Μάλιστα, η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία δεν εισφέρει --προς το παρόν--χρήματα στο "κοινό ταμείο", αλλ' αποκλειστικά τεχνολογία για ορισμένες από τις μάρκες της "Κράϊσλερ".

    Η "κεφαλαιακή εξομάλυνση" γίνεται μέσω καθημερινής βοήθειας του αμερικανικού δημοσίου προς την αμερικανική επιχείρηση, η οποία βοήθεια κατά μερικούς φθάνει και τα έξι δισ.δολάρια ημερησίως προς το παρόν...Βάσει αυτής η αμερικανική κυβέρνηση, το δημόσιο για την ακρίβεια, αποκτά συνεχώς μεγαλύτερο μερίδιο μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία, που σύντομα θα ανέρχεται στο 8% του συνόλου.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι βάσει γραπτής συμφωνίας της εποχής της μεγάλης χρηματο-πιστωτικής κρίσης, το 55% του Ταμείου των Αποθεματικών της "Chrysler" ανήκει στο πανίσχυρο συνδικάτο των εργαζομένων της.

    -Εξ άλλου, έχει από τούδε αποκλειστεί βάσει γραπτής συμφωνίας, η "Fiat" να αποκτήσει μελλοντικά μία απόλυτα πλειοψηφική (50% + 0,1%) θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της "Chrysler".

    Τέλος ας υπογραμμιστεί ο στόχος της παραγωγής οχημάτων της "Νέας Κράϊσλερ": θα κατασκευάζονται μαζικά μόνον οχήματα λίγο "ενεργοβόρα", η κατανάλωση καυσίμων των οποίων θα σέβεται το Περιβάλλον, ενώ οι προδιαγραφές τους θα είναι πολύ υψηλής τεχνολογίας.

    Η επιχειρηματική συμφωνία με την "Fiat" έχει πιστωθεί στον πολύ φιλόδοξο επικεφαλής, μηχανικό το επάγγελμα, της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, κύριο Σέρτζιο Μαρτσιόνε, που ποτέ δεν έκρυψε εσχάτως ότι θα κάνει πάν τι δυνατόν, ώστε η "Φίατ" να συμπεριλαμβάνεται ήδη από τα τέλη του 2010 ανάμεσα στις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες όλου του πλανήτη.

  • Παγίως υπενθυμίζεται εν κατακλείδι ότι, ο αμερικανικός πτωχευτικός κώδικας, το 11ο κεφάλαιό του συγκεκριμένως, επιτρέπει τη λειτουργία της πτωχεύσασας εταιρείας, χάρη στην προστασία του από τους πιστωτές της.

    [02] "Να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες"

    Τα εκλογικά αποτελέσματα της 7ης Ιουνίου συζήτησε η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

    Ο Πρόεδρος του κόμματος Α. Τσίπρας στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η αριστερά δεν πήγε καλά σε όλη την Ευρώπη και χαρακτήρισε ως δυσοίωνη εξέλιξη την μεγάλη αποχή και το γεγονός ότι δυνάμεις της ακροδεξιάς ενισχύθηκαν.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να πείσει ότι είναι κάτι το διαφορετικό, ότι ήταν η μόνη δύναμη που είχε πρόγραμμα για την αντιμετωπιση της οικονομικής κρίσης και τόνισε την ανάγκη να εξεταστεί η λειτουργία του ΣΥΝ και η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν διακυβεύεται η πολιτική γραμμή του κόμματος, αλλά, όπως είπε, είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες και παραλείψεις με στόχο την αντιστροφή του κλίματος.

    Δηλώσεις και εκτιμήσεις μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έκαναν μέλη του οργάνου.

    Ο Ανδρέας Καρίτζης, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ είπε:

    "Με συλλογικό τρόπο αναζητούμε αδυναμίες και παραλείψεις χωρίς να αμφισβητείται η βασική πολιτική επιλογή να βρισκόμαστε δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων και απέναντι στην κυβέρνηση, στις δυνάμεις της οικονομικής κρίσης και της ακροδεξιάς".

    Ο Σπ. Λυκούδης δήλωσε:

    "Σοβαρά πολιτικά προβλήματα που προέκυψαν από τη διαμόρφωση και την εφαρμογή της κεντρικής πολιτικής μας γραμμής όλο το προηγούμενο διάστημα και η εγκατάλειψη του αριστερού ευρωπαϊσμού που εκφράστηκε και στο ευρωψηφοδέλτιό μας υπήρξαν οι βασικές αιτίες της μεγάλης εκλογικής μας υποχώρησης. Φαίνεται, όμως, πώς αυτές τις εκτιμήσεις δεν τις συμμερίζεται η ηγεσία του κόμματος η οποία και εμμένει στην γραμμή της".

    Ο Δ. Στρατούλης δήλωσε:

    "Συζητήσαμε σήμερα με αλληλεγγύη και ενότητα για τις αιτίες του μη ικανοποιητικού για μας εκλογικού αποτελέσματος και για τις αναγκαίες διορθώσεις και μέτρα που απαιτούνται για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αμφισβητείται ο κεντρικός πολιτικός στόχος του για ενότητα όλης της Αριστεράς και της Οικολογίας".

    Τέλος ο Θ. Μαργαρίτης δήλωσε:

    "Η ηγεσία του ΣΥΝ δεν πρέπει να διαπράξει το σφάλμα του κ. Καραμανλή δηλαδή να πει ότι "πήραμε το μήνυμα,συνεχίζουμε την ίδια πολιτική". Χρειάζεται με ειλικρίνεια να υπάρξει ανάληψη των πολιτικών ευθυνών για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα, διορθωτικά μέτρα και αλλαγή πορείας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 June 2009 - 16:30:21 UTC